Reklama
Dnes je pátek 20.09.2024      svátek má Oleg
Zpět
Miroslav Tomanec, Ing., MBA

Stavební inženýr, restauratér, vinárník a pivovarník na penzi. Dnes už jenom kavárník a bývalý koaliční zastupitel, aktivně se snažící ovlivňovat chod našeho krásného města.

VASka.

Miroslav Tomanec, Ing., MBA | 20.09.2020 20:42

Deset minut po dvanácté si VASka uvědomila, že by opravdu dál chtěla provozovat vodohospodářskou infrastrukturu v Jihlavě a spustila kampaň.
Přesněji - tři měsíce od rozhodnutí zastupitelstva o novém provozovateli a tři týdny od uplynutí termínu podání nabídky, který si sama stanovila. A je tedy přinejmenším velice kuriózní mluvit v této souvislosti o jakýchsi... protichůdných informacích.
Přesto vedení města projevilo neobvyklou vstřícnost a bod s jednáním o této nabídce přece jenom dodatečně zařadilo na program pondělního zastupitelstva. Osobně to považuji za pouhou formalitu a očekávám potvrzení původního rozhodnutí drtivou shodou jinak v důležitých bodech těsně hlasujiciho zastupitelstva.
Nedovedu si totiž představit, že by se některý ze zastupitelů nepodíval reálně třeba na posledních deset "spolupráce" s tímto molochem. Argumentů je velké množství, zde alespoň dva :
1. Nabízí nájemné 80 milionů. Najednou. Když jsme jim po rozhodnutí soudu v krkolomném sporu museli nedobrovolně část majetku na začátku letošního roku k provozování vrátit, tak nás odbyli v přepočtu částkou zhruba třetinovou. Jak to ? Myslím si že to bylo především proto, že tehdy měli ve vedení města svého koně, který hodně za ně kopal - exnáměstka Petra Laštovičku (ODS). A i dnes, už naštěstí bez jakéhokoliv vlivu, po své aféře s dluhem staré paní, v tom pokračuje - viz jeho vyjádření v tištěné formě JL minulý pátek.
2. Na první pohled lákavá cena vodného a stočného 80 Kč + DPH znamená cca 10% snížení oproti současnosti. Ovšem pozor! Garantováno pouze na dva roky! A co dál? No na základě dosavadních zkušeností se domnívám že to pak napálí přesně naopak, aby si vykompenzovali ztráty...
A tak se v pondělí dívejte, jak se k tomu postavíme v přímém přenosu internetové televize - odkaz na webu Města. Je to bod IV. 16 programu a můj odhad je, že na pořad jednání se to dostane tak okolo páté hodiny.

Blog Jihlavské listy

Úvod blogu
Podmínky užívání blogu

Autoři

Archiv


Poslední příspěvky

KDO TO ASI PLATÍ ??? 20.09.2024
„Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“ 17.09.2024
POVODEŇ 15.09.2024
Poštovní schránka v těchto dnech: 09.09.2024
PRÁVĚ DNES 27.08.2024

Poslední komentáře

Ing. arch. Zdeněk Gryc: KDO TO ASI PLATÍ ???
zdenek gryc: KDO TO ASI PLATÍ ???
Jeremyonero: My, občané Protektorátu (1/3)
Jamesatorm: My, občané Protektorátu (1/3)
Angelmog: My, občané Protektorátu (1/3)

Můj Blog

Přihlášení do blogu
Registrace na blog
Reklama

32 komentářů

Přidat Komentář

  • blade  | 21.09.2020 10:54  | Reagovat
    https://www.facebook.com/obcasnikeu/photos/a.468538813298755/1704499559702668/
  • VladimírV  | 21.09.2020 11:42  | Reagovat
    Nově nabídnutá cena VaS. a.s. jasně deklaruje, o kolik byli občané Jihlavy ze strany SVaK a VaS dlouhodobě obíráni. A to bez toho, že by se jejich zisky projevily v investicích do vodárenské infrastruktury.
  • Miroslav Tomanec, Ing., MBA  | 21.09.2020 11:52  | Reagovat
    To Vladimír V : ... tak to tedy velký potlesk pane Havlíčku, smekám. V životě by mně nenapadlo, že napíšete příspěvek, kde budu s každým slovem souhlasit. Díky za opravdu reálný pohled. Ovšem je třeba vnímat také to, že mince má dvě strany. Nikdy by se jim nedařilo tak drancovat městský majetek, pokud by neměli silné zastánce na druhé straně. Viz lobby exnáměstka Laštovičky. Ten naprosto jasně ukazuje, koho že dres vlastně nosí...
  • VladimírV  | 21.09.2020 20:42  | Reagovat
    Vážený pane Tomanče, děkuji Vám za kompliment. Souhlasím i s tím, že městský majetek byl a dle mého názoru i nadále je drancován některými exponenty města v jejich prospěch a nahrávek klientům. Jen tak na okraj, účet zmařených investicí byl vždy pastvou pro vnější kontrolní orgány. K tíži těch, kteří transakce povolovali. Hrůzu ve mně budí autoritativní zdůvodňování neustále přibývajících záměrů bez toho, že by byl známý investiční plán města. Plán, který musí mít především zaručené finanční krytí. I proto i ty architektonické studie, což někteří zastupitelé zlehčují, které rovněž stojí peníze, Při faktu jejich evidentní nesmyslnosti či riziku pro městský rozpočet (letiště, náměstí u Dělňáku, hala) mohou být zbytečně vyhozenými penězmi. Pokud jde o záměr města podřadit vodárenskou problematiku pod SMJ, kdy se zřídí divize, je mi líto pana Ing. Edera, kterého tento problém dokonale stráví. Už proto, že kromě dalších útvarů bude muset kličkovat mezi řízením vedoucího divize a vámi politiky. Nechce se mi moc věřit tomu, že by se dočkal od VaS nějaké větší metodické podpory. Tak trochu mi uniká, kam se ubere portfolio JiVaK. Jeho rychlá likvidace ve stylu, všechno špatně, nebyl zrovna dobrý taktický krok.
  • Miroslav Tomanec, Ing., MBA  | 21.09.2020 21:11  | Reagovat
    Historický okamžik pro Jihlavu. Jasná odpověď lobbistům typu Laštovička P. a molochu VAS.33 ze 37 zastupitelů odmitlo jejich nabidku na provozování vodohospodářské infrastruktury ve městě. Tak snad už definitivně jasno.
  • Miroslav Tomanec, Ing., MBA  | 21.09.2020 21:17  | Reagovat
    Ano, pane Havlíčku, opět musím se vším souhlasit, co se to jenom děje ? Nic není černobílé, krok k provozováni vodohospodářské infrastruktury vlastními silami a odpoutání se od molochu SVAK-VAS i s lobbisty v čele s Laštovičkou je jednoznačně správný. Ovšem zařazení od SMJ je opravdu velmi problematické, zvláště když pan Eder má velké problémy se svým core byznysem, jako je například čistota města, zimní údržba a opravy chodníků. Bude to ještě velmi těžké.
  • VladimírV  | 21.09.2020 21:21  | Reagovat
    Blahopřeji. Takto podobně se měli zastupitelé vypořádat se SVaK a VaS už v létě. Myšleno tím nekompromisně trvat na finančním vyrovnání ve výši dluhu.
  • Miroslav Tomanec, Ing., MBA  | 22.09.2020 03:56  | Reagovat
    To VladimírV : No jo, když ale k dohodě potřebujete vždycky dva. A kdyby na tom zastupitelé trvali, jak píšete, tak jsme nikam nepokročili a zůstalo to tak, jako po předchozích deset let. Prostě protistrana by na to nepřistoupila, zablokovala by to a byli bychom tam kde jsme byli. Také jsem nebyl z parametrů dohody nadšený, ale musel jsem uznat, že prioritní bylo už jednou se zbavit toho molochu VASxSVAK a pro jakousi nynější pomyslnou menší finanční ztrátu zamezit mnohem větším skutečným ztrátám budoucnosti.
  • VladimírV  | 22.09.2020 13:39  | Reagovat
    Vážený pane Tomanče, když není dohoda možná, rozhodují soudy. V tomto případě s velkou nadějí pro uspokojení všech pohledávek města. Ona pomyslná částka, tedy deklarovaných 600 milionů Kč, které město blahosklonně odpustilo protivníkům, je samozřejmě násobně vyšší než Vámi zmíněné ztráty. Nečinnost při splácení dluhů by totiž generovala i úroky a penále. Případná exekuce a by mohla vyřešit problém vlastnictví úpravny vody. Nechme to být, s malým dovětkem, Dovolím si tvrdit, že podepsaná dohoda je samozřejmě bianco šekem k podpoře volebního úspěchů těch lidí z koalice, kteří kandidují ve volbách do kraje. Jihlava nebude nadále mecenášem SVaK, potažmo VaS. Ušetřené peníze z jejich prokazatelného závazku vůči městu se budou náramně hodit při cenotvorbě vodného a stočného zbylých členů svazku. A tak si tady žijeme. Mějte klidný podzim. Zdraví Vladimír Havlíček
  • jihlavák  | 22.09.2020 19:29  | Reagovat
    Spotřebitele bude především zajímat vývoj ceny vody. Obávám se, aby z ceny vodného nebyly financovány a podporovány žebravé kluby různých profi sportovců, placeny nesmyslné programy pro zabydlování lidí, kteří stejně nikdy nepotáhnou apod. Pokud bude cena vody patřit pořád k tomu nejdražšímu ve státě, obyvatelům města je v podstatě jedno, kdo mu drahou vodu prodává. Další věc jsou SMJ. Nedovedou pořádně zamést ani chodník, po jejich jarním úklidu pravidelně jdu a chodník před domem zametu sám. Najednou mají spravovat poměrně náročnou infrastrukturu.
  • Miroslav Tomanec, Ing., MBA  | 23.09.2020 07:42  | Reagovat
    Vladimir V : Samozřejmě to máte pravdu, soudy. To jsme si vyzkoušeli. Ale téměř každý rozsudek má ještě opravný prostředek, a zde hned několik. A navíc - zde je to prodlouženo kombinací správních rozhodnutí, které vydává krajský úřad, které se teprve mohou napadat soudně. Prostě nekonečný příběh, který opravdu nikam nevede. Tak se prostě našla odvaha k jiné cestě, i za cenu této kritiky - a já si toho velice vážím a oceňuji to. Už bylo třeba změny, především proto, že chátrání infrastruktury pod vedením takovéto "správy a péče" už bylo opravdu neúnosné. To bychom za chvilku měli celé město jednu Černou cestu - Jiřího z Poděbrad.
  • Miroslav Tomanec, Ing., MBA  | 23.09.2020 07:47  | Reagovat
    Nevím jestli jste poslouchali vystoupení Jaromíra Kaliny na zastupitelstvu, hlavního zastánce dalšího postupu beze změny oproti předchozím létům. Vůbec jsem jeho blábolení nerozuměl, mluvil naprosto nepřehledně, až zmateně - pro mne - a to jsem v tom ponořen už více než deset let. A podobné je to i s těmi spory.
  • Miroslav Tomanec, Ing., MBA  | 23.09.2020 08:02  | Reagovat
    Jihlavák : Ano, to máte pravdu, spotřebitele bude zajímat na prvním místě cena vody. Je to vždy dvousečná záležitost - podlehnout volebním lákadlům a tlačit tyto ceny dolů, nebo se chovat zodpovědně a reflektovat v ceně i potřebu napravovat předchozí desetiletí nedostatečných oprav a investic. To bude ještě velká diskuse. Nemyslím si, že by z výběru pachtovného (nájemného) měly být hrazeny věci, které píšete. Jednak je na to zákon a jednak to bude opravdu pod velkou kontrolou. Jedna z věcí, které se chci osobně věnovat. Penize vybrané od občanů z vodného a stočného musí být použity výhradně na zajištění provozu a obnovování a investice do infrastruktury. S tím SMJ s vámi ve všem souhlasím, byl jsem velice proti takovému řešení, bohužel jsem nezískal potřebnou většinu. Ale tak už to v zastupitelské demokracii chodí, je třeba příjmout dočasnou porážku a bojovat dál. A cena vody ani teď nepatří mezi ty uplně nejdražší ve státě. Ano, je vyšší, než průměr, ale rozhodně ne nejdražší . Průměrná cena vody 2020 byla do 30. dubna 91,20 Kč, od 1. května 2020 je průměrná cena vody 88,99 Kč, v minulém roce 88,35 Kč. (Počítáno z cen vody v 219 největších městech ČR). Nejvyšší cena vody v ČR je nyní 122.54 Kč.
  • Zdeněk Gryc  | 23.09.2020 09:27  | Reagovat
    RYBA HNIJE OD HLAVY 17.11.2019 Čtenáři píší/Komentáře (16), autor: MUDr. Judita Hofhanzlová Jak se stalo, že věci veřejné tři desetiletí po listopadu došly tak daleko, že v čele země vládne sprostota a podvod? Že je vše jinak, než jsme si tenkrát představovali, věřili? Že se bojíme o svobodu? Člověk by měl hledat příčinu současného dění. Jako lékařka vím, že léčba nemoci bez znalosti její příčiny nemůže být úspěšná. 500 milionů pro kancléře? Mynář domlouval na Hradě prodej dolu JANEK KROUPA Foto: Profimedia.cz Prezidentův kancléř Vratislav Mynář. 6:00 Seznam Zprávy popisují okolnosti prodeje hlubinného dolu na Opavsku. Vratislav Mynář přiznal, že se v něm angažoval, odmítl však, že by měl za to slíbené peníze. Článek Kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář se stal v minulých letech prostředníkem obchodu, na němž měli zájem jeho přátelé. Šlo o prodej břidličného Dolu Radim ve Svatoňovicích v Moravskoslezském kraji, jehož majitelem je podnikatel a někdejší Mynářův obchodní spolupracovník Radim Masný. Prezidentův kancléř k chystané transakci v minulých letech přitáhl čínskou společnost CEFC a poté státní firmu CITIC, která aktivity CEFC v roce 2018 převzala. „Projekt k nám přišel přes kancelář prezidenta,“ potvrdil Mynářovu roli v jednáních člen představenstva CITIC Jaroslav Tvrdík. Podívejte se ve videu, jak kauzu komentuje Jaroslav Tvrdík a Radim Masný: "Projekt k nám přišel z prezidentské kanceláře," říká člen představenstva CITIC Jaroslav Tvrdík. (Video: Janek Kroupa, Seznam Zprávy) Vratislav Mynář v prohlášení na stránkách Hradu napsal, že se jednalo o ekonomickou diplomacii, kterou ho pověřil prezident, Seznam Zprávy však mají svědectví dvou lidí, již se účastnili dojednávaného obchodu. Podle nich měl Kancléř za zprostředkování obchodu slíbenou provizi - nejprve ve výši půl miliardy korun, později 230 milionů. Finanční motivaci nevyvrací ani prodávající dolu Radim Masný. Říká však, že šlo jen o obchod, ne o úplatek. Prezidentův kancléř však takovou věc odmítá. Tenkrát v hradní kanceláři . . . V Mynářově kanceláři na Pražském hradě se v polovině minulého roku odehrála nezvyklá schůzka. Svolal ji právě prezidentův kancléř a na Hrad dorazila ředitelka čínské společnosti CITIC Xia Ren s tlumočníkem. Mynář je pozval, aby jim představil zajímavou obchodní nabídku - na koupi hlubinného dolu na břidlici nedaleko Opavy.
  • jihlavák  | 23.09.2020 12:20  | Reagovat
    Pane architekte, zde je téma voda v Jihlavě. Jinak ano, jak psal někde XXXXX zhanobili jsme se sami........, to co sdělujete výše je jen výsledek. Nakonec i hospodaření s vodou ve městě je taky výsledek, jak jen ho nazvat, že? Pořád jsme si přitom něco lhali o pravdě a lásce, někteří s tou láskou k penězům už byli hodně napřed.
  • Zdeněk Gryc  | 23.09.2020 12:46  | Reagovat
    RYBA HNIJE OD HLAVY ne ?
  • blade  | 23.09.2020 12:49  | Reagovat
    A jakpak se promítlo snížení DPH u vody z 21% na 10% na ceně vody koncovému spotřebiteli v JI ? Zřejmě nijak. Je to obdobné jako se snížením DPH u točeného piva, že ;-)
  • VladimírV  | 23.09.2020 12:53  | Reagovat
    Vážený pane Tomanče, stále promílané soudní pře, jejich nekonečnost měly jasný výsledek. A to vítězství Jihlavy spolu s uspokojením jejich oprávněných nároků. Pokud zmiňujete "bláboly" pana Kaliny, už po jeho vystoupení na zastupitelstvu jste ho vyplísnil za je přeřeknutí, to je asi ten Kalinův blábol, stran oceňování úpravy vody, nikoliv ceny vodného a stočného. Zbytek jeho příspěvku, kde hovořil zejména o situaci při soudním sporu, včetně sumy peněz, o kterou Jihlava dohodou přišla, nikdo nenapadl. Zřejmě má pravdu, a to je do očí bijící. Nepomůže ani neustálé předhazování nemožnosti oprav a investicí z důvodu neukončeného sporu. Byl jste to přece Vy, kdo v minulosti hřímal, že by se měly opravy okamžitě provést (šlo zřejmě o havarijní stav, který nesnesl odklad). A najednou by to bez podepsání dohody nešlo? Ne obrovskou ztrátu, kterou město utrpělo, nelze podobnými odkazy zdůvodnit. Čas ukáže, kam až celá kauza dospěje, opravdu se divím rozhodování některých zastupitelů, kteří nemají ani kousek pudu sebezáchovy při rozhodování o financích města. Města Jihlavy, která dosud neměla problémy s hospodařením a dnes je jen krůček od dluhové propasti. Z výše uvedeného je mi ouzko při pomyšlení nad stavem, kdy by současná koalice měla vládnout ještě další dva roky, a to i za stavu, kdy se opozice nedokáže zformovat k převzetí vlády. Zdraví Vladimír Havlíček
  • jihlavák  | 23.09.2020 13:15  | Reagovat
    DPH bylo 15 procent. Kleslo na 10 procent. Cena vody se snížila + - o pětikorunu.
  • blade  | 23.09.2020 14:21  | Reagovat
    Pitná voda: Sazba DPH před 1. 5. 2020 21% Sazba DPH od 1. 5. 2020 10% Pitnou vodou se rozumí pitná voda dodávaná odběratelům vodovodem podle zákona o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu (zákon o vodovodech a kanalizacích). Odvádění a čištění odpadních vod včetně ostatních služeb souvisejících s těmito činnostmi: Sazba DPH před 1. 5. 2020 15% Sazba DPH od 1. 5. 2020 10% Součástí těchto služeb je zejména odvádění odpadních vod za použití zařízení, jako jsou odpadní potrubí, kanalizace nebo trativody, úpravu odpadních vod prostřednictvím fyzikálních, chemických a biologických procesů (…) nebo údržbu a čištění kanalizací a trativodů. Dále se jedná o služby vyprazdňování a čištění žump a septiků a servis chemických toalet nebo údržba a čištění kanalizací a trativodů. Úprava a rozvod vody prostřednictvím sítí: Sazba DPH před 1. 5. 2020 15% Sazba DPH od 1. 5. 2020 10% Zahrnuje například čištění vody pro účely její dodávky a distribuci této vody prostřednictvím sítí, úpravu vody pro průmyslové a jiné účely, údržbu vodoměrů, ale taky distribuci vody cisternami nebo jinými systémy. Jihlava - cena vody: Prodejce vody: městská Vodárenská, a.s. vodné a stočné 2019 - 94.85 Kč/m3 vodné a stočné 2020 - 95,13 Kč/m3 https://pravdaovode.cz/cena-vody/?gclid=EAIaIQobChMIzZTo3J__6wIVx_ZRCh1CFAY7EAAYASAAEgLuNvD_BwE (možné delší načítání, pak klinout v mapce na Jihlava) Kde máte "jihlaváku" tu +- pětikorunu ? ;-)
  • Miroslav Tomanec, Ing., MBA  | 23.09.2020 14:31  | Reagovat
    VladimírV : ... to nebylo žádné přeřeknutí ! On to několikrát zopakoval ! Zaměňuje cenu vody převzaté a cenu vodného a stočného. Mluvil jsem o jeho vystoupení s řadou zastupitelů a podle mého názoru to nebylo o tom, že by ho nikdo nenapadl. ale o tom, že už prostě vůbec není proč vést tyto diskuse, vracet se k tomu a už vůbec ne polemizovat s nim, je to ztráta času. Navíc - je to již člověk zcela bez politického vlivu, stojí mimo koalici a i mimo svoji stranu, ve výboru lidovců již ztratil veškeré zastánce a zůstal tam sám, jenom proto, že mají pravidlo, že zastupitel je automaticky členem. Když píšete, že .... stále promílané soudní pře, jejich nekonečnost měly jasný výsledek.... tak víte asi mnohem více, než všechny správní orgány a soudy všech stupňů, které by to teprve měly rozhodovat. Nezlobte se, to nemůže vědět nikdo, ani vy ne. Ano, vždy jsem se stavěl a budu stavět proti zvrácenému postupu, který prosadilo bývalé vedení města (ČSSD+ANO+KDU ) např. na Telečské, kdy se udělaly krásné nové povrchy na potrubí staré 60 - 70 let. To považuji za zvěrstvo, ovšem SVAK + VAS, kteří tento majetek spravovali, opravu nepovolili ani neprovedli. A jsem rád, že toto vedení města již postupuje jinak a trpělivě čeká, až majetek 4.4.2021 převezme a započne s opravami. Já si naopak vážím velmi rozhodování a hlasování těch 23 zastupitelů (je třeba zdůraznit, že koalice měla v době hlasování pohých 18 hlasů....) , kteří po mnoha letech našli odvahu k takovému smělému rozhodnutí a ukončili nikam nevedoucí právnickou válku - i s vědomím, že budou vystavení právě takovéto kritice, byť podle mého názoru zcela neoprávněné. A v tomto případě již čas asi nic bohužel neukáže, dohody jsou podepsány, peníze začínají dle dohod chodit (prvních 50 milionů) - a samozřejmě, nyní je nutné překlenout další kritické body - a to převzetí majetku a zahájení provozování vlastními silami. Ovšem je nereálné si myslet, že by se tento proces ještě navrátil zpět, tam kde chcete vy a Kalina.
  • jihlavák  | 23.09.2020 15:01  | Reagovat
    Vytáhnul jsem fa 2019 -2020. Vodné a stočné Jihlava jednotná sazba DPH 15 procent. Cena vodné a stočné za m3 99,45 v dubnu 2020. Když se podíváte na stránky VAS, tak cena vody je od 1.5. 2020 po snížení DPH na 10 procent 95,13 Kč za kubík.
  • Miroslav Tomanec, Ing., MBA  | 23.09.2020 15:25  | Reagovat
    S tou cenou vodného a stočného a snížení DPH je to tak, jak píše jihlavák. Cena vodného a stočného sestává se základní ceny + DPH a bylo by nezákonné účtovat jinou sazbu, než je právě pro to které konkrétní období stanovená. Konečný spotřebitel to pozná v konečné faktuře, kde musí být zvlášť vykalkulovaná cena do 30.4 a zvlášť od 1.5. Nic na tom nemění , pokud to na některých webových stránkách ještě nestihli opravit. Platí pro VAS i JVAK.
  • blade  | 23.09.2020 15:45  | Reagovat
    Vždyť píšu, že vidím 2019 - 94,85Kč a od 1.5. 2020 po snížení DPH - 95,13Kč. Meziroční nárůst i po snížení toho DPH je +0,28Kč. https://vodarenska.cz/cena-vody/ Těch 99,45Kč za 4/2020 jsou jen kouzla s cenou vody před avizovaným snížením DPH :-)
  • blade  | 23.09.2020 16:37  | Reagovat
    Snad jsem to spočítal odobře: 94,85Kč/m3 - rok 2019 (DPH 15%) základ daně > 82,48Kč 99,45Kč/m3 - duben 2020 (DPH 15%) základ daně > 86,48Kč 95,13Kč/m3 - květen 2020 (DPH 10%) základ daně >86,48Kč Aktuální cena vody bez DPH oproti roku 2019 vzrostla o 4 Kč. https://vodarenska.cz/cena-vody/ Závěr si udělejte sami :-)
  • VladimírV  | 23.09.2020 16:38  | Reagovat
    Vážný pane Tomanče, volby jsou za dveřmi a je tedy v zájmu těch, kteří kandidují, zbytečně nečeřit vodu. Řekl jste to velmi přesně. Pan Kalina je dle vás a několika dalších politiků mimo hru. Ne všech. Stav, který nastal, tedy krajně nevýhodná dohoda, však natrvalo neskončí v v sebeuspokojení. Jsou tady stamiliony Kč, které SVaK a VaS vyinkasovalo od občanů Jihlavy a prokazatelně s nimi nenaložilo ve prospěch vodohospodářské infrastruktury města. Kde je ona péče dobrého hospodáře? Tyto prostředky, co byly opomenuty v dohodě, zakládají trestnost počínání vedení města. Logicky očekávám, že se najde někdo z těch, kteří nesouhlasili s dohodou, že toto nechají prošetřit příslušnými orgány. Jinak se i oponenti dohody stanou spoluviníky celé transakce. A pak už to konečně nebude jen slovní přestřelka s výmluvou na to, že jde pouze o politickou odpovědnost. Kdo chce kam, pomozme mu tam. Zdraví Vás Vladimír Havlíček
  • jihlavák  | 23.09.2020 19:51  | Reagovat
    Odpovědnost by měl nést především ten, kdo město do Svaku uvrtal a roky se tvářil, že je vše v pořádku. Do Svaku se vstupovalo pokud si dobře vzpomínám za starostování Dohnala. Předpokládám, že o vstupu rozhodovalo zastupitelstvo. Pokud by měl současný neschopný systém rozhodnout o ne-výhodnosti dohody se Svakem, tak to bude na mnoho let.Možná desetiletí. Přiznejme si, že žijeme s prominutím v bordelu a jak řekl jeden politik, jméno si už nepamatuji, demokracie něco stojí. A bude ještě stát. Pravdu má Tomio, pokud se nezavede hmotná a trestní odpovědnost politiků, tak se nic nezmění.
  • Miroslav Tomanec, Ing., MBA  | 24.09.2020 06:33  | Reagovat
    Vladimír V: Nečeřit vodu? No tak to by se tento bod přece vůbec nedostal na pořad jednání teď před volbama, jak navrhovali někteří a hodinu by se o něm nediskutovalo... Takže tohle je přesně naopak, jak píšete. Trestní odpovědnost? Silně pochybuji, že by nějaká byla, vaše argumenty jsou hodně na vodě. A když už, tak podle vaší logiky by to měl udělat na prvním místě právě Kalina, ovšem ten na něco takového jednak nemá koule, stal se z něho postupem času tak trochu zapšklý zbabělec a jednak asi dobře ví, že by vařil z vody. A proč to tedy neuděláte vy, když v sobě nosíte to přesvědčení ? Já vám docela nerozumím, na jedné straně vítáte odmítnutí nabídky VAS a na druhé straně horujete pro další nekonečné soudní spory a tím pádem pokračování té agonie jejich provozování. To jaksi nejde k sobě.
  • Miroslav Tomanec, Ing., MBA  | 24.09.2020 06:43  | Reagovat
    Jihlavák : To bych tak neviděl, ten vstup V roce 1993 byl skutečně starostou Dohnal, ovšem - správně - jednak rozhoduje tyto věcí zastupitelstvo a hlavně - byla to převratná doba a původní úmysly byly určitě dobré (... jako vždy...). Ale vážně - hledaly se možnosti kumulace financí, sdružení pro technické zajišťování i solidaritu s malými obcemi. Jiná věc je, jak se to vyvinulo dál a jak zástupci města tam hájili jeho zájmy. Hlavně vůči panu Vlachovi z Dobronína. A to už je opravdu na pováženou. Tomio je zcela mimo realitu. Trestní odpovědnost politiků tu dávno je. Právě o tom čtu knihu, kde jsou desítky trestních stíhání zastupitelů, radních a starostů podrobně rozebírány. Ostatně i u nás už pěkných pár trestních oznámení padlo, nejznámější je přece případ právě tehdy náměstka Kaliny. Zcela neoprávněné. A má to i opačný, velice negativní dopady - nezdravá kriminalizace veřejného života vede k tomu, že opravdu schopní, čestní a zodpovědní lidé se moc do politiky nehrnou...
  • blade  | 24.09.2020 09:06  | Reagovat
    Pan Tomanec v příspěvku jinde na blogu JL psal něco ve smyslu, že se ti zastupitelé (politici) toto volební období zatím jen učí. No uvidím v roce 2022 jaká bude cena vody a situace v Jihlavě nejen s vodou. Pak to těm učňům spočítám u voleb. To může každý. Mějte se.
  • Miroslav Tomanec, Ing., MBA  | 24.09.2020 12:58  | Reagovat
    Tak o tom není přece sporu - ten kdo je soudný se přece učí celý život - zvláště zastupitelé, když jsou tam za nováčky , když to nikdy předtím nedělali. A ano, rozhodovat ve volbách, to je vaše svaté právo. Také přeji hezké dny.
  • VladimírV  | 24.09.2020 14:25  | Reagovat
    Vážený pane Tomanče, Ne, na zastupitelstvu nebyla vůle, a nakonec ani čas k plodné diskuzi o daném tématu. Zkrátka se to před volbami některým zastupitelům, nejen z koalice, nehodilo. Tečka. Pokud jde o trestnost počínání vedení města v dané kauze, ta je založena na faktu bezprecendentního smáznutí dluhu. Tedy na potencionální škodě velkého rozsahu, která městu vznikla. I proto někteří ze zastupitelů pro dohodu nehlasovali. Tedy řekli své A. A logicky by měli říci i B, jedno jestli ústy pana Kaliny či jiného zastupitele, aby se jejich působení na radnici nestalo pouhým poštěkáváním. Já jako občan mám samozřejmě právo upozornit na možnou delikvenci v jednání zástupců města. S ohledem na výše zmíněnou logiku by to znamenalo pouze papouškování, pro Vás pak nyní avizo, co si myslí běžný občan o praktikách vedení města. Jestli horuji pro odmítnutí nabídky VaS, tak proto, že se stala součástí vleklého sporu s Jihlavou. Jako občana mne ovšem zajímá pouze toliko. Cena vodného a stočného, potažmo kvalita servisu. Jinak řečeno, nechci, aby se opakovala situace, kdy bychom se jako občané stali dojnou krávou, a to kohokoliv. Nedivím se Vašemu zdrženlivému postoji k nástupnictví SMJ. Politici, jak říkáte jinde, se musí učit, nikoliv však firmy, které mají obhospodařovat složitou vodárenskou problematiku. Proto bych se vůbec nedivil, kdyby se záchranou nakonec stalo smluvní obchodní spojení SMJ s VaS v otázce zajištění této problematiky. Tedy s diktátem cen poskytovaných služeb ze strany VaS. S příslušnými konsekvencemi. Že by to byl záměr? Zdraví Vás Vladimír Havlíček

Přidat Komentář Vrátit se nahoru