Reklama
Dnes je pátek 20.09.2024      svátek má Oleg
Zpět
Miroslav Tomanec, Ing., MBA

Stavební inženýr, restauratér, vinárník a pivovarník na penzi. Dnes už jenom kavárník a bývalý koaliční zastupitel, aktivně se snažící ovlivňovat chod našeho krásného města.

V čí prospěch ?

Miroslav Tomanec, Ing., MBA | 01.02.2022 19:15

Cui bono – v čí prospěch ?

Korespondenční volba je zcela normální a běžná věc téměř ve všech vyspělých demokraciích a naše země je jedna z posledních zemí, co ji nemá. Bez problémů to funguje v 21 zemích EU. Nezaznamenal jsem v této souvislosti žádný prokazatelný  podvod, který by ovlivnil volby.

Neví se přesně, kolik Čechů žije trvale v zahraničí, pro které je to hlavně určeno. Odhady oscilují mezi 200 - 600 tisíci. Nejpodloženější údaje má Světová banka, 370 tisíc. Každopádně - pokud by oprávněných voličů bylo jenom 200 tisíc, tak je to slušná síla. Z nich se ale při posledních volbách zaregistrovalo pouze 18 tisíc, to není ani 10%... oproti celkové účasti 65 %. Přitom na Slovensku, kde už korespondenční volbu samozřejmě mají, tak volilo 80 tisíc lidí.

Motivy odporu a obstrukcí ve sněmovně  jsou jasné. Žádný útok na demokracii, jak tvrdí Tomio, ale tristní výsledek SPD, ANO, Zemana při stávajícím způsobu voleb v zahraničí. Tam však hlavně díky nynějšímu systému mohla volit jenom menší část občanů. Ten výsledek je zcela pochopitelný - žít a pracovat v zahraničí vyžaduje určitou mozkovou kapacitu a je všeobecně známo, že platí nepřímá úměra mezi ní a ochotou volit tyhle obskurní party, politické podnikatele a prokremelské aktivisty. V Rusku až zase tolik našich lidí v komfortu nežije... Až potud tedy jasno.

Jiná věc však je, co se tyto dny děje ve sněmovně – a nejenom s tímto zákonem. Jistě - parlamentní obstrukce jsou zcela běžným a legálním nástrojem. Ovšem všechno má své meze a tyto dny  pro nás díky japončikovi a jeho partičce naši zaměstnanci poslanci neudělali vůbec nic.

Kdo nám to nahradí?

A přitom nástroj tady je - jednací řád. Ovšem to je dvousečné – otočí se to a je to tu zas.  V obráceném gardu. Těžký.

Blog Jihlavské listy

Úvod blogu
Podmínky užívání blogu

Autoři

Archiv


Poslední příspěvky

„Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“ 17.09.2024
POVODEŇ 15.09.2024
Poštovní schránka v těchto dnech: 09.09.2024
PRÁVĚ DNES 27.08.2024
MEMENTO 21.08.2024

Poslední komentáře

Jamesatorm: My, občané Protektorátu (1/3)
Angelmog: My, občané Protektorátu (1/3)
RobertTop: My, občané Protektorátu (1/3)
LidiaHoumn: My, občané Protektorátu (1/3)
zdenek gryc: My, občané Protektorátu (1/3)

Můj Blog

Přihlášení do blogu
Registrace na blog
Reklama

47 komentářů

Přidat Komentář

  • Zdeněk Gryc  | 01.02.2022 22:54  | Reagovat
    Cui bono – v čí prospěch ? 18:41 PRÁVĚ DNES Zeman nikam neletí. Armáda bude ale opět řešit, jak ho dostat do letadla JAROSLAV GAVENDA Foto: Jiří Ovčáček Prezident Zeman už několik měsíců, s výjimkou jedné návštěvy na Pražském hradě, neopouští zámek v Lánech. 18:41 Budou to hasiči ? Kdo bude řešit, jak ho dostat z letadla. Nebylo by ekonomicky výhodné, než ho dostanou z letadla, pronajmout zámek v Lánech? Nejvyšší čas na výběrové řízení, že ? „Každá kačka, dobrá kačka, zejména v politice“ CUI BONO Jidáš Iškariotský, (hebrejsky יהודה איש־קריות, Jehuda iš Karijot, doslova Jehuda (, muž) z Karijot) je biblická novozákonní postava. Šlo o jednoho z 12 původních apoštolů Ježíše Krista, který svého mistra zradil a umožnil jeho zatčení. V biblických textech je líčen jako záporná postava, poněkud jiný pohled mají gnostické apokryfy, z nichž nejznámější je Evangelium podle Jidáše. DIVIDE ET IMPERA Putin: Maďarsko má pětkrát levnější plyn než zbytek Evropy Dnes 15:20 Adam Kahánek, Novinky, ČTK Maďarsko nakupuje od Ruska až pětkrát levnější plyn než zbytek Evropy. V úterý to při jednání s maďarským premiérem Viktorem Orbánem prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Maďarsku zaručují levnější dodávky dlouhodobé kontrakty, které Budapešť uzavřela s Moskvou v loňském roce. Informovala o tom agentura TASS. Ilustrační foto Foto: Christian Charisius, Reuters Loni podepsalo Maďarsko s Ruskem kontrakty na dovoz plynu do roku 2036. To ho proti zbytku Evropy v současné energetické krizi silně zvýhodňuje. Podle Putina „Maďarsko nakupuje ruský plyn pětkrát levněji, než je tržní cena v Evropě“, řekl ruský prezident. Orbán v Kremlu navíc prohlásil, že se chce s Moskvou dohodnout na zvětšení objemu dodávek. JAK SOUVISÍ CORONAVIRUS SÉRUM SPUTNIK A CENA RUSKÉHO PLYNU PRO MAĎARSKO ? Platí po 2 tisících létech heslo Říma ? DIVIDE ET IMPERA Římané a Putinov-ci ŽÁDNÍ BLB-CI ! CUI BONO Ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi se nelíbí odpověď Spojených států na požadavky Ruska. Po jednání amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena s ruským protějškem Sergejem Lavrovem panuje na ruské straně nespokojenost. ------------ BA PŘÍMO NE-LIBOST Ing.arch. Zdeňku Grycovi se nelíbí odložená manželka Babiše v CH naopak se mu líbí jeho aktuální manželka MONIKA Zámeček a basének s teplou vodou 38 C ve kterém se šplouchá KDYBYCHOM VOLILI ANO A BABIŠE PRESIDENTEM, MOHLI BYCHOM SE TAKÉ ŠPLOUCHATI v H2O raději 39 C ?
  • Zdeněk Gryc  | 01.02.2022 23:24  | Reagovat
    PS. plavu pomalu, ale zato blbě. Takže by mi zvýšená teplota vody, v basénu Rošického vyhovovala, včetně Putinovic cen plynu pro Maďarsko. Leč reprízu jeho ruských tanků na stráni pod Pístovem, stejně jako místní ženy, které tehdy, při pohledu na jejich hlavně elegantně zhubly, bychom asi také neuvítali . Plzeňačky armádu generála Pattona v roce 1945 uvítaly, věděly proč. Věděli to i v roce 2021, když přinesly květiny k pomníku: DĚKUJEME TI AMERIKO JE RADOST, KDYŽ HOST „OSVOBODITEL“ PŘIJDE JE RADOST, KDYŽ NEOMRZÍ A ZAVČAS ODEJDE. 20 LET TO JE FAKT, ALE FAKT, MOC !
  • Zdeněk Gryc  | 02.02.2022 10:02  | Reagovat
    AKTUÁLNÍ A VÝSTIŽNÉ: Jiná věc však je, co se tyto dny děje ve sněmovně – a nejenom s tímto zákonem. istě – parlamentní obstrukce jsou zcela běžným a legálním nástrojem. Ovšem všechno má své meze a tyto dny pro nás díky japončikovi a jeho partičce naši zaměstnanci poslanci neudělali vůbec nic. ---------------------------------------------- Motivy odporu a obstrukcí ve sněmovně jsou jasné. Žádný útok na demokracii, jak tvrdí Tomio, ale tristní výsledek SPD, ANO, Zemana při stávajícím způsobu voleb v zahraničí. Tam však hlavně díky nynějšímu systému mohla volit jenom menší část občanů. en výsledek je zcela pochopitelný – žít a pracovat v zahraničí vyžaduje určitou mozkovou kapacitu a je všeobecně známo, že platí nepřímá úměra mezi ní a ochotou volit tyhle obskurní party, politické podnikatele a prokremelské aktivisty. /Svatopluk Beran ?/ V Rusku až zase tolik našich lidí v komfortu nežije… Až potud tedy jasno. …i pro ZG
  • Jan P  | 02.02.2022 19:45  | Reagovat
    Žádných dalších komentářů netřeba. https://www.facebook.com/miroslav.kemel.karikatura/posts/505512027601623
  • Zdeněk Gryc  | 03.02.2022 16:51  | Reagovat
    Obavy z hromadění ruských jednotek na hranicích přivádí do „kurzů přežití“ stále větší počet lidí. ZprávySvětZbraně dětem i matkám. Civilisté se připravují na guerillovou válku Zbraně dětem i matkám. Civilisté se připravují na guerillovou válku LENKA GLISNÍKOVÁ 13:40 Miliony ukrajinských obyvatel jsou připraveny zapomenout na civilní život a začít guerillovou válku proti jedné z nejsilnějších armád světa. Do „kurzu přežití“ se hlásí stále více lidí. Obyvatelé Kyjeva se 30. ledna sešli na cvičišti poblíž města, aby se zúčastnili otevřeného vojenského výcviku pro civilisty. Podobné výcviky probíhají i jinde, agentury nabídly rovněž snímky z Charkova. „Ukrajinci mají dlouhou tradici guerillové války. S Rusy bojovat nechceme, ale Rusové bojují s námi,“ vysvětlila agentuře AP svou účast 40letá pekařka Maryna Celuiková. Společně s 18letou dcerou se v Kyjevě přihlásila jako záložnice. Pokud by Rusko zemi napadlo, lidé v Kyjevě jsou připraveni zapomenout na civilní život a začít guerillovou válku proti jedné z nejsilnějších armád světa. Guerillová válka se zubaři, trenérkami či ženami v domácnosti bránícími město s tisíci úkryty ve sklepeních je pro ruské vojenské plánovače noční můrou, shodují se analytici i příslušníci amerických zpravodajských služeb. Aktivisté územní obrany a jejich děti navštěvují vojenské cvičení pro případ útoku. Škola v Mariupolu na jihovýchodě Ukrajiny, 29. ledna. Obavy z hromadění ruských jednotek na hranicích přivádí do „kurzů přežití“ stále větší počet lidí. Svatopluk Beran říká: Čtvrtek, 3. 2. 2022 v 15:56 https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-zbrane-detem-i-matkam-civiliste-se-pripravuji-na-guerillovou-valku-187371 TAK ZATÍM TO ZVLÁDÁM PANE GRYC, NE?
  • Zdeněk Gryc  | 03.02.2022 17:40  | Reagovat
    „Total Resistance“. ZprávySvětZbraně dětem i matkám. Civilisté se připravují na guerillovou válku Zbraně dětem i matkám. LENKA GLISNÍKOVÁ 13:40 Miliony ukrajinských obyvatel jsou připraveny zapomenout na civilní život a začít guerillovou válku proti jedné z nejsilnějších armád světa. Do „kurzu přežití“ se hlásí stále více lidí. U vložené ilustrativní fotografie je text“ Výcvik vedou členové veřejné iniciativy ------------------------- „Total Resistance“. Celkový odpor (kniha) Z Wikipedie, otevřené encyklopedie Total Resistance, původně publikovaný v němčině jako Der totale Widerstand: Eine Kleinkriegsanleitung für Jedermann ("Total Resistance: A Guerrilla Warfare Manual for Everyone") je sedmidílný manuál partyzánské války. Byla napsána v roce 1957 švýcarským armádním důstojníkem Hansem von Dachem, aby připravila švýcarské obyvatelstvo na okupaci Švýcarska silami Varšavské smlouvy, což byla v kontextu studené války možnost, která byla tehdy považována za možnou. Kniha byla znovu vydána jako pirátské překlady do desítek jazyků v mnoha zemích v zahraničí a zejména našla použití levicovými teroristickými skupinami v letech 1960 a 70.[1] Publikace[editovat] Der totale Widerstand byl poprvé publikován v roce 1957 v sedmi svazcích Švýcarskou asociací poddůstojníků (Schweizer Unteroffiziersverband, SUOV) se záměrem širokého rozšíření mezi švýcarskou populaci. Kniha byla komerčně úspěšná, byla pětkrát přetištěna a prodala se v desítkách tisíc, zejména v západním Německu a Rakousku. Stala se zdaleka nejznámější z více než stovky von Dachových prací o vojenské taktice. [1][2] Obsah[editovat] --------------------------------------------------------------------- Kniha je příručkou pro nepravidelnou válku proti okupačním silám, ---------------------------------------------------------------------- určená k použití civilisty spíše než vojáky. Předpokládá formu nepravidelného odporu, který nezahrnuje žádné zbraně těžší než lehké pěchotní zbraně: pušky, ruční granáty a miny. Témata obsažená v prvním svazku zahrnují:[1] • operativní, taktické, technické a psychologické základy partyzánské války, jako jsou sabotáže, atentáty a mučení, • zřizování, organizování a velení jednotek partyzánské války a civilních hnutí odporu, • nepřátelské metody potlačování a boje proti partyzánské válce. Další svazky popisují výrobu a použití základních zbraní: chemických zbraní (vol. 2), partyzánského 9mm samopalu (vol. 3), pistole TARN (vol. 4), improvizovaných výbušných zařízení (vol. 5), tlumiče hluku TELL (vol. 6) a ručních granátů (vol. 7). [2] Končí slovy: "Lepší zemřít stojící než žít klečet!". Vzhledem k tomu, že kniha je založena na vedení okupačních sil druhé světové války (nacistického Německa a Sovětského svazu), většina jejího obsahu je politicky a technicky již neaplikovatelná na počátek 21. století. Některé von Dachovy pokyny však zůstávají relevantní pro současné konflikty, jako například o tom, jak sabotovat infrastrukturu, stavět zátarasy, vyrábět a používat zápalná zařízení nebo skrývat zbraně a střelivo.
  • Jan P  | 03.02.2022 19:31  | Reagovat
    Korespondenční volba je důležitá! Teda jak pro koho. Je včerejší uvolnění jen snaha dělat křoví nad tajnou smlouvou s Polskem? Proč je ta smlouva utajená? Kde je ta otevřenost, co slibovala koalice SPOLU a PirSTAN ? @CT24zive Vláda včera schválila návrh smlouvy o dolu Turów. ČT to potvrdil mluvčí vlády Václav Smolka. Bod byl podle deníku N zařazen na jednání v utajeném režimu.
  • Zdeněk Gryc  | 03.02.2022 19:57  | Reagovat
    Mobilizace Luboše Dobrovského ČT 2Dnes17:30 › 18:45Vyhledat na Seznam.cz Dokumentární vyprávění postihuje život Luboše Dobrovského v chronologické linii jako „velký příběh 20. století“, jehož peripetie i specifika zahrnuje. --------------------------------------------------------------------- Zasahuje časově do dvou totalit – nacistické a komunistické – ------------------------------------------------------------------- do období první republiky i do svobodné éry po roce 1989. Novinář, disident a politik, ale také překladatel z ruštiny a polštiny, jehož 90. výročí narození si dnes připomínáme, zasáhl významným způsobem do historie naší vlasti. V letech 1990–1992 působil jako československý ministr obrany, v letech 1992–1996 byl kancléřem prezidenta Václava Havla a v letech 1996–2000 českým velvyslancem v Ruské federaci. Působil jako redaktor zahraniční redakce Československého rozhlasu a dopisovatel v Moskvě. Kvůli aktivitám na „nesprávné straně“ skončil za normalizace v dělnických profesích a působil v disentu. Stal se jedním z prvních signatářů Charty 77. Po roce 1989 vstoupil do vysoké politiky, kde nebývale energicky zhodnotil tyto své osobní i profesionální zkušenosti. Dokumentární snímek režiséra Pavla Štingla provází bohatým životem Luboše Dobrovského, který připomíná ve zvolené formě spíše román o mnoha poutavých kapitolách. Otevřel této výrazné a rozhodné osobnosti prostor k reflexi nad prožitými životními zkušenostmi i k návratům do míst, spjatých s jeho vždy zodpovědnou službou pro stát. Pocitový rámec pro Dobrovského ohlédnutí tvoří soukromý koncert v synagoze, vybízející k přemítání i k návratu k samotným svým kořenům.
  • Zdeněk Gryc  | 03.02.2022 23:40  | Reagovat
    ODKAZŮ OSOBNOSTÍ Luboš Dobrovský + Václav Havel BYCHOM SI MĚLI VÁŽIT, ABYCHOM SE ZASE NESTALI KOLONIÍ VELKÉHO BRATRA --------------------- KTERÝ SE PRÁVĚ SNAŽÍ UCHVÁTIT A ZOTROČIT UKRAJINU PAMĚŤ NÁRODA NA ROKY: 1945 1948 1968 VARUJE
  • Jan P  | 04.02.2022 20:29  | Reagovat
    O minulosti některých disidentů jako někdejší československý ministr obrany Luboš Dobrovský před pár dny šéfredaktor BL Jan Čulík píše : Můj otec, dr. Jan Čulík (1925-1995), filozof a překladatel (autor monografie Graham Greene: Básnik trapnosti, 1994, 2002) měl s Lubošem Dobrovským bohužel v padesátých letech špatné zkušenosti. Dobrovský pracoval v literárním časopise Plamen, když se tam otec pokusil poslat článek, dostal od pana Dobrovského ideologickou odpověď, že článek nevydají, protože není dost marxistický. Zaujalo mě čtení životopisu pana Dobrovského na Wikipedii, že on tehdy ani nebyl v komunistické straně. Proč měl tedy zapotřebí psát potenciálním autorům marxistické bláboly? A proč, když se mému otci podařilo v roce 1959 vydat v nakladatelství Lidová demokracie (dnes se jmenuje Vyšehrad) svůj překlad slavného románu Grahama Greena Konec dobrodružství, vydal Dobrovský v časopise Plamen zdrcující, z dnešního hlediska v podstatě šílenou, kritiku této kníhy? "Konec dobrobružství je kniha nedobrá. Greene se nás pokouší na stránkách svého románu přesvědčit, že bez Boha, bez víry v něho, nenalezneme štěstí na tomto světě (...) Musím říci, že jsem dávno nečetl nechutnější scénu, než je spor Bendrixe, Henryho Milese, kněze a Richarda," píše v recenzi Luboš Dobrovský... Nemám zrovna pochopení pro různé bigotní výlevy a postoje dnešních českých a zejména polských představitelů katolické církve. Jenže útočit koncem padesátých let v oficiálně vydané recenzi na křesťanské poslání díla mezinárodního klasika? Proč to měl Luboš Dobrovský zapotřebí? Celý text zde: https://blisty.cz/art/106779-o-minulosti-nekterych-disidentu.html
  • Zdeněk Gryc  | 04.02.2022 21:06  | Reagovat
    Mobilizace Luboše Dobrovského ČT 2Dnes17:30 › 18:45 Dokumentární vyprávění postihuje život Luboše Dobrovského v chronologické linii jako „velký příběh 20. století“, jehož peripetie i specifika zahrnuje. ——————————————————————— Zasahuje časově do dvou totalit – nacistické a komunistické – ——————————————————————- do období první republiky i do svobodné éry po roce 1989. Novinář, disident a politik, ale také překladatel z ruštiny a polštiny, jehož 90. výročí narození si dnes připomínáme, zasáhl významným způsobem do historie naší vlasti. BYLO BY ŽÁDOUCÍ, ABY NEJLÉPE ZÍTRA NAVŠTÍVIL MÍRNĚ STŘÍZLIVÉHO ZEMANA NAVÁZAL OČNÍ KONTAKT a ŘEKL MU 1.ROZVITOU VĚTU
  • Zdeněk Gryc  | 04.02.2022 21:54  | Reagovat
    Právě dnes dopoledne jsme se potkali u Krystalu s tím hodnější dědečkem mého vnuka Honzy, s architektem Zdeňkem Baueršímou. Šel z pohřbu svého spolužák se svým spolužákem z jihlavského gymnásia. Vzpomněli jsme na našeho kolegu, taky Zdeňka, Petrů, architekta který Krystal a sídliště navrhl. Vzpomněli jsme také na našeho společného přítele, který nás vyslýchal na STB. Zdeněk, autor tohoto komentáře, tam byl pozván na základě zmíněné informace, kterou telefonicky poskytl redaktoru v jihlavskému rozhlasu v srpnu 1968. Oba Zdeňkové si na návštěvy ve třetím patře policie Jihlava, dobře pamatují. Měli tam přítele, osobu stejného jména... STB s titulem JuDr
  • Zdeněk Gryc  | 04.02.2022 22:03  | Reagovat
    Jan P říká: Pátek, 4. 2. 2022 v 20:29 ---------------------------- doporučuji méně anonymně žvanit, a pokud za svými bláboly stojíte svou osobou, tak se podepsat, jak tak činí Zdeněk Gryc + Ovčáček -------------------- Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na twitteru bez dalších podrobností uvedl, že ve slušné společnosti se na anonymy nereaguje. Policie chtěla prověřit tajnou zprávu k Vrběticím, Hrad ji prý skartoval SEZNAM ZPRÁVY Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy Kancléř Vratislav Mynář na tiskové konferenci. 7:59 AKTUALIZOVÁNO • 9:59 Šlo o tajnou zprávu o pozadí útoku ve Vrběticích, která popisovala, proč policie podezřívá rozvědčíky ruské GRU Alexandra Miškina a Anatolije Čepigu. Článek Policie prověřuje, zda prezidentská kancelář skartovala tajnou zprávu o zapojení ruských tajných služeb do výbuchu v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku. Radiožurnálu a týdeníku Respekt informaci o skartaci dokumentu sdělily tři důvěryhodné zdroje, a to jak z okolí prezidenta a Pražského hradu, tak zdroje blízké vyšetřování. Detektivové podle nich na skartaci dokumentu narazili při prověřování, zda se s tajnou zprávou na Hradě neseznamovali lidé bez bezpečnostní prověrky. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na twitteru bez dalších podrobností uvedl, --------------------------------------------------------- že ve slušné společnosti se na anonymy nereaguje. --------------------------------------------------------
  • Zdeněk Gryc  | 04.02.2022 22:13  | Reagovat
    A proč, když se mému otci podařilo v roce 1959 vydat v nakladatelství Lidová demokracie (dnes se jmenuje Vyšehrad) svůj překlad slavného románu Grahama Greena Konec dobrodružství. ------------------------ pan otec se jistě pod překlad podepsal. Román myslím v knihovně mám Proč anonym píše o svém otci, za jehož PŘÍJMENÍ se stydí ---------- viz názor mluvčího presidenta Ovčáčka na anonyma.
  • VladimírV  | 04.02.2022 23:37  | Reagovat
    Milý pane Gryci, nechci Vám brát názor o podlém jednání Hradu, který údajně skartoval dokumenty o Vrběticích. Asi mi nebudete odporovat v konstatování, že tyto dokumenty mají své kopie. Ale proč to píšu. Ony tzv. kopie se mohou objevit a jejich obsah nemusí být košer. Při lišáctví suity kolem prezidenta se může odehrát hrát právě takový poker jako s údajným koncem prezidenta na podzim minulého roku. Údajně skartované dokumenty se objeví. I prezident najednou vstal jako pták Fénix z popela a uzemnil své hrobaře. Je to smutné, ale holt platí, že na hrubý pytel hrubá záplata, v tomto případě na "iniciativní" novináře, politiky, potažmo pro ty, co jejich bláboly berou jako jedinou pravdu.
  • Zdeněk Gryc  | 05.02.2022 09:47  | Reagovat
    "jejich bláboly berou jako jedinou pravdu." viz 2 dnešní komentáře Svtopluka Berana
  • Zdeněk Gryc  | 05.02.2022 10:00  | Reagovat
    Jan P říká: Pátek, 4. 2. 2022 v 20:29 O minulosti některých disidentů jako někdejší československý ministr obrany Luboš Dobrovský před pár dny šéfredaktor BL Jan Čulík píše : Můj otec, dr. Jan Čulík (1925-1995), filozof a překladatel (autor monografie Graham Greene: Básnik trapnosti, 1994, 2002) měl s Lubošem Dobrovským bohužel v padesátých letech špatné zkušenosti. Dobrovský pracoval v literárním časopise Plamen, když se tam otec pokusil poslat článek, dostal od pana Dobrovského ideologickou odpověď, že článek nevydají, protože není dost marxistický. ---------------------------------- Konec dobrodružství ? knihu jsem tehdy koupil, těžko hledám v knihovně, zaujala, myslím,že byla,či je velmi zajímavá. ZG. děkuje
  • Svatopluk Beran  | 05.02.2022 12:51  | Reagovat
    Cizinci v Ukrajinké vládě ministerstvo financí obsadila občanka USA Natalia Jaresková V ukrajinské vládě se objevili cizinci: do čela ministerstva financí se postavila občanka USA Natalia Jaresková, ministrem hospodářského rozvoje byl jmenován Litevec Ajvaras Abromavičus a ministerstvo zdravotnictví povede gruzínský občan Alexander Kvitašvili. Je zřejmé, že samotní Ukrajinci vládu nezvládají a rozhodli se svalit povinnosti a odpovědnost na bedra „pozvaných hvězd“. Ukrajincům nedali možnost vládnout a místo nich byli na klíčové posty ve vládě jmenováni cizinci. V září 2014 označil Porošenko bojovníky Ukrajinské povstalecké armády (UPA), v Česku známé pod označením „banderovci“, kteří bojovali za samostatný ukrajinský stát, nicméně při tom masově vyvražďovali polské i židovské civilisty za druhé světové války a spolupracovali s nacistickým Německem, za „příklad hrdinství a vlastenectví na Ukrajině“. V prosinci 2018 podepsal zákon, kterým získali někdejší příslušníci Organizace ukrajinských nacionalistů (OUN) i UPA („banderovci“) postavení válečných veteránů a s tím související sociální výhody
  • Svatopluk Beran  | 05.02.2022 13:01  | Reagovat
    https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/ozbrojenci-napadli-na-zapade-ukrajiny-turisty-pravy-sektor/r~0be954f8b87311e590ec0025900fea04/
  • Svatopluk Beran  | 05.02.2022 13:02  | Reagovat
    https://www.securitymagazin.cz/security/soukroma-armada-na-ukrajine-chce-ji-pravy-sektor-1404044108.html
  • Svatopluk Beran  | 05.02.2022 13:05  | Reagovat
    http://e-republika.cz/article2448-USA-investovaly-do-demokratizace-Ukrajiny-5-miliard-dolaru
  • Svatopluk Beran  | 05.02.2022 13:07  | Reagovat
    http://news.e-republika.cz/article2105-Typ-dne-ni-tvrte-valky-vedene-USA-a-Zapadem Celkový přehled strategie čtvrtého typu války V posledních letech se USA daří strategii "čtvrtého typu války" v různých zemích více či méně úspěšně aplikovat. Na rozdíl od přímé podpory místních diktátorských režimů (do 70. let) jde o mediálně připravený puč, který provedou žoldnéři, teroristé a místní povstalci. Ti společně, ale pod různými ideologickými hesly a záminkami, rozvrátí daný stát, a tím umožní velmocím jeho faktické převzetí skrze ustavenou loutkovou vládu tzv. "demokratických sil".
  • Svatopluk Beran  | 05.02.2022 13:11  | Reagovat
    USA jdou od korporátní barevné revoluce k politické anarchii Autor: Václav Umlauf - Zveřejněno 04.10.2020 14:50 BLMVládnoucí parta Demokratů potřebuje demokracii jen jako zábavní divadlo pro lid a v tom se shodne s přímo vládnoucím miliardářem od Republikánů. Obě strany v současné situaci ozbrojeného střetu levicových a pracovivých militantních bojůvek připravují scénáře státního převratu. Boj o mimo-volební uchopení moci začne zneuznáním prezidentských voleb jednou nebo druhou stranou. Nechtěl bych být kůži Sorošem a CIA placenými elfy, a rozhodně nezávidím kšeftu korporátních presstitutů, pokud se týká komentování politické situace v USA. Neoliberální režimy ve srovnání s bývalým reálným socialismem nasadily v globálním korporátním pelotonu tak rychlé tempo autodestrukce, že za chvíli nebude co krást, ani o čem lhát.
  • Svatopluk Beran  | 05.02.2022 18:37  | Reagovat
    Kdo bude mít zájem může si zde na této adrese poslechnout odpověď Putina při celkem jasné otázce jedné západní novinářky k Ukrajině. U nás v české televizi vám to celé nepustí, snad pouze cíleně sestříhané a pod komentářem američana ŠTĚTINY https://www.youtube.com/watch?v=nAnIyugC4KQ
  • Svatopluk Beran  | 05.02.2022 18:50  | Reagovat
    NEBO TADY https://www.youtube.com/watch?v=Tos4DbdKCqQ
  • Svatopluk Beran  | 05.02.2022 19:09  | Reagovat
    Zdeněk Gryc říká: Čtvrtek, 3. 2. 2022 v 23:40 PUTIN CHCE UCHVÁTIT A ZOTROČIT UKRAJINU TAK JAK VY VĚŘÍTE TAK JÁ TĚMTO HLOUPÝM MEDIÁLNÍM ŽVÁSTŮM V DNEŠNÍM PRO OBČANY TĚŽKÉM NEOLIBERÁLNÍM AMERICKÉM KAPITALISTICKÉM SYSTÉMU NEVĚŘÍM, A TO I PŘESTO ŽE UKRAJINA JE HISTORICKÝM ÚZEMÍM VZNKU RUSKÉHO STÁTU V 9 STOLETÍ. - PRVNÍ RUSKÉ STÁTNÍ ZŘÍZENÍ BYLA KIJEVSKÁ RUS - RUSKO JE PŘIPRAVENO BEZ AMERICKÝCH ÚTOČNÝCH SYSTÉMŮ S TOUTO ZEMÍ HISTORICKÉHO SVÉHO PŮVODU, SPOLUPRACOVAT. https://cs.wikipedia.org/wiki/Kyjevsk%C3%A1_Rus Kyjevská Rus (starorusky Рѹсь, Rusĭ, Рѹ́сьскаѧ землѧ, Rous'skaja zemlja, Ruská země, staroseversky Garðaríki, latinsky Rus(s)ia, Ruscia, Ruzzia, Rut(h)enia, řecky Ῥωσία, tj. Rossíja) byla volnou federací východoslovanských knížectví a nejstarším státem, který se v 9.–11. století konstituoval ve slovanském prostředí východní Evropy.
  • Svatopluk Beran  | 05.02.2022 19:30  | Reagovat
    Americká válka ve Vietnamu Válka byla vedena se značnou krutostí; trpěli vietnamští civilisté (masakr v My Lai, masakr v Hue, masakr v Dak Son, masakr v Phuoc-vinh) a bylo ničeno životní prostředí po celé zemi. USA použily proti rostlinným porostům defoliant Agent Orange, aby po odlistění přestal prales partyzánům sloužit jako bezpečný úkryt. Použity byly i další chemické látky, např. kyselina dimethylarsinová (Agent Blue) na zničení úrod rýže. Americká válka v Iráku. Powellův projev obhajující Bushovu doktrínu preventivního úderu byl v Americe přijat s velkým nadšením,v Evropě ale s určitou skepsí. Jedním ze zdrojů pro detaily Powellova projevu o zbraních hromadného ničení, které americká administrativa přijala, byl irácký informátor západních rozvědek, irácký vědec Rafíd Džanábí. O 8 let později Rafíd Džanábí řekl, že si vše vymyslel ve snaze zbavit Irák Husajna a přinést do země demokratický režim. Prezident USA George W. Bush se stejně jako v případě války v Afghánistánu spokojil pouze s první rezolucí RB OSN, tedy s tím, že Saddámův režim v Iráku byl označen za hrozbu pro mezinárodní mír a bezpečnost. Nepočkal na druhou větu, kterou by mu RB OSN dala "zmocnění použít všech dostupných prostředků". Země, které se do akce zapojily na straně USA, neplnily svůj závazek vůči OSN, ale vůči tehdejší administrativě USA. Severoatlantická aliance se jako organizace tohoto konfliktu přímo neúčastnila. Americká válka v Afganistánu 7. října 2001 v reakci na neochotu vydat bin Ládina z Afghánistánu, zahájil prezident USA George W. Bush vojenskou operaci, kdy se spokojil pouze s první rezolucí RB OSN, tedy s tím, že Talibán na území Afghánistánu byl označen za hrozbu pro mezinárodní mír a bezpečnost. G. Bush neměl trpělivost, aby počkal na druhou větu, kterou by mu RB OSN dala "zmocnění použít všech dostupných prostředků". ZPŮSOBY BOJE AMERICKÝC VRAHŮ Spojené státy v roce 2009 přiznaly, že používají ve válce v Afghánistánu munici s bílým fosforem. Při útocích proti nepřátelským objektům došlo také k zasažení afghánských civilistů. Podle Ženevských konvencí je použití bílého fosforu proti lidem zakázáno. Bílý fosfor je nebezpečnou chemickou zbraní, která způsobuje strašlivé popáleniny. V roce 2010 prozradil whistleblower mezi vojáky, že skupina amerických vojáků, kteří si říkali Kill Team, zavraždila nejméně tři afghánské civilisty a části jejich těl pak sbírala jako trofeje. Pět vojáků obviněných z vraždy stanulo před vojenským soudem. Při sérii opakovaných útoků americké armády 3. října 2015 v Kundúzu na nemocnici, kterou provozuje organizace Lékaři bez hranic, zahynulo 42 lidí včetně lékařů a nemocničního personálu. Americká armáda útok označila za kombinaci neúmyslných lidských selhání, technických chyb a špatného postupu a zahájila kázeňské řízení s 16 vojáky. Prezident Obama a velitel spojeneckých sil v Afghánistánu John Campbell se za útok omluvili. Z uniklých dokumentů vyplývá, že při náletech bezpilotních letounů v Afghánistánu tvořili civilisté přibližně 90% obětí. Podle Amnesty International se Spojené státy při útocích bezpilotních letounů dopouštějí válečných zločinů, protože při útocích umírá velké množství neozbrojených civilistů. Útoky bezpilotních letounů označil za porušení mezinárodního práva také vyšetřovatel OSN Ben Emmerson. V prosinci 2019 deník The Washington Post zveřejnil přes 2000 stran odtajněných dokumentů nazvaných Afghanistan Papers, které jsou srovnávány s Pentagon Papers z dob amerického nasazení ve Vietnamské válce. Z Afghanistan Papers plyne, že američtí generálové, diplomati a politici veřejnosti soustavně lhali o situaci v Afghánistánu, aby zdůvodnili další boje, ač věděli, že válku nelze vyhrát. Válka v Afghánistánu si za 20 let vyžádala 242 000 životů, z toho přes 40 000 tvořili civilisté a amerických vojáků a jejich spojenců padlo přes 3,5 tisíce (z toho 14 českých vojáků), Tálibánců přes 84 000. Zbytek připadá na afghánskou armádu a policii. Své domovy kvůli válce opustilo přes 5 milionů lidí.
  • Svatopluk Beran  | 06.02.2022 08:19  | Reagovat
    Mučení a zneužívání vězňů v Abú Ghrajb Tento obrázek vězně ( Ali Shallal al-Qaisi ), který je mučen, se stal mezinárodně nechvalně známým a nakonec se dostal na obálku The Economist (viz „ Mediální zpravodajství “ níže) Během raných fází války v Iráku se členové armády Spojených států a CIA dopustili řady porušování lidských práv a válečných zločinů proti zadrženým ve věznici Abu Ghraib v Iráku , včetně fyzického a sexuálního zneužívání , mučení , znásilňování , sodomie , a zabití Manadela al-Jamadiho . Zneužívání se dostalo do pozornosti veřejnosti zveřejněním fotografií zneužívání CBS Newsv dubnu 2004. Incidenty způsobily šok a pobouření, které byly široce odsuzovány ve Spojených státech i na mezinárodní úrovni.
  • Svatopluk Beran  | 06.02.2022 08:20  | Reagovat
    https://en.wikipedia.org/wiki/Abu_Ghraib_torture_and_prisoner_abuse
  • Svatopluk Beran  | 06.02.2022 08:24  | Reagovat
    Námořní základna v zátoce Guantánamo (anglicky Guantanamo Bay Naval Base; kódové označení: GTMO) je vojenská základna rozprostírající se na 120 km² země a vody v zátoce Guantánamo na Kubě. Oblast byla v roce 1903 pronajata USA, jako uhelná a námořní základna za poplatek 2000 zlatých (4085 USD). Jde tak o nejstarší základnu amerického námořnictva v zahraničí. Od kubánské revoluce v roce 1959 kubánská vláda soustavně protestuje proti americké přítomnosti na kubánské půdě, kterou považuje za porušení mezinárodního práva. V roce 2013 kubánský ministr zahraničí požadoval návrat základny, protože jde o „usurpované území“, které kubánská vláda považuje za okupované od americké invaze na Kubu během španělsko-americké války v roce 1898. Ve zprávě Amnesty International z roku 2005, bylo zařízení nazváno „Gulag naší doby“, organizace označila situaci za „skandál lidských práv“ v sérii zpráv.[5] Americká agentura IMAP dospěla v roce 2013 k závěru, že zdravotníci pracující s vojenskými a zpravodajskými službami „navrhovali a podíleli se na krutém, nelidském a ponižujícím zacházení a mučení zadržených osob“. Zacházení bylo v rozporu s World Medical Association a American Medical Association.[6] Podle inspektorů Červeného kříže byly zadržené osoby mučeny, včetně odepření spánku, bití, hladovění a zamykání ve stísněných a studených buňkách. V roce 2013 se více než stovka vězňů přidala ke hromadné hladovce.[7] Pokud odmítli jíst devět jídel za sebou nebo jejich hmotnost klesla pod 85 procent ideální váhy, byli donuceni přijímat potravu násilím, sondou zavedenou nosem do žaludku.[8] Mauritánec Mohamedou Ould Slahi vydal v lednu 2015 knižně Deník z Guantánama (Guantánamo Diary), který dokončil v roce 2005.[9] Slahi líčí, jak ho vyšetřovatelé bili, sexuálně zneužívali, připravovali o spánek, vystavovali ho zimě či jinak trýznili. Na Guantánamu je vězněn už od roku 2002 i přes to, že nikdy nebyl odsouzen. V roce 2010 soud rozhodl, že proti němu neexistují důkazy a federální soudce nařídil jeho propuštění, vláda se ovšem odvolala.[10] Slahi byl propuštěn 17. října 2016. V roce 2002 bylo na námořní základně zřízeno vojenské vězení pro „ilegální bojovníky“ zajaté v Iráku, Afghánistánu a na dalších místech v rámci války proti terorismu. https://cs.wikipedia.org/wiki/Guant%C3%A1namo_(z%C3%A1kladna)
  • Svatopluk Beran  | 06.02.2022 08:27  | Reagovat
    Síť tajných věznic CIA: Thajsko, Rumunsko, Polsko, Litva, Egypt... Americká tajná služba CIA zřídila svou první věznici pro zadržování lidí podezřelých z terorismu v Thajsku, základny měla i v Polsku a východní Evropě. Síť věznic začala CIA budovat už tři dny po 11. září. Věznice postupně vznikly například v Rumunsku, Litvě nebo Egyptě. Vůbec první tajnou věznici pro zadržování lidí podezřelých z terorismu zřídila americká CIA v Thajsku, poté přišla na řadu zařízení v Polsku a dalších zemích východní Evropy. Tajná služba spolupracujícím státům platila sumy, o které si řekly, a udržovala věznice v chodu do té doby, než se informace o nich dostaly na veřejnost. Podle listu The Washington Post to uvádí v úterý zveřejněná senátní zpráva popisující brutální výslechové metody CIA. https://zahranicni.hn.cz/c1-63251170-sit-tajnych-veznic-cia-thajsko-rumunsko-polsko-litva-egypt
  • Svatopluk Beran  | 06.02.2022 08:31  | Reagovat
    Mohamedou Ould Slahi je od roku 2002 vězněný v internačním táboře v kubánském zálivu Guantánamo. Spojené státy americké proti němu za celou dobu nevznesly jediné obvinění. V březnu 2010 nařídil federální soudce jeho propuštění, ale americká vláda toto rozhodnutí napadla. Zdá se, že Spojené státy nehodlají Slahiho jen tak nechat jít. Tři roky po svém zadržení začal psát Slahi deník, ve kterém popisuje svůj život před tím, než zmizel v americké vazbě, „svoji nekonečnou cestu světem“ plným věznění a výslechů a svůj každodenní život guantánamského vězně. Jeho deník není jen živou ukázkou justičního omylu, ale i hlubokým osobním pojednáním ­– děsivým, temně humorným i překvapivě laskavým. Deník z Guantánama je dokumentem velkého historického významu, zároveň je však poutavým a nesmírně působivým čtením. https://www.databazeknih.cz/knihy/denik-z-guantanama-261149
  • Svatopluk Beran  | 06.02.2022 08:44  | Reagovat
    NO A TEĎ TITO AMERIČTÍ MÍROTVORCI PO DVACETI LETECH, KDY SE JIM TOTÁLNĚ PODAŘILO ROZVRÁTIT ARABSKÝ SVĚT - O JEJICH INICIACI PŘI VZNIKU AL KAJDY ČI ISLÁMSKÉHO STÁTU, JEJICHŽ ČINNOST A VZNIK SPOJENÉ STÁTY SVOU BRUTALITOU VE VĚZENÍCH PROTI SVÉMU NEPŘÍTELI SAMY INICIOVALI, PROVOKUJÍ V EVROPĚ OPĚT. PŘED DVACETI LETY ŘÁDILI V EVROPĚ NA BALKÁNĚ, PŘIČEMŽ NÁSILÍM VYTRHLY ZE SRBSKA HISTORICKOU ČÁST ZEMĚ A POSTAVILI SI TAM PROTIPRÁVNĚ SVOJÍ VOJENSKOU ZÁKLADNU, POTÉ DVACET LET ŘÁDILI V ARABSKÝCH ZEMÍCH A NYNÍ OPĚT V EVROPĚ. SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ NEJSOU ZÁRUKOU DEMOKRACIE V JEJÍ PRAVÉ MYŠLENCE, ZÁRUKA TZV. AMERICKÉHO TYPU DEMOKRACIE JE OVLÁDÁNÍ SVĚTA PŘES AMERICKÝ FINANČNÍ SYSTÉM, MILITARISTICKOU BRUTALITU A VMĚŠOVÁNÍ SE DO ZEMÍ S MÍSTNÍMI PROBLÉMY. USA NEJSOU ZÁRUKOU MÍRU A KLIDU MEZI NÁRODY
  • Zdeněk Gryc  | 07.02.2022 10:07  | Reagovat
    POTLESK VE STOJE... RUĎAS BERAN 7X NEZKLAMAL
  • Zdeněk Gryc  | 07.02.2022 10:10  | Reagovat
    OPRAVA: 5 MINUTOVÝ POTLESK VE STOJE… RUĎAS BERAN 16 X ? NEZKLAMAL
  • Svatopluk Beran  | 07.02.2022 11:19  | Reagovat
    Pane Gryc díky za potlesk. Já si zase vždy velice rád zatleskám při sledování ČT a následně i vašem papouškování HNĚDÁKU GRYCI :)
  • Svatopluk Beran  | 07.02.2022 12:12  | Reagovat
    Jinak bych srovnal úroveň a masivnost propagandy českých medií o tom, že Rusko užuž napadne Ukrajinu, pokud půjdeme nazpátek, tak už několik termínů vlastně prošlo a tak se přechází se na další model děsu, kdy odborníci počítají a lidem předkládají, kolik to bude lidských obětí, více méně kolik už jich zachránili. Američtí generálové už rozšiřují tabulky s počtem pravděpodobných obětí civilistů a Ukrajinských i Ruských vojáků. Předpokládám, že teď bude propaganda směřovat více k tématu smrti a navyšování počtu případných obětí, než jen další měsíc, už třetí, informovat, že na hranicích Ukrajina - Rusko přibilo 100 000 Ruských vojáků. DÉMON PROPAGANDY JEDE NAPLNO stejně jak po 11 září v USA, kdy si mohli občané Spojených Států vykroutit krky od toho, jak si neustále hlídali po dobu několik let, jestli letadlo které vidí, nesměřuje přímo k nim, nebo dodávali na policii zaručené zprávy o podezřelých sousedech, se kterými do teď žili v pohodě. Velice rádi pak po takové MASIVNÍ PROPAGANDĚ SOUHLASILI, NĚKTEŘÍ SNAD I JÁSALI, SE ZAVEDENÍM ZÁKONA, KTERÝ POVOLOVAL AMERICKÉ VÝZVĚDNÉ SLUŽBĚ MUČIT A DRŽET OBČANY CIZÍCH ZEMÍ BEZ SOUDU V ZAJETÍ NA ÚZEMÍCH JINÝCH STÁTŮ. JÁ DODNES A JE TO JIŽ PŘES DVACT LET, NEVÍM O ŽÁDNÉM ODSOUZENÉM. ZROVNA TAK SOUHLASILI I S POVOLENÍM A ZAVÁDĚNÍM KONTROLY SEBE SAMÝCH. TAK TAKHLE DOKÁŽE PRACOVAT STÁTNÍ PROPAGANDA S MOZKY OBČANŮ A BRITSKÝ SPISOVATEL ORWEL, TO JIŽ VE SVÉ KNIZE VELICE DOBŘE POPSAL.
  • Zdeněk Gryc  | 07.02.2022 19:09  | Reagovat
    JÁ DODNES A JE TO JIŽ PŘES DVACT LET, NEVÍM O ŽÁDNÉM ODSOUZENÉM. a... Od osvobození v roce 1945 ? Účastníci piety na Újezdě varovali před možným návratem totality. Za účasti Drahoše či Hermana ČESKO 24. února 2018 12:34 PRAHA - Před plíživým návratem totality a umělým rozdělováním společnosti varovali v sobotu řečníci při vzpomínkové akci na oběti komunismu. Konala se na pražském Újezdě v předvečer 70. výročí převzetí moci komunisty v někdejším Československu. Desítky příchozích u pomníku obětem komunismu uctily položením kytice a zapálením svíčky památku tisíců lidí, kteří za komunistické diktatury přišli o život nebo byli jinak postiženi. Shromáždění se konalo pošestnácté. Místo, kam si lidé oběti komunismu chodí připomínat, od soboty nese název Alej obětí totality. Prostranství před památníkem obětem komunismu od sochaře Olbrama Zoubka / který sejmul posmrtnou masku Jana Palacha a autora sochy faráře Toufara/ má připomínat ty, kteří za své názory přišli o svobodu či o život. Místo v sobotu na pietním aktu k připomínce 70. výročí nástupu komunistického režimu k moci a jeho obětí pojmenovali zástupci hlavního města. Historik a předseda rady Ústavu pro studium totalitních režimů Eduard Stehlík v té souvislosti zmínil i potřebu vzpomínat na ty, kteří se totalitě vzepřeli. „Byla by to Alej bojovníků proti totalitě,“ konstatoval s tím, že na 1500 lidí obdrželo za účast v odboji a odporu proti komunismu osvědčení, které začalo ministerstvo obrany vydávat před sedmi lety. Při únorovém převratu 1948, komunisty nazývaném Vítězný únor, převzala moc komunistická strana po vyprovokované vládní krizi. Prezident Edvard Beneš přijal 25. února 1948 demisi 12 nekomunistických členů vlády a zároveň jmenoval ministry podle přání komunistického premiéra Klementa Gottwalda. Československo se na jednačtyřicet let dostalo do područí Sovětského svazu. Nestalo se tak ze dne na den, předcházely tomu drobné kroky, drobná omezení, připomenul Stehlík a varoval před přehlížením obdobných posunů v současnosti. "AKTUÁLNĚ AKCE BERAN" Spolu se Stehlíkem vystoupil na pietě děkan Katolické teologické Karlovy univerzity Vojtěch Novotný. Stejně jako loni se akce účastnili také exministr kultury Daniel Herman a kandidát na prezidenta Jiří Drahoš. Zdroj: https://www.lidovky.cz/domov/stromoradi-u-pamatniku-na-prazskem-ujezde-nese-od-soboty-nazev-alej-obeti-totality.A180224_122638_ln-zajimavosti_ele ORWELL a EZOP Zdeněk Gryc | Pondělí, 7. 2. 2022 v 17:04 1. Svatopluk Beran říká: Pondělí, 7. 2. 2022 v 12:12 2. TAK TAKHLE DOKÁŽE PRACOVAT STÁTNÍ PROPAGANDA S MOZKY OBČANŮ A BRITSKÝ SPISOVATEL ORWEL, TO JIŽ VE SVÉ KNIZE VELICE DOBŘE POPSAL. ----------------------- George Orwell, vlastním jménem Eric Arthur Blair (25. června 1903 Motihari, Bengálsko – 21. ledna 1950 Londýn), byl britský novinář, esejista a spisovatel. Ve svých dílech se zabýval kritikou totalitarismu a vyzdvihováním ideálů demokratického socialismu.[2] Světovou popularitu si získaly jeho alegorické antiutopické romány Farma zvířat (1945) a 1984 (1949) popisující nehumánnost totalitních režimů. Tedy také toho co dělalo Gestapo a STB v budově Hluboká 8. Je poblíže náměstí a pamětní desku si může přečíst i Beran. „Byla by to Alej bojovníků proti totalitě,“
  • Jan P  | 07.02.2022 20:58  | Reagovat
    Sváťo, on nás pan Gryc jenom zkouší. Já už ho prokoukl filutu:-) Ve skutečnosti je pan Gryc levicovej kritik levice. Jako levicovej socialista, britský novinář, esejista a spisovatel George Orwell(Hold Katalánsku) odmítající stalinismus. Ta kniha volně inspirovala tenhle skvělý film, kterej natočil socialista(nejsilnější kritika i nějakých problémů uvnitř tehdejší levice). https://www.csfd.cz/film/36168-zeme-a-svoboda/prehled/ Panu Grycovi se rovněž hodně líbí kniha Peklo pod španělským nebem od Stanislava Motla nebo trilogie Costy Gavrase adaptace Londonova Doznání. Vsadím boty, že pan Gryc už nebude před námi nic skrejvat. Jeho příští blog tipuju: Odkaz Rudana Nohy. Jednoho z prvních českých skautů, jeden z absolutně prvních trampů. Rudan se počítal k tak zvaným rudým trampům s levicovým zaměřením tak jako na příklad legendární Géza Včelička a nebo Irčan. Paradoxální bylo, že přesto vše byl proletář Rudan za komunistické diktatury odsouzen se svými druhy z JLC k vězení a nuceným pracím, ale na vzdory tomu zůstal napořád věrný svým ideálům. Rehabilitován byl až v roce 1964. Přesto ale až do konce svého života věřil na spravedlivý svět kde všichni lidé jsou si rovni. Zdroj: TRAMP NET
  • Zdeněk Gryc  | 07.02.2022 21:31  | Reagovat
    „Panu Grycovi se rovněž hodně líbí kniha Peklo pod španělským nebem od Stanislava Motla nebo trilogie Costy Gavrase adaptace Londonova Doznání.“ JAK NA TO AUTOR VE SVÉM DUŠEVNÍ ZRAKU PŘIŠEL MŮŽE UVÉST PRAMÍNKY ČI PŘÍMO PRAMENY ? Quod licet Iovi, non licet bovi Quod licet Iovi, non licet bovi (Iovi také Jovi, německy: "Co je dovoleno Jupiterovi, není dovoleno volovi") je latinská věta nevysvětlitelného původu. Toto rčení staví do protikladu činy Jupitera, nejvyššího římského boha, s činy dobytka nebo volů a zabývá se různými silami vyplývajícími z jejich příslušného postavení. Proto by mělo být vyjádřeno, že v hodnocení činů není v popředí on sám, ale aktér. [1] Význam odpovídá německé frázi "měřit dvojím metrem". [2] Některé pokusy o interpretaci interpretují obraz odlišně[3] nebo používají jiné asociace, například srovnání "bohatých" (= Jupiter) a "chudých" (= volů). viz. ORWELL a EZOP Zdeněk Gryc | Pondělí, 7. 2. 2022 v 17:04 Svatopluk Beran říká: Pondělí, 31. 1. 2022 v 11:29
  • Zdeněk Gryc  | 07.02.2022 21:50  | Reagovat
    Jan P říká: Pondělí, 7. 2. 2022 v 20:58 Sváťo, on nás pan Gryc jenom zkouší. Já už ho prokoukl filutu:-) ----------------------------------------------------------------------- KOU-KNUL a PRO-KOUK-NUL ? "Jasně, vy se počítáte mezi mediálně gramotný a intelektuální elitu národa …" "Autor blogu a důchodce se počítá mezi lidi soběstačné: bohaté, zdravé, s byty či rezervami." VY SE POČÍTÁTE VY SI MYSLÍTE Prima fóór ? sv. Jána viz všimné v roce 2020: ----------------------------------- Jan P říká: Středa, 8. 1. 2020 v 18:25 Zdeňku Grycovi Jasně, vy se počítáte mezi mediálně gramotný a intelektuální elitu národa … S bývalého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga(zkritizoval Trumpův íránský atentát) se Vám možná svět. nehroutí. Tak už i ten velevážený kníže je ruský agent… To neříká jen tak nikdo, ale osoba reprezentující mainstreamové myšlení… @Pavel Šafr/český novinář,šéfredaktor vlastního deníku Forum 24/ Ohlasy na americkou akci proti Sulejmánímu slouží jako praktická mapa, podle které víme, kde tu kdo stojí. Matěj Stropnický se po Lubomíru Zaorálkovi rovněž postavil do jedné řady s Okamurou a Filipem. Před Mnichovem byl garant naší bezpečnosti Francie a jak to dopadlo všichni víme. A stejně to dopadne i v případě USA. Nikdo nepůjde do války kvůli malé zemičce kdesi ve střední (pro USA východní) Evropě. 1. Zdeněk Gryc říká: Středa, 8. 1. 2020 v 19:36 Jasně, už „čtenář“ na – psal co si myslím a pak chtěl na to téma diskutovat. Začínalo to zajímavě slovy… Vy si myslíte……?? Stejnej trik: „Jasně, vy se počítáte mezi mediálně gramotný a intelektuální elitu národa …“ --------------------------------------------------------------- sv. Jan z Nepomuku, nechť nad námi drží ruku. KAM SE POČÍTÁME, TO NECHŤ NECHÁ NA NÁS. . . Co se ZG líbí ? SYSTEMATICKÉ x NÁSOBNÉ POMLOUVÁNÍ USA NIKOLI V.Havlíček doporučuje: "pro vyrovnanost" ANI VYTRHOVÁNÍ HISTORICKÝCH UDÁLOSTÍ Z KONTEXTU DĚJIN - VIZ ORWELL a EZOP Zdeněk Gryc | Pondělí, 7. 2. 2022 v 17:04
  • Zdeněk Gryc  | 07.02.2022 22:03  | Reagovat
    PRÁVĚ DNES v 2:20 Zdeněk Gryc | Sobota, 29. 1. 2022 v 9:42 Svatopluk Beran říká: Sobota, 29. 1. 2022 v 2:20 AMERICKÁ DEMOKRACIE https://www.stream.cz/my-lai/my-lai-64257012#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=sznhp.vidpbox&dop_id=64257012&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz Svatopluk Beran říká: Sobota, 29. 1. 2022 v 2:43 „I S VAŠÍM-OS… POKÝVÁVÁNÍM HLAVY A HÝKÁNÍM PROSTĚ BUDE!!!!!!!!!!!!!!! ?“ TEN SMAJLÍK JE VÝSMĚCH NAD TÍM PANE GRYC, JAK SVÝM POČÍNÁNÍM NEJSTE SCHOPEN PŘIJMOUT SKUTEČNOSTI DNEŠNÍHO SVĚTA, KTERÉ JSOU NAPROSTO JINÉ NEŽ VAŠE POLISTOPADOVÉ SNY A VÍRA V ČINNOST VÁCLAVA HAVLA. ------------------------------------------------ Ústava: „VÁCLAV HAVEL ZASLOUŽIL SE O STÁT “ je zákon. Václav Havel je nositelem státních vyznamenání řady zemí světa, mnoha cen za uměleckou tvorbu i občanské postoje a desítek čestných doktorátů. 24. května 1997 obdržel na Pražském hradě jako první Čestnou medaili T.G. Masaryka za věrnost jeho odkazu a jeho uskutečňování od Masarykova demokratického hnutí, které v roce 1989 pomáhal založit. V roce 2003 byl Havlovi usnesením Senátu a Poslanecké sněmovny propůjčen Řád T. G. Masaryka a Řád Bílého lva I. třídy. Senát ve svém usnesení také schválil formulaci „Václav Havel zasloužil se o stát“ po vzoru zákona o zásluhách T. G. Masaryka. Dne 19. prosince 2011 vláda ČR vypracovala návrh Zákona o zásluhách Václava Havla. Poslanci návrh zákona schválili 1. února 2012, senátoři 29. února 2012. Prezident Václav Klaus zákon podepsal 16. března 2012. ----------------------------- Projev Václava Havla v Rudolfinu v roce 1997 Z Wikipedie, otevřené encyklopedie Projev Václava Havla v Rudolfinu k oběma komorám Parlamentu České republiky přednesl dne 9. prosince 1997 v Dvořákově síni pražského Rudolfina tehdejší prezident České republiky Václav Havel. Projev byl vyvrcholením politické krize, která byla patrná v celém roce 1997. A nebyla to pouze krize důvěryhodnosti politiků (viz neoprávněné užívání akademického titulu předsedou ODA Janem Kalvodou), ale i krize důvěryhodnosti celých politických stran (nevyjasněné financování ODS a ODA), krize důvěry v úspěšné pokračování ekonomických reforem (ekonomické balíčky) a v neposlední řadě i celkovou krizí ve společnosti (tzv. blbá nálada). Důležité však nebyly jen tyto ekonomické problémy, v projevu vyjádřil prezident i znepokojení nad stupňujícími se rasistickými útoky (měsíc před projevem byl na diskotéce v Biskupcově ulici ubodán dvěma skinheady súdánský student Hassan Elamin Abdelradi). Projev byl celkově přijat poměrně kladně[zdroj?], naopak nejrazantnější kritiku sklidil ze strany Václava Klause a ODS. Havlův projev připomněl na témže místě Petr Pithart při svém projevu 5. října 2016, v den 80. výročí Havlova narození.[1] ---------------------------------------- Petr Pithart - projev k 80. narozeninám Václava Havla Lenka Benešová•Čtvrtek 6. říjen 2016 Z řečí, jak se dnes vedou, by se mohlo zdát, že slova o vítězství pravdy a lásky nad lží a nenávistí jsou všechno, co zbylo z Václava Havla. Pro jedny jsou ta slova zdrojem posměchu, pro druhé erbovním znamením. Václav Havel jednou vyprávěl, jak to tenkrát bylo. Na jednom z velkých shromáždění v listopadu 89 odcházel z balkonu Mellantrichu, ale lidé ho vyvolali zpátky. Tak se na pár vteřin vrátil a zvolal ona slova. Aby ho už nechali vydechnout. Byl to momentální nápad, improvizace, žádná hlubší sentence. Prý se o těch slovech zlomyslně říká, že je to nejvtipnější věta českých dějin. Nejvtipnější ovšem v tom smyslu, že je to nehorázný nesmysl, protože je to přece opačně. Vždyť to, co vítězí, je lež a nenávist. K osobnosti Václava Havla dramatika se smyslem pro nadsázku a pro ironický odstup však tato slova dobře pasují. Proto by ho asi nikdy nenapadlo, co se z nich stane. Že budou inspirovat masochistické, zoufalsky křečovité výrony pocitů zklamání. Zklamání, které máme ale ve skutečnosti ne z Havla, nýbrž sami ze sebe. Že omluví cynismus jako obranu před zjištěním, že jsme zatím neobstáli. Video zde Z Václava Havla toho jistě zůstává mnohem víc. On to přece byl, kdo znovu a znovu varoval před postoji a praktikami, kterými jsme si leckterá zklamání způsobili. Před devatenácti lety právě tady pronášel svůj proslulý obdivovaný i odmítaný projev oběma komorám parlamentu. Rudolfinský projev z 9. prosince 1997. Václav Havel tehdy řekl o naší vůli či nevůli začlenit se do integrující se Evropy a do NATO, že, cituji, "byla by to nekonečná vina nás všech, kdybychom tuto naději promarnili. Nechceme-li ji ovšem promarnit, pak musíme začít u svých duší. Mám tím na mysli nutnost vyhlásit nemilosrdný boj českému provincionalismu, izolacionismu a egoismu. Všem iluzím o jakési lišácké neutralitě, své tradiční krátkozrakosti, jakož i všem typům českého šovinismu. Kdo dnes odmítá vzít na sebe svůj díl odpovědnosti za osud svého kontinentu a světa jako celku, podepisuje ortel smrti nad svým kontinentem a světem, ale především sám nad sebou." V závěru pak Václav Havel řekl: "O identitě státu či národa či společnosti se mluví často a nejeden odpůrce evropské integrace se národní identitou ohání. A z její ztráty se strachuje. Domnívám se, že většina těch, kdo takto mluví, podvědomě vnímá identitu jako jakousi osudovou danost, jako cosi genetického, málem jako identitu krve, tedy jako něco, na co nemáme vliv. Myslím, že je to veskrze zvrácené pojetí identity”, končí Václav Havel, “identita je určitý výkon, určité dílo, určitý čin. Identita není mimo odpovědnost, ale naopak je jejím výrazem.” Nemá smysl ptát se, co by řekl dnes. Protože teď už je řada na vás. Na současných politických garniturách, co řeknete vy. Jsme na tom dnes lépe? Materielně ano. I o tom Václav Havel tady tenkrát mluvil. Že se zabýváme pořád a pořád jen ekonomikou. Jako kdysi ti, pro které byla ekonomika základnou a všechno ostatní bylo pak až pouhou nadstavbou. Nebo později třešničkou na dortu. Přitom tak, jak se máme dnes líp, se zároveň přiznaně i nepřiznaně, nenápadnými pohyby pozpátku, jakýmsi račím pochodem vzdalujeme Evropské unii, Evropě, Západu. Nesporně jsme tak už vnímáni vnějším světem. Myslím teď i na hlasy našich protievropských a protizápadních voličů, kteří se chystají volit ty, kdo podbízivě velebí nerozlišený homogenní lid, a ten je přece vždycky pracovitý, moudrý, poctivý, a šmahem zatracují nerozlišený, jakoby taktéž homogenní svět politiků. A ti jsou přece líní, neschopní zloději. To je, vážení, sama esence populismu, odmítající politiku. Alternativou jakkoli třeba nevábné politiky je ale vždy autoritářství, spoléhání se na vůdce. Voliči budou mít nakonec poslední slovo. A možná, že se pak opravdu ukáže, že to byl pro nás příliš náročný úkol. Ta Evropa, ten Západ. Unie leda tak, jako postávání u švédských stolů. Tomu já zatím odmítám věřit. Vyzývám proto odtud především členy vlády. Vyzývám vás jako občan, který má příležitost oslovit vás z očí do očí. Ale i jako člověk Havlovi blízký. Vyzývám vás, abyste tomuto račímu posunování se postavili mnohem přesvědčivěji, než dosud. Věřím, že na to máte. I vy, pane premiére. Ozřejmujte znovu a znovu, pro domov i pro svět naši polistopadovou zahraniční politickou orientaci. Naše místo v Evropě, ve světě. Jinak naň bude svět usuzovat ze stanovisek a gest... koho asi. Seberte odvahu a s ní i rozvahu. A mluvte tak jasně, jak mluvil Václav Havel v této síni před devatenácti lety. A mluvte tak nejen dnes, při slavnostní příležitosti. Kdybych vám mohl dát domácí úkol, uložil bych vám, vážená vládo a vůbec všem přítomným a divákům u obrazovek, jako domácí četbu Rudolfinský projev. Dá se snadno vygooglovat. Přece jste sem přišli, abyste na Václava Havla vzpomněli. Tedy si vzpomínejte pořádně. Za to vám předem děkuji. Petr Pithart (projev v Rudolfinu 5.10.2016)
  • Svatopluk Beran  | 07.02.2022 22:13  | Reagovat
    Senát ve svém usnesení také schválil formulaci „Václav Havel zasloužil se o stát“ po vzoru zákona o zásluhách T. G. Masaryka. Dne 19. prosince 2011 vláda ČR vypracovala návrh Zákona o zásluhách Václava Havla. Poslanci návrh zákona schválili 1. února 2012, senátoři 29. února 2012. Prezident Václav Klaus zákon podepsal 16. března 2012. No a pro jistotu se na to musel udělat i zákon. Aby bylo všem jasno, jinak si představovat něco jiného je trestné. To vám řekne každý Žáček i ten z ODS :) To asi ten senát i Havel odkoukal od komunistů. Ti si na to taky udělali zákon, aby bylo všem jasno. :)
  • Svatopluk Beran  | 07.02.2022 22:45  | Reagovat
    O tom co dělalo Gestapo a STB v budově Hluboká 8, PŘED 60 LETY BERAN A NESOUHLASÍ S TÍM. ALE V PRVÉM PŘÍPADĚ JEŠTĚ NEBYL NA SVĚTĚ A VE DRUHÉM PŘIPADĚ BYL JEŠTĚ MALÝ, ALE TO SI SNAD DOVEDE VYSOKOŠKOLÁK SPOČÍTAT, ŽE PANE GRYC? KONKRÉTNÍ JE VŘAŽDĚNÍ A MUČENÍ DNES NA ZAČÁTKU TŘETÍHO TISÍCILETÍ A TO ŽIJÍCÍ A DOSPĚLÍ GRYC NEVIDÍ A NESLYŠÍ A FANDÍMU TÉ ZEMI KTERÁ TO VEŘEJNĚ DĚLÁ PO CELÉ ZEMĚKOULI TO UMOŽŇUJE. TO JE DNEŠNÍ PRŮSER, PROTOŽE ŽIJEME TEĎ A NE PŘED 60 LETY A MĚLI BYCHOM MÍT ODVAHU SE TOMUTO CELOSVĚTOVÉMU AMERICKÉMU VYVRAŽĎOVÁNÍ A MUČENÍ POSTAVIT. Washington - Bývalý americký ministr obrany Donald Rumsfeld je přímo zodpovědný za mučení v amerických armádních věznicích na Guantánamu na Kubě a v iráckém Abú Ghraíbu. Zdroj: https://www.denik.cz/ze_sveta/usa_muceni_vezen_rumsfeld20081212.html Desetitisícům zadržovaných Iráčanů hrozí mučení nebo jiné špatné zacházení. Jedná se o vězně, kteří jsou bez soudního procesu či obvinění drženi v iráckých věznicích. Velká část z nich byla v červenci 2010 americkou stranou předána pod správu Iráku. S touto informací dnes přišla organizace Amnesty International.
  • Zdeněk Gryc  | 07.02.2022 22:57  | Reagovat
    Svatopluk Beran říká: Pondělí, 7. 2. 2022 v 22:45 ---------------------------------------- Desetitisícům zadržovaných Iráčanů hrozí mučení nebo jiné špatné zacházení. --------------------------------------- faráři Toufarovi už nehrozí nic, že ? "mučení nebo jiné špatné zacházení" ? věnujme se nejprve TU - ZEMSKU, ABY RUDÍ AKTIVISTÉ BERAN a spol. nespolupracovali se svými žvejky ve prospěch TOTALITY soudruha Putina,že ? srpen 1968 Ukrajina 2020
  • Svatopluk Beran  | 07.02.2022 23:16  | Reagovat
    JIM TO HROZÍ TEĎ,TEĎ, TEĎ PANE GRYC, VY PROTESTUJETE K TOMU CO SE STALO PPŘED 60 LETY, KLIDNĚ PROTESTUJTE A MANIFESTUJTE ZA VRAŽDY KOMUNISTŮ PŘED 60 LETY, JÁ VÁS SLOVNĚ PODPOŘÍM. NEBUĎTE ALE POSRANÝ PŘI TOM PROTESTOVAT PROTI DNEŠNÍMU ŽIVOTU V DNEŠNÍM AMERICKÝM VYVRAŽDOVÁNÍ A MUČENÍ. ŽIJETE DNES, TEĎ, NE PŘED PŮL STOLETÍM.
  • Svatopluk Beran  | 07.02.2022 23:31  | Reagovat
    Putin je soudruh? To je mi novinka :) , já myslel že to je typický kapitalistický oligarcha. Nedělejte ze sebe pana Gryc BLBA, že nevíte o tom, že už neexistuje Svaz Sovětských Socialistických Republik, ani jediná komunistická strana SSSR a ani SSSR ve svých hranicích. Neříkejte že nevíte, že je občanů již jen polovička a že je tam jiné zřízení, i když je to stále světová velmoc do které by si Amerika ráda chodila za dac pro suroviny? Opět a ještě jednou, Ukrajina je historické RUSKÉ ÚZEMÍ, tzv. Kijevská Rus. Nic s tím neudělá ani AMERICKÝ PUČ za 5 miliard dolarů, TAŽENÝ SILOVĚ UKRAJINSKÝMI NACISTY - BANDEROVCI - https://cs.wikipedia.org/wiki/Kyjevsk%C3%A1_Rus

Přidat Komentář Vrátit se nahoru