Reklama
Dnes je pátek 20.09.2024      svátek má Oleg
Zpět
Miroslav Tomanec, Ing., MBA

Stavební inženýr, restauratér, vinárník a pivovarník na penzi. Dnes už jenom kavárník a bývalý koaliční zastupitel, aktivně se snažící ovlivňovat chod našeho krásného města.

Je válka.

Miroslav Tomanec, Ing., MBA | 22.02.2022 08:47

U nás "naštěstí" jenom dezinformační, zatím. Je nutné si to uvědomit zvláště v okamžiku, kdy Putin vyrazil. Dobývat svět.

Téma lhostejné. Co se právě hodí a má šanci. Předevčírem migranti, včera covid, dnes Ukrajina. Princip je pořád stejný - a to - z absolutního dělat relativní a naopak. Ani cíl se nemění - přesvědčit, rozvrátit, získat, ovládnout.

Názor na to, jaké je jablko, může být různý. Záleží na úhlu pohledu, osvětlení, vzdálenosti. To je to relativní a diskuse je na místě. Jeho hmotnost je však neoddiskutovatelná. To je to absolutní.

Následující odpovědi jsou absolutní a všechny 'jiné pohledy' se snaží skutečnost jen rozmlžit, jsou lživé a morálně neobstojí:

● "Jsou dnes neočkovaní proti covidu pronásledováni jako Židé za nacistů?" Ne, nejsou.

● "Máme dnes diktaturu jako za komunistů?" Ne, nemáme.

● "Snaží se NATO rozdmýchat válku proti Rusku?" Ne, nesnaží.

● "Ohrožuje teď vojensky Ukrajina Rusko a snaží se vyvolat ozbrojený konflikt?" Ne, neohrožuje a nesnaží.

● "Je ten, kdo odpovídá na podobné otazky jednoznačně, 'politruk s černobilým viděním světa a patentem na jediný správný názor?'" Ne, není.

(S využitím textu od Víta Kučíka)

PS : Psáno speciálně pro pana Svatopluka Berana, na jehož proruské litanie tady nijak reagovat už nebudu. To je totiž také to absolutní. To jeho nesoudné rusofilství.

Blog Jihlavské listy

Úvod blogu
Podmínky užívání blogu

Autoři

Archiv


Poslední příspěvky

„Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“ 17.09.2024
POVODEŇ 15.09.2024
Poštovní schránka v těchto dnech: 09.09.2024
PRÁVĚ DNES 27.08.2024
MEMENTO 21.08.2024

Poslední komentáře

Jamesatorm: My, občané Protektorátu (1/3)
Angelmog: My, občané Protektorátu (1/3)
RobertTop: My, občané Protektorátu (1/3)
LidiaHoumn: My, občané Protektorátu (1/3)
zdenek gryc: My, občané Protektorátu (1/3)

Můj Blog

Přihlášení do blogu
Registrace na blog
Reklama

108 komentářů

Přidat Komentář

  • VladimírV  | 22.02.2022 10:37  | Reagovat
    Pro pana Miroslava Tomance. Dost nestydatě reaguji na Váš speciální vklad pro pana Berana. Konstatuji, že na rozdíl od Vašeho hodnocení problémů mimo obzor města, kdy vesměs využíváte názory druhých, jste si dovolil vlastní vsuvku na závěr příspěvku, což je od Vás hrdinské. Tedy: Pokud čtete jeho příspěvky k tématu Ukrajina, jsou unisono koncipovány tak, že popisují roli USA ve světovém dění. Tedy žádné proruské trolení. Nedivím se Vám, že se k nim nechcete vyjadřovat, jde totiž o historická fakta. Krok Putina považuji za logický už z toho důvodu, že by byl jinak považovaný za vlastizrádce, což má v Rusku trochu jinou váhu než u nás. Jsme holt jiný národ, který jeho představitelé historicky nikdy nevnímali tak, jak se sluší pro jeho obranu jeho identity. Mluvit o měření stejným metrem, viz Kosovo, nemá asi cenu, co? Mám se smát nebo brečet nad tím, že naši představitelé iniciativně přijali roli ratlíků, kteří brojí proti ruskému medvědovi? Závěr. Pokud nezvítězí zdravý rozum, nemohu říci ani: "Sbohem v lepších časech". Tak hodně štěstí a držme si palce. Zdraví Vás Vladimír Havlíček 22.2.2022
  • Dvořák  | 22.02.2022 12:04  | Reagovat
    Až potkáte toho Kučíka,že tam zapomněl napsat,kdo nejde s námi,jde proti nám. Prostě pravda je jen jedna,že jo. Jiné názory se nepřipouští.
  • jihlavák  | 22.02.2022 19:02  | Reagovat
    V první řadě je zarážející faleš. Od poloviny devadesátých let nám byli Ukrajinci většinou dobří jen na namáhavou a špatně placenou práci. Takoví otrůčci. A najednou se všichn,i včetně místní radnice, předhání a vyjadřují podporu ukrajinskému lidu. Druhá věc. Myslím, že Ukrajině je jedno, kam bude patřit. Pokud by směřovala k Západu, čeká ji stejný scénář jako ostatní postkomunistické země. Co má hodnotu rozkrást a zprivatizovat, z místních nadělat mizerně placené pacholky ve vlastní zemi. Vše co se vydělá bude směřovat mimo Ukrajinu, nabídnou se jenom dluhy. Netroufám si říci, co je lapší, zda život v oligarchii nebo věčná dřina pro blaho nenasytných kapitalistů a "Západu".
  • FL  | 22.02.2022 20:13  | Reagovat
    Pan Tomanec to napsal přesně a hned tři potrefené husy. Havlíček nepřekvapil, Jihlavák tomu dal korunu, Ukrajině prý je jedno, kam bude patřit. To je dobré psycho. Opravdu se Ukrajinci hrnou do Ruska a do područí Kremlu? To myslíte vážně? Ale vaše poslední tři věty stačí - ty komunistické proklamace o rozkradené zemi a kapitalistech hovoří za vše. A Dvořák? Klidně si tady vylejte srdce a sdělte nám svoji ,,pravdu." Ať vidíte, že tu šanci máte. Ne jako v Rusku. Opravdu tady ty poskoky důstojníka KGB nechápu a už vůbec ne potom, co včera předvedl. Ale třeba vás motivuje finančně. Budiž vám přáno.
  • Dvořák  | 22.02.2022 20:50  | Reagovat
    No FL to přesně potvrzuje.
  • Svatopluk Beran  | 22.02.2022 21:43  | Reagovat
    Názor na to, jaké je jablko, může být různý. Záleží na úhlu pohledu, osvětlení, vzdálenosti. To je to relativní a diskuse je na místě. Jeho hmotnost je však neoddiskutovatelná. To je to absolutní. Jeho hmotnost je však neoddiskutovatelná. To je to absolutní. Hmotnost jablka je kde absolutní? Určitě na planetách a hvězdách, ale ve vesmíru, kde nepůsobí přitažlivost planet a hvězd z jádra či rotace? Pane Tomanec to by jste měl vy i pan Kučík ze základní školy znát. :) Hmotnost jablka přece není absolutní všude. „Máme dnes diktaturu jako za komunistů?“ Ne, nemáme. ,,Máme dnes možnost pod vazalstvím USA nezávislého své vlastní světové reakce,, Ne, nemáme. „Snaží se NATO rozdmýchat válku proti Rusku?“ Ne, nesnaží. ,,Snaží se Rusko rozdmýchat válku s NATem,, Ne, nesnaží. „Ohrožuje teď vojensky Ukrajina Rusko a snaží se vyvolat ozbrojený konflikt?“ Ne, neohrožuje a nesnaží. ,,Ohrožuje teď nebo v minulosti ohrožovala vojensky Kuba nebo Venezuela USA,, Ne, neohrožuje a neohrožovaly. První a poslední otázku z článku pana Tomance s použitým textem od pana Kučíka, jsem nedokázal pochopit ve vztahu k bombardování Kosova NATem a následně vytržení NATem ze Srbska. ● „Jsou dnes neočkovaní proti covidu pronásledováni jako Židé za nacistů?“ Ne, nejsou. ● „Je ten, kdo odpovídá na podobné otazky jednoznačně, ‚politruk s černobilým viděním světa a patentem na jediný správný názor?'“ Ne, není. Zpracováno vlastní hlavou pro všechny amerikanofily a rusofily. Konkrétně pana Tomance žádám NEREAGOVAT. :)
  • Svatopluk Beran  | 22.02.2022 22:03  | Reagovat
    FL říká: Úterý, 22. 2. 2022 v 20:13 Pan Tomanec to napsal přesně a HNED TŘI POTREFENÉ HUSY. JSEM PŘESVĚDČEN, ŽE PRO PANA GRYCE JSTE FL SKRYTÁ IDENTITA, URČITĚ TEDY VAŠE REAKCE VÝPOVĚDNĚ NULA, I KDYŽ SE VÁM PODAŘILO ODHALIT ZDE NĚJAKOU PROTISTÁTNÍ BUŇKU, KTEROU JSTE STEJNĚ TUŠIL UŽ DELŠÍ DOBU. VIDĚL BYCH TO NA NÁVRH TRESTU SMRTI ZA NEAMERICKOU ČINNOST :)
  • Daňový soumar  | 22.02.2022 23:21  | Reagovat
    Tak Kosovo. :) :) Tohle ale není Kosovo. Nebo bude území dáno pod mezinárodní správu? No to asi těžko. Tohle je jak rok 1939 a zabrání Sudet. Podle stejného scénáře. Nicméně to tím neskončí. Aspoň to tak řekl Putin. Chybou v jeho očích je totiž rozpad SSSR stejně tak, jak byl pro Hitlera chybou vznik Československa. Jak vidno zdejší prokremelští podržtaškové a bývalí přisluhovači minulého režimu to nikdy vidět nebudou.
  • Miroslav Tomanec, Ing., MBA  | 23.02.2022 05:51  | Reagovat
    Vladimír Havlíček Překvapuje mně, že ani vy, vcelku sečtělý člověk, už neví ( nebo spíše nechce vědět...) , jak to bylo v Kosovu a že se to dá s touto situací velmi těžko srovnávat, přesně jak píše FL. Stejný metr prý. No vy jste tedy komik, nezlobte se. Úplně stejný jako Svatopluk Beran, který týdenní, prý NEPOVOLENÝ jednorázový přejezd tisicovky amerických vojáků (mimochodem našeho spojence v NATO, víte - už si na to konečně po dvaceti letech zkuste zvyknout ) je schopen srovnat s rokem 68 u nás ! Tak to je tedy něco ! Prý s jídlem roste chuť ! Za komunistů už by za podobné kecy seděl.... Dvořák Zkuste raději něco z těch 5 uvedených tvrzení (axiomů v mých očích) rozebrat a napsat kde to není pravda Jihlavak Ano - Ukrajině je jedno kam bude patřit. Ostatně právě proto postavila na svých hranicích 120 ti tisícovou moderní armádu proti Rusům . Aby se neopakoval rok 2014. A nebo proč ? FL Já ty Putinovy poskoky zase chápu až moc dobře. Prostě je to přesně ten výsledek účinnosti té hybridní dezinformační války. Získat je pro své myšlenky tak, že to budou hlásat a šířit dál samostatně, oddaně, aktivně - protože tomu sami uvěří. Bohužel, smutná realita Svatopluk Beran Žádat můžete jak chcete. Budu si reagovat na to, co uznám za vhodné. Daňový soumar Včera v ČR řekl pan Bašta, poslanec za SPD a známý bijec EU a NATO - že je pro urychlené zavedení co nejtvrdších a účinných sankcí proti Rusku, protože včerejškem porušili to nejzákladnější - vstup vojsk na území cizího svrchovaného státu . A že je třeba to zastavit, protože ty dvě ruské loutky v čele Donbasu a Luhansku si nárokují zhruba dvojnásobné území, než mají teď. Ovšem ani to těm třem rusofilům oči pravděpodobně oči neotevře, ..protože je tady ten... americký imperialismus, že... Ovšem předtím pan Bašta neustále opakoval, přesně v diskursu našeho pana "prezidenta" - že Rusové vyrazili jenom proto, že je americké, britské a estonské (!) rozvědky k tomu vyprovokovaly tím jak pořád neúspěšně předpovídaly datum útoku. To aby se to vyvážilo, že.
  • jihlavák  | 23.02.2022 06:36  | Reagovat
    Pro LF. Určitě nejste tak naivní a nevěříte, že "Západu" jde o blaho Ukrajinců? Především a hlavně jde o nerostné suroviny, úrodnou půdu a levnou pracovní sílu. O stejnou věc jde i oligarchům, naúpakovat kapsy za jakoukoliv cenu. "Obyčejný " Ukrajinec bude vždy ten co prohrál. Oligarcha a kapitalista jsou v podstatě titíž lidé, jen na opačných stranách.
  • Svatopluk Beran  | 23.02.2022 08:43  | Reagovat
    PRO DAŇOVÝHO, KOSOVO NENÍ UKRAJINA, TAK TO JE GEOGRAFICKY NAPROSTÁ PRAVDA KOSOVO ALE BOMBARDOVÁNÍM USA A NATA JE PRECEDENTEM PRO UKRAJINU. KOSOVO, JAK PÍŠE V NAPROSTÉM ZÁVĚRU VE SVÉ ÚVAZE O ROZDÍLU V SEBEURČENÍ, VYCHÁZEJÍCÍ Z DŘÍVĚJŠÍCH OSVOBOZENECKÝCH KOLONIÁLNÍCH BOJŮ V PROTIKLADU K DNEŠNÍM SEPARATISTICKÝM TERORISTICKÝM POKUSŮM O VYČLENĚNÍ Z POVÁLEČNÝCH UZEMNÍCH A HISTORICKÝCH CELKŮ, JE ZCELA TO SAMÉ. KOSOVEM AMERIČANÉ ZA POMOCI ALIANCE NATO VE SVÉ SNAZE OVLÁDNOUT GEOPOLITICKY SVĚT, OTEVŘELI TOTIŽ ŽE SI MOHOU DĚLAT CO CHTĚJÍ, PANDOŘINU SKŘÍŇKU. NÁSLEDNÝ ODKAZ JE NA ČLÁNEK Z 21.8. 2008, KTERÝ PŘEDPOVÍDÁ NA PODKLADĚ KOSOVA DNEŠNÍ SITUACI NA UKRAJINĚ. Jak už jsem napsal mockrát, každou inovaci kterou si Američané od pádu socialismu v Evropě a nástupu kapitalismu vymyslí, bude následně použita v kapitalistickém systému kdekoliv a kdykoliv jinde. USA BY SI VE VLASTNÍM ZÁJMU, MĚLY VŽDY DOPŘEDU DOBŘE PROMYSLET CO PRO SVĚT CHYSTAJÍ, JINAK SI SEROU UŽ DOPŘEDU NA VLASTNÍ HLAVU. JEDINÉ V ČEM MAJÍ VÝHODU JE JEJICH CELOSVĚTOVÉ PR OBSAZENÍ HLAVNÍCH SVĚTOVÝCH MEDIÍ. NĚCO JAKO KDYŽ PO CELÉM SVĚTĚ ROZNÁŠELI JEDINOU PRAVDU KNĚŽÍ Z KAZATELEN PROSTÉMU A NIC NETUŠÍCÍMU LIDU. Podtrženo sečteno. Uznání kosovské nezávislosti bude Pandořinou skříňkou mezinárodního práva a vývoje budoucích událostí. Problematika sebeurčení a rozdíl mezi osvobozeneckým bojem a separatistickým terorismem Jana Ridvanová Problematika sebeurčení byla spojena hlavně s koloniálním systémem. Ten je ve svém tradičním pojetí již v podstatě minulostí. Dnes se potýkáme s čistě ekonomickým kolonialismem nadnárodních společností, kterému mnozí s pocitem světoobčana říkají globalizace. Dokonce se přichází s teorií jak zlikvidovat státní suverenitu, protože rozhodující hodnotou je vlastně člověk, a proto by měl mít každý svoji vlastní suverenitu nebo-li právo na sebeurčení. V podstatě by rozhodoval jenom ten, kdo má moc ve své vůli a takovému člověku by žádná hranice nestála v cestě. Zní to hezky, že? Ale jde o dnešní argumentaci zneužívání lidských práv. Tato teorie nevychází z úvah o lidských právech, ale z úvah o minimalizaci výrobních nákladů. Člověk sice má vlastní vůli, ale ta je značně oslabena, když jeho přežití závisí na třech, pěti dolarech týdně, které si vydělá čtrnácti až dvaceti hodinovými směnami. Doslova řečeno jde o vydírání. Lidská práva mají význam jen tehdy, pokud jsou respektována. Když mají mezinárodní smlouvy o lidských právech potíže s tím, aby byly respektovány, tak si lze jen těžko představit, že by se jednotlivci dostalo uspokojivějšího respektu. Autor článku "Proč by měli Srbové vůbec něco dělat se samostatností Kosova?" píše: "Postoj musí být zcela opačný. Imperativem mezinárodního práva se musí stát právo národa na sebeurčení až do úplné nezávislosti. To se musí týkat nejen Kosova a v nedávné minulosti třeba Východního Timoru, ale i Baskicka, Čečenska, Palestiny, Kurdistánu, Severního Irska, Tibetu, či státu Tamilů na Srí Lance a dalších území, kde jsou tužby místních obyvatel po svobodě neustále potlačovány." Tužby, nároky a paměť národa Kdyby v mezinárodních vztazích šlo přednostně o uspokojování tužeb, tak by bývalé Československo mělo být rádo, že Mnichov naplnil tužby části jeho obyvatel. Ale i s tímto metrem by vám zůstala otázka, co s tužbami další části obyvatel, která byla ze svých domovů vyhnána, což byl a zřejmě i bude případ Srbů v Kosově. Při tvorbě nových správních území na mapě je nutné brát v úvahu nejen tužby, ale také oprávněné či neoprávněné nároky žadatelů a v neposlední řadě zvažovat důsledky těchto kroků. Konflikt v bývalé Jugoslávii dosáhl rozměrů jakých dosáhl v důsledku toho, že k takovému postupu počátkem devadesátých let nedošlo. Opět byly naplněny tužby jen některých skupin obyvatel a zájmy jiných skupin opomenuty. Vznikly nezávislé státy, ale nebyla v nich zajištěna ochrana práv menšin, které byly z historických důvodů nenáviděny, což se vědělo nejen na Balkáně, ale i v Evropě. Plné vědomí se projevilo zejména u Němců, kteří přes zbrojní embargo neváhali Chorvatsku, bývalému spojenci nacistického Německa, poslat zbraně k vyhlazení Srbů, kteří během druhé světové války proti nacistům bojovali. Téměř výlučně Srby obývanou oblast Krajiny v chorvatskosrbském pohraničí museli Srbové vyklidit, přičemž jejich odsunu velili vysloužilí američtí generálové. Krajinští Srbové vytýkali Miloševičovi, že jim nepomohl a to ani zbraněmi, ale on se v té době do dalšího konfliktu nechtěl pouštět. Slavná mírová smlouva z Daytonu pak mezi jiným v podstatě legalizovala etnické čistky zaměřené proti srbským menšinám. Ocelová Madlen Z pohledu Spojených států jsou historické souvislosti jen banalitami, a proto se jimi nezabývají, ale vzhledem k tomu, že tvůrcem americké zahraniční politiky byla Madlen Albrightová, pocházející z pražské židovské rodiny, která by za svůj život měla děkovat právě Srbům, kteří její rodině v roce 1939 pomohli z Bělehradu uprchnout do Londýna, tak nad cynismem a pragmatičností vysoké politiky opět zůstává rozum stát. Svou bezcitnost a loajálnost vůči ekonomickým zájmům Spojených států však Madlen prokázala i např. hájením sankcí uvalených na Irák, v jejichž důsledku zemřelo více než půl milionu iráckých dětí, kterým chyběl sunar a léky. Dle jejích slov bylo toto rozhodnutí těžké, ale stálo za to. Jinými slovy zvýšení objemu proměny amerických petrodolarů v saudské investice ve Spojených státech bylo tak výhodné, že stálo za to mu obětovat půl milionu iráckých životů. Proč bychom vůbec měli něco dělat, když je porušováno mezinárodní právo? I když jsme dnes svědky mnoha krvavých konfliktů a obchodů, tak přeci jen se situace alespoň ve vyspělejších oblastech, v porovnání s minulými staletími, značně zlepšila. V důsledku třicetileté války, napoleonských válek, dvou světových válek a studené války byly podepsány mezinárodní dohody, které se především snaží v mezinárodních vztazích nahradit "právo džungle" pokojným řešením sporů. Systém mezinárodních smluv tvořící mezinárodní právo samozřejmě není dokonalý, ale zatím je to nejlepší co máme. Specielně jako malý stát bychom si měli uvědomit, že mezinárodní právo je jediný spojenec, kterého plně využíváme my, ne on nás. Zasazováním se o jeho respektování na mezinárodním poli se zasazujeme o respektování sama sebe v tomto prostředí. Podporou jeho porušování a ignorováním jeho zásad se zasazujeme o ignorování i našich práv. Je tedy otázkou čí zájmy naše Ministerstvo zahraničí vlastně hájí, nemluvě o laxnosti našeho ospalého ministra zahraničí, který prohlásil, že se přidá k většině. Tužby národů jsou samozřejmě důležité. Pokud jde o utlačovanou a terorizovanou skupinu obyvatel, tak není o čem hovořit. V případě Kosova tou utlačovanou a terorizovanou skupinou však byla povětšinou srbská část obyvatel. Kosovští Albánci během druhé světové války vyvraždili tisíce Srbů a přibližně sto tisíc jich z Kosova vyhnali. Navíc Albánci kolaborovali s Němci a Italy, měli i jednu divizi SS. (Bosňáci dokonce dvě. Divizi SS-Handžar a SS-Kama) Tedy i historické souvislosti hovoří proti nárokům kosovských Albánců na samostatný stát. Mnohdy jsou to však právě historické souvislosti, kterými se agresoři snaží ospravedlnit invazi vlastních vojsk na cizí území. Právě proto byly po druhé světové válce stanoveny zásady mezinárodního práva, které využití vojenské síly považují za legitimní jen v případě sebeobrany, kdy se jedná o tzv. legitimní ochranu, která má své podmínky nebo v případě schválení mandátu Rady bezpečnosti OSN. Akceptovat cokoli jiného je cesta do pekla konfliktů, čehož jsme dnes svědky v Afghánistánu a Iráku. Proto je důležité se důsledně držet podepsaných dohod, uznaných hranic států a legálních pravidel pro jejich změny. Ještě z historie Kosovo osídlili Srbové někdy v 7 až 9 století, bylo součástí jejich středověkého státu Rašky tzv. starého Srbska. Na čas se ovšem octlo i pod vládou Bulharské říše a samozřejmě Byzance. Každopádně však bylo po celý středověk a hluboko do novověku osídleno slovanským obyvatelstvem a je považováno za jedno z krystalizačních center srbské státnosti. Roku 1389 Srbové s Turky prohráli bitvu na Kosově poli, což předznamenalo další vývoj, ale v této době představovali Albánci jen méně než 2 procenta kosovských obyvatel. Když uznáme kosovskou nezávislost z důvodů dnešní procentní převahy Albánců, tak bychom v budoucnu taky měli uznat nezávislost Marseille nebo pařížského předměstí. Ani mezinárodní právo nehovoří ve prospěch kosovských Albánců Nutno také připomenou existenci rezoluce Rady bezpečnosti OSN č. 1244, která mimo jiné říká, že bude umožněn návrat všech uprchlíků a bude zajištěna ochrana jejich práv. Dále, že bude povolen návrat stanoveného počtu jugoslávských a srbských vojenských a policejních sil, k čemuž evidentně nedošlo. Rezoluce se zabývá mnoha dalšími ustanoveními, z nichž nejsměrodatnější je klausule definující rozsáhlou autonomii Kosova, které však má zůstat nedělitelnou součástí Svazové republiky Jugoslávie. Jakékoliv změny jsou podmíněny rozhodnutím Rady bezpečnosti OSN, ale i souhlasem Svazové republiky Jugoslávie. Rezoluce také říká, že vojska OSN jsou v Kosovu na základě souhlasu Srbů. Na jakém základě tam bude EU? Kdo ochrání zbylé Srby, kteří se nehodlají vzdát svých domovů? Tak často nezvažované důsledky Kosovská nezávislost se také stane argumentem pro revizi Trianonské mírové smlouvy, což velice potěší maďarské politiky. Mezinárodní uznání kosovské nezávislosti se paradoxně stane precedentem mezinárodního práva. Na jeho základě se pak sebeurčení budou moci dožadovat např. Kašubové a Guralové v Polsku. Turci v Německu, Alžířané ve Francii, Albánci na severu Řecka a v Makedonii, zmínění Baskové, ale také Katalánci, Andalusané, Kastilci a další hrdé národy. O nezávislé slovo se rázněji budou moci přihlásit obyvatele Bretaně, Provensálska, Korsičané či oblast Languedoc-Roussillon, na jejíž obyvatelích byla ve 13. století spáchána první genocida v evropských dějinách. Na rozkaz papeže, během albigenské křížové výpravy, bylo v této oblasti zmasakrováno na sto tisíc stoupenců katarské víry. Když se tehdy křižáci ptali zástupců papeže, jak mají rozeznat skutečné kacíře od zbytku obyvatel města, dostalo se jim neblaze proslulé odpovědi: "Pozabíjejte je všechny. Bůh ty svoje pozná." Historie poskytuje mnoho argumentů pro nezávislost stovek dalších oblastí, jakými je např. Skotsko a Wales.(Skotsko se ale osamostatní, pokud se pro to vysloví Skotové v referendu, které chce uspořádat tam vládnoucí Skotská nacionalistická strana, pozn. JČ). O odtržení by také mohla žádat Sardinie, Sicílie, Kalábrie a další oblasti v Itálii. Garibaldi, ale určitě i Bismark by se asi obraceli v hrobě. Dále by se samostatného státu mohlo zachtít Maďarům, Ukrajincům a Romům na Slovensku, Finům ve Švédsku. Nezávislost bude dále lákat Podkarpatské Ukrajince či Lužické Srby, Podněstři, Transsylvanii, Vojvodinu. Vítr do plachet však dostanou hlavně ruské menšiny v bývalých svazových republikách, přičemž se začíná hovořit i o Krymu a jeho dosti uzavřeném území. Nezávislost na Spojených státech by mohla vyhlásit i početná kubánská menšina na Floridě, kde už si jedna oblast, ve které mají Kubánci absolutní většinu, vyhlásila španělštinu za jediný oficiální jazyk. Zasáhnout musela federální vláda. To samé hrozí např. v Kalifornii, Arizoně, Texasu, Novém Mexiku a v dalších státech kde jsou početné mexické menšiny. Poláci, Němci, ale i Češi v Michiganu by pro své komunity mohli požadovat samostatný stát. Pokud by však důsledné spravedlnosti mělo být opravdu učiněno za dost, tak by všechny tyto nové státy měly patřit indiánským kmenům. Tento precedent bude možno dovést do dalších absurdit, v čemž by Češi jistě nezůstali pozadu. Mohla by se o to postarat česká romská menšina a nekompromisně vyhlásit samostatnost Vsetínska či jiné Romy obývané oblasti. A co Morava? Ta by také mohla získat nezávislost a dále se rozpadnout na polskou severní Moravu a zbytek. Jisté náznaky sebeurčení tu byly již před vstupem do Evropské unie, kdy jedna moravská vesnice žádala o přijetí do EU nezávisle na České republice. Teď zase vážně. Porušeni mezinárodního práva bylo a zůstává vyhlášeni samostatné republiky na severu Kypru v roce 1985. Uznání samostatnosti Kosova dává do rukou severokyperskému režimu argument, pomocí něhož může Turecko tlačit na OSN a EU, aby zmiňovaný režim byl uznán jako právoplatný. Osvobozenecký boj, terorismus a právo národů na sebeurčení I když ve většině případů, které autor článku "Proč by měli Srbové vůbec něco dělat se samostatností Kosova?" jmenoval jde opravdu o osvobozenecký boj, tak jejich situaci nemůže srovnávat s poměry v Kosovu. V Kosovu jde spíše než o vytvoření svobodného státu o vytvoření svrchovaného území albánské mafie pod velením bývalých teroristických vůdců UCK. Navíc každý případ má jiný historický podtext. Vše se nemůže míchat dohromady. Tibet, Kurdové, Palestinci, Východní Timor a Čečenci versus kosovští Albánci a UCK V případě Tibetu jde např. o okupaci státu. Tedy území, které nezávislost již mělo. Kosovo nikdy státem nebylo. Taky případ Kurdů a kosovských Albánců se nemůže srovnávat, protože Kurdové svůj národní stát nemají, Albánci už budou mít dva a možná tři nebo i čtyři pokud se jim v Makedoni a Řecku dostane stejné "spravedlnosti". Jak je opět vidět, tak když je stát protekční záležitostí Spojených států, tak najednou nevadí, že v jeho čele stojí diktátor či bývalý terorista. V případě Palestiny jde o osvobozenecký boj národa, kterému byla nejdříve půda doslova ukradena pod nohama a pak na něm několikrát byla spáchána genocida bez jejich možnosti se adekvátně bránit a terorizovaní jsou dodnes. Kosovská osvobozenecká armáda byla plně vyzbrojená a podnikla první úder, při kterém nejdříve vraždila ve vlastních řadách, a to kosovské Albánce, kteří spolupracovali se Srby, pak drtivou většinu kosovských Židů a pak všechny Srby, kteří se jim dostali do rukou. Východní Timor byl v celku spokojenou portugalskou enklávou, když na něj zaútočila indonéská armáda a vyvraždila dvě stě tisíc jeho obyvatel a v genocidě pokračovala dalším zabíjením a "očkováním" látky Depo Provera, která u timorských žen způsobovala potraty a neplodnost. Srovnávat život v centrální vládou finančně podporované autonomní oblasti Kosovo před vypuknutím občanské války s tímto modelem opravdu nelze. Zmíněné případy prostě nelze srovnávat s kosovskými Albánci, kteří jak již bylo řečeno vyvraždili tisíce svých sousedů a další tisíce jich vyhnali z domovů. To, že se pak Srbové bránili se stejnou brutalitou je neospravedlnitelné, ale pochopitelné. Uznání nezávislosti Kosova bude uznáním terorismu UCK. Z hlediska mezinárodního práva to znamená, že i takový Taliban či rovnou Al-Kaida by měli mít právo vyhlásit nezávislost jimi ovládané části Afghánistánu. Právo na sebeurčení jako neřízená střela Ke zmíněnému právu je nutno přistupovat střízlivě. Kdyby každá menšina měla usilovat o vlastní stát, tak by to vyvolalo nespočet konfliktů, které často přecházejí v brutální občanské války. Právo na sebeurčení může být neřízená střela, což v minulosti dokázala i Čečna, která po té co počátkem devadesátých let získala nezávislost, tak zavedla islámské právo šarija, což donutilo většinu Rusů, ale i polovinu samotných Čečenců z oblasti uprchnout. Předvídatelný vývoj situace vyústil v ozbrojený konflikt mezi Čečenci v čele s Dudajevem a prorusky orientovanými skupinami, za účasti ruských vojsk. Dnes je také nutné brát v úvahu národnostní složení a situaci v Iráku. Vyhlášení nezávislosti Kurdů by mělo za následek okamžitý vojenský zásah Turecka. A v případě, že by se rozpadl i zbytek Iráku, tak by části obyvatel místo hnědého zlata zbyl jen žlutý písek. Z tohoto pohledu by se mohlo zdát, že jestli Američané podpoří kosovskou nezávislost, tak budou sami proti sobě. Ovšem pod jiným úhlem pohledu to není tak jednoznačné. Spojené státy v Kosovu mají jednu ze svých největších vojenských základen v Evropě a pokračování konfliktu v Iráku znamená další miliardové zisky hyenismu amerických korporací, jejichž zaměstnanců je v Iráku přítomno více než amerických vojáků. Řešením měl být kompromis Pokud jde o definici řešení kosovské otázky, tak se naprosto shoduji se slovy pana Václava Hořejšího, který ve svém článku "Kosovo -- promiňte, ještě jednou" na blog.aktuálně,cz uvádí. "Podle mého názoru by tedy mezinárodní vyjednavači měli donutit obě strany ke kompromisu, který by alespoň trochu uspokojil obě strany a neponížil totálně jednu z nich. Takovým kompromisem by bylo formální zachování velmi volné (kon)federace, ve které by Albánci měli nad velice autonomním Kosovem kontrolu (kterou de facto měli po celou dobu jugoslávské federace i po jejím rozpadu), ale neměli by např. samostatnou zahraniční politiku a armádu. Srbsko by mělo alespoň minimální možnost ovlivňovat situaci srbské menšiny v Kosovu. Nad tímto uspořádáním by zřejmě muselo mít nějaký dohled mezinárodní společenství (OSN). Je pravděpodobné, že časem by se věci vyřešily samovolně -- Srbové by asi nadále z Kosova odcházeli, celá federace by se začlenila do EU a otázka hranic by přestala být tak urgentní. Myslím, že OSN má spoustu možností jak si takové kompromisní řešení vynutit -- musí k tomu ale být vůle." Jen bych dodala, že snad poprvé v dějinách došlo ke stanovení termínu do kdy mělo být kompromisu dosaženo, což de facto předem vyloučilo možnost jeho dosažení. Ale jen o pár týdnů prodloužilo jednostranné řešení kosovských Albánců. Ultimátum kompromisu je navíc zásada, která v mezinárodním právu nemá nikde zakotvení, spíše naopak, protože se stále jedná o Palestinu nebo Kypr a nikde žádný termín. Proto se na toto ultimátum lze dívat jako na účelový zásah do vyjednávání a předem stanovenou tendenci, aby ke kompromisu nedošlo. Pan Hořejší pokračuje slovy: "Pokud ale mezinárodní společenství donutí Srbsko k totální kapitulaci a odmění neochotu k jednání a kompromisu, bude to mít zcela určitě negativní vliv v jiných částech světa, kde motivy k osamostatnění jsou často mnohem pádnější než v případě Kosova (ať už se kdokoli zaklíná tím, že se jedná o naprosto ojedinělé řešení, které už nikdy nikde nebude použito...). Zanechá to také v Srbech intenzivní pocit křivdy spáchané mezinárodním společenstvím (ten už ostatně docela oprávněně mají), který může mít v budoucnosti velmi neblahé důsledky." "A to už vůbec nemluvím o tom, že řešení stylem "donutit Srbsko k totální kapitulaci" bude učiněno v rozporu s názorem Ruska (a možná i Číny), a důsledky toho mohou být také nedozírné..." Jen v poslední větě si dovolím mít trochu odlišný názor než pan Hořejší, a to protože si myslím, že Rusko je proti samostatnosti Kosova více méně formálně. Už teď musí mít jasnou představu jak kosovského precedentu využije ve svůj prospěch. Mám na mysli jižní Osetii, Abcházii, Adžarii a otevření otázky územní celistvosti Ukrajiny, Moldávie a řešení problému národnostních menšin v Pobaltí. Podtrženo sečteno. Uznání kosovské nezávislosti bude Pandořinou skříňkou mezinárodního práva a vývoje budoucích událostí.
  • Svatopluk Beran  | 23.02.2022 08:52  | Reagovat
    Daňový soumar říká: Úterý, 22. 2. 2022 v 23:21 Tak Kosovo. ? ? Tohle ale není Kosovo. Nebo bude území dáno pod mezinárodní správu? No to asi těžko. Tohle je jak rok 1939 a zabrání Sudet. DAŇOVEJ TO JE TAK TROCHU HLOUPOST, NE? KDE JSOU V TAM V PŘÍPADĚ DNEŠNÍ UKRAJINY, MÁVAJÍCÍ NEJVĚTŠÍ DNEŠNÍ VELMOCI, TŘEBA USA A ČÍNA, S LÍSTKEM ŽE SE SPOJUJÍ S RUSKEM A ZAJIŠŤUJÍ TAK MÍR DO BUDOUCNA. - důležité je zapojit hlavu, než napíšete myšlenku -
  • Zdeněk Gryc  | 23.02.2022 09:21  | Reagovat
    Je válka. Miroslav Tomanec, Ing., MBA | Úterý, 22. 2. 2022 v 8:47 U nás „naštěstí“ jenom ---------------- dezinformační, --------------- zatím. Je nutné si to uvědomit zvláště v okamžiku, kdy Putin vyrazil. Dobývat svět. JEDNODUŠE a JASNĚ a s pozdravem Zdeněk Gryc
  • Daňový soumar  | 23.02.2022 10:06  | Reagovat
    Beran správa OSN je to samé jako správa dvou totalitních režimů? Vy jste fakt magor. Na vaše myšlenkové pochody by vám nepomohly ani prášky ....
  • Jan P  | 23.02.2022 20:13  | Reagovat
    Rozumím pohoršení nad záborem části Ukrajiny v rozporu s mezinárodním právem. Sdílím prohlášení senátora Sanderse k americké odpovědi Rusku | 23. 2. 2022 | Britské listy Co se autorovi blogu a některým diskutujícím na příspěvcích od Svatopluka Berana nelíbí a proč ? Jasně, kritika militarismu je přípustná jen tehdy, pokud ho páchá Rusko. Statisíce obětí Západu a jeho spojenců si uroněnou slzu nezaslouží. Bezpráví je bezpráví a jakmile začneme rozlišovat to, které nás sere a to, na které sereme, ocitneme se tam, kde jsme. Tady se kárá Rusko za "porušování mezinárodního práva", ale organizace, která na ně aktivně upozorňuje, je pro Daňového soumara "bizarní". Aby ne, když USA a Izrael jsou v porušování rezolucí OSN velmistry. Některým zřejmě unikl Putinův projev, který byl silně antikomunistický. Ostře se vymezoval vůči SSSR či Leninovi. O těch Sudety a rok 1938 si alespoň něco nastudujte, jak se tehdy v Sudetech žilo. Proč tam Henlein vyhrál s programem iredenty, ať víte, co těmi analogiemi vlastně říkáte. Co mi v komentářích od "levičáka" Svatopluka Berana jako já chybí : kritika kapitalistického a imperialistického Putinova režimu zleva. Není mi ani sympatický kyjevský režimem, který je oligarchický, represivní... Žádnou solidaritu s tímhle režimem nemám. Výtečně! Matěj Schneider a Michal Smetana. https://a2larm.cz/2022/02/zapadu-nezbyva-na-odstraseni-dalsi-ruske-agrese-v-ruce-mnoho-karet-rika-analytik-smetana/
  • Zdeněk Gryc  | 23.02.2022 22:04  | Reagovat
    RETRO Jiří Trnka - nalezený přítel Dnes20:15 › 21:10 Dokument je vyprávěn pohledem režiséra, který pátrá po osudu Jiřího Trnky, autora filmů jeho dětství, které viděl ve Francii jako malý v dělnickém kině, jež promítalo východoevropskou animaci. Při svých cestách do Československa se v pozdějších letech seznámil s Terezou Brdečkovou a společně se snaží nalézt odpověď na otázku, kdo byl Jiří Trnka. Věnují se jeho nesnadným začátkům, jeho ovlivněním českou loutkářkou tradicí, téměř osudově náhodnému přizvání k vedení studia animovaného filmu. Sledují jeho cestu za světovým úspěchem v temných 50. letech až k jeho konfliktu s komunistickým režimem na sklonku života. Jiří Trnka byl jedním z největších českých umělců 20. století a jedním ze zakladatelů loutkové animace. Jeho poetická a imaginativní práce ostře kontrastuje s temnou érou 50. let v komunistickém Československu. Jeho práce byla režimem používána jako důkaz, že komunistická společnost dokáže umělcům poskytnout skvělé podmínky pro tvorbu. ---------------------- Film ukazuje, že se ideologický zápas Západu a Východu nevyhnul ani dětem a jejich příběhům. ---------------------- Tento snímek nabízí výjimečné archivní ukázky, od Trnkových krátkých filmů až po jeho veškerou další tvorbu. ---------------------- EXPO BRUSEL 1958 z dialohu: Převzato: „Měl každý svého nohsleda. Bylo povinností každého občana donášet na své bližní. Nahlásit každé setkání, přátelství, milostný románek“ PRÁVĚ DNES Reportáže, galerie i velké grafiky. Vše o ruském vpádu na Ukrajinu před 5 hodinami Poté, co ruský prezident Vladimir Putin shromáždil téměř 200 tisíc ruských vojáků u hranic s Ukrajinou a na Donbas poslal vojsko, Evropa zažívá velkou bezpečnostní krizi. Západ varuje, že Kreml se může dokonce pokusit zaútočit na hlavní město Kyjev. Přečtěte si reportáže, galerie i velké grafiky Aktuálně.cz, věnované válce na Ukrajině.
  • Svatopluk Beran  | 23.02.2022 22:25  | Reagovat
    Jane, psal jsem to tu mockrát. Nemusím ani Rusko s Putinem, ani USA se všemi jeho dosavadními presidenty v mém životě. Rusko je z podstaty dnes stejný kapitalistický režim jako všechny ostatní. V dnešní době jde jen o energie v těch trubkách pod zemí a v nádržích na lodích. Spojené Státy spolupracují bez skrupulí s ohromadu horšími zeměmi. Odsuzuji invazi Rusů na Ukrajinu, to je snad jasné z mého odsouzení a připodobnění k bombardování Kosova a vytržení území Kosova z historického Srbska, pomocí USA a NATA v prospěch Kosovských mafiánských separatistů obchodujících s lidskými orgány, kdy ještě ke všemu USA před schválením Kosova jako samostatného státu, vybudovala vojenskou základnu, ke krytí jižní cesty dovozu ruského plynu s Kaspické oblasti do Evropy a USA. ŘÍKÁM ALE, ŽE NEHODLÁM ODSUZOVAT STEJNOU VOJENSKO GEOPOLITICKOU ZÁLEŽITOST, DOKUD NEDOJDE K ODSOUZENÍ I TÉ DRUHÉ STARŠÍ. Udělalo to tak již 15 států, proč bychom to nemohli udělat i my? Protože už nejsme svrchovaný a svobodný stát? Vždyť ty naše media odsuzují dnes stejně bez jakéhokoliv historického kontextu jednostranně, jak za socializmu a zrovna tak i všechna media. To je naprosto stejná paranoja a mediální tlak na občany, jak za Hitlera a Geblse v Německu. Nebo snad někdo slyšel aspoň částečnou veřejnou mediální obhajobu a vysvětlení pohledů stanoviska Ruska a jeho obav z tlaku a postupu USA a militaristického uskupení NATO na Rusko, coby zem zastoupenou legálně v OSN a mající právo na své sebeurčení, nehledě na to že tato území jsou I historickým vznikem Ruska. Dříve za socializmu, nemohly existovat soukromé armády ve východním bloku, protože systém neuznával soukromé podnikání. Ale USA hned po prohrané válce ve Vietnamu zavedlo státem placený vojenský systém kontraktorů a soukromých armád a začalo s ním operovat všude tam, kde by originál vládní armáda, měla morální problémy. Když to samé teď dělá kapitalistické Rusko, protože za socíku nemohlo mít soukromou armádu, tak najednou je to špatně. Opět říkám, vše co iniciativně zavedou SPOJENÉ STÁTY jako kapitalistickou inovativní novinku, se jim bude nyní už vždy vracet a oni z toho budou dělat v případě, kdy to nebude jejich vlastní akce, morální problém toho kterého státu. Od USA je to ale v pořádku. Tak takhle totalitně se chovat nehodlám.
  • Zdeněk Gryc  | 23.02.2022 22:27  | Reagovat
    Jan P říká: Středa, 23. 2. 2022 v 20:13 „Statisíce obětí Západu a jeho spojenců si uroněnou slzu nezaslouží.“ ---------------------------- Podle amerického historika Roberta Conquesta dosáhl počet lidí v táborech v roce 1948 asi 10 milionů a před Stalinovou smrtí téměř 13 milionů. Podle ruského historika .... ??? ---------------------------- GULAGY: ZMRZLÉ PEKLO NA ZEMI ANEB JAK SE ŽILO V RUSKÝCH KONCENTRAČNÍCH TÁBORECH TEREZA CHOVANCOVÁ | 15. ŘÍJNA 2021 Gulagy byly ruské pracovní tábory, které byly zřízeny od roku 1918 pro odpůrce sovětské moci, ale i pro pachatele kriminálních činů a mentálně postižené obyvatele. Prošli jimi však nejen Rusové, ale také mnoho osob jiných národností včetně tisíců Čechoslováků. Otcem sovětských pracovních a koncentračních lágrů na převýchovu, práci a likvidaci třídních nepřátel, které patřily pod oddělení tajné policie, se stal vůdce proletariátu Vladimir Iljič Lenin. Během celé existence Sovětského svazu vzniklo 476 táborových komplexů, ke kterým byly přidruženy tisíce dalších. Projekt pracovních táborů vypracoval v roce 1929 Naftalij Frenkel a osobně ho předložil Stalinovi. První z táborů vznikly na Soloveckých ostrovech v Bílém moři, později pak v evropské části Sovětského svazu a podél trati Bajkal–Amur. Od přelomu 30. let v nich byly zajaty zejména oběti politických čistek a také zemědělci odmítající kolektivizaci. Gulagy zaznamenaly největší rozmach za Stalinovy vlády. Podle amerického historika Roberta Conquesta dosáhl počet lidí v táborech v roce 1948 asi 10 milionů a před Stalinovou smrtí téměř 13 milionů. Správa gulagů byla oficiálně zrušena v lednu 1960, ve skutečnosti ale existovaly až do konce komunistického režimu. Poslední maďarský vězeň, válečný zajatec z druhé světové války András Toma, byl prý z gulagu propuštěn dokonce až v roce 2000. Smrt umrznutím nebo hladověním Gulagy vznikaly záměrně daleko od jakékoliv civilizace, aby zajatci měli co nejmenší šanci někam utéct. Vězni byli vystavováni práci na naprosto šílených projektech, jako byly stavby plavebních kanálů nebo železničních tratí, na kterých se však nikdy nejezdilo. Gulagy vznikaly záměrně daleko od jakékoliv civilizaceZdroj: Profimedia.cz Podmínky v táborech se lišily nejen podle místa, ale také v průběhu času. V podstatě záleželo primárně na táborových velitelích, jak život ve věznicích vypadal. Zatímco někteří byli liberálnější, větší množství velitelů si libovalo v ponižování vězňů, jednalo se o krvelačné sadisty. Lidé umírali zpravidla v důsledku nemocí, umrznutí nebo hladu bez základní zdravotní péče. Běžný den vězňů vypadal tak, že pracovali až 16 hodin denně s minimem stravy, bez nářadí, zkušeností, a ještě ke všemu byli nuceni plnit normy, které se za daných podmínek splnit absolutně nedaly. Nechutný sex za lepší práci a jídlo Vzhledem k tomu, že do sovětských lágrů byly posílány i celé rodiny, začaly postupně vznikat i speciální tábory pro ženy a děti do dvou let. Ženy v gulazích totiž často otěhotněly, a to ze dvou důvodů. Buď byly znásilněny, nebo se jednalo o kalkul. Jaký kalkul? Za sex s vedoucím dostávaly ženy lehčí práci a jídlo. Po porodu ale mohly matky navštěvovat své děti každé 4 hodiny na 15 minut, aby je nakojily. Další kontakt byl přísně zakázán. „Muži mívají sklony tvrdit, že ženy se v táborech stávaly "zvrhlicemi", protože je často muži přemluvili nebo donutili k sexu. Ženy naopak sexuální praktiky výměnou za jídlo nebo práci v teple popisují jako jednu z mnoha strategií, jak gulag přežít. Tuto strategii ženy nepovažovaly za méně legitimní než jiné způsoby,“ popisuje zvrhlé praktiky z pracovních táborů americká novinářka Anne Applebaumová, která za svou knihu Gulag. Historie obdržela v roce 2004 Pulitzerovu cenu. Děti v gulazích neměly o nic lepší podmínky než dospělí I děti zažívaly hrůzy těchto zařízení. Vznikaly speciální dětské tábory, ve kterých byl jejich život velmi krutý. Vychovatelky je budily bitím a kopanci nebo nadávkami. „Nejhorší jsou pochopitelně příběhy, v nichž vystupují děti. Například příběh Havy Volovichové, která v gulagu otěhotněla s mužem, jehož neměla – mírně řečeno – příliš v lásce. Malá Eleonora se nedožila ani dvou let. Hava Volovichová musela bezmocně přihlížet, jak její dcera živoří v táborových jeslích. Ženy, které se zde o děti staraly, je nechávaly hladovět a jejich péče se podobala spíše týrání,“ vypráví nemilosrdný příběh novinářka. Ženy je často koupaly v ledové vodě. Při jídle jim přivazovaly ruce ručníkem k židli a v rychlém tempu krmily horkou kaší. Děti se nesměly brát za žádných okolností do náruče nebo se jich jakkoliv dotýkat. V jednom sirotčinci se muselo 48 dětí dělit o 7 postelí, zatímco ostatní spaly na podlaze. --------------------- Pozn. Svatopluk Beran: „Při osvobozování Plzně padl slovy: jeden voják USA.“
  • Svatopluk Beran  | 23.02.2022 22:50  | Reagovat
    Daňový soumar říká: Středa, 23. 2. 2022 v 10:06 Beran správa OSN je to samé jako správa dvou totalitních režimů? Vy jste fakt magor. Na vaše myšlenkové pochody by vám nepomohly ani prášky …. Daňovej co to tu plácáte. Psal jste o Ukrajině, že to je jak Sudety. Sudety mohly být zabrány pouze ze souhlasu dvou tehdejších velmocí. Největší tehdejší světovou velmocí byla Velká Británie a Francie si též nijak z ostatními nezadala. Tak pokud by to podle vás mělo být jak ze Sudety, tak by ruskou invazi na Ukrajinu musely schválit dnešní dvě největší velmoci. A to je Čína a USA. Tak buď to bylo jako ze Sudetama a nebo píšete pí..... A za druhé, v OSN má Rusko stejnou hodnotu jak Čína, Anglie, Francie. TAK CO TU MELETE O TOTALITNÍCH REŽIMECH JAKO O REŽIMECH KTERÉ NEMAJÍ STEJNÁ PRÁVA V OSN JAKO JINÁ. A který je ten druhý stát, který je uváděn jako totalitní, i když já nevím o žádném, které by byl v OSN uváděn jako totalitní. Tam je i například Saudská Arábie a to je zem úplně mimo jakékoliv morální a lidské zásady. Od toho je právě OSN organizací, která slučuje všechny země bez rozdílu řízení státu. A je to proto, aby státy měli možnost mezi sebou diskutovat a ne se separovat jen na svém písku. Vy v tom máte asi trochu myšlenkově TOTALITNĚ bordel, že?
  • Svatopluk Beran  | 23.02.2022 23:06  | Reagovat
    Svatopluk Beran: „Při osvobozování Plzně padl slovy: jeden voják USA.“ Ono jich padlo víc? DĚKUJME AMERIKO Studie v Tuskegee a v Guatemale Jedním z nejznámějších neblaze proslulých případů problematické lékařské etiky ve Spojených státech 20. století se stala studie syfilidy v Tuskegee. Studie probíhala v Tuskegee v Alabamě a byla podporována Službou veřejného zdravotnictví Spojených států (PHS) ve spolupráci s univerzitou Tuskegee Institute. Studie byla zahájena v roce 1932, kdy byla syfilis rozšířeným problémem a neexistoval žádný bezpečný a účinný lék, a měla za úkol sledovat vývoj neléčené syfilidy. V roce 1947 byl penicilin schválen jako účinný lék pro léčbu syfilidy a začal se široce používat k léčbě této nemoci. Organizátoři však ve studii pokračovali a léčbu penicilinem účastníkům studie nenabídli. O tomto kroku se dodnes vedou spory; později bylo zjištěno, že mnoha subjektům byl penicilin podán. Studie byla ukončena až v roce 1972. V letech 1946 až 1948 byly pokusy týkající se syfilidy prováděny i v Guatemale. Byly to Spojenými státy sponzorované experimenty na lidech prováděné během vlády Juana Josého Arévala ve spolupráci s některými guatemalskými ministry a úředníky z resortu zdravotnictví. Lékaři nakazili vojáky, vězně a pacienty s duševními poruchami syfilidou a dalšími sexuálně přenosnými nemocemi bez informovaného souhlasu subjektů, a poté je léčili antibiotiky. První Biologická „válka“ v USA Nejznámějším příkladem je pokus o rozšíření neštovic během obléhání pevnosti Pitt za Pontiacova povstání. Jedná se o jeden z prvních případů použití biologických zbraní. Evropské nemoci si vyžádaly daleko více indiánských životů než přímé vojenské akce. Odhady se různí, ale mnohé indiánské kmeny takto ztratily i 90 % své populace, což mělo samozřejmě zcela zásadní vliv na vojenskou sílu domorodců.
  • Svatopluk Beran  | 23.02.2022 23:35  | Reagovat
    Biologická zbraň v 18. století: Britové chtěli při dobývání Ameriky provést zákeřnou indiánskou genocidu Britové se při snaze převzít četná indiánská území Severní Ameriky neváhali uchýlit ani ke lsti, podvodům či smrtícímu biologickému útoku. Je historicky dokázané, že válka proti původním Američanům, které Kolumbus omylem nazval indiány, měla místy až totální charakter. Násilné přesidlování nebo vybíjení zvířat však nejsou ničím vedle nasazení biologických zbraní, které mělo za cíl zničení původních obyvatel a násilné převzetí jejich rodné půdy. V případě severoamerických indiánů šlo o cílené nakažení neštovicemi pomocí darovaných infikovaných přikrývek. Jak ukazuje korespondence mezi sirem Jeffery Amherstem, vrchním velitelem britských sil v Severní Americe, a plukovníkem Henry Bouquetem, oba považovali „infekční strategii“ za průchozí jak morálně, tak fakticky. Nucená sterilizace žen ve Spojených státech Šokující odhalení o nucené hysterektomii žen držených v zařízení pro migranty v americkém státě Georgia vnášejí světlo do dlouhé historie sterilizací ve Spojených státech – zejména barevných, chudých a invalidních žen – a také do praxe, která v amerických nápravných zařízeních a vězeních přetrvává dodnes. Hovoříme s Kelli Dillon, která byla v roce 2001 sterilizovaná v kalifornském vězení a která vystupuje v dokumentu Belly of the Beast pojednávajícím o ženách, jež byly v kalifornských věznicích podrobeny nechtěné hysterektomii. V době, kdy bylo Dillon něco přes dvacet let, jí bylo řečeno, že podstoupí operaci cyst na vaječnících. Až později se dozvěděla, že šlo o hysterektomii. Matka dvou dětí říká, že uvězněné ženy jsou „trestány“ třeba za to, když si vyžádají lékařské záznamy, informuje web Democracy Now! „Když začnete naléhat, tak vás pokárají a někdy vás kvůli tomu zavřou na samotku,“ říká Dillon, která se v roce 2006 stala první přeživší sterilizace a která kvůli tomu příslušné úřady zažalovala. V letech 2006 až 2010 bylo v Kalifornii bez souhlasu státních úřadů sterilizováno téměř 150 žen. Vězeňský personál údajně opakovaně cílil na ty ženy, o nichž se domníval, že se pravděpodobně vrátí do vězení. Kalifornie v roce 2014 násilné sterilizace zakázala, z velké části proto, že Dillon o všem promluvila. Tato odhalení jsou mrazivou připomínkou eugenických programů, v jejichž rámci 32 států včetně Kalifornie po celá desetiletí násilně sterilizovalo barevné, chudé a invalidní ženy. Je kupříkladu zdokumentováno, že v Portoriku byla ve 40. a 50. letech minulého století sterilizována až třetina žen v plodném věku. Podle režisérky dokumentu Belly of the Beast Eriky Cohn lze na násilnou sterilizaci nahlížet jako na genocidu. „Dědictví nucené sterilizace ve Spojených státech je hluboce zakořeněno v bělošské nadřazenosti, “ soudí režisérka. https://cs.wikipedia.org/wiki/Eugenika V roce 1904 založil Galton Národní eugenickou laboratoř a vzápětí i Společnost pro eugenickou osvětu, jež si mimo jiné kladla za cíl sterilizaci duševně nemocných a neduživých, přestože velká část duševních onemocnění ani není dědičná. Podobné instituce se následně objevily také v USA, kde vznikla Dokumentační kancelář pro eugeniku financovaná z vysoce vážených nadací — Rockefellerovy a Carnegieho. Pomocí eugenických principů se následně v USA prováděla rasová selekce přistěhovalců. Přelomovým rokem se stal pro eugeniky rok 1912, kdy Londýnská univerzita uspořádala první Mezinárodní eugenický kongres, kterého se zúčastnilo tři sta přívrženců z celé Evropy i Spojených států amerických. Mezi účastníky patřil i vynálezce telefonu Alexander Graham Bell, rektoři Harvardovy i Stanfordovy univerzity a také WINSTON CHURCHILL. Debatovalo se o tom, jak zabránit méněcenné populaci v rozmnožování a jak podpořit porodnost u „rasově kvalitních obyvatel“. Spojené státy americké sklidily na kongresu velký obdiv účastníků jako vedoucí světová mocnost v oblasti sterilizace mentálně postižených. Základní myšlenka eugeniky o různých kvalitách různých ras byla velmi dobře přijímána nejen v USA, ale také ve Velké Británii a v Německu. V Německu se nakonec pravidla eugeniky začala v době nacismu uvádět daleko více do praxe a následkem tohoto vývoje se stal nejen projekt Lebensborn, ale i nucené sterilizace postižených či jejich usmrcování (tzv. euthanasii), které ovšem nemělo pouze eugenickou motivaci, usmrcováni byli i neplodní a sterilizovaní, ale též snahu se zbavit některých skupin v době začátku 2. světové války, které nevyhovovaly nacistickému konceptu árijské rasy. První zákon o sterilizaci „méněcenných a asociálních živlů“ byl vydán v roce 1907 ve Spojených státech. Zákon umožňoval sterilizovat zatvrzelé zločince a duševně nemocné a v roce 1914 byl na podnět psychiatrů rozšířen na zloděje recidivisty a alkoholiky. V Německu byl sterilizační zákon vydán v roce 1933, když se vlády ujali nacisté.
  • Svatopluk Beran  | 23.02.2022 23:51  | Reagovat
    https://www.stample.cz/Atomove-bomby-DVD-posetka-d14188.htm# OBSAH Život v Zóně nula. Tři pozoruhodné otevřené filmy vlády USA dokumentující maximální dopady nukleárních testů, které kdy byly provedeny na civilním obyvatelstvu v utajované zóně Ground Zero.
  • jihlavák  | 24.02.2022 06:02  | Reagovat
    Je válka. Mysleli si, že sežerou nakonec i Rusko.
  • Svatopluk Beran  | 24.02.2022 07:49  | Reagovat
    NESOUHLASÍM S VOJENSKÝM ZÁSAHEM RUSKA NA UKRAJINĚ. VELMOCI SI NESMĚJÍ DĚLAT CO CHTĚJÍ. NESOUHLASÍM S TÍM STEJNĚ JAKO JSEM NESOUHLASIL S BOMBARDOVÁNÍM KOSOVA SPOJENÝMI STÁTY A NATEM, NESOUHLASÍM S TÍM STEJNĚ JAKO S AMERICKÝM PŘEPADENÍM A ROZVRÁCENÍM AFGANISTÁNU, IRÁKU, LYBIE, SÝRIE, ZA POMOCI NATA, NEBO AMERICKÝM PUČEM PŘED 8 LETY NA UKRAJINĚ TĚSNĚ PŘED VOLBAMI, PODPOROVANÝ EU. Rozumím tomu tak, že Rusko zastavuje americký posun na východ a Rusko ukazuje západu, kde jsou hranice jeho geopolitické hranice. Pro to bylo po 2SV zřízeno OSN, které mělo řešit problémy mezi státy diplomaticky a to mezi státy s jakýmkoliv politickým či ekonomickým či náboženským zřízením. Spojené Státy si však začali dělat co ony sami uznají za nejlepší a pro ně vhodné. Socialistické Rusko pod vedením komunistů ustoupilo ze svých ideí a uznalo že hospodářství a ekonomika se rychleji, ne morálně lépe, rozvíjí v kapitalistickém systému. Umožnilo tedy zemím, které mělo pod svou kontrolou aby se staraly o sebe jak sami myslí. A dokonce umožnilo i svým historickým územím či zemím zlískaných carem, aby se měly možnost se rozhodovat samostatně. Tento vstřícný pohled však západ vzal jako slabost Ruska a začal v těchto historických carských území hospodařit po svém. Zcela zákonitě muselo díky tlaku západu k tomuto dojít. JEŠTĚ JEDNOU ODSUZUJI VÁLKY USA A NÁSILNÉ PŘEVRATY PO CELÉM SVĚTĚ PO ROCE 1989 STEJNĚ JAKO DNEŠNÍ PRŮNIK RUSKA NA UKRAJINU. TVRDÍM ALE ŽE BEZ PRVOTNÍCH AGRESÍ USA A NATA A PO ODMÍTNUTÍ NABÍDNUTÉ RUCY RUSKA KE SPOLUPRÁCI, JE SITUACE TAKOVÁ JAKÉ JE.
  • Miroslav Tomanec, Ing., MBA  | 24.02.2022 09:20  | Reagovat
    To už nezachráníte, Svatopluku Svatoplukoviči ! Odhlédnu-li od smutku pro nevinné oběti válečného zločince Putina, tak nejvíce teď přemýšlím o tom, jakou si tento zmetek a předák nepřátelské země dokázal vybudovat pátou kolonu mezi českým lidem. A ta jejich mazaná rétorika! Oni přece nejsou pro Putina, ale jenom proti americkému imperialismu. A za právo na sebeurčení národa- ale jenom ruského asi! Oni jenom bojují za mír a neutralitu! Ti lidé si především vůbec neuvědomují, že pokud by podobná svinstva v obráceném gardu veřejně hlásali v režimu, jaký má dneska Rusko, už by dávno seděli. To minimálně. Nemělo už by se s tím něco začít konečně dělat? Nebo budeme jenom trpně čekat, až ruský mužík prohlásí, že tady ty rusofily utlačujeme a hodí nám sem také nějakou tu raketku? Zvláště když nás oficiálně prohlásil za nepřátelský stát? Ale to bychom prý už zase neměli tu demokracii, že - oni přece mají také tu svoji svobodu slova. Tak si jí tedy ještě užijte, rušští sráči.
  • jihlavák  | 24.02.2022 09:46  | Reagovat
    Jenom se zeptám, útok USA a spřátelených režimů na Srbsko byl co? Nebo to je něco jiného?. Všecko jedna svi.ě. Jedno, zda ruský nebo americký mužík. Boj o vliv a moc bez ohledu ma cokoliv.
  • Miroslav Tomanec, Ing., MBA  | 24.02.2022 10:03  | Reagovat
    Ptát se můžete jak chcete a omlouvat ta svinstva také čím chcete. Asi víte, proč jste anonym.
  • Daňový soumar  | 24.02.2022 10:51  | Reagovat
    Bejt Beranem, nebo jinou prokremelskou filckou a mít trochu cti v těle, houpu se na první větvi.
  • Miroslav Tomanec, Ing., MBA  | 24.02.2022 14:42  | Reagovat
    Daňový soumar : No tak to jste tedy hodně naivní. Tihle budou naopak bojovat za svého Vladimíra Vladimiroviče, který se tak statečně brání útokům západního imperialismu raketami po celé Ukrajině, že zabijí bezbranné civilisty, do poslední kapky krve. Těm neotevře oči nic. Ani to, jak náš "prezident" náhle zázračně prohlédl
  • Miroslav Tomanec, Ing., MBA  | 24.02.2022 15:14  | Reagovat
    Rusové se samozřejmě budou chtít rozpínat dál. Prezident Putin to jednoznačně řekl ve svém televizním projevu. Rusko chce naprostý zvrat v Evropě. Chce překreslit bezpečnostní systém v Evropě. Vladimir Putin chce obnovit Sovětský svaz, který by se jmenoval Ruská federace. Říká to jasně, dělá pro to všechno. Musíme ho brát vážně. Já pevně doufám, že se mu to nepodaří. Via Tomáš Pojar.
  • Libor Furbacher  | 24.02.2022 18:55  | Reagovat
    Pro Danoveho soumara. Pan Beran se jenom nadechuje ,aby nam vysvetlil ze to je vse chyba americanu ,specialne Mr Trump, protoze rusum nepral a pral se za to aby evropa nebyla na rusech zavisla a byla pripravena. https://www.youtube.com/watch?v=Vpwkdmwui3k
  • Jan P  | 24.02.2022 20:24  | Reagovat
    Ruská vojska nemají na Ukrajině co dělat. Na tomhle jediným bez rozdílu se zde myslím všichni shodneme. Nepřehánějte to ! Žádné členy a příznivce politického hnutím Přátelé Putina v ČR, Otevřeme Česko - Chcípl PES jsem v diskusi nezaznamenal. Snad ho tím nepřivolám. Jó, to kdyby tady byl proruský troll blade... Který zde naštěstí není. I já se v geopolitice mýlil, že Rusko na Ukrajinu nezaútočí. Jestli je Rusko stejný šmejd, jako USA, tak si radši vyberu USA. V USA mají alespoň Hollywood. Tohle svinstvo může dopadnou hůř, než špatně, zejména pokud se do něj zapojí stejně agresivní pitomci z naší strany. V diskusi se začínají ozývat. Byl jsem proti americký invazi do Iráku, dneska jsem proti rusky invazi do Ukrajiny. Vždy jsem proti izraelsky okupaci Palestiny. Všechen imperialismus spálit, všechnu válku spálit. Ukradeno z netu. S tímhle nemohu nesouhlasit: Je nepřijatelné, aby se Rusko chovalo v Evropě jako USA v Jižní Americe a na Blízkém východě. Hrdinky ♥️ https://www.themoscowtimes.com/2022/02/24/dozens-of-russian-anti-war-picketers-detained-reports-a76559
  • Jan P  | 24.02.2022 20:31  | Reagovat
    Přijďte! https://www.facebook.com/events/666675328007303?ref=newsfeed
  • Svatopluk Beran  | 24.02.2022 23:38  | Reagovat
    VŠEM TADY VČETNĚ TOMANCE. JSEM STÁLE PROTI JAKÉKOLIV VÁLCE A TUDÍŽ I TÉ DNEŠNÍ RUSKÉ. JÁ SE NEPOTŘEBUJU NIJAK ZACHRAŇOVAT A NIJAK NEMĚNÍM SVŮJ DVACETILETÝ POSTOJ ZDE NA BLOGÁCH. KDYŽ USA A NATO BAMBARDOVALO KOSOVO A SRBASKO TAK JSEM JEZDIL PROTI TOMU PROTESTOVAT DO PRAHY NA VÁCLAVÁK. KDYŽ PRCHALI OBČANÉ SRBSKA Z KOSOVA PŘED AMERIČANY A NATEM SCHAZOVANÝMI BOMBAMI S URANEM TAK JSEM JEZDIL DO WÍDNĚ PRO TYTO UPRCHLÍKY A PŘEVÁŽEL JE POTAJÍ PŘES HRANICE DO ČESKA K JEJICH PŘÍBUZNÝM DO JIHLAVY, KDE PŘEČKALI NEJHORŠÍ ČTYŘI MĚSÍCE A PAK JE ZASE VOZIL POTAJÍ SPÁDKY DO WÍDNĚ K PŘEVADĚČŮM ABY SE MOHLY DOSTAT DOMŮ. MNOZÍ UŽ SE NEMĚLI VRÁTIT KAM A RAKOUSKO JIM UMOŽNILO PŘEBÝVAT V RAKOUSKU DO DOBY, NEŽ SI NAŠLY NĚKDE V SRBSKU MOŽNOST ŽITÍ. KDYŽ AMERIČANÉ NAPADLY AFGANISTÁN A IRÁK A LYBII A SÝRII, TAK JSEM JEZDIL PROTESTOVAT PROTI TĚMTO ODPORNÝM A HNUSNÝM AMERICKÝ ZVĚRSTVŮM DO PRAHY A DEMONSTROVAT. NÁSLEDNĚ BYLA NA UKRAJINĚ POMOCÍ USA A BANDEROVSKÝCH NACISTŮ USTAVENA PROAMERICKÁ LOUTKOVÁ VLÁDA PŘÍMO S AMERICKÝMI OBČANY ČI OBČANY PROAMERICKY SMÍŠLEJÍCÍMI. BYL ZCELA PŘEMĚNĚN BEZOHLEDNÝM NÁSILÝM V BÝVALÉM RUSKÉ REGIONU POLITICKÝ SYTÉM. NIKOMU Z VÁS TO NEPŘIŠLO ŠÍLENÉ. MEZITÍ AFGANISTÁ, IRÁK, LYBIE, SÝRIE. TY TISÍCE ZAVRAŽDĚNÝCH DĚTÍ A ARABSKÝCH OBČANŮ, BYL JSEM ZDE VYSMÍVÁN A PŘEDPOVÍDAL JSEM, ŽE SE TO JEDNOU AMERICE A NATU NEVYPLATÍ. KDYŽ USA A NATO UDĚLAI NA UKRAJINĚ PUČ A PŘED VOLBAMI VRAŽDILY OBČANY UKRAJINY RUSKÉ NÁRODNOSTI NAPŘ. ODĚSA OBČANÉ RUSKÉ NÁRODNOSTI ZAHNÁNI DO BARÁKU, POTOM BYLY Z VENKU ZABARIKÁDOVAÁNY DVEŘE A PAK DO BARÁKU BYLY NAHÁZENY ZÁPALNÉ LAHVE TAK LIDÉ SKÁKAJÍCÍ Z OKEN BYLI UBÍJENI, ČTYŘICET JICH TAM UHOŘELO, NIKDO Z VÁS ANI NEHLESL. TADY SE DOKONCE OSLAVOVALO. TO VŠE NEMOHLO DOPADNOUT JINAK, KDYŽ POTŘEBOVALY USA ODŘÍZNOU RUSKO OD PLYNU A ROPY DO EVROPY A VYDĚLÁVAT NA DRAHÉM PLYNU. NESOUHLASÍM Z ODVETNOU VÁLKOU RUSKA PROTI ZHOVADILOSTI USA A NATA, PROTOŽE SE MI VÁLKA PŘÍČÍ, TO ALE NEZNAMENÁ ŽE MĚNÍM SVŮJ NÁZOR NA STAISÍCE ZAVRAŽDĚNÝC OBČANŮ A MILIONOVÉ DIASPORY JINÝCH NÁRODNOSTÍ VYHNANÝCH ZE SVÝCH ZEMÍ ZHOVADILOSTÍ A NADUTOSTÍ USA A NATA. ALE NEZNAMENÁ TO PRO MNE ŽE BUDU ŘÍKAT ŽE JIM TO PATŘÍ. NE, KAŽDÁ VÁLKA JE SVINSTVO A PŘINÁŠÍ UTRPENÍ PŘEDEVŠÍM PRO DĚTI A ŽENY. USA A JEJICH NENAŽRANOST JSOU ALE TÍ HLAVNÍM VINÍKEM CELÉHO TŘICETILETÉHO PROBLÉMU A STOPROCENTNÍ PODPORA POLITICKÝCH STRAN K AGRESI RUSKA V DNEŠNÍ ČESKU, BEZ TOHO ABY BYLO UKÁZÁNO NA KONTINUITU DNEŠNÍHO STAVU SVINSTVEM NATA A USA Z MINULOSTI, JE PRO PRO MNE NA BLITÍ. JSTE NESKUTEČNÍ ŽIDOVŠTÍ FARIEZJOVÉ. NIKDY PŘI BOMBARDOVÁNÍ NATEM KOSOVA ČI IRÁKU NEBYLI UKAZOVÁNY KONKRÉTNÍ OBĚTI TĚCHTO AMERICKÝCH HNUSŮ, POUZE JAK PADAJÍ BOMBY Z LETADEL A JAK LETÍ RAKETY. TELEVIZE TO PŘENÁŠELY V PŘÍMÝCH PŘENOSECH. DNEŠNÍ PROPAGANDA NA UKAJINĚ UKAZUJE ALE TVRDOU REALITU PRO TO CO TO PRO CIVILISTY ZNAMENÁ, KDYŽ STŘELA NEZASÁHNE CÍL. TO SE V KOSOVU ANI ARABSKÉM SVĚTĚ NIJAK NEZDŮRAZŇOVALO. NAPROSTÁ VĚTŠINA Z VÁS JSOU ODPORNÍ SAMOLIBCI. JE MI Z VÁS OPĚT NA BLITÍ. JE TO TU JAK ZA GEBLSE A HITLERA V ČTAŘICÁTÝCH LETECH MINULÉHO STOLETÍ, VZPAMATUJTE SE UŽ VY DEMOKRATI. TO CO TU JE DNES JE DNES V MEDÍCH JE TOTALITA NÁZORU, POHLEDU, NEUPŘÍMNOST, FALEŠ HORŠÍ NEŽ ZA VLÁDY JENÉ STRANY. DNES NEPODPORUJE VLÁDU 95 PROCENT, DNE KAPITALISTICKÉ VAZALY USA PODPORUJE STO PROCENT. TO VÁM NENÍ DIVNÉ, ŽE NEEXISTUJE JINÝ POHLED, ŽE JSTE JAK FAŠISTI, JAK TĚŽKÉ TO MUSELO BÝT PRO ANTIFAŠISTY V NĚMECKU, KDYŽ KOLEM NICH BYLI SAMÝ SFANATIZOVANÍ BEZMOZKY!!!!!!!!!!
  • Svatopluk Beran  | 24.02.2022 23:59  | Reagovat
    JSEM PŘESVĚDČEN ŽE BY KAŽDÝ Z VÁS MĚL JEZDIT DO PRAHY NEBO I V JIHLAVĚ PROTESTOVAT. JEZDĚTE PRO UKRAJINCE NA UKRAJINU NEBO NA SLOVENSKO A JÁ VÁM TO ODSOUHLASÍM, JÁ ALE DOKUD NEPONESOU ZODPOVĚDNOST A NEBUDOU POSTAVENY PŘED MEZINÁRODNÍ SOUD O ZLOČINECH PROTI MÍRU ZA VÁLKY PO 89 ROCE ZE STAISÍCI MRTVÍMI, A MILIONY VYHNANÝCH OBČANŮ ZE SVÝCH DOMOVŮ, SPOJENÉ STÁTY A NATO NIKAM JEZDIT NEBUDU, TEĎ JE TATO JEDNOSTRANÁ TŘICET LET OPOŽDĚNÁ AKTIVITA NA VÁS. ŘEKNU VÁM JEDNO, NIKDO Z VÁS NEZVEDNE ANI PRDEL A PŘITOM TO JE PODPOROVANÉ STÁTEM, TO MI BYLI OD STÁTU A LIDÍ VYSMÍVÁNI, VÁS JEN BUDOU ZABÍRAT NA KAMERU A ZPOVÍDAT, JAK JSTE ZPRAVEDLIVÍ, KDYŽ TÁHNETE ZA KONEC PROVAZU NAŘÍZENÉHO STÁTEM.
  • Daňový soumar  | 25.02.2022 02:33  | Reagovat
    Ano Beran vy se nepotřebujete na "blogách" měnit a jste pořád stejný debil. Jen o tom prostě nevíte .... A přesvědčenej můžete být o čem chcete. To na tom nic nemění.
  • Miroslav Tomanec, Ing., MBA  | 25.02.2022 05:46  | Reagovat
    Beran. Je to tady. Nadechl se. Jsem proti válce. Nejsem pro Putina. Za všechno můžou zločinci z USA. A kdo má jiný názor - Goebels, Hitler A všechno hned pěkně velkými písmeny. Kopeček ?
  • Svatopluk Beran  | 25.02.2022 07:55  | Reagovat
    TOMANEC PŘESNĚ JAK GRYC PŘEVRACÍTE CO PÍŠU A MYSLÍM. NEPÍŠU ŽE KDO MÁ JINÝ NÁZOR JE GEBLS A HITLER, PÍŠU ŽE JE TADY ATMOSFÉRA VYVOLANÁ JAK ZA GEBLSE A HITLERA, KDY MASY OBČANŮ JEN ,,HAJLUJÍ,, = SOUHLASNĚ BEZ PŘEMÍŠLENÍ PŘITAKÁVAJÍ A VŮBEC VČETNĚ VÁS VŠECH NEVIDÍ JAK PO ROZPADU SSSR ,, COŽ BYLO DOBŘE Z POHLEDU HORŠÍ EKONOMIE I NEMOŽNOSTI OBČANŮ SE SVOBODNĚJI PROJEVIT A SVOBODNĚ JEDNAT,, BYLA NABÍDNUTA RUSKEM, COBY VELMOCI, CESTA K MÍRU A VĚTŠÍ PROSPERITĚ VŠECH. USA TO VŠAK VZALO JAKO SLABOST A JEN DALŠÍ ZEM KTEROU BUDE ORGANIZOVAT PODLE SEBE. (viz. třeba Abramovič, bývalý komsomolec, který vydělával na ruské ropě a který dolary - v jiné měně se nesmí s ropu obchodovat - odsral to například Irák že přestal prodávat za PETRODOLARY, tak takto vydělané dolary na těžbě ruského přírodního bohatství, ukládal do západních bank a tím narušoval hodnotu měny země, ze které ropu těžil a podporoval hodnotu měny USA) NAMÍSTO ABY SE NATO ROZPADLO JAKO WARŠAVSKÁ SMLOUVA PROTOŽE BYL ODSTARNĚN IDEOLOGICKÝ KONKURENT, TAK SE Z NĚJ DÍKY I NÁM, STALA MILITARISTICKÁ ÚTOČNÁ ORGANIZACE, JISTÍCÍ SI ENERGETICKÉ, SUROVINOVÉ DOBÝVÁNÍ SVĚTA A OBCHODNÍCH TRHŮ ZA POMOCI SMYŠLENÝCH PROSTŘEDKŮ SMĚNY A NA TOM ORGANIZOVANÉM DLUHU. USA BYLO PŘESVĚDČENO, ŽE TEĎ SI PŘES OPILCE JELCINA ROZKRADOU I RUSKO TAK SE VRHLI SE NA ARABSKÝ SVĚT, ŠÍLENOU ZÁMINKOU, KDYŽ SI ZAVRAŽDILI 1500 VLASTNÍCH AMERICKÝCH OBČANŮ A DALŠÍCH 1 500 CIZINCŮ VE DVJČATECH NA MANHATNU ABY MĚLI HRŮZNOU ,,KAUZU BELI,, UŽ NEŠLO O SOUBOJ IDEOLOGIÍ, KAPITALISMUS-SOCIALISMUS, ALE O PODMANĚNÍ A ZNIČENÍ CELÉHO JINÉHO NÁBOŽENSKÉH SVĚTA. ROZFLÁKALI TO TAM A VRÁTILI SE ZASE DORAZIT EVROPU. JE TO STÁLE STEJNÉ, JAK KDYŽ TÁHLI V AMERICE NA ZÁPAD A LIKVIDOVALI JINOU RASU A VŠECHNO KOLEM. LÉPE FUNGUJÍCÍ EKONOMIKA NIČÍ VRAŽDĚNÍM VŠECHNO OSTATNÍ. ŽÁDNÉ STRAOMY ALE NEROSTOU DO NEBE A OPĚT TU AMERICKOU A VALSTNĚ I VAŠÍ NADŘAZENOST A AROGANCI ODSRÁVAJÍ JEN A JEN OBYČEJNÍ LIDÉ. UŽÍVEJTE SI TO, JE TO VÁŠ SVĚT BEZ MORÁLKY A LIDSKÝCH EMPATICKÝCH HODNOT.
  • Zdeněk Gryc  | 25.02.2022 11:09  | Reagovat
    DŘÍVE 2015 XXXXX říká: Čtvrtek, 17. 12. 2015 v 21:27 ani to nečtu a jak jsem řek VŮL. Hele architekte mel si svou, já už to nebudu dál komentovat. Meleš, meleš a meleš ale vo hovně. Na tvý úvahy každej sere lidi mají narozdíl od tebe starosti jak existovat a ne jak prudit s havlem. „Faktem je , že to nejspíš dlouho nevydržíš. Díky Bohu. A kdybys to chtěl urychlit stačí skočit z šityparku s lanem kolem krku, jak to před léty předvedl jinej magor tvýho ražení.“ ------------------- DNES 2020 1. Daňový soumar říká: Čtvrtek, 24. 2. 2022 v 10:51 Bejt Beranem, nebo jinou prokremelskou filckou a mít trochu cti v těle, houpu se na první větvi.
  • Zdeněk Gryc  | 25.02.2022 11:21  | Reagovat
    oprava: DNES 2022
  • Svatopluk Beran  | 25.02.2022 14:28  | Reagovat
    Včera jsem byl v hospodě mezi kamarády a najednou jeden z nich říká, no tak je ten Putin fakt debil a šílenec. Tady v Reflexu píšou že vydal dekret na to že olympiádu vyhráli v Pekingu Rusové. Putin podepsal dekret, který uznává vítězství ruských hokejistů na olympiádě. A HOSPODA SE ZACHVĚLA ODPOREM A NENÁVISTÍ NAD ŠÍLENCEM. ŘÍKÁM ŽE ŠÉF TAJNÉ SLUŽBY NĚKDY VYDAL TAKOVOU ZHOVADILOST, NO BYL JSEM RADĚJI ZTICHA, RÁD ŽE JSEM MEZI STŘEDOŠKOLSKÝMI A VYSOKOŠKOLSKÝMI KAMARÁDY, JISTĚ MAJÍCÍCH PŘEDEVŠÍM PŘIROZENOU INTELIGENCI. Ovšem ten kdo to rozhlásil si nevšiml že se jedná o rubriku DIVOKÝ KAČER od Dominika Landsmana, v které se zabývá psaním satirických článků. https://www.reflex.cz/clanek/divoky-kacer/111832/putin-podepsal-dekret-ktery-uznava-vitezstvi-ruskych-hokejistu-na-olympiade.html No ale informace si již jistě razí cestu Jihlavou. Zrovna tak i dnes v Jihlavských Listech veliký nadpis na první stránce, že už i fabriky a města odsuzují útok na Ukrajinu. TAK TROCHU MI TA ČESKÁ MEDIA A ZPRCOVANÍ OBČANÉ PŘIPOMÍNAJÍ MEDIÁLNÍ OBRAZ Z PADESÁTÝCH LET, KDY DĚLNICKÉ, ALE I KANCELÁŘSKÉ NEBO ROLNICKÉ KOLEKTIVY HROMADNĚ REGOVALY NA MEDIÁLNÍ MASÁŽ, KTERÁ DNES ZCELA VYNECHÁ HISTORICKÉ KONTEXTY TÉTO OBCHODNÍ A EKONOMICKÉ TŘICETILETÉ VÁLKY USA PROTI SVÝM NASTUPUJÍCÍM HOSPODÁŘSKÝM KONKURENTŮM, JENŽ DOKÁZALI NYNÍ PŘETAVIT SPOJENÉ STÁTY, DO OPĚTOVNÉ HLOUPÉ A ZBYTEČNÉ VÁLKY V EVROPĚ.
  • Svatopluk Beran  | 25.02.2022 14:30  | Reagovat
    ŘÍKÁM SI, ŽE BY ŠÉF TAJNÉ SLUŽBY NĚKDY VYDAL TAKOVOU ZHOVADILOST,
  • Zdeněk Gryc  | 25.02.2022 14:52  | Reagovat
    Svatopluk Beran říká: Pátek, 25. 2. 2022 v 7:55 „TOMANEC PŘESNĚ JAK GRYC PŘEVRACÍTE CO PÍŠU A MYSLÍM.“ Tohle si Beran VY-MYSLEL ? …“USA BYLO PŘESVĚDČENO, ŽE TEĎ SI PŘES OPILCE JELCINA ROZKRADOU I RUSKO TAK SE VRHLI SE NA ARABSKÝ SVĚT, ŠÍLENOU ZÁMINKOU, KDYŽ SI ZAVRAŽDILI 1500 VLASTNÍCH AMERICKÝCH OBČANŮ A DALŠÍCH 1 500 CIZINCŮ VE DVJČATECH NA MANHATNU ABY MĚLI HRŮZNOU ,,KAUZU BELI,, UŽ NEŠLO O SOUBOJ IDEOLOGIÍ, KAPITALISMUS-SOCIALISMUS, ALE O PODMANĚNÍ A ZNIČENÍ CELÉHO JINÉHO NÁBOŽENSKÉH SVĚTA.“… ------------------ ... NEBO OPSAL Z ČEHO ?
  • Svatopluk Beran  | 25.02.2022 15:15  | Reagovat
    Nikde, Pane Gryc neopsal. To je postupná historická skutečnost. Tak tohoto vašeho příspěvku jsem si vůbec nevšiml Daňovej. Daňový soumar říká: Čtvrtek, 24. 2. 2022 v 10:51 Bejt Beranem, nebo jinou prokremelskou filckou a mít trochu cti v těle, houpu se na první větvi. Už mě chtěli, když nastupoval Topolánek do vlády ODS a já proti tomu rebeloval a angažoval se proti radaru i zastřelit na místě, jak mi bylo při jednom rozhovoru z očí do očí řečeno oponentem. Ale jenom kecal, žádný revolver u sebe neměl. :) No a větev si zatím Daňovej taky hledat nebudu. Byl jsem včera na důchodcovské prohlídce v 68 letech, na kterou se chodí vždy po dvou letech. NO A VŠECHNO SUPR A PREJ SE I LEPŠÍM. Tak to bych byl hloupý se jít věšet už teď ne, když mi babička zemřela ve 101 letech a jelikož měla pět dětí a bylo a dožívala za socializmu, tak v důchodu byla téměř to samou dobu, jako v kolika letech odcházela do důchodu. To si ještě určitě párkrát nějakou tu diskuzi spolu uděláme. :) , o to vás určitě NECHTĚL DAŇOVEJ SOUMERE PŘIPRAVIT :)
  • Svatopluk Beran  | 25.02.2022 15:25  | Reagovat
    No a víte vy vůbec pane Gryc, že sice letadla nalétla do dvou mrakodrapů, ale že zkolabovaly mrakodrapy tři. Nebo že to byl mimo jiné i pokus o pojistný podvod. Jisté společenství, totiž pár měsíců před tím než mrakodrapy spadly přidalo do klauzule pojištění i pojištění proti TERORISTICKÉMU ÚTOKU. Jestli se nepletu, tak budovy byly pojištěny na 3.5 miliardy dolarů, ale pojistitel požadoval od pojišťovny miliard 7, protože s to prý musí počítat 2x, protože to prý byly útoky dva. To ale americký soud neuznal a vyplatil jen sjednanou částku 3,5 miliardy dolarů. To by se dalo určitě dohledat, protože jestli si dobře pamatuji, tak to byla zpráva přímo na Novinkách CZ.
  • Zdeněk Gryc  | 25.02.2022 16:56  | Reagovat
    „NO A VŠECHNO SUPR A PREJ SE I LEPŠÍM.“ --------------------------------- Nepochybně a „postupně“ --------------------------------- Svatopluk Beran říká: Pátek, 25. 2. 2022 v 15:15 Nikde, Pane Gryc neopsal. To je postupná historická skutečnost.
  • Zdeněk Gryc  | 25.02.2022 17:02  | Reagovat
    "To je postupná historická skutečnost." ON-LINE: Válka na Ukrajině Včera 6:59 • Aktualizováno 16:44 Novinky, ČTK Ve čtvrtek ráno ohlásil ruský prezident Vladimir Putin útok na území Ukrajiny. „Rozhodli jsme se spustit zvláštní vojenskou operaci zaměřenou na demilitarizaci a denacifikaci Ukrajiny,“ prohlásil v živém vysílání televize Rossija 24 ruský prezident Vladimir Putin. Dění z Ukrajiny vám Novinky přinášejí on-line.
  • Daňový soumar  | 25.02.2022 17:45  | Reagovat
    Beran vy žijete v zajetí bludů a zaručených pravd. A to vše vychází jen z toho, že vás kdysi načapali v té podělané Éméérice pracovat na černo a poslali vás štandopéde domů ...
  • Svatopluk Beran  | 25.02.2022 17:56  | Reagovat
    ČLÁNEK Z DATUMEM 20.2. 2008, TEDY 14 LET STARÁ PŘEDPOVĚĎ Nová americká studená válka 20.2.2008 - Stephen F. Cohen, The Nation Od počátku 90. let Washington vedl současně, za Demokratů i Republikánů, dvě zásadně rozdílné politiky vůči post-sovětskému Rusku – jednu dekorativní a navenek konejšivou, druhou reálnou a nesmírně nebezpečnou. Dekorativní politika, která je samo sebou brána ve Spojených státech, přinejmenším do nedávné doby, se tváří že nahradila dřívější americké studenoválečné úmysly velkorysým vztahem „strategického partnerství a přátelství“. Populární obraz tohoto přístupu představují šťastná setkání mezi americkými a ruskými prezidenty, napřed „Billem a Borisem“, pak „Georgem a Vladimirem“. Skutečná americká politika byla velmi odlišná – vytrvalá, podle zásady vítěz bere vše exploatace slabosti Ruska po roce 1991. Doprovázená porušenými americkými sliby, blahosklonnými přednáškami a požadavky na jednostranné ústupky, byla dokonce ještě agresivnější a nekompromisnější než postoj Washingtonu k sovětskému komunistickému Rusku. Zvažme její definující prvky, tak jak se vyvíjely – za odpudivé podpory v obou amerických politických stranách, vlivných novinách a think tancích – od počátku 90. let: • rostoucí vojenské obklíčení Ruska, na a poblíž jeho hranic, základnami USA a NATO, které jsou již zřízeny nebo plánovány v přinejmenším polovině ze čtrnácti dalších bývalých sovětských republik, od Baltu a Ukrajiny ke Gruzii, Ázerbajdžánu a novým státům ve Střední Asii. Výsledkem je Američany postavená obrácená železná opona a remilitarizace americko-ruských vztahů. • nevyslovené (a úzce související) americké popření, že Rusko má nějaké legitimní národní zájmy vně svého vlastního území, ani v etnicky podobných a sousedících bývalých republikách jako Ukrajina, Bělorusko a Gruzie. Jak jinak vysvětlit, abychom vzali vůdčí příklad, uvažování Richarda Holbrooka, demokratického stínového ministra zahraničí? Zatímco otevřeně odsuzuje Kreml za podporu pro-moskevské vlády v sousední Ukrajině, kde má Rusko staleté sdílené jazykové, manželské, náboženské, ekonomické a bezpečnostní vazby, Holbrooke prohlašuje tento vzdálený slovanský národ součástí „naší jádrové bezpečnostní zóny“. • Ba co víc, předpoklad že Rusko nemá plnou suverenitu v rámci svých vlastních hranic, jak bylo vyjadřováno neustálými intervencemi USA do vnitřních záležitostí Moskvy od roku 1992. Zahrnovaly výpravy houfů amerických „poradců“, zejména během roku 1990, k řízení ruského „přechodu“ od komunismu, nekonečná misionářská kázání (udělovaná) z dálky, často vyjadřované v hrozbách ohledně toho, jak tento národ má a jak nemá organizovat svůj politický a ekonomický systém; a aktivní podpora ruských proti-kremelských skupin, některých spojených s nenáviděnými oligarchy Jelcinovy éry. Toto intervenční nutkání se dnes rozrostlo dokonce do návrhů, aby byl Putin svržen stylem USA podporované „barevné revoluce“ provedené od roku 2003 v Gruzii, Ukrajině a Kyrgistánu a vyzkoušené tento rok v Bělorusku. A tak, zatímco mainstreamové úvodníky stále častěji nazývají ruského prezidenta „gangsterem“, „fašistou“ a „Saddámem Husseinem“, jeden z několika washingtonských bojovníků z Carnegie Endowment´s nás ujišťuje o „Putinově slabosti“ a náchylnosti k „změně režimu.“ (Záleží proponentům „demokratické změny režimu“ v Rusku na tom, že to může znamenat destabilizaci nukleárního státu?!) • Tyto komponenty skutečné americké politiky mají oporu ve známých studenoválečných dvojích standardech odsuzující Moskvu za dělání toho, co dělá Washington – jako je hledání spojenců a vojenských základen v bývalých sovětských republikách, využívání svých výhod (ropy a plynu v případě Ruska) jako pomoci spřáteleným vládám a řízení zahraničních peněz do svého politického života. Ještě obecněji, když NATO expanduje Rusku před nos, zhltnutím bývalých členů a republik sovětského bloku, je to „boj s terorismem“ a „ochrana nových států“; když Moskva protestuje, je to praktikování „studenoválečného myšlení“. Když se Washington vměšuje do politiky Gruzie a Ukrajiny, je to „podpora demokracie“; když tak činí Kreml, je to „neoimperialismus“. A nezapomeňme na historické pozadí: když v roce 1990 Američany podporovaný Jelcin násilím svrhnul zvolený parlament a ústavní soud, dal národní bohatství a televizní sítě zasvěcencům Kremlu, zavedl ústavu bez skutečných omezení výkonné moci a zmanipuloval volby, byla to „demokratická reforma“; když Putin v tomto procesu pokračuje, je to „autoritarismus“. • Konečně, Spojené státy se snaží využitím slabosti Ruska získat nukleární převahu, které nemohly dosáhnout během sovětské éry. To je skutečný význam dvou hlavních kroků podniknutých Bushovou administrativou v roce 2002, obou proti důrazným přáním Moskvy. Jedním bylo jednostranné stažení administrativy ze smlouvy ABM z roku 1972 osvobozující ji k tomu, aby se pokusila vytvořit systém schopný zničit přicházející rakety a tím schopnosti zaútočit jadernými zbraněmi jako první bez strachu z odvety. (…) Mimořádně protiruská povaha těchto politik vážně zpochybňuje dva americké oficiální a mediální axiomy: že nedávné „ochlazení“ v americko-ruských vztazích je zapříčiněno Putinovým chováním doma i v cizině a že studená válka skončila před patnácti lety. První axiom je falešný, druhý jen zpola pravdivý: studená válka skončila v Moskvě, ale nikoli ve Washingtonu, jak vidno z letmého pohledu na shora uvedené. (…) Dokonce když Bush souhlasil s ukončením studené války v letech 1989-91, mnoho z jeho nejvyšších poradců, stejně jako mnoho členů americké politické elity a média, ostře vzdorovalo. (Byl jsem svědkem těchto rozepří v předvečer Malty, když jsem byl požádán, abych debatoval tuto otázku v přítomnosti Bushe a jeho rozděleného zahraničně-politického týmu.) Důkaz přišel s rozpadem Sovětského svazu v prosinci 1991: američtí vedoucí činitelé a média okamžitě prezentovali údajný „konec studené války“ nikoli jako oboustranné sovětsko-americké rozhodnutí, což tak rozhodně bylo, ale jako velké americké vítězství a ruskou porážku. (…) Clintonovým dalším nerozumným rozhodnutím bylo porušit slib Bushovy administrativy Sovětskému svazu z let 1990-91, že se NATO nerozšíří „ani o centimetr na východ“ a místo toho začít s jeho expanzí k ruským hranicím. Z tohoto nesmírného činu zlého úmyslu vzchází nebezpečné provokativní vojenské obklíčení Ruska a rostoucí ruské podezření stran amerických úmyslů. A tak, zatímco američtí novináři a dokonce akademici trvají na tom, že „studená válka opravdu zmizela“ a že obavy z nové jsou „směšné“, Rusové napříč politickým spektrem nyní věří, že ve Washingtonu „studená válka neskončila“ a, dokonce, že „USA vnucují Rusku novou studenou válku.“ Tento neblahý názor je velmi zhoršován stále rostoucí „proti-ruskou fatwou“ Washingtonu, jak to označil bývalý Reaganův pověřenec. Tento rok zahrnovala příval oficiálních a mediálních výroků pranýřujících ruskou domácí i zahraniční politiku, přísahajících, že přivede víc jeho sousedů do NATO a naléhajících na Bushe, aby bojkotoval summit G-8 předsedaný Putinem v Sankt Peterburgu. (…) Pokud jde o Bílý dům, ten vyškrtnul z Národní bezpečnostní strategie z roku 2006 dlouho předstírané americko-ruské partnerství, ustoupil z dohod o pomoci Moskvě se vstupem do Světové obchodní organizace a přijal sankce proti Bělorusku, slovanské bývalé republice nejvíce kulturně podobné Rusku, se kterou Kreml jedná o nové státní unii. Ještě více udivující je „zpráva pracovní skupiny“ instituce Council on Foreign Relations (CFR) ohledně Ruska … vydaná v březnu. „Nestranná“ údajná umírněnost a vyváženost této instituce zde není nikde vidět. (…) zpráva viní za všechna „zklamání“ v americko-ruských vztazích pouze „špatný směr Ruska“ za Putina (…) Silně naznačujíc, že Bush byl k Putinovi příliš měkký, zpráva CFR kategoricky odmítá partnerství s Moskvou (…) zpráva dokonce vyhrazuje Washingtonu právo odmítnout budoucí ruské volby a vůdce jako „nelegitimní“. Článek ve vlivném periodiku CFR Foreign Affairs výhružně dodává, že Spojené státy rychle „získávají nukleární prvenství“ a schopnost „zničit mezikontinentální jaderný arzenál Ruska nebo Číny prvním úderem.“ (…) Pokud se americká politika a předpokládaná ruská protiopatření vyvinou ve studenou válku v plném rozsahu, několik nových faktorů ji může udělat dokonce ještě nebezpečnější než byla ta předchozí. Především, rostoucí přítomnost západních základen a USA podporovaných vlád v bývalých sovětských republikách posunula „přední linie“ konfliktu, alarmujícími slovy moskevských novin, z Německa do ruského „blízkého zahraniční“. (…) (…) … požadavkem, aby Moskva uprázdnila své tradiční politické a vojenské pozice v bývalých sovětských republikách, tak aby je USA a NATO mohly obsadit – a dokonce aby podporovala ukrajinské zběhnutí laciným plynem – Washington říká, že Rusko nejen že nemá ve stylu Monroevy doktríny práva ve svém vlastním sousedství, ale vůbec žádné legitimní bezpečnostní práva. Nepřekvapí, že tyto flagrantní dvojí standardy přesvědčily Kreml, že Washington se stal agresivnějším po Jelcinově odchodu prostě proto, že „ruská politika se stala více pro-ruskou.“ Ještě předtím než světové ceny energie znovu naplnily ruské kufry, Kreml měl hotové alternativy k ponižující roli připravené Washingtonem. Především, Rusko mohlo navázat strategické spojenectví s ostře protiamerickými a proti-NATO vládami na Východě i jinde, stát se arzenálem konvenčních zbraní i jaderného know-how pro státy od Číny a Indie k Íránu a Venezuele. Moskva již započala tento obrat od Západu a může se pohnout v tomto směru mnohem dál. Kreml může ekonomicky ochromit strádající Gruzii a Moldávii zákazem jejich produktů a jinak nezaměstnatelných pracovníků-migrantů a účtováním Gruzii a Ukrajině plně tržní ceny za základní energie. Politicky může Moskva osekat drobnou Gruzii a Moldávii, stejně jako velkou Ukrajinu přivítáním jejich velkých pro-ruských oblastí v Ruské federaci nebo podporou jejich požadavků na samostatnou státnost (tak jak dělá Západ v případě Kosova a Černé Hory v Srbsku). Ve vojenské oblasti může Moskva podniknout další kroky k přeměně Šanghajské organizace spolupráce – nyní složené z Ruska, Číny a čtyř středoasijských států, s Íránem a Indií jako možnými členy – v obrannou alianci zaměřenou proti NATO, v “OPEC s jadernými zbraněmi“, jak varují západní analytikové. To není všechno. V americko-ruském boji ve střední Asii o kaspickou ropu a plyn, Washington jak přiznává dokonce i triumfalista Thomas Friedman, „je ve vážné nevýhodě.“ Spojené státy již ztratily svou vojenskou základnu v Uzbekistánu a mohou brzy ztratit jedinou zbývající v tomto regionu, v Kyrgystánu; nový ropovod, který podporují aby obešel Rusko prochází Gruzií, jejíž stabilita značně záleží na Moskvě; nový přítel Washingtonu v na ropu bohatém Ázerbajdžánu je anachronický dynastický vládce; a Kazachstán, jehož jeho enormní energetické rezervy učinily zvláštním cílem USA, má vlastní velkou ruskou populaci a vrací se zpět k Moskvě. (…) … Chválení opovrhovaného Jelcina a podporování jiných nepopulárních osob jako ruských “demokratů“ při současném pranýřování oblíbeného Putina asociovalo demokracii se sociálním strádáním, chaosem a ponížením 90. let. Ostrakizování běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka při současném vítání tyranů v (z) Ázerbajdžánu a Kazachstánu to spojilo s žízní po ropě. Propojení “demokratických revolucí“ na Ukrajině a Gruzii s členstvím v NATO je položilo na roveň amerického expansionismu. Soustředění se na pronásledování multimilionáře Michaila Chodorkovského a nikoli na ruskou chudobu nebo pokračující masové protesty proti sociálním nespravedlnostem naznačilo, že demokracie je jenom pro oligarchy. … Výsledkem je temné ruské podezření amerických úmyslů ignorované tvůrci americké politiky i médii. Zahrnuje přesvědčení, že pravým cílem Washingtonu je získat kontrolu nad energetickými rezervami země a jejími nukleárními zbraněmi a použít obkličujících satelitních států NATO k “de-suverenitizaci“ Ruska přeměněním ho ve “vazala Západu“. Obecněji, politika USA vypěstovala přesvědčení, že americká studená válka nebyla nikdy skutečně zaměřená proti sovětskému komunismu, nýbrž vždy proti Rusku (…) (je třeba) přiznat Rusku jeho legitimní bezpečnostní zájmy, zejména v jeho vlastním “blízkém zahraničí“. Zvláště, plánované třetí rozšíření NATO, zamýšlené zahrnout Ukrajinu, se nesmí stát. Rozšíření NATO k ruskému zápraží již přivedlo vztahy blízko kritickému bodu (aniž by to ve skutečnosti bylo prospěšné bezpečnosti jakéhokoliv státu); absorbování Ukrajiny, kterou Moskva chápe jako esenciální pro svou slovanskou identitu a vojenskou obranu, by mohlo být mezním bodem, za nímž již není návratu, jak s obavami varují dokonce i proameričtí Rusové. Beztak by to nebylo demokratické, neboť téměř dvě třetiny Ukrajinců jsou proti. Explozivní potenciál byl předznamenán na konci května a počátkem června, když místní občané v etnicky ruském Krymu zablokovali přístav a cesty, kde se najednou objevila americká námořní loď a kontingent mariňáků, což vyprovokovalo prohlášení deklarující tento region “anti-NATO oblastí“ a hrozby “nového Vietnamu“. (...) Zdroj: Stephen F. Cohen. The New American Cold War. The Nation 10 July, 2006 Issue Autor několika knih Stephen Frand Cohen (* 1938) působí jako profesor ruských studií na New York University. Po získání titulu vyučoval na prestižním Princetonu pod vedením známého historika Roberta C. Tuckera. Cohen je dobře znám v amerických i ruských kruzích, stal se dokonce blízkým přítelem Michaila Gorbačova. V době rozpadu Sovětského svazu pracoval jako poradce George Bushe seniora. Je členem vlivné instituce Council on Foreign Relations.
  • Svatopluk Beran  | 25.02.2022 18:36  | Reagovat
    https://en.wikipedia.org/wiki/Stephen_F._Cohen Dokonce i Henry Kissinger – myslím, že to bylo v březnu 2014 v The Washington Post – napsal tuto větu: „Démonizace Putina není politika. Je to alibi pro nemít politiku.“ A pak jsem na to odpověděl: To je pravda, ale je to mnohem horší, protože démonizace Putina je také překážkou racionálního myšlení, racionálního diskurzu nebo debaty o americké národní bezpečnosti. A není to jen tato katastrofa na Ukrajině a nová studená válka; odtud do Sýrie do Afghánistánu, k šíření jaderných zbraní, k boji proti globálnímu terorismu. Démonizace Putina vylučuje partnera v Kremlu, kterého USA potřebují, bez ohledu na to, kdo tam sedí. V rozhovoru s Tuckerem Carlsonem 17. května 2017 Cohen řekl: „Vy a já si musíme položit podvratnou otázku: skutečně existují tři vládní složky, nebo existuje čtvrtá vládní složka – tyto zpravodajské služby? Uvedl, že vojenskou alianci, kterou se prezident Obama pokusil navázat s Putinem proti terorismu, „sabotovalo ministerstvo obrany a jeho spojenci ve zpravodajských službách“. Každá z Trumpových snah o „spolupráci s Ruskem“ byla „zmařena novým únikem příběhu“.
  • Zdeněk Gryc  | 25.02.2022 19:00  | Reagovat
    "vás kdysi načapali v té podělané Éméérice pracovat na černo a poslali vás štandopéde domů" … Blog: ORWELL a EZOP Zdeněk Gryc | Pondělí, 7. 2. 2022 v 17:04 Svatopluk Beran říká: Sobota, 29. 1. 2022 v 2:43 „I S VAŠÍM-OS… POKÝVÁVÁNÍM HLAVY A HÝKÁNÍM PROSTĚ BUDE!!!!!!!!!!!!!!! “ Svatopluk Beran říká: Pátek, 25. 2. 2022 v 17:56 Nebo raději nic neříká. CHLÉB NÁŠ VEZDEJŠÍ V USA pro Berana nejlepší. Zhrzená milen-ka – nec ranně po ránu: Sobota, 29. 1. 2022 v 2:43 ------------------------ Léta plodného života v USA. Proč se do Ruska nikdo nežene, ba ani Beran ! Další doklad: „To je postupná historická skutečnost“, že ? Za lepším: Berka do USA Blade do PS blade říká: Sobota, 24. 8. 2019 v 20:59 Architekte myšleno elita z pohledu zázemí, zásobování, výstroje, vybavení a pomůcek při službě, zkrátka tehdy bylo jednoznačně lepší prožít léta vojny u PS než někde zavřený v kasínu u bigošů tehdejší ČSLA. Navíc 1. rota PS Černé jezero byla ukázková rota tehdejší HSPSOSHČSSR, kam jezdili na prohlídku a návštěvu tehdejší různí papaláši režimu.
  • Svatopluk Beran  | 25.02.2022 19:00  | Reagovat
    Daňový soumar říká: Pátek, 25. 2. 2022 v 17:45 Beran vy žijete v zajetí bludů a zaručených pravd. A to vše vychází jen z toho, že vás kdysi načapali v té podělané Éméérice pracovat na černo a poslali vás štandopéde domů … Daňovej neposlali, tak nějak jsem po pěti letech A JEDNÉ DEMONSTRACI HYPÍKŮ NA VENICE BEACH A PÁDU DVOJČAT vycítil, že něco z tou Amerikou nebude úplně tak v pořádku. ASI PROZŘENÍ PO OSOBNÍCH ZKUŠENOSTECH. To ale neznamená, že bych USA zavrhoval úplně. DODNEES JSEM PŘESVĚDČEN, ŽE NEJVĚTŠÍ POTENCIÁL NA SVOBODU A POKROK MAJÍ ZE VŠECH ZEMÍ NEJVÍCE PRÁVĚ SPOJENÉ STÁTY, ALE JE JIM POTŘEBA NASTAVOVAT ZRCADLO, RÁD BYCH ALE KAŽDÉHO UPOZORNIL ŽE ŘÍKÁM POTENCIÁL, NE ŽE SE TAK DĚJE. TÍM POJMEM POTENCIÁL MYSLÍM, ŽE MAJÍ NEJVĚTŠÍ RASOVOU RŮZNORODOST A TO BY PODLE MÉHO PŘESVĚDČENÍ MĚLO VÉST K NEJLEPŠÍM VYKRISTALIZOVANÝM VÝSLEDKŮM. JSEM PŘESVĚDČEN, ŽE JAKÝKOLIV STÁT S JEDINÝM VĚTŠINOVÝM NÁRODEM NEMŮŽE A NEMĚL BY BÝT URČUJÍCÍM SMĚR LIDSTVA. OVŠEM OBĚ HLAVNÍ STRANY V USA TENTO POTENCIÁL PROMRHÁVAJÍ SVOU NENAŽRANOSTÍ. TAK TO BYLO TROHU FILOZOFIE Z MÉ HLAVY
  • Svatopluk Beran  | 25.02.2022 19:04  | Reagovat
    A TEĎ VIDÍM, ŽE TO JE REAKCE I PRO PANA GRYCE.
  • Svatopluk Beran  | 25.02.2022 19:14  | Reagovat
    Proč se do Ruska nikdo nežene, ba ani Beran! Pane Gryc, nevím jak vy, ale já jsem se narodil v ČESKÉ REPUBLICE a měl možnost pracoval v několika zemích světa. Netuším co bych měl dělat v RUSKU. Ale zrovna tak vím, že nemám sebemenší důvod tento národ a jeho zemi požadovat jako své území jako můj LEBENSRAUM. O COŽ SE JIŽ NĚKOLIK STOLETÍ ZÁPAD TVRDOŠÍNĚ POKOUŠÍ. https://en.wikipedia.org/wiki/Lebensraum NAPŘED NAPOLEON, POTOM HITLER A TEĎ USA S NATEm.
  • Zdeněk Gryc  | 25.02.2022 19:26  | Reagovat
    TEĎ... Beran o Putinovi nic, že? TEĎ... ON-LINE: Stovky mrtvých, desítky tisíc migrantů utíkají Druhý den ruské invaze na Ukrajinu. Sledujeme minutu po minutě
  • Zdeněk Gryc  | 25.02.2022 20:04  | Reagovat
    Daňovej neposlali, tak nějak jsem po pěti letech A JEDNÉ DEMONSTRACI HYPÍKŮ NA VENICE BEACH A PÁDU DVOJČAT vycítil, že něco z tou Amerikou nebude úplně tak v pořádku. ASI PROZŘENÍ PO OSOBNÍCH ZKUŠENOSTECH. ----------------------------------------------- COŽ TAK PROZŘENÍ UKRAJINA PRÁVĚ DNES ?
  • Jan P  | 26.02.2022 18:42  | Reagovat
    Sváťo, tohle by Tě mohlo zajímat. Precizní text, kde je vše potřebné. I bývalý ministr zahraničí Jan Kavan se přiznává k mýlce. https://casopisargument.cz/?p=41100
  • Jan P  | 19.03.2022 15:54  | Reagovat
    Tenhle týden řada skvělých článků na A2larm Proč Putin neobnovuje SSSR, ale spíše carskou říši, proč je tak spíše novým carem, nikoli bolševikem, a proč je naděje, že by po válce nemusel převládnout vylučující nacionalismus. https://a2larm.cz/2022/03/boj-o-ukrajinu-a-narodnostni-otazka-sledujeme-na-ukrajine-zrod-politickeho-naroda/
  • Jan P  | 19.03.2022 15:57  | Reagovat
    Vnímat celé Rusko jako absolutního nepřítele, který musí být bezpodmínečně zničen je chyba. https://a2larm.cz/2022/03/jine-rusko-je-mozne-neni-ukrajina-budoucnosti-ruska-a-proc-se-rusofobove-myli/
  • Jan P  | 19.03.2022 16:00  | Reagovat
    Jak neoliberální transformace v devadesátých letech pomohla Rusku stvořit Vladimira Putina. Další ukázka toho, jak i kapitalismus zabíjí. https://a2larm.cz/2022/03/jak-neoliberalni-transformace-v-devadesatych-letech-pomohla-rusku-stvorit-vladimira-putina/
  • Daňový soumar  | 21.03.2022 16:16  | Reagovat
    Co je svět světem, Rusko bylo příčinou problémů, válek, nepokojů, vyvražďování názorových odpůrců ( Stalin dal popravit 12,8 milionů lidí ) atd. Rusové lžou, podvádí, kradou. Celých 65 let po válce chystali 3. světovou válku, chtěli ovládnout a podrobit si Afghánstán, Čečensko, ovládli a podrobili si Kavkaz. V dobách Sovětského svazu terorizovali východní Evropu, strkali rypák do věcí, po kterých jim nic nebylo. Lhali s Černobylem, Putin lhal o ponorce Kursk, lhali o tom, že nemají o Krym žádný zájem, že na Krymu nemají vojáky, potom to stejné na Ukrajině, následovala Sýrie. Když USA před 25 lety vyhrály Studenou válku, nijak toho nezneužily. Naopak, pomohly postkomunistickým zemím připojit se k Západu a Rusákům dokonce zdarma poskytli řadu technologií, bez kterých by dodnes byli ve středověku. Jakmile se Rusáci trochu vzpamatovali, hned zabírají cizí území a haraší zbraněmi. Bush udělal hroznou chybu, že Rusáky tenkrát podporoval. Měl je nechat padnout. Nemusel by dělat nic, stačilo by jim neposílat jídlo. Mohl být mír, pokoj a klid...
  • Jan P  | 21.03.2022 18:47  | Reagovat
    Docela by mě zajímalo, jestli za tou českou vlnou solidarity s Ukrajinou je víc láska k Ukrajině, nebo nenávist k Rusku, která se konečně může realizovat? Já jen že ještě před měsícem většina Čechů o Ukrajině věděla jen to, že existuje, a o Ukrajincích, že makají lacino.
  • Svatopluk Beran  | 21.03.2022 18:59  | Reagovat
    KECÁŠ DAŇOVEJ Byl to západ, který měl vždy potřebu dobýt a používat Rusko jako svůj Lebensraum. Napoleon - Hitler a teď USA kvůli obchodu z plynem a ropou. https://cs.wikipedia.org/wiki/Lebensraum Rusáci nikdy nesformovali v Rusku svojí samostatnou armádu, aby mohli odtáhnout na Paříž, Berlín, nebo jiné západní město. V TÉMĚŘ VŠECH ODKAZECH KECÁŠ DAŇOVEJ A UVÁDÍŠ TAK MAXIMÁLNĚ POLOPRAVDY A HISTORICKÉ SKUTEČNOSTI OPĚT SE RU JAKO ZA SOCÍKU HLEDÁ NEPŘÍTEL. ŽE UŽ VÁM TO NENÍ BLBÝ. KAPITALISMUS JE O SOUTĚŽI A DO TÉ SE POMALU RUSKO S ČÍNOU DOSTÁVÁ. TO JE TO CO VADÍ SPOJENÝM STÁTŮM A ZATÍM CO DO TÉHLE DOBY JANĚ VYHRÁVALY, TAK NYNÍ KDY JAK ČÍNA TAK I RUSKO A OSTATNÍ SVĚT PŘISTOUPILI NA KAPITALISTICKOU SOUTĚŽ, MÁ AMERIKA NADĚLÁNO V KALHOTECH A VYTVÁŘENÍM NEPŘÍTELE ZNEHODNOCUJE SVĚTOVÝ POKROK MEZI VELMOCEMI, BLBÝMI KECY O TOM JAK CIVILIZACE MUSÍ ZVÍTĚZIT NAD BARBARY. JAKÁ JE TO TA CIVILIZACE PŘEDURČENÁ BOHEM A VLÁDAMI USA? BYLY TADY DVĚ IDEOLOGIE A BYL KLID. JE TADY JEDINÁ A PŘESNĚ JAK ŘÍKAL A PSAL MARX, TATO IDEOLOGIE A JEJÍ JEDINÁ SAMOSTATNÁ EKONOMIKA SE BEZ VÁLEK NEOBEJDE. KAM VLEZE AMERICKÁ DIPLOMACIE, OBCHOD A BOTA AMERICKÉHO VOJÁKA, TAM TRÁVA A SVOBODA ČI VLASTNÍ MYŠLENKA ŽÁDNÉHO NÁRODA, UŽ NIKDY NEVYROSTE.
  • Daňový soumar  | 21.03.2022 19:18  | Reagovat
    Speciálně pro Berana. Pusťte si toto video a prdne vám žilka ... https://www.youtube.com/watch?v=B_NOzLsylTQ
  • Svatopluk Beran  | 21.03.2022 19:20  | Reagovat
    V baráku ve kterém žiji, pronajímala paní domácí byty. Bydleli tu i Ukrajinci, mladí kluci, kteří makali na stavbách. V baráku v hospodě, kam si zašli po práci na pivo se je mnohokrát, jihlavská mladá přiopilá smetánka, snažila zesměšňovat za jejich špatnou češtinu. A jak to asi končilo? Celá hospoda po půl hodině proti nim a ať odtáhnou zpátky na Ukrajinu, když neumí pořádně česky. Začalo to docházet až tak daleko, že si Ukrajinci začali pořizovat bejsbolové pálky. Takže s nimi musela být rozvázána nájemní smlouva. Vyspělá Česká západní civilizace a barbaři z východu. TO BYL DŘÍVĚJŠÍ POHLED NA UKRJINCE V JIHLAVĚ. TEĎ V ZÁJMU DALŠÍHO MOŽNÉHO VAZALA PRO USA, KAM SPOJENÉ STÁTY NASTRČILI LOUTKOVOU VLÁDU, PO ZAPLACENÍ VÝCVIKU UKRAJINSKÝCH NACISTŮ JAKO ÚDERNÉ SLOŽKY PROTI VÝCHODNÍM UKRAJINCŮM PŘI MAJDANU. JAK JE MOŽNÉ ŽE MARIUPOL BRÁNÍ NACISTICKÝ ODDÍL AZOV ZE SEVERU UKRAJINY. TITO AZOVÁCI SI POVĚTŠINOU DO MÍST KDE SE UKRÝVAJÍ BEROU CIVILISTY, NEBO SE MEZI NIMI SCHOVÁVAJÍ. VLASTNĚ SE BRÁNÍ LIDSKÝMI ŠTÍTY. JSEM ZVĚDAVEJ JAK TO DOPADNE PO VYČIŠŤOVÁNÍ MARIUPOLU SYRSKÝMI MUDŽAHEDÝNY S AZOVSKÝMI NACISTY?
  • Svatopluk Beran  | 21.03.2022 19:36  | Reagovat
    CO TAM JE ZAJÍMAVÉHO DAŇOVEJ, MŮŽETE MI TO UPŘESNIT. VYDĚL SI TO TŘEBA POČTEM OBYVATEL A BUDE TO HNED ZAJÍMAVĚJŠÍ? Zbrojní výdaje velmocí a dalších velkých světových hráčů zbraně USA 16.2.2022 16:11 Stačí jen nahlédnout do čísel Stockholmského mezinárodního institutu pro výzkum míru (Stockholm International Peace Research Institut), který každý rok zveřejňuje údaje, jež jsou vydávány jednotlivými zeměmi na vojenské účely. V polovině minulého roku tento institut vydal přehled deseti zemí s nejvyššími vojenskými výdaji na světě. Na prvním místě jsou Spojené státy, které v roce 2020 vydaly na vojenské účely 778 mld. dolarů. Na druhém místě podle tohoto institutu je Čína, s údajně 252 miliardami dolarů vojenských výdajů. Po ní, na třetím místě následuje Indie s necelými 73 mld. dolarů na vojenské výdaje. Až po ní na čtvrtém místě se v žebříčku institutu objevuje Rusko s 61,7 mld. dolarů vojenských výdajů. V těsném závěsu za Ruskem je Spojené království s 59,2 mld. dolarů. Necelých 53 mld. dolarů vojenských výdajů měly podle institutu v roce 2020 Německo a Francie. Ale před nimi v žebříčku institutu, tedy na šesté pozici je s vojenskými výdaji Saúdská Arábie (57,5 mld. dolarů). Až po Německu a Francii přichází třetí nejvýznamnější ekonomika světa – Japonsko – s 49, 1 mld. dolarů vojenských výdajů. Je to tedy méně, nežli mnohem slabší ekonomiky světa, ale mnohem více, než kolik dávalo Japonsko na zbrojení a armádu před dvaceti či třiceti lety. A peníze, které dlouhá desetiletí v Japonsku nešly do vojenských výdajů, šly do jiných oblastí rozvoje japonské ekonomiky a společnosti. Za Japonskem s výdaji 45,7 mld. dolarů je na desáté pozici Jižní Korea.
  • Svatopluk Beran  | 21.03.2022 19:50  | Reagovat
    A co tady žilka, když už jsem se podíval na to kam jste mne odkázal. Díky za to, určitě zajímavé https://www.youtube.com/watch?v=un6PWUETXr0
  • Svatopluk Beran  | 21.03.2022 19:53  | Reagovat
    No a tohle je ještě lepší. Dopředu díky za informaci, že si to mohou dovolit. Samozřejmě že si to mohou dovolit, když ovládají tištění světové rezervní mněny a všichni jejich vazalové jim na to doplácí. Počítali i s Ukrajinou. https://www.youtube.com/watch?v=UrUp5Rm_Ncw
  • Daňový soumar  | 21.03.2022 20:27  | Reagovat
    No původně jsem vám těch videí sem chtěl dát víc, ale vy to evidentně zvládnete sám. Nicméně u toho dluhu. Většinou nemá problém ten co dluží, ale ten co půjčuje .... takže Čína má big,big problem pokud se nedej bože přestane jejím dlužníkům dařit ...
  • Svatopluk Beran  | 21.03.2022 21:06  | Reagovat
    SOUHLAS PROTO BY MĚLY MOCNOSTI SPOLUPRACOVAT KU PROSPĚCHU VŠECH A NE SE DOBÝVAT K SUROVINÁM JINÉHO STÁTU, TAK JAK JE TO V ZÁJMU CIVILIZACE :) PŘEDURČENO SMOTNÝM BOHEM, SPOJENÝM STÁTŮM :) MOENROOVA DOKTRÍNA http://prameny.historie.upol.cz/artkey/dbt_00F_0002_96_Monroeova_doktrina_1823.php Jinak vlastním knihu z které tento článek čerpá. MATOUŠEK, Jaromír: Spojené státy americké. Praha 1948, s. 491-494. Kniha se kompletně jmenuje SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ, HOSPODÁŘSKO - POLITICKÝ VÝVOJ NÁRODA. VYCHÁZELA PŮVODNĚ OD 46 ROKU V SEŠITECH A OTEC SI JE NECHAL POTOM SVÁZAT. Většinu starších informací čerpám z této knihy. Je v ní krásně popsáno, jak USA napřed vycucala Velkou Britanii konkrétními částkami za placení vojenského materiálu pro DEMOKRACII, Britskými aktivy z celého světa. Tím se burza přesunula z Britanie do USA a mohlo dojít k diskuzi v Brettonwoodu.
  • Svatopluk Beran  | 21.03.2022 21:10  | Reagovat
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Brettonwoodsk%C3%BD_syst%C3%A9m Brettonwoodský (měnový) systém byl systém regulace mezinárodních měnových vztahů založený na režimu pevných směnných kurzů. Vyžadoval od každé členské země, aby udržovala fluktuaci svých směnných kurzů v rozpětí jednoho procenta kolem pari hodnoty vyjádřené v amerických dolarech. Pojmenován je podle okresu Bretton Woods v New Hampshire, USA, kde byl systém v roce 1944 dohodnut. Trval od roku 1945 do srpna 1971. V červenci 1944 se v hotelu Mount Washington v okresu Bretton Woods v New Hampshire, USA konala jednání mezi 44 zeměmi (v nichž měly hlavní slovo Velká Británie a Spojené státy americké) o nové koncepci peněžního systému, která by v poválečném světě mohla být zavedena. Výsledkem byla tzv. brettonwoodská dohoda (též opisně nazývaná standard ekvivalence dolaru a zlata) coby první globální peněžní konstituce. Body této konference se promýšlely dva roky dopředu. Podstatou dohody bylo napojení amerického dolaru na zlato a všech ostatních měn na dolar. Dolar sám byl fixován jako 1/35 unce zlata. Směňovat dolary za zlato ovšem směly pouze vlády, nikoliv občané. Dohoda byla podepsána všemi 45 zúčastněnými zeměmi a v následujícím roce, 1945, vstoupila v platnost. Jako zástupci Československa byli jednání přítomni Ladislav Feierabend, Jan Viktor Mládek, Antonín Basch, Ervin Exner a Josef Hanč. Důsledky Brettonwoodské dohody Americký dolar získal status oficiální celosvětové rezervní měny, od které navíc budou měny ostatních zemí odvozeny. Současně Spojené státy musely garantovat směnitelnost dolaru za zlato v pevně stanoveném kurzu 35 dolarů za trojskou unci zlata (jednalo se o jistou formu zlatého standardu). V zájmu centrálních bank ostatních států bylo vytvořit si dostatečné měnové rezervy právě v amerických dolarech. To zpětně zvýšilo atraktivitu této měny a posílilo její postavení v poválečném světě. Organizace vzešlé z Brettonwoodské dohody Brettonwoodská dohoda dala vzniknout Stabilizačnímu fondu, později Mezinárodnímu měnovému fondu, který na nově vzniklý systém začal dohlížet. Dále pak vznikla Mezinárodní banka pro obnovu a rozvoj, později Světová banka (World Bank, WB). Naopak, bylo navrženo zrušení Banky pro mezinárodní vypořádání (the Bank of International Settlements) za flagrantní spolupráci s nacistickým režimem, ale tento krok nakonec na konferenci neprošel (i vzhledem k nutnosti formy předpokládaných poválečných reparací Německa).
  • Svatopluk Beran  | 21.03.2022 21:24  | Reagovat
    Po pádu Zlatého okna a zpronevěření zlata zabaveného Němcům i zemím které si ve Spojených Státech zlato uložily v bankách během 2SV a tištěných dolarů za toto výjimečné právo, už je tu jen od 73 roku bitva Spojených Států o opět výjimečné právo, obchodovat ropu a plyn jenom za Petrodolary. JAKÝ KOLIV JINÝ POKUS JE TRESTÁN - VIZ IRÁK - https://cs.wikipedia.org/wiki/Petrodolar
  • Svatopluk Beran  | 21.03.2022 21:27  | Reagovat
    POKOUŠEL SE O TO I IRÁN https://legacy.blisty.cz/art/39873.html
  • Svatopluk Beran  | 21.03.2022 21:32  | Reagovat
    https://search.seznam.cz/?q=ukrajinsk%C3%A1+le%C5%BE%2C+dal%C5%A1%C3%AD+d%C3%ADl+krvav%C3%A9ho+seri%C3%A1lu+masakr+tis%C3%ADcovky+rukojm%C3%AD+v+mariupolu.+divadlo+vyhodili+do+pov%C4%9Bt%C5%99%C3%AD+n%C3%A1ckov%C3%A9+z+praporu+azov.+nyn%C3%AD+prchaj%C3%AD+z+m%C4%9Bsta.+dal%C5%A1%C3%AD+z+%C5%99ady+operac%C3%AD+pod+fale%C5%A1nou+vlajkou.+uml%C4%8Det+pravdu+se+nepoda%C5%99%C3%AD+h%C3%A1jek+protiproud&oq=Ukrajinsk%C3%A1+le%C5%BE%2C+dal%C5%A1%C3%AD+d%C3%ADl+krvav%C3%A9ho+seri%C3%A1lu%3A+Masakr+tis%C3%ADcovky+rukojm%C3%AD+v+Mariupolu.+Divadlo+vyhodili+do+pov%C4%9Bt%C5%99%C3%AD+n%C3%A1ckov%C3%A9+z+praporu+Azov.+Nyn%C3%AD+prchaj%C3%AD+z+m%C4%9Bsta.+Dal%C5%A1%C3%AD+z+%C5%99ady+operac%C3%AD+pod+fale%C5%A1nou+vlajkou.+Uml%C4%8Det+pravdu+se+nepoda%C5%99%C3%AD+%7C+PROTIPROUD&aq=0&sourceid=szn-HP&ks=1&ms=12146&thru=sugend&sgId=MC4xNDEzNTU2NDg4MDUxOTM3IDE2NDc4OTQ2NjAuNDQ5
  • Daňový soumar  | 21.03.2022 21:32  | Reagovat
    Beran když jste tak znalej, tak který stát ve světě v poslední době napadl jiný stát a prohlásil jeho území za své? A kolikrát to byli Rusové? :D.
  • Svatopluk Beran  | 21.03.2022 21:37  | Reagovat
    No tak to nevyjde, proti názory jsou estébácky zakázány. HAVLOVA DEMOKRACIE - JINÝ NEŽ OFICIELNÍ DOKUMENT PROVĚŘENÝ NOVODOBOU STB, JE NEMOŽNÝ. JSEM PŘESVĚDČEN ŽE MÁ BÝT NA LIDECH SMÝCH SI VYTÁHNOUT, CO JE A CO NENÍ MOŽNÉ.
  • Svatopluk Beran  | 21.03.2022 21:41  | Reagovat
    Myslíš USA a NATO, KDYŽ VYTRHLY ZE SRBSKA KOSOVO A DALI HO ALBÁNSKÉ MAFII A CELEJ TENHLE PRŮSER NASTARTOVALY?
  • Svatopluk Beran  | 21.03.2022 21:46  | Reagovat
    A ještě minimálně šest let před tím než byla TATO AMERICKÁ LUMPÁRNA DOKONČENA, TAK UŽ SI NA JEŠTĚ STÁLE SRBSKÉM ÚZEMÍ VYBUDOVALY DRUHOU NEJVĚTŠÍ VOJENSKOU ZÁKLADNU USA V EVROPĚ A TÍM NASTARTOVALY PROBLÉMY SE SEPARATISTY. MYSLEL JSI TENHLE AMERICKÝ ZÁBOR V SRBSKU? MYSLEL JSI TOHLE?
  • Daňový soumar  | 21.03.2022 22:00  | Reagovat
    To někdo z těch uvedených států obsadil toto území a připojil ho ke svému státu? Beran vy totiž toužíte po tom, co má větší část Rusů. Holou prdel, elektriku a televizi, ve který jim říkají, že za jejich posraný život může USA. V ten moment bude spokojenej. A že se to blíží mílovými kroky, tak o tom žádná. Podívejte se na ruské weby a spusťte si třeba tu šarády co předváděli za Lužnikami. Nacisti byli v tomhle čučkaři. Svalovat to na akci v Kosovu může opravdu jenom magor.
  • Libor Furbacher  | 21.03.2022 22:46  | Reagovat
    Danovej myslite ze ta otazka o pripojenych uzemich ,bude panem Beranem zodpovezena?
  • Svatopluk Beran  | 22.03.2022 08:20  | Reagovat
    Vy o tom nevít, že je tam americká vojenská základna neoprávněně Furbacher a Daňovej? Vy nevíte o tom že toto území bylo po americkém sedmi týdenním bombardování odebráno pod tlakem Spojených Států ne svých vazalech Srbsku a vytvořen nový proamerický loutkový stát, vedený albánskou mafií s lidskými orgány, ve kterém se angažovala například ŘEZNICE Z KOSOVA, AMERICKÁ MINISTRINĚ ZAHRANIČÍ, BÝVALÁ ČESKÁ OBČANKA, KTEROU PRÁVĚ SRBOVÉ ZACHRÁNILI PŘED FAŠISTY, ALBRIGHTOVÁ? Dost pravděpodobně to tak bude i s Luhanskou oblastí a Doněckem. Rusáci si tam postaví vojenské základny a tyto vytržené oblasti budou spolupracovat s Ruskem. Kde vidíte rozdíl? To bylo zaprvé a za druhé. Toto srbské historické území nemohlo být nikdy součástí země z druhé strany polokoule, nehledě nato, že americký národ, který se teď rozlézá po celém světě jak sarančata, vůbec neexistoval. Zatím co tato území byla součástí Ruska už za Cara. https://cs.wikipedia.org/wiki/Madeleine_Albrightov%C3%A1 Ministryní zahraničí (Secretary of State) byla od 23. ledna 1997 do 20. ledna 2001. V této funkci mj. v letech 1998-2000 sehrála roli při řešení kosovské otázky a o budoucnosti této srbské provincie. Jednala (nejdříve tajně) s velitelem Kosovské osvobozenecké armády Hashimem Thaçim, se kterým se sblížila. Po fiasku tzv. Rambouilletské smlouvy (pro Srby nepřijatelné), podle níž se Kosovo mělo postupně osamostatnit, a Srbsko mělo být obsazeno vojsky NATO, začalo v březnu 1999 bombardování Kosova i Srbska letectvem států NATO. Bombardování Jugoslávie americkým vojenským letectvem a dalšími spojenci v rámci NATO nakonec vedlo k dohodě z Kumanova, stažení Jugoslávské armády z Kosova a navzdory původní dohodě i uznání nezávislosti Kosova ze strany rozhodujících zemí o 9 let později. Po skončení války o Kosovo získala její firma Albright Group podíl v kosovském mobilním operátoru Ipko. Později tento podíl prodala slovinskému Telekomu. Madeleine Albrightová, nepřechýleně Madeleine Albright, rozená Marie Jana Körbelová (po roce 1945 Korbelová) (* 15. května 1937 Praha, Československo) je bývalá ministryně zahraničních věcí USA (Secretary of State), historicky první žena v tomto úřadu. Předtím, během první Clintonovy administrativy, působila jako velvyslankyně USA při OSN. Sehrála významnou úlohu v rozšiřování NATO o země bývalého východního bloku. V květnu 2012 jí Barack Obama udělil Prezidentskou medaili svobody.
  • Svatopluk Beran  | 22.03.2022 08:37  | Reagovat
    TAK S TÍMHLE TÍM, SE ALBRIGHTOVÁ ZBLÍŽILA. A JE TO TAK VŽDYCKY V PŘÍPADĚ PŘEVRATŮ V JINÝCH ZEMÍCH ZA PODPORY A PENĚZ SPOJENÝCH STÁTŮ. NAPŘED SI VYBEROU AGRESIVNÍ TERORISTICKÉ SLOŽKY, KTERÉ PROVEDOU ZA STRACHU OBYVATEL PŘEVRAT A POTOM JE SPOJENÉ STÁTY POSTUPNĚ V NĚKOLIKA ETAPAÁCH ODSTRAŇUJÍ, AŽ SE DOSTANOU NA PŘIJATELNOU VLÁDU, KTERÁ JE PROAMERICKÁ A RÁDOBY UŽ ČÍSTÁ OD PRVOTNÍCH TERORISTŮ NEBO V PŘÍPADĚ UKRAJINY NACISTŮ, PRVOTNĚ HISTORICKY VZNIKLÝCH PROTI POLSKU. Jednala (NEJDŘÍVE TAJNĚ) s velitelem Kosovské osvobozenecké armády Hashimem Thaçim, se kterým se SBLÍŽILA. https://cs.wikipedia.org/wiki/Hashim_Tha%C3%A7i Hashim Thaçi (* 24. května 1968) je kosovskoalbánský politik. Od 7. dubna 2016 do 5. listopadu 2020 byl prezidentem Kosovské republiky. Od 9. ledna 2008 do 9. prosince 2014 působil jako premiér Kosova. Byl jeho prvním premiérem po vyhlášení nezávislosti země, které se uskutečnilo dne 17. února 2008. V letech 1999 až 2016 byl členem Demokratické strany Kosova. Během Kosovské války v letech 1998 až 1999 byl velitelem organizace Kosovská osvobozenecká armáda (UÇK). V roce 2020 byl Zvláštním tribunálem pro zločiny v Kosovu v Haagu obviněn z terorismu a ze zodpovědnosti za páchání válečných zločinů, proto se v listopadu 2020 vzdal funkce kosovského prezidenta. V roce 1998 zahájil tajná jednání s americkými vyjednavači, v kontaktu byl s tehdejší ministryní zahraniční věcí USA Madeleine Albrightovou. Díky těmto kontaktům si vysloužil označení „MILÁČEK ALBRIGHTOVÉ“. V roce 1999 se účastnil vyjednávání v Rambouillet jako představitel kosovské delegace. Pod jeho velením údajně docházelo k páchání válečných zločinů,[6] proto na něj byla podána žaloba a vydán zatykač Interpolu. Thaçi je spojován s vytvořením tábora Lapusnik, kde zahynulo mnoho Srbů a Albánců, dále je podezříván ze zapojení do vraždy Ahmeta Krasniciho, který býval ministrem obrany vlády Ibrahima Rugovy v „Kosovské republice“. Autor Chris Hedges ve svém článku v New York Times z 25. června 1999, který nesl název Kosovští rebelové podezřelí ze vzájemné likvidace, napsal, že Thaci zorganizoval likvidaci svých politických a vojenských soupeřů. Ministerstvo spravedlnosti Srbské republiky postoupilo Mezinárodnímu soudnímu dvoru pro bývalou Jugoslávii obsáhlou sbírku důkazů a místopřísežné prohlášení týkající se zločinů spáchaných na příkaz nebo s vědomím Thaciho. Byl sice zatčen, ale zanedlouho propuštěn. Díky svým kontaktům a laxnosti mezinárodního společenství v potírání válečných zločinů spáchaných kosovskými Albánci se Thaci před mezinárodní soud v Haagu nedostal. V roce 2008 byl obviněn bývalou žalobkyní Mezinárodního tribunálu v Haagu pro zločiny spáchané v bývalé Jugoslávii Carlou del Ponte, že v roce 1999 osobně organizoval únos až tří stovek kosovských Srbů, kteří byli převezeni do Albánie a tam jim byly lékaři odebírány tělesné orgány, které pak byly prodávány zájemcům v Evropě. Srbské oběti pak byly zavražděny a pohřbeny. Jako představitel Demokratické strany Kosova (PDK) se Hashim Thaçi v listopadových volbách roku 2007 stal premiérem kosovsko-albánského státu, předchůdce Republiky Kosovo, vyhlášené 17. února 2008. Dne 5. listopadu 2020 rezignoval na funkci prezidenta Kosovské republiky kvůli obvinění z válečných zločinů.Spolu se dvěma dalšími kosovskými Albánci je trestně stíhán Zvláštním tribunálem pro zločiny v Kosovu (Kosovo Specialist Chambers & Specialist Prosecutor's Office), který funguje od ledna 2017 v nizozemském Haagu pod předsednictvím bulharské soudkyně Ekateriny Trendafilové, formálně jako součást kosovarského soudnictví.
  • Daňový soumar  | 22.03.2022 09:39  | Reagovat
    Jo jo Beran jsou tam amíci. Nejít tam, dopadlo by to takhle https://cs.wikipedia.org/wiki/Srebrenick%C3%BD_masakr , nebo tak, jako teď na Ukrajině. To se vám ale jako rusofilovi nechce uznat, že jo?
  • Svatopluk Beran  | 22.03.2022 10:48  | Reagovat
    MYSLÍŠ TAKHLE JO AMERIKANOFILE, NA PODKLADĚ LŽÍ AMERICKÉHO MINISTRA ZAHRANIČÍ V OSN, STEJNĚ JAKO ZBLIŽOVÁNÍ AMERICKÉ MINISTRINĚ ZAHRANIČÍ S MAFIÁNEM S LIDSKÝM ORGÁNY? Duben 2004: První bitva o Fallúdžu Po tomto incidentu začala 1st Marine Expeditionary Force plánovat znovuobnovení americké přítomnosti ve městě. Dne 4. dubna zahájila armáda útoky na město. Dne 9. dubna bylo povoleno více než 70000 ženám, dětem a starcům opustit obležené město, podle zpravodajů někdy i mužům schopným bojovat. Mezitím se zbývající muži ve městě díky uklidnění situace začali připravovat na obranu před druhým útokem. Dne 10. dubna vyhlásila armáda jednostranné příměří, aby se do města mohla dostat humanitární pomoc. Vojáci USA se stáhli na předměstí a povstalci přistoupili na klid zbraní a boje probíhaly jen s malou intenzitou. Když Irácká vládní rada s útokem nesouhlasila, Američané plán útoku pozdrželi. Když se první bitva o Fallúdžu rozhořela, ztratili v ní Američané 40 mužů a stovky dalších byly zraněny. Američané také zabili asi 600 povstalců a nejasný počet civilistů. Mariňákům bylo rozkázáno ustoupit a uzavřít město. Kompromisu ohledně bezpečnosti uvnitř města bylo dosaženo vytvořením místní „Brigády z Fallúdži“. Když bylo jasné, že Američané mají jasnou převahu, přistoupil generál Conway na příměří a souhlasil s dosazením bývalého generála ze strany Ba'as do čela obrany města. Brigáda z Fallúdži měla město zabezpečit a ukončit minometné útoky povstalců na nedaleké americké základny. Dohoda ale dlouho nevydržela, útoky byly obnoveny a Američané se začali připravovat na další útok, ke kterému došlo v listopadu. Začátek–polovina roku 2004: Šíitský jih Mezitím pokračovaly boje i na šíitském jihu a italské a polské síly měly stále více problémů udržet kontrolu nad městy Násiríja a Nadžaf. Námořní pěchota Spojených států amerických byla převelena do oblasti, aby zničila milice Muktadá Sadra a rozdrtila zbývající odpor. Během dubna, května a začátku června docházelo k dalším bojům. Během následujících třech měsíců získaly koaliční síly plnou kontrolu nad městy na jihu. Vůdci některých milic začali navíc s provizorní iráckou vládou jednat o možném složení zbraní a o vstupu do standardního politického procesu. Rozkazy „Frago 242“ Na jaře roku 2004 byly vydány tzv. fragmentární rozkazy (fragmentary orders) – Frago 242. Díky nim nemusely koaliční jednotky hlásit a vyšetřovat jakákoliv násilí páchané americkými a iráckými vládními jednotkami na civilních osobách. Toto násilí zahrnovalo i znásilňování a extrémně ohavná mučení s výsledkem zohavení i zabití mučených obětí.
  • Svatopluk Beran  | 22.03.2022 10:53  | Reagovat
    https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1lka_v_Ir%C3%A1ku#/media/Soubor:Pic_of_ramadi.jpg
  • Svatopluk Beran  | 22.03.2022 10:54  | Reagovat
    https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1lka_v_Ir%C3%A1ku#/media/Soubor:Fallujah_2004.JPG
  • Svatopluk Beran  | 22.03.2022 10:55  | Reagovat
    https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1lka_v_Ir%C3%A1ku#/media/Soubor:AbuGhraib13.jpg
  • Svatopluk Beran  | 22.03.2022 11:01  | Reagovat
    https://en.wikipedia.org/wiki/Abu_Ghraib Abu Ghraib byl známý závodem Abu Ghraib Infant Formula Plant, o kterém západní zpravodajské agentury neustále tvrdily, že je to zařízení na výrobu biologických zbraní. Závod byl postaven v roce 1980 a natřený kropenatým maskovacím vzorem během íránsko-irácké války . Byla bombardována během války v Perském zálivu a irácká vláda umožnila reportérovi CNN Peteru Arnettovi natočit zničenou budovu spolu s nápadným ručně malovaným nápisem s nápisem „továrna na kojenecké mléko“. Irák později zařízení částečně přestavěl a ministr zahraničí USA Colin Powell nepravdivě jej znovu uvedl jako továrnu na výrobu zbraní v době před válkou v Iráku , i když vlastní vyšetřování CIA dospělo k závěru, že místo bylo bombardováno „v mylném přesvědčení, že šlo o klíčové zařízení BW [biologické zbraně]. “ Prozkoumání podezřelých zbrojních zařízení organizací Iraq Survey Group později také určilo, že rostlina, která se nějakou dobu nepoužívala, obsahovala vyřazenou kojeneckou výživu, ale nenašla žádné důkazy o výrobě zbraní. Město je také místem vězení Abu Ghraib , které bylo jedním z míst, kde byli za bývalého vládce Saddáma Husajna vězněni političtí disidenti . Tisíce těchto disidentů byly mučeny a popraveny . Po pádu Saddáma Husajna bylo vězení Abu Ghraib používáno americkými silami v Iráku. V roce 2003 si věznice Abu Ghraib vysloužila mezinárodní proslulost za mučení a zneužívání příslušníků armády Spojených států během období po invazi.
  • Svatopluk Beran  | 22.03.2022 11:43  | Reagovat
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Evropsk%C3%A9_politick%C3%A9_spole%C4%8Denstv%C3%AD
  • Svatopluk Beran  | 22.03.2022 11:44  | Reagovat
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Brionsk%C3%A1_deklarace
  • Svatopluk Beran  | 22.03.2022 11:48  | Reagovat
    Spojené státy a evropská integrace. Příklad strategie… 412-Article Text-830-1-10-20111129
  • Svatopluk Beran  | 22.03.2022 12:03  | Reagovat
    Spojené státy a evropská integrace. Příklad strategie… Zadat do vyhledávače a otevřít si PDF TO JEL TEĎ STUDOVAT DO USA PAN FARSKÝ - JAK BY SE CO NEJRYCHLEJI MĚLA EVROPA CHOVAT JAKO USA, STŘÍLET SI DĚTI NA ŠKOLÁCH, STŘÍLET V OBCHOĎÁKÁCH, DESTABILIZOVAT KDE JAKOU SUROVINOVOU NEVLASTNÍ ZÁKLADNU JINÉHO NÁRODA, POD SMYŠLENÝMI KAUZAMI. MY ALE ŽIJEME V DEMOKRACII A MÁME PRÁVO SE SAMI ROZHODNOUT JAK CHCEME EXISTOVAT A PŮSOBIT VE SVĚTĚ. MY MUSÍM BÝT EVROPANY - NE AMERIČANY, RUSY NEBO ČÍŃANY. ALE TO VY AMERIKANOFILOVÉ NECHCETE POCHOPIT, ŽE OKUPAČNÍ ARMÁDA USA Z EVROPY DOPOSUD NEODEŠLA, ZATÍM CO RUSKÁ SE UŽ ZE SVÝCH OKUPAČNÍCH PO VÁLEČNÝCH MÍST STÁHLA A NABÍDLA GORBAČOVEM MÍR, PŘÍMĚŘÍ A SPOLUPRÁCI KTEROU AMERIKANOFILOVÉ BEROU JAKO SLABOST. JAKO TADY BYLI DŘÍV PROSOVĚTŠTÍ OBČANÉ, TAK DNES JSOU TO ZASE PROAMERIČTÍ OBČANÉ. EVROPA MUSÍ BÝT EVROPOU NE AMERIKOU NEBO RUSKEM A BÝT JEDNÍM ZE SAMOSTATNÝCH SVĚTOVÝCH ČLÁNKŮ A NE VAZALEM KOHOKOLIV. V DNEŠNÍM PŘÍPADĚ USA.
  • Svatopluk Beran  | 22.03.2022 12:16  | Reagovat
    ZAS TA AMERIKA - CLINTON A ŘEZNICE ALBRIGHTOVÁ Chorvatská válka za nezávislost https://cs.wikipedia.org/wiki/Chorvatsk%C3%A1_v%C3%A1lka_za_nez%C3%A1vislost US – George H. W. Bush prosazoval politiku nevměšování se do konfliktu. Avšak po zvolení Billa Clintona prezidentem, USA aktivně zasahovaly v jugoslávském konfliktu. V roce 1994 Spojené státy a Chorvatsko podepsaly dohodu o spolupráci ve vojenské oblasti. Americká armáda podporuje Chorvatsko ve věcech chování útočných operací proti srbské Krajině. Německo – Německo zpočátku nepodporovalo rozpad Jugoslávie. Nicméně po diplomatickém uznání Slovinska a Chorvatska vládou Helmuta Kohla, vzhledem k historickým vazbám, aktivně podporovala Chorvatsko během konfliktu. Rusko – Rusko se postavilo proti uznání Chorvatska, ale do konfliktu nezasahovalo. Během předsednictví Borise Jelcina prošla ruská zahraniční politika na Balkáně složitou cestu - z klidu ve snaze zaměřit se na své národní zájmy až k pomoci v omezení ztrát srbského obyvatelstva (civilního), aktivně se zapojit do dění na Balkáně (velice krátce a hlavně v obranné válce).
  • Svatopluk Beran  | 22.03.2022 12:24  | Reagovat
    ZAS TY USA PŘI ROZDĚLOVÁNÍ EVROPY http://referaty-seminarky.cz/chorvatska-armada/ Moderní chorvatský stát vznikl v roce 1991 a svou armádu ustavil z jednotek a výzbroje rozpadnuvší se Jugoslávské lidové armády. V květnu a srpnu roku 1995 chorvatská armáda, vyzbrojená západními zeměmi, provedla 2 velké vojenské operace – Bljesak („Blesk“) & Oluja („Bouře“) – během kterých obsadila území republiky Srbská Krajina a vyhnala odtamtud na 200 000 obyvatel srbské národnosti.
  • Jan P  | 22.03.2022 15:38  | Reagovat
    Ne, Rusko nepřinese lepší svět, ani Čína, ale ani Spojené státy (americké či evropské). Ba ani sebesuverénnější Ukrajina (nebo třeba Česko). Žádný STÁT - za jinak stejných podmínek - není řešením. Státy jsou ve svých nejhlubších základech utlačivé ozbrojené bandy, které vybírají výpalné z vesnic jako ten Calvero ve filmu Sedm statečných. K pochopení a změně světa si budeme muset najít jinou mapu, než je politický atlas s barevnými ploškami.
  • Zdeněk Gryc  | 22.03.2022 19:24  | Reagovat
    PŘEVZATO: 16:30 Článek Ukrajina se už téměř měsíc brání ruskému vojenskému útoku. Západní svět jí pomáhá tím, že na Rusko uvalil velmi přísné sankce, Kyjevu dodává zbraně a mnoho dalšího. Jenže Rusové se nezalekli a dál ničí ukrajinská města a zabíjí civilisty. Počty obětí jdou do tisíců. Neměli bychom dělat víc? A jak dál můžeme a máme pomoci Ukrajině? ----------- Tři opičky se zakrytýma očima, ušima a ústy: Jaký je jejich… epochaplus.cz/tri-opicky-se-zakrytyma-ocima-usima-a-usty-jaky… Tři opičky se zakrytýma očima, ušima a ústy zná mnoho lidí zejména díky internetu. Jednoho Berana díky Jihlavským listům, viz shora… Kateřina M. Košutová 17.4.2017 Tři opičky se zakrytýma očima, ušima a ústy zná mnoho lidí zejména díky internetu a mobilním aplikacím, kde se objevují mezi běžnými emotikony. Málokdo však přitom tuší, že se nejedná o moderní vychytávku pro vylepšení konverzace. Původ tří opic sahá totiž hluboko do historie. Nejsou to jenom nějaké obyčejné opice. Mají dokonce svá jména. Ta se zakrytýma ušima je Kikazaru, opička s přikrytými ústy se jmenuje Iwazaru a třetí Mizaru má pod tlapkami ukryty oči. Čtvrtý je sameček, Beran UKRAJINA ??? Uši ? Ústa ? Oči ?
  • Daňový soumar  | 22.03.2022 20:48  | Reagovat
    Beran vy žijte v zajetí světa, který jste si vytvořil podobně jako diktátor Putin. Proto je ze všech vašich příspěvků patrné, jak k tamnímu režimu inklinujete. Ať se děje co se děje, může za to americký imperialismus.
  • Zdeněk Gryc  | 22.03.2022 21:37  | Reagovat
    Co NATO 1 Beran + 3 opičky Video: Ukrajinský starosta popsal, jak ho unesli Rusové a co dělají se zajatci RFE/RL 20:40 Až na druhý pokus se podařilo Ukrajině vyměnit uneseného starostu jihoukrajinského Melitopolu za devět mladých ruských vojáků. Ivan Fjodorov se pak svěřil se zážitky z ruského zajetí. Článek Po svém propuštění poskytl rozhovor moderátorce televize Current Time, kde popisuje, co s ním a s dalším vězni Rusové prováděli ve vazební věznici. „Jak došlo k vašemu propuštění? Bylo zveřejněno, že jste byl vyměněn za devět ruských vojáků,“ pokládá otázku starostovi moderátorka. „Bylo to dost stresující, protože to byl už druhý pokus o výměnu. K tomu prvnímu došlo v pondělí 14. března, kdy mě asi 7 hodin vozili v autě a pak mi řekli, že k výměně nedojde a odvezli mě zpátky do cely,“ popisuje Ivan Fjodorov peripetie svého propuštění. Moderátorka: „Víte, proč se to nepodařilo?“ Starosta: „Verze, kterou mi řekla ruská armáda, byla, že mě ukrajinská strana nechce. A tak mě odvezli zpět do mého vězení. Věřte mi, že bylo utrpení strávit sedm hodin v autě s pytlem na hlavě a nevěřit lidem, kteří tam jsou s vámi. V cele jsem strávil den a půl a pak přišel druhý pokus o výměnu, ale ani ten nebyl jednoduchý.“ Co NATO 1 Beran + 3 opičky
  • Libor Furbacher  | 22.03.2022 22:14  | Reagovat
    Pane Beran ,nejak jsem to Vase vysvetleni nepochopil ,kterej to je ten stat co je pripojenej ke Spojenem statum?
  • Zdeněk Gryc  | 22.03.2022 22:31  | Reagovat
    3 opičky + 1 sůdruh Beran NEKECAT ! ZŮSTAT v TUZEMSKU Rekonstrukce okupace Dnes21:45 › 23:25 Vyhledat na Seznam.cz Dokument. Opakování 23.3./ČT2. Unikátní archivní materiály a vzpomínky jednotlivých postav filmu skládají obraz okupace Československa v roce 1968, který se po napadení Ukrajiny Ruskem stává až příliš živým tématem. Režie:J. Šikl
  • Zdeněk Gryc  | 22.03.2022 23:14  | Reagovat
    NO - NE SŮDRUH SVATOPLUK – BERAN KAM SE HRABE: blade říká: Sobota, 24. 8. 2019 v 11:14 Tady je nějaký G-bloger opravdu tu du dum dum Při odvodu na vojnu jsem na dotaz kam chci jít, ¨ jsem řekl k Pohraniční stráži, protože k nějakým bigošům se mi nechtělo. Koukli do nějakých papírů, řekli maturitu má a po základním výcviku ve Volarech a Zadním Chodově jsem se jako veldr. objevil v tzv. prvním sledu na pohraniční rotě Černé jezero, prapor byl v Železné Rudě a brigáda v Sušicích. Tak, že v kostce za komunistů pro mne hovno zle. Nyní taktéž a nemám potřebu se nikde stranicky či jinak politicky angažovat Toliko k Rudým buňkám architekte! 1. blade říká: Sobota, 24. 8. 2019 v 20:59 Architekte myšleno elita z pohledu zázemí, zásobování, výstroje, vybavení a pomůcek při službě, zkrátka tehdy bylo jednoznačně lepší prožít léta vojny u PS než někde zavřený v kasínu u bigošů tehdejší ČSLA. Navíc 1. rota PS Černé jezero byla ukázková rota tehdejší HSPSOSHČSSR, kam jezdili na prohlídku a návštěvu tehdejší různí papaláši režimu AKTUÁLNÍ BON-BONY: Svatopluk Beran říká: Úterý, 22. 3. 2022 v 10:48 Svatopluk Beran říká: Úterý, 22. 3. 2022 v 10:53 Svatopluk Beran říká: Úterý, 22. 3. 2022 v 10:54 Svatopluk Beran říká: Úterý, 22. 3. 2022 v 10:55 Svatopluk Beran říká: Úterý, 22. 3. 2022 v 11:01 Svatopluk Beran říká: Úterý, 22. 3. 2022 v 11:43 Svatopluk Beran říká: Úterý, 22. 3. 2022 v 11:44 Svatopluk Beran říká: Úterý, 22. 3. 2022 v 11:48 Svatopluk Beran říká: Úterý, 22. 3. 2022 v 12:03 Svatopluk Beran říká: Úterý, 22. 3. 2022 v 12:16 Svatopluk Beran říká: Úterý, 22. 3. 2022 v 12:24 Svato - pluk Je SVATÝ PLUK něco jako PRAVDA a LÁSKA PUTINA Který si cení nejenom 1/ KVALITU ale 2/ KVANTITU Kvantita OK Kvalita ??? ------------------------ tak zase někdy? raději nikoli !
  • Svatopluk Beran  | 23.03.2022 13:16  | Reagovat
    ABY TO PRO ČEASKÉ STÁDEČKO A VLÁDU NEBYLO TAK JEDNODUCHÉ JAK JSEM JIŽ PŘED OSMI LETY ZDE NA BLOGÁCH TVRDIL, ŽE TI AGRESIVNÍ DEMONSTRANTI NEJSOU ŽÁDNÍ OBYČEJÍ NESPOKOJENÍ OBČANÉ ALE TVRDĚ VYCVIČENÉ ELITNÍ JEDNOTKY PŘEVÁŽNĚ UKRAJINSKÝCH NACISTŮ ZA AMERICKÝCH 5MILIOŮ DOLARŮ. TO AZOVÁCI MAJÍŽDĚLI DO POLICISTŮ BAGRY, TO AZOVÁCI HÁZELI ZÁPALNÉ LAHVE A STŘÍLELI DO POLICISTŮ ZE STRANY DEMONSTRANTŮ https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajine/clanek/pluk-azov-radikalove-nebo-tvrdi-ochranci-40391307 V řadách Azova se zpočátku ocitli příznivci krajní pravice, veteráni ukrajinské armády i nadšenci z Itálie, Německa a dalších zemí. Někteří z jeho bojovníků pocházeli také z malé, ale aktivní krajně pravicové skupiny Pravý sektor, která se podílela na masivních demonstracích prozápadních i radikálních sil, které si na kyjevském náměstí Nezávislosti (Majdan) vyžádaly v roce 2014 desítky obětí na životech. Součástí skupiny byli také radikální fotbaloví chuligáni. Ukrajinská média začala jednotce kvůli černým kuklám a oblečení říkat „muži v černém“. „Mezi Azovem v roce 2014 a v současnosti je velký rozdíl. V roce 2014 to byla v podstatě soukromá polovojenská armáda se silným ideologickým kontextem nacionalismu. Azov je však třeba oddělovat ve dvou fázích. Od počátku používá kyjevský loutkový režim – nástroj především Spojených států na útok proti Rusku – na obhajobu své existence stejné metody. Již při převratu a svržení demokraticky zvoleného prezidenta Janukovyče byla rozbuškou lež o mrtvých na Majdanu, které údajně postříleli vládní bezpečnostní síly. V průběhu osmi let existence pučistického režimu bylo nashromážděno nesčetné množství důkazů, že na celém majdanském masakru se podíleli jak západní ostřelovači, tak gruzínské speciální jednotky. Divadlo bylo odpáleno už brzy ráno, ale zprávy o tom se objevily až několik hodin poté. Šlo zřejmě o to, aby se zabránilo včasným záchranným pracím. Každý přeživší totiž představuje pro kyjevský režim nebezpečí. A nepohodlné svědky režim okamžitě likviduje. Jenže zdá se, že někteří přece jen přežili, a nebude tak snadné se jich zbavit. I proto, že náckové z praporu Azov, kteří divadlo před odpálením opustili, se podle dostupných zpráv zbavili uniforem, a snažili se v civilních šatech vmísit mezi obyvatele, kteří se pokoušejí opustit město humanitárními koridory. Několik z nich bylo zadrženo, neboť ruští vojáci u mladých mužů odcházejících z města kontrolují, zda nemají na rukou typické azovské tetování s nacistickými symboly praporu Azov, kterými je drtivá většina jeho bojovníků „ozdobena.“ Právě tak byl objeven i jeden ze zakladatelů praporu Azov Nikolaj Kravčenko známý po přezdívkou Kruk. Po svém odhalení se pokusil prostřílet z obklíčení, ale v přestřelce zahynul. Některým neonacistům se nicméně podařilo proklouznout z města ještě před tím, než bylo obklíčeno. Je prakticky jisté, že tak jako většina rodinných příslušníků ukrajinské junty, se i oni vmísí do davů migrantů a zamíří na Západ. TO JEN ABY PAN GRYC SI UVĚDOMIL ŽE NENÍ JEN ČESKÁ PROAMERICKÁ PR A ŽE JAKÁKOLIV VÁLKA JE SVINSTVO A NEMÁ SE OSLAVOVAT JAK TO NAPŘÍKLAD ČINIL PAM GRYC S ALBRIGTOVOU A JEJÍM ZAMILOVANÝM ALBÁNSKÝM MAFIÁNEM S LIDSKÝMI ORGÁNY, NEBO PRESIDENT BUSCH NA AMERICKÉ VÁLEČNÉ LODI, KDYŽ SI TELSKALI JAK ZMASAKROVALI IRÁNSKÉ CIVILISTY RAKETAMI Z LETADEL A LODÍ.
  • Svatopluk Beran  | 23.03.2022 13:47  | Reagovat
    Převýchova převratem Mírotvorné USA, klíčový spojenec zemí, v nichž mají vojenské základny, užívají k udržování moci dvojí strategie. Známý pacifista a nositel Nobelovy ceny míru Obama tuto schopnost vysvětlil potřebou být schopen každé neposlušné zemi „zkroutit ruku“. Buď je vybombardují za účelem jejich hospodářského rozkvětu, jako příkladně Koreu, Vietnam, Irák, atd., nebo svrhnou nedostatečně demokratickou vládu pomocí šikovně zorganizovaného převratu, jemuž obvykle předchází „barevná revoluce“. Z nastolené demokracie a pokračující hospodářské pomoci se dotčené státy dlouho nevzpamatují. Takovým příkladem je i Ukrajina. Ta se po úspěšném převratu probojovala do čela nejchudších zemí Evropy. Důvody převýchovy států a národů mohou být různé, například jejich snaha neobchodovat za dolary. Některé národy prostě překážejí rozvoji. Jak řekla paní Madeleine Albright, není spravedlivé, aby Rusko mělo tolik zdrojů. Rusko je ale lakomé a nechce se dělit, nýbrž hodlá svoje zdroje prodávat a využívat samo. To není pěkné. Navíc příliš mnoho zdrojů umožňuje Rusku pořizovat zbraně, jimiž USA brání v jejich spravedlivém přerozdělování. Tady musí spravedlivá ruka zasáhnout.
  • Svatopluk Beran  | 23.03.2022 14:02  | Reagovat
    A teď si to spojme všechno dohromady Globální ekonomický systém založený na (petro)dolaru se hroutí jak domeček z karet. USA je zadlužené do úplně obludných rozměrů a potřebuje zatřást světem, aby se v nastalém chaosu mohlo vše nějak vyresetovat. USA potřebuje ještě víc destabilizovat potenciálně konkurující Evropu a ideálně najít způsob, jak levně získávat zdroje z destabilizovaného Ruska. Slovensko už (protizákonně) povolilo NATO udělat si u nich trvalé stanoviště a Česko k tomu míří také. V Česku i na Slovensku jede plnohodnotná válečná propaganda a s věrohodností informací si média nedělají už opravdu žádnou hlavu (kam se hrabe Covid propaganda) – hlavní je podpora válečného běsnění a nenávisti. Zatím se jim to daří excelentně, stejna jako na začátku covidové kampaně. Ukrajina je politicky, ekonomicky a bohužel i morálně úplně rozložená země, odkud už roky emigrují miliony Ukrajinců, protože to tam už nemohou vydržet – takhle rozvrácená země je dokonalým nástrojem pro geopolitické hry. Na civilistech nikomu z politiků nezáleží. Na Ukrajině je také už přiznaně asi 26 amerických „bio-laboratoří“, o kterých dezinformátoři tvrdí, že v nich probíhal výzkum a vylepšování nebezpečných virů a dalších mňaminek, které zřejmě měly být geneticky upraveny na lepší specificitu proti obyvatelům zemí východního bloku. CIA podle konspiračních teoretiků řídí herce Zelenského, ale třeba i našeho profesora Amarouna, stejně jako…nu, stejně jako režisér řídí herce. Je velká šance, že Ukrajina se v následujících měsících rozpadne na dvě nebo možná tři části – východní část se stane samostatnou a následně po referendu součástí Ruské federace; střední část bude demilitarizovanou Ukrajinou pod kontrolou Ruska; malá západní část se stane v nějaké formě novou zemí, „Západní Ukrajinou“, pod kontrolou západního bloku.
  • Zdeněk Gryc  | 23.03.2022 15:22  | Reagovat
    DEZINFORMACE DEZINFORMACE DEZINFORMACE Je to co v JL Svatopluk Beran usilovně žvejká PODIVNÉ RELATIVISOVÁNÍ „v podstatě Putinův sen“ VODA NA PUTINŮV MLÝN Bez odsouzení APOKALIPSY na UKRAJINĚ KTERÁ TOUŽÍ PO SVOBODĚ PRÁVĚ DNES JAKO TOUŽILO TUZEMSKO v roce 1968 1989 SVOBODA - LIBERTAS Socha představuje postavu Libertas, oděné římské bohyně svobody. Pravou rukou drží nad hlavou pochodeň a v levé ruce nese tabuli s nápisem JULY IV MDCCLXXVI (římskými číslicemi datum 4. července 1776), což je datum vyhlášení nezávislosti USA. Postava kráčí vpřed a u nohou jí při tom leží přetržený okov a řetěz, které připomínají zrušení otroctví. Po svém posvěcení se socha stala ikonou svobody a Spojených států, vnímanou jako symbol vítající přistěhovalce připlouvající po moři. STEJNĚ JI VIDÍ UKRAJINŠTÍ UTEČENCI Jako naši EMIGRANTI před NACISMEM KOMUNISMEM Naší ikonou svobody je Václav Havel Obdobně nenáviděný stádem beranů, jako USA Aktualita: 23.3.2022 Aktuality/Komentáře (1), autor: David Kratochvíl Zatím 32 uprchlíků z válkou zmítané Ukrajiny našlo od čtvrtka nové zázemí v Kněžicích na Jihlavsku. Podle místostarosty Romana Diviše jde o maminky s dětmi. Bydlí v místní orlovně nebo u místních lidí. „Počítáme s tím, že minimálně do konce roku u nás zůstanou. Nejspíše to ale bude déle, protože přichází z Luhaňské oblasti, Charkova, které bylo válkou velmi zasaženo. Když vidíte záběry v televizi, jak to tam je zničené…. Jsme připravení na to, že to bude dlouhodobé,“ popisuje místostarosta s tím, že do obce dorazili velmi unavení ve čtvrtek večer. KOMENTÁŘE VÁLKA NA UKRAJINĚ Putinův gerontofašismus: Rusko není medvěd, ale šílená válkychtivá tetka Kryštof Pavelka 23. března 2022 • 12:00
  • Zdeněk Gryc  | 23.03.2022 15:26  | Reagovat
    VELKÁ ŠANCE by se asi líbila Putinovi + pacholku Beranovi
  • Jan P  | 23.03.2022 19:17  | Reagovat
    Ukrajinský sociolog Volodymyr Iščenko v rozhovoru pro „Jacobin“. Mimo jiné řekl toto: „Obávám se, že pokud sankce a dodávky zbraní zůstanou dominantní reakcí, znamená to, že Západ má na této válce skutečný zájem. Putin si nemůže dovolit prohrát, takže bude vést válku tak dlouho, jak jen to bude možné. To bude znamenat obrovské množství mrtvých a úplné zničení ukrajinských měst. Stejně jako ruská armáda zničila Grozný v Čečensku, mohla by zničit Kyjev a Charkov. Pokud by Putin zůstal bez jiných možností, mohl by sáhnout k použití jaderných zbraní.“ A z toho – jak vyznívá z Iščenkových dalších slov – plyne východisko: „Zastavení války je absolutní prioritou. To by bylo možné tak, že by se Ukrajině okamžitě poskytla jasná perspektiva vstupu do Euvropské unie, přinejmenším konkrétní plán členství. Současně by bylo možné dosáhnout dohody o vojenské neutralitě. Nyní je to jednodušší, protože prezident Volodymyr Zelenskyj a další příslušníci politické elity jsou zklamáni, že NATO Ukrajině (přímo) nepomůže ani nezřídí bezletovou zónu. Zelenskyj bude nucen přijmout bolestivé kompromisy ohledně Krymu a Donbasu. Ale díky členství v EU by Zelenskyj mohl prezentovat dohodu s Ruskem jako vítězství a tvrdit, že Ukrajinci vyhráli to, za co bojovali od revoluce na Majdanu („Euromajdan“). Zároveň by Putin mohl tvrdit, že nebyl poražen, protože invaze splnila své cíle. EU a Spojené státy by měly něco takového vyjednat, pokud chtějí zabránit ztrátám na ukrajinských životech a zničení ekonomiky.“ Na otázku, co myslel tím, že Západ má na této válce zájem, Iščenko odpověděl: „Někteří komentátoři nadšeně uvádějí, že dlouhotrvající odpor na Ukrajině vyčerpá Rusko stejně, jako válka v Afghánistánu přispěla ke zhroucení Sovětského svazu. Tehdejší válka způsobila SSSR mnoho škod, ale pro afghánský lid znamenala katastrofu. Afghánistán byl po desetiletí devastován a stal se zkrachovalým státem, kde nakonec převzalo moc extremistické hnutí. Pokud je Západ spokojen s takovou budoucností Ukrajiny, znamená to, že tuto válku potřeboval. Současný postoj Západu bude ospravedlněn pouze tehdy, bude-li Rusko skutečně tak křehké, že se ve velmi blízké budoucnosti zhroutí. Pokud však invaze bude pokračovat měsíce nebo dokonce roky, Západ bude spoluviníkem prodlužování války.“ https://www.jacobinmag.com/2022/03/russia-ukraine-war-invasion-left-putin-outcomes?fbclid=IwAR23yvO5T6CzPyOswvSO679sW-QTBv7ReNqfuhY-DmIqUbW5xO-e1j9BPFQ
  • Svatopluk Beran  | 10.07.2022 08:26  | Reagovat
    Pomalu ale jistě, budou k zveřejňování rádoby jediných válečných šílenců a zločinců - RUSŮ - přiznáváni i další a to Ukrajinci. Avšak hlavní váleční zločinci a to poradci a instruktoři ze Spojených Států Amerických, ještě dlouho zmiňováni nebudou, pokud se neobjeví další novinář typu Asange, pak na ně nebude ukázáno v západním světě NIKDY. Jak jsem zde již psal, užívá Ukrajina své občany a to především ty, kteří nesouhlasili s americkým pučem v roce 2014 v Kijevě, jako lidské štíty. Armáda a především neonacistické části ukrajinské armády nabízí občanům cíleně kryty z nichž sami vedou válku, nebo tato místa sami vojensky obsazují. TO JE PODLE ŽENEVSKÝCH KONVENCÍ VÁLEČNÝ ZLOČIN. DOSUD U NÁS NEZVEŘEJŇOVANOU INFORMACÍ JE, ŽE UKRAJINSKOU ARMÁDU NEŘÍDÍ A NEORGANIZUJE ZELENSKI NEBO UKRAJINCI SAMI, ALE AMERIČTÍ PORADCI A INSTRUKTOŘI. TUDÍŽ JSOU TO PRÁVĚ ONI KDO NESOU ZODPOVĚDNOST ZA UŽÍVÁNÍ UKRAJINSKÝCH LIDSKÝCH ŠTÍTŮ UKRAJINSKOU ARMÁDOU ČI ARMÁDNÍMI DOBRODRUHY Z CELÉHO SVĚTA. Jistě si všichni mohou povšimnout, jak nám Zelenski jen kvete. Lehce přibývá na váze a je stále ve formě. Je vůbec možné takhle vypadat, když je národ rozdělen občanskou válkou a trpí obě strany? Senioři jako lidské štíty. Ukrajinci zaujali pozice a způsobili tragédii. https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-seniori-jako-lidske-stity-ukrajinci-zaujali-pozice-a-zpusobili-tragedii-208539 ZELENSKI TO PROSTĚ NEŘÍDÍ A NEORGANIZUJE!!! NENÍ MOŽNÉ JINAK, NEŽ ŽE ZELENSKI JE POUHOU HLÁSNOU TROUBOU SPOJENÝCH STÁTŮ, USILUJÍCÍCH POMOCÍ AMEICKÉHO MILITARIZMU O TRVALOU SVĚTOVOU HOSPODÁŘSKOU DOMINANCI V CELÉM SVĚTĚ. SPOJENÝM STÁTŮM NEJDE VE FINÁLE O ŽÁDNÝ SPRAVEDLIVÝ SOUTĚŽÍCÍ KAPITALIZMUS MEZI NÁRODY, ALE TAK JAKO KŘESŤANŮM, O JEDINEČNOU SVĚTOVOU DOMINANCI SVÉHO POHLEDU NA TO JAK MÁ SVĚT VYPADAT A FUNGOVAT. TENTO HISTORICKY NASTARTOVANÝ ODKAZ AMERIKY, JE ODKAZ PO USTAVENÍ CENTRÁLNÍ AMERICKÉ BANKY FED V ROCE 1913 Na velkovýrobu vybudované hospodářství nutně potřebuje velkospotřebu a vyžaduje si i surovinové základny, které by byly odbytištěm těchto hotových výrobků. Americké hospodářské zájmy se nemohou isolovat jen na americkou pevninu, neboť jejich polem působnosti se stává celý svět. JSOU LI TYTO ZÁJMY PŘÍLIŠ NEBEZPEČNĚ OHROŽENY, SPOJENÉ STÁTY, NEMAJÍ LI RADIKÁLNĚ MĚNIT LINII, PO KTERÉ KRÁČEJÍ, JSOU PŘIPRAVENY HÁJIT JI I VOJENSKY. ZODPOVĚDNOST A NÁSLEDKY ZA DNEŠNÍ OBČANSKOU VÁLKOU NA UKRAJINĚ VZNIKLOU Z RÁDOBY VLASTNÍCH ZÁKONŮ OBCHODNÍCH VÁLEK USA, MUSÍ JÍT ZA OBĚMA VELMOCEMI. PŘEDEVŠÍM PAK ZA SPOJENÝMI STÁTY, KTERÉ OPĚT DOMA PROŽÍVAJÍ VÁLEČNOU KONJUNKTURU. VÁLEČNÉ ZLOČINY V POUŽÍVÁNÍ LIDSKÝCH ŠTÍTŮ JAKO CÍLI K TOMU, ABY NĚKDO DOSTAL OBCHODNÍ VÝHODY V ZEMÍCH NA ODVRÁCENÉ POLOVINĚ SVĚTA, PAK JDOU PŘEDEVŠÍM ZA SPOJENÝMI STÁTY, JENŽ TUTO VÁLKU ZORGANIZOVALY VE VÁLEČNÉM PROXY SYSTÉMU A DOVOLILY SI JÍ ZORGANIZOVAT DOKONCE I PŘÍMO V EVROPĚ.

Přidat Komentář Vrátit se nahoru