Reklama
Dnes je pátek 20.09.2024      svátek má Oleg
Zpět
Miloš Vystrčil

Narozen v roce 1960 v Dačicích, od narození žije v Telči. Na podzim roku 2010 zvolen senátorem obvodu 52 - Jihlava. Od roku 2020 je předsedou českého Senátu. www.vystrcil.cz

http://www.vystrcil.cz/

Za úsilí o nápravu věcí lidských

Miloš Vystrčil | 06.04.2022 09:31

V neděli 27. března jsem měl možnost se zúčastnit ve Vinohradském divadle slavnostního večera, který se konal u příležitosti udělení cen „Za úsilí o nápravu věcí lidských Pošli to dál“. Jedním z laureátů této ceny byl Marek Orko Vácha.

Marka Orko Váchu asi řada z Vás například z jeho knih a různých dalších vystoupení zná. To, že jsem se dnes o Marku Orko Váchovi a jemu udělené ceně rozhodl napsat, má dva hlavní důvody.

Tím prvním je, že mám v oblibě jeho knihu „Nevyžádané rady mládeži“, ze které mimo jiné usuzuji, že přezdívka Orko (Orlí oko) byla Marku Váchovi mým kamarádem Zdeňkem Papouškem přisouzena právem a přiléhavě. V této knize Marek Vácha totiž publikuje názory a rady, které dle mého názoru jsou dnes aktuální a užitečné nejen pro mládež.

Jeho věta, že lepší než hodiny tlachat o tom, jak je to na světě složité, je lepší se zvednout a jít něco dělat. Například studovat, sportovat, pomáhat, tvořit, pracovat, milovat se, zkrátka dělat něco, co dává smysl, nad čím člověk usilovně přemýšlí a co v sobě má alespoň špetku nějakého přesahu, je vlastně docela banální pravdou. Pravdou je však i to, že někdy máme problém si tuto pravdu přiznat a místo tlachání jít skutečně něco dělat.

Z každé stránky Váchových „rad mládeži“ je také zřejmé, že Vácha je zoufalý zejména z lidí, kteří už nic nechtějí. Nechtějí nic začít, nic změnit, nic napravit, nic zkusit, nikým být, nikam jít, nikoho milovat atd. Setkávat se a žít na Facebooku nestačí. Důležitý je reálný svět.

Myslím, že v dnešní době je dobré si tyto rady Marka Orka Váchy zopakovat a třeba je vzít jako motivaci a poučení pro dny příští.

Druhým důvodem proč jsem se rozhodl Marka Orko Váchu připomenout, je, že je učitelem, výborným učitelem. V pondělí 28. března jsme si připomínali 430.  výročí od narození Jana Ámose Komenského. V Česku si v tento den připomínáme Den učitelů. Popravdě jsem žádná velká nebo hlasitější připomenutí Dne učitelů letos nezaznamenal. Chápu, že asi všichni máme spoustu jiných starostí. Zároveň jsem však přesvědčen, že právě význam role učitelů a vychovatelů bude v období, které je před námi, narůstat, a i proto bylo vhodné si to na Den učitelů připomenout.

Role vzdělávání a výchovy je totiž naprosto zásadní pro zvýšení našich schopností dohledávat pravdivé a relevantní informace, chápat jejich souvislosti a odolávat tak lépe dezinformačním kampaním a odhalovat lživé informace. Rovněž bude velmi důležité, abychom i s pomocí učitelů zvládli příliv obyvatel Ukrajiny, především žen a dětí, kteří byli ze své vlasti vyhnáni agresorem, kterým je ruská armáda.

Tedy budou to také učitelé, kteří se svým přístupem, svojí výukou a výchovným působením, budou významně podílet na tom, abychom problémy, které budou přicházet, zvládli se ctí a abychom dokázali tu současnou nezištnou a velmi vstřícnou atmosféru alespoň zčásti udržet v našich školách a v běžném denním životě.

Nebude to jednoduché, držme palce učitelům a vůbec všem vychovatelům a dalším, a tím i sobě samotným a podle svých možností tomu počínaje svými rodinami napomáhejme.

Blog Jihlavské listy

Úvod blogu
Podmínky užívání blogu

Autoři

Archiv


Poslední příspěvky

„Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“ 17.09.2024
POVODEŇ 15.09.2024
Poštovní schránka v těchto dnech: 09.09.2024
PRÁVĚ DNES 27.08.2024
MEMENTO 21.08.2024

Poslední komentáře

Angelmog: My, občané Protektorátu (1/3)
RobertTop: My, občané Protektorátu (1/3)
LidiaHoumn: My, občané Protektorátu (1/3)
zdenek gryc: My, občané Protektorátu (1/3)
zdenek gryc: My, občané Protektorátu (1/3)

Můj Blog

Přihlášení do blogu
Registrace na blog
Reklama

40 komentářů

Přidat Komentář

  • Jan P  | 06.04.2022 20:32  | Reagovat
    Za úvahami Marka Váchy o křehké generaci, která se příliš často hroutí, jsou ztracené životy. https://a2larm.cz/2020/10/marek-orko-vacha-se-myli-jit-na-terapii-neni-slabost/
  • Svatopluk Beran  | 12.05.2022 07:59  | Reagovat
    TAK UŽ SI TU KONEČNĚ BUDEME ŽÍT JAK VE SPOJENÝCH STÁTECH, KDE PRAKTICKY POLOVINA OBČANŮ PROTO ABY MOHLI RÁDOBY SLUŠNĚ EXISTOVAT, ŽIJE NA NĚJAKÉ SOCIÁLNÍ DÁVCE. ZA PLAT ZA SVOU PRÁCI, SE TOTIŽ K ŽIVOTNÍMU STANDARDU NA ZAČÁTKU TŘETÍHO TISÍCILETÍ NEPŘIBLÍŽÍ A TAK JIM MUSÍ STÁT DOTOVAT ŽIVOT Z ODVODŮ TĚCH NEJBOHATŠÍCH A BOHATŠÍCH. JEDNÁ SE O NEOLIBERÁLNÍ NESOUMĚŘITELNOST PŘÍMŮ ZE ZISKU A ODVEDENÉ PRÁCE. AŤ ŽIJE ZMĚNA https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-vlada-predstavila-destnik-proti-drahote-201893#source=hp&seq_no=4&utm_campaign=abtest197_XL_articles_varAA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
  • blade  | 25.10.2022 12:42  | Reagovat
    Na konci září proběhlo Athénské fórum o demokracii, které pořádá Nadace pro demokracii a kulturu. Hosty byli například šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová nebo ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ale také například ekonom a univerzitní profesor Jeffrey Sachs. https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/My-zaciname-valky-Pani-sveta-Po-boku-Leyenove-mluvil-profesor-z-USA-Uplne-jinak-718373
  • Svatopluk Beran  | 25.10.2022 18:13  | Reagovat
    TAK TO ZAČNE BÝT NA UKRAJINĚ, TEDY V EVROPĚ DÍKY DODÁVKÁM NETICKÝCH ZBRANÍ Z AMERIKY ZAJÍMAVÉ, JAKO KDYŽ POUŽÍVALI AMERIČANÉ NA BALKÁNĚ ALE I V IRÁKU OCHUZENÝ URAN. TAK TEĎ JSEM ZVĚDAVÝ O CO VYŠŠÍ LEVL NASADÍ AGRESOR. https://www.novinky.cz/clanek/valka-na-ukrajine-usa-zrejme-dodaly-ukrajincum-kazetovou-munici-s-wolframovym-destem-smrti-40412691#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
  • Svatopluk Brran  | 25.10.2022 18:25  | Reagovat
    OBČANÉ EVROPY JEN TAK NEZBOHATNOU A UKRAJINA NEZAPLATÍ DLUHY ANI ZA STOVKY LET. ALE AMERICKÁ VOJSKA BUDOU NA HRANICÍCH RUSKA A EVROPA BEZ LEVNÝCH ENERGIÍ. NO NEJSOU TY AMERICKÉ VÁLKY PO CELÉM SVĚTĚ ZA SVOBODU TOHO ŽE MŮŽETE ŘÍCT POLITIKOVI ŽE JE VŮL A NEZAVŘOU VÁS, ÚŽASNÝM LIDSKÝM POKROKEM? https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-evropska-unie-zvazuje-dalsi-spolecny-dluh-tentokrat-na-obnovu-ukrajiny-201737 JSEM ZVĚDAVÝ KDY DOJDE K PŘÍMÉMU PORCOVÁNÍ UKRAJINSKÉHO MEDVĚDA. MYSLÍM TÍM BITVOU EVROPSKÝCH ZEMÍ O PODÍLU NA MINIMÁLNĚ NÁSOBNĚ DESETILETÉ OBNOVĚ UKRAJINY.
  • Svatopluk Beran  | 25.10.2022 18:28  | Reagovat
    OBČANÉ EVROPY JEN TAK NEZBOHATNOU A UKRAJINA NEZAPLATÍ DLUHY ANI ZA STOVKY LET. ALE AMERICKÁ VOJSKA BUDOU NA HRANICÍCH RUSKA A EVROPA BEZ LEVNÝCH ENERGIÍ. NO NEJSOU TY AMERICKÉ VÁLKY PO CELÉM SVĚTĚ ZA SVOBODU TOHO ŽE MŮŽETE ŘÍCT POLITIKOVI ŽE JE V.L A NEZAVŘOU VÁS, ÚŽASNÝM LIDSKÝM POKROKEM? https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-evropska-unie-zvazuje-dalsi-spolecny-dluh-tentokrat-na-obnovu-ukrajiny-201737 JSEM ZVĚDAVÝ KDY DOJDE K PŘÍMÉMU PORCOVÁNÍ UKRAJINSKÉHO MEDVĚDA. MYSLÍM TÍM BITVOU EVROPSKÝCH ZEMÍ O PODÍLU NA MINIMÁLNĚ NÁSOBNĚ DESETILETÉ OBNOVĚ UKRAJINY.
  • Svatopluk Beran  | 28.10.2022 18:47  | Reagovat
    TAK TO YPADÁ ŽE AMERICKÉMU VAZALOVI RAKUŠANOVI A ČERNOCHOVÉ CHYBÍ ELEMENTÁRNÍ SLUŠNOST ČESKÉHO VLÁDNÍHO ÚŘEDNÍKA A I HISTORICKÉ INFORMACE O AMERICKÉM SVĚTOVÉM VRAŽDĚNÍ. https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-prekrocili-jste-vsechny-meze-v-rusku-vadi-vlajka-putina-ve-vaku-na-mrtvoly- Zobrazení vaku na mrtvoly, ze kterého vyčuhuje Putinova hlava, naopak ocenil list Ukrajinska pravda jako zkrášlení ministerské budovy v Praze na Letné. Dodal, že to není první případ, kdy čeští představitelé tvrdě kritizují ruského prezidenta. Konkrétně připomněl, že ministryně obrany Jana Černochová se na Putinovy sedmdesátiny nechala vyfotografovat v tričku s „poselstvím“ oslavenci, přičemž triko darovala česká iniciativa sbírající peníze na zbraně pro Ukrajinu. Na budově Ministerstva vnitra v Praze visí instalace, na které je mezi českou a ukrajinskou vlajkou Putinova podobizna ve vaku na mrtvoly. Podle Rakušanova mluvčího Jakuba Veinlicha to má na základě iniciativy ministra Rakušana a spolku Dekomunizace vyjadřovat spojení výročí vzniku samostatného Československa s odhodláním bránit demokratické hodnoty svrchovaného státu. NEBYL NÁHODOU HITLER RAKUŠANEM?
  • Jan P  | 02.11.2022 18:23  | Reagovat
    Jestli člen vlády veřejně propaguje smrt představitele jiného státu, tak má vyhlásit válku, pokud to myslí upřímně do důsledku. Jinak je to bezobsažný populismus. "Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) nechal 28. října vyvěsit na budovu ministerstva vnitra instalaci, na které je mezi českou a ukrajinskou vlajkou podobizna ruského prezidenta Vladimira Putina ve vaku na mrtvoly. Chtěl tak podle svých slov vyvolat debatu."
  • blade  | 04.11.2022 13:26  | Reagovat
    Jmění 596 milionů dolarů (2022) Bohatý životní styl ukrajinského prezidenta. https://caknowledge.com/zelenskyy-net-worth/#How_many_cars_does_Zelensky_own
  • blade  | 04.11.2022 13:47  | Reagovat
    Jmění 596 milionů dolarů (2022) Bohatý životní styl ukrajinského prezidenta. https://caknowledge.com/zelenskyy-net-worth/
  • blade  | 04.11.2022 17:39  | Reagovat
    Dlabe na windfall tax i obarveného vládního elektrikáře :-) https://www.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/eph-daniela-kretinskeho-presune-spolecnost-ep-commodities-do-zahranici-1394608
  • Svatopluk Beran  | 05.11.2022 06:38  | Reagovat
    TAK A JE NAPROSTO JASNÉ CO TO BYL ZAČ HAVEL A KDO JSOU HAVLISTÉ. PODLE KOALIČNÍ ZMĚNY, PŘEDEVŠÍM PAK Z ODS A Z VÁLEČNÉHO ŠTVÁČE AGENTA CIA ALEXANDRA VONDRY VYPLÝVÁ, ŽE ROVNÝ SVĚT MEZI VŠEMI JE ŠPATNĚ. PODLE NĚJ TOTIŽ POUZE ZÁPADNÍ SVĚT POD VEDENÍM USA JE JEDINÝ MOŽNÝ SPRAVEDLIVÝ SVĚT PRO VŠECHNY OBYVATELE TÉTO PLANETY. TO JE TOTIŽ SVĚT NASTAVOVANÝ SPOJENÝMI STÁTY AMERICKÝMI ZCELA NOVĚ, PO ÚMRTÍ PRESIDENTA FRANKLINA D. ROOSEVELTA KE KONCI 2SV, KDY SE K MOCI V USA DOSTALA KLIKA VÁLEČNÍKŮ POD VEDENÍM HERRYHO S.TRUMANA A VÁLEČNÝCH GENERÁLŮ, JEDNÉ Z VÍTĚZNÝCH MOCNOSTÍ A NASTAVILI TAK SVÝM CHOVÁNÍM SPOLU Z KOLONIÁLNĚ SMÝŠLEJÍCÍM WINSTONEM CHURCHILEM, V EVROPĚ ŽELEZNOU OPONU. PRESIDENT USA ROOSEVELT TOTIŽ PROSAZOVAL, NAROZDÍL OD TĚCH CO PŘIŠLI PO NĚM, ČTYŘI NEZPOCHYBNITELNÉ SVOBODY 1 SVOBODA - BYLA SVOBODA PROJEVU 2 SVOBODA - BYLA SVOBODA VYZNÁNÍ 3 SVOBODA - BYLA SVOBODA OSVOBOZENÍ Z NOUZE - HOSPODÁŘSKÉ DOROZUMNĚNÍ MEZI NÁRODY 4 SVOBODA - BYLA SVOBODA OSVOBOZENÍ OD STRACHU - SVĚTOVÉ ODZBROJENÍ NA TAKOVOU MÍRU A V TAKOVÉM ROZSAHU, ABY ŽÁDNÝ NÁROD, NEBYL STO NAPADNOUT ZBRANĚMI SVÉHO SOUSEDA KDEKOLIV NA SVĚTĚ A TEĎ SI PŘEČTĚTE CO PÍŠE A JAK PŘEMÝŠLÍ ČESKÝ AGENT AMERICKÉ CIA, ČLEN ODS A BÝVALÝ MINISTR OBRANY ČR, ALEXANDR VONDRA VÁŠNIVÝ HAVLISTA. PROSÍM NENECHME SE TĚMITO LIDMI PASOVAT DO ROLE BOHŮ A EGOISTŮ TÉTO PLANETY. I JEDINÝMI. KDO MAJÍ PRÁVO UŽÍVAT SI TOTO KRÁSNÉ MÍSTO VE VESMÍRU. PŘESTAŃME BÝT ODEESÁCKÝMI IGNORANTY A SAMOLIBÝMI TERORISTY VŠECH OSTATNÍCH NÁRODŮ A RAS. https://www.novinky.cz/clanek/valka-na-ukrajine-zapad-se-musi-pripravit-na-svet-kde-jeho-hlas-bude-jednim-z-mnoha- „Podle mě se vrací rozdělení světa, ale ne na nějaké dva póly, jak si to pamatuju z dob studené války, ale na více pólů. Je tu konflikt na Ukrajině, Západ se podle mne postavil správně za Ukrajinu, takže je to konflikt mezi ZÁPADEM A RUSKEM, ale odlišnost představují ti, kteří manévrují kolem – Čína, Indie, Jižní Afrika, různé arabské státy, Brazílie nebo Nigérie. Jak mocnosti globálního řádu, jako Čína a dneska pomalu i Indie, tak mocnosti regionálního významu, typicky Jižní Afrika. To jsou země, které velmi často, když se v OSN hlasuje o konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou, tak mají žluté puntíky – zdržují se hlasování,“ míní Vondra, přičemž se domnívá, že až nastane nějaká další dočasná rovnováha, bude mít svět nikoli bipolární, ale multipolární podobu. ČLÁNEK JE SAMOZŘEJMĚ DELŠÍ, ALE JE V NĚM ŘEČENO I TO CO JÁ TU TVRDÍM JIŽ NĚJAKÉ DESETILETÍ. ŽE JDE PŘEDEVŠÍM O UHLÍKOVÉ ENERGETICKÉ ZÁSOBY Z RUSKÝCH OBLASTÍ. OVŠEM V ČLÁNKU JE ZCELA POTLAČENA A ZNEVIDITELNĚNA AGENTEM CIA, HAVLISTOU VONDROU, DOMINANCE A ŘÍZENÍ TOHO VŠEHO SPOJENÝMI STÁTY AMERICKÝMI, V JEJICH VÝHRADNÍ EGOISTICKÝ PROSPĚCH NAD VŠEMI ZEMĚMI SVĚTA. BUĎME PROSÍM NORMÁLNÍMI OBČANY TÉTO PLANETY, NEBUĎME JEDNODUCHÝMI ČESKÝMI ODEESÁKY.
  • Jan P  | 05.11.2022 09:16  | Reagovat
    Tak a je to venku. A teď se třeba poserte. Thunbergová: Je načase transformovat despotický a rasistický systém kapitalistického Západu https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/greta-thunberg-kritika-zapadniho-kapitalismu-krest-knihy_2211041411_ara
  • Dvořák  | 05.11.2022 10:25  | Reagovat
    Kvůli čemu se posrat? Snad že se Greta stále neléčí.
  • Zdeněk Gryc  | 05.11.2022 10:44  | Reagovat
    Britská pevnost proti Hitlerovi 4. listopad15:10 › 15:55 Předchozí fotografieDalší fotografiePřejít do galerie V bezvýchodné situaci byl zahájen rozsáhlý projekt, jehož cílem bylo přeměnit malebné britské zelené pláně v neproniknutelnou ostrovní pevnost. Britský dokumentární cyklus Winston Churchill mohl věřit tomu, že Británie válku vyhraje, ale aby k tomu mohlo dojít, bylo potřeba úsilí celého národa k vybudování pevných opěrných bodů a důležitých objektů, umožňujících vybojovat vítězství již před britskými břehy, ve vzduchu. Británie, jako ostrovní země s bohatými zdroji a strategickou polohou, byla vždy cílem nepřátelských invazí. Ale v roce 1940 se všechno změnilo. Z Luftwaffe, německých leteckých sil, se stal obávaný protivník. Británie s dlouhým pobřežím a průmyslovými městy byla ohrožována nepřátelskými nálety. -------------------------- Převzato: Před 80 lety pomohli českoslovenští sokoli zachránit Albion Dnes je 15. září 2020. DEN ZLOMU V BITVĚ O BRITÁNII Nacistická Luftwaffe se pokusila zničit Královské letectvo před 80 lety. V řadách RAF startovala také téměř stovka československých pilotů a jejich počet neustále narůstal. Letci tzv. Třetí říše měli za úkol zničit britské letectvo, ovládnout vzdušný prostor nad kanálem a jižní Anglií a připravit podmínky pro invazi na ostrovy. V nejtemnější hodince pomohli Velké Británii také českoslovenští piloti a mechanici. Cesta našich letců do Spojeného království nebyla jednoduchá. Okleštěné torzo republiky v březnu 1939 definitivně zabrali nacisté a České země se rázem ocitly v srdci Třetí říše. Ti, kteří chtěli otevřeně bojovat proti nacistické obludě, museli odejít. Cesty vedly přes Polsko, cizineckou legii a francouzské letectvo, přes Rumunsko a Bejrút nebo přes Sovětský svaz, Řecko, Turecko a kolem Afriky. Po obsazení Polska se naši letci dostávali na západ přes Slovensko, Maďarsko, Jugoslávii a Blízký východ. Dne 10. července 1940 začíná bitva o Británii a ve stejný den vzniká také 310. československá stíhací peruť. Jejím prvním velitelem se stal zkušený československý důstojník Alexander Hess. Peruť byla nasazena do bitvy 17. srpna. Od té doby byli letci v neustálé pohotovosti. Naši piloti nelétali jen v československých perutích. Například slavné letecké eso Josef František bojoval ve 303. polské stíhací peruti. Vlast se odměnila kriminálem 29. července 1940 byla založena 311. bombardovací peruť. Československé posádky britských bombardérů se do boje zapojily v září. Velký úspěch zaznamenaly začátkem července 1941, kdy se jim podařilo vyřadit z provozu německý těžký křižník Princ Evžen asi pět hodin před jeho vyplutím. Ke konci bitvy o Británii, začátkem října, se k československým perutím přidala 312. stíhací. Se zhoršujícím se počasím museli němečtí velitelé přiznat porážku a invazi na Britské ostrovy odložit. Ke konci války chtěli českoslovenští letci operovat blíž svojí vlasti. Podle generála Karla Mrázka velení jejich žádost odmítlo a vrátit domů se mohli až v srpnu. Po únoru 1948 se jim vlast odvděčila degradací, vyhazovem a kriminálem. Mnoho z nich muselo svou zemi znovu opustit a často už navždy. --- „Založení 310. československé stíhací perutě RAF (12. červenec 1940) Československými perutěmi RAF prošlo během války neskutečných na 2500 mužů. 310. stíhací peruť byla jednou ze čtyř československých perutí v RAF, sloužila v ní nejdéle a měla největší skóre sestřelů nepřátelských letounů. V 310. stíhací peruti RAF postupně sloužilo na 30 našich letců. V době jejich návratu po vítězné válce nebyli na rozdíl od hrdinů většiny zemí spojenců vítáni, ale naopak pronásledováni a zavíráni. Dalšími perutěmi byly 312 313. Churchill uctil piloty: Mnoho lidí vděčí za život nemnohým --- Přepadení Polska aneb Kudla v zádech polského lidu Zdroj: Bundesarchiv, Bild 101I-121-0007-24 / CC-BY-SA 3.0 2. světová válka začala napadením Polska nebo také zářijovým tažením německých a následně i sovětských vojsk. —————————————————————————————————- Právě díky Rudé armádě nelze mluvit o invazi do Polska jinak než jako o kudle v zádech, kterou SSSR zarazilo polskému lidu velmi hluboko. Většina dětí v České republice i Polsku začíná chodit do školy 1. září. Avšak v roce 1939 v tento den bylo napadeno Polsko německými vojsky a začala 2. světová válka. Sovětský svaz se krátce před válkou stal největším obchodním partnerem nacistického Německa a na čas i jeho válečným souputníkem. --- „Přepadení Polska aneb Kudla v zádech polského lidu.“ „Přepadení Ukrajiny aneb Kudla v zádech ukrajinského lidu“. TAK JAK PRŮMYSL USA UMOŽNIL NA ZAČÁTKU VÁLKY UHÁJIT ANGLII TAK NA KONCI VÁLKY UMOŽNIL SPOJENCŮM ZVÍTĚZIT PRÁVĚ DNES, JE TAKÉ KUSEM VELKÉ NADĚJE NA OBNOVU UKRAJINY.
  • Zdeněk Gryc  | 05.11.2022 11:18  | Reagovat
    USA budou podporovat Ukrajinu i po volbách, řekl v Kyjevě Bidenův poradce ČTK - Včera v 20:02 "Hodláme zajistit, aby byly k dispozici potřebné zdroje a abychom získali hlasy obou stran," řekl Sullivan před novináři. Ve volbách, které se uskuteční 8. listopadu, se demokraté budou snažit zachovat svou parlamentní většinu. Podle analytiků má ale republikánská strana šanci získat většinu v dolní komoře Kongresu.
  • Jan P  | 05.11.2022 11:33  | Reagovat
    Taky jedno důležité připomenutí. Před 60 lety zachránil sovětský námořní důstojník Vasilij Archipov svět před jaderným holocaustem. Posádka jeho ponorky, která se nacházela v mez. vodách, se dostala pod palbu US signálních hlubinných min. Cílem bylo vynoření ponorky a její identifikace. Posádka ponorky ovšem nevěděla, jestli už začala válka, či nikoliv. Kapitán ponorky chtěl odpálit jaderný torpédo, ale Archipov toto rozhodnutí vetoval. https://en.wikipedia.org/wiki/Vasily_Arkhipov?fbclid=IwAR2Cnxj8OZIOqF3BaVeKnhUbX0LvN86Zx6yP0Is0lcPNrAGDM1eVnKgHn1w
  • blade  | 05.11.2022 12:07  | Reagovat
    Šéf dětských psychiatrů: Greta prožívá strach a úzkost. Svět je pro ni černobílý. Nezralé dítě s autistickými problémy bez sebemenšího sociálního cítění. https://www.info.cz/zpravodajstvi/cesko/sef-detskych-psychiatru-greta-proziva-strach-a-uzkost-svet-je-pro-ni-cernobily Diagnostikovat by měli ty dospělé, ten uniformní houf kuřat někde v sále, téměř uchvácených a horlivě aplaudujících prskající holčině. Diagnostikovat by měli taky všechny ty politiky, co se předhánějí si s ní udělat selfíčko poté, co na ně své nedospělé frustrace vyprskala. Od voličů dostanou důvěru, aby řádně řídili a spravovali jejich svět, a oni si pro rady jak na to chodí za jakýmsi děvčetem. To obracení světa v konečník není pouhá nadsázka, to se skutečně děje.
  • Jan P  | 05.11.2022 12:40  | Reagovat
    Jaroslav Matýs v rozhovoru pro Info.cz stigmatizuje osoby s autistickou poruchou a negativně ovlivňuje pověst odborníků na duševní zdraví. https://a2larm.cz/2019/10/psychiatr-matys-greta-thunberg-a-jeden-neeticky-rozhovor/
  • Jan P  | 05.11.2022 12:52  | Reagovat
    Magnason: Buď zkolabuje kapitalismus, nebo my. K popsání změny klimatu slova nestačí https://magazin.aktualne.cz/kultura/magnason-bud-zkolabuje-kapitalismus-nebo-my-k-popsani-zmeny/r~42cb2cd0e02b11ecba63ac1f6b220ee8/
  • blade  | 05.11.2022 14:01  | Reagovat
    Gréta je prostě jeblá. Jestli je jeblá eticky nebo jeblá neeticky nic nemění na tom že je jeblá. Najednou jsou všichni větší "odborníci", než člověk, který obor vystudoval a věnuje se mu x let? Kolik autistů léčí všichni ti “odborníci”? Dnes jsou lidi schopní se “rozebírat” navzájem a všechno vědět nejlíp. Co je tak pobuřujícího na vyjádření odborníka, který nemluvil ani tak o Gretě, jako o autismu a psychiatrické stránce věci. A zvlášť v dnešní době, kdy má většina "odborníků" tak akorát vysokou školu života, bychom měli být za opravdové odborníky vděční a ne je ještě shazovat. To měl říct, že lidi s PAS jsou naprosto normální, empatičtí, skvělí lidé, aby nikoho nezranil? :-) EU se svým zhruba 9% podílem na celosvětové produkci CO2 nemůže dosáhnout ničeho, pokud se k ní nepřipojí největší znečišťovatelé, jako jsou USA nebo Čína :-) Prostě lidé za každého režimu jezdí auty a nakupují či očumují zboží v OC, za každého režimu se spalují fosilní paliva, za každého režimu továrny vyrábějí a komíny kouří, no :-). Podnebí se v minulosti vždy měnilo, přirozené změny klimatu probíhají i dnes a nadále probíhat budou. Tečka. :-)
  • Jan P  | 05.11.2022 18:03  | Reagovat
    Nechám ho být. Chce žít ve své 90. iluzi: "svět je v pořádku a vše vyřeší trh " blade říká: Sobota, 5. 11. 2022 v 14:01
  • Jan P  | 05.11.2022 18:31  | Reagovat
    Bývalý poradce Václava Klause Petr Hájek a jeho proruský subjekt, který je výhradně klimaskeptický. Konspirační fantasmagorie, komunistickém spiknutí klimatických vědců atd. atd. https://www.protiproud.info/politika/4667-hystericka-nenavist-v-osn-co-maji-revolucionari-spolecneho-reziseri-ztraceji-nervy-dobre-to-mysleli-i-maovi-a-pol-potovi-chlapci-nepritelem-levicaka-je-cas-pochopi-svet-podvod.htm
  • Zdeněk Gryc  | 05.11.2022 19:12  | Reagovat
    PRÁVĚ DNES Schyluje se k bitvě o Cherson. Rusové už rabují i tamní muzea SEZNAM ZPRÁVY Foto: Profimedia.cz Ukrajinští vojáci se přibližují k Chersonu a připravují se na ofenzivu s cílem osvobodit město. 18:22 „Brali všechno, co viděli,“ napsali o rabování ruských vojáků a ukrajinských kolaborantů pracovníci jednoho z chersonských muzeí. Rusové odvážejí obrazy, sochy i dokumenty z tamních archivů. Civilisty nutí opustit město. Článek Jediné velké ukrajinské město, které po únorové invazi dosud okupují Rusové, čelí rabování. Jak informoval deník The Guardian, z města mizí prakticky vše, co má cenu. Rusové odvážejí sanitky, traktory i osobní auta, ušetřeny nezůstaly ale ani archivy nebo sochy a malby ze zdejších muzeí. Vojáci ukradli i kosti Grigorije Potěmkina, milence Kateřiny Veliké, jež byly uloženy v kryptě katedrály pojmenované po této panovnici. Jedním z míst, které okupanti vyrabovali, je i muzeum Oleksije Šovkuněnka, jehož umělecké sbírky čítají na 10 tisíc artefaktů, napsal server The Kyiv Independent. Rusové spolu s ukrajinskými kolaboranty „brali všechno, co viděli“, jak sdělilo muzeum ve facebookovém postu. Upozornilo také na skutečnost, že okupanti se ani nenamáhali umělecká díla pořádně zabalit, mnohá z nich tak mohou být zničena jen převozem.
  • Svatopluk Beran  | 05.11.2022 19:51  | Reagovat
    JE SMUTNÉ KDYŽ VÁLKA PLODÍ ZLO V ROZKRÁDÁNÍ HISTORIE A TO I TŘEBA HISTORIE NĚKOLIKA DESETILETÍ EXISTENCE STÁTU, KDYŽ ALE MIZÍ AMERICKOU VLÁDOU A JEJÍ VYMYŠLENOU VÁLKOU TISÍCÍLETÉ KULTURNÍ DĚDICTVÍ SVĚTA JE TO ŠILENSTVÍ, KTERÉ NESMÍ SVĚT SPOJENÝM STÁTŮM AMERICKÝM NIKDY ZAPOMENOUT A TVRDĚ A NEKOMPROMYSLNĚ POŽADOVAT ZODPOVĚDNOST PŘED CELÝM SVĚTEM, ZA UMOŽNĚNÍ NIČENÍ KULTURNÍ HISTORIE AMERICKÝMI BARBARSKÝMI VOJSKY, ČI JIMI PODPOROVANÝMI GENGY. https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-poklady-uloupene-v-iraku-se-postupne-vraceji-40092884 VYKRADENÉ KULTURNÍ DĚDICTVÍ SVĚTA TISÍCE LET STARÉ PO NELEGÁLNÍ INVAZI SPOJENÝCH STÁTŮ AMERICKÝCH DO IRÁKU. Poklady uloupené v Iráku se postupně vracejí. 15. 10. 2003, 16:29 – ŘÍM Irák má šanci, že se mu postupně vrátí alespoň část historických pokladů, jež byly ukradeny po pádu bývalého iráckého režimu. Jak v úterý napsal list Il Messaggero, italští policisté zabavili na ostrově Sardinii hliněné destičky s historicky cennými nápisy v klínovém písmu. Destičky nabízel jeden libanonský obchodník za 1500 eur za kus, což je hluboko pod jejich hodnotou. Údajně šlo o 33 destiček uloupených z bagdádského muzea. Starožitnosti z Iráku se na italském trhu objevily ve větším množství již minulý měsíc. Bezpečnostní síly poté vytvořily zvláštní komando, které podniklo operaci Nabuchodonozor. Při ní policisté přišli na stopu libanonskému obchodníkovi. Zabavené destičky s nápisy pocházejí ze druhého tisíciletí před naším letopočtem. Do Iráku se vrátí, jakmile to bude možné. Sumérská Mona Lisa se vrátila Již koncem září se do Bagdádu vrátila další cenná památka - ženská hlava z Varky, která je všeobecně pokládána za jedno z prvních uměleckých ztvárnění lidského obličeje. Skulptura bývá také nazývána sumérskou Monou Lisou. Pochází totiž ze sumérského městského státu Urúk na jihu Mezopotámie, jehož ruiny se dnes nazývají Varka. Američtí vyšetřovatelé objevili hlavu počátkem září zakopanou v jedné bagdádské zahradě. Pátrače přivedl na její stopu iráckých chlapec. Odborníci se domnívají, že lupiči nemohli skulpturu prodat proto, že šlo o velmi známé dílo. Muzeum postrádá tisíce exponátů. Bagdádské národní muzeum však nadále postrádá na deset tisíc dalších uměleckých předmětů, jež zmizely po vyplenění muzea po dobytí Bagdádu americkými vojsky letos v dubnu. Z původně ukradených předmětů bylo již nalezeno a vráceno na 3500. Některé z nich byly objeveny v Evropě, jiné v USA a spousta také v samotném Iráku či v sousedním Jordánsku.
  • Svatopluk Beran  | 05.11.2022 20:01  | Reagovat
    HISTORIČTÍ BARBAŘI Z USA UŽ JEDNOU UKRADENÁ HISTORIE ASIE JAPONCI, BYLA ZNOVU UKRADENA SPOJENÝMI STÁTY AMERICKÝMI JAPONSKU A CELÉ ASII NA KONCI 2SV A POUŽÍVÁNA K TAJNÝM AMERICKÝM OPERACÍM https://www.securitymagazin.cz/historie/yamashitovo-zlato-padl-nejvetsi-poklad-sveta-do-rukou-usa-1404054734.html Řady zlatých prutů, tuny platiny, keramické nádoby plné šperků a diamantů. Velkolepí Budhové z ryzího zlata, umělecká díla. Jen tahle jedna skrýš měla sama o sobě hodnotu miliard tehdejších dolarů. Muži byli ohromeni svým nálezem. Okamžitě hlásili nález generálu MacArthurovi a pak odcestovali do Washingtonu, aby informovali prezidenta Trumana. V té době se stovky tisíc, ne-li miliony lidí jihovýchodní Asie, mučených, znásilňovaných a zotročených japonskými okupačními armádami, snažili dovolat spravedlnosti, která ale nepřicházela. Poklad zmizel a USA se dokonce postaraly o to, že Japonsko nebude muset platit žádné reparace zemím, které během války vyplenilo. Tento neuvěřitelný příběh o pokladu Golden Lily je popsán v knize Sterlinga a Peggy Seagrave „Gold Warriors". Zde se rozhodlo - kořist musí zůstat v tajnosti. Repatriace takových obrovských pokladů by byla logistické minové pole, a to zejména díky tomu, že mnoho zemí, odkud byly poklady ukradeny byly pod komunistickou kontrolou. Kromě toho, odhalení existence takových obrovských zásob drahých kovů by způsobil propad ceny zlata, na které byly vázány tehdejší světové měny. Truman se obával ekonomického krveprolití. Nejdůležitější ale bylo to, že tyto obrovské částky z pokladu Golden Lily mohlo podpořit sílu USA ve Studené válce, aby mohlo USA manipulovat s vládami po celém světě, kupovat volby a financovat neomezené černé operace. V příštích 2 letech Američané rozmístili v největší tajnosti stovky miliard dolarů z pokladu v tunelech na Filipínách, do více než 170 bank po celém světě. Tyto miliardy byly dalších 50 let používány pro rozvracení, manipulaci a podplácení vlád po celém světě, ve prospěch amerických zájmů.
  • Zdeněk Gryc  | 05.11.2022 20:17  | Reagovat
    Za úsilí o nápravu věcí lidských Miloš Vystrčil | Středa, 6. 4. 2022 v 9:31 „Role vzdělávání a výchovy je totiž naprosto zásadní pro zvýšení našich schopností dohledávat pravdivé a relevantní informace, chápat jejich souvislosti a odolávat tak lépe dezinformačním kampaním a odhalovat lživé informace. Rovněž bude velmi důležité, abychom i s pomocí učitelů zvládli příliv obyvatel Ukrajiny, především žen a dětí, kteří byli ze své vlasti vyhnáni agresorem, kterým je ruská armáda. Čtení o psaní - Václav Lacina | Databáze knih „Mám rád paní učitelku, protože, aby ze mne nebyl blbec“
  • Svatopluk Beran  | 05.11.2022 20:19  | Reagovat
    Zdeněk Gryc říká: Sobota, 5. 11. 2022 v 11:18 USA budou podporovat Ukrajinu i po volbách, řekl v Kyjevě Bidenův poradce. ,,Amerika nemá trvalé přátele nebo nepřátele, jen zájmy“ — Henry Kissinger ,,Je nebezpečné být nepřítelem Ameriky, ale být jejím přítelem je smrtící“ — Henry Kissinger „Když ovládáte ropu, ovládáte národy. Když ovládáte potraviny, ovládáte lidi.“ - Henry Kissinger Zdroj: https://citaty.net/autori/henry-kissinger/ 81citátů NO, ASPOŇ ZELENSKÉMU OPĚT PŘITEČOU NĚJAKÉ TY MILIARDY DOLARŮ NA KONTA DO DAŇOVÝCH RÁJŮ. TO BUDE TA PŘIDANÁ HODNOTA ZELENSKÉMU ZA UKRAJINSKÉ ŽIVOTY BĚŽNÝCH LIDÍ. A PAK SI TAM AMERIKA KOUPÍ ÚPLNĚ VŠECHNO. NEBUDOU JÍ PODPOROVAT, BUDOU JÍ ŽDÍMAT JAK HADR NA PODLAHU A NASTĚHUJÍ SI TAM SVÉ ATOMOVÉ ZBRANĚ, RUSOVÉ JE ZASE NASTĚHUJÍ NA KUBU. JDE O TO KDO VYHRAJE VOLBY. NEVĚŘÍM TOMU ŽE BY SPOJENÉ STÁTY PODPOROVALY PŘÍPADNOU PRORUSKOU VLÁDU.
  • Svatopluk Beran  | 05.11.2022 20:26  | Reagovat
    „Mám rád paní učitelku, protože, aby ze mne nebyl blbec“ Z chlapce BLBEC bude pod jednostrannými a jednoduchými informacemi pana Vystrčila či NORMALIZÁTORA pana Žáčka. CHLAPEC POTÁHNE V CHOMOUTU PANE VYSTRČILA A ANI NEBUDE VĚDĚT STEJNĚ TAK JAKO ZDEJŠÍ ARCHITEKT NIC O TOM, ŽE EXISTUJE DALŠÍ JINÝ SVĚT ZE SEDMI MILIARDAMI OBYVATEL A JEJICH VLASTNÍ KULTUROU.
  • Svatopluk Beran  | 05.11.2022 20:45  | Reagovat
    A JEŠTĚ ZA PANA VYSTRČILA SI BUDE CHLAPEC NA TU ŠKOLU MUSET VZÍT PŮJČKU OD BANKY A PAK TO CELÉ I S ÚROKAMA, JAK VE VELKÉ BRITANII NEBO USA BANCE SPLÁCET. POKUD MU STUDIUM NEUMOŽNÍ LEPŠÍ VÝDĚLEK DOSTANE SE CHLAPEC ZA PANA VYSTRČILA DO DRUHOŘADÉ KATEGORIE ZDRAVOTNÍHO OŠETŘENÍ A ZAJIŠTĚNÍ A CHCÍPNE NÁM KLIDNĚ PŘED OČIMA NĚKDE NA ULICI A TI CO SE JIM PODAŘÍ BANCE ŠKOLU SPLÁCET HO BUDOU NA ULICI PŘEKRAČOVAT A DĚLAT ŽE HO NEVIDÍ A NEZNAJÍ, ŽE TOHLE PŘECE NEMOHL BÝT JEJICH SPOLUŽÁK A ŽE TO JE JEN NĚJAKÝ LIDSKÝ ODPAD.
  • Zdeněk Gryc  | 05.11.2022 20:47  | Reagovat
    "DALŠÍ JINÝ SVĚT" NEJENOM KUNST-HISTORIKA ALE TAKÉ GASTARBEITRA STRÝČKA SAMA: AKTUALITA Převzato: Rusko likviduje kulturní dědictví Ukrajiny, krade i nejcennější umění František Novák | 13. 7. 2022 | 7 292 KRÁDEŽRUSKOUKRAJINAUMĚNÍVÁLKA Nejen záchodové mísy nebo psí boudy, ruští vojáci kradou na Ukrajině i umění nevyčíslitelné hodnoty. Rusové na to vytvořili dokonce i speciální tým, který se zaměřuje hlavně na zlaté artefakty starověkých Skytů. Jak se ale zdá, vůbec jim nejde o finanční stránku věci: podle expertů je to spíš kulturní genocida. Rusové na Ukrajině cíleně kradou cenná umělecká díla jako válečnou kořist (ilustrační foto) Zdroj: Shutterstock Mezinárodní odborníci na umění tvrdí, že se Rusko během války na Ukrajině zaměřuje na vysoce hodnotná umělecká díla, která cíleně krade jako válečnou kořist a odváží je na území Ruské federace. ------------------------------------------ Nápadně to připomíná chování Rudé armády na konci druhé světové války, kdy její odborníci z takzvaných trofejních brigád rovněž odváželi z území, které Sovětský svaz obsadil, drahé umění, knihovny a archivy. Podle mezinárodního týmu akademiků a odborníků na digitální technologie také současné osazenstvo Kremlu zvolilo taktiku kulturní genocidy a z Ukrajiny odváží nejhodnotnější umělecké artefakty často nevyčíslitelné hodnoty. Cílí zejména na zlato a zlaté předměty starověkých Skytů, kteří žili na území východní Evropy ve starověku. KDO BYLI SKYTOVÉ? Skytové je souhrnné pojmenování pro příslušníky kočovných kmenů obývajících ve starověku od 7. do 3. století př. n. l. pontskou step ležící na značné části východní Evropy, přibližně území dnešní Ukrajiny a jižního Ruska. Kmeny byly součástí širších skytských kultur, rozprostírajících se přes euroasijskou step, která zahrnovala mnoho národů, které se od Skytů odlišují. Z tohoto důvodu byl někdy používán rozsáhlejší koncept označující všechny rané euroasijské nomády jako „Skyty“. Zdroj: Wikipedia Zatímco pro Ukrajince mají tyto sbírky zejména symbolickou nevyčíslitelnou kulturní hodnotu (představte si, že by Česká republika přišla o Věstonickou venuši, jejíž hodnotu v roce 2004 američtí odborníci odhadli na 40 milionů dolarů, v dnešním přepočtu tedy 935 milionů korun), na trhu se takto staré předměty v aukcích téměř neprodávají. Jednou z mála výjimek je zlatý skytský artefakt ze čtvrtého století před naším letopočtem o délce třiceti centimetrů, který aukční společnost Christie’s vydražila v roce 2008 za víc než sto tisíc dolarů (dnes 2,4 milionu korun). Ozdoba ze zlatého tepaného plechu pravděpodobně sloužila jako ornament na pouzdro pro luk. Artefakt byl nalezen na východním pobřeží Černého moře. Rusové se zaměřili na loupež zlata Skytů, které je v ukrajinských sbírkách považováno za nejcennější předměty. Účelová ruská taktika Rusové se od začátku okupace cíleně zaměřili na tyto památky, zejména v muzeích na jižní Ukrajině. „Existují velmi silné důkazy, že se jedná o účelový ruský krok, přičemž konkrétní malby a další umělecká díla byly dopředu vytipovány a převezeny do Ruska,“ zdůraznil americký antropolog Brian Daniels, ředitel výzkumu Pensylvánského centra pro kulturní dědictví, pro deník The Guardian. TUNY NAKRADENÉHO LUPU POŠTOU Skyliz / Shutterstock.com Ruští vojáci poslali domů prostřednictvím zasílací firmy SDEK už minimálně 58 tun kradeného zboží, napsal server Mediazona. Balíky často několikanásobně přesahují velikostí i váhou průměr posílaných zásilek. Rusové posílají fakticky jakékoliv zboží včetně tenisek, konzerv, televizorů, pneumatik nebo stanů. V jednom případě se dokonce jednalo o ukradený dron Orlan-10, který je ve výzbroji ruské armády. Daniels se zaměřuje právě na loupeže umění ve válečných konfliktech a porušování lidských práv. V minulosti se zasazoval o ochranu kulturního dědictví v konfliktech v Iráku a Sýrii. On a jeho kolegové sledují pomocí satelitních technologií v laboratoři ve státě Virginie plenění a ničení kulturních cílů na Ukrajině od začátku invaze. Ruští zloději se v první řadě zaměřili na loupež zlata Skytů, což jsou předměty, které jsou v ukrajinských sbírkách považovány za nejcennější. „Tyto položky jsou vizuálně ohromující. Zpráv o krádežích je tolik, že je zřejmé, že jde o strategii,“ je přesvědčen Daniels. Americký antropolog zároveň dodal, že sami Ukrajinci by byli rádi, kdyby američtí odborníci vytvořili seznam všech odcizených uměleckých předmětů. Podle experta na loupeže umění je obtížné určit, zda ruským okupantům jde v první řadě o peněžní hodnotu těchto děl, nebo se zaměřují na to, že mají pro Ukrajinu obrovský kulturní význam. „Existuje možnost, že to je součástí zničení identity Ukrajiny jako samostatné země,“ míní. Rusku jde pravděpodobně také o přivlastnění veškerých kulturních a archeologických sbírek. Loupeže jsou doprovázeny i nátlakem na kurátory sbírek ukrajinských muzeí a jejich výslechy. Na celém území Ukrajiny dochází i k ničení stovek pravoslavných kostelů a dalších kulturních památek. „Skřeti se zmocnili našich sbírek“ Jak došlo k loupeži zlata v Melitopolu, popsal v deníku The New York Times starosta města Ivan Fjodorov. V místním muzeu se prý objevil muž v bílém laboratorním plášti doprovázený četou po zuby ozbrojených ruských vojáků. Pomocí pinzet a speciálních rukavic vyndal z krabic desítky zlatých artefaktů, které pocházejí ze čtvrtého století před Kristem. HISTORICKÉ ROZHODNUTÍ Ukrajina vede už delší dobu spor s Ruskem o cenné starověké předměty pocházející ze sbírek na Krymském poloostrově. Po okupaci Krymu před osmi lety Kyjev žádal, aby umělecké artefakty zapůjčené do muzea v Amsterdamu nevracelo Nizozemsko Rusku, ale přímo Ukrajině. Moskva naopak chtěla, aby se sbírka z Krymu vrátila do Ruska. Soud loni na podzim rozhodl ve prospěch Ukrajiny a zlaté předměty, kterých je na tři stovky, zůstávají zatím v bezpečí v Amsterdamu. „Skřeti se zmocnili našeho skytského zlata,“ zlobí se Fjodorov, který se přirovnáním inspiroval ve světě J. R. R. Tolkiena. „Je to jedna z největších a nejdražších sbírek na Ukrajině a dnes nevíme, kde se nachází,“ zdůraznil. V Mariupolu místní členové úřadů sdělili, že se ruští vojáci vloupali do muzea a ukradli vzácné obrazy, sochy i vysoce ceněné a vzácné křesťanské ikony. Navíc dochází na celém území Ukrajiny i k ničení stovek pravoslavných kostelů a dalších kulturních památek. Prokremelští úředníci se krádeží chlubí v ruské státní televizi. Únos kurátorky V Melitopolu použili ruští agresoři násilí a nátlaku na kurátory muzeí. Ředitelka melitopolského historického muzea Lejla Ibrahimová uvedla, že se vojáci po ostřelování města vrátili do budovy muzea, kde je shromážděno na padesát tisíc uměleckých exponátů. Nejcennější jsou právě zlaté artefakty z éry Skytů. KDYŽ LOUPILI NACISTÉ Everett Collection / Shutterstock.com Ukradený Rubensův obraz nalezený ve sbírkách SS V souvislosti s ruským loupením lze připomenout i řádění nacistů po Evropě v muzejních sbírkách, ak soukromých, tak i státních. Zejména na okupovaných územích, jako bylo Nizozemsko, Belgie nebo Francie. Speciální komando Alfreda Rosenberga (Einsatzstab Reichsleiter Rosenberg) uloupilo minimálně 21 903 kusů uměleckých předmětů. Nejcennější díla si rozdělil Adolf Hitler s Hermannem Göringem. V rakouském Linci mělo po válce vniknout speciální muzeum Hitlera, jež by se chlubilo nakradeným uměním z celé Evropy. ¨ Na konci války většinu těchto děl zachránila speciální jednotka americké armády pro ochranu umění MFAA. Nicméně část uměleckých děl se už nikdy nenašla. O zlato měli zaměstnanci muzea oprávněně největší obavy. Ukryli je před rabujícími okupanty v lepenkových krabicích ve sklepích muzea. „Věděli jsme, že každou chvíli může někdo do muzea přijít se zbraní," řekla. Podle ní má sbírka nevyčíslitelnou hodnotu. V polovině března pak ruští vojáci s útočnými puškami vtrhli do jejího domu a unesli ji. Po několika hodinách výslechů ji propustili. Asi za dva týdny později odešla z Melitopolu na území, které je pod kontrolou ukrajinských sil. Rusové ale přišli znovu do muzea a nakonec veškeré zlato našli a za pomoci nově jmenovaného proruského ředitele muzea Jevgenije Gorlačeva jej odvezli. Ukradeno bylo nejméně 198 kusů zlatých artefaktů, vzácné staré zbraně či stříbrné medaile. Řada uměleckých děl pochází také od antických Řeků, dodala Ibrahimová. Sbírka se má údajně nacházet v oblasti samozvané Doněcké lidové republiky. Prokremelští úředníci se krádeží chlubí v ruské státní televizi. Gorlačev obhajoval loupež argumentem, že se jedná o předměty vysoké kulturní hodnoty pro celý bývalý Sovětský svaz. Neřekl ale, kdy a kde budou zcizené předměty vystaveny pro veřejnost. Ibrahimová dodala, že v očích ruských okupantů a jejich sympatizantů nesmí být Ukrajina nezávislý stát, nesmí mít žádnou historii, ani žádné kulturní dědictví. Ruští vojáci jsou kromě ničení muzeí a galerií obviněni i z ukradení 2000 uměleckých děl. Zaměstnancům muzeí jde o život Ukrajinský archeolog a odborník na éru Skytů Oleksandr Symonenko si stěžuje na to, že Rusové vedou válku bez jakýchkoliv pravidel a ničí kromě životů civilistů i kulturu. O co Rusům jde? O zlato O zničení ukrajinské kultury Ani pořádně nevědí, co dělají Podle Danielse je zároveň většina pracovníků muzeí i zaměstnanci ochranky ohrožena na životě, pokud se ocitne na území pod kontrolou ruské armády. Ruští vojáci jsou kromě ničení muzeí a galerií obviněni i z toho, že zatím ukradli na dva tisíce uměleckých děl. Ukrajinci postrádají například ručně psaný svitek tóry, který pocházel z Mariupolu. Na Ukrajině se okupanti zaměřují na díla malířů, kteří jsou významní i pro ruské kulturní dějiny. Ukazuje se to na stovkách obrazů, které Rusové odvezli z Mariupolu. Jedná se například o plátna Ivana Ajvazovského, který maloval hlavně obrazy s motivy rozbouřeného moře v okolí Krymského poloostrova, z 19. století. Malíř Archip Kuindži se narodil v Mariupolu a později odešel do Petrohradu. Také jeho obrazy si Rusové odvezli z okupovaného přístavu.
  • Jan P  | 05.11.2022 20:49  | Reagovat
    Zajímavý článek o tom, že čím blíž jsou lidé frontové linii, tím spíš jsou pro zastavení zabíjení a vyjednávání a naopak - je to na základě dotazování Ukrajinců. To celkem dává smysl, že? Zároveň to naznačuje, že je obtížné mluvit o tom, co chtějí "Ukrajinci". https://caityjohnstone.medium.com/the-farther-people-are-from-the-fighting-in-ukraine-the-more-they-oppose-peace-talks-cd02e01e9cc
  • Zdeněk Gryc  | 05.11.2022 20:56  | Reagovat
    BERAN: ARCHITEKT OSLEM -------------- Svatopluk Beran říká: Pátek, 28. 1. 2022 v 15:08 AMERIKA SE UŽ JEDNOU ROZHODLA ŽE TU VÁLKU I SE SVÝMI VAZALY CHCE A POTŘEBUJE, TAK SE VÁLČIT SAMOZŘEJMĚ I S VAŠÍM OS… POKÝVÁVÁNÍM HLAVY A HÝKÁNÍM PROSTĚ BUDE!!!!!!!!!!!!!!! ———————————– „I S VAŠÍM-OS… POKÝVÁVÁNÍM HLAVY A HÝKÁNÍM PROSTĚ BUDE!!!!!!!!!!!!!!! Argumentace = OSEL + plot z !!!!!!!! !!!!!!! + 2 šmajlíky Svatopluk Beran říká: Sobota, 29. 1. 2022 v 2:43 „I S VAŠÍM-OS… POKÝVÁVÁNÍM HLAVY A HÝKÁNÍM PROSTĚ BUDE!!!!!!!!!!!!!!! “ TEN SMAJLÍK JE VÝSMĚCH NAD TÍM PANE GRYC, JAK SVÝM POČÍNÁNÍM NEJSTE SCHOPEN PŘIJMOUT SKUTEČNOSTI DNEŠNÍHO SVĚTA, KTERÉ JSOU NAPROSTO JINÉ NEŽ VAŠE POLISTOPADOVÉ SNY A VÍRA V ČINNOST VÁCLAVA HAVLA.
  • Zdeněk Gryc  | 05.11.2022 21:51  | Reagovat
    AKTUALITA OSLA pro BERANA -------------- Most přes řeku Kwai Dnes 20:00 › 22:45 Říkalo se jí železnice smrti. Té trati, která měla v roce 1943 spojit Bangkok s Rangúnem a umožnit tak Japoncům dokonalé propojení a ovládnutí celého toho obrovského území od Singapuru až po Barmu. Pracovaly a umíraly na ní desetitisíce zajatců i domorodců. Vyčerpávající dřina, podvýživa, tropické klima, malárie, úplavice, beri beri – to vše si vybíralo svou krutou daň... Po celé její délce byly desítky zajateckých táborů. Ten, jemuž velí plukovník Saito, je však ze všech nejdůležitější. Neboť tady má vzniknout most, bez něhož železnice nemůže fungovat. Most, který mu postaví nový kontingent britských zajatců. Saito ovšem netuší, že jejich velitelem, jediným, jehož Angličané jako svého velitele uznávají, je plukovník Nicholson. A plukovník Nicholson má o existenci svých mužů v táboře velmi jasnou představu, která se ovšem značně liší od toho, co od nich očekává Saito... Film, natočený podle bestselleru Pierra Boullea, inspirovaného skutečnými událostmi, získal sedm z osmi oscarových nominací, (nejlepší film, David Lean za nejlepší režii, Alec Guinness jako nejlepší herec v hlavní roli, nejlepší scénář, kamera, původní hudba, střih), 3 Zlaté glóby a řadu dalších prestižních britských i mezinárodních cen. Do povědomí filmových diváků na celém světě pak vstoupila i jeho ústřední melodie – hvízdaný pochod anglických vojáků. --------------- Osel si dovoluje, jemně a co nejzdvořileji, upozornit Berana: Sovětsko-japonský pakt o neútočení byl podepsán na pět let v Moskvě 13. dubna 1941. ZAJÍMAVÉ… --------------------- SSSR jej vypovědělo Japonsku 5. dubna 1945.[2][1] Japonský velvyslanec Jošicugu Tatekawa 30. října 1940 na schůzce s Molotovem vyslovil „přání uzavřít se SSSR pakt o neútočení, podobný sovětsko-německému paktu“. Molotov odpověděl, že „uzavření paktu rozváže Japonsku ruce na jihu, ale z druhé strany zkomplikuje naše vztahy s USA a Čínou“. SSSR za to požadoval kompenzaci, např. Jižní Sachalin nebo Kurilské ostrovy. To bylo pro Japonsko nepřijatelné a jednání uvázla na mrtvém bodě. K obratu došlo až 24. března 1941, kdy japonského ministra zahraničních věcí Jósuke Macuoku (松岡 洋右) přijal sám Stalin a k možnosti zlepšení vzájemných vztahů uvedl, že „to pokládá nejen za nutné, ale i za zcela reálné.“ Text paktu se skládal ze čtyř článků, v nichž si obě strany vzájemně garantovaly územní integritu a neutralitu v případě konfliktu se třetí stranou. Na rozdíl od sovětsko-německého paktu neměla tato dohoda žádné tajné dodatky.
  • Zdeněk Gryc  | 05.11.2022 21:58  | Reagovat
    OSEL přeje BERANOVI zdvořile: DOBROU NOC a HEZKÝ ZBYTEK WEEK-END ----------------------- UKRAJINĚ VÍTĚZNÝ END !!! + navrácení kulturního dědictví PUTINEM
  • Dvořák  | 06.11.2022 09:19  | Reagovat
    Architekt se zase rozjel. Asi je nasranej,že mu Jurečka sáhl na důchod.
  • Svatopluk Beran  | 06.11.2022 12:54  | Reagovat
    AKTUALITA OSLA pro BERANA ————– Most přes řeku Kwai Dnes 20:00 › 22:45 Říkalo se jí železnice smrti. Té trati, která měla v roce 1943 spojit Bangkok s Rangúnem a umožnit tak Japoncům dokonalé propojení a ovládnutí celého toho obrovského území od Singapuru až po Barmu. Pracovaly a umíraly na ní desetitisíce zajatců i domorodců. VOJÁCI JSOU CVIČENI PRO VÁLKU A JSOU V NÍ ZABÍJENI A MUČENI V NĚJAKÉM ZÁJMU. HRŮZY KTERÉ SI PROŽÍVALI AMERIČANÉ V OMEZENÉM MNOŽSTVÍ BYLO OPROTI RUSKÝM ZAJATCŮM V DESETITISÍCOVÝCH A STATISÍCOVÝCH MNOŽSTVÍCH NESROVNATELNÉ. HRŮZA ANO, MNOŽSTVÍ NE. A TO SI JEŠTĚ AMERIČANÉ NEMUSELI SNÁŠET SVÉ CIVILNÍ HRŮZNÉ TRAGEDIE A PŘESTO SE CHOVALI JAK ZVĚŘ OPROTI RUSŮM, KDYŽ POUŽÍVALI LIDSKÉ OSTATKY SVÝCH PROTIVNÍKŮ JAKO VÝTĚZNÉ TROFEJE DO SVÝCH DOMÁCNOSTÍ A LEDNIC. ŽÁDNÉMU VOJÁKOVI Z AMERICKÉ ARMÁDY JAPONCI NEZNÁSILNILI ŽENU, ŽÁDNÉMU NEZABILI A NEUPÁLILY RODIČE ČI JE NEZPLYNOVALY, ŽÁDNÉMU VOJÁKOVI AMERICKÉ ARMÁDY NETEKLY STŘEVA Z JEHO DÍTĚTE A PŘESTO SI AMERIČTÍ VOJÁCI DĚLALI Z JAPONSKÝCH VOJÁKŮ POSMRTNÉ ARTEFAKTY, UTÍNALI JIM HLAVY A VOZILY JE VYPREPAROVANÉ NA SVÝCH VOZIDLECH, ČI POSÍLALI DOMŮ DO LEDNIC OSTATKY ČÁSTÍ TĚL SVÝCH PROTIVNÍKŮ, JAKO VÁLEČNÉ TROFEJE. CO BY ASI DĚLALI TITO AMERIČTÍ VOJÁCI - SVĚTOVÝ BARBAŘI - VE SVÉ ODVETĚ, POKUD BY SE JAPONCI K AMERICKÝM CIVILISTŮM CHOVALI JAK NĚMCI K RUSKÝM? MŮŽE MI TO SOCIALISTICKÝ ARCHITEKT S VUMLEM A AMERICKÝ UDAVAČ GRYC ZDĚLIT. MŮŽE MI ŘÍCT PROČ AMERIČTÍ VOJÁCI NA ZÁPADNÍ FRONTĚ ZNÁSILNILI NA 160 000 ŽEN ZÁPADNÍ EVROPY, KDYŽ NĚMEČTÍ VOJÁCI NIC TAKOVÉHOTO AMERICKÝM VOJÁKŮM NEPROVEDLI? ZA TO ŽE AMERIČTÉ OKUPANTY V IRÁKU NAPADLI IRÁČANÉ V JEJICH ODVETĚ ZA NIČENÍ IRÁKU AMEIČANÉ ZNÁSILŇOVALI IRÁCKÉ ŽENY, JEJICH RODINY POSTŘÍLELI A ZNÁSILNĚNÉ ŽENY POTOM UPALOVALI. TO VŠE JE ZDOKUMENTOVÁNO. A ZCELA JISTĚ I BUDE SVĚTEM I PO PRÁVU ODSOUZENO, AŽ SKONČÍ AMERICKÁ MILITARISTICKÁ SVĚTOVÁ DOMINANCE. HISTORII SKUTEČNOSTÍ NEPŘEKREJE ANI DNEŠNÍ AMERIKOU VEDENÁ OBCHODNÍ VÁLKA PROTI RUSKU O RUSKÉ SUROVINY, RUSKA S UKRAJINOU A PRESIDENTEM UKRAJINY ZELENSKÝM, DALŠÍ AMERICKOU SVĚTOVOU LOUTKOU, OLIGARCHOU A MAJITELEM MILIONŮ DOLARŮ VE SVĚTOVÝCH DAŇOVÝCH RÁJÍCH. NA CO MĚLI SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ PŘI NEZÁKONNÉ VÁLCE PROTI IRÁKU PO CELÉM SVĚTĚ TAJNÉ VĚZNICE A DOMA SI UDĚLALI ZÁKON, KTERÝ LEGALIZOVAL V TĚCHTO SVĚTOVÝCH VĚZNICÍCH MUČENÍ AMERICKÉHO AGRESORA JEHO PROTIVNÍKŮ A DODNES VĚZNÍ NA GUANTANÁMU OBČANY SVĚTA BEZ SOUDU? MÁ PRO TOTO BARBARSKÉ A IDIOTSKÉ CHOVÁNÍ SPOJENÝCH STÁTŮ AMERICKÝCH, KTERÉ JE ZCELA V PLNÉM ROZPORU Z ETIKOU DEMOKRATICKÝCH ZEMÍ SVĚTA, SOCIALISTICKÝ ARCHITEKT NĚJAKÉ SVÉ VYSVĚTLENÍ?
  • Jan P  | 06.11.2022 12:56  | Reagovat
    Listopadový Le Monde se věnuje válce na Ukrajině. : „Válka na Ukrajině musí skončit diplomatickým řešením. V tuto chvíli to nic neohlašuje. Rusko právě anektovalo území, která bude muset jednoho dne evakuovat, aby bylo dosaženo dohody. A ukrajinská vláda se nechala slyšet, že odmítá jednat s prezidentem Putinem. Tváří v tvář takové patové situaci by se neválčící strany měly vyvarovat chvástání na frontě, kde umírají jiní, a konzultovat se zeměmi, kterým Moskva a Kyjev stále naslouchají, možnost konstrukce podmínek urovnání, které by Rusové a Ukrajinci mohli přijmout. Západ, který pomáhá Ukrajině bránit se, musí také pochopit, že zbraně, které dodává, nelze použít ke znovudobytí Krymu, což Moskva nemůže přijmout, tím méně k započetí operací na ruském území. Nerealistická je myšlenka soudit za válečné zločiny prezidenta Putina, protože jeho bývalý protějšek George W. Bush zasvěcuje penzi na svém ranči v Texasu olejomalbám. A konečně, protože prezident Joseph Biden 6. října hovořil o "perspektivě apokalypsy", chtěli bychom být ujištěni, že veškerou svou fantazii věnuje nikoli tomu, aby apokalypsu přežil, ale aby se jí vyhnul. I pro Ukrajinu je příměří a zmrazený konflikt lepší než jaderná zima.“ https://www.monde-diplomatique.fr/2022/11/HALIMI/65229
  • blade  | 06.11.2022 12:59  | Reagovat
    Včera 5.11. na ČT2 v 16:10 dokument Věk přírody - (3/3) Změna (možná někomu půjde přehrát na své tv zpětně, z webu ČT to již nejde přehrát z licenčních důvodů) Bhútán je zemí starobylé kultury, ale také společností hledící vpřed. Z pohledu současné ekologie je uhlíkově negativní stát. Dokumentární trilogie z kolekce BBC Earth Bhútán je země ležící vysoko v Himálaji. Jedno z posledních buddhistických království. Je totiž jedinou zemí na světě, která odebere z atmosféry víc uhlíku, než do ní vypustí. Bhútán toho dosáhl důslednou péčí o přírodu. Přesto je i tato země ohrožena globálním oteplováním, ke kterému dochází rychleji než kdykoli dříve. Je to globální problém, který vyžaduje globální řešení. Nacházíme se ve zlomovém okamžiku své historie, kdy je nutné se vydat novým směrem. V 3/3 je také > unikátní les v Polsku, Velký bariérový útes, druhy rostlin odčerpávající trojnásobné množství uhlíku, modrý uhlík atd.
  • blade  | 06.11.2022 13:17  | Reagovat
    Mírotvorce vs. válečný štváč: Dnes Vondráček (ANO) na Primě v Partii vybízel ke snaze o mír. Rusové ustoupí, když dostanou trochu na budku, opáčil Lipavský (Piráti).

Přidat Komentář Vrátit se nahoru