Reklama
Dnes je neděle 22.09.2024      svátek má Darina
Zpět
Petr Klukan

Narozen 2. 4. 1961 v Jihlavě, je absolventem Přírodovědecké fakulty UJEP Brno. Od roku 1993 je šéfredaktorem Jihlavských listů. Mezi jeho největší záliby patří fotografování.

http://www.jihlavske-listy.cz

Před lety jsme volali po odchodu Zemana z politiky

Petr Klukan | 18.01.2013 11:09

Budou kampaně druhého kola prezidentské volby vedeny slušně, bez podpásovek? Oba kandidáti na Hrad, Zeman i Schwarzenberg, řekli, že ano. Dá se s nimi souhlasit jen zčásti. Špinavou kampaň, očerňování či ataky většinou za kandidáty dělají jiní. V českém prostředí, které v mnohém vybočuje ze zavedených pravidel vyspělých států, se o špinavost postarají sami lidé. Jen ve středu jsem obdržel na patnáct e-mailů s připnutými články, reakcemi a tvrzeními, z nichž by se dalo usuzovat, že kandidát Schwarzenberg nepatří na Hrad, ale za mříže. Některé z e-mailů začínaly již takřka obligátní větou, že novináři samozřejmě pravdu nenapíší, takže pisateli nezbývá nic jiného, než tu „pravdu“ napsat sám. Do boje za svého kandidáta se pouští i řada významných osobností. A je tomu tak dobře. Znát názory společenské elity je důležité. Pikantní věc již provedl Václav Klaus mladší. Coby ředitel v korespondenci školy zesměšnil Schwarzenbergovu řeč a sklidil za to kritiku svých studentů. Na další z Klausových (myšleno Klause ml.) článků reagoval i bývalý disident Jan Urban, který prohlásil, že Klaus používá hrubě zkreslené informace o Schwarzenberovi, a pokud má v sobě alespoň minimální dávku slušnosti, měl by se mu veřejně omluvit. V soupeření Zemana se Schwarzenbergem a argumentů pro a proti je zajímavý jeden aspekt. Tím je ztráta paměti. Stejně jako mnoha lidem přestali vadit komunisté a jejich desetiletí vlády nesvobody, zapomínáme i na dobu neskonale bližší.

Zemane a Klausi, odstupte!

Píše se rok 1999 a lid český slaví 10. výročí Listopadu 1989. Se stavem společnosti však byl spokojen málokdo. Bývalí vůdčí studenti sametové revoluce sepsali výzvu Děkujeme, odejděte!, v níž kritizovali tehdejší politickou elitu, která se navzájem podporovala v tzv. opoziční smlouvě. Vedoucí politiky, kteří byli podle nich zodpovědní za stav politického marasmu, vyzvali k demisi. Těmi byli především předseda ODS Václav Klaus a předseda ČSSD Miloš Zeman. Výzvu podepsalo na 200 tisíc lidí, spolu s mnoha osobnostmi širokého politického a názorového spektra včetně prezidenta Václava Havla. Hanebnost opoziční smlouvy, a především její důsledky pro vývoj demokracie, politického systému a víru, že politika není jen výtahem do sfér, kde je dovoleno vše, zanechaly škody, se kterými jsme se nevypořádali doposud. Do doby opoziční smlouvy a „vládnutí“ dvou politických velikánů Klause a Zemana patří kauzy Bamberk, Olovo, Štiřín, z nichž se na některých podíleli přímo poradci premiéra Zemana. O kauze Štiřín a zveřejněných rozhovorech dokonce tehdejší nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová řekla, „že má pocit, že co jiného už by mělo být vydírání“ (státní zástupci nakonec dospěli k názoru, že nešlo o vydírání, ale o přátelské rady!). A vzpomeňme na nejdražší dálnici na světě, kauzu Kavan a Gripeny, aktivity poradce Zemana Šloufa… Jaký byl výsledek Zemanova boje proti korupci? Dle Erika Taberyho, autora knihy Vládneme, nerušit, o opoziční smlouvě a jejím dědictví, Zemanův tým při řešení korupce nejen nepokročil, ale udělal pravý opak. „Vláda Miloše Zemana například vypsala výběrové řízení, jak jí předepisuje zákon, jen na každou pátou veřejnou zakázku,“ píše Tabery. Důsledek takového chování přináší o několik odstavců dále: V žebříčku Transparency International Češi za vlády Zemana klesli z 25. místa v roce 1996 až na 47. v roce 2001.

Dienstbier: Nechci mafiána!

Na kandidátovi ČSSD na prezidenta Jiřím Dienstbierovi, který nepostoupil do druhého kola, se nám mohla nelíbit řada věcí: Je příliš mlád, nemá zkušenosti, nestojí za ním celá sociální demokracie, šel si pro podporu ke komunistům, neomaleně a útočně ryje do Miloše Zemana… Co položit na druhou misku vah? Jeho transparentnost a minulost, která je čistá. Co je víc? „Miloše Zemana nepodpořím. Nechci na Hradě mafii,“ odpověděl v internetovém rozhovoru Dienstbier, ačkoliv ví, že mu to body v ČSSD nepřinese. Zemana pak označil jako člověka spojeného s prorůstáním byznysu a ekonomiky, korupcí a klientelismem. Schwarzenberg je spojen s touto nepopulární vládou, jejími kroky a dopady na občany. Mnoha lidem se nemusí líbit jeho konzervativní názory, vytknout mu lze jistě ledacos. Jeho zvolením ale získá naše země člověka, který si nepotřebuje ukájet své ambice a v zahraničí má vysoké renomé. Zvolením Zemana bude pokračovat duch mocenského tandemu Klaus-Zeman, jejichž výmysl opoziční smlouvy umrtvil politické soupeření a dal možnost vytvořit podhoubí, z něhož vyrostlo mnoho ošklivého.

Zapomínáme na špatné

Po výzvě Děkujeme, odejděte, byl Klaus naprosto nepopulární. Díky krátké paměti lidí se postupně opět dostal na výsluní české politiky. Je pochopitelné, že Klaus chce svému odvěkému soupeři-příteli pomoci na Hrad. Pomáhali si tehdy, pomůžou si dnes. Zvolení Zemana by proto bylo i dalším vítězstvím Klause. Klaus při svém odchodu z Hradu díky amnestii předá „čistý“ stůl nejen za koncem devadesátých let, a je jeho zájmem, aby přišel Zeman. Podporují se navzájem jako dva kamarádi z vojny, kteří mají na řadu věcí jiný názor, ale společná tajemství a prožité emočně vypjaté chvíle z nich udělaly přátele. Znají své slabiny i přednosti a ví, do čeho nešťourat, aby to druhému neublížilo. Český lid na tom není stejně. Zapomněl na dobu skandálů, k jejichž nevyřešení přispěla opoziční smlouva, i to, kdo tehdy politice vládl. Na to zlé jsme zapomněli, a při pohledu na současnost nám připadne minulost lepší než byla. A jsme schopni dát Zemanovi, jednomu z tehdejších představitelů moci, více hlasů než třeba čistému Dienstbierovi.

Blog Jihlavské listy

Úvod blogu
Podmínky užívání blogu

Autoři

Archiv


Poslední příspěvky

KDO TO ASI PLATÍ ??? 20.09.2024
„Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“ 17.09.2024
POVODEŇ 15.09.2024
Poštovní schránka v těchto dnech: 09.09.2024
PRÁVĚ DNES 27.08.2024

Poslední komentáře

Anthonyastom: Bernard.
D96ZW4P www.yandex.ru: DENACIFIKACE + NORMALIZACE
ComCASHerync: My, občané Protektorátu (1/3)
Anthonyastom: Ořechov, Opálka, Out Distance
Anthonyastom: DENACIFIKACE + NORMALIZACE

Můj Blog

Přihlášení do blogu
Registrace na blog
Reklama

58 komentářů

Přidat Komentář

  • Marie Kuthanová  | 18.01.2013 11:36  | Reagovat
    Svádět vše na Zemana nyní před druhým kolem voleb není fér. To jste to nevěděl před kolem prvním? Chybí mi zde navíc pro objektivnost výčet nedostatků a prohřešků Schwarzenbergera. Navíc byste u něj musel udělat souhrnný výčet s Miroslavem Kalouskem, který je šedou eminencí Schwazenbergera. A o tom, s jakými mafiánskými praktikami je spojován Kalousek víme všichni.
  • VladimírV  | 18.01.2013 11:45  | Reagovat
    Vážený pane šéfredaktore, nezdá se Vám trochu nefér zneužívat Jihlavských listů k šíření vlastních demagogických názorů. Není to proto, že se pan Miloš Zeman víceméně nelichotivě vyjadřuje k roli médií? Poslouchejte prosím pana Zemana, jak se např. vyjadřuje k oposmlouvě. A mějte na paměti, že jde o normální způsob vládnutí menšinových vlád. Pokud jmenujete kauzy, které vznikly za doby trvání oposmlouvy, zkuste dokázat přímou účast pana Zemana na zločinném jednání. Proč nepostoupil do finále zástupce levice pan Dienstbier, jste zdůvodnil přesně. Ano, je na to příliš mladý, ať se to někomu líbí nebo nelíbí. I to občané pochopili. Pokud viníte lidi ze zapomínání, tak prosím taky objektivně. Kroky současné vlády a předchozích 2 vlád, kterých je a byl druhý kandidát na prezidenta Karel Schwarzenberg členem, nejsou zrovna z těch nejšťastnějších. A pak je tam nezpochybnitelný handicap, a to je Karlovo stáří. Co Vy na to?
  • Zítek  | 18.01.2013 13:09  | Reagovat
    Dobře napsané a je zajímavé, jak příznivci bývalého komunisty Zemana nechtějí slyšet o jeho minulosti.....
  • VladimírV  | 18.01.2013 13:31  | Reagovat
    Vážený pane Zídku. Naopak, rád bych slyšel něco konkrétního, co by mne přesvědčilo o tom, že bych dal přednost panu Schwarzenbergovi. To, že byl pan Zeman vyhozen z KSČ a stal se osobou nepřátelskou minulému režimu nebo to, co Karel předvedl ve včerejší debatě k tématu Benešovy dekrety, mne od hlasu panu Zemanovi bohužel neodradí.
  • Libor Furbacher  | 18.01.2013 14:02  | Reagovat
    Pane Klukan velmi vystizne. A pro pana Vladimira argument stari je ponekud off.Politika nejni sport. Kdyz president Reagan prebiral urad tak mu bylo 70 let.A za osm let sve vlady dokazal rozbit komunisticke imperium,co vy na to?
  • VladimírV  | 18.01.2013 14:44  | Reagovat
    Pane FÜRBACHERE, komunistické impérium rozbil nějaký Michail Gorbačov. Ten jediný změnil poměry v bývalém SSSR, nikoliv Reagan. Tím pádem začaly dýchat i jeho satelity, protože jeho krédem bylo, že se nebude míchat do vnitřní politiky "svých" bratří. Kladu si ovšem otázku: "Kdo že to likviduje kapitalismus v Čechách? Že by ti komunisti? Jó, když něco hnije, tak to má nakonec stejnou barvu, i když to bylo předtím rudé nebo modré. Bohužel.
  • Zítek  | 18.01.2013 16:39  | Reagovat
    Pane Vladimíre...možná je to těžké, ale Zítek....Zítku.... a proč já vám mám dávat něco konkrétního abyste volil Karla Schwarzenberga ? Mě je úplně ukradené, koho budete volit. Jen jsem napsal, že příznivci Zemana nechtějí slyšet o jeho minulosti. Ale můžu vám napsat, proč já nebudu volit ,,bývalého,, komunistu Zemana. Z úcty k obětem té zrůdné ideologie. No, asi mladý Miloš nevěděl o procesech když tam vstupoval. Budiž. Ale určitě má cenu zmiňovat Jana Kavana, předražené přestavby ambasád, spolupráci s Karlem Srbou, odsouzeným za plánování vraždy novinářky Sabiny Slonkové, Český dům v Moskvě, otevřeně korupční aféru Gripeny, Lesy ČR atd..? Pamatuje si někdo ještě dnes jména později zkompromitovaných Zemanových milců - Stanislav Gross, Karel Březina, Jaroslav Palas, Jaroslav Tvrdík atd, atd To vše se odehrávalo za vlády a zodpovědnosti Miloše Zemana. Nic z toho se nesmělo až donedávna vyšetřovat. Zeman bude dál předstírat, že nic z toho neexistuje a on sám, bojovník proti korupci, s tím neměl nikdy nic společného. Nejbližší „poradcovské“ okolí z korupční minulosti teď pro Miloše Zemana organizuje prezidentskou kampaň.
  • Zítek  | 18.01.2013 16:42  | Reagovat
    A aby to bylo komplet, tak zdroj je tady: http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/jan-urban.php?itemid=18135
  • fejinka  | 18.01.2013 16:43  | Reagovat
    Proti Zemanovi je klika topáků daleko větším problémem, než co bylo za Zemana. Podívejte se jak to tady nyní vypadá. Na Zemana se vytahujou věci, které tady spáchal hlavně Klaus a jeho banda.Tady opět hrají svojí roli objektivní sdělovací prostředky. Stačí se jenom pozorně dívat koho si berou za různé komentátory (téměř všichni z pravicových novin- mnohé dokonce vlastní "kníže")
  • VladimírV  | 18.01.2013 17:35  | Reagovat
    Pane Zítku, s těmi jmény souhlasím. I pan Zeman je omylný člověk. O tom, jak se mýlil v politice, se můžete dočíst v jeho knize. Zkrátka, kdo nic nedělá, nic nezkazí. Z týpků, a lá Gross byl hluboce zklamán. Pokud vstoupil v roce 67 do KSČ, bylo to vlivem nového proudu, budování socialismu s lidskou tváří, který zavál v české politice a kterému fandila většina dospělé populace. Pokud jde o lobbisty motající se kolem jeho kampaně, jde o věc v politice normální. Důležité je, že pan Zeman prohlásil, že si na Hrad žádného Šloufa ani jemu podobné týpky nevezme. A tomu věřím. A dokonce i věřím tomu, že i pan Zeman bude rád, když oni šibalové z jeho okolí, kteří se pakovali za jeho zády, někdy dostanou po packách. Tomu rozhodně bránit nebude, jak činí náš současný prezident.
  • Zítek  | 18.01.2013 19:00  | Reagovat
    Ještě že tady máme objektivního komentátora fejinku, co si na zmíněné kauzy a přátele Zemana opravdu nepamatuje....
  • Zítek  | 18.01.2013 19:04  | Reagovat
    Věřte Vladimíre, věřte mu....ale také sledujte dění kolem sebe, pak si můžete například přečíst: Nejvíce lhal v debatě na ČT Miloš Zeman, informuje Demagog.cz Aktualizováno 07.01. 06. ledna 2013, 20:46 — Autor: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz Praha - Server Demagog.cz, který se zabývá kontrolou politických výroků, zveřejnil výsledky prezidentských kandidátů. Všichni dopadli velmi dobře. Jen Miloš Zeman zcela propadl. A že pod vlivem nového proudu vlezl do zločinecké strany, která i v té době nařizovala zastřelit spoluobčana který se pokusí projít do hnusného a zbídačeného kapitalismu...tak na to musí být nátura....a omlouvat ho....to samé.....
  • Jan P.  | 18.01.2013 20:06  | Reagovat
    Vážený pane šéfredaktore! Nezávislý deník nebo týdeník(tištěný nebo internetový) by neměl prostřednictvím svých redaktorů publikovat žádné články, doporučující čtenářům, aby volili jednoho z kandidátů.Novinář kritizovat může, neměl by dělat reklamu svému příznivci. Ve Vašem případě se zde jedná o skrytou reklamu pro kandidáta na prezidenta(postupujícího do druhého kola) a to Karla Schwarzenberga. Zmiňovanou nezávislost si může,ale dovolit pouze ten,který žádný magnát ani politik nevlastní. Jiřího Dienstbiera poškodila především nejednotnost ČSSD. Zejména ta část ČSSD,která má blízko k Miloši Zemanovi(pragmaticky-populistické křídlo).Škromach, Palas, Benešová a spol. tak jednali proti těm nejzákladnějším zájmům strany i levicových hodnot a před voliči otevřeně marginalizovali svého kandidáta. Vedení strany v čele s předsedou Sobotkou nedokázalo nijak adekvátně zareagovat. Ani uklidněním situace skrz zákulisní diplomacii, ani razantním veřejným odmítnutím podobných postupů. Vydláždili tak Miloši Zemanovi cestu na Hrad. Přesto J.D. dosáhl v prezidentské volbě solidního výsledku. Jeho vystupování během kampaně je přitom velkým příslibem pro budoucnost a pro obrodu sociální demokracie. Voliči J.D. a Táni Fischerové jako reprezentanti skutečných změn a hledáním alternativ(v přepočtu dohromady dostali asi 1-mil.hlasů) není pro řadu jejich voličů jak Miloš Zeman tak Karel Swarzenberg důvěryhodnými osobnostmi ve druhém kole prezidentských voleb. Menší nebo větší zlo mezi M.Z. a K.S, se z pozice levicově-idealistického voliče těžko hledá. Podle mého bude asi nejlepším řešením ve druhém kole prezidentských voleb vhozením neplatného hlasu než neúčast u voleb a tím svůj hlas přenechat jednomu ze dvou nedůvěryhodných kandidátů(M.Z.a K.S.). PS:Sdělil jsem zde pouze názor a argumenty levicového voliče(politicky a ideově blízkého J.D a T.F.) JL jako největší regionální noviny mají jistě také čtenáře z řad levicově smýšlejících občanů-voličů.
  • VladimírV  | 18.01.2013 20:29  | Reagovat
    Vážený pane Gryci! Tou demagogií je miněna skutečnost, že pan šéfredaktor tak trochu "straní" jihlavské radnici. To se dá dokázat v archivu článků. Jak jest známo, radnice příliš nemiluje "krajánky", tedy současnou sociálně demokratickou elitu kraje, která se veřejně hlásí k podpoře Miloše Zemana. Byla to právě vláda Miloše Zemana, která prosadila existenci krajských vlád. Mimochodem, dnes k nevoli pravicového spektra. Kraje, ať chceme nebo ne, jsou zatím malou, ale přece jenom jakous takous pojistkou sebeurčení obyvatel Vysočiny. Tato jeho role by se měla posilovat, protože je až příliš okaté stranění politiků Praze, kde jsou z velké části umístěny centrální orgány, s mizivým zájmem o život v obcích. Ideálem by samozřejmě byla plodná spolupráce obcí s krajem k prospěchu obyvatel Vysočiny. Pro pořádek Vám musím opakovaně sdělit, že výsledek finálové sestavy pro prezidentské volby beru jako optimální stav. I když pan Zeman je pro mne "větší Čech" a silnější figura na českém politickém nebi než pan Schwarzenberg. Nevolit nikoho znamená popřít myšlenku přímé volby jako prvku posílení demokracie.
  • Zítek  | 18.01.2013 21:56  | Reagovat
    Beran se tady označil za levicově-idealistického voliče .....no není to krása? Ten snad má Manifest jako bibli.
  • Venca  | 19.01.2013 12:06  | Reagovat
    Zase se straší komunistama,ostatní argumenty netřeba.Tak jo,zvolte si Karla,ale aby ste se pak nedivili,až budou po Jihlavě viset dubový věnce a sudeťáci si budou brát,co jim "právem" patří.
  • Berka  | 19.01.2013 16:42  | Reagovat
    Proboha, mě to přijde jako na fotbale. Jen ten náš tým je nejlepší ! Zkuste být trochu soudní. Zeman je slon v porcelánu, Schwarzenberg je zase Habsburk jak vyšitej. Když už jste dopustili aby to dopadlo tak tristně, že do druhého kola postoupili tihle dva, nedělejte prosím z jednoho světce a z druhého arciďábla. A je pravda, že především by to mělo platit o redakci JL - osobní preference by měly zůstat stranou, podobné články jsou jedním slovem...neprofesionální. Pane Gryc a vy už také prosím přestaňte s tím svým mentorováním a divením se, jak někdo mohl vstoupit do KSČ. Vždyť jenom díky podobným jako jste byl vy, to tak dlouho fungovalo. Vy jste jim dělal stejnou službu jako Albert Speer Hitlerovi a teď je z vás najednou největší antikomunista....
  • Zítek  | 19.01.2013 16:43  | Reagovat
    Venco...zase strašíte sudeťákama......mimochodem....komunistům soukromý majetek v roce 1948 patřil, že si ho brali ?
  • fejinka  | 19.01.2013 17:05  | Reagovat
    A komu dnes patří banky, fabriky,pivovary, hotely, pozemky, lesy atd. Co je dnes vlastně v českých rukou? Moc už toho nezůstalo, jenom ty drobné živnosti, rozhodující "materiál" je majetkem cizáků. Teď už se těší na kšefty s církvemi. A pokud se na Hrad dostane spící kníže, tak to s Kraďouskem rozprodají a zadluží do mrtě.
  • Zdeněk Gryc  | 19.01.2013 18:20  | Reagovat
    Berka říká: Pane Gryc a vy už také prosím přestaňte s tím svým mentorováním a divením se, jak někdo mohl vstoupit do KSČ. Vždyť jenom díky podobným jako jste byl vy, to tak dlouho fungovalo. Vy jste jim dělal stejnou službu jako Albert Speer Hitlerovi a teď je z vás najednou největší antikomunista…. ------------------------------------------ OK, Děkuji za uznání profesionální kvality, škoda že na to nepřišel i Vovsík. Takže. . . . v únoru 1958, v den obhajob našich státnic zatklo STB spolužáka Jana Sedláka, kterého stejně jako profesora Rozehnala u něhož jsem byl v atelieru zavřeli. Bylo to uděláno tak rafinovaně, že vlastně vše měl ke státnici hotovo a šlo spíše o formalitu. Můj šéf arch. Řídký, stejně hluboce věřící, jako Sedlák, /navštivte faru u Jakuba a pak se podívejte na jeho hrob Ř. / se snažil, aby Sedlák měl kvalifikaci Ing. arch. Ateliery byly rozděleny podle okresů, jeho, později můj, řešili okres Jihlava. OV KSČ zadalo stavbu prvního sekretariátu v ČSR Stavoprojektu Jihlava. Jenda Řídký ve snaze o Sedlákův diplom mu ji zadal tak, aby ji mohl navrhnout i jako diplomovou práci, což v té době zaručovalo její přijetí. Sedlák za ni konečně dostal diplom Ing. arch. Leč Honza měl ustálené názory a trval na svém návrhu, horizontálního rohlíčku. Stejně setrvalý názor měl i u divadla pro Jihlavu. Jeho návrh neprošel. Na rychlo, jsem byl tímto návrhem pověřen vedoucím ateliéru Řídkým. PS Jihlava nadiktovala technologii, jako první montáž betonového skeletu, s kterým nebyla dosud zkušenost. Následně mi hospodář KV KSČ, soudruh Drábek přikázal, že návrh musím zpracovat, nejenom v termínu, ale také v nepřekročitelném limitu 12 mil. Kč: „Jinak tě přibijem za uši na vrata, jenom si nemysli, že žertujem“. Naše budova STAVOPROJEKTU, byla postavena za republiky, jako policejní ředitelství. Za nácků tam bylo GESTAPO. Za komoušů STB, kobky Babických vrahů jsme v roce 61 bourali. Kolega Jiří Jirmus zaměřoval soud, kde bylo ještě popraviště. Budovu OV KSČ, tedy tu původní, jestli si pamatujete, jsem se snažil navrhnout jako funkcionalistickou, jak mne to naučil ve svém atelieru Profesor Rozehnal, kterého jak už jsem se zmínil, komunisté také zavřeli a jeho dceru vyhnali do Jihlavy. Sehrála v tom roli, nejen jeho noblesa, ale také tvorba, na hony vzdálená od soc. realismu. Doufal jsem, že budova přežije naše přátelství z SSSR na věčné časy a nikdy jinak, že to bude slušnej barák pro Jihlavu. To tedy jen tak stručně, z jedné vody na čisto, aby se to dalo pochopit a přečíst. Zatím nevím o seznamu 7 statečných, kteří v rámci své profese sabotovali za totáče práci, která jim byla přidělena. Vy snad ano? Zdeněk Gryc
  • Zdeněk Gryc  | 19.01.2013 19:19  | Reagovat
    ..To tedy jen tak stručně, z jedné vody na čisto, aby se to dalo pochopit a přečíst...při druhém čtení... Promiňte prosím gramatické chyby Z.Gryce
  • Berka  | 19.01.2013 19:28  | Reagovat
    Ne. Znám takové, co ji odmítli. A je zajímavé, že ti většinou (dožili-li se) nijak nekřičí. Já tohle prostě nemám rád - všichni takoví ti Klausové, Nečasové, Sobotkové, kteří jsou teď největší antikomunisti jim stejně jako vy tiše sloužili. Bylo to výhodné - proč si dělat problémy, ne ? V podstatě každý kdo získal za "totáče" vysokoškolský titul, tak přece přísahal věrnost ČSSR. Já jsem taky kolaboroval, chodil na první máje a dělal dalších tisíc drobností, které ten režim držely nad vodou. Kdo z nás má čisté svědomí ? Víte...bohužel na největší bojovníky proti komunismu se kupodivu tak nějak tiše zapomnělo. Oslavuje se pouze Palach (který byl především idealista a možná by ho za pár let režim také oborusil - ale přece jenom dal národu silný odkaz a oslavování si rozhodně zaslouží) a Zajíc - už o Plockovi se tak moc neví a další upálení - ti jakoby neexistovali. Oslavují se bratři Mašínové, kteří bohužel opravdu byli v podstatě teroristé - ať to zní sebehloupěji (podívejte se případně na definici toho výrazu) a kdyby svými činy zcela stejně bojovali třeba dnes pod heslem boje proti zkorumpované vládě, státní moc by s nimi zcela jistě jednala stejně jako tehdy. Ale třeba na Danu Muzikářovou, zcela nevinnou oběť střelby Lidových Milicí (což byla de facto ilegální vojenská organizace nikdy neposvěcená žádným zákonem) v roce 69 v Brně, na tu si vzpomene málokdo. Oslavuje se Václav Havel, jako největší mučedník komunistické zvůle, který sice jistě byl pronásledovaný, ale byl to v podstatě "elitní" vězeň a co se týče materiálního zázemí, žil si velice, ale opravdu velice dobře - zatímco na některé jeho spolupracovníky, kteří žili i v době zářného budování socialismu, radostné výstavby sídlišť a sochání matek s dítětem vysloveně v bídě - navíc neustále v nebezpečí uvěznění za příživu, na ty se zapomnělo. Havel má letiště, díky tradiční české glorifikomilnosti zcela jistě bude mít brzo plno ulic a náměstí. Co má třeba takový Pavel Wonka ? Někdy je mi z toho všeho a z vás "bojovníků proti komunismu" pořádně smutno...
  • Zítek  | 19.01.2013 19:41  | Reagovat
    fejinky....ano, díky za konkrétní odpověď na moji poznámku o bolševickém znárodnění.....vy opravdu dokážete být konkrétní..... Bolševické proklamace.....to ani nestojí za odpověď.
  • Zítek  | 19.01.2013 19:56  | Reagovat
    Fejinko, asi budete volit Zemana.....tak mi prosím napište, kolik náš stát platil Izraelské firmě ,,odstupné,, napovím...bylo to přes 600 milionů.... za dálnici a podívejte se na tento odkaz: http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/jan-urban.php?itemid=18135 a pokud vám to nestačí, stačí vzpomenout ,,investiční,, pobídky zemanovy vlády pro cizí firmy... to jste tak zapomnětlivý nebo jste tady nebydlel? Z ideologických důvodů vám vadí cizí firmy......zajeďte se podívat do Německa, jestli je tam všechno Německé..Vy jste asi zaspal dobu. Pouze tady plácáte levicová hesla a nedokážete konkrétně odpovědět ani teď, jak jste slíbil v jiném blogu. To není diskuze, ale bolševická agitka....
  • M.Pilkova  | 19.01.2013 20:05  | Reagovat
    2.kolo volby prezidenta republiky se schyluje ke konci a bohužel odhaluje věci, které si možná ani někteří z Vás neuvědomují.Například i tento článek dokazuje kam jsme to dopracovali-už nemáme nic svého, ztratili jsme všechno co je strategické pro každou národní identitu-noviny , strategické podniky a tím národní bezpečnost.Možná si řeknete, že v období globalizace nám nic nehrozí, že žijeme v bezpečném prostředí, opak je pravdou. Je zbytečné dohadovat se zda je lepší člověk Karel, nebo Miloš , já znám osobně jenom Zemana a i když má jako každý, některé chyby např. přílišnou důvěřivost, která mu přivedla do cesty pár darebáků a tím se zkazilo nemálo věcí, které mu tady vyčítate, jedno o něm vím jistě- nic si neurval, nic si nedal bokem a celý jeho majetek je ten tzv. zámeček-stará tvrz v Novém Veselí, kde mu patří 2 místnosti naplněné knihami a kam se v klidu a rád vrátí, pokud ho nezvolíme.Volby také ukazují ,že se nejedná jenom o prezidenta ,ale o celé příští směrování této republiky, kdo sleduje celkový vývoj ,tak pochopí kterým směrem. Doporučuji si přečíst článek W.Komárka ,a tak se každý rozhodne dle svého svědomí... Bylo by dobré vidět budoucnost a dozvědět se co ten krok udělá v tomto rozbouřeném světě s tímto národem.Bohužel nejde to a tak si rozhodneme všichni, možná správně a možná špatně, to je už na každém z vás.
  • Zdeněk Gryc  | 19.01.2013 20:31  | Reagovat
    Berka říká: 19. 1. 2013 v 19:28 Ne. Znám takové, co ji odmítli. ----------- Uveďte je, já znám osobně pouze jednoho, Phdr.F.Hoffmanna. Jsem mimo bydliště,zítra,nebo pozítří sem vložím k Vašemu komentáři,co jsem dnes ráno napsal Sdružení politických vězňů a dal na vědomí redakci JL. Týká se to také Palacha. Zdeněk Gryc
  • Zítek  | 19.01.2013 21:51  | Reagovat
    Paní Pilková, jak víte, že si nic neurval ? A Komárka...to myslíte toho Komárka co radil na Kubě ? To se máme orientovat podle něj? A zase ty vaše laciné proklamace ...jako fejinka...,,nic nemáme, všechno jsme ztratili,,......asi opravdu musí být těžké žít s takovým vědomím, ale mluvte prosím za sebe.....tady to podáváte jako za všechny občany a to není fér.
  • Zdeněk Gryc  | 19.01.2013 22:16  | Reagovat
    Berka říká: 19. 1. 2013 v 19:28 Ne. Znám takové, co ji odmítli. A je zajímavé, že ti většinou (dožili-li se) nijak nekřičí. Já tohle prostě nemám rád – všichni takoví ti Klausové, Nečasové, Sobotkové, kteří jsou teď největší antikomunisti jim stejně jako vy tiše sloužili. Bylo to výhodné – proč si dělat problémy, ne ? V podstatě každý kdo získal za “totáče” vysokoškolský titul, tak přece přísahal věrnost ČSSR. --------------------------------------- Koukám zrovna na ČT 2 Těžká léta československého filmu ...a napadá mi,že jste vůbec neragoval na moji story ...administrativní budova OV KSČ a získání titulu Ing.arch.Jana Sedláka. Jak bylo Hozovi Sedlákovi, nebo mému Profesorovi Rozehnalovi, oba v Basprojektu, či Havlovi v kriminále,tak to byl - fešácký kriminál- vy jste zřejmě znalec kriminálů. Listy Olze, máte jistě dobře přečtené, odečíst pár let života...tedy někoho jiného...žádný problém...ale Zdeněk Gryc má z toho hrůzu. Oba jsou mrtví a já považuji za svoji povinnost nezapomenout.Měl jsem je rád. Zdeněk Gryc spolu-žák J.Sedláka a žák B.Rozehnala se v těch dobách zajíkál hrůzou a děsil se let v kriminále, v jejich kůži.
  • M.Pilkova  | 19.01.2013 22:53  | Reagovat
    Pane Zítek, samozřejmě ,že nám nikdo ani Zeman nebude sdělovat výši svého majetku, ale není to pravděpodbné.Myslím W. Komárka. Ty laciné proklamace- každý člověk a určitě i vy srovnává určité období a já srovnávám dobu když tady bylo ČESKOSLOVENSKO a teda všechno tzv. naše. Vím, že v době globalizace to samozřejmě není možné, ale měli jsme si ponechat určitou míru samostatnosti a soběstačnosti ve výrobě a zemědělství.Přece táto republika byla na vysoké urovni a tak jsme se nemuseli stát jenom nějakou montážní velkou fabrikou. A nejhorší je asi závislot na dovoze potravín-např. všechny cukrovary jsou uzavřené a přece jste z Vysočiny, to byla bramborárská oblast a ted je to co? Brambory zachránili v době 1.hospodářské krize spoustu lidí od hladu. Ted´si to nikdo neuvědomuje, jde do supermaketu a nakoupí, ale kdyby se zastavil jednou pravidelný přísun potravín na kterém jsme závislí, tak uděláme co ? To je tá bezpečnost o které mluvím. Ted´samozřejmě není možné ani říct kdo a jak k tomu přispěl, když se vlády střídaly jak to popisuje i p. Klukan ve svém příspěvku, asi k tomu přispěl jistou mírou každý, ted´jde o to, aby se do budoucna vytýčil nějaký cíl s určitou mírou samostatnosti a hlavně zodpovědnosti těch, kteří jednají za celý národ.
  • Radek Vovsík  | 20.01.2013 00:25  | Reagovat
    Zdeňku Gryci, vynechte mne ze svých komentářů, je to od vás opravdu úsměvné...
  • fejinka  | 20.01.2013 10:16  | Reagovat
    Re: Zítek Volit budu Zemana, bohužel to tak vyšlo, ale můj kůň to nebyl, toho raději mezi kandidáty nepustili. Po válce lidé chtěli změnu, ani tu první republiku nechtěli (drtivá většina). To, že se to zvrtlo, mají také na svědomí vítězné mocnosti (rozdělení zájmů) a potom pod vedením SSSR jsme budovali co jsme budovali, bohužel. Všechno ale špatné nebylo. To je na dlouhé povídání, je potřeba se na celou dobu dívat v širších souvislostech, jak se moderně říká. Vy se na to díváte pouze jedním pohledem. Ty cizí firmy(banky) mně tak nevadí, ale vadí mi, že neplatí pracovníky tak, jak u nich doma a že téměř vše co vydělají, jde mimo republiku. Na nás se pakují (př. jenom u nás ty extra poplatky v bankách). Kdyby to bylo státní, zůstalo by to doma, hlavně ta klíčová odvětví. A držet pod krkem "menežment", žádné horentní platy, padáky, správní a dozorčí rady za odměny jako "trafiky".
  • Zítek  | 20.01.2013 14:50  | Reagovat
    Paní Pilková...při vší úctě....zase jste mě rozesmála....,,všechno bylo naše? ,, A ty brambory....ten hlad......opravdu se mám bát, že nebudeme mít brambory a bude hlad? Opravdu to nepovažujete za trapné ?
  • Zítek  | 20.01.2013 14:59  | Reagovat
    Ano fejinko, držet pod krkem, to soudruzi uměli, dokonce tím krkem kroutili a Kléma to v parlamentu veřejně přiznal, že se to do Moskvy jezdí učit. Máte opravdu skvělou paměť. Já si zase myslím, že regulace trhu a podnikání je špatná a nezávidím například Němcům jejich platy, protože jim nezávidím jejich náklady na bydlení a například na pobyt v domovech pro seniory. Vy máte opravdu naivní představy, že tady budete dostávat plat jako v Německu. A pokud se se podíváte na výši důchodů na západě.......zkuste se zamyslet, proč v těch západních zemích mají vyšší životní úroveň. Proč dodnes je rozdíl mezi východem a západem v Německu. Není to tím, že tam na západě nebyli ti vaši dobří komunisté ? Není dodnes západ Německa na tom lépe, protože tam po válce fungovalo tržní hospodářství? Je to na vás opravdu tak složité ?
  • XXXXX  | 20.01.2013 18:49  | Reagovat
    Abyste se z těch "kandidátů" neposra__li. Za tejden po nich ani pes neštěkne. Je naprosto šumák kterej z těch dvou kašparů tam bude trůnit, stejně bude mít vliv na dění okolo asi jako já na hladomor v Sudánu. A ještě poznámka k blogu. Blog je od toho, aby si do něj každej nažvejkal co si myslí. Takže to, jestli si pan šéfredaktor myslí, že Trauteberk je lepší než ten druhej šašek je jen a jenom jeho právo. A všichni si o tom můžou myslet co chtějí. Ne, že bych ho chtěl bránit, protože mě se__re s jeho názory ukrutně, ale tohle je prostě tak. To, že je tady shodou okolností šéfredaktorem asi není úplně košer, ale taky to není nic tragického.
  • Libor Furbacher  | 20.01.2013 18:50  | Reagovat
    Ano pane Vladimire .Jednoho dne se soudruch Gorbacev rozhodl ze by bylo dobre rozpustit komunismus a poslat lid z jeho komunistickeho raje do kapitalistickeho pekla. Samozrejme ze to nebylo proto ze uz nemeli penize na to aby intimidovali USA ve zbrojeni a vojensky propadali stale vice po Reaganove influxu do zbrojeni .A nebo proto ze si konecne uvedomili ze komunisticky clovek ,je vlastne stale jeste jenom clovek ,a to ze i po skoro sto letech intezivniho treningu porad jeste potrebuje jist.
  • VladimírV  | 20.01.2013 20:22  | Reagovat
    Pane Furbacere. Penize, potažmo narodní bohatství samozřejmě hraje svoji roli. Ovšem ne zásadní, jak je možné se přesvědčit například Kubě, kde už 50 let funguje embargo z USA. Lidé tam žijí neskonale skromněji než kousek za Velkou louží a pořád nic. Ono to chce zároveň vývoj postojů většiny národa a potom zejména pochopení tohoto vývoje vládnoucí elitou, což zvládl právě Gorbačov. Nechci předjímat, ale příklad zřejmě najdete brzy u nás, kdy se v relativně hospodářsky úspěšném státu změní politické klima. Bohužel. A hádejte proč?
  • Zítek  | 20.01.2013 20:33  | Reagovat
    Proč se změní klima? Pokud se změní.. Protože lidi nechtějí šetřit .....Řecko je zářným příkladem. A Kuba...ano, tam socialismus funguje a na co potřebují kapitalisty z USA? Přece sám dobře víte Vladimíre, že Kubánci přeplouvají na duších od traktorů do USA, aby tam materiálně podpořili své hladovějící bratry v Americe. Severní Korea a její lid také může plýtvat potravinami.......kde ještě tak krásně ten systém vedený opěvovanými komunisty funguje? Prosím konkrétně. Snad by se ještě dalo zmínit o tom, jak v těch státech funguje Internet, mobilní telefony, cestování za hranice, svoboda projevu......
  • Berka  | 20.01.2013 20:41  | Reagovat
    XXXXX - máte úplnou pravdu. Akorát kromě toho "žvejkání" - ono to totiž není jen tady na blogu - on přesně tyhlety články pan šéfredaktor vyžvejkl rovnou do tištěného pátečního vydání listů. A proto jsem psal, že mi to přijde neprofesionální. L.F. - nemusíme se dívat jen na flagrantně komunistické státy. Co třeba taková Čína ? Komár to tam drží pevně v ruce, není známek, že by se tam politické klima mělo změnit a přitom se tam lidem žije rok od roku pořád líp. Korea a Irán jsou největší neřádi, ale před číňanem se musí američan pokorně poklonit a nějakou bránu nebeského klidu a Tibet potichu překousnout - protože číňan bude brzo jedinej, kdo bude mít v portmonce love. A američanovi je jedno, kdo mu půjčí, však už si nějakého nepřítele případně najde jinde, ne ?
  • Berka  | 20.01.2013 21:04  | Reagovat
    Pane Zítek, sice naprosto nestraním komunistům - ale zrovna na té Kubě jsem byl a opravdu jsem se divil. Lidi jsou tam se vším smíření a v podstatě celkem spokojení. Měl jsem možnost tam asi dva měsíce mluvit s místními bez jakýchkoliv konvencí a obav z "nepatřičných posluchačů". Na duších od traktorů přeplouvají rozhodně v menším množství, než třeba Albánci do Itálie a co mi říkali, tak to dělají hlavně proto, že se chtějí dostat ke svým příbuzným. O materiální stránku prý až tak nejde (což je samozřejmě způsobeno především skvěle zvládnutou propagandou a odříznutím od médií - takže prostě nemají s čím srovnávat). Internet je nezajímá, jíst kupodivu co mají, zimou netrpí a jsou strašně skromní. Co jsem měl možnost poznat, tak si myslím, že by to tam mohlo bohužel klidně dalších padesát let fungovat naprosto stejně...
  • Berka  | 20.01.2013 21:16  | Reagovat
    Ano v televizním pořadu... Neřekl jsem , že se tam VŠEM lidem žije TAK JAKO NÁM. Napsal jsem, že se tam lidem žije rok od roku líp. A to je prostě neoddiskutovatelný fakt. Mimochodem - proč některé evropské firmy (třeba česká Škodovka) vidí v Číně velice lukrativní trh ? Protože si tam nové Octavie kupuje hrstka synků komunistických prominentů ? Ne. Pomalu (velmi, velmi pomalu) na ně začínají mít už i ti krejčí. Viděl Vy jste třeba nějaký záběr z běžné ulice čínského velkoměsta ? To není Vietnam před třiceti lety, kdy tam jediný dopravní prostředek bylo kolo. To je rušná dopravní tepna plná Mercedesů, Škodovek a Chryslerů. Myslíte, že jsou to všechno služební auta státních úřadů ? Prostě v Číně normálně funguje tržní ekonomika - ale pevně ovládaná tuhým komunistickým režimem. Už si tam nejsou všichni rovní, jako dřív. Což myslím u nás také ne ? Víte - tohle je ten problém. Podceňování Asie (a v budoucnu zejména Afriky). Média z nich dělají ubohé otrhané bambusáky, kteří se nemohou nikdy vyrovnat hrdému neohroženému bílému muži z Ameriky nebo z Evropy. Místní komunisté jsou kované staré struktury - ale narozdíl od korejských či kdysi ruských a českých diktátorů nejsou blbí a zaslepení. Pochopili, že pokud člověk dostane žrádlo a pokud se mu popustí uzda v podnikání, tak ho nějaká politika absolutně nezajímá. Víte třeba, že většina součástek v amerických inteligentních zbraních, letadlech, atd. pochází z Asie ? Proč by je tam strejda Sam nekupoval, když mu je číňan vyrobí desetkrát levněji (a stejně kvalitně) ?
  • VladimírV  | 20.01.2013 21:20  | Reagovat
    Pro upřesnění. Je podstatný rozdíl mezi Kubou, která byla před pádem Batisty ostrovem zábavy a její lidé přesto režim svrhli a zeměmi, které nepoznaly kouzlo kapitalismu (SSSR). Platí, že pokud se jakákoliv ideologie stane jenom pozlátkem na ekonomické a mravní bídě, lze ji udržovatet pouze silou. Jinak dojde k revoluční změně.
  • Zítek  | 20.01.2013 22:49  | Reagovat
    Pane Berka...díky...to jim tam vlastně na té Kubě nic nechybí....dostane se tam obyčejný turista kamkoli? Nebojí se také tak trochu mluvit pravdu? A opravdu jim nejde o materiální stránku? No...díky za pěkné vyprávění na dobrou noc....
  • Libor Furbacher  | 21.01.2013 00:49  | Reagovat
    '''''''''''Fejinka říká: 19. 1. 2013 v 17:05 A komu dnes patří banky, fabriky,pivovary, hotely, pozemky, lesy atd. Co je dnes vlastně v českých rukou? Moc už toho nezůstalo, jenom ty drobné živnosti, rozhodující “materiál” je majetkem cizáků. Teď už se těší na kšefty s církvemi. A pokud se na Hrad dostane spící kníže, tak to s Kraďouskem rozprodají a zadluží do mrtě.''''''''' Pane Fejinka, ponekud zapominate,ze po roce 1989 nikdo kdo nebyl ceckoslovensky obcan zijici v Ceskoslovensku,nemel narok nejaky majetek koupit.Vsechno toto proslo prvne ceskyma zlatyma rucickama,ktere to tak pekne vytunelovali a pak kdyz uz z toho nebylo co ukrast ,tak se to bud zavrelo a nebo se to prodalo nekomu,kdo by to zase postavil na nohy.A ze to bohuzel museli byt cizaci ,tak to nam,jako cechum ,moc kreditu nedava ,ze ano?
  • Berka  | 21.01.2013 08:42  | Reagovat
    Pane Zítku, bohužel jste to jaksi nepochopil. Já jsem tam opravdu byl a měl možnost se asi devět týdnů pohybovat mezi normálními lidmi, bez doprovodu nějakého delegáta či obklopen hloučkem agentů státní policie. Já jsem zde rozhodně nepsal svoje krátké postřehy z Kuby jako obdivnou fučíkovskou reportáž "O zemi kde zítra znamená již včera", já to psal jako naprosto nezúčastněný pohled návštěvníka. Jako servisní technik jsem měl možnost hodně cestovat po světě, na Kubě jsem byl "tehdy" a "dnes". Opravdu se tam moc nezměnilo. Lidi se o politice nebaví ne proto, že by až tak báli o ní mluvit - spíš je absolutně neznamená. Embargo mělo a má spíš opačný účinek - státní moc ho může šikovně prezentovat jako pomstu zlých kapitalistů, kterým natruc vytrváme a neustoupíme - a obyčejní lidé to tak kupodivu i berou. Totalita tam není naprvní pohled tak patrná jako jinde. Byl jsem kdysi třeba v socialistickém Rumunsku a v Albánii - kde byly uniformy a samopaly doslova na každém kroku. Na Kubě nic takového nevidíte. Hranice tam není třeba nijak zvlášť střežit - útěků je sice hodně, ale právěže na té zmíněné duši od traktoru to není žádný nedělní výlet (ono přece jenom na Floridu je to 250 km, navíc v oblasti s poměrně silnými proudy). Nechtěl bych tam trvale žít jako Kubánec a nevidím v tamním "zřízení" žádné pozitivum (snad jen kromě toho, že tam všudypřítomný nedostatek všeho naučil lidi nesmírné skromnosti, šikovnosti a dnes by se řeklo kreativitě). Jenom vám říkám, že je rozdíl mezi totalitami typu Severní Korea a nebo Kuba. Nedá se na to dívat takovým tím typicky americkým "Přinášíme ti svobodu. Nechceš ? Tak to bysme se na to podívali !" Bohužel je to opět ten známý český problém - člověk musí být buď 100% švarcenbergista a nebo 100% zemanovec. Nic jiného se nepřipouští. Pokud tady napíšete pokus o jakékoliv neutrální a snad i objektivní hodnocení něčeho, tak dostanete buď sadu od Zítků, že jste komunista a nebo sadu od Jana Berana, že jste nadšený podporovatel současné zkorumpované vlády... Zkuste se lidi někdy nedívat na svět tak černobíle.
  • fejinka  | 21.01.2013 09:48  | Reagovat
    Pánové, tady se nedá rozumně diskutovat, okamžitě to obrátíte na komunisty před x lety. Mě zajímá současnost, respektive to, co se událo od r.89. Na co se budete obracet (vymlouvat) za 40 let, až se vyrovná doba komunismu s tou současnou? Na koho to budete svádět? Klausovo proroctví, že brzy doženeme Západ se nějak nepovedlo. Cizinci, či čeští vychytrálkové dovedli využít, jak přijít k majetkům nebo pozemkům přes různé "bílé koně", protože ty naše zákony jsou dělané tak, aby se v nich dalo číst "mezi řádky" a je tomu dodnes (viz poslední zákon o "osobě blízké" v dopravě, jsou to polozmetky). Udělat u nás zákon, aby to bylo buď bílé nebo černé je asi problém, ale pravděpodobně cílený. Proč nepřebrat něco odjinud, kde to funguje? Př. zákon o prezidentské volbě z Rakouska, nebo ze Slovenska. Slováci jsou v tvorbě nových zákonů daleko moudřejší než my (př. budou mít jenom jednu zdravotní pojišťovnu, asi ušetří). A dalo by se pokračovat, proč to u nás nejde. Ono když se nechce, jak se říká, tak je to horší, než když to nejde.
  • Berka  | 21.01.2013 15:30  | Reagovat
    Řečnická otázka - jaký je prosím rozdíl mezi opoziční smlouvou reprezentovanu Zemanem a koaliční smlouvou ODS, TOP09 a LIDEM reprezentovanou třeba zrovna Schwarzenbergem ? Já na žádný podstatnější přijít nemohu. Není to také jenom mocenský pakt struktur, které by se jinak u moci nijak neudržely (Peake...) ? Jaký je rozdíl mezi Zemanem žádajícím o podporu komunisty a mezi Schwarzenbergem, sedícím ve vládě s vysokým svazáckým funkcionářem a kandidátem KSČ Petrem Nečasem ? Jaký je rozdíl mezi Zemanem s jeho Šloufy, Grossy, Krausi a mezi Schwarzenbergem s jeho Čunky a Kalousky ? O čem se to tady proboha vlastně pořád bavíme ???
  • Petr klukan  | 21.01.2013 15:50  | Reagovat
    Díky za vaše názory. Paní Marii K.: nesvádím vše na M. Zemana. K. Schwarzenberg je ve vládě, takže je všem stále na očích a jeho jednání je pod veřejnou každodenní kontrolou. Zeman již ne, proto stojí za to jej připomenout, neboť jak jsem napsal, a Zeman to samé řekl v TV diskuzi: z minulosti si pamatujeme jen to lepší. VladimíruV: každý má právo na názor, proč ne já? - Oposmlouva není normální způsob vládnutí menšinových stran. Klaus a Zeman říkají, že je to běžné a tvrdí, že první "oposmlouvu" udělal Havel. Zhlédněte dokument ČT vládneme nerušit, kde se k tomu Havel vyjadřuje. - Nikdy jsem neřekl, že by Zeman měl prsty ve zločinném jednání, takže to nemusím dokazovat. Vezměte si fakta ze zmíněného dokumentu nebo stejnojmené knihy, výsledky TI anebo dnes Demagoga, který dokazuje, který z politiků v jakém výroku lhal. V "korupci" jsme za vládnutí Zemana hluboko klesli a stát se zadlužil, to jsou fakta, která říkají ekonomové. Janovi P: Naše noviny, nikomu neříkají jak má volit. Já jsem napsal komentář, pod kterým jsem podepsán. Co bylo tedy uděláno špatně?
  • Svatopluk Beran  | 21.01.2013 22:25  | Reagovat
    Dovolím si dvěma příspěvky zasáhnout do této debaty o přímé volbě nového presidenta ČR a lehce se dotknu i Klausově organizovaném zproštění zodpovědnosti u tunelářů při řízeném rozkradení této republiky, zcela nepřijatelným článkem 2, novoroční amnestie. První příspěvek jsem vypotil sám, druhý pak předkládám jako důkaz o zcela neznámých zasahováních finančního světa do koloběhu dějin. Jak Sever za pomoci Rothschildů a finanční nepomoci Jihu vyhrál občanskou válku ve Spojených Státech. Přepsal jsem kapitolu pod názvem - Jak na Jižany - z knížky britského historika Niall Fergusona přednášejícího na Harvardovy university. Kniha vyšla u nás pod názvem Vzestup peněz. Avšak nejen tato jeho kniha vzbudila v západní Evropě nebývalý zájem o světové sociální dějiny 19 a 20století v návaznosti na vznik, funkci a hodnotu peněz. Kdo nechce druhý příspěvek číst nemusí. Upozorňuji předem, nikomu nic nenutím, nemám tak jako většina z nás patent na rozum, je to jen mé osobní ztotožnění s tím jak svět ve skutečnosti zřejmě běží. Důvod proč jsem se dosud do debaty nezapojil je poměrně jednoduchý. Teprve na konci minulého týdne jsem se vrátil Jihlavské nemocnice, kam jsem nastoupil 2.1.2013 nezbytnosti výměny pravého ramenního kloubu, který je nebo spíš byl ještě do předminulého týdne postižen třetím stupněm degenerativního kloubního nemocnění. Lidově řečeno tzv. totálka 3 stupně artrozy rameních kloubů, levý ramenní kloub mě v budoucnosti ještě čeká.Důvody tohoto, oproti kyčelním a kolením kloubům, výjimečného ramenní onemocnění, jsou zřejmě tři. Za prvé to nejpodstatnější. Vrozené zkrácení úponů a šlach v horní polovině těla, které vlastně po celou dobu mého života tiskly nadměrným způsobem klouby pažních kostí do jamek lopatek, tím se snižovala i kloubní rotace a dráha styčných ploch mezi kloubem a jamkou. Za druhé. 40letá náročnější práce rukama v součinnosti s intenzivním sportem, zřejmě nebyla v tomto typu vrozeného postižení úponů a šlach, tím pravým ořechovým pro nabývající věk. To úvodem. Svůj pohled na volbu presidenta vezmu hodně ze široka. Jak jsem již avizoval tak jako důkaz svého přesvědčení, že běh světa neřídí řádně občany zvolené vlády a to se týká i té americké, přidám část přepisu z knihy britského historika. Knihu Niall Fergusona, která byla vydána jako jedna z mnoha publikací v edici - Historické myšlení -. Nikde na netu jsem link na tuto kapitolu nenašel, takže jsem ji přepsal přímo z knihy a připojil ve svém druhém příspěvku. Znovu opakuji, kdo nechce, může můj druhý příspěvek klidně ignorovat. Jsem však přesvědčen že autor v něm uvádí zajímavé skutečnosti, které nejsou běžně k mání. Pokud bude mít někdo po jeho přečtení zájem, mohu poskytnout i jiné fundované články o válkách a různých historických událostech v propojeních na pár světových finančních rodin, které spolurozhodují o prohrách nebo v výhrách států i jejich vlád.Tím chci předeslat, že podle mého přesvědčení, i volba našeho presidenta není bez zájmu těchto rodin. Ne že by byla volba našeho presidenta jejich nekonečným vítězstvím nebo prohrou, to v žádném případě. Je to pouze jeden z tisíců jejich pokusů, ať již povedených nebo nepovedených a pouhý střípek mozaiky v zasahování a směřování toho, jak by se měl svět podle nich organizovat a točit. Jak mě jistě většina z vás zná, jsem z přesvědčením humanista. Proto jsem vnitřně nejvíc fandil paní Fišerové.( i když jsem byl v závěru šokován po jejím nepostoupení její osobní podporou Karla Schwarzenberka, kterou však naštěstí po jednom dni stáhla s tím že nepodpoří nikoho). Jsem však úplně naivní a tak mi bylo jasné že skuteční kandidáti na presidenta budou pouze čtyři. Já tedy ve finále po skutečném zvážení omezené možnosti úspěchu paní Fišerové, volil Jiřího Dinzbíra, který byl pro mne nejbližší sociální variantou. Karel Schwarzenberk, je nyní v konečném presidentském rozstřelu s Milošem Zemanem, z historických důvodů zcela nepřijatelný. Důvody jsem zde již mnohokrát v minulosti prezentoval, (utajená účast na zasedání skupiny Bildenberk, - kam coby ministr zahraničí Topolánkovy vlády, nikým nevolených světových osobností kde byl požádán, aby udělal maximum pro možnost umístění první skupinou amerických vojáků disponujících plnou imunitou - stejnou jako mněl za vlády jedné strany, v československé republice každý relativně dočasně dislokovaný sovětský voják - a aby maximálně podpořil na našem území vybudování amerického vojenského zařízení, které se později ukázalo jako nefunkční a zcela na začátku vývoje. Dobře si jistě ještě každý pamatujete výkřiky Alexandra Vondry, že pokud na tuto variantu Spojených Států nepřistoupíme bude muset u nás být opětovně zavedena povinná vojenská služba, americký vojenský radar bude stejně u nás instalován a platit jeho vybudování a provoz budeme navždy sami. Vše se samozřejmě ukázalo jako typické OdeeSácké blafování a manipulace z občany ČR). Dále má Karel Schwarzenberk velice blízko k Trilaterální komisi, která je opět nikým nevolenou součástí organizování světa mocnými, bez jakéhokoliv zapojení občanů té které země. Prostě a jednoduše a to neberu v úvahu jeho nedílnou součást v této Nečasově i minulé Topolánkově vládě, je pro mne Karel Schwarzenberk přestárlý bodrý, muž, který kdykoliv kolem vrátek české ekonomiky zafouká vítr MSB, MMF rád vhodnými presidentskými kompetencemi otevře tyto dveře dokořán a ještě u toho bude vtipkovat. Peníze které v naší republice zůstanou pak opět svými presidentskými kompetencemi bude směřovat na pravou stranu politického spektra, přibývajícím umrzlým nebo upáleným bezdomovcům však nepřispěje ani na slušný pohřeb. O tom že zřejmě usne při každé presidentské audienci, pokud do něj nebude pod stolem někdo v jeho vlastním zájmu kopat, jak já jsem viděl pana Lišku na jedné konferenci, je jasné všem normálně občanům kteří ho již několikrát v TV viděli. Sametovou revolucí jsme v roce 1989 vystoupili z plánovaného řízení ekonomiky do celosvětového tržního systému. Tento celosvětový tržní systém, jak jsem zde již několikrát zmínil není jištěn ve své převážné míře komoditami, nýbrž umělým dluhem, na jehož podstatě budou teprve hodnoty vytvořeny které pak opětovně, například v podobě stárnoucích aut roztavených v železárnách, zmizí. Tento tržní systém nežije svým vlastním životem, jak se nám snaží vnutit náš nynější president, bývalý ministr financí, bývalý předseda vlády, bývalý předseda ODS a umělý profesor Václav Klaus. Nýbrž je organizován přes nadnárodní finanční společnosti a různé spolky, několika nejbohatšími rodinami světa, vygenerovanými v prvních letech buržoazní, průmyslové revoluce na naší západní polokouli. Tuto tržní ekonomiku, posledních třicet až čtyřicet let, řídí a snaží se organizovat tzv.neoliberální tržní sytém. Jeho prvotní prototyp byl ve Spojených Státech příčinou ve třicátých letech Velké hospodářské krize, která ve spojení z důsledky 1SV nastavenými Mírotvorci vítězných mocností, vynesla v Německu na vrchol diktátorský fašistický systém, který pak zavelel ke 2SV. www.cs.wikipedia.org/wiki/Velk%C3%A1_hospod%C3%A1%C5%99sk%C3%A1_krize … Jako závěr z této krize tehdejší vláda Spojených Států doporučila otce bratří Kenedyů, aby se svým týmem navrhl takové finanční omezení a brzdy, které by už nikdy neumožnily opakovaní podobného finančního kolapsu v celosvětové míře. Přibližně od osmdesátých dvacátého století, pak byly tyto doporučené finanční brzdy ve Velké Britanii Margaret Tacherovou a ve Spojených Státech Ronaldam Reganem demontovány, což přineslo krátkodobé ekonomické zlepšení, ale nastartovalo nekonečnou spirálu zadlužování z nekrytých peněz. Po sametové revoluci Klaus všechno to co komunisti vytáhli z každého našeho občana během čtyřiceti let a přetavili do státního sektoru, nechal účelově rozkrást do zahraničí a do našich 500 - nejchytřejších rodin – (na Jihlavsku kupříkladu podnikatel Kratochvíl). Jednalo se o cifru 1,5 bilionu Kč v hodnotě před 20 lety. Nezbylo než si začít pomocí dluhopisů půjčovat na provoz státu což nastartoval sám Klaus 200miliardami, čímž nás zatáhl do nekonečného splácení nadnárodním, finančním, pojišťovacím a bankovním společnostem. A to ať budeme makat v budoucnu jakkoli, přičemž zdravotní reforma, druhý důchodový pilíř nynější důchodové reformy, budoucí studentské školné a církevní restituce v nynější podobě, jsou finanční tunely ušité již dnes pravicí na děti našich dětí. Dnes se v české republice hromadně tunelují evropské fondy. Již dva roky se pak v severní Africe a nyní i na Blízkém Východě realizuje totéž co ve bývalém východním bloku, Rusko a Čína však nechtějí po zkušenosti v Libyi, jen tak těmto společnostem Sýrii vydat, protože je to již příliš blízko jejich hranic a ztratili by tak nárazníkové pásmo. Západ to tam tedy nechá v občanské válce celé rozbít a zadluží potom tuto zemi přes mohutné nové investice na následnou obnovu kompletní infrastruktury. Je dosti pravděpodobné že se z Ruskem a Čínou již dohodli a na obnově Sýrie se budou podílet napůl společnými investicemi.Lidé budou svobodnější v možnosti rétorického projevu, nebudou však svobodní ekonomicky, protože budou zadluženi tak jako my. Není OBČANSKÉ SVOBODY bez osobní svobody ruku v ruce i s ekonomickou svobodou každého jednotlivého občana. O tu, však již dnešní neoliberální tržní systém pro většinu občanů nestojí a tak tisíce ekonomickými cestami a nástroji vysává a demontuje sociální principy států, který nastartovali po 2SV největší demokratické země západní Evropy jako byla Francie, Itálie, Německo, Británie a pokud by se dožil konce 2SV chtěl ve Spojených Státech nastartovat i president F.D.Roosevelt. Že by tak učinil, je dnes již známé. 60 let totiž všechny vlády Spojených Států cenzurovali filmový šot a neumožnily tak aby na veřejnost pronikl jeho návrh dodatku americké ústavy.(v minulosti jsem zde již sedm bodů připravovaného dodatku americké ústavy od presidenta Roosevelta prezentoval) Skutečně sociální principy kapitalistické tržní ekonomiky zůstaly již jen v severských evropských zemích jako je Švédsko, Finsko, Dánsko a Norsko. Novoroční Klausova amnestie je ve své pravdivé skutečnosti jenom vědomě řízené zproštění viny Klausových pomahačů v přelití bývalého komunistického stříbra do zahraničních společností a k několika našim výmečným osobnostem, které se aktivně podílely na vykradení těchto celonárodních hodnot, vygenerovaných komunisty z každého našeho občana během 40 let a které při rozumném investování znemožňovaly zadlužení našeho státu, celosvětové fiskálních smetánce. Uvědomuji si že se to některým občanům těžko vstřebává, protože k celkovému pochopení všeho toho co se vlastně kolem nás i ve světě děje, je nutné znát spoustu historických informací, ke kterým běžný člověk těžko dostává a které veřejnoprávní media vědomě neuvádějí, protože jsou sama vlastněna, financovány a řízeny právě těmi, kteří veškerý tento ekonomický podraz organizují. Zeman není u mě žádný zázrak,(jeho bývalá arogance shodná z Klausovou, povolení přeletu naší země pro strategickými bombardéry k humanitárnímu bombardování Jugoslávie – i když se o této situaci dozvěděl a dostal žádost od NATa až když letadla byla těsně před našimi hranicemi a tak mu nebyl připuštěn žádný manévrovací prostor. Byl opilý při poklepávání základního kamene při předávání začátku výstavby dálnice na Ostravsku pro jednu Izraelskou stavební firmu – ze zakázky nakonec sešlo no a dnes je to tam zvlněné od českých firem, jak moře -. Skutečností zase ale je že po krizi kterou zde zanechala ODS po řádění Klause, obrátil za pomoci půjčky 300miliard hospodářský růst v plusové hodnoty, dalších 300 miliard půjček pak muselo být přibráno na sanaci bank po Klausově vládě. Tato sanace se ukázala jako velice dobrý tah při nástupu světové krize. Je až nepochopitelné že stejné ekonomické nástroje které vedly k rozjetí této krize za vlády presidenta Bushe ve Spojených Státech, používali k prosazení svých vládních vizí i obě vlády pod vedením ODS. Že si pomohli k osobním majetkům, na podkladě amorálních zákonů vytvořených za vlád Klause, Topolánka a Nečase i někteří sociální demokraté, není pochyb). Schwarzerberk je pak právě ten typ osobnosti, která v budoucnu sama od sebe přes presidentské pravomoce, kterých je poměrně hodně - navrhuje a jmenuje bankovní radu, navrhuje a přes schválení senátu jmenuje ústavní soudce, zasahuje do volby státních zástupců a jmenuje nebo nejmenuje soudce do svých úřadů. V podstatě tak bez možnosti zásahu občanů přímo, nebo přes zvolené zákonodárce, ustavuje předpoklady pro fiskální politiku české centrální banky a cíleně utváří kvalitu, moc a směr českých soudů. A na závěr jenom perličku.Nevím jak kdo zná způsob zpětného nabytí majetku Karlem Schwarzenberkem v Čechách, který mu z velké části zajišťuje rádoby nekorumpovatelnost. Jako dospělého jej adoptoval strýc, který pocházel z jiné pokrevní schwarzenberské větve. Když restituoval Karel Schwarzerberk po sametové revoluci majetek v Čechách. Díky dělal poradce Václavu Havlovi a ten mu za oplátku podpory v jeho protikomunistickém boji pomohl restituoval majetek své původní větve, na který však už neměl podle českého práva nárok. Restituoval totiž v naší zemi podle rakopuského práva. Rozdíl je v tom že podle českého práva nemá adoptovaný občan z jedné pokrevní větve do druhé, již nárok v původní větvi dědit, zatím co podle rakouského práva ano. Hrad však potřebnou kličku našel. České právo totiž neznává možnost adopce dospělé osoby, zatím co rakouské opět ano. Bylo tedy popřeno, že by kdy byl z hlediska českého práva Schwarzenberk adoptován. Jednalo se jeden z mnoha typický právních tunelů devadesátých let. O tom že K.S. privatizoval Karlovarskou Becherovku, ne sice sám, na konci devadesátých let z tehdy ročním ziskem kolem 150 milionů Kč a za tři roky ji s tím samým objemem milionů, ovšem v mínusu, přivedl do konkurzu je známé.
  • Svatopluk Beran  | 21.01.2013 22:28  | Reagovat
    Jak srazit jižany. V květnu 1863, dva roky poté, co v Americe vypukla občanská válka, dobyl generálmajor Ulysses S. Grant hlavní město Mississippi Jackson a donutil armádu Konfederace pod vedením generála Johna C. Pembertona stáhnout se na západ k Vicksburgu na březích řeky Mississippi. Pembertonova armáda, obklíčená a zezadu ostřelovaná z dělových člunů, odrazila dva těžké útoky unionistů. Po vyčerpávajícím obléhání však nakonec, vyhladovělá, kapitulovala. Dne 4. července, v Den nezávislosti, se Pemberton vzdal. Od této chvíle byl stát Mississippi pevně v rukou Severu. Jih byl doslova rozpůlen. Na pád Vicksburgu se vždy pohlíží jako na jeden z rozhodujících okamžiků války. Z finančního hlediska však rozhodující nebyl. Tady došlo ke klíčové události víc než o rok dřív, od Vicksburgu dvě stě mil po proudu řeky, tam, kde se Mississippi vlévá do Mexického zálivu. Dne 29. dubna 1862 vyrazil velitel David Farragut ze dvou pevností, Fort Orleansem. Toto střetnutí nebylo zdaleka tak dlouhé a krvavé jako obléhání Vicksburgu, ale pro Jih představovalo určující budoucí katastrofu. Finance Konfederace jsou jedním z velkých – kdyby – amerických dějin. Zvážíme li všechny okolnosti, z vojenského pohledu impozantní úsilí jižních států zmařil stejnou měrou nedostatek hotovosti jako nedostatek průmyslové kapacity a lidských sil.Na začátku války, kdy neexistoval centrální výběr daní, platila konfederační pokladna, které teprve narůstalo peří, svou armádu z prodeje dluhopisů svým vlastním občanům. Jednalo se o dvě velké půjčky, 15 milionů a 100 milionů dolarů. Jih s mnoha samostatnými farmami a malými městy měl ale jen omezené množství LIKVIDNÍHO kapitálu. Později se objevila tvrzení, že by Konfederace přežila, pokud by se obrátila na Rothschildy v naději, že největší finanční dynastie by jí pomohla porazit Sever – tak jako pomohla svými finančními aktivy Willingtonovi, porazit u Waterloo Napoleona. (pokud bude mít někdo zájem, mohu též na těchto blozích přepsat článek ze stejné knihy britského historika finančního světa Naill Fergusona o tom, jak to Rotchildové přes velice chytrou a riskantní finanční operaci k základnímu majetku v bitvě u Waterloo přišli a jak svými, v té době dobře utajenými finančními aktivitami, o výsledku bitvy u Waterloo, spolurozhodli) Ta představa nebyla natolik bizarní. Rothschildův člověk v New Yorku August Belmont zděšeně sledoval, jak se Spojené Státy šinou do občanské války. Jako předseda Demokratické strany patřil k předním stoupencům Stephena A. Douglase, soupeře Abrahama Lincolna v presidentských volbách v roce 1860. A. Belmont zůstal hlasitým kritikem toho, čemu říkal Lincolnova – fatální politika konfiskací a násilného rušení otroctví -. Také v předválečných dopisech Jamesova třetího syna Salomona Rothschilda se objevovaly sympatie k Jihu. Někteří komentátoři na Severu si z toho vyvodili jasný závěr – Rothschildové podporují Jih -. Belmont tvrdil – Rothschildové a celý židovský klan kupují dluhopisy Konfederace – hřímaly noviny Chicago Tribune v roce 1864. Jeden z Lincolnových stoupenců obvinil – Židy, Jeffa Davise- (president Konfederace) a ďábla, že představují ďábelskou trojici, namířenou proti Unii. Během své návštěvy v Londýně v roce 1963 řekl Belmont Lionelu de Rothschildovi, že - Sever bude brzy dobyt -. (to vyvolalo podezření, že sám ministr Judah Benjamin, který dostal za úkol získat Británii na stranu Jihu, je Žid) Skutečnost však byla taková, že se Rothschildové rozhodli Jih nepodporovat Proč? Možná proto že k otroctví pociťovali skutečný odpor. Přinejmenším stejně důležitý byl ale i pocit, že Konfederace nepředstavuje přiměřené úvěrové riziko (koneckonců, když byl president Konfederace Jefferson Davis americkým senátorem, otevřeně obhajoval neplacení státních dluhů). Tuto nedůvěru zřejmě sdílela celá Evropa. Když se Konfederace pokusila prodat konvenční dluhopisy na evropských trzích, investoři o ně projevili jen pramalý zájem. Jižané však měli v rukávu geniální trik. Ten trik byl bavlněný – bavlna byla klíčem ke konfederační ekonomice a zdaleka největší exportní položkou. Myšlenka byla taková, že sklizená jižanská bavlna se nestane jen zdrojem příjmů z vývozu, ale také zárukou nového typu bavlnou jištěných dluhopisů. Když bezvýznamná francouzská firma Emile Erlanger a spol. začala jménem Jihu vydávat bavlnou jištěné dluhopisy, byla reakce v Londýně a Amsterdamu lepší. Nejpřitažlivější na těchto šterlinkových dluhopisech se sedmiprocentními kupony a dvacetiletou splatností byla skutečnost, že je bylo možné směnit za bavlnu v předválečné ceně šest pencí za libru. Navzdory vojenským nezdarům Jihu si po téměř celou dobu války podržely svoji hodnotu a to z jednoduchého důvodu – cena základní záruky, tedy bavlna, v důsledku válečné poptávky rostla. Od prosince 1863 do září 1864 se cena dluhopisů navzdory porážkám, které Konfederace utrpěla u Gettysburgu a Vicksburgu, zdvojnásobila, protože ceny zvednout ještě výš – omezením dodávek bavlny. V roce 1860 byl liverpoolský přístav hlavní dopravní tepnou pro dodávky bavlny, dovážený pro britský textilní průmysl, v tehdejší době nejdůležitější oporou viktoriánské průmyslové ekonomiky. Více než 80% tohoto dovozu přicházelo z jihu Spojených států. Vůdci Konfederace byli přesvědčeni, že tak mají v ruce páku, jak přimět Británii, aby vstoupila do války na jejich straně. Aby tlak zesílil, rozhodli se uvalit na veškerou bavlnu vyváženou do Liverpoolu embargo. Výsledek byl drtivý. Ceny bavlny vyletěly z 6,25 pence za libru na 27,25 pence. Dovoz z Jihu prudce klesl z 2,6 milionů žoků v roce 1860 na méně než 72 000 žoků v roce 1862. Typická anglická přádelna jako ta, která se zachovala ve Stylu jižně od Manchesteru, zaměstnávala kolem čtyř set dělníků. To ale byl jenom zlomek z tří set tisíc lidí které zaměstnávala - královna Bavlna v celém Lancashiru -. Bez bavlny neměli dělníci doslova do čeho píchnout. Koncem roku 1862 byla více než polovina pracovních sil propuštěna a asi čtvrtina všech obyvatel Lancashiru byla na chudinské podpoře. Říkalo se tomu bavlněný hladomor. Byl to však hladomor UMĚLÝ. A zdálo se, že lidé kteří ho vyvolali, dosáhli svého cíle. Embargo nezapůsobilo jen na zaměstnanost, hlad a nepokoje na severu Anglie. Nedostatek bavlny také vyhnal do výše cenu, a tudíž i hodnotu jižanských, bavlnou jištěných dluhopisů, z kterých se stala neodolatelně přitažlivá investice pro britské elity. Nějaké si koupil budoucí ministerský předseda W. E. Blastome stejně jako vydavatel The Times John Delane. Ale aby Jih manipulovat trhem s dluhopisy, musela být splněna jedna zásadní podmínka. Pokud by Jih nedokázal vyplácet úroky, investor musel mít možnost dostat do fyzického vlastnictví bavlnu, která dluhopis podpírala. Záruka je konec konců dobrá jen v případě, že si na ni věřitel může sáhnout. A to je důvod, proč skutečným zlomem americké občanské válce byl pád New Orleansu v dubnu 1862. Hlavní jižanský přístav se dostal do rukou Unie a každý investor, který se chtěl dostat k jižanské bavlně, musel prorazit unionistickou námořní blokádu ne jedno, ale hned dvakrát, dovnitř a ven. Vzhledem k rostoucí námořní síle Unie ve státě Mississippi i jeho okolí to nebyla zrovna lákavá vyhlídka. Kdyby se Jihu podařilo udržet New Orleans, dokud by se sklizeň bavlny nedostala do Evropy, možná by se mu podařilo prodat v Londýně bavlněné dluhopisy za více než 3 miliony liber. Možná by i neradi riskující Rothschildové vyšli ven z finančních hradeb. Situace byla taková, že Rothschildové půjčku firmy Erlanger odmítli kvůli její – příliš nejisté povaze, která pravděpodobně přiláká všechny divoké spekulanty. Neslyšeli jsme o žádných seriozních lidech, kteří by s tím měli něco společného-. Konfederace zašla příliš daleko.Zavřela kohoutek s bavlnou. Pak ale ztratila možnost znovu ho otevřít. V roce 1863 si přádelny v Lancashiru našly nové zdroje bavlny v Číně, Egyptě a Indii. A investoři přestali brzy jižanským, bavlnou jištěným dluhopisům věřit. Důsledky pro ekonomiku Konfederace byly katastrofální. Domácí trh s dluhopisy byl vyčerpaný a konfederační vláda dostala jen dvě zahraniční půjčky, které nestály za řeč. Aby zaplatila válečné i jiné výdaje, byla nucena tisknout papírové, ničím nejištěné dolary – celkem v hodnotě 1,7 miliardy dolarů. Pravda je, že tisknout peníze musely obě strany, které spolu bojovaly v občanské válce. Ale na konci války měly unionistické - zelené – stále ještě hodnotu asi 50 centů ve zlatě, zatímco konfederační – šedivé -, přes marný pokus o měnovou reformu v roce 1864 jen jednoho centu. Situaci zhoršovala skutečnost, že jižní státy i magistráty si mohly tisknout vlastní peníze a také nespočet padělků, protože konfederační bankovky byly tištěné primitivně a bylo snadné je kopírovat. Papírových peněz bylo stále víc, ale dalo se za ně sehnat stále méně zboží. Propukla inflace. Během občanské války vzrostly ceny na Jihu asi o 4 000%. Ceny na Severu se naopak zvedly jenom na 60%. Ekonomika Jihu se hroutila již před kapitulací hlavních jižanských armád v dubnu 1865 a spolehlivým zvěstovatelem porážky byla hyperinflace. Rothschildové měli pravdu. Ti, kdo investovali do konfederačních dluhopisů, nakonec přišli o všechno, protože vítězný Sever se za dluhy Jihu nezaručil. Jih nakonec jinou možnost než financovat své válečné úsilí tištěním peněz neměl. A nebylo to v dějinách naposledy, co pokus vzepřít se trhu s dluhopisy skončil drtivou inflací a pokořením na válečném poli.
  • Svatopluk Beran  | 21.01.2013 23:44  | Reagovat
    O tom že žít na Kubě dnes není žádný med, nikdo nepochybuje. Byl jsem též. Chudoba veliká, ale lidská srdce ještě větší. A země kde skutečně neexistuji rasismus. Ne jako ve státech kde většina země je krásná ale zastřelit vás může kdekoliv kdejakej trouba faleš až neskutečná - jak se máš? já supr a ty? já taky supr, tak to je fajn, měj se pořád báječně, falešné stisknutí či úsměvy na každého. Tak mě někdy napadá, jestli by vlády Spojených Států neměly určit zákonem že každý občan a každá rodina by měla být povina, k vůli vlastní bezpečnosti, vlastnit na jednu osobu minimálně tři palné zbraně. A pokud by tito občané neměli na nákup takovéhomnožství zbraní finanční prostředky, byli by povini si na to půjčit u některých zvláště vybraných bankovních společností. Pokud pan Furbacher chce dodám vám historické údaje o tom jak Spojené Státy terorizují Kubu od roku 1898, kdy neuposlechli výzvy Pařížské mírové smlouvy z téhož roku a dokud nepřinutily národní kubánské shromáždění k toleranci pěti vojenských základen na tomto ostrově, které v té době byly ve podstatě uhelnými základnami sloužící k rozpínavosti nově se rodícího vojenského námořnictva Spojených Států po Karibské oblasti. Dále zakázali Kubě pod hrozbou vojenské okupace, takzvaným Taftovým zákonem, obchodovat s kýmkoliv ve světě s tím že může budoucí stát existovat pouze na americkém hospodářském zásobování. Tím byla Kubě totálně znemožněna diverzifikace a po několika letech již stačilo uvalovat embarga a vývozní povolení s odvoláním na hospodářsky teroristický Taftův zákon. Fidel ze začátku vůbec nebyl komunista, byl to syn jednoho z nejbohatších latifundistů na Kubě. To pouze vláda Spojených Států ho svou arogancí nahnala do náruče sovětů, protože si neuměla představit, že by si tato země obchodovala stím kdo je pro ní nejvýhodnější. O nějaké ekonomické a občanské svobodě se za Batisty i vlád před nimi řízených Spojenými Státy nedalo vůbec mluvit. Tajná policie tolerovaná Spojenými Státy vraždila jako smyslu zbavená a samotní finanční promotéři ze Spojených Států v čele z United Fruit likvidovali občany Kuby jak sejim zachtělo. Nevěřím tomu že znáte historii Kuby a vůbec celého takzvaného Zadního dvorku Spojených států - tedy střední a jižní ameriky, které byly vypracovány na konci devatenáctého století v tzv. Monroeově americké doktríně postavené na koloniálních zvyklostech.
  • Jaroslav Němec  | 22.01.2013 09:31  | Reagovat
    Pane Klukane. Souhlasím s Vaším názorem. Napadlo mne, že kníže má ke králi blíže než pouhý zeman...
  • Berka  | 22.01.2013 09:57  | Reagovat
    A kterého krále máte na mysli ? Přemyslovce nebo Habsburka ? :)
  • Libor Furbacher  | 22.01.2013 13:49  | Reagovat
    Pane Beran takze z vasich obsahlych clanku vypliva ze penize vlastne nejsou tak virtualni jak jste nas chtel presvedcit ve svych predeslych prispevcich.Copak jste zmenil nazor?
  • Svatopluk Beran  | 22.01.2013 15:16  | Reagovat
    To stále platí pane Furbacher. Peníze jsou z valné většiny vymyšlené - virtuální- nejsou podloženy téměř žádnou komoditou - rezervou. Nejsou natištěné na podkladě vaší odvené práce nebo vymyšleného vználezu, jsou natištěné a to konkrétně ve vašem případě amerického dolaru, coby světové měny, soukromou osobou FEDem - ne státem - na podkladě slibu že teprve svou budoucí prací, či vyšlením nějakého vynálezu, hodnoty teprve vytvoříte. V případě že se vám to povede v prvném případě zaplatíte úroky soukromé osobě FEDu a teprve potom jsou původně pro vás natištěné peníze opět zničeny - vymazán patřičný počet nul na discích pčítačů nebo škrtnut v účetních knihách,(v dobách kdy nebyly počítače). Jelikož soukromá osoba - FED - která nepodléhá státnímu vnitřnímu auditu - nikdo tedy nikdy neví jakou vůbec likviditou - komoditními reservami - momentálně disponuje, či jestli zákonem nařízené rezervy vlastně ve své úschově momentálně má. Klidně s nimi totiž může disponovat na zrovna výhodném trhu s čímkoliv. Opačná varianta je, že pokud nic nevymyslíte a nic neuděláte, následuje bankrot, kdy opět zaplatíte úroky FEDu a ostatní peníze jsou opět na discích počítačů vymazány. No a jede se dál. Každá půjčka je ze své podstaty pouze slib že zaplatíte v každém případě jste povinen zaplatit úroky z této půjčky - většina peněz pak po dobu vašeho dvacetiletého splácení, např. hypotéky je fiktivní - virtuální. Pochopitelně celý systém funguje funguje velice složitě a studuje se na těch nejprestižnějších universitách. I já jsem přesvědčen že to není ve skutečnosti špatný nápad, (který by měl ale vlastnit a organizovat pouze stát), protože tak dostane větší počet občanů možnost se uplatnit a seberealizovat - je však velice nutné zachovat morální hranice a mantinely. To však je veliký problém v případě, kdy organizátorem tohoto systému je nekontrolovatelná soukromá osoba, která nenese za následnou krizovou situaci osobní zodpovědnost. Baťa vždy tvrdil že hospodářské krize jsou v kapitalistickém systému jen a jenom selháním mocných, nikdy ne těch dole. Proto je nám vštěpováno že jsou krize běžným projevem na který si máme zvyknout a nereptat. Jednou to vyjde jednou to nevyjde. To však platí pouze pro většinu občanů této planety, silně omezený počet světových jedinců vždy vydělá. Ať krize je, nebo není. Více vždy vydělají když krize JE a tak je uměle i vyvolávají. To se mi nelíbí prostě s tím nesouhlasím.
  • Libor Furbacher  | 23.01.2013 00:32  | Reagovat
    Pane Beran vy jste asi jeste ve vlivu narkozy.FED je urad ,governors jsou jmenovani presidentem a kontroluje to Congress. A ze umele vyvolavaji krize?Tak to jste tomu dal korunu.Kazdej US president,senator a congressman se uz nemuzou dockat aby udelali nejakou financni krizy a prisel si k penezum. Asi prave pro tenhle pripad maji v americke ustave druhy amendment,kdyby je to treba nekdy napadlo aby lidi namuseli jenom lomit rukama .
  • Jiří  | 23.01.2013 08:38  | Reagovat
    Beran dlouho mlčel a teď opět zaperlil.
  • Svatopluk Beran  | 25.01.2013 20:01  | Reagovat
    Pane Furbacher FED nepodléhá vnitřnímu státnímu auditu.
  • Svatopluk Beran  | 25.01.2013 20:36  | Reagovat
    Omluvám se pane Furbacher. Mněl jsem starší informace. Netušil jsem že se ho podařilo téměř po 100 letech prosadit i když to ještě nebyl kompletní hloubkový audit. http://www.patria.cz/Zpravodajstvi/1530570/bernanke-audit-fedu-podkope-duveru-v-tuto-instituci-a-poskodi-ekonomicke-oziveni.html http://bohumirzidek.blog.idnes.cz/c/281050/Velke-vitezstvi-Rona-Paula-Kongres-schvalil-audit-Fedu.html http://www.vlastnihlavou.cz/vysledky-prvniho-auditu-fedu-za-vice-nez-100/ http://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/303-pripad-fed-versus-usa-a-zbytek-sveta

Přidat Komentář Vrátit se nahoru