Reklama
Dnes je pátek 20.09.2024      svátek má Oleg
Zpět
Miroslav Tomanec, Ing., MBA

Stavební inženýr, restauratér, vinárník a pivovarník na penzi. Dnes už jenom kavárník a bývalý koaliční zastupitel, aktivně se snažící ovlivňovat chod našeho krásného města.

Kronospan aréna!

Miroslav Tomanec, Ing., MBA | 31.12.2022 11:35

Protože jsem celý postup věci sledoval podrobně a do hloubky, jak je ostatně mým zvykem, a plně jsem respektoval prosbu zodpovědných o naprosté utajení, hlavně proto aby se to nakonec ještě nezhatilo, je mojí jedinou odměnou přinést o tom exkluzivní informaci ještě dříve, než pondělní tisk.

Těsně před koncem roku,doslova za 5 minut 12, byla podepsána dohoda o dlouhodobé spolupráci mezi městem a koncernem Kronospan. Přinesla dva základní body: jistotu dofinancování této obrovské investice na straně jedné a nový název pro moderní multifunkční halu, která v nejkratším možném čase vyroste na místě legendárního Horáckého zimního stadionu již pod novým názvem - Kronospan aréna! na straně druhé.

"Je nám v první řadě velkou ctí a hrdostí takto pomoci městu, ve kterém jsme po desítky let generovali miliardy svého zisku. Navíc - můžeme tyto prostředky poskytnout hlavně proto, že letos se nám podařilo vyřešit všechny ekologické problémy, které obtěžovaly občany Bedřichova a nebudeme již potřebovat žádné výjimky z limitů, " říká k tomu majitel koncernu.

Dodejme, že smlouva přinese městu nejenom chybějících 300 milionů k dofinancování základní vysoutěžené ceny, aby stavba konečně mohla začít, ale také závazek k pokrytí případného navýšení ceny plynoucí z toho, že vybraný dodavatel již není svou nabídkou vázán. Přece jenom - od otevření nabídek uplynulo už půl roku. Kronospan také zaplatí veškeré více práce, pokud se nějaké vyskytnou.

Jednatel HC Dukla má také velký důvod k radosti: " Spadl nám všem obrovský balvan ze srdce, že se podařilo překlenout na počátcích jednání novým partnerem nejvíce akcentovanou podmínku spolupráce a to aby Dukla nastupovala v rakouské Ebel lize po boku Salzburgu, kde je Kronospan domovem.Tedy tam, kde dříve hrávalo Znojmo. Protože naše sportovní cíle jsou zcela jiné."

Ty souvisí s novou majetkovou strukturou profesionálního hokejového klubu, která se souběžně tvoří a kde vývoj zdaleka sice ještě tolik nepokročil, nicméně je rovněž velice nadějný. Hovoří k tomu hlavní iniciátor, významný jihlavský podnikatel, který z pochopitelných důvodů chce zůstat v anonymitě. Podle jeho slov nechce například, aby vznikl dojem, že se takto angažuje jenom proto, že v celé nové hale bude dodávat sádrokartony...

"Spolu s ostatními firmami s místními majiteli tvoříme akciovou společnost založenou na patriotismu a srdcařském vztahu k tomuto rodinnému stříbru našeho města. A zájemců máme dost, proto jsme mohli odmítnout i zajímavou finanční nabídku dalšího nejmenovaného rakouského podnikatele, který je původem z Linze, kde se rovněž hraje již zmiňovaná Ebel liga. Zde jsme nedokázali zkousnout požadavek na nový název klubu, který by zněl... Moravské kovárny Dukla Jihlava. I přes toto odmítnutí však již dnes máme z příspěvků akcionářů pokrytý rozpočet klubu na nejbližší tři roky a od příštího roku se již zcela obejdeme bez podpory města a budeme si žít svým vlastním, nezávislým životem, jako každá jiná sportovní organizace v zemi."

Ke sportovním cílům se vrací jednatel Dukly, byť velice střídmě a střízlivě, s oběma nohama na zemi : " Nyní neřeknu více, než to, že v roce dokončení výstavby nové arény, tedy v roce 2029, chceme vyhrát Chance ligu a postoupit do extraligy. Především tím chceme poděkovat našim skvělým fanouškům v Pelhřimově, kteří nás drželi nad vodou v těžkých dobách - nechat je zažít euforii z vítězného play off. Co bude dál závisí hlavně na tom, jak se nám podaří naplnit náš plán na přísun hráčů z NHL, na kterém nyní pracujeme. Pochopitelně že začneme s jihlavskými odchovanci".

Skvěle se rovněž vyvíjí výběrové řízení na nového provozovatele arény, do kterého se přihlásilo pět špičkových evropských firem v oboru facility management. Proč Jihlava a nikoliv třeba Brno (Pozn.: zde totiž se již po dvakráte do podobné soutěže nepřihlásil nikdo...), zeptal jsem se ředitele jedné z nich. "Brňáci už jsou hodně rozmazlení a zpovykaní, mají všechno a nová hala je už příliš neohromí. Zato Vysočina, to je v tomto směru ještě jeden z posledních panenských a nedotčených trhů. Už první předběžné propočty ukazují, že po uhrazení všech nákladů a našem zisku budeme městu ještě každoročně odevzdávát desítky milionů..."

Co s těmito penězi má pak naprosto jasno primátor města: " Půjdou do sportu, jak jinak. Ale do malých sportů, do téch, které se tady léta zanedbávaly na úkor hokeje a fotbalu. Na prvním místě samozřejmě do plavání - to je přece nejzdravější sport. Již jsem zadal studii k výstavbě 50 m bazénu. Je pro mne osobně hroznou ostudou, že primátoruju v kraji, který jako jediný takový bazén nemá a je na pováženou že si občané mého města nemohou zajít třeba o vánocích zaplavat, když se ten jediný stařičký co máme, rozbije, jako teď. To jsou moje priority! "

Podávám tyto skvělé zprávy s přáním sdílejte, šiřte, rozesílejte, ať se také radujete jako první! Vždyť sdělená radost, dvojnásobná radost!

Blog Jihlavské listy

Úvod blogu
Podmínky užívání blogu

Autoři

Archiv


Poslední příspěvky

„Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“ 17.09.2024
POVODEŇ 15.09.2024
Poštovní schránka v těchto dnech: 09.09.2024
PRÁVĚ DNES 27.08.2024
MEMENTO 21.08.2024

Poslední komentáře

LidiaHoumn: My, občané Protektorátu (1/3)
zdenek gryc: My, občané Protektorátu (1/3)
zdenek gryc: My, občané Protektorátu (1/3)
apteka-russia.ru: My, občané Protektorátu (1/3)
Gabbub: My, občané Protektorátu (1/3)

Můj Blog

Přihlášení do blogu
Registrace na blog
Reklama

9 komentářů

Přidat Komentář

  • jihlavák  | 02.01.2023 15:35  | Reagovat
    Chybí mi miliardové tržby a desetitisíce pracovních míst.
  • VladimírV  | 02.01.2023 21:01  | Reagovat
    Dobrý pokus o novoroční vtip. Autor se tím zřejmě chce alespoň okrajově vyvinit ze spoluzodpovědnosti za to, že svým hlasem přispěl ke schválení této obludné neperspektivní investice. Město se dostává nejen do dluhové pasti, ale zároveň i do situace, že Dukla Jihlava, jako jeden z mála klenotů města, pomalu vyklízí pole. Takže útrpný smích jen v některých řadách.
  • VladimírV  | 03.01.2023 06:20  | Reagovat
    Anebo takhle. "Jidáši, k čemu výčitky svědomí, jidáši, k čemu tohleto smetí. Farizej nikdy rukama nelomí, pro něho účel prostředky světí.... K. Kryl 1974
  • blade  | 03.01.2023 12:00  | Reagovat
    Po 89. nám lhali, že demokracie je nejlepší systém, pustí k moci nejlepší z nejlepších, ty nejschopnější. Po více než 30. letech bych řekl, že pustí k moci hlavně ty všehoschopné > https://www.jihlavske-listy.cz/obrazky/fotogalerie/26340/1-780w.jpg
  • blade  | 03.01.2023 13:26  | Reagovat
    Dvě největší města Vysočiny budou dál řešit osud svých zimních stadionů. Na Vysočině se řidičům otevře obchvat Brodu, turisty zase láká zámek v Telči. Zdroj: https://www.idnes.cz/jihlava/zpravy/akce-investice-vysocina-obchvat-stadion-vyhled-kalendarium-pamatky.A230102_700427_jihlava-zpravy_mv
  • blade  | 03.01.2023 13:27  | Reagovat
    Dvě největší města Vysočiny budou dál řešit osud svých zimních stadionů. Na Vysočině se řidičům otevře obchvat Brodu, turisty zase láká zámek v Telči. Zdroj: https://www.idnes.cz/jihlava/zpravy/akce-investice-vysocina-obchvat-stadion-vyhled-kalendarium-pamatky.A230102_700427_jihlava-zpravy_mv
  • jihlavák  | 03.01.2023 14:56  | Reagovat
    Na Seznamu rozhovor s Jurečkou, chce zvyšovat daně. Prý nejsou peníze. Ti nahoře vůbec neví, jaká ekonomická zvěrstva jejich spolustraníci páchají v regionech, ve statutárních městech. Stát, který umožní politikům uvalit 2-3 miliardy z veřejných rozpočtů ve prospěch hošíků, kteří si chtějí hrát na hokejisty, nemá právo zvyšovat daně.
  • blade  | 03.01.2023 17:51  | Reagovat
    Tomanec se omluvil za silvestrovský článek o aréně a Kronospanu. https://www.obcasnik.eu/tomanec-se-omluvil-za-silvestrovsky-clanek-o-arene-a-kronospanu/ --------------------------- ://www.facebook.com/miroslav.tomanec.5/posts/2204367029767369 Převzato > diskusní příspěvek pod facebook linkem: Vážení přátelé i nepřátelé, lidé lhostejní i indiferentní, silvestrovská noc pomalu končí a tak je na místě uvést na pravou míru i mé včerejší silvestrovské povídání. A především se omluvit těm z vás, které jsem opravdu uvedl v omyl a brali jste mne vážně. Byly vás stovky, v dobrém i ve zlém, když se sečetly všechny ty reakce v mnoha sdíleních... Bohužel nic z toho, co jsem popsal není pravda, byla to jenom má zbožná přání ve férii veselí posledního dne roku, ve skutečnosti všechno zůstává při starém...: * žádný nový název haly nebude, Kronospan ani žádný jiný soukromý investor či sponzor ani náznakem nepřislibil nějaké peníze do tohoto megalomanského projektu * ani žádná změna vlastnických vztahů profesionálního hokejového klubu není v dohledu, vše zůstává v plném rozsahu na hrbu Města, tedy nás všech. Doba je těžká, firmy a podnikatelé mají úplně jiné starosti než živit profihokejisty. A když se pranic z tohoto stavu nezměnilo v dobách " lehkých" tak jak můžeme očekávat, že by se to změnilo nyní? * i o provozovateli je jasné že to bude dělat nějaká forma městské instituce, což znamená platit další desítky milionů ztrát za provoz ze společného. Tedy opět nic ze světa privátních financí. Proč také? Vždyť takhle je to daleko pohodlnější - jenom brát ze společné bezedné kasy. A tak nám opravdu už asi nezbývá než se smířit s tím že v příštích letech nebude pořádně na nic, na žádné sportovní investice, opravy chátrajících stávajících sportovišť, na cesty, chodníky, vodovody, na zvelebení centra, na kulturu... Protože si troufám odhadnout s pravděpodobností hraničící s jistotou, že již jen v řádu nižších jednotek měsíců nestoudná a nesoudná většina zastupitelstva rozhodne a pojede to. Určitě český a možná i evropský unikát - investice municipality v řádu DVOJNÁSOBKU jejího ročního rozpočtu do takto ztrátového projektu tohoto účelu. Samozřejmě za velkého jásotu pár stovek hokejových fandů - ale k velké újmě desítek tisíc ostatních občanů města a kraje. Bude to však i skutečné zrcadlo toho, jak to naše vláda opravdu myslí s tím obecně hezky nahlas proklamovaným šetřením. Státní rozpočet má deficit 300 mld a tady se takto vyhodí jen tak částka ve řádu 1% tohoto dluhu... Jenom? Nebo tolik? Nelkejme však nad svým osudem příliš, jelikož sami si za to nejvíce můžeme - tím jak jsme volili nebo i nevolili. Protože o tom rozhodují námi zvolení zastupitelé ve svobodných volbách. A to je pak těžké, když 6 z 10 z nás k těm volbám ani nepřijde... natož aby se tedy ujistili, jak to ten komu dávají svůj bude pak zvedat ruku. Nebo s tím i teď o tom mluvili... Navzdory tomu všemu přeji dobrý rok 2023 se skromným přáním - aby se aspoň něco z toho o čem zde píšu, změnilo - bylo by to opravdu ku prospěchu daleko větší části občanů města. Ale i když se to nepovede - jsou i daleko důležitější věci! ------------------------- :-) :-) :-)
  • Zdeněk Gryc  | 08.01.2023 12:43  | Reagovat
    Komentář: Čemu letos potřebujeme rozumět a čemu se musíme ubránit? IVAN GABAL Sociolog, analytik „Přejme si pro tento rok úspěch v udržení ruského barbarství mimo hranice Evropy, a naopak posilování právního, demokratického a obranyschopného státu uvnitř těchto hranic.“ 9:39 „Rusko v jeho brutalitě a vylhaných argumentech nelze zastavit protiargumenty ani laskavostí. Lze ho zastavit jen silou. Nejlépe porazit. To je základní zkušenost roku 2022.“ Článek Zkraje roku stojí za to si prokreslit základní předsevzetí kontrastněji, zpravidla stojí na loňských zkušenostech. V minulém roce jsme se pokoušeli pochopit, kde jsme udělali chyby, když v Evropě vypukla válka. Vynadali jsme sobě, Německu i Francii za smířlivou reakci na vojenské zabrání Krymu v roce 2014 a za snahu usměrnit Kreml dohodou, v měkkých sankcích, energetickou důvěrou a obchodem. Snažili jsme se Rusko a Rusy i pochopit. Neuspěli jsme, ruská agrese pokračuje, i za cenu bezohledných ztrát vlastních i Ukrajinců, civilistů, bezbranných a dětí. Je tedy čas celou úlohu postavit tak, jak pro nás po deseti měsících ruského barbarského válčení stojí. Na ruském chování není nic k pochopení a nemá smysl se o to snažit za rámec nutné znalosti pro obranu. Čas smířlivosti je vyčerpán. Rusko není náš svět. Je jeho antitezí. A kdo nadává Německu nebo Francii, měl by se zároveň omluvit za chování českého prezidenta. Ruský svět stojí na nadřazení moci a síly nad právem a právním státem. Silou a násilím vnucuje své lživé mocenské představy proti právu svých občanů i sousedů, i za cenu jejich zabíjení. Náš svět naopak podřizuje sílu a moc zákonu a ústavě. Samozřejmě ne vždy dokonale a nikoli stoprocentně. Nejen válkou, ale systémově a svou každodenností je Rusko antitezí Evropy. --- A dodejme na vrub našich dvou otevřeně proruských prezidentů Klause a Zemana --- a jejich nohsledů, že toto bylo na Putinovi a jeho vládnutí v Rusku zřejmé vždy. A možná právě toto jim na Putinovi imponovalo až do úrovně „vtipů“ o střílení novinářů nebo sprostých urážek perzekvovaných ruských disidentek. Že čeští prezidenti věděli a obdivovali ruský protofašismus, není urážka, ale konstatování stavu věcí. Do určité míry to je náš vlajkový problém, který musíme korigovat prezidentskými volbami. A je to historický problém, v jistém smyslu chronický a československý. Vybočili z něj jen Masaryk a Havel svým obratem k Západu. Timothy Snyder ve své nedávné stati právě upozorňuje na československou paralelu k dnešní ukrajinské válce a na rok 1938. Po naší kapitulaci, zdůvodňované odmítnutím pomoci Západu, a odjezdu prezidenta Beneše po Mnichovské dohodě do exilu následovalo rozpoutání druhé světové války a rozlití německého fašismu v celé Evropě. Naproti tomu ukrajinská vojenská obrana, Zelenského setrvání v Kyjevě a odmítnutí útěku, v situaci, kdy Ukrajincům málokdo dával šanci, naopak zvedly včasnou a masivní podporu Západu, pokud se ruský fašismus nemá rozlít do Evropy. A pokud se podíváme dnes na souhrnné HDP zemí, které za Ukrajinou stojí, dnešní Rusko vypadá, jako by ztratilo jakoukoli soudnost.