Reklama
Dnes je čtvrtek 19.09.2024      svátek má Zita
Zpět
Zdeněk Gryc

Architekt - důchodce - autor sídliště Březinovy sady, žák profesora Rozehnala, který si váží osobnosti PhDr. F. Hoffmanna a Václava Havla

RETRO

Zdeněk Gryc | 21.02.2023 09:14

Študáci a kantoři

kniha od: Jaroslav Žák

Kniha o študácích a kantorech, jakási „přírodopisná studie“ o člověku školním, jak to vyslovil sám Jaroslav Žák, obraz svérázného gymnaziálního prostředí, vyprávěný živým jazykem, opírajícím se o slang, humorné ztvárnění myšlenky, že život je vlastně sportovní zápas, škola pak „věčný zápas“ študáků a kantorů.

Študáci a kantoři vyšli poprvé v roce 1937. Vznikly podle nich filmy Škola – základ života a Cesta do hlubin študákovy duše.

Svatopluk Beran říká:
Úterý, 21. 2. 2023 v 8:40

JSI HISTORICKÝ HLUPÁK GRYCI, SVĚT SE NEVRACÍ, SVĚT VŽDY ŠEL JEN AJEN DOPŘEDU. POUZE HLUPÁCI MAJÍ ČASOVĚ OMEZENOU MOŽNOST JEJ ZÁROVEŇ Z HLOUPOSTÍ PODOBNÝCH OSTATNÍCH DOČASNĚ PŘIBRŽĎOVAT. VYSOKOŠKOLÁK A NEZNÁ JAK POSTUPUJE SVĚT.

---------------------

Študáci a kantoři  RG Židenice, ve vybombardované škole na Křenové ulici v Brně.

Byl i mezi námi i Otakar Štěrba manžel Diny ze včerejšího "Na plovárně".

Nad námi v letišti ve Slatině byli letci RAF.

Velitelem letiště byl pilot RAF Liškutín.

Byl mezi nimi přítel malého terciána Rudolf Nedoma,

který v roce 1947 nastrkal svoji angličanku do Spitfíru.

Z Anglie poslal pohlednici s omluvou, že se nerozloučil,

ale napsal, že těší, že se vydáme zase na Valašsko.

Loni vydal primář Kyjovské nemocnice  a přítel jejího autora architekta Rozehnala

- Jiří Dunděra, knihu "S bombardéry na válečném nebi".

Při podpisu knihy dohledal údaj, že generálmajor Nedoma je pohřben a hřbitově pilotů RAF v Anglii.

My hoši,  co jsme spolu chodili do třídy,  jsme chodili do Universitní knihovny,

kde byl zaměstnán otec jednoho z nás Aleše Pěnčíka, který nám půjčoval knihy.

Nahlédněte prosím do poslední knihy novináře Erniho Pyleho, která se jmenuje "Poslední kapitola".

To byl styl knihy, který nám už tehdy imponoval.

Pyle když o něčem a někom psal, tak uvedl nejen jeho jméno, ale i stát a město, ze kterého pochází. Americká veřejnost tento styl psaní ocenila zájmem o jeho knihy a své hochy.

--------------------------------------------------------------

Přepadení Polska aneb Kudla v zádech polského lidu

2. světová válka začala napadením Polska nebo také zářijovým tažením německých a následně i sovětských vojsk. Právě díky Rudé armádě nelze mluvit o invazi do Polska jinak než jako o kudle v zádech, kterou SSSR zarazilo polskému lidu velmi hluboko. Většina dětí v České republice i Polsku začíná chodit do školy 1. září. Avšak v roce 1939 v tento den bylo napadeno Polsko německými vojsky a začala 2. světová válka.

---------------------------------------

Pakt Ribbentrop–Molotov je smlouva o neútočení mezi nacistickým Německem a Svazem sovětských socialistických republik, podepsaná v Moskvě 23. srpna 1939. Pojmenování paktu vzniklo z příjmení dvou vyjednavačů: Hitlerova ministra zahraničních věcí Joachima von Ribbentropa a Vjačeslava Molotova, který byl lidovým komisařem (ministrem) zahraničí v stalinském Sovětském svazu. Ve smlouvě se obě strany zavázaly, že nepoužijí vojenskou sílu proti druhé straně a nespojí se s jejími nepřáteli. Smlouva znamenala zásadní obrat ve vztazích obou zemí a byla v podstatě dodržována až do 22. června 1941, kdy nacistické Německo napadlo Sovětský svaz (operace Barbarossa). Uzavření smlouvy předcházelo jednostranné německé zrušení německo-polského paktu o neútočení dne 28. dubna 1939 (polsko-sovětský pakt o neútočení však byl stále v účinnosti a Sovětský svaz jej jednostranně porušil až svým vpádem do Polska 17. září 1939).

------------------------------

Blitz mezi 7. zářím 1940 a 21. květnem 1941

Blitz (německy Blesk, zkráceno z německého Blitzkrieg, blesková válka) bylo označení pro trvalé bombardování britských měst německou Luftwaffe v době druhé světové války.

Mezi 7. zářím 1940 a 21. květnem 1941 bylo na 16 britských měst shozeno přes 100 tun tříštivo–trhavých pum. Během 267 dní (téměř 37 týdnů) byl Londýn bombardován 71×, BirminghamLiverpool a Plymouth 8×, Bristol 6×, Glasgow 5×, Southampton 4×, Portsmouth a Kingston upon Hull 3×. Kromě toho se uskutečnil alespoň jeden velký nálet na dalších osm měst.[2]

-----------------

Operace Barbarossa byla zahájena 22. června 1941.

Byla počátkem promyšlené vyhlazovací války proti slovanskému obyvatelstvu SSSR a měla zároveň za cíl zničení bolševického režimu a získání „životního prostoru“ pro Německo. Skončila již v prosinci 1941 neúspěchem vyčerpaných německých vojsk v bitvě před Moskvou, která v krutých zimních podmínkách a za sílícího náporu Rudé armády nedokázala pokračovat ve svém postupu a byla donucena přejít do obrany svých pozic. 

----------

Blitz mezi 7. zářím 1940 a 21. květnem 1941 přijel z USA dokumentovat:

Ernest Taylor Pyle (3. srpna 1900 – 18. dubna 1945) byl držitel Pulitzerovy ceny a americký novinář a válečný korespondent , který je nejlépe známý svými příběhy o obyčejných amerických vojácích během druhé světové války . Pyle je také pozoruhodný sloupky , které psal jako potulný reportér lidských zájmů v letech 1935 až 1941 pro syndikát novin Scripps-Howard, které mu vynesly široké uznání za jeho jednoduché zprávy o obyčejných lidech v Severní Americe. Když Spojené státy vstoupily do druhé světové války, propůjčil stejný osobitý, lidový styl svých příběhů o lidských zájmech do svých válečných reportáží z evropského divadla (1942–1944) a tichomořského divadla .(1945). Pyle získal v roce 1944 Pulitzerovu cenu za své novinové zprávy o „ psích tváří “ pěchotních vojácích z pohledu první osoby. Byl zabit nepřátelskou palbou na Iejima (pak známý jako Ie Shima) během bitvy o Okinawu .

Pyleovy válečné spisy jsou zachovány ve čtyřech knihách:

  • Ernie Pyle v Anglii (1941) [4]
    • Here Is Your War (1943) [38]
    • Stateční muži (1944) [38]
  • Poslední kapitola (1949) [110]

S omluvou „Z jedné vody a načisto“

Blog Jihlavské listy

Úvod blogu
Podmínky užívání blogu

Autoři

Archiv


Poslední příspěvky

„Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“ 17.09.2024
POVODEŇ 15.09.2024
Poštovní schránka v těchto dnech: 09.09.2024
PRÁVĚ DNES 27.08.2024
MEMENTO 21.08.2024

Poslední komentáře

apteka-russia.ru: My, občané Protektorátu (1/3)
Gabbub: My, občané Protektorátu (1/3)
apteka-russia.ru: My, občané Protektorátu (1/3)
ztaletzmre: My, občané Protektorátu (1/3)
BryanRoors: My, občané Protektorátu (1/3)

Můj Blog

Přihlášení do blogu
Registrace na blog
Reklama

0 komentářů

Přidat Komentář