Reklama
Dnes je čtvrtek 19.09.2024      svátek má Zita
Zpět
Miroslav Tomanec, Ing., MBA

Stavební inženýr, restauratér, vinárník a pivovarník na penzi. Dnes už jenom kavárník a bývalý koaliční zastupitel, aktivně se snažící ovlivňovat chod našeho krásného města.

George Orwell.

Miroslav Tomanec, Ing., MBA | 16.07.2023 17:46

120 let už uplynulo od narození spisovatele nadčasovosti.

Muže, který opravdu věděl. Nejvíce mne fascinuje, že Farmu zvířat napsal před koncem druhé světové války, kdy se ještě tak úplně nevědělo…Nevím, jestli ještě existuje na školách kategorie "Povinná četba" , jako tomu bylo za nás, ovšem pokud ano, tak tahle by tam rozhodně měla patřit. Alegorie totality. Jak to začíná a kam se to všechno zase vrátí. A ta vypodobnění! Privilegovaná vrstva prasat. Psi jako represe. Ovce… Všichni rovni, někteří rovnější. Nadčasové. Zajímavé by bylo volné pokračování. Jak by se asi jmenoval dnešní přímý následovník vedoucího prasete Stalina/Napoleona Putin?

Je velkým paradoxem, že v naší zemi "pečuje" o Orwellův odkaz obskurní Společnost pro obranu svobody projevu. Paradoxem z toho důvodu, že ta dělá na prvním místě všechno proto, aby totalitní propaganda (…v knize prase Pištík), i dnes vanoucí od Moskvy, měla mezi své konzumenty u nás, pro to podhoubí páté kolony našeho nepřítele, co nejsnadnější přístup. V době stále sílících hybridních útoků s cílem naší společnost a její současné směřování co nejvíce znejistit, naleptat, rozvrátit.

A tak si od nich můžete už za 650,- Kč (no nekup to v té dnešní bídě) pořídit vysoce kvalitní tričko s jeho portrétem a citátem z jiné skvělé mrazící sci-fi - 1984. Logo společnosti u citátu je automatické… vždyť my přece víme!

Ne však dosti na tom. Přední představitelka této společnosti, paní Gabriela Sedláčková, se hodně snaží svoji "tvorbou" velkého Orwella napodobit. Zde se vžila do role Nostradáma v našem školském systému, u příležitosti své vášnivé obhajoby Aliance pro rodinu :

"… Politické neziskovky, stovky progresivních, liberálních a levicových neziskových organizací. Ty dělají tak příšerné věci, že to ani slušně nelze popsat.
Prosazují, aby děti dostávaly hormonální blokátory, berou dětem práva stanovena OSN poznat svoje rodiče, dělají propagandu, že nezletilých dívek, které si chtějí alespoň uřezat prsa, tu běhá čím dál víc. Chodí do škol, indoktrinují tam a jsou placeni z dotací, evropských fondů, a peněz nás, daňových poplatníků…."

Když je taktně upozorněna, že píše v přítomném čase a nikde se nic takového neděje, tak to hned uvede na pravou míru tím… že se to teprve chystá, počkejte do dvou let - a že o tom teď bude hodně psát…

No tak to už se těším, jak si počtu!
Chudák Orwell se musí v hrobě obracet.

Blog Jihlavské listy

Úvod blogu
Podmínky užívání blogu

Autoři

Archiv


Poslední příspěvky

„Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“ 17.09.2024
POVODEŇ 15.09.2024
Poštovní schránka v těchto dnech: 09.09.2024
PRÁVĚ DNES 27.08.2024
MEMENTO 21.08.2024

Poslední komentáře

Anthonyastom: Rozepře
zdenek gryc: „Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“
zdenek gryc: „Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“
zdenek gryc: „Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“
Svatopluk Beran: „Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“

Můj Blog

Přihlášení do blogu
Registrace na blog
Reklama

19 komentářů

Přidat Komentář

  • jihlavák  | 17.07.2023 06:12  | Reagovat
    Blokátory taky přijdou. Ulhaný Fiala a jeho katastrofální vláda jsou schopni všeho. “Jdeme si pro vaše děti”, křičeli homosexuálové o uplynulém víkendu na pochodu hnutí LGBTQ+ v New Yorku. Video s tímto alarmujícím sloganem vyděsilo konzervativně smýšlející lidi po celém světě. Pochodu se účastnilo 75 tisíc osob, uvedl deník The New York Times. https://twitter.com/tomio_cz/status/1674154258483085312 "Hvězda" je paní s vyvalenýma kozama. Mořská pana taky slušný. Jeden idiot vedle druhýho. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- https://www.lidovky.cz/svet/osmilety-chlapec-bude-preoperovan-na-divku.A091015_165117_ln_zahranici_jv ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Genderovým rozvolněním identitární revoluce v britských školách zřejmě neskončila. Školáci začínají nacházet sami sebe už i ve zvířecí říši a mnohem dál. S posvěcením škol se identifikují jako kočky, dinosauři, koně nebo třeba vesmírné objekty. Upozornil na to v úterý deník Telegraph Krmení trhaným masem Škola ve východním Sussexu ale není jediná, která u dětí podporuje identitární vrtochy. Telegraph zaznamenal případy, kdy asistenti učitelů v jiných školách děti, jež se identifikují jako dinosauři, krmí natrhaným masem. Další se procházejí jako koně, jeden ze studentů se identifikoval jako měsíc (nosil plášť a trval na tom, že je obecný měsíc, nikoliv Měsíc, a umí sesílat na lidi kletby). https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-identitarni-krize-na-britskych-skolach-deti-uz-se-citi-i-jako-kocky-kone-nebo-dinosauri-40435356 No a školce v Německu, kde si děti mohou zkoumat tělesné otvory, jen si do nich nesmí nic strkat, jsme četli asi všichni. Takže paní Sedláčková to vidí správně.
  • jihlavák  | 17.07.2023 08:44  | Reagovat
    https://twitter.com/tomio_cz/status/1674154258483085312 Co víc dodat? Nejkrásnější je s těma vyvalenýma kozama. Hrdinové dnešních dnů. Zoufalci a lůza.
  • Svatopluk Beran  | 17.07.2023 09:47  | Reagovat
    Mě jich je v podstatě líto. Je jisté že někteří z nich skutečně sami nevědí čím jsou a život pro ně musí být hodně složitý. Tito občané světa zde byli vždy, jen nebyli i z důvodu že bylo méně občanů na planetě tolik vidět. Většina z těch dnešních si však na ODLIŠNOST jenom hraje. Dnešní západní kultura je ve svém - RÁDOBY SVOBODNÉM INDIVIDUALISMU - šíleností. Nakradené bohatství v jiných zemích, jištěné z velké části domácími nekrytými prostředky směny - a americkým celosvětovým militarismem - kontrolovaným ze jeho stovek vojenských základen po celém světě, na tom postavený úspěšný technologický postup, pak v podstatě vyčleňuje vysoké procento občanů z vědomého a zodpovědného podílu na bohatství západu a tím je strká do neřešitelných životních morálních vizí. Únik kamkoliv, je pak jen jejich jedinou životní alternativou. ŠPATRNĚ JE PODLE MNE OBOJÍ. JAK ABSOLUTNÍ NEUZNÁNÍ GENDRŮ (RUSKO - MUSLIMSKÉ ZEMĚ), TAK NEKONTROLOVANÁ, V PODSTATĚ CÍLENÍ SVOBODA (USA - ZÁPADNÍ EVROPSKÉ SPOLEČENSTVÍ). SPOLEČNOST BY MĚLA HLEDAT SKUTEČNÝ A ROZUMNÝ PROSTOR MEZI DVĚMA HRANIČNÍMI MANTINELY. BÝT SI VĚDOMA, ŽE MŮŽE EXISTOVAT ODLIŠNÝ GENDR, ALE NEVYTVÁŘET SVOU MORÁLNÍ PODSTATOU - ( PROSAZOVÁNÍ FINANČNÍ JEDINEČNOST ELIT JAKO PŘÍRODNÍ ZÁKON VESMÍRU) - PROSTOR PRO VYTLAČENÍ OSTATNÍCH DO MÍST BEZ ŽIVOTNÍCH JISTOT A OPĚRNÝCH SLOUPŮ. NASTÁVÁ ZCELA NOVÁ SITUACE BEZMOCNÝCH. VŽDY TO VYPADALO ŽE PROSTĚ CHUDOBA V NEDOSTATKU JÍDLA, OŠACENÍ BYDLENÍ, BUDE TÍM JEDINÝM MORÁLNÍM PRANÝŘEM PRO ELITY. ELITY VŠAK TAKOVOU CHUDOBU PODLE SEBE ÚSPĚŠNĚ ŘEŠÍ SOCIÁLNÍMI DÁVKAMI. AVŠAK TY NEVYŘEŠÍ POCIT ZBYTEČNOSTI ČLOVĚKA Z PODÍLU NA CHODU SPOLEČNOSTI A POSOUVAJÍ CHUDOBU DO JINÝCH, NÁM DOSUD NEPOZNANÝCH DIMENZÍ. ČETNOST GENDRŮ A NESKUTEČNÉ NÁSOBKY OBČANŮ, KTEŘÍ SE DO TOHOTO PROSTORU UTÁPÍ, BY MĚL BÝT PRO NÁS OSTATNÍ VÝSTRAHOU, ŽE NĚCO NENÍ S NAŠÍ SPOLEČNOSTÍ TAK ÚPLNĚ V POŘÁDKU. AMERICKÉ ZNEUŽITÍ GENDRŮ K JEJICH NABÝVAJÍCÍ MASOVOSTI, JE JEN DALŠÍM ODSOUZENÍM PASOVÁNÍ SE JEDNÉ SVĚTOVÉ MOCNOSTI DO JIDINÉHO LÍDRA SVĚTA NAVŽDY. NEŽ TUTO VELMOCENSKOU CHUDOBU POCHOPÍ VĚTŠINA, PROMEŠKÁ SE MNOHO ČASU.
  • jihlavák  | 17.07.2023 12:18  | Reagovat
    Identitární krize na britských školách. Děti už se cítí i jako kočky, koně nebo dinosauři Genderovým rozvolněním identitární revoluce v britských školách zřejmě neskončila. Školáci začínají nacházet sami sebe už i ve zvířecí říši a mnohem dál. Škola ve východním Sussexu ale není jediná, která u dětí podporuje identitární vrtochy. Telegraph zaznamenal případy, kdy asistenti učitelů v jiných školách děti, jež se identifikují jako dinosauři, krmí natrhaným masem. Další se procházejí jako koně, jeden ze studentů se identifikoval jako měsíc (nosil plášť a trval na tom, že je obecný měsíc, nikoliv Měsíc, a umí sesílat na lidi kletby). https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-identitarni-krize-na-britskych-skolach-deti-uz-se-citi-i-jako-kocky-kone-nebo-dinosauri-40435356 Paní Sedláčková má 100 procent pravdu. Další požadované úrovně jsou pedofilní styky s nakoupenými dětmi na "trhu" atd atd.
  • Miroslav Tomanec  | 17.07.2023 13:23  | Reagovat
    Tak zoufalec a lůza je v první řadě Okamura.
  • Miroslav Tomanec  | 17.07.2023 13:27  | Reagovat
    Pomatenci se najdou v každém národě , v každé sociální a profesní skupině . Nedělejte z toho pravidlo, nebo nějaký oficiální či převažující proud. Důležité přece je, jak se k tomu staví oficiálni místa : Mluvčí britského premiéra Rishiho Sunaka připustil, že v některých případech to ve školách mohlo zajít příliš daleko. „Je důležité ujistit rodiče a opatrovníky dětí, že ve škole nebudou ovlivňovány osobními postoji učitelů. Pokud k tomu dojde, bude to špatně a ředitelé zasáhnou,“ řekl. Bývalý britský ministr školství Nadhim Zahawi je toho názoru, že to nestačí. Žádá, aby školy přestaly tolerovat i svobodu v užívání gramaticky nesprávných zájmen, které mají vyjadřovat netradiční pohlavní identitu. „Všem je jasné, že školy musejí zastavit šíření tohoto škodlivého nesmyslu. Vláda by měla školám dát jasně najevo, že budou podporovány v tom, aby se postavily stále fraškovitějším příkladům, které brání výuce našich dětí a jejich přípravě na skutečný svět. Měli bychom nechat děti být dětmi,“ míní.
  • Miroslav Tomanec  | 17.07.2023 13:32  | Reagovat
    Sedláčková neměla pravdu ani v nejmenším. Jinak by to přece hned neuváděla na pravou míru, protože hovořila o našich, českých podmínkách. Kde jsou ty.... stovky progresivních, liberálních a levicových neziskových organizací které dělají tak příšerné věci, že to ani slušně nelze popsat..... které prosazují, aby děti dostávaly hormonální blokátory, berou dětem práva stanovena OSN poznat svoje rodiče, dělají propagandu, že nezletilých dívek, které si chtějí alespoň uřezat prsa, tu běhá čím dál víc. Chodí do škol, indoktrinují tam a jsou placeni z dotací, evropských fondů, a peněz nás, daňových poplatníků…? Když jsem ji vyzval, aby napsala kde, kdy a které tak mlčela, nevěděla nic. Jenom slíbila, že o tom bude psát. Pořád nic, čekám. Prostě další kulturní válka, jenom sloužící ke zpochybnění našeho společenského uspořádání. Téma lhostejné. Covid, Ukrajina, gender. Poslouží vše.
  • Miroslav Tomanec  | 17.07.2023 13:58  | Reagovat
    A z diskuse pod tím článkem z britského bulváru. Je vidět, že aspoň pár lidí s normálním uvažováním zůstalo. : *Ale zase z toho nebudme paf, treba za mych skolnich let byla kocka kazda pekna, krava ta, co nechtela, taky to byl samy vul a moje spouluzacka jednou o me rekla, ze jsem kun. Memu spoluzakovi rekla ucitelka, ze se culi jak mesicek. Vidite a dnes jsou ze vsech normalni lide. *Já spíš vidím jiný problém společnosti. Spousta lidí se identifikuje jako "člověk", ale ve skutečnosti se chovají jako nelidská hovada. *Dáli se to tak říci, že lidstvo pálí dobré bydlo a hledá problémy tam kde nejsou. *Študáci si z toho dělají akorát srandu, konzervativci to nepochopili a mají pocit že končí svět, a Novinky se zaradovaly že mají titulek dost bizarní aby jim na to to spousta lidí klikla. Prostě normální středa na internetu *Tak snad je jasné, že se takhle necítí, jen z toho mají prču a každý den před vyučováním se sázejí, kdo vymyslí ještě větší hovadinu. *Ukažte mi příklad "progresivisty", který učí děti že můžou být zvířaty. Pokud takový příklad nemáte, děláte přesně to co tento článek - šíříte nenávistné bludy. *Hlavně není možné brát vážně celý ten článek britského bulváru (o tom, že "asistenti učitelů v jiných školách děti, jež se identifikují jako dinosauři, krmí natrhaným masem.") *No koukám,že propaganda jede ve velkém stylu. To ,že se to někde mohlo stát nepochybuji, ono tohle identifikování děti se za kočku, psa a podobně se děje už řadu let, nikdo se nad tím nepozastavoval, ono je to přejde ,je to přirozené dětské fantazii. Ale teď se to hodí , jako boj proti genderově jiným osobám. No, podle všeho někomu vadí , že máme svobodu a je tu touha nastolit diktaturu, omezení práv, lži a polopravdy. Snad bude dost lidí kteří si to nenechají líbit, a svoboda být čím chci bude silnější než diktát církevních fanatiků a zastánců tradic
  • Miroslav Tomanec  | 17.07.2023 14:02  | Reagovat
    .... protože z jednoho článku britských bulvárních novin odvodit, že tam mají ... "identitární krizi..." , to může opravdu jenom blb, nebo ... aktivní šiřitel ruské propagandy. Těm se hodí všechno, co ukáže na "prohnilost" západního světa. Už aby tady byl zpátky totalitní pořádek, že ?
  • jihlavák  | 17.07.2023 19:47  | Reagovat
    https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/gender-trans-nemecko.A230629_090218_zahranicni_safaj Tak za tohle Okamura, Putin, opravdu nemůžou a ani nejde o bulvár. Němci zblbli, definitivně. Snad tato vymoženost přijde brzy i k nám.
  • Jan P  | 17.07.2023 21:20  | Reagovat
    Nesnáším, když pravičáci citujou Orwella jako kdyby to byl jejich kámoš. Orwell byl zanícený socialista až do smrti. Jen byl celou tu dobu proti útlaku a proti diktatuře. Tak jako každý správný socialista. Farma zvířat je zcela zjevná alegorie na VŘSR a poměry v SSSR, 1984 je o totalitním režimu, ale ani jedna z těch knih není zavržení socialismu, kritizovat SSSR neznamená automaticky kritizovat socialismus. "Každou řádku, kterou jsem od roku 1936 napsal a která stojí za zmínku, jsem přímo či nepřímo psal proti totalitarismu a pro demokratický socialismus, jak jej chápu." -George Orwell
  • Jan P  | 18.07.2023 10:40  | Reagovat
    Dobře píše profesor Hořejší: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/nazory-komentare-reakce-pomyleneho-profesora-234181
  • Dvořák  | 18.07.2023 11:57  | Reagovat
    Hořejší to napsal velmi srozumitelně. Ovšem mimo oficiální pravdu. Takže bude prorusský dezolátní chcimír.
  • Jan P  | 19.07.2023 11:55  | Reagovat
    Před 87 lety začala španělská občanská válka, která zahájila jednu z nejdalekosáhlejších sociálních revolucí ve světových dějinách. "Kdybych situaci trochu lépe pochopil, asi bych se měl přidat k Anarchistům." George Orwell, pocta Katalánsku. George Orwell - Španělská občanská válka a čaj (u videa lze nastavit české titulky): https://www.youtube.com/watch?v=tYv-yp-nidk
  • Svatopluk Beran  | 19.07.2023 19:44  | Reagovat
    AMERICKÁ VOJSKA A POTAŽMO CELÝ AMEEICKÝ GAVERMENT KTERÝ SPOLUPRACOVAL A TOLEROVAL FAŠISMUS V USA PŘED A V PRŮBEHU DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY NA ÚZEMÍ USA, TAK I NA TÉTO FAŠISTICKÉ VÁLCE FINANČNĚ PROFITOVAL, SPOLU Z VÁLEČNÝMI ZLOČINY PÁCHANÝMI V CELÉM SVĚTĚ, JE ZCELA NEPŘIJATELNÝ JAKO GARANT SVOBODY SVĚTA. SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ JSOU ZEMÍ SVĚTOVÉHO OBCHODNĚMILITARISTICKÉHO ZLA, NÁSILÍ A VZÁJEMNÉHO OBČANSKÉHO VYVRAŽĎOVÁNÍ PŘÍMO V USA. JSEM PŘESVĚDČEN ŽE ČERNOCHOVÁ, VYTRČIL, VONDRA A VŠICHNI JIM PODOBNÍ MUSÍ NÉST TRESTNÍ ZODPOVĚDNOST ZA PODPORU AMERICKÉHO ZNÁSILŇOVÁNÍ A GENOCIDIA PÁCHANÉHO TĚMITO AMERICKÝMI MILITARISTICKÝMI BARBARY PO CELÉM SVĚTĚ. V DEMOKRACII NESMÍ BÝT MOŽNÉ ABY STRANY, KTERÉ NESPLNITELNÝMI SLIBY OBLBLI POLITICKÉ A EKONOMICKÉ ČESKÉ HLUPÁKY VE VOLBÁCH, NÁSLEDNĚ NA PODKLADĚ TĚCHTO LŽIVÝCH PODVODECH, UMOŽNILI CIZÍ ARMÁDĚ, VRAŽDÍCÍ A PÁCHAJÍCÍ GENOCIDIUM PO CELÉM SVĚTĚ, PŘÍPADNOU ORGANIZACI A ŘÍZENÍ ČESKÉ SVOBODNÉ SPOLEČNOSTI. OKAMŽITĚ PO VOLBÁCH JE POVINNA, KTERÁ KOLIV VÍTĚZNÁ STRAN VYPOVĚDĚT TUTO AMERICKOU SMLOUVU A UKÁZAT TÍM VRAHŮM A OBCHODNÍM TERORISTŮM Z USA, ŽE ŽÁDNOU AMERICKOU DESTABILITU NAŠÍ ZEMĚ A POTAŽMO ZATAŽENÍ AMERICKÉ VÁLKY DO EVROPY, NEPŘIPUSTÍME. AMERIKOU VYTĚŽENÉ ENERGETICKÉ SUROVINOVÉ ZDROJE VYTĚŽENÉ V USA A LEVNĚJŠÍ NEŽ RUSKÉ ANO. V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ ALE NESTOJÍME O ,,STO PROCENT,, ZDRAŽENÉ AMERICKÉ BŘIDLICOVÉ ENERGETICKÉ SUROVINY V EVROPĚ, KTERÝMI SI AMERIKA MASTÍ KAPSU NA EVROPSKÝCH OBČANECH. MINIMÁLNĚ TŘICET LET EVROPA BOHATLA Z LEVNÝCH RUSKÝCH ENERGETICKÝCH SUROVIN. ORGANIZOVÁNÉ NYNĚJŠÍ PROXI VRAŽDĚNÍ USA V EVROPĚ A DSTABILIZACE EVROPSKÉHO ENERGETICKÉHO ZÁZEMÍ, MUSÍ BÝT JASNĚ A NEZPOCHYBITELNĚ OBČANSKÉ SPOLEČNOSTI OBJASNĚNY A ODSOUZENY PŘED CELÝM OSTATNÍM SEDMIMILIARDOVÝM SVĚTEM.
  • Jan P  | 19.07.2023 20:40  | Reagovat
    Sváťo, chybou je vkládat jakoukoli důvěru do jakéhokoli politika, volební strany či hnutí. Buržoazní politika je kontraproduktivní ztráta času a to zahrnuje všechny politické strany a politiky. Reprezentativní „demokracie“ je klamná, hypnotizující iluze falešné, neexistující „svobody“, která zachovává status quo. Přestaňme se nechat klamat, že žijeme ve svobodné společnosti, která je pro naše zájmy, když ne.
  • Jan P  | 25.08.2023 19:35  | Reagovat
    Anarchistické komunity během španělské občanské války a George Orwell: https://www.youtube.com/watch?v=8CRg5JOtEDQ
  • Jan P  | 13.01.2024 21:17  | Reagovat
    Orwell mezi anarchisty Orwell byl jedním z prvních neanarchistů, kteří psali o velkých úspěších španělských anarchistů během španělské občanské války. Psal také o zradě španělské revoluce komunisty. Pocta Katalánsku od George Orwella poskytla svědectví o obou těchto pravdách, stejně jako o mnoha dalších skutečnostech. Orwellovy spisy byly léta, jak před jeho smrtí, tak po ní, recenzovány v anarchistickém tisku po celém světě. Orwell měl mezi anarchisty velmi blízké přátele, včetně George Woodcocka, Marie Louise Berneri a Richarda Vernona. Včetně doby, kdy byl ve Španělsku, v letech 1936 až 1937, až do své smrti, patřil Orwell mezi anarchisty... ...Orwell byl anarchistou tak blízko, jak jen mohl, aniž by jím skutečně byl. Orwellova námitka proti anarchismu byla, že společnost řízená veřejným míněním může být stejně tyranská jako společnost založená na fyzické síle. Orwellův drahý přítel George Woodcock odpověděl, že anarchisté jsou proti společenské tyranii jako proti tyranii založené na fyzické síle. Orwellovým největším zlomem byla španělská občanská válka. Velká část kořenů Devatenáct osmdesát čtyři měla svůj původ ve lžích vyprávěných o španělské občanské válce – viz čtvrtá část „Ohlédnutí za španělskou válkou“. Orwell zvláště zmínil velkou lež o ruské armádě, která byla ve Španělsku během španělské občanské války. Ta armáda neexistovala. Bylo to v části IV „Ohlédnutí za španělskou válkou“, kde mluvil o „totalitní noční můře“ a světě, kde by vůdce mohl změnit minulost a říci, že dva plus dva se rovná pět. Pocta Katalánsku a Poučení španělské revoluce Vernona Richardse hrají hlavní roli v květnových dnech 1937, které byly zahájeny, když se komunisté a barcelonská policie pokusili zmocnit se barcelonské telefonní ústředny, kterou provozovali anarchisté. To vedlo ke krátké občanské válce v občanské válce. Na jedné straně stála barcelonská policie a španělská komunistická strana; na druhé straně byli anarchisté a POUM (Dělnická strana marxistického sjednocení). To vedlo k výraznému upřesnění Orwellovy politické orientace. Italský anarchista Camillo Berneri byl zavražděn komunisty během květnových dnů. Byl otcem Marie Louise Berneri a blízkým přítelem Vernona Richardse, manžela Marie Louise Berneri. Orwell nebyl jen mezi anarchisty; znal spoustu lidí, včetně lidí z Nezávislé labouristické strany, jejímž členem byl krátkou dobu, a levicové labouristické strany, kterou podporoval. Znal lidi v literárním a vydavatelském světě. Setkal se také s mnoha lidmi, včetně horníků, jednoho člověka z amerického odborového svazu United Automobile Workers (UAW)... ...Kde se Orwell s britskými anarchisty lišil, bylo to, že podporoval spojence ve válce proti mocnostem Osy. Britská anarchistická skupina Freedom se během druhé světové války postavila proti oběma stranám, ačkoli nenáviděli nacisty. Španělští anarchističtí uprchlíci ve Francii bojovali jako součást francouzského odporu. Španělští anarchisté z Durrutiho sloupu zahnali tanky do osvobozené Paříže. ...Čtyři svobody, o nichž hovořil prezident Franklin D. Roosevelt, jako cíle pro svět po druhé světové válce bez fašismu, a Atlantská charta, podepsaná Franklinem Rooseveltem a Winstonem Churchillem, neobsahují přesně stejnou vizi světa jako podle představ anarchisty, revolucionáře Petera Kropotkina v polích, továrnách a dílnách. Ale představují vynikající cíle pro dobrý svět, stejně jako myšlenky a ideály Wendella Willkieho vyjádřené v jeho knize Jeden svět. Ty nebyly ve světě po druhé světové válce realizovány. Jednou z Orwellových hlavních starostí během druhé světové války bylo, co se stane s Ruskem a Čínou v případě vítězství Osy. Miloval také Anglii se všemi jejími chybami. Ale nemiloval Impérium. Místo plné realizace čtyř svobod se svět dostal na pokraj jaderné války. Mezi vůdci hnutí proti jaderným zbraním patřili Bertram Russell, Norman Thomas a Women's Strike for Peace ve Spojených státech. Byl by Orwell vůdcem tohoto hnutí, kdyby žil? V „Úvahách o Gándhím“ hledá Orwell cestu z jaderné války. Může to být nenásilí? To mohl být zlom v Orwellově myšlení, že se nedostal k rozvoji... ...Trvale byl mezi anarchisty od konce roku 1936 až do své velmi předčasné smrti v roce 1949. Vernon Richards, který Orwella dobře znal, mu rozuměl jako málokdo. Jaký je rozdíl v tom, že Orwell nebyl anarchista? Orwell byl dost blízko. Recenze od Raymonda S. Solomona(zkráceno)
  • Jan P  | 13.01.2024 21:17  | Reagovat
    Orwell mezi anarchisty Orwell byl jedním z prvních neanarchistů, kteří psali o velkých úspěších španělských anarchistů během španělské občanské války. Psal také o zradě španělské revoluce komunisty. Pocta Katalánsku od George Orwella poskytla svědectví o obou těchto pravdách, stejně jako o mnoha dalších skutečnostech. Orwellovy spisy byly léta, jak před jeho smrtí, tak po ní, recenzovány v anarchistickém tisku po celém světě. Orwell měl mezi anarchisty velmi blízké přátele, včetně George Woodcocka, Marie Louise Berneri a Richarda Vernona. Včetně doby, kdy byl ve Španělsku, v letech 1936 až 1937, až do své smrti, patřil Orwell mezi anarchisty... ...Orwell byl anarchistou tak blízko, jak jen mohl, aniž by jím skutečně byl. Orwellova námitka proti anarchismu byla, že společnost řízená veřejným míněním může být stejně tyranská jako společnost založená na fyzické síle. Orwellův drahý přítel George Woodcock odpověděl, že anarchisté jsou proti společenské tyranii jako proti tyranii založené na fyzické síle. Orwellovým největším zlomem byla španělská občanská válka. Velká část kořenů Devatenáct osmdesát čtyři měla svůj původ ve lžích vyprávěných o španělské občanské válce – viz čtvrtá část „Ohlédnutí za španělskou válkou“. Orwell zvláště zmínil velkou lež o ruské armádě, která byla ve Španělsku během španělské občanské války. Ta armáda neexistovala. Bylo to v části IV „Ohlédnutí za španělskou válkou“, kde mluvil o „totalitní noční můře“ a světě, kde by vůdce mohl změnit minulost a říci, že dva plus dva se rovná pět. Pocta Katalánsku a Poučení španělské revoluce Vernona Richardse hrají hlavní roli v květnových dnech 1937, které byly zahájeny, když se komunisté a barcelonská policie pokusili zmocnit se barcelonské telefonní ústředny, kterou provozovali anarchisté. To vedlo ke krátké občanské válce v občanské válce. Na jedné straně stála barcelonská policie a španělská komunistická strana; na druhé straně byli anarchisté a POUM (Dělnická strana marxistického sjednocení). To vedlo k výraznému upřesnění Orwellovy politické orientace. Italský anarchista Camillo Berneri byl zavražděn komunisty během květnových dnů. Byl otcem Marie Louise Berneri a blízkým přítelem Vernona Richardse, manžela Marie Louise Berneri. Orwell nebyl jen mezi anarchisty; znal spoustu lidí, včetně lidí z Nezávislé labouristické strany, jejímž členem byl krátkou dobu, a levicové labouristické strany, kterou podporoval. Znal lidi v literárním a vydavatelském světě. Setkal se také s mnoha lidmi, včetně horníků, jednoho člověka z amerického odborového svazu United Automobile Workers (UAW)... ...Kde se Orwell s britskými anarchisty lišil, bylo to, že podporoval spojence ve válce proti mocnostem Osy. Britská anarchistická skupina Freedom se během druhé světové války postavila proti oběma stranám, ačkoli nenáviděli nacisty. Španělští anarchističtí uprchlíci ve Francii bojovali jako součást francouzského odporu. Španělští anarchisté z Durrutiho sloupu zahnali tanky do osvobozené Paříže. ...Čtyři svobody, o nichž hovořil prezident Franklin D. Roosevelt, jako cíle pro svět po druhé světové válce bez fašismu, a Atlantská charta, podepsaná Franklinem Rooseveltem a Winstonem Churchillem, neobsahují přesně stejnou vizi světa jako podle představ anarchisty, revolucionáře Petera Kropotkina v polích, továrnách a dílnách. Ale představují vynikající cíle pro dobrý svět, stejně jako myšlenky a ideály Wendella Willkieho vyjádřené v jeho knize Jeden svět. Ty nebyly ve světě po druhé světové válce realizovány. Jednou z Orwellových hlavních starostí během druhé světové války bylo, co se stane s Ruskem a Čínou v případě vítězství Osy. Miloval také Anglii se všemi jejími chybami. Ale nemiloval Impérium. Místo plné realizace čtyř svobod se svět dostal na pokraj jaderné války. Mezi vůdci hnutí proti jaderným zbraním patřili Bertram Russell, Norman Thomas a Women's Strike for Peace ve Spojených státech. Byl by Orwell vůdcem tohoto hnutí, kdyby žil? V „Úvahách o Gándhím“ hledá Orwell cestu z jaderné války. Může to být nenásilí? To mohl být zlom v Orwellově myšlení, že se nedostal k rozvoji... ...Trvale byl mezi anarchisty od konce roku 1936 až do své velmi předčasné smrti v roce 1949. Vernon Richards, který Orwella dobře znal, mu rozuměl jako málokdo. Jaký je rozdíl v tom, že Orwell nebyl anarchista? Orwell byl dost blízko. Recenze od Raymonda S. Solomona(zkráceno)

Přidat Komentář Vrátit se nahoru