Reklama
Dnes je čtvrtek 19.09.2024      svátek má Zita
Zpět
Miroslav Tomanec, Ing., MBA

Stavební inženýr, restauratér, vinárník a pivovarník na penzi. Dnes už jenom kavárník a bývalý koaliční zastupitel, aktivně se snažící ovlivňovat chod našeho krásného města.

Rozdíl.

Miroslav Tomanec, Ing., MBA | 23.07.2023 11:05

"Češi by potřebovali válku. Vyhnat je v noci z baráku, zabít dítě, ženu, podříznout a barák zapálit. Aby pochopili, o čem je řeč". Pavel Novotný, starosta

"Musíme těm dobytkům zarazit tipec. Vyneseme je za rypáky a nacházíme do řeky." Tomáš Čermák, pravomocně 5,5 roku vězení.

Jsem si myslel, že tenhle zásadní rozdíl je lehce k pochopení. Ale když to se zcela vážnou tváří dává do souvislosti i jeden úspěšný podnikatel, kterého si jinak považuji, bo je mimo jiné zastupitel a postavil si také svůj kostel, vidím že ne.

Pavel Novotný je svérázný borec, který nejde pro ostrý výraz a syrové expresní vyjádření daleko. Ovšem nenašel jsem dosud nic, v čem bych v podstatě jeho sdělení nesouhlasil. A zde reaguje na to, jak se dnes už docela velká část naší společnosti staví k nelidské, zbytečné, odporné válce už jenom pár set kiláčků od nás. Názorem, že vlastní zkušenost by tento náhled určitě změnila. A ta nemusí být zase tak vzdálená. Ano, možná bych volil trochu jiná slova, ale jinak - naprostý souhlas s meritem. A hlavně - vůbec nic nezákonného.

Tomáš Čermák veřejně vyzýval k násilí na těch lidech, kteří se "provinili" jenom a jenom tím, že utekli před hrůzou co rusáci v jejich zemi rozpoutali. Před agresorem, který si umanul že jejich vlast vymaže z povrchu zemského a všechno cenné si vezme. Že všechno bude opět jeho. Prostě jenom byli v nesprávnou dobu na nesprávném místě a zachraňovali holé životy. Čermák by bezesporu zdrhal rovněž, být na jejich místě. Tedy otevřeně podněcoval ke stejnému, co tam Putin dělá. Proto je jeho jednání tak nebezpečné a došlo spravedlivého ocenění, byť jen u spodní hranice sazby. Někdy si říkám, jestli té tolerance vůči takovým už fakt není dost.

Protože důsledky takového počínání a na druhé straně zcela nepřiměřeně schovívavosti k němu už vidíme teď. Podněcující lži v Přerově. Pogrom v Brně. Sláva Putinovi v Krupce. Prostě platí že to jde rychle…názor - postoj - čin.
A proto je třeba tomu čelit a to podstatně razantněji než doteď.

Blog Jihlavské listy

Úvod blogu
Podmínky užívání blogu

Autoři

Archiv


Poslední příspěvky

„Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“ 17.09.2024
POVODEŇ 15.09.2024
Poštovní schránka v těchto dnech: 09.09.2024
PRÁVĚ DNES 27.08.2024
MEMENTO 21.08.2024

Poslední komentáře

Anthonyastom: Rozepře
zdenek gryc: „Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“
zdenek gryc: „Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“
zdenek gryc: „Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“
Svatopluk Beran: „Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“

Můj Blog

Přihlášení do blogu
Registrace na blog
Reklama

29 komentářů

Přidat Komentář

  • Jan P  | 23.07.2023 12:47  | Reagovat
    Pořád chci věřit, že už policie šetří i čuníka z Řeporyj Pavla Novotného a že i nad ním visí za šíření nenávisti pár let života za erár. Protože jinak jsme díky fialovcům Rusko.
  • Dvořák  | 23.07.2023 13:54  | Reagovat
    Koukám, že dno páně Tomance nemá mezí.
  • Dvořák  | 23.07.2023 13:56  | Reagovat
    Prase z Řeporyjí už tuším policie v šetření měla,neshledala nic. Jak překvapující, vezmeme li v úvahu výroky jiného politika odSS na adresu bývalého prezidenta.
  • Svatopluk Beran  | 24.07.2023 08:44  | Reagovat
    TAK TAKTO DOPADÁ HAVLOSKÁ SVOBODA PROJEVU A NYNĚJŠÍHO VZTAHU K SPOJENÝM STÁTŮM AMERICKÝM, OD BÝVALÝCH KOMUNISTICKÝCH ARMÁDNÍCH PŘÍSLUŠNÍKŮ. V ARMÁDNÍM MOZKU JE VŽDY NĚKDE V HLOUBCE ULOŽENO NĚCO, CO JE PRO MNOHÉ TĚŽKO POCHOPITELNÉ. ZDEJŠÍ PŘISPĚVATEL ALE I PODIVNÉ DÍTĚ ČESKÉHO BAVIČE PETRA NOVOTNÉHO, JSOU SE SVÝM ŽIVOTNÍM PŘEMÝŠLENÍM DŮKAZEM DNEŠNÍHO AMERICKÉHO ZMARU SVOBODY V KONKURENCI DNEŠNÍHO SVĚTA. PODPORA OBCHODNÍCH VÁLEK V JAKÉKOLIV PODOBĚ K VLASTNÍMU OBOHACENÍ NA ÚKOR TĚCH, CO S VYVRAŽĎOVÁNÍ, VYKRÁDÁNÍM, MUČENÍM A MNOHDY I GENOCIDIEM SPOJENÝCH STÁTŮ AMERICKÝCH PÁCHANÉ PO CELÉM SVĚTĚ NESOUHLASÍ A PŘEJÍ SI MÍROVÝ ŽIVOT, ZAČÍNÁ JÍT ZA HRANU BĚŽNÉHO MYŠLENÍ. NEOCHOTA USA OBCHODOVAT POUZE V PODMÍNKÁCH VZÁJEMNÉHO OBCHODOVÁNÍ, - KOMPERATIVNÍ VÝHODA - https://cs.wikipedia.org/wiki/Komparativn%C3%AD_v%C3%BDhoda PŘIVÁDÍ I ZDEJŠÍHO BLOGAŘE NA HRANICI ŠÍLENSTVÝ ŘEPORYJCE NOVOTNÉHO. TAK NĚJAK V ÚROVNI PISATELE BLOGU DOPADÁ AMERICKOU MORÁLKOU INDIVIDUALISMU A NEZBYTNÉHO VRAŽDĚNÍ PRO POTŘEBU OSOBNÍHO OBOHACENÍ, ZASAŽENÝ ČLOVĚK. ČÍM DÁL ČASTĚJI SE NYNÍ DEROU DO POPŘEDÍ BÝVALÍ VOJENŠTÍ VYZNAVAČI KOMUNISTÉHO ZŘÍZENÍ, NYNÍ VŠAK S PŘEHOZENÝM KABÁTEM, NA AMERICKÉ FINANČNÍ NEOLIBERALISTY. Život ale jde dál, jen pár hlupáků ukazuje svou vizitku schopností, které jim byly vloženy do kolébky, ostatním. :)
  • Svatopluk Beran  | 24.07.2023 22:29  | Reagovat
    TAK TU MÁME POD VLÁDOU ODS BUDOVANÉ ZAJÍMAVÉ MORÁLNÍ KREDITY DO BUDOUCÍ ČESKO AMERICKÉ SPOLEČNOSTI. NAPŘÍKLAD V USA UŽ BĚŽNÉ MASOVÉ VRAŽDĚNÍ V OBCHOĎÁKÁCH A ŠKOLÁCH. DVAKRÁT V JEDNOM DNI JE ZATÍM PRŮMĚR PRO TŘISTA MILIONOVÝ NÁROD. ŘEPORYJSKÝ STAROSTA ZATÍM SNÍ JEN O ZABÍJENÍ POLITICKÝCH KONKURENTŮ. TEN CHLAPEC TOHO POBRAL POMĚRNĚ HODNĚ OD NĚKTERÝCH KOMUNISTŮ PADESÁTÝCH LET. ZDALIPAK UVAŽOVAL O TOM, ŽE SI SÁM POD SEBOU PODŘEZÁVÁ TÍMTO SVÝM POHLEDEM VĚTEV. DNEŠNÍ ZVACÍ DOPIS PRO AMERICKÁ VOJSKA, (DESET LET NEVYPOVĚDITELNÁ SMLOUVA O SMLOUVĚ BUDOUCÍ A PŘITOM ZKUŠENOST Z USA A JEJICH NEZÁKONNOU VÝSTAVBOU VOJENSKÉ ZÁKLADNY NA SUVERNÍM ÚZEMÍCH SRBSKA), TO JE VLASTIZRADA. PANA NOVOTNÉHO BYCH ZA VLASTIZRADU NENAVRHOVAL NA POPRAVU NEBO ZABITÍ POMOCÍ TAJNÝCH SLUŽEB, ALE UMÍSTIT HO DO TAKOVÉ KLECE, JAKO DO MKTERÉ AMERIČANÉ ZAVÍRAJÍ DĚTI NA HRNICÍCH. TAK TAKOVÝ TREST BY SI URČITĚ KAŽDÝ ODEESÁK ZA VLASTIZRADU ZASLOUŽIL. https://www.youtube.com/watch?v=5QFQT8AwO0M ODS MIMINKO A ČESKÁ NADĚJNÁ BUDOUCNOST PODLE TOMANCE POD ZÁŠTITOU GENOCIDIA PÁCHANÉHO SPOJENÝMI STÁTY AMERICKÝMI PO CELÉM SVĚTĚ, Češi by potřebovali válku. Vyhnat je v noci z baráku, zabít dítě, ženu, podříznout a barák zapálit. Pavel Novotný STAROSTA ŘEPORYJEC a Miroslav Tomanec JIHLAVSKÝ KAVÁRNÍK. Vyznavač merita věci proč je dobrý nápad zabít někomu dítě a ženu. Zajímavé, že je oba dva nenapadla tato podle nich úžasná myšlenka, když Američané shazovali ve Vietnamu Napalm na děti, chemické látky, prováděli kobercová bombardován shazovali zajatce z vrtulníků, ženám strkali do vagín výbušniny. Když v Iráku stříleli do dětí, rodin, novinářů, když si udělovali rozkazy které jim umožňovali beztrestně páchat válečné zločiny. To ale nebyla ještě další americká obchodní válka dostatečně BLIZOUČKO, slovy pana Tomance
  • Daňový soumar  | 25.07.2023 15:41  | Reagovat
    Beran vy jste ultra debil. Asi nevíte co je podmiňovací způsob. Beran víte, že v tom vašem zmíněném Vietnamu byli i američtí novináři, kteří o tom co se tam dělo podávali nezkreslené informace a dokonce za fotku běžící popálené nahé dívky dostal 21 letý novinář pracující pro americkou armádu Pulitzerovou cenu a získal i cenu World Press Photo a významně ovlivnil pohled americké společnosti na válku ve Vietnamu? Můžete mi vy zabedněný tupý bolševický idiote říct, co by se stalo v tomto případu třeba s rusským novinářem, který by nafotil např. zvěrstva v Buči? Jak dlouho by trvalo, než by vypadl z okna? Místo abyste byl zalezlej se svou blbostí někde v koutě dáváte ji na odiv ostatním ... Rudej bolševickej nok ....
  • Svatopluk Beran  | 25.07.2023 21:31  | Reagovat
    NO A JELIKOŽ DAŇOVEJ CHYTRÁKU TO DOKÁZALO ZVEDNOUT MLÁDÍ V USA SPOLU S VIETNAMSKÝMI VETERÁNY, TAK OD TÉ DOBY MAJÍ INVESTIGATIVNÍ NOVINÁŘI OD PENTAGONU ZÁKAZ CHODIT DO PRVOLINIOVÝCH ZÁKOPŮ A VÁLKY V PRVNÍCH LINIÍ. OD VIETNAMU JDOU DO PRVNÍCH LINIÍ JEN VOJENŠTÍ ZPRAVODAJOVÉ A JEJICH ZÁBĚRY JSOU TAJNÉ. POKUD JE NĚKDO ZVEŘEJNÍ, VIZ ASÁNŽ, JSOU AMERICKÝMI TAJNÝMI SLUŽBAMI ODCHYTÁVÁNI A SOUZENI ZA VYZRAZENÍ STÁTNÍCH VOJENSKÝCH TAJEMSTVÍ. POKUD JSI SE ZAJÍMAL TY CHYTRÁKU SKUTEČNĚ O BUČU, TAK JISTĚ DOBŘE VÍŠ, ŽE POVOLENÍ NOVINÁŘI MOHLI VSTOUPIT DO BUČI AŽ TŘI DNY PO STAŽENÍ RUSKÝCH VOJSK A BĚHEM TĚCHTO TŘÍ DNÍ BYLI V BUČI AZOVŠTÍ ČISTIČI. TO ZNAMENÁ, ŽE AMERIČTÍ VELITELÉ A ORGANIZÁTOŘI AMERICKO RUSKÉ VÁLKY NA UKRAJINĚ ZAVEDLI TEN SAMÝ PŘÍSTUP CIVILNÍCH NOVINÁŘŮ DO VÁLEČNÝCH LINIÍ, JAKO PŘI VÁLKÁCH V IRÁKU. (jistě si například dobře vzpomínáš jak byli odsouzeni Zelenským a američany novináři, kteří potají jako první před vyčišťovacími ukrajinskými a zahraničními dobrovolníky, pronikly do Mariupolu) NAPŘED JDOU TZV ČISTIČI, TO JE SPECIÁLNÍ VOJSKA KTERÁ DANOU OBLAST VYČISTÍ OD ODSTŘELOVAČŮ A MIN TAK, ABY TAM MOHLI RÁDOBY BEZPEČNĚ I CIVILNÍ NOVINÁŘI, STÁLE ALE JEŠTĚ NEKOMPROMYSLNĚ VYBRANÍ NOVINÁŘI, PRO KTERÉ JE I UPRAVENA POTŘEBNÁ SCÉNA S CIVILISTY. DO JAKÁ MÍRY BYLI CIVILISTŮM A KTERÝM ODEBRÁNY ZBRANĚ ČI BAREVNÉ PÁSKY Z PAŽÍ JE OTÁZKOU TEPRVE NEZÁVISLÉHO VYŠETŘOVÁNÍ. S MANIPULACÍ CIVILNÍCH MRTVOL AMERIČANY NEBO BRITY JSOU ZKUŠENOSTI JIŽ Z IRÁKU A ARABSKÝCH ZEMÍ. SOUDY Z VOJÁKY ČI SPECIÁLNÍMI AGENTY UPRAVUJÍCÍ SKUTEČNOSTI PRO TEPRVE BUDOUCÍ VPUŠTĚNÉ NOINÁŘE JSOU NA INTERNETU K DOHLEDÁNÍ. JAK JISTĚ DOBŘE VÍŠ, NEBO MOŽNÁ SPÍŠ NEVÍŠ, BYLO DOMLUVENO PŘÍMĚŘÍ A STAŽENÍ RUSKÝCH VOJSK OD KIJEVA, TAKŽE PO STAŽENÍ RUSKÝCH VOJSK, BYLO NUTNÉ ZNIČIT TOTO PŘÍMĚŘÍ A VYTVOŘIT PRECEDENS. NA KOLIK BYL TENTO PRECEDENS VYTVOŘEN VSTOUPIVŠÍMI SPECIÁLNÍMI PŘÍSLUŠNÍKY AZOVSKÉHO PRAPORU A NAKOLIK BYL TENTO PRECEDENS DOMANIPULOVÁN A CO SE SKUTEČNĚ STALO A V JAKÉ MÍŘE, UKÁŽE TEPRVE NEZÁVISLÉ SVĚTOVÉ VYŠETŘOVÁNÍ, KE KTERÉMU MUSÍ BÝT PŘIJATI I RUSOVÉ. NIC JINÉHO PO ILEGÁLNÍ VÁLCE USA V IRÁKU A NÁSLEDNÝCH PRAKTIKÁCH VYČIŠŤOVACÍCH KOALIČNÍCH AMERICKÝCH VOJSK A JEJICH MANIPULACÍCH S CIVILISTY, ANI NENÍ JIŽ NIKDY MOŽNÉ.
  • Svatopluk Beran  | 25.07.2023 21:38  | Reagovat
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/tryzneni-ponizovani-i-vrazdy-civilistu-obvineni-proti-americkym-a-britskym-vojaku-jsou-stovky-61384
  • Svatopluk Beran  | 25.07.2023 21:40  | Reagovat
    https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-vrazdeni-civilistu-v-iraku-britanii-hrozi-vysetrovani-kvuli-valecnym-zlocinum-40303941
  • Svatopluk Beran  | 25.07.2023 21:42  | Reagovat
    https://www.armadninoviny.cz/krvavy-ucet-za-valku-v-iraku-130-000-mrtvych-civilistu.html
  • Svatopluk Beran  | 25.07.2023 21:46  | Reagovat
    https://legacy.blisty.cz/art/20025.html Jel jsem do Iráku a myslel jsem, že tam budu zabíjet lidi, o nichž jsem se domníval, že jsou zlí. Věřil jsem svému prezidentovi. Moje jednotka byla jedna z prvních v Bagdádu. Strašně jsem se bál. Nevěděl jsem, co si mám myslet. Poprvé jsem viděl mrtvoly. Lidi roztrhané na kusy. Dětičky bez nohou. Bylo to zdrcující, pohled, zvuky, strach. Je obtížné poslouchat mého seržanta, jak mi nařizuje: "Když se rozhodnete, že chcete zabít civilistu, který vypadá výhrůžně, tak ho zastřelte. Raději budu vyplňovat formuláře, než aby nějaký otrhanec zabil jednoho z mých vojáků." Učí nás, že jestliže někdo vypadá výhrůžně, máme proti tomu něco udělat dřív, než on zaútočí na nás. Nebyl jsem vychován v takovémto strachu a bude mi trvat dlouho, než si na to zvyknu. Jak zcela zjevně vidíme, Irák nebyl a není bezprostřední hrozbou Spojeným státům ani ostatnímu světu. Je tady obrovská negramotnost. Někteří zemědělci ani nevěděli, že probíhá Operace irácká svoboda. Tehdy jsem si uvědomil, že tuto válku zahájili ti, kteří z ní budou mít zisk, a že není pro zdejší lidi. My jako koalice jsme tyto lidi neosvobodili, zahnali jsme je ještě do hlubší chudoby. Snažíme se tady udržovat mír, když jsme všichni byli vycvičeni ničit. Jak má 200 000 vojáků udržet kontrolu nad touto zemí? Proč jsme neměli efektivní plán na znovuvýstavbu irácké infrastruktury? Proč nevědí američtí občané víc o těchto zvěrstvech?
  • Svatopluk Beran  | 25.07.2023 21:51  | Reagovat
    https://legacy.blisty.cz/art/51330.html Britští vojáci od začátku války v Iráku dezertovali 17 000 krát
  • Svatopluk Beran  | 25.07.2023 22:09  | Reagovat
    https://zoom.iprima.cz/valky/americke-lzi-199215 Největší americký podvod? Jak skoro 1 000 potvrzených lží rozpoutalo krvavou válku AMERIČANÉ LŽOU, PODVÁDÍ, KRADOU, ZNÁSILŇUJÍ, UPALUJÍ, FINANCUJÍ MAFIÁNSKÉ A FAŠISTICKÉ SEPARATISTICKÉ HNUTÍ VE SVĚTĚ A KLID PO PĚŠINĚ. PODOBNOU TAKTIKU OBKOUKÁ RUSKO, PO AMERICKÉ INVESTICI 5 MILONŮ DO VOLEBNÍHO PUČE UKRAJINSKÝCH NACIONALISTŮ - VYZNAVAČŮ UKRAJINSKÁHO DRUHOVÁLEČNÉHO FAŠISMU - KTEŘÍ ZNEUŽILI TŘETINU NESOUHLASÍCÍCH UKRAJINSKÝCH OBYVATEL PŘI PROTESTECH V KIJEVĚ A JE TADY NAJEDNOU PROBLÉM. ANO JE TO PROBLÉM, JE TO NEZÁKONÁ RUSKÁ VÁLKA BEZ MANDÁTU OSN, ALE CO JE TO ZA OBČANY ČESKÉ REPUBLIKY KTERÝM AMERICKÉ VÁLEČNÉ ZLOČINY NEVADÍ A BARBARSKOU AMERICKOU VÁLKU PODPOROVALI A NAJEDNOU SE JEDNÁ O NĚCO JINÉHO? JE TO STEJNÉ STEJNÉ SVINSTVO, JEN NĚKTEŘÍ Z VÁS MAJÍ MORÁLKU POŠRAMOCENOU A KTERÉ BY MĚLA NAŠE POLICIE SOUDIT A ODSOUDIT ZA SOUHLAS S AMERICKÝM SVĚTOVÝM VYVRAŽĎOVÁNÍM. TAK TROCHU JSI DAŇOVEJ ZAMRZL Z VĚDOMOSTMA O NOVINÁŘÍCH A VÁLCE V SEDMDESÁTÝCH LETECH. ALE TA TVÁ TEORIE JE 60 LET STARÁ A USA UŽ VÁLEČNOU NOVINAŘINU ZCELA PŘEKOPALI PRO HLUPÁKY.
  • Svatopluk Beran  | 26.07.2023 14:38  | Reagovat
    HAVLOVSKÁ AMERIKANIZACE PODPORUJÍCÍ AMERICKÉ SVĚTOVÉ VÁLKY A VRAŽDĚNÍ PRO OBCHODNÍ ZISK USA UŽ I V V ČESKÉ REPUBLICE, PLUS I OMEZOVÁNÍ ŽIVOTNÍ ÚROVNĚ ČESKÝCH DŮCHODCŮ NA ZAČÁTKU TŘETÍHO TISÍCILETÍ, JEDE PO PĚTIKOALIČNÍM, NA LŽÍCH VYHRANÉM VOLEBNÍM VÝTĚZTVÍ, JIŽ NAPLNO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! https://www.seznam.cz/ Do Česka dorazily první americké armádní vrtulníky. Zůstat, nebo odejít? Ukrajinští sedmnáctiletí kluci stojí před těžkou volbou. Podívejte se, jaké změny důchodů protlačila koalice Sněmovnou.
  • Daňový soumar  | 26.07.2023 15:32  | Reagovat
    Beran študujte https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_wars_involving_Russia
  • Svatopluk Beran  | 26.07.2023 19:29  | Reagovat
    Co je na tom ke studiu, není to nic nového, známé věci, o tom a ničem jiném, se teď mluví u nás třicet let pořád. Řeč ale není vůbec o amerických zvěrstvech páchaných po celém světě z vyššího počti stovek amerických vojenských základen a ještě se americké válečné zločiny mnohými českými blbci podporují. Teď Američany a jejich zbraně chtějí ještě nasrat k nám, jak komunisti ruské i s Rusy. Už měli být Američani třicet let z Evropy v prdeli a ne organizovat mafiánské a fašistické puče v uvolněných místech Evropy a provokovat. Mají svůj ostrov mezi dvěma oceány, kde se jim podařilo zdecimovat domorodce, ukrást jim zem, zdecimovat jeden zvířecí druh a na černé, navezené rase z jiného kontinentu vybudovat ekonomiku. S Amerikou či Ruskem ve vlastní zadku a jejich pátými kolonami, nikdy žádná skutečná svoboda nikde nebude.
  • Zdeněk Gryc  | 28.07.2023 11:07  | Reagovat
    Svatopluk Beran říká: Středa, 26. 7. 2023 v 19:29 Řeč ale není vůbec o amerických zvěrstvech ZAČÍT SE MÁ PODLE J.A. KOMENSKÉHO VĚCMI JEDNODODUŠÍMI A BLIŽŠÍMI PROČ TU - ZEMSKÁ ZVĚRSTVA PUTINOVA TROLLA NEZAJÍMAJÍ ? Páter Josef Toufar 121 Miloš Vystrčil | Čtvrtek, 20. 7. 2023 v 7:01 Po okupaci nacistickým Německem a po vypuknutí II. světové války byl jáhen Josef Toufar 29. června 1940 na svátek sv. Petra a Pavla biskupem Mořicem Píchou vysvěcen v Hradci Králové na kněze. Slavná primice se konala v rodném Arnolci a zúčastnily se jí stovky občanů, Toufarových přátel, spolužáků a duchovních. Novosvěcenec Josef Toufar si nechal na primiční obrázek s podobenkou tehdy ještě blahoslavené Anežky České natisknout prosbu: „Za hlasem Tvým jsem, Pane, šel, dej sílu duši mé.“ 1940 Prvním Toufarovým kaplanským působištěm se stala rozlehlá farnost městečka Zahrádka u Humpolce, ke které patřilo rozsáhlé území s dvanácti obcemi, třemi kostely a poutní kaplí a se sedmi školami, ve kterých se každý týden vyučovalo náboženství. Farnost čítala kolem 3.000 farníků. Kaplan Josef Toufar přišel na své první působiště již jako zralý, vyrovnaný a svěží muž a naprosto otevřeně a upřímně tu žil své kněžské povolání. Pomáhal lidsky a duchovně formovat mládež, za války byl oporou svým farníkům a kryl řadu protinacistických aktivit. Opravuje kostely, pomáhá místním židovským rodinám i sociálně slabým, nebojácně a vlastenecky káže. Z Toufarovy kněžské pastorace a inspirace se zrodila tři kněžská povolání, mezi nimiž vyniká postava Mons. prof. Karla Vrány, významného českého filozofa, teologa, esejisty a vydavatele. 1945 Po skončení II. světové války může P. Josef Toufar naplno rozvinout své pastorační aktivity. Zakládá v obci Sdružení katolické mládeže, které shromažďuje 250 mladých lidí z celého kraje a s nimi pořádá duchovní obnovy, exercicie, poutě, modlitební setkání, vzdělávací večery, přednášky, taneční zábavy, sportovní akce, divadelní představení atd. Ve své činnosti je inspirován pastorací sv. Dona Bosca. Mnohé žáky doučuje a připravuje na zkoušky, zařizuje pro ně ubytování a podnájmy, zajímá se o jejich starosti. 1948 Po komunistickém puči v únoru 1948 vystoupili komunističtí funkcionáři v Zahrádce a na okrese Ledeč nad Sázavou, kteří začali agresivně na hradeckém biskupu Píchovi požadovat Toufarovo přeložení ze Zahrádky do jiné farnosti. Důvod – P. Josef Toufar byl v Zahrádce vyhraněnou osobností a autoritou, která překračovala hranice církve a to ateistickým ideologům a jejich sluhům překáželo. Na podporu Josefa Toufara a tedy proti jeho přeložení do jiné farnosti tehdy vznikla v Zahrádce a okolí petice, kterou podepsaly tři tisíce farníků, ale také lidé jiného vyznání i občané stojící mimo církev. Pod nepolevujícím politickým tlakem nakonec sám Josef Toufar rezignuje. A biskupskou konzistoř žádá o přeložení do nedaleké farnosti Číhošť, kam se stěhuje 16. dubna 1948. 1948 V novém číhošťském působišti (farnost Číhošť s přilehlými obcemi čítala kolem 1200 katolíků, patřilo k ní osm vesnic a sedm škol; v té době P. Toufar také vypomáhal v sousední farnosti Zbýšov) se hned a odhodlaně pouští do díla – do duchovní obnovy i oprav. Angažuje se v obecních záležitostech – upravuje okolí chrámu, pomáhá starým lidem vymáhat důchody, iniciuje vznik poštovní pobočky, zařizuje v místě zubařskou živnost atd. Obětavost a vysoká aktivita v pastorační činnosti – to jsou erbovní znamení jeho úsilí. Proticírkevní represe Mezi lety 1948–1949 zesiluje tlak československých komunistických orgánů na podřízení si katolické církve. První vlna, trvající od února 1948 zhruba do dubna 1949, byla časem, kdy se mocenský aparát snažil zlomit církevní odpor taktickou dohodou, což pro komunisty skončilo neúspěchem. Církev se odmítla podrobit marx-leninské ideologii a diktatuře. Komunistický aparát přechází do otevřeného boje. Chce si podrobit katolíky silou. Vyjádření komunistických lídrů připomíná slovník vojenských velitelů. Prezident Gottwald požádal církevní šestku, aby rychle připravila kompromitující materiál proti církevním představitelům. Připravuje se útok proti klášterům a jsou schváleny nové zákony a vládní nařízení, s jejichž pomocí měla být legislativně zakotvena podřízenost římskokatolické církve státu. V této složité politické situaci se P. Josef Toufar pokouší obstát se ctí. Nevystupuje radikálně proti komunistickým funkcionářům, je si vědom odpovědnosti za chod farnosti, a tak se vše pokouší řešit domluvou a osobním jednáním. Číhošťský zázrak Do této dramaticky rozbouřené doby přichází zvláštní znamení. 11. prosince 1949 (tehdy III. neděle adventní) se v číhošťském kostele, právě ve chvíli Toufarova kázání, podivuhodně rozkývává dřevěný oltářní křížek a zůstane stát nakloněn a zkroucen ke kazatelně s mírným převisem. Záhadný úkaz vidělo 20 svědků. 1950 Událost v Číhošti se roznesla po celých Čechách a do zapadlé vesnice se sjíždějí stovky poutníků i zvědavců. Situace, která se nehodí do scénáře komunistické straně, bojující v té době proti církvi otevřeně a nepokrytě. Po pár týdnech státní aparát rozjíždí zbrkle drtivou akci, na kterou kladou špičky stranického aparátu (komunistický prezident Gottwald, ministři Čepička a Kopecký) velký důraz – využít této příležitosti a vypořádat se s nepřítelem - katolickou církví. Faráře donutit ke lživému doznání, že sám hýbal křížkem a ukázat tak křesťanské náboženství jako podvodné opium pokrokového lidstva. Josef Toufar má být pak veřejně, před celým národem obviněn v politickém vykonstruovaném soudním procesu z toho, že jako podvodník s křížkem hýbal za pomoci gum a pér. P. Josef Toufar je ve večerních hodinách 28. ledna 1950 tajnou státní bezpečností unesen z číhošťské fary, odvezen do valdického vězení a tam brutálně vyslýchán speciální sedmičlennou Instruktážní skupinou Státní bezpečnosti. Jenže něco „neklape“ – technikům od StB se v číhošťském kostele podvodný mechanismus nedaří sestrojit tak, aby fungoval, a kněz Josef Toufar ve valdických kobkách bude po následující čtyři týdny trápen a sadisticky ubíjen k smrti. Nemá se k čemu přiznat, je nevinný. 1950 25. února 1950, kolem půl deváté večer, v den druhého výročí komunistického převratu, Josef Toufar umírá po operaci ve Státním sanatoriu v Praze v Legerově ulici. Následně je pitván a jeho mrtvé tělo zahrabáno v hromadném hrobu na hřbitově v Praze-Ďáblicích. Toufarova jména je však propagandisticky zneužito v právě natáčeném filmu Běda tomu skrze něhož přichází pohoršení. „Pacient byl nahý, protože mám před očima dodnes celé jeho tělo. Viděl jsem, že je pokryto modřinami velikosti tak za polovic dlaně. Na prsou, na břiše, na nohách, na pažích... všade. Neostýchám se použít slova vražda!“ MUDr. František Maurer, vedoucí lékař Návrat do Číhoště Ostatky P. Josefa Toufara prošly po archeologickém ohledání důkladným antropologickým výzkumem a genetickou identifikací. Za přítomnosti rodiny P. Toufara, královéhradeckého biskupa Jana Vokála a dalších zainteresovaných účastníků byly pak ostatky číhošťského mučedníka uloženy dopoledne 10. července 2015 v pražském antropologickém ústavu do kovové schrány, zapečetěny a převezeny do Číhoště na Vysočinu. A tam, v kostele Nanebevzetí Panny Marie, slavnostně uloženy v neděli 12. července 2015 při bohoslužbě do hrobu – 65 let po násilné smrti.
  • Svatopluk Beran  | 28.07.2023 11:26  | Reagovat
    SKUTEČNOSTÍ JE, A TO JE VELIKÝ ,,ROZDÍL,, ŽE SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ PŘENESLY PO DVACETI LETECH DECIMACE ARABSKÝCH ZEMÍ SVÉ VÁLKY DO EVROPY, A EVROPA JAK BLBÁ TO JEŠTĚ PLATÍ. A TO JAK PŘÍMO, TAK I ZA NEEKOLOGICKY TĚŽENÉ AMERICKÉ BŘIDLICOVÉ ENERGIE, KTERÝMI SI USA NIČÍ SVOU ZEM. SNAD NEJVĚTŠÍ HLUPÁCI Z CELÉ ZÁPADNÍ EVROPY JSOU ČEŠI A NÁŠ AMERICKÝ VLÁDNÍ SLEPENEC I S PROAMERICKÝM PŘEDSEDOU SENÁTU A V AMERICE ZAŠKOLENÝM GENERÁLEM - DNES ČESKÝM PRESIDENTEM, DŘÍVE KOMUNISTICKÝM STUDENTEM VOJENSKÉHO ZPRAVODAJSTVÍ WARŠAVSKÉ SMLOUVY. ENERGE SE K NÁM DOSTÁVÁ NAMÍSTO LEVNÉ, BŘIDLICOVÁ PŘES CELÝ OCEÁN NAVÁŽENÁ DRAHÁ Z USA, ČI DALŠÍ JINÉ Z JINÝCH ČÁSTÍ SVĚTA ZA ORGANIZOVÁNÍ AMERICKÉHO OBCHODOVÁNÍ S ENERGIEMI. O STO AŽ DVĚ PROCENT DRAŽŠÍ ENERGIE A NESMYSLNÁ PODPORA AMERICKÉ VÁLKY V EVROPĚ. NAMÍSTO VZÁJEMNĚ VÝHODNÉHO CELOSVĚTOVÉHO OBCHODOVÁNÍ. DOSTÁVÁME SE POD AMERICKOU SMYČKU VÁLEČNÉHO IDIOTISMU A ČESKÉHO VÁDNÍHO I CELOEVROPSKÉHO HLUPÁCTVÍ A VAZALSTVÍ. O STO AŽ DVĚSTĚ PROCENT DRAŽŠÍ ENERGIE, PŘITOM ALE VLÁDNÍ OMEZOVÁNÍ PŘÍMŮ Z AKTIVITY VYŘAZENÝCH OBČANŮ VĚKEM, POD VEDENÍM PÁNA V KRISTU - JUREČKY. ŽÁDNÁ SOUBĚŽNÁ FINANČNÍ TRAJEKTORIE S DRAHÝMI ENERGETICKÝMI SUROVINAMI, ORGANIZOVANÝMI Z USA. A JEŠTĚ Z NÁS DĚLÁ BLBCE NAŠE VLÁDA S TÍM, ŽE SE MÁME POKLONKOVAT TOMU, KDO NÁM CÍLENĚ VE SVŮJ OBCHODNÍ A FINANČNÍ PROSPĚCH, ZNEMOŽNIL DOSTÁVAT CENOVĚ PŘIJATELNÉ ENERGIE A ROZTOČIL SI TÍM DOMA JEŠTĚ VE SVŮJ PROSPĚCH VÁLEČNOU KONJUNKTURU. AMERICKÝ NEOLIBERALISMU A JEHO CELOSVĚTOVÉ VÁLEČNÉ PLÁNY, NAPROSTO ZNEHODNOCUJÍ EVROPSKOU LIDSKOU VSTŘÍCNOST A MĚNÍ JI NA AMERICKOU VLÁDU A PISTOLNÍKY KONCE OSUMNÁCTÉHO A ZAČÁTKU DEVATENÁCTÉHO STOLETÍ. TENTOKRÁT VŠAK SE NEJEDNÁ O RABOVÁNÍ NOVÉHO SVĚTA, NÝBRŽ O RABOVÁNÍ CELÉHO SVĚTA, V TEORII CÍLENÉ DVOUPROCENTNÍ INFLACE, ZAJIŠŤOVANÉ CENTRÁLNÍ AMERICKOU BANKOU A NA NÍ NAPOJENÝCH KOMERČNÍCH BANK, VYTVÁŘEJÍCÍCH NE PLNĚ KRYTÝMI DLUHY, RÁDOBY ZÁPADNÍ BLAHOBYT. CO VŠECHNO SE ZA TÍM ALE SKRÝVÁ VĚDÍ I VŽDY V ROZBOUŘENÝCH VODÁCH ,,ČESTNÍ,, :) PIRÁTI,, https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-rany-do-obliceje-a-kopance-asistentka-popsala-napadeni-piratem-kolarikem-
  • Svatopluk Beran  | 28.07.2023 11:35  | Reagovat
    DOHODA ZE STÁTNÍMI ORGÁNY JE, NEREAGOVAT. NĚKTEŘÍ STARŠÍ OBČANÉ JE TOTIŽ POTOM ZBYTEČNĚ ZAMĚSTNÁVAJÍ. REÁLNOU OTÁZKOU PAK JE, ZDALI SE TAK CHOVALI I ZA BÝVALÉHO REŽIMU A DNES SE AKORÁT POKOUŠÍ SAMI V SOBĚ REHABILITOVAT.
  • Zdeněk Gryc  | 28.07.2023 15:57  | Reagovat
    REÁLNOU OTÁZKOU PAK JE, ZDALI SE TAK CHOVALI I ZA BÝVALÉHO REŽIMU -------------------------------------------------------------------------------------- REÁLNOU OTÁZKOU PAK JE, JAK CHOVALI BERANI ZA BÝVALÉHO REŽIMU
  • Zdeněk Gryc  | 28.07.2023 16:24  | Reagovat
    oprava: "REÁLNOU OTÁZKOU PAK JE, ZDALI SE TAK CHOVALI I ZA BÝVALÉHO REŽIMU" ————————————————————————————–----------------------- REÁLNOU OTÁZKOU PAK JE, JAK SE CHOVALI BERANI ZA BÝVALÉHO REŽIMU ------------------------------------------------------------------------------------- ZA STÁVAJÍCÍHO REŽINU SE STALI GAST ARBEITRY v USA
  • Jan P  | 28.07.2023 18:48  | Reagovat
    "Lidé jsou také zodpovědní za to, co se rozhodnou ignorovat. " -Milan Kundera
  • Zdeněk Gryc  | 28.07.2023 20:48  | Reagovat
    Jan P říká: Pátek, 28. 7. 2023 v 18:48 „Lidé jsou také zodpovědní za to, co se rozhodnou ignorovat. “ ------------------------------------------------------------------- ANONYM IGNORUJE SÁM SEBE ------------------------- ANONYMY HÁZEL DO KOŠE Josef Jelinek šéfredaktor Jihlavských listů „Hodil se do rozbouřené doby začátku devadesátých let, a protože byl rozený psavec, pomohl Jihlavským listům v jejich obnoveném rozjezdu, „Jožka se pak stal šéfredaktorem, a protože byl člověkem, který nade vše miloval svobodu a naprostou nezávislost, vedl noviny podle svého volnomyšlenkářství,“ „Dokázal se ale svých kolegů zastat, když byli neprávem napadáni. Anonymy házel do koše.“ Zdeněk Gryc je mu osobně vděčný, že si povšiml článku v Orgánu OV KSČ k Únoru 1975 a napsal článek: „Min uže nět“ A také už zřejmě nikdy nedojde k realizaci „avantgardní“ myšlenky, jejíž autor – někdejší redaktor jihlavské Jiskry Milan Dvořák – by nejraději osadil pamětními tabulkami všechny domy s podobnými nápisy v azbuce, jimiž sovětští vojáci v prvních dnech po válce označovali, že byl „kvartal prověren“ Trápila ho otázka, jaký že to vůbec máme vztah k „pokrokovým tradicím“, když sdělení gardového poručíka Rvalova „Kvartal prověren – min nět“ není zvěčněno pro příští generace podobnou pamětní tabulkou jako třeba to, že „V tomto domě bydlil v roce 1830-31 Karel Havlíček Borovský . . . „Historii píše život a je na nás, abychom naši dělnickou, pokrokovou tradici a její symboly lépe ochraňovali a zakládali. Nemohu než sáhnout v této souvislosti pro jiný příklad. Kdysi stál cestou na Kalvárii v Jihlavě starý most a na něm socha sv. Jána. Starý most ustoupil novému, který se stal vstupem do budoucího moderního sídliště města. Samozřejmě že se nezapomnělo na renovaci sochy sv. Jána nákladem cca 15.000 korun i na příslušné místo na novém mostě, kam by měl být opět umístěn. Nestane se tak a je to moudré. Projektant tu dbal pozorně památky, možná i umělecké. My bychom měli pamatovat na to, aby na ono prázdné místo (kam chtěl projektant sochu znovu umístit) vyplnila soch třeba sportovce“… „Musíme naše inženýry-architekty učit uctívat památku dělnické třídy a komunistické strany. A pokud některým z nich tyto myšlenky nejsou blízké, ukládat jim v tomto smyslu konkrétní požadavky k odbornému ztvárnění. Generace dnešní i příští ocení bezpochyby skutečnost, jako je plánované postavení pomníku prezidentu Gottwaldovi v sídle okresního města na památečním místě, z něhož k občanům Jihlavska promlouval“. Dnes to lze ještě prostorově řešit. Za pět let bude pozdě. Tady – i jinde.“ Ještě štěstí, že v historii žádný plod přisluhování tomu, co momentální představuje dobré bydlo, v porovnání se skutečnými hodnotami neobstojí a ¨ že nás nic nenutí učit „naše inženýry – architekty myslet a tvořit především ideově, v úctě ke komunistické straně“ Josef Jelínek Jihlavské listy 28. 6. 94
  • Jan P  | 28.07.2023 21:11  | Reagovat
    Do prdele s „diktaturou proletariátu“ sračku, pokud ji vlastní stát a ne dělníci samotní, není to socialismus, ať tomu Grycové říkáte jakkoli. Jen vaše pravidelná připomínka: pokud dělníci nevlastní a přímo nekontrolují výrobní prostředky, není to socialismus. Zdeněk Gryc říká: Pátek, 28. 7. 2023 v 20:48 "Třídní válka / Asi nejlepší válka na světě" Viděno v Kodani https://www.facebook.com/radicalgraff/posts/pfbid03HSsN1Lz7HU8yKSiCAmas8Ro36424U1UCM4XjWpgpSh33ixTyzS412JTud4YZ7UPl?locale=cs_CZ
  • Svatopluk Beran  | 28.07.2023 21:27  | Reagovat
    Kdo má v sobě potřebu nahlásit státním bezpečnostním orgánům osobu s jiným pohledem na svět, nejsmutnější že i dnes v DEMOKRCI se takoví občané mezi námi pohybují, je prostě UDAVAČ. Tak daleko to dotáhl vyznavač Havla a schvalovatele bombardování, ale pouze v obchodních zájmech USA. Kdo udal na výzvu dnešní totalitní české vlády jediného možného pohledu a povoleného názoru na světové dění, je prostě práskač a práskačem vždycky byl a bude.
  • Zdeněk Gryc  | 29.07.2023 08:10  | Reagovat
    Převzato: 4.9.2015 Aktuality/Komentáře (26), Vždy je dobré vědět, kdo je majitelem daného média, říká novinářka Sabina Slonková, šéfredaktorka serveru Neovlivní.cz. Shodneme se, že rozpoznat propagandistické články je stále těžší? I díky internetu, který změnil média? Ano, nová média vnesla nový prvek v tom, že na internetu můžete získat jakoukoliv informaci. Myslím, že spousta lidí nedokáže rozlišit věrohodnost jednotlivých serverů. Informaci bere stejně hodnověrnou, jako když ji má z tradičního dlouhodobě prověřeného média. Takže kdokoliv cokoliv na internet umístí, spousta lidí má tendence dát v důvěryhodnosti rovnítko mezi v podstatě pofidérní zdroj, SNAŽIVÉHO PUTINOVA TROLLA a relevantní informací. DENACIFIKACE UKRAJINY BRATRSKÁ POMOC V ROCE 1968 OSVOBOZENÝ REPUBLIKY V ROCE 1945 VÝMNĚNA HÁKOVÉHO KŘÍŽE ZA SRP S KLADIVEM NA RUDÉ VLAJCE „Ze všech německých praporů se vystříhával ten kruh s hákovým křížem. Sehnalo se červené sukno a zase se to přišilo do středu a přidalo se tam kladivo a srp.“ https://www.pribehynasichsousedu.cz/jihlava/jihlava-2019-2020/bauersima-zdenek/
  • Jan P  | 29.07.2023 09:26  | Reagovat
    Vzpomněl jsem si na tzv. proruskou aktivistku Nelu Liskovou, která vyzvala k denacifikaci České republiky. Bývalý ministr kultury Herman ji za to udal policii. Ten samý Herman teď vyslovil obdiv k austrofašistovi Dollfussovi. Opravdu to nemá žádnou souvislost?
  • Jan P  | 29.07.2023 12:01  | Reagovat
    25. července 1934 zemřel na tuberkulózu ve věku 44 let v exilu v Paříži Nestor Machno, zakládající člen revoluční povstalecké armády Ukrajiny během ruské revoluce 1917. Jeho milice, nazvaná machnovci, porazila kontrarevoluční bílou armádu generála Denikina, popravila antisemity a přerozdělovala půdu a moc dělníkům a rolníkům. Poté se pokusili bránit revoluci na Ukrajině před Rudou armádou, co je zradil bolševici, až je nakonec obsadila drtivá vojenská síla. Machno má zvláštní místo v anarchistických dějinách. Na územích, které bránili povstalci anarchistické černé armády, žili lidé životním stylem bez státní příslušnosti od roku 1918 do roku 1921. Ukázal, jak je možné odolat všem formám hierarchie a útlaku a existovat ve zcela svobodné, spolupracující společnosti. Podle Emmy Goldmanové bylo Machnovým cílem vytvořit na jihu libertariánskou společnost, která by sloužila jako vzor pro celé Rusko. Zajímavé je, že Trockij kdysi poznamenal, že si s Leninem pohrávali s myšlenkou přidělit území Machnovi za tímto účelem, ale projekt vznikl, když vypukly boje mezi anarchistickými partyzány a bolševickými silami na Ukrajině. Žádné politické strany, žádné diktatury, žádný stát, rady pracujících... Machnovia: Budování anarchismu v občanské válce. Toto video je historií svobodného území na Ukrajině během ruské občanské války, které se jmenuje Machnovia nebo Machnovtčína. Jednalo se o obrovský anarchistický region na Ukrajině zahrnující miliony lidí a bránila ho černá armáda: https://www.youtube.com/watch?v=ZmncVmrt1ko&t=20s
  • jihlavák  | 30.07.2023 14:42  | Reagovat
    Češi jsou národ nevděčnejch udavačskejch prasat. Říká spolustraník Miloše z Vysočiny a Pjotra z Brna, pro které je slušnost nadevše. Kulizrak tvrdí, že je to pohoda, žádný trestný čin. Tuto zem vede neuvěřitelná verbež a svoloč, nám to kupodivu vůbec nevadí, protože jinak by už lítali z oken. https://www.youtube.com/watch?v=mY9kKLPg4o4

Přidat Komentář Vrátit se nahoru