Reklama
Dnes je čtvrtek 19.09.2024      svátek má Zita
Zpět
Miloš Vystrčil

Narozen v roce 1960 v Dačicích, od narození žije v Telči. Na podzim roku 2010 zvolen senátorem obvodu 52 - Jihlava. Od roku 2020 je předsedou českého Senátu. www.vystrcil.cz

http://www.vystrcil.cz/

Kaplička v&nbsp;Řídelově a jedna<br>opravdu velká stavba

Miloš Vystrčil | 03.08.2023 12:00

Před třemi roky byla v malé obci u Telče v Řídelově postavena a požehnána kaplička svaté Anny, na jejíž výstavbu kromě obce Řídelov přispěl také Kraj Vysočina a řada drobných dárců.
Řídelov je obec, ve které žije asi 80 obyvatel, náklady na výstavbu kapličky činily podle starosty Radka Maryšky asi milión korun, a nebýt dobrovolné práce a pomoci zdarma, byly by náklady mnohem vyšší. Kaplička byla vystavěna z rozhodnutí zastupitelstva, neboť historicky se právě pouť svaté Anny v Řídelově slavila a místní se rozhodli tradici obnovit.


Letos jsme se sešli na poutní mši v Řídelově potřetí. Postupně se tak začíná obnovovat tradice svatoanenské pouti v Řídelově, místní se setkávají, přicházejí poutníci a duchovní, a kulturní život v Řídelově je opět bohatší a různorodější.


Osobně z toho mám velkou radost a výstavbu kapličky považuji za čin osvícený a odvážný zároveň. Péče o vlastní tradice a územní pospolitost je jedním z úkolů samosprávné činnosti obcí a měst.
Na kapličku v Řídelově jsem si vzpomněl v pátek 28. července, kdy jsem mohl být přítomen počátku výstavby nové multifunkční haly (arény) v Jihlavě, která nahradí již nevyhovující Horácký zimní stadión.
Zastupitelé města Jihlavy se rozhodli k odvážnému a zároveň pro zachování rozvojového potenciálu krajského města zásadnímu kroku.


Horácký zimní stadión je nezapomenutelně spojen se slavnou érou Dukly Jihlava a vlastně také i rozvojem a autoritou Jihlavy jako nezpochybnitelným okresním a hokejově celostátně významným městem.
Stadión však slouží již od roku 1955. Není tedy divu, že 68 let stará stavba je v kritickém stavu.
Dlouho nevyhovuje dnešním požadavkům na skutečně špičková sportovní utkání a pro svoji jednoúčelovost téměř neumožňuje konání jiných typů společenských akcí, jako jsou například velké konference, koncerty, veletrhy apod.


Jihlava je přitom dnes krajským městem s výjimečně výhodnou polohou a velkými možnostmi dalšího rozvoje.
Vždy platilo a bude platit, že pokud disponujete talentem, potenciálem rozvoje, šancí být úspěšný, že se tak nestane bez vlastní práce a snahy, bez vlastní vůle jít úspěchu naproti.
Nejde to však bez odvahy. Musíte někdy dělat rozhodnutí a podnikat kroky, které nejsou úplně jednoduché, které nejsou bez rizika, a stává se i to, že se takové kroky ne všem líbí a ne všichni je podporují.


Rozhodnutí o výstavbě multifunkční haly v Jihlavě je právě takovým krokem.
Krokem, který je šancí a impulsem pro Jihlavu. Impulsem, který může velmi napomoci nejen jejímu celkovému rozvoji, nýbrž i rozvoji celé Vysočiny. I proto je dobře, že si význam této jihlavské investice uvědomuje také stát a Kraj Vysočina.


Je dobře, že již dnes je domluveno, že se na téměř dvoumiliardové investici bude významně podílet také Kraj Vysočina a prostřednictvím Národní sportovní agentury také Česká republika.
Na výstavbě kapličky v Řídelově se shodli zastupitelé v Řídelově. Obyvatel žije v Řídelově asi 80 a náklady na výstavbu byly více než 1 milión korun.


Samozřejmě je v Řídelově spousta dalších věcí, na které by bylo možné ten milión korun použít.
Výstavba multifunkční arény v Jihlavě si vyžádá podle rozpočtu necelé 2 miliardy korun. Obyvatel žije v Jihlavě asi 50.000 a na celé Vysočině nás žije potom půl miliónu.


Samozřejmě, že také Jihlava, stejně jako Řídelov, potřebuje investovat do mnoha dalších věcí.
Víme však, že Jihlavě s investicí na výstavbu arény pomohou stát i Kraj Vysočina a hlavně víme, že v Řídelově tu kapličku nejen úspěšně postavili, nýbrž již radostně a spokojeně s mnoha poutníky oslavili tento rok již třetí svatoanenskou pouť.

Blog Jihlavské listy

Úvod blogu
Podmínky užívání blogu

Autoři

Archiv


Poslední příspěvky

„Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“ 17.09.2024
POVODEŇ 15.09.2024
Poštovní schránka v těchto dnech: 09.09.2024
PRÁVĚ DNES 27.08.2024
MEMENTO 21.08.2024

Poslední komentáře

Anthonyastom: Rozepře
zdenek gryc: „Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“
zdenek gryc: „Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“
zdenek gryc: „Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“
Svatopluk Beran: „Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“

Můj Blog

Přihlášení do blogu
Registrace na blog
Reklama

10 komentářů

Přidat Komentář

  • jihlavák  | 08.08.2023 17:10  | Reagovat
    Lidu pohádky o kapličce a na druhé straně Fiala se zrádcem Rakušanem otevřeli dveře islamizaci státu. Nebo dalšímu zadlužování, nyní údajně kvůli řešení uměle vytvořené migrační krizi. Jaké může mít pocity politik, který se přímo podílí na věčném finančním zotročení budoucích generací ? Jak se mu asi spí?
  • jihlavák  | 09.08.2023 06:01  | Reagovat
    https://www.novinky.cz/clanek/domaci-nevzpominam-si-ze-bych-soudil-emigranty-snad-jeden-pripad-odpovedel-zaskoceny-predseda-us-baxa-40439951 Bolševičtí dinosauři stále věrně slouží. Nyní ve službách globalistů. Soudruh prezident navrhl soudruha Fremra jako ústavního soudce. Soudruha Fremra rozvědčíku prezidentovi schválil SENÁT. Soudruha RYchetského vystřídá v čele ÚS pan Baxa. Ten je "čistý", byl jen kandidát na členství v KSČ. Po sametovém podvodu už nemělo smysl vstupovat. Přišli noví páni.
  • Svatopluk Beran  | 09.08.2023 09:04  | Reagovat
    CO BY TO CHYTROLÍN Z DAČIC, ČECHOČÍŇAN A PŘEDÁVAČ KLÍČŮ OD NEJVYŠÍ ČESKÉ POLITICKÉ KOMORY VYSTRČIL, SLOUŽÍCÍ AMERICKÉ VYVRAŽĎOVACÍ SVĚTOVÉ SVOBODĚ, NESCHVÁLIL? JO JE TO RADOST SLEDOVAT TY ČISTÉ A SLUŠNÉ CHLAPCE V NEJVYŠŠÍCH ČESKÝCH VLÁDNÍCH A POLITICKÝCH POZICÍCH, KDYŽ LEZOU OPĚT JAK POVÁLEČNÍ KOMUNISTÉ DO ZADKŮ VELMOCI.
  • franta pulpytel  | 11.08.2023 23:05  | Reagovat
    Když jsem si přečetl blog pana Vystrčila, tak jsem pochopil ,že mu jde o to aby si občané Jihlavy ,ještě lépe z celé vysočiny vzali příkad z občanů Rídelova a dobrovolně přispěli na výstavbu arény. Podle pana Vystrčila v Rídelově kapalo, v Jihlavě by mohlo pršet. Odkazuji na věty, nebýt dobrovolné práce obyvatel Rídelova byla by oprava mnohem dražší . Potom srovnání počet obyvatel Rídelova s počtem obyvatel Jihlavy a ještě lépe celé Vysočiny ( pokud by se dobrovolně zapojili obyvatelé celé Vysočiny , tak by to mohla být , kdyby dal každý občan Vysočiny 1000 kč tak by to dělalo 500 milionů ). Dodatek nebylo za tak zvaného komunismu všechno špatné ,když pán Vystrčil chválí dobrovolnou práci Z
  • Jan P  | 18.09.2023 16:13  | Reagovat
    Ta multifunkční hala stejně jako v Jihlavě se nevyplatí. Jinak by po ní skočil soukromý provozovatel. Budeme mít dluhy a trafiky pro politiky a jejich přátele. Ale o tom přece zastupitelská demokracie je. https://blisty.cz/art/115238-cerny-den-pro-brno.html
  • Svatopluk Beran  | 18.10.2023 07:44  | Reagovat
    A ještě něco málo výroků ze strany ministrů za ODS a politické odpovědnosti pana předsedy senátu Vystrčila. PODHOUBÍ INFLACE SLÁBNE A TÍM V ČR SLÁBNOU TLAKY NA DALŠÍ RŮST INFLACE :) Tak chytře komentují zpravodajci českých NEZÁVISLÝCH MEDIÍ ministry za ODS finanční podporu války, z kapes českých daňových poplatníků. Války USA s Ruskem na Ukrajině o transport uhlíkových ruských zásob do Evropy a zisk z nich. Jediným vítězem přes USA zaplacený nacionalistický puč Banderovských pohrobků v Kyjevě, při protestech části obyvatel Ukrajiny před ukrajinskými volbami v letech 2014 jsou Spojené Státy Americké samotné. Přezbrojení celé Evropy zajistí USA válečnou konjunkturu na několik desetiletí, téměř shodně, jak poválečný Marshallův plán i s UNRRou dohromady. Též Evropa se namaže na několik desetiletí z rekonstrukce Ukrajiny. Jen dnešní běžní Ukrajinští občané ze svými dětmi a vnuky budou neuvěřitelně koukat, jak svou prací budou desetiletí odvádět finanční danění americké války z Ruskem, v své zemi. No i když ve své je dost špatné popsání. Ukrajina již několik let od vlády Zelenského není celá jejich, ale její velká část je používána v zájmu západních investičních programů. Daní za dnešní americké snažení v Evropě je Česká a potažmo Evropská inflace, plus možná až milion mrtvých na Ukrajinské a Ruské straně dohromady.
  • Svatopluk Beran  | 18.10.2023 07:46  | Reagovat
    Svatopluk Beran říká: Váš komentář čeká na schválení. Středa, 18. 10. 2023 v 7:44 A ještě něco málo výroků ze strany ministrů za ODS a politické odpovědnosti pana předsedy senátu Vystrčila. PODHOUBÍ INFLACE SLÁBNE A TÍM V ČR SLÁBNOU TLAKY NA DALŠÍ RŮST INFLACE ? Tak chytře komentují zpravodajci českých NEZÁVISLÝCH MEDIÍ ministry za ODS finanční podporu války, z kapes českých daňových poplatníků. Války USA s Ruskem na Ukrajině o transport uhlíkových ruských zásob do Evropy a zisk z nich. Jediným vítězem přes USA zaplacený nacionalistický puč Bande.ovských pohr.bků v Ky.evě, při protestech části obyvatel Ukrajiny před ukrajinskými volbami v letech 2014 jsou Spojené Státy Americké samotné. Přezbrojení celé Evropy zajistí USA válečnou konjunkturu na několik desetiletí, téměř shodně, jak poválečný Marshallův plán i s UNRRou dohromady. Též Evropa se namaže na několik desetiletí z rekonstrukce Ukrajiny. Jen dnešní běžní Ukrajinští občané ze svými dětmi a vnuky budou neuvěřitelně koukat, jak svou prací budou desetiletí odvádět finanční danění ame.ické vál.y z Ruskem, v své zemi. No i když ve své je dost špatné popsání. Ukrajina již několik let od vlády Zele.ského není celá jejich, ale její velká část je používána v zájmu západních investičních programů. Daní za dnešní americké snažení v Evropě je Česká a potažmo Evropská inflace, plus možná až milion mrtvých na Ukrajinské a Ruské straně dohromady.
  • Svatopluk Beran  | 18.10.2023 07:49  | Reagovat
    Opět se omlouvám za tečky ve slovech. Rakušanův mediální cenzurovací automat mě některá slova nedovolil napsat správně celá Česky i když nemají žádný sprostý význam.
  • Zdeněk Gryc  | 18.10.2023 10:22  | Reagovat
    NO TO VÍTE RAKUŠÁCI, ZASE KONTROLUJÍ NAŠE HRANICE
  • Zdeněk Gryc  | 18.10.2023 10:40  | Reagovat
    HUMANISMUS HAMASU RAKETY Z VODOVODU ------------------------------------------------- 1945 a 2023 UNRRA a UNRWA Zdeněk Gryc | Úterý, 17. 10. 2023 v 16:42 Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (anglicky: United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East, zkráceně UNRWA) je organizace OSN. Byla založena v roce 1949 Valným shromážděním OSN.[1] Organizace vznikla kvůli palestinském exodu během izraelské Války za nezávislost a po ní. Poskytuje vzdělání, zdravotní péči, sociální služby a pomoc při mimořádných událostech více než 4 milionů palestinským uprchlíkům žijící v Jordánu, Libanonu a Sýrii, rovněž poskytuje pomoc na Západním břehu Jordánu a v Pásmu Gazy. ------------------------------------------------- HUMANISMUS HAMASU RAKETY Z VODOVODU ------------------------------------------------- Evropská unie zaplatila v Gaze vodovod, Hamás jej rozřezal a vyrábí z něj rakety PředchozíDalší + DALŠÍCH 7 FOTOGRAFIÍ VÁLKA V IZRAELI Pokud by to nebylo natočené na video, těžko by se něčemu takovému dalo uvěřit. Na sociální síti X se v posledních dnech šíří video, kde příslušníci Hamásu vykopávají vodovod, který Palestincům zafinancovala Evropská unie, a z trubek poté vyrábějí rakety, které střílejí na Izrael. Zpráva ostře kontrastuje s tím, že zástupci EU odmítají Palestincům "sáhnout" na peníze, které tam na rozvoj posílají. 18. 10. 2023 09:49 | Autor Jiří Masojídek Zdroj: https://www.extra.cz/zpravy-evropska-unie-zaplatila-v-gaze-vodovod-hamas-jej-rozrezal-a-vyrabi-z-nej-rakety-6534c?_gl=1*1eknlle*_up*MQ..*_ga*MTU5MzIwNjAxNC4xNjk3NjE3Njkz*_ga_ZKK8HVQF2D*MTY5NzYxNzY5MS4xLjAuMTY5NzYxNzY5MS4wLjAuMA..*_ga_NQSRBP9BEV*MTY5NzYxNzY5MS4xLjAuMTY5NzYxNzY5MS4wLjAuMA..*_ga_TSDF8YRS0L*MTY5NzYxNzY5MS4xLjAuMTY5NzYxNzY5MS4wLjAuMA..*_ga_D0HY453659*MTY5NzYxNzY5MS4xLjAuMTY5NzYxNzY5MS4wLjAuMA..