Reklama
Dnes je čtvrtek 19.09.2024      svátek má Zita
Zpět
Petr Klukan

Narozen 2. 4. 1961 v Jihlavě, je absolventem Přírodovědecké fakulty UJEP Brno. Od roku 1993 je šéfredaktorem Jihlavských listů. Mezi jeho největší záliby patří fotografování.

http://www.jihlavske-listy.cz

Vymřít

Petr Klukan | 11.08.2023 10:46

Když v neděli u památníku popravených promluvil předseda Senátu Vystrčil, apeloval i na to, aby lidé, kteří se aktivně podíleli na udržení komunistického režimu, nenastupovali do významných pozic. Každému bylo jasné, koho tím myslí. Jeden navržený trestní soudce by se mohl stát ústavním soudcem - jenže za komunismu soudil i emigranty.

Senátor ostatně na platformě X (dříve Twitter) jasně řekl, že soudce při slyšení před senátory opakovaně říkal nepravdy a pak to sváděl na paměť.

Pominu blábolivé reakce lidí, kteří Vystrčilovi vyčítají, že Senát soudce schválil, a on jako předseda proti němu píše. O tom je přece demokracie; Vystrčil demokraticky respektuje rozhodnutí většiny, i když má jiný názor.  

Jiný pohled lze však poskytnout na řadu komunistů ve funkcích před rokem 1989, kteří po dalších 33 let budovali (vím, je to zprofanované slovo) demokracii. Současný prezident Pavel je toho příkladem.

Nedělejme si iluze, kdyby komunismus trval o dva tři roky déle, mnozí dnes čestní a slušní by se ke komunistům ze zištnosti či strachu dali a působili by ve velmi důležitých funkcích.

Jak z toho ven? Odpověď je jednoduchá. Lidé, kteří žili v komunismu, musí vymřít. Do té doby se stále budou objevovat osoby, které se s bývalým režimem nějakým způsobem namočily. A my budeme přemýšlet a diskutovat, co s nimi, jak se k nim postavit… I poté, kdy 33 let vzorně pomáhaly demokracii?

Blog Jihlavské listy

Úvod blogu
Podmínky užívání blogu

Autoři

Archiv


Poslední příspěvky

„Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“ 17.09.2024
POVODEŇ 15.09.2024
Poštovní schránka v těchto dnech: 09.09.2024
PRÁVĚ DNES 27.08.2024
MEMENTO 21.08.2024

Poslední komentáře

Anthonyastom: Rozepře
zdenek gryc: „Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“
zdenek gryc: „Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“
zdenek gryc: „Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“
Svatopluk Beran: „Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“

Můj Blog

Přihlášení do blogu
Registrace na blog
Reklama

11 komentářů

Přidat Komentář

  • jihlavák  | 12.08.2023 10:04  | Reagovat
    .....osoby vzorně 33 let pomáhaly demokracii? :-))))))) Aplikují leda příkazy z USA a EU. Z moskevských zadnic přelezly do zadnic amerických a bruselských. Hned pochopily ,že se otočil vitr. Vytvořily jen lumpendemokracii. Totalita několika nejbohatších rodin a nadnárodních monopolů je naše demokracie.
  • Dvořák  | 12.08.2023 17:10  | Reagovat
    Takže pane Klukane,abychom se dostali z toho porevolučního marasmu, tak všichni,kdo ho zažili musí chcípnout? Já chápu,že se snažíte zastat kamaráda,asi,ale je to marný. Pávek lhal taky a dnes sedí na hradě a je to v pohodě. Tady se zavedl kurevsky dvojí metr a Vystrčil je mistr v jeho použití. Pokud zmiňujete blábolení,tak to přesně sedí na toho tchajvance. Když se teda po 33 letech všechno maže, tak proč najednou vadí Fremr? Spáchal nějaký závažný zločin? Mě připadá, že teda dělal jen svoji práci. Tak jako Pávek.A možná jsem pozorně neposlouchal a nečetl zprávy,ale nepřišlo mí,že by Národní fronta nějak protestovala.
  • Svatopluk Beran  | 14.08.2023 09:20  | Reagovat
    Rozdíl v DEKOMUNISTIKACI v ČR, v porovnání s DENACIFIKACÍ v NĚMECKU není prakticky žádný. Oba dva PŘERODY byly a jsou řízeny ze SPOJENÝCH STÁTŮ AMERICKÝCH. A to v bezvýhradném hospodářském zájmu SPOJENÝCH STÁTŮ AMERICKÝCH. Pokud se nám bývalí NACISTÉ NEBO KOMUNISTÉ hodí, TAK JE V POHODĚ OMLUVÍME A POUŽIJEME. Teď se na mne budeš Petře asi opět zlobit, ale jak jinak to napsat asi neumím, UŽITEČNÉ HLUPÁKY, kteří nestojí o svou vlastní ORÁLNÍ A EKONOMICKOU SVOBODU, ale boudou prosazovat jen AMERICKOU MILITARISTICKOU PLUTOKRACII, krytou americkými technologickými úspěchy, na jejichž financování se od poválečného období MUSÍ POD AMERICKÝM MILITARISMEM PODÍLET CELÝ SVĚT, tak takové páté kolony se najdou v každé zemi. JE VELICE SMUTNÉ, ŽE EVROPSKÁ MYŠLENKA SVOBODNÉ SPOJENÉ EVROPY, KTEROU PROSAZOVAL I HUSITSKÝ KRÁL JIŘÍK Z PODĚBRAD, ALE BYLA TO MYŠLENKA UŽ KARLA VELIKÉHO https://cs.wikipedia.org/wiki/Karel_Velik%C3%BD NEORGANIZOVALY SAMI EVROPANÉ, ALE TATO EVROPSKÁ MYŠLENKA PRO EVROPU BYLA VYUŽITA, ZAPLACENA A PROSAZENA AŽ SPOJENÝMI STÁTY AMERICKÝMI V NEPROSPĚCH EVROPY PO 2SV, V BEZVÝHRADNÝ HOSPODÁŘSKÝ ROSPĚCH SPOJENÝCH STÁTŮ AMERICKÝCH. STALI SE Z NÁS JEN VAZALOVÉ USA V POKUSU A SUROVINOVÉ A VÝROBNÍ OVLÁDNUTÍ SVĚTA V BEZVÝHRADNÝ PROSPĚCH USA. JE SMUTNÉ CO DNEŠNÍ VLÁDA VYKRISTALIZOVANÁ NA VOLEBNÍM PODVODU S CÍLENÝMI, LŽIVÝMI PŘEDVOLEBNÍMI SLIBY O BUDOUCÍM ZDAŇOVÁNÍ A SVOBODĚ V TÉTO ZEMI, DNES PROVÁDÍ S OBČANY V TÉTO ZEMĚ. DNEŠNÍ PÁTÁ PROAMERICKÁ KOLONA V TÉTO ZEMI, MÁ OPRAVDU BEZVÝHRADNOU ČESKOU NOVINÁŘSKOU PODPORU K ODSTRČENÍ SE OD ZBYTKU SEDMIMILIARDOVÉHO SVĚTA.
  • petr klukan  | 14.08.2023 10:09  | Reagovat
    Dvořákovi: No, nenapsal jsem chcípnout, ale vymřít. Porevoluční marasmus, jak označujete porevoluční dobu, je dobou více či méně kvalitní práce pro demokracii. Až vymřeme všichni, co si pamatujeme komunistický režim, zaniknout problémy s posuzováním lidí, kteří se režimem namočili víc, či míň. Toť celé. Sváťovi: Nezlobím se na tebe, ale asi nechci a neumím diskutovat nad tím, že za vše na celém světě, možná i ve vesmíru může USA. :-) (takovým tvrzením se můžeme lehce vyviňovat ze svého konání). Trochu mi to připomíná herce, politika a novináře Martina Štěpánka, se kterým jsem se setkal při stáži v Rádiu Svobodná Evropa v Praze. Podle něho mohli za VŠECHNO komunisté. Takže když někdo v redakci začal o tom, že nepojede nějaká linka metra - podle pana Štěpánka za to mohli komunisté. Jako když římský politik Cato každý proslov končil větou: Ostatně soudím, že Kartágo musí být zničeno.
  • FL  | 14.08.2023 13:22  | Reagovat
    To jihlavak - To, že neumíte česky nepřekvapí, to vy ,,flastenci" tak máte . Volat po vlastenectví, ale vyjít později než z páté základní, to ne. Ale proč tady musíte papouškovat hesla komunistů? Asi vám moc cizí nejsou.
  • jihlavák  | 14.08.2023 14:22  | Reagovat
    Sám jste bolševik. Váš bolševik na Hradě navrhl jednoho bolševika na post ústavního soudce a další skoro bolševik bude předseda. Hlavně nezapomeňte s rusackymi soudruhy z Ukrajiny oslavit 21. srpen, kdy vám přišli bratrský pomocí. Pokud si myslíte, že žijete v demokracii, pak jste chrochtal blahem , když jste si za prezidenta mohl vybrat soudruha bureše nebo komunistického rozvědčíka pávka. Čest.
  • Svatopluk Beran  | 14.08.2023 21:33  | Reagovat
    Petře nevím jak to napsat, že to nemyslím zle, ale to co píšu o USA je historická skutečnost. Na světě probíhá miliardy různých záporných skutečností. Nikdy jsem nepsal, že ,,VŠECHNY TYTO ZÁPORNÉ SVĚTOVÉ SKUTEČNOSTI, JSOU ORGANIZOVÁNY Z USA JAK POZNAMENÁVÁŠ, ŽE VE SVÝCH PŘÍSPĚVCÍCH UVÁDÍM. PÍŠU JEN A JEN O TĚCH, KTERÉ SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ HISTORICKY SPÁCHALY A KTERÉ NÁSLEDNĚ UTVÁŘEJÍ VÝVOJ SVĚTOVÉ SPOLEČNOSTI. A ŽE JICH JAKO NEJVĚTŠÍ SVĚTOVÁ OBCHODNÍ, MILITARISTICKÁ VELMOC, KTERÁ SI DALA ZA ÚKOL ORGANIZOVAT SVĚT, SPÁCHALY. JAŠTĚ KE VŠEMU NEUMOŽŇUJÍ, ABY JE ZA TO SVĚT SOUDIL A ONY TAK MOHLY DOKÁZAT, ŽE JEJICH SLUŠNOST A NEZJIŠTNOST V ORGANIZOVÁNÍ SVĚTA, VÁLKAMI, VRAŽDĚNÍM A PÁCHÁNÍM VÁLEČNÝCH ZLOČINŮ JE V PROSPĚCH CELÉHO SVĚTA :) . POKUD ČESKÁ NOVINÁŘSKÁ OBEC TYTO AMERICKÉ BARBARSKÉ PRAKTIKY CÍLENĚ, JAK KOMUNISTÉ ZA SOCIALIZMU NEZVEŘEJŇUJÍ JE ZCELA NA BÍLEDNI, ŽE ODEMNE TO VYPADÁ JAKO STEJNÁ NENÁVIST, KTEROU DNES PRAKTIKUJE NAŠE VLÁDNÍ ELITA, NĚKTEŘÍ OBČANÉ A KOMPLETNÍ NOVINÁŘSKÁ OBEC K RUSKU A JEHO NEZÁKONNÉ VÁLCE NA UKRAJINĚ. TATO VÁLKA V ROZPORU ZE STANOVAMI OSN MÁ OVŠEM SVŮJ HISTORICKÝ VÝVOJ JIŽ V NĚKOLIKA MINULÝCH DESETILETÍCH, ORGANIZOVÁNÍM AMERICKÝCH OBCHODNÍCH ENERGETICKÝCH POTŘEB A ZAJIŠTĚNÍ HODNOTY AMERICKÉHO DOLARU, COBY NEJSILNĚJŠÍ REZERVNÍ MĚNY SVĚTA, UHLÍKOVÝMI ZÁSOBAMI CELÉHO SVĚTA. (PO VYTIŠTĚNÍ VĚTŠÍHO POČTU DOLARŮ, NEŽ NA KTERÝ MĚLA SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ KRYTÍ VE ZLATĚ PADL BRETONWODSKÝ MNĚNOVÝ SYSTÉM, DOHODNUTÝ KE KONCI 2SV. A USA TEDY ZAVEDLY PRO OCHRANU HODNOTY DOLARU, KRYTÍ DOLARU KAŽDÝM VYTĚŽENÝM BARELEM ROPY V KTERÉKOLIV ZEMI SVĚTA) TO MIMO JINÉ ZNAMENÁ, ŽE SVĚT JE ZCELA JINÝ A SLOŽITĚJŠÍ, NEŽ JE PŘEDKLÁDÁN ČESKÝM OBČANŮM CELOU DOBU MEDII, PO UKONČENÍ VLÁDY JEDNÉ STRANY V NAŠÍ ZEMI. ROZUMÍM TOMU ŽE O TOM NĚKTEŘÍ LIDÉ NECHTĚJÍ DISKUOVAT A RADĚJI ZAVÍRAJÍ OČI, PROTOŽE TO BOURÁ JEJICH ŽIVOTNÍ VÍRU A NADĚJI V LEPŠÍ SVĚT.
  • Svatopluk Beran  | 17.08.2023 08:41  | Reagovat
    Váš otec, PAVEL TIGRIT přesídlil s rodinou z USA do Paříže v roce 1960 jako pracovník jednoho amerického nakladatelství. Mezi odborníky i pamětníky dnes celkem není sporu o tom, že ve skutečnosti pracoval pro CIA. Nebo že odtamtud měl finanční zdroje. Ale to my jsme nevěděli. Vím to, určitě od chvíle, kdy v roce 2013 vyšla kniha pana Kosatíka Tigrid, poprvé, kde se o tom píše. Ono je to tam jen tak jemně naznačeno. Jemně, ale i tak to pro nás byla novinka. Tehdy jsem volala bratrovi: Myslíš, že je to pravda? A on: Podívej se, já jsem to tušil. Jak by mohl táta žít jenom ze Svědectví? V té době jsme to brali tak, že táta je zaměstnaný u americké firmy Walker and Company, v její evropské pobočce. Tečka. Vydávali knihy, tiskli je v belgických Bruggách, ty knihy jsem fyzicky viděla. Nakladatelství existovalo. Dneska když se nad tím člověk zamyslí, je evidentní, že peníze na Svědectví, na československý exil, na všechny ty knihy a časopisy posílané domů odněkud musely přijít. https://echo24.cz/a/SjvRk/rozhovor-tigridova-tatu-financovala-cia-kniha-promeny-sveta O KOM SE JEŠTĚ NAŠE DĚTI A VNUCI DOVÍ ŽE SPOLUPRACOVAL S NEJAGRESIVNĚJŠÍ ZPRAVODAJSKOU ORGANIZACÍ SVĚTA CIA? CIA, KTERÁ OD SVÉHO ZALOŽENÍ PRO VLÁDY SPOJENÝCH STÁTŮ MUČÍ OBČANY CELÉHO SVĚTA, INICIUJE PŘEVRATY, VÁLKY, VRAŽDĚNÍ V CELÉM SVĚTĚ? O VONDROVI, FIALOVY, ČERNOCHOVÉ, RAKUŠANOVY, TOPOLÁNKOVI, VYSTRČILOVY? KDO Z ODS ČI JAKÝCH KOLIV JINÝCH NAŠICH VLÁD JE JEŠTĚ AGENTEM CIA A PŘETVOŘUJE NAŠI REPUBLIKU V AMERICKOU VAZALSKOU KOLONII, NAMÍSTO SVOBODNÉ ČESKÉ REPUBLIKY? JEJÍŽ START JSME MĚLI PO 89 ROCE MINULÉHO STOLETÍ JAKO SVĚTLOU VIZI PRO SEBE, SVÉ DĚTI, SVÁ VNOUČATA. KDO JEŠTĚ ASI SLOUŽÍ A JE MOŽNÁ I PLACEN PŘÍMO OD TÉTO AMERICKÉ, PO CELÉM SVĚTĚ OPERUJÍCÍ ZPRAVODAJSKÉ SLUŽBY A JE V ŘADÁCH AGENTŮ CIA? KDO VŠECHNO JEŠTĚ UKRADL SAMETOVOU REVOLUCI V 89 ROCE OBČANŮM A PŘEDÁVÁ JÍ DNEŠNÍ I BUDOUCÍM VLÁDÁM USA?
  • Svatopluk Beran  | 17.08.2023 08:54  | Reagovat
    Váš otec, PAVEL TIGRIT přesídlil s rodinou z USA do Paříže v roce 1960 jako pracovník jednoho amerického nakladatelství. Mezi odborníky i pamětníky dnes celkem není sporu o tom, že ve skutečnosti pracoval pro CIA. Nebo že odtamtud měl finanční zdroje. Ale to my jsme nevěděli. Vím to, určitě od chvíle, kdy v roce 2013 vyšla kniha pana Kosatíka Tigrid, poprvé, kde se o tom píše. Ono je to tam jen tak jemně naznačeno. Jemně, ale i tak to pro nás byla novinka. Tehdy jsem volala bratrovi: Myslíš, že je to pravda? A on: Podívej se, já jsem to tušil. Jak by mohl táta žít jenom ze Svědectví? V té době jsme to brali tak, že táta je zaměstnaný u americké firmy Walker and Company, v její evropské pobočce. Tečka. Vydávali knihy, tiskli je v belgických Bruggách, ty knihy jsem fyzicky viděla. Nakladatelství existovalo. Dneska když se nad tím člověk zamyslí, je evidentní, že peníze na Svědectví, na československý exil, na všechny ty knihy a časopisy posílané domů odněkud musely přijít. https://echo24.cz/a/SjvRk/rozhovor-tigridova-tatu-financovala-cia-kniha-promeny-sveta O KOM SE JEŠTĚ NAŠE DĚTI A VNUCI DOVÍ ŽE SPOLUPRACOVAL S NEJAGRESIVNĚJŠÍ ZPRAVODAJSKOU ORGANIZACÍ SVĚTA CIA? CIA, KTERÁ OD SVÉHO ZALOŽENÍ PRO VLÁDY SPOJENÝCH STÁTŮ MUČÍ OBČANY CELÉHO SVĚTA, INICIUJE PŘEVRATY, VÁLKY, PROSTĚ VRAŽDĚNÍ PO CELÉM SVĚTĚ? O VONDROVI, FIALOVY, ČERNOCHOVÉ, RAKUŠANOVY, TOPOLÁNKOVI, VYSTRČILOVY? KDO Z ODS ČI JAKÝCH KOLIV JINÝCH NAŠICH VLÁD JE JEŠTĚ AGENTEM CIA A PŘETVOŘUJE NAŠI REPUBLIKU V AMERICKOU VAZALSKOU KOLONII, NAMÍSTO SVOBODNÉ ČESKÉ REPUBLIKY, JEJÍŽ START JSME MĚLI PO 89 ROCE MINULÉHO STOLETÍ JAKO SVĚTLOU VIZI PRO SEBE, SVÉ DĚTI, SVÁ VNOUČATA. KDO JEŠTĚ ASI SLOUŽÍ A JE MOŽNÁ I PŘÍMO PLACEN TOUTO AMERICKOU, PO CELÉM SVĚTĚ OPERUJÍCÍ ZPRAVODAJSKOU SLUŽBOU? KDO JEŠTĚ JE V ŘADÁCH AGENTŮ CIA? KDO VŠECHNO UKRADL SAMETOVOU REVOLUCI V 89 ROCE ČESKÝM OBČANŮM A DÁVÁ NÁS I NAŠE POTOMKY DNEŠNÍ I BUDOUCÍM VLÁDÁM USA K DISPOZICI? ANO BUDEME MUSET VYMŘÍT, ABY NAŠI POTOMCI VŮBEC NIC ANI NETUŠILI O TOM, V JAKÝCH POLOPRAVSÁCH A SKUTEČNOSTECH JSOU TOPENI.
  • jihlavák  | 17.08.2023 18:25  | Reagovat
    Celkem bude zajímavé sledovat, jak soudruzi pětikoaliční progresivisté připomenou55 výročí okupace Československa. Bude to asi problém, protože v hojném počtu přijeli i "rusáci" z Ukrajiny. Rusácká /i ukrajinská/ okupační verbež tu smrděla 21 let.
  • Jan P  | 17.08.2023 20:35  | Reagovat
    Jeden dobrý známý mi vyprávěl, že jeho máma za bolševika vystudovala práva. A protože s červeným diplomem a měla dobrý původ, mohla si vybrat, kam chce. Šla dělat podnikovou právničku do zapadlého projektového ústavu. Jo, přesně proto, aby nemusela ubližovat lidem.

Přidat Komentář Vrátit se nahoru