Reklama
Dnes je čtvrtek 19.09.2024      svátek má Zita
Zpět
Miloš Vystrčil

Narozen v roce 1960 v Dačicích, od narození žije v Telči. Na podzim roku 2010 zvolen senátorem obvodu 52 - Jihlava. Od roku 2020 je předsedou českého Senátu. www.vystrcil.cz

http://www.vystrcil.cz/

Půlmaraton, Na kole dětem …

Miloš Vystrčil | 14.09.2023 13:03

Uplynulý týden byl bohatý na sportovní akce, kterých se na Vysočině tradičně účastním.
V sobotu vyjela z Telče tradiční cyklistická jízda v rámci projektu Na kole dětem. Josef Zimovčák, několikanásobný mistr světa v jízdě na vysokém kole, odstartoval z historického telčského náměstí již třináctou charitativní jízdu, jejímž cílem je nejen přitáhnout lidi k cyklistice a sportu vůbec, ale také pomoci těm, kteří si sami pomoci nemohou, a kteří naši pomoc opravdu potřebují.


Nemocnice Jihlava tak díky projektu Na kole dětem obdržela dar ve výši více než 100 tisíc korun na pomoc onkologicky nemocným dětským pacientům, a je tedy zřejmé, že se jedná o akci velmi záslužnou.
O den později v neděli se konal v Jihlavě již osmý ročník Jihlavského půlmaratonu. Již tradičně organizátoři ze zapsaného spolku SLIBY-CHYBY propojili sportovní zápolení i s pomocí těm, kteří to opravdu potřebují. V rámci organizace závodu se podařilo vybrat desetitisíce korun na podporu Vítka a Fandy, kteří jsou těžce nemocní a jejich léčba je opravdu nákladná.


Na obou akcích a mnoha dalších, které zpravidla dobrovolně a nezištně pořádají různí většinou bezejmenní nadšenci, obdivuji, že kromě přirozené výchovy k pohybu dochází zároveň i k propojení těchto akcí s odhodláním a nezištnou vůlí pomáhat.


Josefa Zimovčák je ve svých 66 letech nabitý energií a strhává ostatní a na svém vysokém kole jde všem příkladem. Velmi mě těší, že jeho celostátní etapová jízda bude mít v roce 2024 dne 29. května cílový dojezd své poslední etapy v českém Senátu v areálu Valdštejnského paláce. Na Jihlavském půlmaratónu si velmi cením toho, že zahrnuje i rodinný běh a všechny možné druhy štafet, což pomáhá popularizaci běhu a jeho zpřístupnění i rodinám a začátečníkům.


Sám jsem si při tom uplynulém sportovním víkendu silněji než obvykle uvědomil jednu důležitou věc. Protože jsem teprve na začátku minulého týdne překonal nemoc, nemohl jsem trénovat a letos poprvé jsem nemohl aktivně ani cyklojízdu s Josefem Zimovčákem ani Jihlavský půlmaratónu přímo jako účastník absolvovat. Byl jsem tedy odsouzen do role diváka a musím říci, že pro mě nebylo úplně jednoduché chovat se ukázněně a doporučení lékařů poslechnout.


Píšu to tady zejména proto, že jsem si právě v těch chvílích toho stavu, když něco nemůžete a přitom byste moc chtěl, uvědomil, jak velkým štěstím je být zdravý. Zkrátka my všichni, co si podle nálady a času můžeme po většinu roku jít třeba zajezdit na kole nebo zaběhat nebo jít dělat úplně něco jiného, co se nám zrovna zachce, máme velké štěstí.


Je proto moc dobré si sem tam uvědomit, že to, že to takto máme, že to vůbec není samozřejmost a že máme vlastně opravdu štěstí a máme to v tomto smyslu v životě docela jednoduché.


Je moc dobře, když si potom zároveň také člověk uvědomí, že je docela dost lidí, kteří to takto jednoduché v životě nemají a že tedy když člověk má štěstí a může, tak není vůbec špatné, když třeba někomu pomůže.


Tak asi tolik k Jihlavskému půlmaratónu, k cyklojízdě Na kole dětem a spoustě dalších akcí. Díky za tyto akce a aktivity a díky všem lidem, kteří je organizují, kteří druhým pomáhají.

Blog Jihlavské listy

Úvod blogu
Podmínky užívání blogu

Autoři

Archiv


Poslední příspěvky

„Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“ 17.09.2024
POVODEŇ 15.09.2024
Poštovní schránka v těchto dnech: 09.09.2024
PRÁVĚ DNES 27.08.2024
MEMENTO 21.08.2024

Poslední komentáře

Anthonyastom: Rozepře
zdenek gryc: „Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“
zdenek gryc: „Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“
zdenek gryc: „Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“
Svatopluk Beran: „Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“

Můj Blog

Přihlášení do blogu
Registrace na blog
Reklama

4 komentářů

Přidat Komentář

  • Svatopluk Beran  | 15.09.2023 08:28  | Reagovat
    Napřed zcizit tuhle zem v zájmu neoliberálního smýšlení některých českých občanů, následně rozdat naší zem cizí zaoceánské velmoci a pak tu dělat chytrého a hodného. TO BY VÁM ŠLO PANE PŘESEDO SENÁTU. Tichošlápek, který nás z nenávisti a s tváří dobráka, klidně potají prodává. Nepodporují české vazalství ODS americké plutokracii i americkému obchodnímu militarismu a podporuji zítřejší demonstraci občanů na Václavském Náměstí v Praze proti zrádcům a kolaborantům v podání PĚTIKOALICE a předsedy senátu Vystrčila. TOTALITA JEDINÉ SPRÁVNÉ CESTY EVROPSKÉHO VAZALA BRUSELU, K ZAOCEÁNSKÉ VELMOCI, NAMÍSTO VZÁJEMNÉ SPOLUPRÁCE OBČANŮ CELÉ TÉTO PLANETY JE MORÁLNÍ DEKADENCÍ POLISTOPADOVÉHO DĚNÍ Z ROKU 1989. JE SMUTNÉ KAM NÁS TATO DEKADENCE ČESKÉ PRAVICE, LIDOVCŮ A PIRÁTŮ VEDE. Sladké řeči o štěstí a úlisnost v podání předsedy senátu Vystrčila, v lidech však potupa a ostuda z nemožnosti posouvat svět mimo dogma a rámec pouze EKONOMIKY SPOTŘEBY, jako jediného hnacího motoru lidského štěstí a kratičkého života na této planetě. Například pán v Kristu Jurečka, který namísto aby jeho kolektiv odborníků na ministerstvu vymyslel systém, jak znemožnit podnikatelům okrádání státu z peněz na podporu znevýhodněným občanům, tak jen stup.dně tuto podporu pro naše občany se sníženou mentální schopností, prostě odebere. Z PŘÍPADNÉ VINY NĚKTERÝCH PODNIKATELŮ TAK TENT MINISTR LIDOVCŮ, KRYTÝ ZŘEJMĚ VE JMÉNU JEŽÍŠE KRISTA, VYTVOŘÍ KOLEKTIVNÍ VINU Z VINY PODNIKATELŮ A STÁTNÍ PODPORY POTIŽENÝM OBČANŮM. I TOHLE I TYPICKÝ NEOLIBERALISMUS. Ale budeme si moci za takto ušetření prostředky směny moci koupit a používat nosiče ATOMOVÝCH ZBRANÍ. A až bude mít tyto nosiče ATOMOVÝCH ZBRANÍ z práce každého občana Evropy, celá Evropa, k čemu nám asi budou, kam s nimi asi poletíme? Budeme kroužit jen nad svou Evropou? Kdopak nás to asi potřebuje ke svým velmocenským hrátkám na podporu dvouprocentního inflační systému? Kdo to k nám do Evropy přišel a už nehodlá NIKDY, NIKDY odejít a přitom nám poroučet s kým smíme a s kým nesmíme obchodovat? NEJSME SVOBODNÍ, JSME VAZALOVÉ BEZ VLASTNÍHO POHLEDU I SNAHOU O LEPŠÍ SVĚT. ZEMĚ SVĚTOVÉHO NÁSILÍ A HROMADNÉHO DOMÁCÍCH VRAŽDĚNÍ, NÁM TU URČUJE CO SMÍME A CO NESMÍME A PÁTÁ PROAMERICKÁ ČESKÁ KOLONA JEDE NA PLNÝ PECKY, JAK KOMUNISTÉ PO 48 ROCE MINULÉHO STOLETÍ. DOCELA BY MNE ZAJÍMALO PRO CO A PRO KOHO JE ROVNÁNO NAD PÍSTOVEM POLE ZE ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNHO FONDU? POLE, HNED VEDLE VOJENSKÉHO PROSTORU, DO KTERÉHO ČESKÁ MINISTRINĚ VÁLKY ČERNOCHOVÁ, POZVALA ZAOCEÁNSKÉ MILITANTY. JE SMUTNÉ ŽÍT V TAKOVÉ ZEMI
  • Svatopluk Beran  | 15.09.2023 08:33  | Reagovat
    Svatopluk Beran říká: Váš komentář čeká na schválení. Pátek, 15. 9. 2023 v 8:28 Napřed zcizit tuhle zem v zájmu neolib.rálního smýšlení některých českých občanů, následně rozdat naší zem cizí zaoceánské velmoci a pak tu dělat chytrého a hodného. TO BY VÁM ŠLO PANE PŘE.EDO S.NÁTU. Tichošlápek, který nás z nenávisti a s tváří dobráka, klidně potají prodává. Nepodporují české va.alství ODS ame.ické plu.okracii i americkému obchodnímu mili.arismu a podporuji zítřejší demonstraci občanů na Václavském Náměstí v Praze proti zrádcům a kolaborantům v podání PĚTI.OALICE a pře.sedy se.átu Vys.rčila. TOT.LITA JEDINÉ SPRÁVNÉ CESTY EVROPSKÉHO VA.ALA BRUSELU, K ZAOCEÁNSKÉ VELMOCI, NAMÍSTO VZÁJEMNÉ SPOLUPRÁCE OBČANŮ CELÉ TÉTO PLANETY JE MORÁLNÍ DEK.DENCÍ POLISTOPADOVÉHO DĚNÍ Z ROKU 1989. JE SMUTNÉ KAM NÁS TATO DEKADE.CE ČESKÉ PRAVICE, LIDOVCŮ A PIRÁTŮ VEDE. Sladké řeči o štěstí a úlisnost v podání předsedy sen.tu Vystr.ila, v lidech však potupa a ostuda z nemožnosti posouvat svět mimo dogma a rámec pouze EKONOMIKY SPOTŘEBY, jako jediného hnacího motoru lidského štěstí a kratičkého života na této planetě. Například pán v Kri.tu J.rečka, který namísto aby jeho kolektiv odborníků na ministerstvu vymyslel systém, jak znemožnit podnikatelům okrádání státu z peněz na podporu znevýhodněným občanům, tak jen stup.dně tuto podporu pro naše občany se sníženou mentální schopností, prostě odebere. Z PŘÍPADNÉ VINY NĚKTERÝCH PODNIKATELŮ TAK TENT MINISTR LIDOVCŮ, KRYTÝ ZŘEJMĚ VE JMÉNU JE.ÍŠE KRI.TA, VYTVOŘÍ KOLEKTIVNÍ VINU Z VINY PODNIKATELŮ A STÁTNÍ PODPORY POTIŽENÝM OBČANŮM. I TOHLE I TYPICKÝ NEOLIB.RALISMUS. Ale budeme si moci za takto ušetření prostředky směny moci koupit a používat nosiče AT.MOVÝCH ZB.ANÍ. A až bude mít tyto nosiče ATOM.VÝCH ZBR.NÍ z práce každého občana Evropy, celá Evropa, k čemu nám asi budou, kam s nimi asi poletíme? Budeme kroužit jen nad svou Evropou? Kdopak nás to asi potřebuje ke svým velmo.enským hrátkám na podporu dvouprocentního inflační systému? Kdo to k nám do Evropy přišel a už nehodlá NIKDY, NIKDY odejít a přitom nám poroučet s kým smíme a s kým nesmíme obchodovat? NEJSME SVOBODNÍ, JSME VAZA.OVÉ BEZ VLASTNÍHO POHLEDU I SNAHOU O LEPŠÍ SVĚT. ZEMĚ SVĚTOVÉHO NÁ.ILÍ A HROMADNÉHO DOMÁCÍCH VRA.DĚNÍ, NÁM TU URČUJE CO SMÍME A CO NESMÍME A PÁTÁ P.OAMERICKÁ ČESKÁ KOL.NA JEDE NA PLNÝ PECKY, JAK KOMUNISTÉ PO 48 ROCE MINULÉHO STOLETÍ. DOCELA BY MNE ZAJÍMALO PRO CO A PRO KOHO JE ROVNÁNO NAD PÍSTOVEM POLE ZE ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNHO FONDU? POLE, HNED VEDLE VOJENSKÉHO PROSTORU, DO KTERÉHO ČESKÁ MINI.TRINĚ VÁ.KY ČERNOC.OVÁ, POZVALA ZAOCEÁN.KÉ MILI.ANTY. JE SMUTNÉ ŽÍT V TAKOVÉ ZEMI
  • Svatopluk Beran  | 15.09.2023 08:39  | Reagovat
    Omlouvám se z některá neúplná slova. CENZURA RAKUŠANOVA AUTOMATU NA KONTROLU NÁZORU OBČANA V DEMOKRACII, mi neumožnila zveřejnit svůj názor se všemi písemnými znaky. A při tom jsem přesvědčen, že jsem nepoužil jediné SPROSTÉ SLOVO.
  • jihlavák  | 15.09.2023 13:32  | Reagovat
    Jaké je být členem stejné strany jako Řeporyjské prase? Včera předseda v událostech hovořil v souvislosti s TGM o slušnosti a pokoře. Jsou to fakt paradoxy slušnost, pokora a Řeporyjské prase.