Reklama
Dnes je čtvrtek 19.09.2024      svátek má Zita
Zpět
Petr Klukan

Narozen 2. 4. 1961 v Jihlavě, je absolventem Přírodovědecké fakulty UJEP Brno. Od roku 1993 je šéfredaktorem Jihlavských listů. Mezi jeho největší záliby patří fotografování.

http://www.jihlavske-listy.cz

Dvě politiky

Petr Klukan | 26.09.2023 13:07

Hnutí ANO na celostátním poli brojí proti zvyšování daní z nemovitosti, místní ANO ji v Jihlavě zvyšuje. Zdá se to nelogické? Jen na první pohled.

Jihlavské ANO v krajském městě vládne spolu s ODS, celostátní ANO je v čele s A. Babišem v opozici. A přiznejme si, že celostátní ANO, když bylo u vlády, se chovalo populisticky, rozhazovalo a zemi stále hlouběji zadlužovalo. Národní rozpočtová rada to psala co čtvrt roku.

Lidé z jihlavského ANO vládnou a projevují se jako hospodáři. Jsou totiž mnohem víc na očích a Jihlavané by „nedovolili“ nějaké výrazné zadlužení bez podložených argumentů.

Možná vás napadne otázka: Kdy se z člověka, který dbá na rozpočtovou odpovědnost, stane člověk v celostátu rozhazovačný? Poslaneckým postem? Omámen velkou politikou? Strachem o moc? Nebo pod vedením vůdce, který názory mění s přáními „lidu“? Asi je jedno nad tím spekulovat. Velká politika je vždy od reálu jaksi odtaženější. To, co si starosta města nemůže a také na radnici nedovolí, v abstraktním a anonymním světě velké politiky je možné klidně udělat. Jen skutečně velcí politikové se dokáží chovat v obou pozicích stejně.

Blog Jihlavské listy

Úvod blogu
Podmínky užívání blogu

Autoři

Archiv


Poslední příspěvky

„Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“ 17.09.2024
POVODEŇ 15.09.2024
Poštovní schránka v těchto dnech: 09.09.2024
PRÁVĚ DNES 27.08.2024
MEMENTO 21.08.2024

Poslední komentáře

Anthonyastom: Rozepře
zdenek gryc: „Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“
zdenek gryc: „Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“
zdenek gryc: „Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“
Svatopluk Beran: „Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“

Můj Blog

Přihlášení do blogu
Registrace na blog
Reklama

11 komentářů

Přidat Komentář

  • VladimírV  | 26.09.2023 13:59  | Reagovat
    Trochu nepovedené. Pokud pan šéfredaktor píše o rozpočtové odpovědnosti vedení města, opak je pravdou. Byla to minulá koalice, ve které figurovalo i ODS, která prosadila realizaci projektu výstavby haly. Haly, která měla stát cca 1 milardu a jejíž schválenou cenou jsou bezmála 2 miliardy. Ta koalice, která smetla předešlé návrhy ANO na opravu stávajícího stadionu s výhledem jeho stavby mimo střed města. Opravdová rozpočtová odpovědnost by byla, kdyby mělo město jasné obrysy fiancování výstavby haly a jejího provozu. Laicky řečeno, kdyby občanům předložilo náčrt toho, kde a jak prostředky, které poskytne ze svého rozpočtu, sežene. Je jasné, že by muselo občanům říci, co vlastně může být zdrojem příjmů, v tomto případě, které daně a poplatky. A 50 tisíc občanů města by se pak rozhodlo o tom, zda budou souhlasit s výstavbou haly. Hezká pohádka, co? Na radnici jsme si přece zvolili rozpočtově odpovědné lidi. Tak jaképak obavy. Celá ta tragikomedie spočívá v jednom. A to je soustavný tah na bránu lidí kolem pana radního Bekeho, dnes vlastně celé kolaice, která dala zelenou jeho projektanskému lobby. Penízky na projekty byly schváleny, utraceny a je přece nezdůvodnitelné, že by se nakonec výstavba nechválila. Navíc, stadion šel k zemi, tak občane plať!!! Tristní na celé věci je zdůvodnění nárůstu daní z nemovitostí z úst, zástupce hnutí ANO, parafrázuji. "Je to už dlouho, kdy tyto nebyly zvyšovány, tak je logické na ně sáhnout.". Co na tom, že jde o souhromý majetek občanů, mnohdy draze zaplacený. Proč neprojevit nebetyčnou lásku k městu a vřele souhlasit s vyššími daněmi. Shrnuto, drastické zvýšení daní z nemovitosti je nehoráznost, kterou se město snaží získat nemalé prostředky do svého rozpočtu. Vladimír Havlíček 26.9.2023
  • jihlavák  | 26.09.2023 14:56  | Reagovat
    Boží mlýny žádný "odpovědně" hospodařící městský mužík nezastaví. Za ožebračování občanů města se budou smažit v řepkovém oleji páně Bureše na věky. Těšte se. Kousek zastupitelstva jsem viděl. Zastupitel pan Kuchyňa sdělil, že pro zvyšování daně z nemovitosti není letos důvod, rozpočet se vyvíjí pozitivně. Pan Pokorný z Ano zase tvrdil, že se město musí chovat ekonomicky odpovědně. Proto asi staví zimák, který město v takovém objemu vůbec nepotřebuje a bude od otevření produkovat roční ztraty v desítkách milionů.
  • VladimírV  | 26.09.2023 16:58  | Reagovat
    Pro Jihlaváka. Hrozivá předpověď o ztrátovosti provozu haly, pokud se ji podaří postavit, vygeneruje možné mecenáše. V množině podnikatelských subjektů se takový bude těžko hledat. A tak se opět dočkáme nabídky financování haly podmíněném provozováním kasína v Jihlavě. Pak se konečně z provinčního města stane město světové. A tak si tady žijeme.
  • Jan P  | 26.09.2023 18:32  | Reagovat
    Ne, ŽÁDNÝ dvě politiky, ale JEDNA. Nechápu, že se někdo diví, jak ODS + ANO vládne a hospodaří. Ano. Jsou to politici. ANO a ODS jsou v podstatě stejný a jejich PR majstrštykem bylo přesvědčit voliče, že jde o protiklady.
  • jihlavák  | 26.09.2023 19:16  | Reagovat
    Pan Beke na idnes opět hovořil o spádové oblasti haly až k Vídni. Letos jsem Rakousko několikrát poznávali na kolech. Už za hranicemi o Jihlavě nikdo neví, natož o nějaké Dukle Jihlava. Znají max. Prahu, Brno, kolem hranic Znojmo, Slavonice, Telč, Lednici. Pro Pana Vladimíra. Každému trochu uvažujícímu člověku je hlavní mecenáš jasný. Budou to kupodivu zase daňoví poplatníci. Jen radniční mužíci to jako neví.
  • Dvořák  | 27.09.2023 04:44  | Reagovat
    Ale zvýšení daně z nemovitostí byl nápad nejzodpovědnějšího elektrikáře Stanjury,když hledal zdroje pro státní kasu. Mimo jiné tedy. A neříká se s oblibou,že komunální politika je něco jiného než ta vrcholná státní?
  • Svatopluk Beran  | 27.09.2023 08:50  | Reagovat
    CELÝ TENHLE CÍLENÝ DVOUPROCENTNÍ INFLAČNÍ EKONOMICKÝ NEOLIBERÁLNÍ SYSTÉM NA OBYČEJNÉ OBČANY - DAŇOÉ POPLATNÍKY - JE A BYL TAKTO PRO VÝCHODNÍ EVROPU ZAMÝŠLEN A PŘIPRAVOVÁN V CHICAGSKÉ EKONOMICKÉ ŠKOLE. WASCHINGTONSKÝ KONSENZUS https://cs.wikipedia.org/wiki/Washingtonsk%C3%BD_konsenzus - NENÍ TO JEN OTÁZKA ČESKÁ KRAJSKÁ ČI STÁTNÍ, JE TO SYSTÉM ORGANIZOVANÝ NA VYSÁVÁNÍ EKONOMIK A NÁSLEDNĚ MILITARISTICKY OVLIVŇOVANÝCH ZEMÍ SPOJENÝMI STÁTY AMERICKÝMI. KDO JE -,,CHYTRÝ,,- , POMŮŽE SI NA ÚKOR OSTATNÍCH VELICE POLEPŠIT, PISÁLCI V MAINSTRÍMU ČI OBLASTNÍCH NOVINÁCH PAK VYTVÁŘÍ SVÉ VLASTNÍ HYPOTÉZY O CHODU A DŮSLEDCÍCH EKONOMIKY POD ŘÍZENÍM RŮZNÝCH STRAN ZAPOJENÝCH DO TOHOTO VYKRÁDÁNÍ DAŇOVÝCH POPLATNÍKŮ. DŘÍV TO CELÉ PROVÁDĚLA JEDNA STRANA A NIKDO NESMĚL ANI CEKNOUT. TEĎ MŮŽE KDOKOLIV -,,CHYTRÝ,,- SI POLEPŠIT ALE TAKÉ KECAT MŮŽE KDOKOLIV, JEN JE NÁM TO KAŽDÉMU Z NÁS PRD PLATNÉ. SOBECTVÍ SKRÝVANÉ ZA PROTESTANTSKÝ INDIVIDIALISMUS. BYLI JSME DO TOHOTO ZÁPADNÍHO SYSTÉMU VTAŽENI KLAUSEM A ODS. JEMU A ODS TENKRÁT V PODSTATĚ STAČILO VYBRAT A ZLIKVIDOVAT ČTYŘICETILETÉ ODDĚLENÝ DŮCHODOVÝ ROZPOČET. TÍM SI NEMUSEL KLAUS PUČOVAT NA PROVOZ STÁTU OD ZÁPADNÍCH INVESTIČNÍCH SPOLEČNOSTÍ A OTEVŘEL TAK BUDOUCÍM VLÁDÁM POVINNÉ NASTARTOVÁNÍ AMERICKÉHO NEOLIBERALISMU U NÁS. TENTO ZÁPUJČKOVÝ SYSTÉM NEOLIBERALISMUS POSTIHL V RŮZNÉ MÍŘE CELÝ VÝCHOD. A NAPŘÍKLAD UKRAJINA SE JIŽ TĚŽKO KDY VZPAMATUJE Z TOHOTO INVESTIČNÍHO NEOLIBERÁLNÍHO VKLADU, JENŽ NASTARTOVALY SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ PĚTIMILIARDOVOU ZÁPUJČKOU DO NACIONALISTICKÉHO PUČE V KIJEVĚ 2014. (PUČE POD ŘÍZENÍM POHROBKŮ FAŠISTICKÝCH NACIONÁLNÍCH BANDEROVCŮ KTEŘÍ SPOLU S NĚMECKÝMI FAŠISTY VYVRAŽĎOVALI NA UKRAJIONĚ PŘEDEVŠÍM ŽIDY, ALE I POLÁKY A ČECHY). I MI ALE BUDEM ZA PÁR LET VYSÁVAT BEZOSTYŠNĚ UKRAJINU JAK PIJAVICE. BUDEME SICE AŽ TI NEJPOSLEDNĚŠÍ NA NEOLIBERÁLNÍCH UKRAJINSKÝCH SCHODECH NASTAVENÝCH Z USA, ALE LÍZNEM SI TAKÉ.
  • petr klukan  | 27.09.2023 16:16  | Reagovat
    Tak nám v reakcích uniklo to, o čem jsem vlastně psal a skončilo to u arény :-) Sváťovi: netušil jsem že budu někdy bránit Klause:-), ale Klaus nezlikvidoval oddělený důchodový rozpočet, protože ten nikdy neexistoval. bylo to mnohokrát vyvráceno jako dezinformace.
  • Svatopluk Beran  | 27.09.2023 21:08  | Reagovat
    Petře bude to jak říkáš, oddělený fond pravděpodobně neexistoval. Nastartování TUNELOVÁNÍ - rozkrádání české ekonomiky v první polovině devadesátých let minulého století přes ODS vedenou Klausem, neprobíhalo také přes ,,oddělený důchodový fond,, protože ten neexistoval. DOBA PO UKONČENÍ VLÁDY JEDNÉ STRANY, KDY PŘEŠLO PŘES OBČANSKÉ FORUM VLÁDNUTÍ ČESKÉ REPUBLIKY NA POLITICKOU STRANU ODS POD ŘÍZENÍM VÁCLAVA KLAUSE SE PREZENTOVALO TUNELOVÁNÍM, VE KTERÉM BYLY ZTRACENA STOVKY MILIARD TEHDEJŠÍ FINANČNÍCH PROSTŘEDKŮ ČESKÉ MĚNY. O KOLIK ASI ZNEHODNOTILY INFLACE ZA TŘICET LET NAŠI MĚNU. POČÍTÁM ŽE ODS POD VEDENÍM KLAUSE V PŘEPOČTU NA DNEŠNÍ MĚNU ZPRONEVĚŘILA BILIONY KORUN. KOLIK V TĚCHTO BÝVALÝCH MILIARDÁCH, DNES BILIONYECH ROZTUNELOVANÝCH KORUN BYLO ASI ODVEDENO DAŇĚMI Z PŘÍJMU BĚHEM ČTYŘICETI LET, KAŽDÝM Z DNEŠNÍCH DŮCHODCŮ? TUNELOVÁNÍ https://cs.wikipedia.org/wiki/Tunelov%C3%A1n%C3%AD Tunelování je termín užívaný běžně pro rozsáhlý finanční podvod, při kterém management z firmy ve velkém odčerpá její finanční prostředky do jiných firem managementem zpravidla vlastněných ((nastrčenými) spřátelenými osobami). Toto odčerpávání prostředků většinou ovšem není přímé (šlo by o často příliš velké riziko), ale např. prostřednictvím pro tunelovanou firmu výrazně nevýhodných obchodů. Původ slova Poprvé byl tento termín použit pravděpodobně v Česku v první polovině 90. let 20. století, ovšem rozšířil se i mimo české prostředí a ve světě se pak používal např. během Asijské finanční krize. Jev zvaný tunelování se na počátku 90. let překládal do angličtiny jako Asset stripping („vzdalování aktiv“). Tento jev existoval na západě již dříve, v České republice ovšem dosáhl v průběhu 90. let značných rozměrů vinou nedostatečně rozvinutého a ustáleného právního prostředí. Ale přejděme k tvému článku. To, co si starosta města nemůže a také na radnici nedovolí, v abstraktním a anonymním světě velké politiky je možné klidně udělat. -------------------------------------------------------------------------------------------- DATUM 22. 9. 2023 F-35 jsou akceschopné jen v 55 procentech případů, kritizuje americký úřad. Podle nové zprávy amerického Vládního kontrolního úřadu jsou stíhačky F-35 akceschopné jen v 55 procentech případů. „Pokud je letadlo schopno plnit úkoly pouze v 55 % případů a cílem je 85 až 90 % případů, DAŇOVÝM POPLATNÍKŮM se to nevyplatí,“ uvedla Diana Maurerová, která je autorkou zprávy pro Úřad pro vládní odpovědnost. „Připravenost stíhacích letounů F-35 k akci negativně ovlivňují zejména problémy s údržbou, problémy se servisními stanicemi,“ stojí ve zprávě GAO. DATUM 27.9.2023 Vláda schválila nákup F-35 Vláda ve středu schválila pořízení 24 letounů F-35 za cenu 106 miliard korun. Informoval o tom premiér Petr Fiala (ODS) s tím, že jde o řešení na desítky let.
  • Jan P  | 27.09.2023 21:48  | Reagovat
    Neuniklo nám to, pane Klukane. "K prosperitě je potřeba se proškrtat." Píšete, že na rozdíl od populistického hnutí ANO je ODS "rozpočtově zodpovědná" pravice. Jako argument pro vaše tvrzení uvádíte stanovisko Národní rozpočtové rady: "A přiznejme si, že celostátní ANO, když bylo u vlády, se chovalo populisticky, rozhazovalo a zemi stále hlouběji zadlužovalo. Národní rozpočtová rada to psala co čtvrt roku." Vyrovnaný rozpočet je stará neoliberální mantra. Vzpomínáte si na ten Kalouskův "úsporný balíček" to bylo takové České jedenácté září. Sváťa má pravdu. Ta neoliberální politika dělá víc škody než užitku Největší problém je, že ty Klausovy/ODS vyrovnané rozpočty byly na úkor vnitřního dluhu - neinvestovalo se do infrastruktury, do školství - takže rozpočet byl vyrovnaný jen účetně...
  • Jan P  | 29.09.2023 11:52  | Reagovat
    100% "Odchází se i z Česka, jen to vyžaduje trochu náročnější jazykovou průpravu než odchod ze Slovenska do Česka. I Slováci pokračují z Česka dál, když mohou. Nikdo, kdo se domluví a uplatní na západě, nemá důvod zůstávat na východní straně mzdové Železné opony. Emigranti volí pravici, patrně aby se jejich rodná země dále vylidňovala a oni nezůstávali v cizině sami. ODS má řešení: když vyhladoví a nechá zhroutit úplně celé školství od základního (a školek, po těch je veta už dnes), lidé se nic pořádného nenaučí, a tak sice budou chtít odejít, ale za hranicemi se nedomluví a neuplatní, a tak jim nezbude než zůstat. Nebo se oběsit. Pravici u nás volíme patrně proto, aby se nás šlo oběsit co nejvíc, a my se pak na provaze ve větru nehoupali sami." https://denikn.cz/.../je-sikovny-ten-tady-nezustane-o.../...

Přidat Komentář Vrátit se nahoru