Reklama
Dnes je pondělí 16.09.2024      svátek má Ludmila
Zpět
Miloš Vystrčil

Narozen v roce 1960 v Dačicích, od narození žije v Telči. Na podzim roku 2010 zvolen senátorem obvodu 52 - Jihlava. Od roku 2020 je předsedou českého Senátu. www.vystrcil.cz

http://www.vystrcil.cz/

Dva zářijové dny

Miloš Vystrčil | 28.09.2023 12:00

Den české státnosti je český státní svátek, který připadá na 28. září. Toto datum je zároveň svátkem sv. Václava, přemyslovského knížete, patrona Čech a Moravy a jednoho z tradičních symbolů českého státu. Svátek české státnosti i proto připadá na 28. září, na den jeho zavraždění pravděpodobně v roce 935 za účasti Václavova bratra Boleslava.


Vyzdvihovanými přednostmi knížete Václava byl prý zbožný a mravný život, horlivost pro čest a slávu Boží, péče o rozšíření křesťanské víry v celém národě, stavba četných křesťanských kostelů, častá návštěva bohoslužeb, všestranné konání skutků milosrdenství a lásky.


Václav ctil svou babičku, pečoval o chudé, nemocné a sirotky, poskytoval přístřeší a pohostinství pocestným a cizincům a nestrpěl, aby se komukoliv stala křivda. Byl osobně statečný. Jako kníže byl výborný jezdec na koni.


Tradičně 28. září si právě proto v Senátu připomínáme Den české státnosti udělováním Stříbrných medailí Senátu. Stříbrné medaile Senátu začal udělovat předseda Senátu Přemysl Sobotka poprvé v roce 2007. Od té doby jsou předsedy Senátu Stříbrně medaile pravidelně udělovány každoročně. Stříbrné medaile jsou v duchu odkazu knížete Václava udělovány osobnostem, které se ve svém životě dokázaly profilovat v míře nebývalé svojí odvahou, pokorou, dobrosrdečností, pílí, nezištností nebo jiným typem pozitivní jedinečnosti včetně například i schopnosti překonávat překážky, nepřízeň nebo nedůvěru okolí.


Přiznávám, že se letos na předávání Stříbrných medailí v Senátu velmi těším. Každoročně si přitom znovu uvědomuji, kolik úžasných lidí často neznámých a nenápadných u nás žije a skvěle slouží, pomáhá a pracuje.


Možná z důvodu mé nepozornosti, nedostatečného vnímání kontextu či přílišného soustředěním se na 28. září jsem si dříve tak silně jako letos neuvědomil, že 29. září si rovněž naše země připomíná ještě jedno výročí. Před 85 lety, v noci z 29. na 30. září 1938 v Mnichově představitelé čtyř evropských mocností - Francie (E. Daladier), Itálie (B. Mussolini), Německa (A. Hitler), Velké Británie (N. Chamberlain) podepsali tzv mnichovskou dohodu.


Na základě přijaté dohody mělo Československo, jehož zástupci se jednání v Mnichově přímo nezúčastnili a výsledky jim byly sděleny až po jejím uzavření, odstoupit svá pohraniční území, tzv. Sudety, osídlená německým etnikem (více než 3 miliony lidí) hitlerovskému Německu. Československo, které dohodu nakonec přijalo, tak ztratilo celkem 41.000 kilometrů čtverečních území a 4,9 milionu obyvatel, vesměs německé, polské a maďarské národnosti. Znamenalo to konec první republiky a vznik tzv. druhé republiky, která se snažila distancovat od odkazu a ideového dědictví první republiky. Mnichovská dohoda zvýšila Hitlerovo sebevědomí, urychlila a podpořila německé expanzionistické plány a tím uspíšila cestu k novému válečnému konfliktu.


Oznámení o podpisu mnichovské dohody bylo předáno zástupcům tehdejší československé vlády 30. září 1938 v Zeleném salónku Kolovratského paláce, který je dnes součástí sídla Senátu. Vládě tehdy předsedal armádní generál Syrový, který prý tehdy oznámil, že z hlediska našeho přijetí mnichovské dohody jde o rozhodnutí mezi vraždou a sebevraždou.


Osobně jsem přesvědčen, že právě v kontextu dnešní doby je nutné si jak osud svatého Václava, tak neslavné výročí „Mnichova“ a hodnotové selhání mnohých politiků a jeho důsledky nutné připomínat a brát si z něj poučení pro současnost.

Blog Jihlavské listy

Úvod blogu
Podmínky užívání blogu

Autoři

Archiv


Poslední příspěvky

POVODEŇ 15.09.2024
Poštovní schránka v těchto dnech: 09.09.2024
PRÁVĚ DNES 27.08.2024
MEMENTO 21.08.2024
SRPEN 1968 21.08.2024

Poslední komentáře

zdenek gryc: Invazi v Normandii podporovali ze vzduchu i českoslovenští piloti Dnes 5. 6., 5:00 K pobřeží Francie dorazila brzo ráno ohromná flotila plavidel, kdy válečné lodě doprovázely vyloďovací čluny. Před osmdesáti lety, 6. června 1944, se vylodili v Norm
zdenek gryc: Invazi v Normandii podporovali ze vzduchu i českoslovenští piloti Dnes 5. 6., 5:00 K pobřeží Francie dorazila brzo ráno ohromná flotila plavidel, kdy válečné lodě doprovázely vyloďovací čluny. Před osmdesáti lety, 6. června 1944, se vylodili v Norm
Anthonyastom: Invazi v Normandii podporovali ze vzduchu i českoslovenští piloti Dnes 5. 6., 5:00 K pobřeží Francie dorazila brzo ráno ohromná flotila plavidel, kdy válečné lodě doprovázely vyloďovací čluny. Před osmdesáti lety, 6. června 1944, se vylodili v Norm
LieseVew: My, občané Protektorátu (1/3)
zdenek gryc: PRÁVĚ DNES, ABY BYLO JASNO

Můj Blog

Přihlášení do blogu
Registrace na blog
Reklama

18 komentářů

Přidat Komentář

  • jihlavák  | 29.09.2023 06:14  | Reagovat
    Místo Mnichova chystají Brusel, místo křesťanství staví mešity, skutky milosrdenství a lásky konají maximálně směrem k jejích americkým pánům. Co vlastně nám chce pan předseda jeho zamyšlením sdělit?
  • Svatopluk Beran  | 01.10.2023 13:56  | Reagovat
    Život SVATÉHO VÁCLAVA WIKIOPEDIE.CZ Pro poznání Václavova života chybí dostatek spolehlivých dobových pramenů. Základem jsou legendy, které však nebyly sepsány za účelem věrně zachytit historického knížete.Další informace jsou čerpány z historie sousedních států, zejména z okrajových zpráv z kroniky o málo mladšího saského kronikáře Widukinda. Z nepísemných pramenů jsou to archeologie a paleoantropologické výzkumy ostatků Přemyslovců prováděné zejména Emanuelem Vlčkem, který na jejich základě publikoval historiky málo přijímaný obraz prvních Přemyslovců. Většinu poznatků o světcově životě je možné zpochybnit a historiografie umí podat jen nejasný či možný obraz knížete Václava, který vždy závisí na konkrétním kritickém zhodnocení a způsobu interpretace nedostatečných a nespolehlivých pramenů. Mnichovská dohOda je jasná zrada západních mocností FRANCIE, ANGLIE, ITÁLIE na tehdejší České republice. V USA, dlalší tehdejší západní velmoci, bylo ve shodné době fašistické hnutí legální politickou stranou. ANO PANE PŘEDSEDO SENÁTU, HLAVNĚ V DNEŠNÍ DOBĚ KDY PROBÍHÁ AMERICKÁ VÁLKA Z RUSKEM O RUSKÉ UHLÍKOVÉ ZÁSOBY A JEJICH TRANSPORT DO EVROPY PŘES UKRAJONU POMOCÍ AMERICKÉ PROXI VÁLKA NA UKRAJINĚ, JENŽ BYLA NASTARTOVÁNA POMOCÍ NCIONÁLNĚ FAŠISTICKÝCH POHROBKŮ, (DOTOVANÝMI ZE SPOJENÝCH STÁTŮ AMERICKÝCH), A JEJICHŽ OTCOVÉ SPONTÁLNĚ NAPOMÁHALI K HRŮZNÝM, PŘEDEVŠÍM PAK K ŽIDOVSKÝM LIKVIDAČNÍM AKCÍM NĚMECKÝCH FAŠISTŮ NA UKRAJINĚ. ALE BYLY TO I VYVRAŽĎOVACÍ AKCE TĚCHTO UKRAJINSKÝCH BANDEROVCŮ PROTI POLÁKŮM A NAŠIM OBČANŮM Z OKOLÍ UKRAJINSKÉ VOLYNĚ. https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-rvali-hruzou-branili-se-marne-za-kyjevem-naciste-zmasakrovali-30-tisic-zidu-237547 Babí Jar. Během dvou dnů tu zavraždili téměř 34 tisíc Židů. Jeden ze symbolů holokaustu. A symbol sporů o výklad dějin. O přiznání viny. Na vraždění se podíleli i UKRAJINCI. Spor trvá dodnes a je už navíc opět součástí války. ZVAŽME VŠICHNI SKUTEČNĚ DOBŘE HISTORICKY NEJASNÝ ODKAZ SVATÉHO VÁCLAVA, MNICHOVSKÉ DOHODY I UKRAJINSKÝCH BARBARSKÝCH ZVĚRSTEV, KTERÁ JSOU DNES CÍLENĚ PŘEKRÝVÁNA A SNIŽOVÁN JEJICH PODÍL NA ŽIDOVSKÉM HOLOKAUSTU. Jsem přesvědčen že historie vás pane předsedo senátu Vystrčile, stejně jako třeba Bilaka, prohlásí za VLASTIZRÁDCE v napomáhání pobytu cizích zahraničních vojsk na našem území a k zneužívání našich občanů v hospodářském zájmu cizí velmoci.
  • jihlavák  | 01.10.2023 16:03  | Reagovat
    I takovým pocestným a cizincům poskytuje pohostinství náš Pjotr. https://www.krimi-plzen.cz/a/se-tremi-promile-vyrazil-autem-za-bileho-dne-do-centra-plzne/
  • Zdeněk Gryc  | 07.10.2023 10:12  | Reagovat
    Dva zářijové dny Miloš Vystrčil | Čtvrtek, 28. 9. 2023 v 12:00 Autor blogu je také autorem článku v měsíčníku pro občany Vysočiny Vysočina říjen 2023. Vysočinské památky UNESCO zaujaly Taiwan. Nebylo proto příliš těžké přesvědčit se o delegaci Ministerstva kultury, aby v rámci své návštěvy byly právě o těchto památkách natočeny krátké reportáže, které následně využily k propagaci našich vysočinských památek na Taiwanu. Je to něco obdobného jako když televize Litva v předtuše napadnutí Ukrajiny natočila a odvysílala tyto dokumenty: These series were broadcast on the Lithuanian national TV this spring (LRT): Prague Part I. St. Vaclav Church, House at the Black Madonna, Prague Spring 1968, Baba district – https://www.youtube.com/watch?v=2vgBpUvityY&t=2243s Prague Part II. Villa Miuler, French school – https://www.youtube.com/watch?v=Ysid61rvT8s&t=1s Brno Part I. Exhibition pavilion, cafe „Era“, „Sokol“ – https://studio.youtube.com/video/Ym-SNsFsd3I/edit Brno Part II. Hotel Avion, excursion Brno modernism, Villa Tugendhat – https://www.youtube.com/watch?v=FzugMS2UjU0&t=3s Zlin. Zlin Gallery, Baťa’s Skyscraper, Residential Colony – https://www.youtube.com/watch?v=90c12u7KkII Vytautas Magnus University historian doc. dr. Kastytis Antanaitis. The spring in Prague does not end in the summer (publication lrt.lt) Zmínka o této události je v blogu JL: 2 X LITVA Zdeněk Gryc | Sobota, 5. 11. 2022 v 12:52 https://www.lrt.lt/naujienos/kultura/12/1699133/vdu-istorikas-doc-dr-kastytis-antanaitis-prahos-pavasaris-nesibaigia-vasara Czech architect Eva Rozehnnalova. A gift from a prison in the Soviet regime. sincerely, Svetlana Gužauskienė Jurgita Pridotkaitė
  • Zdeněk Gryc  | 07.10.2023 10:32  | Reagovat
    /zkráceno/: Dva zářijové dny Miloš Vystrčil | Čtvrtek, 28. 9. 2023 v 12:00 Autor blogu je také autorem článku v měsíčníku pro občany Vysočiny Vysočina říjen 2023. Vysočinské památky UNESCO zaujaly Taiwan. Nebylo proto příliš těžké přesvědčit se o delegaci Ministerstva kultury, aby v rámci své návštěvy byly právě o těchto památkách natočeny krátké reportáže, které následně využily k propagaci našich vysočinských památek na Taiwanu. Je to něco obdobného jako když televize Litva v předtuše napadnutí Ukrajiny natočila a odvysílala dokumenty viz blog: 2 X LITVA Zdeněk Gryc | Sobota, 5. 11. 2022 v 12:52 https://www.lrt.lt/naujienos/kultura/12/1699133/vdu-istorikas-doc-dr-kastytis-antanaitis-prahos-pavasaris-nesibaigia-vasara Czech architect Eva Rozehnnalova. A gift from a prison in the Soviet regime. sincerely, Svetlana Gužauskienė Jurgita Pridotkaitė
  • Zdeněk Gryc  | 07.10.2023 19:37  | Reagovat
    PUTINOVY a BERANOVY NAD - STANDARTNÍ MATEŘSKÉ PUD - DY ------------------------------------- Svatopluk Beran říká: Pátek, 6. 10. 2023 v 18:51 DVĚ ŽENY BEZ DĚTÍ A MATEŘSKÝCH VAZEB NA ŽENSKÝ MATEŘSKÝ PUD ROZHODUJÍ O NAŠICH DĚTECH A JEJICH DĚTECH. ----------- Čtvrteční ruský útok na Hrozu má další oběti. Svět je zděšen, OSN chystá vyšetřování Příspěvek od: Pavel Krejčí •17 h Ruské ostřelování obce Hroza má desítky obětí.© Twitter "V důsledku raketového útoku zahynulo 52 lidí. Jedna osoba zemřela ve zdravotnickém zařízení," uvedl podle agentury Interfax charkovský gubernátor Oleh Synehubov. Dodal, že v nemocnici jsou stále lidé s poměrně vážnými zraněními a na místě útoku stále zasahují záchranné složky. Raketa zasáhla ve čtvrtek kavárnu a potraviny v Hrozu v době, kdy se lidé scházeli na vzpomínkové události věnované padlému ukrajinskému vojákovi. Jedná se o útoku s jedním z největších počtů úmrtí civilistů od začátku války. Kreml v pátek znovu zopakoval, že ruská armáda neútočí na objekty civilní infrastruktury. "Útoky provádí na vojenskou infrastrukturu," řekl podle médií mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Ruský útok ale už řada států odsoudila. Bílý dům čtvrteční útok označil za děsivý. ----------------------------------------------------------------------- Britský premiér Rishi Sunak podle serveru Independent uvedl, že útok potvrzuje hloubku zkaženosti, do jaké jsou ruské síly ochotny klesnout. "Čtvrteční krveprolití potvrdilo, že Rusko záměrně a barbarsky zaútočilo na civilní cíle - kavárnu a obchod v obci Hroza," uvedlo na sociální síti britské ministerstvo zahraničních věcí.
  • Svatopluk Beran  | 07.10.2023 20:34  | Reagovat
    BÍLÝ DŮM https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/167884-video-americky-vrtulnik-rozstrilel-skupinu-civilistu
  • Svatopluk Beran  | 07.10.2023 20:39  | Reagovat
    BÍLÝ DŮM https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/1596187-lekari-bez-hranic-k-utoku-v-kunduzu-kabul-se-v-podstate-priznal-k-valecnemu-zlocinu
  • Svatopluk Beran  | 07.10.2023 20:45  | Reagovat
    BÍLÝ DŮM. Henry Kissinger nejznámější citáty „Vojáci jsou blbé, stupidní zvířata využívaná jako pěšáci zahraniční politiky.“ — „Je nebezpečné být nepřítelem Ameriky, ale být jejím přítelem je smrtící“ — „Vlci a ovce dohodli na odzbrojení a jak ovce na znamení toho, že konají v dobré víře, poslaly hlídací psy pryč – a vlci je pak snědli.“ — „Amerika nemá trvalé přátele nebo nepřátele, jen zájmy“ — „V následujících týdnech nemůže být žádná krize, můj diář je již plný.“ — „Když ovládáte ropu, ovládáte národy. Když ovládáte potraviny, ovládáte lidi.“ Zdroj: https://citaty.net/autori/henry-kissinger/
  • Svatopluk Beran  | 07.10.2023 20:48  | Reagovat
    BÍLÝ DŮM Koneckonců Obamův kabinet nemá zájem na počítání civilních obětí, a proto už před čtyřmi lety změnil kategorii „militant“ na kategorii „všichni bojeschopní muži v zóně úderu“ ZDE. Jinými slovy se legitimními terči na dálku řízených letounů stali všichni dospělí muži, kteří mají tu smůlu, že se zrovna nacházejí v oblasti, kam dopadají již zmíněné střely Hellfire. Tento problém je nadmíru choulostivý, neboť na základě amerických vládních dokumentů je až 90 procent osob usmrcených drony nezamýšlenými cíli bezpilotních úderů ZDE, z čehož lze usuzovat, že civilních obětí je patrně daleko víc než uvádějí podrobné statistiky The Bureau of Investigative Journalism.
  • Svatopluk Beran  | 07.10.2023 20:51  | Reagovat
    BÍLÝ DŮM Rozkazy „Frago 242“ Na jaře roku 2004 byly vydány tzv. fragmentární rozkazy (fragmentary orders) – Frago 242. Díky nim nemusely koaliční jednotky hlásit a vyšetřovat jakákoliv násilí páchané americkými a iráckými vládními jednotkami na civilních osobách. Toto násilí zahrnovalo i znásilňování a extrémně ohavná mučení s výsledkem zohavení i zabití mučených obětí. https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1lka_v_Ir%C3%A1ku
  • Svatopluk Beran  | 07.10.2023 20:56  | Reagovat
    BÍLÝ DŮM https://zahranicni.hn.cz/c1-63251170-sit-tajnych-veznic-cia-thajsko-rumunsko-polsko-litva-egypt
  • Svatopluk Beran  | 07.10.2023 21:14  | Reagovat
    BÍLÝ DŮM https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-amerika-americti-poslanci-zakazali-vojensky-vycvik-ukrajinskych-radikalu-306360 Ukrajinští nacionalisté trénují děti a mládež v boji, některým je teprve osm let. Kyjev Táborníci, někteří oblečeni do vojenských polních uniforem, pečlivě míří puškami na cíl. Instruktoři jim radí: „Když střílíte, nemyslete na to, že střílíte na člověka.“ Když tihle chlapci a děvčata vystřelí, učiní tak s cílem zabít. Většina z nich jsou teenageři, některým dětem je ale teprve osm let. Účastní se letního tábora, který organizuje jedna z ukrajinských radikálních nacionalistických skupin v lesích na západě země, napsala agentura AP, která tento tábor navštívila. Zdroj: https://www.lidovky.cz/svet/ukrajinsti-nacionaliste-trenuji-deti-a-mladez-v-boji-nekterym-je-teprve-osm-let.A181113_115203_ln_zahranici_form
  • Svatopluk Beran  | 07.10.2023 21:16  | Reagovat
    BÍLÝ DŮM https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-amerika-americti-poslanci-zakazali-vojensky-vycvik-ukrajinskych-radikalu-306360 Ukrajinští nacionalisté trénují děti a mládež v boji, některým je teprve osm let. Kyjev Táborníci, někteří oblečeni do vojenských polních uniforem, pečlivě míří puškami na cíl. Instruktoři jim radí: „Když střílíte, nemyslete na to, že střílíte na člověka.“ Když tihle chlapci a děvčata vystřelí, učiní tak s cílem zabít. Většina z nich jsou teenageři, některým dětem je ale teprve osm let. Účastní se letního tábora, který organizuje jedna z ukrajinských radikálních nacionalistických skupin v lesích na západě země, napsala agentura AP, která tento tábor navštívila.
  • Svatopluk Beran  | 07.10.2023 21:21  | Reagovat
    https://filmserver.cz/clanek/2336/tema-pentagon-versus-hollywood/ BÍLÝ DŮM A VLÁDOU PLACENÁ PROPAGANDA PENTAGONU PRO HOLLYWOD Spolupráce Hollywoodu s Pentagonem se datuje minimálně od roku 1927, kdy armáda poskytla svou techniku při natáčení prvního oscarového snímku Wings. Tehdy se ještě jednalo o neformální výpomoc z dobré vůle. Pravá chvíle armády jakožto vlivného sponzora hollywoodských trháků přišla až po konci druhé světové války, kdy se s filmy s válečnou tématikou roztrhl pytel. S rostoucím počtem žádostí o poskytnutí podpory začala narůstat i touha po vlastním prospěchu. Washington se stále více staral o to, jak je ve filmech, na kterých se podílí, zobrazován, a pokud mu nějaký scénář dělal medvědí službu, armáda z natáčení vycouvala. Pravdivým scénářům se tak stále častěji dostávalo zamítnutí a snímky, které chtěly přinést nepřikrášlené pohledy na jednání amerických vojenských jednotek např. v Korei, Vietnamu či Iráku, neměly šanci. Podporu získávaly jen projekty zajišťující nové příděly válkychtivých rekrutů a pokud byl film na kritice armády přímo postaven, studio jej muselo natočit na "vlastní" náklady (Četa, Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu), jestliže Washingtonu vadily jen určité pasáže, často je tvůrci s vidinou levné armádní techniky vypustili či upravili.
  • Svatopluk Beran  | 07.10.2023 21:25  | Reagovat
    BÍLÝ DŮM NEMÁ NA HLAVĚ JEN MÁSLO, BÍLÝÁ DŮM MÁ NA HLAVĚ PŘÍMO NA.RÁNO. BÍLÝ DŮM JE NEJVĚTŠÍ SVĚTOVÝ PODVODNÍK, LHÁŘ A SCHÝZA Z NĚJ JEN ČIŠÍ.
  • Zdeněk Gryc  | 07.10.2023 22:58  | Reagovat
    Svatopluk Beran říká: Sobota, 7. 10. 2023 v 21:25 ------------------------------- je zhrzený gastarbeitr po 5 létech BÍLÉHO DOMU, že ?
  • Jan P  | 08.10.2023 11:15  | Reagovat
    Spojené státy americké aktivně financují palestinskou genocidu. Ještě k tomu svátku české státnosti. Rád bych připomněl, že přemyslovský stát byl hospodářsky založen na otrokářství. Je chyba, že se o tom ve školách neučí. Nejen, proto že bychom to prostě měli vědět ,ale i proto, že bychom lépe rozuměli nedávnější evropské historii. https://sciencemag.cz/cesky-stat-vznikl-jako-otrokarska-velmoc/

Přidat Komentář Vrátit se nahoru