Reklama
Dnes je pondělí 16.09.2024      svátek má Ludmila
Zpět
Miloš Vystrčil

Narozen v roce 1960 v Dačicích, od narození žije v Telči. Na podzim roku 2010 zvolen senátorem obvodu 52 - Jihlava. Od roku 2020 je předsedou českého Senátu. www.vystrcil.cz

http://www.vystrcil.cz/

Dva dny na Slovensku

Miloš Vystrčil | 12.10.2023 13:00

Sobotu 30. září a neděli 1. října jsem strávil na Slovensku. V Košicích se konal jubilejní 100. ročník nejstaršího maratónského běhu v Evropě s názvem Mezinárodní maratón míru nebo též Košický maratón. S kolegy senátory Janem Pirkem a Ondřejem Šimetkou jsme využili pozvání místopředsedy Národní rady Slovenské republiky Gábora Grendela a zaběhli jsme si společně půlmaratón.


Přestože se jednalo o naši soukromou cestu, nevyhnuli jsme se v rámci různých setkání debatám o situaci na Slovensku, zejména ve vztahu k volbám, které na Slovensku právě probíhaly.


Protože jsme na Slovensku byli vlastně v den voleb (sobota 30. září) a následně ještě první den po volbách (neděle 1. října) mohl jsem živě sledovat a prožít komentáře, jak v den voleb, tak následně ihned po volbách. Pokusím se pro čtenáře alespoň stručně popsat skutečnosti, které mě snad nejvíce zaujaly.

Zklamání z rozporů a způsobu práce bývalé vlády
V podstatě ve všech rozhovorech v den voleb, které jsme vedli, jsem cítil velké zklamání Slováků z fungování již bývalé vlády Igora Matoviče. Bylo evidentní, že lidem na Slovensku velmi vadily neustálé spory a celková rozháranost uvnitř vládní koalice, která nakonec vedla i k jejímu rozpadu. Rovněž velmi kriticky byla hodnocena práce a nekompetentnost některých ministrů. Hned několik Slováků mi přitom zároveň řeklo, že byli na počátku velkými příznivci nově vzniklé vládní koalice a že s vládou Igora Matoviče spojovali svá optimistická očekávání.

Významná akceptace dezinformací
Druhým poznatkem, který vycházel i z průzkumů, bylo, že na Slovensku je pohled na ruskou agresi na Ukrajině vůči Rusku méně kritický než je tomu například u nás. Součástí volební kampaně se totiž skutečně stala i tvrzení, že Rusko nelze vykreslovat pouze jako agresora a věty typu, že je to východ, odkud vždy především přicházel mír, byly dokonce součástí kampaní některých ve volbách velmi úspěšných politických stran. Osobně si myslím, že akceptace různých typů dezinformací a nesmyslných spekulací částí slovenského obyvatelstva měla na výsledek voleb nemalý vliv.

Sčítání výsledků voleb
Pravděpodobně většina z Vás ví, že na Slovensku se volí pouze jeden den od 7:00 hodin do 22:00 hodin, a že každá strana má pro celý stát pouze jednu kandidátku, na které je 150 kandidátů. Sčítání výsledků bylo, oproti tomu na co jsme zvyklí u nás, relativně pomalé, data nabíhala nikoliv kontinuálně, ale vždy po deseti minutách. Možnost dohledávání výsledků podle krajů nebo obcí v průběhu sčítání jsem na webu slovenského statistického úřadu vůbec nenalezl.


Osobně jsem přesvědčen, že výsledek slovenských voleb si zaslouží podrobný rozbor a že v sobě skrývá mnohá poučení. Co bude následovat na Slovensku po volbách zanedlouho uvidíme. Věřím, že vládám obou zemí bude nadále jasné, že vzájemná spolupráce a korektní vztahy jsou vždy výhodnější než nálepkování a vytváření příkopů. Pravdou však je, že jedním z předpokladů dobrých vztahů je uznávání a respekt k obdobným principům a obdobné hodnotové zakotvení.

Blog Jihlavské listy

Úvod blogu
Podmínky užívání blogu

Autoři

Archiv


Poslední příspěvky

POVODEŇ 15.09.2024
Poštovní schránka v těchto dnech: 09.09.2024
PRÁVĚ DNES 27.08.2024
MEMENTO 21.08.2024
SRPEN 1968 21.08.2024

Poslední komentáře

Anthonyastom: Invazi v Normandii podporovali ze vzduchu i českoslovenští piloti Dnes 5. 6., 5:00 K pobřeží Francie dorazila brzo ráno ohromná flotila plavidel, kdy válečné lodě doprovázely vyloďovací čluny. Před osmdesáti lety, 6. června 1944, se vylodili v Norm
LieseVew: My, občané Protektorátu (1/3)
zdenek gryc: PRÁVĚ DNES, ABY BYLO JASNO
zdenek gryc: POVODEŇ
zdenek gryc: POVODEŇ

Můj Blog

Přihlášení do blogu
Registrace na blog
Reklama

5 komentářů

Přidat Komentář

  • Jan P  | 12.10.2023 20:44  | Reagovat
    Slováci si dovolili volit podle sebe. Možná konečně začínají politici ODS a celá vláda chápat, že ani jejich pozice není tak pevná jak si namlouvají. Ať už budou volby předčasné nebo řádné v 2025, bude to pro ně období nejistoty, obav, strachu z věcí příštích. I Češi spěji pomalu, ale jistě k radikálnějším postojům vůči vládě. Slováci hlavně ukázali, že si nenechají manipulovat ulhanejma médiama.
  • Svatopluk Beran  | 12.10.2023 22:54  | Reagovat
    Vládní České dezinformace silně podporované českými novináři přes česká media o tom, o co ve válce na Ukrajině, po z USA zorganizovaném fašistickém puči v Kijevě, kdy Ukrajinští pohrobci Ukrajinských fašistů z 2SV, použili nespokojenost menší části Ukrajinského obyvatelstva k narušení voleb a násilným způsobem provedli proamerický puč. https://www.unhcr.org/news/stories/unhcr-urges-ukraine-establish-central-registration-system-internal-displacement-tops Rusko následně nelegálně, stejně tak jako Sojené Státy Americké téměř vždy, zahájili ilegální válku v rozporu s válečným právem i právem OSN. PAN PŘEDSEDA SENÁTU VYSTRČIL PAK MANIPULUJE S FAKTY STEJNĚ JAK KOMUNISTÉ ZA VLÁDY JEDNÉ STRANY A PRODÁVÁ TUTO ZEMI I JEJÍ OBČANY JAK KRÁLIKY NA TRŽNICI. JE OSTUDOU ŽÍT POD VLÁDNÍMI PŘEDSTAVITELI NEMAJÍCÍCH JINÝ NÁZOR NEŽ NĚKTERÁ Z VELMOCÍ. JE SMUTNÉ ŽÍT S TĚMITO MALÝMI PŘIKRČENÝMI STRAŠPYTLI ROZDÁVAJÍCÍ KLÍČE OD ČESKÝCH VLÁDNÍCH BUDOV, KTEŘÍ SE MĚNÍ NA POLOVIČNÍ ČÍŇANY, ČI VOZÍCÍ SEBOU NA SLUŽEBNÍ CESTY ODSOUZENÉ PODNIKATELE. ALE MÁME DEMOKRACII A TĚMTO OHNUTÝM ODEESÁCKÝM ZÁDŮM SNAD UŽ MLČÍCÍ VĚTŠINA ČESKÝCH OBČANŮ DÁ STOPKU JAKO SLOVÁCI A ZMĚNÍ NESMYSLNÉ ODÍRÁNÍ ČESKÝCH OBČANŮ VE VÝHRADNÍM ZÁJMU USA A VYPOVÍ NECHUTNOU SMLOUVU S VRAŽDÍCÍM AMERICKÝM MILITARISMEM.
  • jihlavák  | 13.10.2023 19:36  | Reagovat
    Král dezinformátorů a lhář největší: https://www.facebook.com/petr.fiala1964/posts/5169070313173810/
  • franta pulpytel  | 14.10.2023 22:16  | Reagovat
    Počkejme si jak se Fico vybarví , aby nakonec slováci nezaplakali, a nebyly nové volby ,nebo úřednická vláda. Aby nakonec nebyla úřednická vláda také u nás. Piráti a lidovci mohou koalici podrazit nohy. Všechno ale záleží na poradcích prezidenta zda mu poradí ,aby byly volby nebo at jmenuje úřednickou vládu.
  • Jan P  | 15.10.2023 09:42  | Reagovat
    Ficova vláda bude přinejlepším stejně kompromisnická jako minulé Ficovy vlády. Nebude obnovovat Slovenskou socialistickou republiku rad. Ale rozhodně povládne líp než Fialova demoliční vláda, neboť tolik nepoleze USA, Kyjevu a Bruselu do zadku. A právě v tom může být pro nás inspirativní.