Reklama
Dnes je pondělí 16.09.2024      svátek má Ludmila
Zpět
Miloš Vystrčil

Narozen v roce 1960 v Dačicích, od narození žije v Telči. Na podzim roku 2010 zvolen senátorem obvodu 52 - Jihlava. Od roku 2020 je předsedou českého Senátu. www.vystrcil.cz

http://www.vystrcil.cz/

Vznik Československa a rumunští vojáci

Miloš Vystrčil | 26.10.2023 13:49

Blíží se 28. říjen a my si budeme připomínat 105 let od vzniku samostatného Československa. Jedná se o jeden z našich nejvýznamnějších státních svátků. Prezident české republiky uděluje v tento sváteční den na Pražském hradě státní vyznamenání, výročí doprovází celá řada dalších shromáždění a jiných akcí.
Při příležitosti návštěvy předsedy rumunského senátu Nicolae-Ionela Ciucă jsem měl možnost si tak v pondělí společně s ním připomenout událost, která možná není tolik známá, ale byla pro vznik samostatného Československa a zejména potom pro naše další vztahy s Rumunskem velmi důležitá.
Dne 28. října představitelé Národního výboru (československého), kterými byli „Muži 28. října“ Alois Rašín, František Soukup, Jiří Stříbrný, Antonín Švehla a Vavro Šrobár vyhlásili v Praze samostatný československý stát. Po vyhlášení samostatnosti se konaly zejména v Praze demonstrace, kterými lidé vyjadřovali svou radost.


Naši političtí představitelé si v té době uvědomovali nebezpečí potlačení těchto demonstrací silou a apelovali na rumunské jednotky ubytované v Lichtenštejnském paláci v Praze, aby proti demonstrantům nezasahovaly. Rumunští vojáci tento apel vyslyšeli, neuposlechli rozkaz svých nadřízených a odmítli střílet do demonstrantů. Navíc později vytvořili v Praze Rumunskou legii, organizaci, která „poskytla pomocnou ruku Čechům“ a podporovala osvobození Sedmihradska a Banátu. Konkrétním posláním legie bylo sdružovat rumunské vojáky z území Čech a Moravy a transportovat je domů.


Solidarita prokázaná Rumuny při vyhlášení nezávislosti Československa představovala počátek úzkého vztahu rumunsko-československé spolupráce na úrovni politické, ekonomické, vojenské, ale i lidské. V Praze se později na úrovni vlády a československé armády vedly debaty o tom, jakým způsobem by Československo mělo projevit svou vděčnost plukům Rumunů ze Sedmihradska, kteří odmítli vyjít z kasáren a potlačit demonstrace Pražanů. Generál Josef Bílý, velitel Zemského vojenského velitelství Praha a první hlavní velitel protinacistické odbojové organizace Obrany národa, nakonec přišel s myšlenkou zhotovení pamětní desky. Dne 28. října 1933, u příležitosti 15. výročí vyhlášení samostatnosti Československa, byla na průčelí Lichtenštejnského paláce, v němž v té době sídlilo vojenské velitelství v Praze, odhalena pamětní deska.


Pro Jihlavsko, Telčsko a celou Vysočinu je možná zajímavé, že deska byla slavnostně odhalena také za účasti tehdejšího předsedy Poslanecké sněmovny Františka Staňka, který vystudoval telčskou reálku a právě na Vysočině měl své kořeny. Deska byla následně zničena po roce 1939 během nacistické okupace.
Považuji za symbolické a bylo pro mě velkou ctí, že jsme společně s předsedou rumunského Senátu Nicolae-Ionela Ciucă mohli včera 23. října provést obnovené odhalení desky.


Odhalení desky právě v této době totiž vnímám zároveň také jako symbolický vzkaz, že je i naší povinností se chovat stejně, jako se před 105 lety zachovali rumunští vojáci. Podporovat svobodu a právo na samostatnost a suverenitu.

Blog Jihlavské listy

Úvod blogu
Podmínky užívání blogu

Autoři

Archiv


Poslední příspěvky

POVODEŇ 15.09.2024
Poštovní schránka v těchto dnech: 09.09.2024
PRÁVĚ DNES 27.08.2024
MEMENTO 21.08.2024
SRPEN 1968 21.08.2024

Poslední komentáře

Anthonyastom: Invazi v Normandii podporovali ze vzduchu i českoslovenští piloti Dnes 5. 6., 5:00 K pobřeží Francie dorazila brzo ráno ohromná flotila plavidel, kdy válečné lodě doprovázely vyloďovací čluny. Před osmdesáti lety, 6. června 1944, se vylodili v Norm
LieseVew: My, občané Protektorátu (1/3)
zdenek gryc: PRÁVĚ DNES, ABY BYLO JASNO
zdenek gryc: POVODEŇ
zdenek gryc: POVODEŇ

Můj Blog

Přihlášení do blogu
Registrace na blog
Reklama

20 komentářů

Přidat Komentář

  • Svatopluk Beran  | 26.10.2023 20:11  | Reagovat
    To je zajímavé zjištění a souhlasím. Jenom škoda že pan předseda senátu Vystrčil ZŘEJMĚ neví vůbec nic o tom že po boku sovětské armády při osvobozování ČR v okolí Brna padl suverénně druhý největší počet vojáků cizí země na území české republiky. Pan předseda českého senátu Vystrčil zřejmě trpí stejným PODPRAHOVÝM měněním dějin jak bývalí komunisté. PAN VYSTRČIL NENÍ ČESKÝ PŘEDSEDA SENÁTU PRO ČECHY, JE TO ČLOVĚK KTERÝ PŘISTOUPIL NA PRINCIP KOMUNISTICKÉ TRAJEKTORIE MĚNĚNÍ DĚJIN ČESKÉ REPUBLIKY V ÚROVNI KOMUNISTŮ. TI TOTIŽ VŮBEC NEPŘIZNALI PŘÍCHOD AMERICKÉ ARMÁDY DO PLZNĚ A ZABITÍ PŘI TOM JEDNOHO AMERIČANA V PLZNI PAN PŘEDSEDA SENÁTU VYSTRČIL PAK ZASE NEUVEDL FAKT 33 000 RUMUNSKÝCH VOJÁKŮ PADLÝCH PŘI OSVOBOZOVÁNÍ ČESKÉ REPUBLIKY. https://www.fronta.cz/dotaz/ztraty-rumunske-armady-pri-osvobozovani-csr TAK TROCHU NEPOMĚR, ALE TO UŽ JE HOLD PROBLÉM MORÁLKY TÉ KTERÉ OSOBNOSTI.
  • Svatopluk Beran  | 26.10.2023 20:18  | Reagovat
    JINAK TOHLE OD DNEŠNÍ DEMOLIČNÍ VLÁDY ZA PODPORY PŘEDSEDY SENÁTU NORMÁLNÍ ČLOVĚK NEVYMYSLÍ, SKUTEČNOST NEZAKECÁ ANI FIALA A ANI VYSTRČIL. Válek - Léků je v ČR dostatek, i penicilinu, jen nevím kde jsou. Síkela - Němci platí za elektřinu 15 Eur a Češi 200 Eur, protože je Lipská burza v Německu. Černochová - Sice školství přijde o 11,5 miliardy, ale děti budou mít tu nejmodernější leteckou ochranu. Rakušan - Kolik je tu uprchlíků z UA nevím, ale v přepočtu na obyvatele se pořád jedná o násilné činy jednotlivců. Vystrčil - Musíme donutit ruské civilní obyvatele, aby dobrovolně opustili Krym. Fiala - To, že se ekonomice nedaří, mírně klesá životní úroveň, je výsledkem naší dobré práce. Pekarová - Musíme zabránit tomu, aby na Slovensku vyhrál Fico. Pekarová - Musíme něco udělat s volbami, protože lidi si volej jak chtěj a to dál nemůžeme trpět. Pekarová - Vláda není povinna starat se o lidi. Richterová - Zlevňování není v zájmu státu. Michálek - Již T. G. Masaryk říkával, že nelze věřit všemu, co je na internetu napsáno. Jurečka - Současní důchodci si za 30 let vzpomenou, že byla tato reforma nutná a že jsme udělali správnou věc. Co slovo, to perla. :)
  • jihlavák  | 27.10.2023 07:40  | Reagovat
    Pan předseda senátu nevnímá ničení Českého, Moravského a Slezského národa? Zatím ukrajinizaci , ale přijdou další, muslimové a afričani.Nevnímá záměrnou likvidací naší státnosti. Státu vládnou USA s kokainsty a homosexuály z Brusele. Jaký asi mají tito lidé zájem na prosperitě naší země? Žádný. Vnímají ji jen a pouze jako kolonií, která produkuje stamiliardove zisky. Jako pokusné pole pro jejich zrudnou multikulturní společnost. V sousedním Bavorsku se lidé bojí večer vyjít ven. Informovala idnes. Jako pokusné pole pro jejích prasečí nápady vznikající v kokainovem rausi. Mně se zdá, že vedení tohoto státu je maximálně odtrženo od reality, když napíše: Odhalení desky právě v této době totiž vnímám zároveň také jako symbolický vzkaz, že je i naší povinností se chovat stejně, jako se před 105 lety zachovali rumunští vojáci. Podporovat svobodu a právo na samostatnost a suverenitu Máme to brát vážně nebo jde o výsměch prostému lidu?
  • jihlavák  | 27.10.2023 13:12  | Reagovat
    https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/527217-vnuk-sefa-senatu-vystrcila-vyhrozoval-ze-prinese-do-skoly-zbran-pripad-resi-policie Další bloger, zastánce petidemolice, "sní" o americké pistoli u hlavy a ruskem obušku a gulagu. Jde z nich strach.
  • Svatopluk Beran  | 28.10.2023 00:02  | Reagovat
    DOCELA BYCH CHTĚL VIDĚT JAK BY SE TOHO CHYTI KOMPLETNÍ ,,ČESKÝ NEZÁVISLÝ MAINSTREAM,, POKUD BY SE TO STALO v BABIŠOVĚ NEBO OKAMUROVĚ RODINĚ? Na co tak asi může policie přijít? Klučina si to z prstu nevycucal, jen prostě není za své jednání ještě zodpovědný. I když podle našeho presidenta už by měl za rok VOLEBNÍ PRÁVO. Prostě se tak v rodině mezi sebou o nesouhlasících občanech s Vystrčilovou politikou normálně baví a klučina si neuvědomil, že jsou rozhovory na toto téma pro ostatní populaci nepřijatelné.
  • Miroslav Tomanec  | 28.10.2023 07:00  | Reagovat
    Pro Jihlavák: Pan Miloš Vystrčil rozhodně není politik, se kterým bych se stotožňoval. Ovšem připomínat mu takovouto záležitost v této souvislosti je vrcholně nechutné a patří to na lidské dno.
  • Svatopluk Beran  | 28.10.2023 08:16  | Reagovat
    TO MÁTE ASI PRAVDU PANE TOMANEC, ALE POKUD SE TAKTO CHOVÁ BĚŽNĚ CELÝ ČESKÝ MAINSTREAM V ZÁJMU TÉTO DNEŠNÍ ČESKÉ DEMOLIČNÍ VLÁDY A NASTAVUJE TÍM PODPRAHOVÁ PRAVIDLA, MUSÍ SI BÝT VĚDOM ŽE CO SÁM ŠÍŘÍ, BUDE SE MU I VRACET. VIZ VYSTRČILŮV PRESIDENTSKÝ PUČ. DNES UŽ JE NAPROSTO JASNÉ ŽE PŘEDSEDA SENÁTU SE INICIATIVNĚ PŘEDČASNĚ CHOPIL PODPORY AMERICKÉ OBCHODNÍ PROXI VÁLKY Z RUSKEM O PŘÍMOU DODÁKU LEVNĚJŠÍCH UHLÍKOVÝCH SUROVIN Z RUSKA.
  • Svatopluk Beran  | 28.10.2023 08:31  | Reagovat
    HLAVNĚ ABY NÁM PAN PŘEDSEDA SENÁTU VYSTRČIL A MINISTRINĚ VÁLKY ČERNOCHOVÁ NEPŘIPRAVOVALA PŮDU PRO POBYT TAKOVÝCH MAGORŮ Z AMERIKY JAKO BYL DAHLGRÉN NEBO TEĎ PSYCHICKY ZLOMENEJ AMERICKEJ MARIŇÁK A JEHO DALŠÍ AMERIČTÍ MASOVÝ VRAHOVÉ V ŘADÁCH US ARMY. KLÍČE OD NAŠÍ NEJVYŠŠÍ KOMORY - SENÁTU - UŽ PŘEDSEDA TOHOTO SENÁTU VYSTRČIL AMERICE PŘES MINISTRA ZAHRANIČÍ POMPEA, Z ÚSMĚVEM, POKOROU A OHNUTÝM HŘBETEM, PŘEDAL. Jeho smrt nepřinese útěchu, ale cítíme úlevu.“ Střelec z Maine je mrtev. Po dobu pátrání úřady vyzývaly občany, aby se zamkli ve svých domovech a nevycházeli ven. Card, vyškolený instruktor střelných zbraní a záložník americké armády, byl totiž prohlášen za ozbrojeného a nebezpečného. Veřejnost navíc byla obeznámena i s duševními problémy, které se u střelce v nedávné minulosti projevily. Tragická událost je nejtragičtější masovou střelbou v USA tohoto roku, opět oživila pro USA typickou debatu o držení střelných zbraní. Po obyvatelích státu Maine se totiž nevyžaduje povolení k nošení zbraní a pokusy zastánců kontroly zbraní o zpřísnění zákonů opakovaně selhávají. V LETOŠNÍ ROCE JIŽ PROBĚHLO V USA NA STOVKY MASOVÝCH VRAŽD. https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-jeho-smrt-neprinese-utechu-ale-citime-ulevu-strelec-z-maine-je-mrtev-239029#dop_ab_variant=1180940&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
  • Svatopluk Beran  | 28.10.2023 08:38  | Reagovat
    Útoky střelnou zbraní jsou v USA velmi časté. Od začátku letošního roku bylo V USA ZAZNAMENÁNO ----567--- PŘÍPADŮ MASOVÉ STŘELBY, (DLE USA ČTYŘI A VÍCE LIDSKÝCH ŽIVOTŮ) uvádí nezisková organizace Gun Violence Archive. Ta do statistiky zahrnuje případy, kdy při střelbě utrpí zranění nebo přijdou o život nejméně čtyři lidé, nepočítaje v to střelce. https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-hledany-strelec-z-lewistonu-je-po-smrti-40448632#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
  • Jan P  | 28.10.2023 11:15  | Reagovat
    Sváto, nemají v Lewistonu vypnout vodu, bombardovat všechny pekárny, dokud toho masového střelce z Maine policie nenajde ?
  • Svatopluk Beran  | 28.10.2023 12:20  | Reagovat
    A naši garnitura pokračuje tak jak na Ukrajině tak kdekoliv ve světě k dalšímu vraždění do úplného vyvraždění. UŽ AŤ JE TAHLE ČESKÁ VLÁDNÍ TLUPA MILIONU CHVILEK PRO DEMOKRACII, KTERÁ SE K VLÁDĚ DOSTALA PŘEDVOLEBNÍM PODVODEM A POKUD TO NEBYL PODVOD, TAK TOTÁLNÍ NESCHOPNOSTÍ PŘEDPOKLÁDAT JAK SE BUDE SVĚT VYVÍJET, NA SMETIŠTI DĚJIN. VYVRAŽDIT SE DO ÚPLNÉHO KONCE. https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-blizky-a-stredni-vychod-cesko-hlasovalo-proti-rezoluci-vyzyvajici-k-primeri-na-blizkem-vychode-40448652#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz Česko hlasovalo proti rezoluci vyzývající k příměří na Blízkém východě Valné shromáždění OSN v pátek přijalo rezoluci vyzývající k humanitárnímu příměří ve válce mezi teroristickým palestinským hnutím Hamás a Izraelem. Česká republika ji jako JEDNA ZE 14 ZEMÍ NEPOTPOŘILA. ČESKÁ REPUBLIKA SE VRACÍ JAKO NOHSLED USA PŘED ÚROVEŇ VESTFÁLSKÉHO MÍRU V SEDMNÁCTÉM STOLETÍ, DO TŘICETILETÉ VÁLKY. SEDMNÁCTÉ STOLETÍ JE V ČESKÉ REPUBLICE ZPĚT. DOKUD ZA JEDNO OKO JICH NEVYPÍCHÁM DESETKRÁT TOLIK, NEJEDNÁ SE O PRÁVO NA SEBEOBRANU. DRŽET ALE JINÝ NÁROD V ODEVŘENÉ KLECI A OKUPOVAT A OSIDLOVAT JEHO ÚZEMÍ, PROTOŽE JE NÁS ČÍM DÁL VÍC A NEMÁME VODU, TAK TO JE V POŘÁDKU.
  • Jan P  | 28.10.2023 12:34  | Reagovat
    Proti rezoluci OSN vyzývající k okamžitému humanitárnímu zastavení bojů v Gaze hlasovali: USA, Izrael, Rakousko, Chorvatsko, Fidži, Guatemala, Maďarsko, Marshalovy ostrovy, Mikronésie, Nauru, Papua Nová Guinea, Paraguay, Tonga a v tom výkvětu nesmělo chybět samozřejmě Česko, protože to prostě válku ZBOŽŃUJE a jak jde řeč o nějakém zastavování bojů, hned se z toho celé osype. Rezoluce byla schválena 120 hlasy proti 14.
  • Jan P  | 28.10.2023 13:08  | Reagovat
    "Ať už pod maskou fašismu, demokracie nebo diktatury proletariátu zůstává naším velkým protivníkem stát. Nejhorší zradou vždy bude podřídit se tomuto aparátu a pošlapat v jeho službách všechny lidské hodnoty." -Simone Weilová
  • Svatopluk Beran  | 28.10.2023 17:14  | Reagovat
    Jsem přesvědčen že se najde dostatek novinářů, ale i obyčejných občanů ať už zahraničních tak, palestinských či Izraelských, kteří budou natáčet a zaznamenávat ŽIDOVSKÁ ZVĚRSTRVA A PÁCHÁNÍ VÁLEČNÝCH ZLOČINŮ NA CIVILNÍM OBYVATELSTVU PALESTINY A ŽE BUDOU TITO VÁLEČNÍ ŽIDOVŠTÍ ZLOČINCI SPOLU S AMERICKÝMI, UKRAJINSKÝMI, RUSKÝM I PALESTINSKÝMI SE MUSET ZODPOVÍDAT PŘED CELÝM SVĚTEM ZA GENOCIDU A VRAŽDĚNÍ CIVILNÍHO OBYVATELSTVA.
  • Svatopluk Beran  | 28.10.2023 18:15  | Reagovat
    Šest ze čtrnácti hlasů které USA dne získaly, patřilo tichomořským ostrovům - Fidži, Tonga, Marshallovy ostrovy, Mikronésie, Nauru a Papua-Nová Guinea. STEJNÁ PODPORA NA PŮDĚ OSN JAKO PŘI ILEGÁLNÍ AMERICKÁ VÁLCE V IRÁKU, S KTEROU POMÁHAL AMERIČANŮM I DNEŠNÍ ČESKÝ PRESIDENT PETR PAVEL, AČKOLIV TO BYLA SAMOSTATNÁ AMERICKÁ ILEGÁLNÍ VÁLKA BEZ PODPORY OSN. V roce 2003 působil jako zástupce ve velitelství operace Trvalá svoboda v Tampě v USA. Země, které se do akce zapojily na straně USA, neplnily svůj závazek vůči OSN, ale vůči tehdejší administrativě USA. https://cs.wikipedia.org/wiki/Petr_Pavel Koalice ochotných (anglicky coalition of the willing) bylo neformální označení koalice států, které podpořily USA na jaře 2003 válce proti IrákU Protože nejde o formální koalici, není možné přesně určit její členy ale i tehdejší prezident Václav Havel zásah v Iráku podporoval. V únoru 2003 vystoupil v OSN za Spojené státy Colin Powell s důležitým projevem, ve kterém mimo jiné za pomoci mnoha satelitních fotografií a obrázků vypovídal o zbraních hromadného ničení, které Saddám Husajn doposud má, nebezpečnosti jeho setrvání u moci a hrozbě, kterou pro Spojené státy a každou demokratickou zemi představuje; též o spojitosti Husajna s Al-Káidou, která údajně v Iráku operuje, financování těchto a ostatních teroristických skupin, jejich vybavení, zázemí a odhodlanost s použitím teroru zaútočit v demokratickém světě. Powellův projev obhajující Bushovu doktrínu preventivního úderu byl v Americe přijat s velkým nadšením,[zdroj?] ale s určitou skepsí v Evropě. Jedním ze zdrojů pro detaily Powellova projevu o zbraních hromadného ničení, které americká administrativa přijala, byl irácký informátor západních rozvědek, irácký vědec Rafíd Džanábí. O 8 let později Rafíd Džanábí řekl, že si vše vymyslel ve snaze zbavit Irák Husajna a přinést do země demokratický režim. Rozkazy „Frago 242“ Na jaře roku 2004 byly vydány tzv. fragmentární rozkazy (fragmentary orders) – Frago 242. Díky nim nemusely koaliční jednotky hlásit a vyšetřovat jakákoliv násilí páchané americkými a iráckými vládními jednotkami na civilních osobách. Toto násilí zahrnovalo i znásilňování a extrémně ohavná mučení s výsledkem zohavení i zabití mučených obětí. Nelegální označil invazi do Iráku generální tajemník OSN Kofi Annan, místopředseda britské vlády Nick Clegg, nebo tehdejší hlavní poradce britského ministerstva zahraničí Michael Wood. Chilcotova komise, která zkoumala britské zapojení do války v Iráku, dospěla v roce 2016 k závěru, že invaze do Iráku byla „neoprávněná“. https://cs.wikipedia.org/wiki/Petr_Pavel
  • Svatopluk Beran  | 28.10.2023 18:18  | Reagovat
    Svatopluk Beran říká: Váš komentář čeká na schválení. Sobota, 28. 10. 2023 v 18:15 Šest ze čtrnácti hlasů které USA dne získaly, patřilo tichomořským ostrovům – Fidži, Tonga, Marshallovy ostrovy, Mikronésie, Nauru a Papua-Nová Guinea. STEJNÁ PODPORA NA PŮDĚ OSN JAKO PŘI ILEGÁLNÍ AMERICKÁ VÁLCE V IRÁKU, S KTEROU POMÁHAL AMERIČANŮM I DNEŠNÍ ČE.KÝ PRESID.NT PE.R PAV.L, AČKOLIV TO BYLA SAMOSTATNÁ AMERICKÁ ILEGÁ.NÍ VÁLKA BEZ PODPORY OSN. V roce 2003 působil jako zástupce ve velitelství operace Trvalá svoboda v Tampě v USA. Země, které se do akce zapojily na straně USA, neplnily svůj závazek vůči OSN, ale vůči tehdejší administrativě USA. https://cs.wikipedia.org/wiki/Petr_Pavel Koalice ochotných bylo neformální označení koalice států, které podpořily USA na jaře 2003 válce proti Iráku. Protože nejde o formální koalici, není možné přesně určit její členy ale i tehdejší prezident Václav Havel zásah v Iráku podporoval. V únoru 2003 vystoupil v OSN za Spojené státy Colin Powell s důležitým projevem, ve kterém mimo jiné za pomoci mnoha satelitních fotografií a obrázků vypovídal o zbraních hromadného ničení, které Saddám Husajn doposud má, nebezpečnosti jeho setrvání u moci a hrozbě, kterou pro Spojené státy a každou demokratickou zemi představuje; též o spojitosti Husajna s Al-Káidou, která údajně v Iráku operuje, financování těchto a ostatních teroristických skupin, jejich vybavení, zázemí a odhodlanost s použitím teroru zaútočit v demokratickém světě. Powellův projev obhajující Bushovu doktrínu preventivního úderu byl v Americe přijat s velkým nadšením, ale s určitou skepsí v Evropě. Jedním ze zdrojů pro detaily Powellova projevu o zbraních hromadného ničení, které americká administrativa přijala, byl irácký informátor západních rozvědek, irácký vědec Rafíd Džanábí. O 8 let později Rafíd Džanábí řekl, že si vše vymyslel ve snaze zbavit Irák Husajna a přinést do země demokratický režim. Rozkazy „Frago 242“ Na jaře roku 2004 byly vydány tzv. fragmentární rozkazy (fragmentary orders) – Frago 242. Díky nim nemusely koaliční jednotky hlásit a vyšetřovat jakákoliv násilí páchané americkými a iráckými vládními jednotkami na civilních osobách. Toto násilí zahrnovalo i znásilňování a extrémně ohavná mučení s výsledkem zohavení i zabití mučených obětí. Nelegální označil invazi do Iráku generální tajemník OSN Kofi Annan, místopředseda britské vlády Nick Clegg, nebo tehdejší hlavní poradce britského ministerstva zahraničí Michael Wood. Chilcotova komise, která zkoumala britské zapojení do války v Iráku, dospěla v roce 2016 k závěru, že invaze do Iráku byla „neoprávněná“. https://cs.wikipedia.org/wiki/Petr_Pavel
  • Svatopluk Beran  | 28.10.2023 18:20  | Reagovat
    Šest ze čtrnácti hlasů které USA dnes získaly, patřilo tichomořským ostrovům – Fidži, Tonga, Marshallovy ostrovy, Mikronésie, Nauru a Papua-Nová Guinea. STEJNÁ PODPORA NA PŮDĚ OSN JAKO PŘI ILE.ÁLNÍ AMERICKÁ VÁLCE V IR.KU, S KTEROU POMÁHAL AME.IČANŮM I DNEŠNÍ ČE.KÝ PRESID.NT PE.R PAV.L, AČKOLIV TO BYLA SAMOSTATNÁ AME.ICKÁ ILEGÁ.NÍ VÁLKA BEZ PODPORY OSN. V roce 2003 působil jako zástupce ve velitelství operace Trvalá svoboda v Tampě v USA. Země, které se do akce zapojily na straně USA, neplnily svůj závazek vůči OSN, ale vůči tehdejší administrativě USA. https://cs.wikipedia.org/wiki/Petr_Pavel Koalice ochotných bylo neformální označení koalice států, které podpořily USA na jaře 2003 válce proti Iráku. Protože nejde o formální koalici, není možné přesně určit její členy ale i tehdejší prezident Václav Havel zásah v Iráku podporoval. V únoru 2003 vystoupil v OSN za Spojené státy Colin Powell s důležitým projevem, ve kterém mimo jiné za pomoci mnoha satelitních fotografií a obrázků vypovídal o zbraních hromadného ničení, které Saddám Husajn doposud má, nebezpečnosti jeho setrvání u moci a hrozbě, kterou pro Spojené státy a každou demokratickou zemi představuje; též o spojitosti Husajna s Al-Káidou, která údajně v Iráku operuje, financování těchto a ostatních teroristických skupin, jejich vybavení, zázemí a odhodlanost s použitím teroru zaútočit v demokratickém světě. Powellův projev obhajující Bushovu doktrínu preventivního úderu byl v Americe přijat s velkým nadšením, ale s určitou skepsí v Evropě. Jedním ze zdrojů pro detaily Powellova projevu o zbraních hromadného ničení, které americká administrativa přijala, byl irácký informátor západních rozvědek, irácký vědec Rafíd Džanábí. O 8 let později Rafíd Džanábí řekl, že si vše vymyslel ve snaze zbavit Irák Husajna a přinést do země demokratický režim. Rozkazy „Frago 242“ Na jaře roku 2004 byly vydány tzv. fragmentární rozkazy (fragmentary orders) – Frago 242. Díky nim nemusely koaliční jednotky hlásit a vyšetřovat jakákoliv násilí páchané americkými a iráckými vládními jednotkami na civilních osobách. Toto násilí zahrnovalo i znásilňování a extrémně ohavná mučení s výsledkem zohavení i zabití mučených obětí. Nelegální označil invazi do Iráku generální tajemník OSN Kofi Annan, místopředseda britské vlády Nick Clegg, nebo tehdejší hlavní poradce britského ministerstva zahraničí Michael Wood. Chilcotova komise, která zkoumala britské zapojení do války v Iráku, dospěla v roce 2016 k závěru, že invaze do Iráku byla „neoprávněná“. https://cs.wikipedia.org/wiki/Petr_Pavel
  • Svatopluk Beran  | 28.10.2023 18:21  | Reagovat
    Šest ze čtrnácti hlasů které USA dnes získaly, patřilo tichomořským ostrovům – Fidži, Tonga, Marshallovy ostrovy, Mikronésie, Nauru a Papua-Nová Guinea. STEJNÁ PODPORA NA PŮDĚ .SN JAKO PŘI ILE.ÁLNÍ AME.ICKÁ VÁLCE V IR.KU, S KTEROU POMÁHAL AME.IČANŮM I DNEŠNÍ ČE.KÝ PRESID.NT PE.R PAV.L, AČKOLIV TO BYLA SAMOSTATNÁ AME.ICKÁ ILEGÁ.NÍ VÁ.KA BEZ PODPORY O.N. V roce 2003 působil jako zástupce ve velitelství operace Trvalá svoboda v Tampě v USA. Země, které se do akce zapojily na straně USA, neplnily svůj závazek vůči OSN, ale vůči tehdejší administrativě USA. https://cs.wikipedia.org/wiki/Petr_Pavel Koalice ochotných bylo neformální označení koalice států, které podpořily USA na jaře 2003 válce proti Iráku. Protože nejde o formální koalici, není možné přesně určit její členy ale i tehdejší prezident Václav Havel zásah v Iráku podporoval. V únoru 2003 vystoupil v OSN za Spojené státy Colin Powell s důležitým projevem, ve kterém mimo jiné za pomoci mnoha satelitních fotografií a obrázků vypovídal o zbraních hromadného ničení, které Saddám Husajn doposud má, nebezpečnosti jeho setrvání u moci a hrozbě, kterou pro Spojené státy a každou demokratickou zemi představuje; též o spojitosti Husajna s Al-Káidou, která údajně v Iráku operuje, financování těchto a ostatních teroristických skupin, jejich vybavení, zázemí a odhodlanost s použitím teroru zaútočit v demokratickém světě. Powellův projev obhajující Bushovu doktrínu preventivního úderu byl v Americe přijat s velkým nadšením, ale s určitou skepsí v Evropě. Jedním ze zdrojů pro detaily Powellova projevu o zbraních hromadného ničení, které americká administrativa přijala, byl irácký informátor západních rozvědek, irácký vědec Rafíd Džanábí. O 8 let později Rafíd Džanábí řekl, že si vše vymyslel ve snaze zbavit Irák Husajna a přinést do země demokratický režim. Rozkazy „Frago 242“ Na jaře roku 2004 byly vydány tzv. fragmentární rozkazy (fragmentary orders) – Frago 242. Díky nim nemusely koaliční jednotky hlásit a vyšetřovat jakákoliv násilí páchané americkými a iráckými vládními jednotkami na civilních osobách. Toto násilí zahrnovalo i znásilňování a extrémně ohavná mučení s výsledkem zohavení i zabití mučených obětí. Nelegální označil invazi do Iráku generální tajemník OSN Kofi Annan, místopředseda britské vlády Nick Clegg, nebo tehdejší hlavní poradce britského ministerstva zahraničí Michael Wood. Chilcotova komise, která zkoumala britské zapojení do války v Iráku, dospěla v roce 2016 k závěru, že invaze do Iráku byla „neoprávněná“. https://cs.wikipedia.org/wiki/Petr_Pavel
  • Svatopluk Beran  | 28.10.2023 18:24  | Reagovat
    Šest ze čtrnácti hlasů které USA dnes získaly, patřilo tichomořským ostrovům – Fidži, Tonga, Marshallovy ostrovy, Mikronésie, Nauru a Papua-Nová Guinea. STEJNÁ PODPORA NA PŮDĚ OSN JAKO PŘI ILEGÁLNÍ AMERICKÁ VÁLCE V IRÁKU, S KTEROU POMÁHAL AMERIČANŮM I DNEŠNÍ ČESKÝ PRESIDENT PETR PAVEL, AČKOLIV TO BYLA SAMOSTATNÁ AMERICKÁ ILEGÁLNÍ VÁLKA BEZ PODPORY OSN. V roce 2003 působil jako zástupce ve velitelství operace Trvalá svoboda v Tampě v USA. Země, které se do akce zapojily na straně USA, neplnily svůj závazek vůči OSN, ale vůči tehdejší administrativě USA. https://cs.wikipedia.org/wiki/Petr_Pavel Koalice ochotných bylo neformální označení koalice států, které podpořily USA na jaře 2003 válce proti Iráku. Protože nejde o formální koalici, není možné přesně určit její členy ale i tehdejší prezident Václav Havel zásah v Iráku podporoval. V únoru 2003 vystoupil v OSN za Spojené státy Colin Powell s důležitým projevem, ve kterém mimo jiné za pomoci mnoha satelitních fotografií a obrázků vypovídal o zbraních hromadného ničení, které Saddám Husajn doposud má, nebezpečnosti jeho setrvání u moci a hrozbě, kterou pro Spojené státy a každou demokratickou zemi představuje; též o spojitosti Husajna s Al-Káidou, která údajně v Iráku operuje, financování těchto a ostatních teroristických skupin, jejich vybavení, zázemí a odhodlanost s použitím teroru zaútočit v demokratickém světě. Powellův projev obhajující Bushovu doktrínu preventivního úderu byl v Americe přijat s velkým nadšením, ale s určitou skepsí v Evropě. Jedním ze zdrojů pro detaily Powellova projevu o zbraních hromadného ničení, které americká administrativa přijala, byl irácký informátor západních rozvědek, irácký vědec Rafíd Džanábí. O 8 let později Rafíd Džanábí řekl, že si vše vymyslel ve snaze zbavit Irák Husajna a přinést do země demokratický režim. Rozkazy „Frago 242“ Na jaře roku 2004 byly vydány tzv. fragmentární rozkazy (fragmentary orders) – Frago 242. Díky nim nemusely koaliční jednotky hlásit a vyšetřovat jakákoliv násilí páchané americkými a iráckými vládními jednotkami na civilních osobách. Toto násilí zahrnovalo i znásilňování a extrémně ohavná mučení s výsledkem zohavení i zabití mučených obětí. Nelegální označil invazi do Iráku generální tajemník OSN Kofi Annan, místopředseda britské vlády Nick Clegg, nebo tehdejší hlavní poradce britského ministerstva zahraničí Michael Wood. Chilcotova komise, která zkoumala britské zapojení do války v Iráku, dospěla v roce 2016 k závěru, že invaze do Iráku byla „neoprávněná“.
  • Svatopluk Beran  | 28.10.2023 18:44  | Reagovat
    STEJNĚ JAKO KDYŽ CIA NIC NETUŠILO O JEDENÁCTÉM ZÁŘÍ KECY, KECY, KECY KTERÉ MOHOU MEDIA ŘÍKAT JEN HLUPÁKŮM JAK AMERICKÝM TAK NAŠIM. https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-blizky-a-stredni-vychod-na-podivnou-aktivitu-v-gaze-upozornovali-izraelsti-vojaci-mesice-pred-utokem-rozvedka-je-odbyla-40448558#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.web.nexttoart Hamás se chová divně, cvičí a kope díry. Varování vojáků před útokem rozvědka odbyla Příslušnice této jednotky Jael Rotenbergová uváděla v rozhovoru pro stanici Kan News, že často viděla mnoho Palestinců v civilních oděvech, jak se přibližují k hraničnímu plotu s mapami. Taky zkoumali půdu a kopali díry. Když jednou předávala tyto informace, bylo jí řečeno, že se není čeho bát, že jsou to rolníci. V posledních týdnech před útokem si Rotenbergová podle The Times of Israel všimla, že v úseku, který měla na starosti, se příslušníci Hamásu soustředili na dva konkrétní body. Od velitelů však dál slyšela, že je to nedůležité a nedá se s tím nic dělat. Právě přes tato dvě místa 7. října přešli teroristé. NIC JSME NETUŠILI O NIČEM JSME NEVĚDĚLI JEN JSME CÍLENĚ PŘIPRAVILI PROSTOR PRO NESMYSLNÉ VRAŽDĚNÍ. MY NIC MY MUZIKANTI. CÍLEM JAK USA TAK ŽIDŮ BYLO NECHAT POZABÍJET URČITÝ POČET VLASTNÍCH OBČANŮ, ABY PAK BYL PROSTOR ,, PRO SPRAVEDLIVOU OBRANU,, STÁLE STEJNÁ AMERICKÁ TAKTIKA. ČAJOVÝ DÝCHÁNEK V BOSTNU VÝBUCH KŘIŽNÍKU MAIN V HAVANSKÉM PŘÍSTAVU POTOPENÍ PARNÍKU LUSITANIA PERL HARBER TONKINGSKÝ ZÁLIV 11ZÁŘÍ KIJEVSKÝ MAJDAN A TEĎ NIC NETUŠÍCÍ NEJLEPŠÍ ŠPIONÁŽNÍ JEDNOTKA SVĚTA MOSAD, KTERÁ NEVÍ CO SE JÍ DĚJE NA DRUHÉ STRANĚ ZDI

Přidat Komentář Vrátit se nahoru