Reklama
Dnes je pondělí 16.09.2024      svátek má Ludmila
Zpět
Hana Hajnová

Telčská patriotka, povoláním projektová manažerka, máma, ve volném čase kapitánka dračí lodi, dobrovolnice a nadšená hráčka kroketu. Od listopadu 2020 statutární náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina.

Dobrovolníkem může být každý. Zkuste to!

Hana Hajnová | 14.11.2023 13:58

Jsou mezi námi, i když občas dobře skrytí. Pracují pro druhé, nezištně, většinou ve svém volné čase. Jsou ve státní správě, jsou v ulicích, doma, v různých organizacích a firmách, někteří organizovaní, jiní ne. Každý z nich si k dobrovolnictví našel svou cestu a cíl, kterému pomáhá. Spojuje je touha pomoct dobrým věcem a také to, že se tím většinou moc nechlubí.

Proto se podzim na Vysočině nese v duchu dobrovolnictví! V Telči se v říjnu konala konference Dobrovolnictví je ctnost, v Jihlavě se začátkem listopadu předávalo ocenění pro nejlepší dobrovolníky roku DOBROCH 2023 a minulý týden proběhla v Humpolci konference pro středoškoláky s názvem Dobrovolnictví je cool! Všechny tyto akce pro dobrovolníky a o dobrovolnících probíhají s cílem, aby se o jejich práci pro druhé více vědělo a mluvilo. Účastníci si vzájemně předávají své zkušenosti a zabývají se i otázkami, jak tuto bohulibou aktivitu dále podporovat a jak také inspirovat další potenciální zájemce. A všichni účastníci potvrdili, že bez větší prezentace jejich dobrých skutků širší veřejnosti to možné nebude.

Jako stále alespoň občasná dobrovolnice jsem si tento „úkol“ vzala k srdci a budu se snažit inspirativní příběhy o dobrovolnictví víc sdílet a propagovat. V zahraničí je dobrovolnictví přirozenou součástí společnosti a mnohé organizace by bez něj ani nefungovaly. U nás se to stále učíme, i když dobrovolnictví tu v posledních letech ušlo velkou cestu vpřed, stále je co zlepšovat. A k tomu zlepšení stačí úplně jednoduchá věc. Zkuste to i vy! Můžete nabídnout svůj čas a schopnosti buď přímo některé z organizací, které máte ve svém okolí (může to být například charita, ale pomoct můžete i sportovním klubům v čase, kdy čekáte, až vašim ratolestem skončí trénink, ekologickým spolkům s výsadbou stromů, sečení luk atd.), nebo se můžete podívat na stránky Koordinačního uskupení neziskových organizací (www.kous.cz), kde najdete seznam dobrovolnických center v kraji nebo se zapsat do databáze dobrovolníků HERO CLAN na www.heroclan.cz. Těším se, že se při tom konání dobra ve volném čase potkáme!

Blog Jihlavské listy

Úvod blogu
Podmínky užívání blogu

Autoři

Archiv


Poslední příspěvky

POVODEŇ 15.09.2024
Poštovní schránka v těchto dnech: 09.09.2024
PRÁVĚ DNES 27.08.2024
MEMENTO 21.08.2024
SRPEN 1968 21.08.2024

Poslední komentáře

LieseVew: My, občané Protektorátu (1/3)
zdenek gryc: PRÁVĚ DNES, ABY BYLO JASNO
zdenek gryc: POVODEŇ
zdenek gryc: POVODEŇ
KennethCLode: My, občané Protektorátu (1/3)

Můj Blog

Přihlášení do blogu
Registrace na blog
Reklama

0 komentářů

Přidat Komentář