Reklama
Dnes je neděle 12.05.2024      svátek má Pankrác
Zpět
Zdeněk Gryc

Architekt - důchodce - autor sídliště Březinovy sady, žák profesora Rozehnala, který si váží osobnosti PhDr. F. Hoffmanna a Václava Havla

ÚNOR 1948

Zdeněk Gryc | 26.02.2024 16:33

Od ruského vpádu na Ukrajinu uplynou dva roky.

Invaze započala 24. února 2022.

V úterý 25. února 1975 vyšla Jiskra, orgán OV KSČ,

Zachovejme pokrokové tradice a symboly

Únor 1948 - Únor 1975 - Únor 2016 – Únor 2024

„Alexej Navalnyj byl zavražděn. Jeho smrt nastala 16. února ve 14:17 místního času,

1.3.2016 Čtenáři píší/Komentáře (8), autor: 

Zdeněk Gryc

V úterý 25. února 1975 vyšla Jiskra, orgán OV KSČ, nositel řádu práce, číslo 16. za 50 haléřů. Za těchto pouhých padesát haléřů byli na první straně Jiskry občané jihlavského okresu obdařeni fotografií bdělých milicionářů s puškami na ramennou. Pod fotografií je tento nápis: PŘÍSLUŠNÍCI LIDOVÝCH MILICÍ se stali v únorových dnech 1948 pevnou oporou lidové demokratické republiky a pomohli zmařit plány reakčních sil. Pod nimi je báseň Františka Branislava: ÚNOR. Pod hlavičkou Jiskry jsou uvedena slova vedoucího tajemníka: „Nemůžeme se spokojit s dosaženým“. Komentář Jiskry: ZACHOVEJME POKROKOVÉ TRADICE A SYMBOLY

„Historii píše život a je na nás, abychom naši dělnickou, pokrokovou tradici a její symboly lépe ochraňovali a zakládali.

Nemohu než sáhnout v této souvislosti pro jiný příklad.

Kdysi stál cestou na Kalvárii v Jihlavě starý most a na něm

socha sv. Jána.

Starý most ustoupil novému, který se stal vstupem do budoucího moderního sídliště města.

Samozřejmě že se nezapomnělo na renovaci sochy sv. Jána nákladem cca 15.000 korun i na příslušné místo na novém mostě, kam by měl být opět umístěn.

Nestane se tak a je to moudré.

Mnohem víc mu to bude slušet třeba u kostelíčka sv. Jána na Kalvárii,

či na jiném místě.

Všimněte si však, že vpravo na mostě /směrem od Jánů/ je naň pamatováno příslušným místem.

Projektant tu pozorně dbal historie uchování památky, možná dokonce umělecké památky.

My bychom teď měli pamatovat na to, aby ono prázdné místo vyplnila třeba socha sportovce, jako symbol mládí obyvatel sídliště,

jež by také byla doplňkem stojících a připravovaných sportovišť.

-------------------------------------------------------------------------------------

Musíme naše inženýry-architekty učit uctívat památku dělnické třídy a komunistické strany.

A pokud některým z nich tyto myšlenky nejsou blízké,

ukládat jim v tomto smyslu konkrétní požadavky k odbornému ztvárnění. Generace dnešní i příští ocení bezpochyby skutečnost,

jako je plánované postavení památníku 1. prezidentu Gottwaldovi

v sídle okresního města, na památečním místě,

z něhož k občanům Jihlavska promlouval.

Domnívám se, že nestojí nic v cestě tomu, abychom odhalili (dříve či později) památníček událostem dělnického hnutí na zmíněném místě U Jánů. Dnes to lze ještě prostorově řešit.

Za pět let bude zřejmě pozdě. Tady - i jinde. MILAN DVOŘÁK

--------------------------------------------------------------------

Diskuze k článku

Já to říkám pořád, že ten Dvořák nemá v té televizi co dělat.

Však se dobře říká,

-----

že pravda začíná tam, kde končí signál České televize. Však už se proti němu chystá demonstrace. 

-----
Teď byl odhalen i v JL.

čtenář | 2016-03-01 14:54:58 | Reagovat

----------------------------------------------------------------

Milý pane Gryci.

Sochy svatých a církevní stavby u nás byly odjakživa nejtrvalejším připomenutím církevní slávy. Už proto, že se většina panovníků či jiných hrdinů nikterak nezapsala do podvědomí národa. A když ano, tak se sama církev postarala o to, aby nevyčnívali a nepřipomínali lidu hrdost či jiné" nectnosti", co církev neměla příliš v lásce. Síla církve po 2. světové válce se změnou režimu poněkud vícepovadla a ve stylu, dohonit a předhonit se začínala budovat jiná republika.

Proto i někteří svatí zmizeli ze svých piedestalů.

I Vy jste se velkou měrou podílel na zásadních změnách ve městě a na to můžete být patřičně hrdý. To bez ironie. Sídliště Březinky nevypadá vůbec špatně. To, že se k práci architektů vyjadřovala tehdejší politická suita po svém, není nic neobvyklé. Vše muselo mít ideový náboj. Jihlavská Jiskra byla onou hlásnou troubou politického dění.

Měla jednodušší roli, její propaganda byla směrována pouze jedním směrem.

-----

Oč horší to má např. současná ČT 1, kterou si právem přisvojuje celá veřejnost. A také právem veřejně kritizuje její roli.
-----
Ale vraťme se k sochám. Mně osobně připadá adorování politických figur jejich pomníky pomalu na každé mezí s úslovím "tady tajky byl"

jako z Járy Cimrmana. Zhoupne se režim a šup s nimi pryč.

Každá doba produkuje své hrdiny.

To však neznamená, že budou hrdiny na věky věkův.

VladimírV | 2016-03-01 16:38:30 | Reagovat

---------------------------------------------------

PS. na vložené foto nutno klikout.

Blog Jihlavské listy

Úvod blogu
Podmínky užívání blogu

Autoři

Archiv


Poslední příspěvky

Vzhůru na Blaník! 02.05.2024
Návštěva z Rumunska 02.05.2024
Ořechov, Opálka, Out Distance 02.05.2024
Daň 02.05.2024
Vlastizrádci. 25.04.2024

Poslední komentáře

Svatopluk Beran: Protektorát.
Manuel: Ořechov, Opálka, Out Distance
Svatopluk Beran: Protektorát.
David Samek: Protektorát.
Svatopluk Beran: Ořechov, Opálka, Out Distance

Můj Blog

Přihlášení do blogu
Registrace na blog
Reklama

1 komentářů

Přidat Komentář

  • Zdeněk Gryc  | 03.05.2024 17:53  | Reagovat
    Právě dnes v poštovní schránce dopis od české unie sportu s vloženým blahopřáním. Je to velmi překvapivé protože moje činnost trenéra druhé třídy skončila v roce 1981. Proč, tak to je vysvětleno v dalším textu: ---------------------------------------------------------------- Příjemce: Ing. arch. Kavalec – ředitel Stavoprojektu TJ SPARTAK Jihlava od. Plavání Ved. odd. Prof. Friedrich Věc: Žádost o úpravu prac. doby z 25. 9. 80. podanou Zdeňkem Grycem. - stanovisko k nevyřízení žádosti. Dne 25. 9. 80. jsem podal žádost o úpravu prac. doby, potvrzenou TJ Spartak Jihlava. začátkem listopadu mi ředitel v pracovně vysvětlil, že žádost dle stávajících předpisů nelze vyřídit a že mi bude vrácena. Při této příležitosti jsem požádal o písemnou formulaci /odpověď na žádost/, kterou použiji jako omluvenku v plav. odd. a hlavně jako doklad o nečinnosti při prodlužování kvalifikace trenéra II. třídy. Toto odmítavé stanovisko mi také ředitel odmítl udělit a na místě změnil názor a přislíbil mi žádost vyřídit naopak kladně do konce listopadu. Odklad zdůvodnil tím, že do podniku přijdou „kontroly“ výjimek. Takový postup mně udivuje, protože jsem nechtěl, aby má žádost něco obcházela, požadoval jsem vyřízení, třeba i negativní, ale podle platných předpisů. Toto svoje vyjádření podávám, protože je dnes zřejmé, že osobní zájem ředitele je, mi jakoukoli činnost znemožnit. Důkazem toho je skutečnost, že ředitel nedodržel slib vyřízení do konce listopadu. Urgoval jsem tedy žádost u s. sekretářky a několikrát si ověřil, že ředitele pravidelně informuje. Urgence jsem provedl: V měsíci listopadu 4x, bez zaznamenání data, dále 26. 11. při návštěvě sekretariátu. Další urgenci jsem provedl 11. 12. 80. Při urgenci 22. 12. mi s. sekretářka říkala. Že snad v rámci „Vánoc“ ředitel žádost vyřídí. Další urgenci jsem provedl 9. 1. 81. na sekretariátě ve 13 hod. Poslední urgenci jsem provedl 28. 1. 81. Dávám tímto plav. oddílu na vědomí, že mi byla takto znemožněna činnost, vyslovuji svoji lítost a omlouvám se touto písemnou formou. Doklad použiji zároveň při prodlužování kvalifikace trenéra II. třídy, / které se minule konalo v Olomouci/. Jihlava 13. 2. 81. Zdeněk Gryc Leninova 96. Poznámka: Originál tohoto sdělení byl stejně jako původní žádost zapresentován v sekretariátu ředitele sekretářkou Ryšavou. Krátce po podání žádosti mne Oldřich Háj, který moji žádost také podepsal informoval, že mu volal osobně ředitel Kavalec. Ředitel prý jako jeho známý a třebíčský sportovec mu slíbil kladné vyřízení. Později informovala moji manželku paní Charvátová a mne paní Hájová, že je v jejich kanceláři na bazénu navštívila sekretářka ředitele Kavalce – soudružka Ryšavá. Zjišťovala, jaké výhody, zejména finanční, mi práce s dětmi v plaveckém oddílu přináší. Byla informována, že za tuto dobrovolnou činnost cvičitele s kvalifikací trenéra II. třídy nejsem placen.