Reklama
Dnes je pondělí 13.05.2024      svátek má Servác
Zpět
Hana Hajnová

Telčská patriotka, povoláním projektová manažerka, máma, ve volném čase kapitánka dračí lodi, dobrovolnice a nadšená hráčka kroketu. Od listopadu 2020 statutární náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina.

Zákon o uložení jaderného odpadu jako další milník na cestě pošlapané důvěry

Hana Hajnová | 08.02.2024 19:23

V úterý 6. února 2024 rozhodovala Poslanecká sněmovna o zákonu o řízeních souvisejících s hlubinným úložištěm radioaktivního odpadu, který jí vrátil před Vánoci loňského roku Senát. Důvodem pro vrácení byla skutečnost, že zákon do Senátu doputoval ve znění pozměňovacího návrhu, nikoliv původního vládního návrhu. Původní vládní návrh totiž počítal s vyslovením souhlasu obou komor Parlamentu v procesu výběru finální lokality pro hlubinné úložiště. Pozměňovací návrh tento souhlas zrušil a rozhodnutí vložil do rukou pouze vlády. Parlament by toto rozhodnutí vzal jen na vědomí. Říkáte si, že je to běžná legislativní rutina? Pro někoho možná ano, ale pro ty, kterých se to nejvíc dotýká, je to další porušení slibu a prohloubení nedůvěry. A to v procesu rozhodování o projektu, který tu má být na tisíce let.

Pro objasnění kontextu se vrátím o rok zpátky do ledna 2023, kdy ministerstvo průmyslu a obchodu informovalo o výstupech z osobního setkání pana ministra Síkely se zástupci dotčených obcí ze všech 4 vytipovaných lokalit pro potenciální úložiště radioaktivních odpadů. Pan ministr doslova uvedl:

Zákon o řízení souvisejících s hlubinným úložištěm rozšíří práva obcí a také lhůty pro posílení kontroly kvality procesu z jejich strany. Návrhem zákona posílíme legitimitu výběru lokality hlubinného úložiště. Navíc jsem vládě navrhnul, že výběr finální lokality bude společným rozhodnutím vlády i Parlamentu. O tomto záměru jsem informoval i nově zvolené zástupce dotčených obcí z vytipovaných čtyř lokalit začátkem prosince loňského roku.“

Josef Síkela

Jelikož jsem se předmětné schůzky účastnila jako zástupkyně Kraje Vysočina, mohu potvrdit, že tento slib z úst pana ministra zazněl. A dokonce byl opravdu přetaven do návrhu zákona a projednán vládou. V okamžiku kdy přišel do Poslanecké sněmovny, bylo najednou všechno jinak.

Návrh zákona projednal Hospodářský výbor a přišel se zásadním pozměňovacím návrhem – výběr finální a záložní lokality hlubinného úložiště rozhodne samotná vláda ČR a komory Parlamentu vezmou toto rozhodnutí pouze na vědomí. I přes snahu několika poslanců a následně senátorů je toto tedy verze, která má vejít v platnost. Je až příznačné, že tuto zásadní změnu nikdo s dotčenými obcemi ani kraji nekomunikoval, nepřijel vysvětlit, nenapsal dopis, nepozval na jednání, neměl snahu obhájit.

Když jsem před třemi lety vybojovala aktivní účast v procesu výběru hlubinného úložiště pro dotčené kraje, měla jsem ambici vytvořit prostor pro otevřený dialog mezi obcemi a státem, který by mohl kraj moderovat, stát na straně obcí a jejich zájmů, pomoci jim získat odpovědi na jejich otázky a vypořádat jejich obavy. Myslela jsem si, že je dosažitelné, aby stát začal naslouchat a budovat si v území důvěru. Bohužel veškerá tato snaha byla zmařena. Jako politička chápu, že nebylo možné nalézt shodu na výběru úložiště se souhlasem obcí, ale slíbit obcím alespoň výběr se souhlasem obou komor parlamentu a nedodržet ani to, je frustrující. A nevyváží to ani fakt, že byla do návrhu zapracována změna v povinnosti vlády vypořádat připomínky obcí.

Když bych měla volně interpretovat finský přístup k hledání lokality pro hlubinné úložiště jaderného odpadu, který rámuje heslo „získat si důvěru trvá roky, ztratit ji můžete během minuty“, tak česká cesta by se dala popsat slovy, že „léta ztracenou důvěru za minutu zpět nezískáte, tak proč se o ni snažit“.

Blog Jihlavské listy

Úvod blogu
Podmínky užívání blogu

Autoři

Archiv


Poslední příspěvky

Hořké víno. 13.05.2024
Vzhůru na Blaník! 02.05.2024
Návštěva z Rumunska 02.05.2024
Ořechov, Opálka, Out Distance 02.05.2024
Daň 02.05.2024

Poslední komentáře

Svatopluk Beran: Protektorát.
Manuel: Ořechov, Opálka, Out Distance
Svatopluk Beran: Protektorát.
David Samek: Protektorát.
Svatopluk Beran: Ořechov, Opálka, Out Distance

Můj Blog

Přihlášení do blogu
Registrace na blog
Reklama

13 komentářů

Přidat Komentář

  • Jan P  | 08.02.2024 19:57  | Reagovat
    Já hlavně vůbec nevím, proč tady zkoušíme furt nějakou českou pravicovou cestu, když objektivně na nejlepší státní zřízení přišli v severských zemích a neoliberálové tam rozhodne nejsou.?
  • jihlavák  | 18.02.2024 17:13  | Reagovat
    Pošlapaná důvěra a "grýndýl". V provládních médiích běží trvalá masírka nutící "zahodit" i nejnovější kondenzační plynové kotle a pořídit si fotovoltaiku nebo tepelné čerpadlo. Plyn jako zdroj tepla prý brzy končí, je údajně neekologický, a plynové kotle se nemají v blízké budoucnosti snad už ani opravovat. Nedávno jsem byl ve Velkých Losinách. Lázně. V okolních domech se topilo asi vším co hoří. Nemohli jsme vyvětrat a po návratu z venku smrdělo i oblečení. Situace byla stejná i v jiných částech obce. Podobný stav byl i v okolních obcích. Proč se nejprve neřeší opravdu neekologické kotle a lidé, kteří v nich topí kdovíčím? Grýndýl a boj s uhlíkem je obří podvod, jde jen o kšefty a zlodějinu na lidech. https://hnonline.sk/finweb/zahranicna-ekonomika/96079880-nemecko-preskuma-predaj-vyrobcu-tepelnych-cerpadiel-viessmann-americanom-ide-o-12-miliardovy-obchod Těch 12 miliard EUR je potřeba zaplatit. Samozřejmě je očekáván i patřičný zisk. Politici jsou lokajové kapitálu a jeho ekonomického zájmu. Věříte jim?
  • jihlavák  | 18.02.2024 20:02  | Reagovat
    V pondělí a úterý budou pojednávat Černé ovce na ČT 1 o Kronospanu. Tam uvidíme, jak kraj a další organizace placené z daní občanů salutují před nadnárodním kapitálem. Jak "umetají" zhovadilosti a zpupnosti cestičku. Znovu, a nás budou nutit do nesmyslných obřích investic za údajně lepší životní prostředí.
  • jihlavák  | 21.02.2024 05:48  | Reagovat
    V souvislosti s Kronospanem paní tisková mluvčí KHS, stejně tak tisková mluvčí Kraje Vysočiny, vysvětlily v pořadu ČT Černé ovce, proč nejde donutit Kronospan, aby nezatěžoval okolí nadměrným hlukem z výroby. Typické pro státní správu, vysvětlí proč to nejde. Ale občané, kteří poskoky nadnárodního kapitálu platí, chtějí slyšet , co udělají, aby to šlo. Jinak je potřeba tyhle nefunkční organizace pro neschopnost rozprášit. V případě ukrošů se měnily právní předpisy ihned. Proč to v případě Kronospanu a dalších trvá roky? Proč roky dostává hlukovou vyjímku? Je děsivé si představit, jak nefunkční systém salutující ze strachu před jedním nadnárodním arogantním zhovadilým podnikem provozuje jaderné uložiště. Naprosto obavu dotčených obcí chápu.
  • Jan P  | 21.02.2024 15:41  | Reagovat
    jihlavák, problém není jenom v "poskocích" nadnárodního kapitálu. Stát je šikanátor. Mírný na mocné a bohaté, tvrdý na slabé a chudé. ?
  • jihlavák  | 22.02.2024 09:39  | Reagovat
    Mírný na mocné a bohaté, ale i "chudé", kteří se programově vyhýbají práci. Tvrdost se uplatňuje jen na dělníky a střední třídu.
  • Jan P  | 22.02.2024 18:01  | Reagovat
    jihlavák Bohatí jsou luxus, který si nemůžeme dovolit. Myslím si, že nepatříte do "střední třídy", patříte do dělnické třídy, dělnické třídy. Stejně jako já. A buďme na to hrdí.? Šíření mýtů o českých pracujících coby flákačích, co málo pracují, je přesně důvodem, proč je česká společnost tak roztříštěná.? Nicméně chodili byste do práce (jakékoliv), kdyby základní nepodmíněný příjem pokryl vaše běžné životní náklady?
  • jihlavák  | 25.02.2024 19:05  | Reagovat
    Práce je základní životní potřeba člověka. Pracuji rád. Určitě bych do práce chodil.
  • Jan P  | 25.02.2024 21:00  | Reagovat
    jihlavák Budu naivní. Věřím vám, že kdyby základní nepodmíněný příjem pokryl vaše běžné životní náklady, určitě byste do práce (jakékoliv) chodil.? Samozřejmě sdílím "Pravda: pracovat na živobytí je stupidnější než žít. " Zajímalo by mě, kdo vymyslel výraz vydělávání na živobytí jako synonymum pro práci. Kde je ten idiot. ” ❤️? -Alejandra Pizarniková
  • Jan P  | 07.03.2024 23:36  | Reagovat
    Podle Petra Fialy nám dostavba nových bloků jaderných elektráren zajistí dostatek cenově dostupné energie.? Pohádky mám rád, ale tahle mezi mé oblíbené patřit nebude, protože je stará a má špatný konec. To samé totiž slibovali politici při dostavbě Temelína a jak to dopadlo , vidíme na složenkách. Když má opět platit daňový poplatník, měl by mít jako investor nějaké záruky, že jeho proud mu nebude prodávat nějaká lipská burza, ale přímo výrobce. Bez toho to není investice do naší budoucnosti, ale dotace Německa a vláda na takovou podporu cizí země nemá právo.?
  • Zdeněk Gryc  | 07.03.2024 23:55  | Reagovat
    10 Responses to “Zákon o uložení jaderného odpadu jako další milník na cestě pošlapané důvěry” = 10 Anonymů to ??? o co těm komentátorům jde ? nebo které Evropské město bude Putin jako první po Oděse atd. BOMBARDOVAT viz aktuální televize ¨ dříve SSS R O Putina, který udělá pořádek ?
  • Jan P  | 08.03.2024 08:49  | Reagovat
    Fanda Fialovy vlády se pobuřuje nad anonymními příspěvky v diskuzi. Jistě, neanonymní Gryci, anonymy holt vadí jen tehdy, když vadí jejich názory.? Zdeněk Gryc napsal: Čtvrtek, 7. 3. 2024 (23:55) 10 Responses to “Zákon o uložení jaderného odpadu jako další milník na cestě pošlapané důvěry” = 10 Anonymů to ???
  • Zdeněk Gryc  | 08.03.2024 12:19  | Reagovat
    neanonymní Gryci, anonymy holt vadí jen tehdy, když vadí jejich názory. --------------------------------------------------------------------------------- A co ? Svatopluk Beran říká: Středa, 1. 2. 2023 v 18:17 PANE GRYC TAK UŽ KUPUJTE VNOUČATŮM MUNDURY A KUPUJTE MÍSTA NA HŘBITOVĚ. VELICE BRZO PŮJDOU. --------------------------------------- RAKETY V ODĚSE Řecký premiér v ohrožení. Ruské rakety dopadly v Oděse zhruba 150 metrů od něj Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a řecký premiér Kyriakos Mitsotakis na návštěvě v Oděse. Echo24 6. března 2024 Jihoukrajinské přístavní město Oděsa ve středu zasáhly ruské střely, útok si vyžádal mrtvé a zraněné. Na tiskové konferenci s řeckým premiérem Kyriakosem Mitsotakisem, který ve středu Oděsu navštívil, to uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Střely dopadly nedaleko místa, kde se nacházela kolona s oběma lídry, napsal řecký deník Proto Thema s odkazem na zdroje blízké řecké vládě. Střely dopadly asi 150 metrů od Mitsotakise.

Přidat Komentář Vrátit se nahoru