Reklama
Dnes je pondělí 16.09.2024      svátek má Ludmila
Zpět
zdenek gryc

Architekt - důchodce - autor sídliště Březinovy sady, žák profesora Rozehnala, který si váží osobnosti PhDr. F. Hoffmanna a Václava Havla

SRPEN 1968

zdenek gryc | 21.08.2024 10:07

Srpen 1968 v Jihlavě

JAROSLAVA HOFFMANNOVÁ

Lidská paměť je krátká, nespolehlivá a subjektivní.

Ale v každém případě ti, kdo před 40 lety zažili invazi vojsk pěti států Varšavské smlouvy a první dny okupace v srpnu 1968, nezapomenou na mimořádné vzepětí většiny národa, ať jejich smýšlení bylo a je jakkoli různé.

Jako historička nejsem zaměřena na nejnovější neboli soudobé dějiny, jimiž je u nás chápáno období od roku 1945, a nemám v úmyslu napsat odbornou historickou stať založenou na široce založeném bádání v relevantních archivních fondech, tištěných soudobých materiálech a s využitím dosavadní podstatné odborné literatury. Události v roce 1968 včetně srpnové okupace jsem prožila v Jihlavě.1 Píšu spíše jako pamětnice, jež s odstupem čtyř desetiletí otevřela vlastní diáře z roku 1968 a 1969. Mohla jsem také nahlédnout do dokumentace, kterou jsem sama pomohla zachovat a jež je dodnes, včetně mimořádných vydání denního a hlavně regionálního tisku, uložena ve Státním okresním archivu v Jihlavě (SOkA Jihlava).2 Dochované části zvukových záznamů vysílání ze srpnových dnů 1968, kdy se na celostátní rozhlasové „štafetě“ podílelo i jihlavské studio, jehož redaktorem byl Lubomír Daněk, jsem si poslechla v Archivu Českého rozhlasu v Praze (AČRo Praha).3 Z tehdejšího vysílání se však zachovalo jen torzo, neboť záznamy byly nejen ukrývány, ale brzy také ničeny, a to i proto, že mohly sloužit a sloužily jako podklady k následnému existenčnímu postihu zúčastněných osob. Záznamy jihlavského studia Českého rozhlasu ze srpnových dnů, uložené do Muzea Vysočiny v Jihlavě, byly nedlouho poté rovněž smazány a nevím o tom, že by se někde zachovaly. Ve službách okupantů ve dnech srpnové invaze začala vysílat rozhlasová stanice Vltava. Vojáci armád, které v srpnu vpadly do Československa, rozdávali tzv. Bílou knihu, propagandisticky zdůvodňující nutnost zásahu proti kontrarevoluci. Zásluhou Historického ústavu Československé akademie věd (HÚ ČSAV) v Praze byla textová i fotografická dokumentace ze srpnových dnů v hlavním městě nejen shromažďována, ale pohotově připravena k vydání v tzv. Černé knize.4 To byly hlavní prameny k tomuto mému pokusu o evokaci dění v roce 1968.

            Počátky „tání“ rigidního režimu, v němž vedoucí role Komunistické strany Československa (KSČ) byla součástí ústavy5 a několik dalších stran mělo jen omezenou doplňující roli v Národní frontě, nastaly v první polovině šedesátých let. V Praze během posledních let mých studií, trvajících do roku 1964, byly patrné v mnoha ohledech. Celková atmosféra na Filozofické fakultě UK byla svobodnější, i když nezahrnovala všechny pedagogy. Na Vysoké škole ekonomické jsem navštěvovala večerní sociologické přednášky, neboť sociologie, která mne zajímala, už přestávala být buržoazní pavědou.

Vedoucí tajemník Městského výboru (MěstV) KSČ Martin Vaculík, přibyvší do Prahy z Brna, dovoloval občas vypouštět páru z přetopeného kulturního kotle. Bylo tedy na co chodit do divadla a ještě více do kina. Začala hvězdná doba československé kinematografie. Noviny a časopisy stály za přečtení a hlavně domýšlení toho, co bylo mezi řádky. V ruském originále jsem četla Solženicynovu novelu z prostředí gulagu Jeden den Ivana Děnisoviče. Účastnila jsem se velkého veřejného diskusního shromáždění ve Slovanském domě, podníceného zveřejněnými názory Nikity Chruščova, v letech 1953-1964 prvního tajemníka Ústředního výboru Komunistické strany Sovětského svazu (ÚV KSSS) a od roku 1958 zároveň předsedy rady ministrů Svazu sovětských socialistických republik (SSSR), na umění a kulturu.

/ další text bude nepochybně v jihlavském archivu/

Blog Jihlavské listy

Úvod blogu
Podmínky užívání blogu

Autoři

Archiv


Poslední příspěvky

POVODEŇ 15.09.2024
Poštovní schránka v těchto dnech: 09.09.2024
PRÁVĚ DNES 27.08.2024
MEMENTO 21.08.2024
SRPEN 1968 21.08.2024

Poslední komentáře

LieseVew: My, občané Protektorátu (1/3)
zdenek gryc: PRÁVĚ DNES, ABY BYLO JASNO
zdenek gryc: POVODEŇ
zdenek gryc: POVODEŇ
KennethCLode: My, občané Protektorátu (1/3)

Můj Blog

Přihlášení do blogu
Registrace na blog
Reklama

4 komentářů

Přidat Komentář

  • David Samek  | 21.08.2024 11:14  | Reagovat
    CNN Prima NEWS - 21.8.2020 V 80. letech minulého století měly pracovní kolektivy odsoudit text Charty 77, aniž by ji četly. Aby se nedělo něco podobného a každý si mohl na zvací dopis udělat vlastní názor, zveřejňujeme jeho doslovné znění: "Vážený Leonide Iljiči, s vědomím plné odpovědnosti za naše rozhodnutí se na Vás obracíme s následujícím prohlášením. Náš v podstatě zdravý polednový demokratický proces, náprava chyb a nedostatků minulosti i celkové politické řízení společnosti se vymykají postupně ústřednímu výboru strany z rukou. Tisk, rozhlas a televize, které jsou prakticky v rukou pravicových sil, ovlivnily veřejné mínění natolik, že se do politického života naší země začínají nyní bez odporu veřejnosti zapojovat živly nepřátelské strany. Rozněcují vlnu nacionalismu a šovinismu a vyvolávají antikomunistickou a protisovětskou psychózu. Náš kolektiv – vedení strany – se dopustil řady chyb. Nedokázali jsme správně obhájit a realizovat marxisticko-leninské normy stranického života, především principy demokratického centralismu. Vedení strany už není dále schopno úspěšně se hájit před útoky proti socialismu, není s to organizovat proti pravicovým silám ani ideologický, ani politický odpor. Sama existence socialismu v naší zemi je ohrožena. Politické prostředky a prostředky státní moci v naší zemi jsou nyní už do značné míry ochromeny. Pravicové síly vytvořily příznivé podmínky pro kontrarevoluční převrat. V této těžké situaci se obracíme na vás, sovětské komunisty, vedoucí představitele KSSS a SSSR, s prosbou o poskytnutí účinné podpory a pomoci všemi prostředky, které máte k dispozici. Jedině s vaší pomocí lze dostat ČSSR z hrozícího nebezpečí kontrarevoluce. Uvědomujeme si, že pro KSSS a SSSR by tento poslední krok k ochraně socialismu v ČSSR nebyl snadný. Proto budeme ze všech sil bojovat vlastními prostředky. V případě, že by však naše síly a prostředky byly vyčerpány nebo nepřinesly pozitivní výsledky, považujte toto naše prohlášení za naléhavou prosbu a žádost o vaši akci a všestrannou pomoc. Vzhledem ke složitosti a nebezpečnosti vývoje situace v naší zemi vás žádáme o maximální utajení tohoto našeho prohlášení. Z tohoto důvodu píšeme osobně přímo Vám v ruštině. Alois Indra, Drahomír Kolder, Oldřich Švestka, Antonín Kapek, Vasil Biľak" https://cnn.iprima.cz/sovetske-tanky-v-roce-1968-pry-byly-pozvany-zvacim-dopisem-tady-je-jeho-text-i-historie-6281
  • Svatopluk Beran  | 21.08.2024 11:23  | Reagovat
    OBČANSKÉ HISTORICKÉ VĚDOMOSTI, LIDSKÁ PAMĚŤ A DEDUKCE Z NICH JSOU OMEZENÉ I CÍLENĚ MĚNITELNÉ. SVÉ O TOM VÍ AMERICKÝ VYNÁLEZCE VÁLEČNÉ PROPAGANDY L.A BERNYS, I JEHO VÁLEČNOU PROPAGANDU NA DÁLKU STUDUJÍCÍ ČINNOST VÁLEČNÉ AMERICKÉ STÁTNÍ KOMISE, FAŠISTICKÝ PROPAGANDISTA GEBLS, BY MOHLI VYPRÁVĚT. L.A. BERNYS ZALOŽIL AMERICKÝ STÁTNÍ VÝBOR PRO VEŘEJNÉ INFORMACE V DOBĚ AMERICKÉ ÚČASTI NA PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLCE. DNEŠNÍ PĚTIKOALIČNÍ ČESKÁ VLÁDA ZALOŽILA PODOBNÝ ČESKÝ VÝBOR V DOBĚ AMERICKOUKRAJINSKÉ VÁLKY S RUSKEM O RUSKÝ HOSPODÁŘSKÝ POTENCIÁL, POD PODOBNÝM NÁZVEM - STRATEGICKÝCH VLÁDNÍCH INFORMACÍ - PRO OBČANY, JENŽ SE HNED NA ÚVOD PROJEVIL VÝROKEM JEJÍHO KOORDINÁTORA O ČESKÝCH OBČANECH JAKO O ,,ZOMBÍCÍCH A SVINÍCH,, JAK JISTĚ DOBŘE VÍME, NAPŘÍKLAD Z ČINOSTI DNEŠNÍHO PRESIDENTA ČESKÉ REPUBLIKY PETRA PAVLA, NĚKTEŘÍ OBČANÉ SE DLE SVÝCH MOMENTÁLNÍCH POTŘEB, DOKÁŽÍ VŽDY POSTAVIT S KABÁTEM SPRÁVNĚ DO VĚTRU. ČÁST UKRAJINSKÝCH OBYVATEL ZNÁME PODOBNĚ SE OTÁČEJÍCÍ JAKO PETR PAVEL. JEDNOU JAKO FAŠISTY, JEDNOU JAKO SOVĚTY PŘED ČESKÝM NÁRODNÍM MUZEEM SE SAMOPALY A OPĚT PŘED ČESKÝM MUZEEM S VLAJKOU SYMBOLIZUJÍCÍ UKRAJINSKÝ NACISMUS SPOLUPRACUJÍCÍ S USA NA OBCHODNÍ VÁLCE USA S RUSKEM NA EVROPSKÉM KONTINENTU ZA CENU STATISÍCŮ MRTVÝCH, ZTRÁTY VLASTNÍHO ÚZEMÍ I VLASTNÍ SVĚTOVÉ NEUTRALTY PRO POTŘEBY AMERYCKÝCH OBCHODNÍCH VÁLEK S KÝMKOLIV, KDO NENÍ OCHOTEN SE PODROBIT AMERICKÉMU OBCHODNÍMU TLAKU A VÁLEČNÉ AMERICKÉ HROZBĚ. AMERICKÁ OBCHODNĚ VÁLEČNÁ DOKTRÍNA PRESIDENTA WILSONA PO SCHVÁLENÍ FEDu, TĚSNĚ PŘED VÁNOCEMI V ROCE 1913 S OMEZENÝM POČTEM POSLANCŮ, JAKO NOVÉ CENTRÁLNÍ BANCE USA. Na velkovýrobu vybudované hospodářství nutně potřebuje velkospotřebu a vyžaduje si i surovinové základny, které by byly odbytištěm těchto hotových výrobků. Americké hospodářské zájmy se nemohou isolovat jen na americkou pevninu, neboť jejich polem působnosti se stává celý svět. JSOU LI TYTO ZÁJMY PŘÍLIŠ NEBEZPEČNĚ OHROŽENY, SPOJENÉ STÁTY, NEMAJÍ LI RADIKÁLNĚ MĚNIT LINII, PO KTERÉ KRÁČEJÍ, JSOU PŘIPRAVENY HÁJIT JI I VOJENSKY.
    • zdenek gryc  | 21.08.2024 23:04  | Reagovat
      Fotky: Respekt všem, kdo měli v srpnu 1968 morální kompas, řekl Pavel Renata Matějková NEMAJÍ LI RADIKÁLNĚ MĚNIT LINII, PO KTERÉ KRÁČEJÍ, JSOU PŘIPRAVENY HÁJIT JI I VOJENSKY. ----- SRPEN 1968 !!! ---- 14:30 „Měli bychom být velice pozorní a obezřetní k tomu, jestli se kolem nás a v tom, co se děje u nás a ve světě, nevyskytují paralely s tím, čím už jsme si prošli,“ řekl při pietním aktu k 56. výročí okupace ČSSR prezident Pavel.
      • Svatopluk Beran  | 24.08.2024 11:26  | Reagovat
        14:30 „Měli bychom být velice pozorní a obezřetní k tomu, jestli se kolem nás a v tom, co se děje u nás a ve světě, nevyskytují paralely s tím, čím už jsme si prošli,“ řekl při pietním aktu k 56. výročí okupace ČSSR prezident Pavel. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- DNEŠNÍ ČESKÝ PRESIDENT PETR PAVEL, COBY PROJEKT DNEŠNÍ AMERICKÉ AMBASÁDY V ČESKÉ REPUBLICE, PŘITOM SÁM DŘÍVŠJŠÍ KOMUNISTA A ZPRAVODAJSKÝ PROJEKT SOVĚTSKÉHO SVAZU, NESOUCÍ KOMUNISTICKOU PARALELU DNES BOJUJE PROTI SVÝM BÝVALÝM PARALELÁM. NĚKDO JE TU TROCHU MIMO :) :) :) Barneys spolu s Geblsem by koukali jak jsou OVČANÉ schopni pod svým libidem se točit jako dětské káči. :)