Reklama
Dnes je pátek 18.10.2024      svátek má Lukáš
Zpět
Radek Vovsík

Jsem šťastným otcem třech dětí, vedu dětský domov v Jihlavě a vůbec mi není lhostejné, co se kolem nás děje. V letech 2006-2010 jsem byl náměstkem jihlavského primátora za ODS.

Vedení města se poklonilo obětem komunizmu

Radek Vovsík | 19.06.2008 15:58

V jihlavském archivu je založen 70ti stránkový dokument, jehož první strana začíná slovy „Jménem republiky“. Zrod tohoto dokumentu je datován do začátku roku 1950 a krom jiného obsahuje jména 23 obžalovaných. Seznam zločinů popsaných v tomto dokumentu nahání hrůzu. Nalezneme zde zločin velezrady, zločin vyzvědačství, zločin spoluviny na zločinu vraždy, zločin nedokonaného svádění k zločinu vraždy úkladné, zločin nedokonané vraždy, přečin nedovoleného ozbrojování a zločin sdružování proti státu. Mnohem větší hrůzu však nahání vědomí, že u nás ještě relativně nedávno existoval společenský systém, který umožňoval vykonstruovat takováto šílená obvinění proti nevinným lidem, který umožňoval prostřednictvím metod státní bezpečnosti vynutit si jejich přiznání. A co víc – systém, který uměl zneužít i životů těchto nevinných obětí k zastrašení mas. Z dokumentu se můžeme dočíst, jak celý tento absurdní příběh končí. Karel Veselý, Jan Tuček a František Rod byli odsouzeni k trestu smrti, Vavřinec Schwarz a Stanislav Bárta byli odsouzeni k doživotnímu těžkému žaláři, Jaroslav Šlezinger, jenž stvořil sochu „Zaváté šlépěje“, u níž vzpomínková akce proběhla, byl odsouzen k 25 letům těžkého žaláře. Ostatní obvinění dostávali tresty od 10 roků do 18 let těžkého žaláře. Zaznamenán je pouze jeden nižší trest – 4 roky těžkého žaláře. Komunistickému režimu však nestačilo trestat jen nastrčené viníky, potřeboval, aby trest poznamenal i celé jejich rodiny a ty se tak staly žijícím odstrašujícím příkladem. Proto dalšími tresty byly vysoké peněžní pokuty, konfiskace veškerého majetku, ztráta živnostenských oprávnění či ztráta čestných práv občanských. A je zde ještě jeden fakt, který nahání hrůzu a který by měl být výzvou k nezapomínání. Je to ten fakt, že tyto metody komunistické zvůle byly účinné. Již tehdá se totiž šuškalo, že tato obvinění byla vykonstruována. Přesto, místo aby se lidé postavili tomuto vražednému režimu, zasaženi strachem vykročili směrem, do něhož měli být nahnáni. S mávátky a skandovanými hesly záhy oslavovali ty, kteří rukama zbrocenýma krví nevinných systematicky vyháněli svobodu z naší země, z našich myslí. Jsem rád, že dnes již žijeme v době, kdy se nemusíme bát vyslovit vlastní názor, jsem rád, že se dnes mohu svobodně poklonit památce nejen těmto konkrétním obětem, ale i všem ostatním, kteří v sobě našli odvahu vzepřít se komunistické tyranii, byť je to stálo vězení či život. Bez nich bychom totiž zde svobodně nestáli. Jim všem patří naše velké poděkování.

Blog Jihlavské listy

Úvod blogu
Podmínky užívání blogu

Autoři

Archiv


Poslední příspěvky

ZNEUŽITÍ IDENTITY 10.10.2024
RUŠIČKY 08.10.2024
“Březinky dostanou novou tvář“ – „vyroste most nad Březinovými sady“, v Jiskře 21. 3. 1967, 04.10.2024
TŘI PRUTY SVATOPLUKOVY 27.09.2024
„Británie a Francie měly na vybranou mezi válkou a hanbou. Zvolily hanbu. Budou mít válku.“ 26.09.2024

Poslední komentáře

BengUg: My, občané Protektorátu (1/3)
IvoryTat: My, občané Protektorátu (1/3)
KennethMevy: Invazi v Normandii podporovali ze vzduchu i českoslovenští piloti Dnes 5. 6., 5:00 K pobřeží Francie dorazila brzo ráno ohromná flotila plavidel, kdy válečné lodě doprovázely vyloďovací čluny. Před osmdesáti lety, 6. června 1944, se vylodili v Norm
KennethMevy: Invazi v Normandii podporovali ze vzduchu i českoslovenští piloti Dnes 5. 6., 5:00 K pobřeží Francie dorazila brzo ráno ohromná flotila plavidel, kdy válečné lodě doprovázely vyloďovací čluny. Před osmdesáti lety, 6. června 1944, se vylodili v Norm
KennethMevy: Invazi v Normandii podporovali ze vzduchu i českoslovenští piloti Dnes 5. 6., 5:00 K pobřeží Francie dorazila brzo ráno ohromná flotila plavidel, kdy válečné lodě doprovázely vyloďovací čluny. Před osmdesáti lety, 6. června 1944, se vylodili v Norm

Můj Blog

Přihlášení do blogu
Registrace na blog
Reklama

19 komentářů

Přidat Komentář

  • Jiří Simon  | 19.06.2008 16:32  | Reagovat
    Vážený pane náměstku, už mě téma tohoto typu unavují, jistě, je dobré si to připomínat. Ale co stávající témata? Jde o zástěrku stávajícího ekonomického teroru, na obyvatelstvo. Tak například daň z nemovitosti? Jihlava je ve všem pozadu, ale zvýšit daň z nemovitosti to je mezi prvními, bez jakéhokoli vysvětlení že? Přitom stačilo jeden rok počkat, stejně ty peníze úředník rozfofruje do ztracena. S tím slovíčkem „svoboda“ bych zacházel velmi opatrně – práva se dnes nedovoláte, i když mám peníze. Nadnárodní společnosti obsadili trh natolik, že našinec nemá šanci, a tak bych mohl pokračovat.
  • Jiří Simon  | 19.06.2008 16:32  | Reagovat
    Vážený pane náměstku, děkuji Vám za odpověď. Informace jsem získal zde: http://www.novinky.cz/clanek/142896-majitele-nemovitosti-zaplati-nekolikanasobne-vyssi-dane.html S toho je patrné, že se v brzkém budoucnu bude pokračovat se zvyšováním daní z nemovitosti. Přesto si myslím že se v Jihlavě mělo počkat. Z toho co vidím kolem sebe, jak se Jihlava nechá okrádat kam se podívám, tak že má ještě velké rezervy? Jeden příklad za všechny: Jihlava prodává m2 pozemku za cca 1000.- Kč, a kupující si ho nechá následně odhadnut na cca 7000.- Kč. Je přinejmenším podezřelé, že odhad pozemků naším městem je jiný, nežli ten co si nechá udělat kupující. Na to co zde píšu, odpověď nežádám, to je realita, stačí se podívat na CPJ. V tomto případě se Jihlava nechala připravit minimálně o cca 60 milionu Kč. A to nemluvím o tom, jak se chovají při výstavbě, kde porušují co se dá. Běžný občan by byl s pokutován až by zmodral.
  • azvevit  | 19.06.2008 20:38  | Reagovat
    Dobrý den pane Vovsíku. Pokud si v tisku přečtu, či v dokumentu ČT vyslechnu vyprávění lidí, kteří byli tímto režimem oni, či jejich rodiny postiženy, tak si je se zájmem a v úctě vyslechnu. Pokud o tomto tématu napíše nebo mluví politik, tak mě osobně to je protivné, jak za režimu nekonečná láska k CCCP. Dnes skončil dokument ,,Edvard Beneš-tragédie politika" a z něj vyplynulo, že na expanzi komunismu u nás, měl svým jednáním, podíl i pan president. av
  • Pane jo  | 19.06.2008 21:07  | Reagovat
    To je zas sešlost moudrých. Kdo z vás se tam přišel poklonit nevinným lidem? Pár lidí z městského úřadu, nějaký dědouši a babky a to je tak všechno. Když tam sami nedolezete a nevzdáte hold lidem, kteří vůbec za nic nemohli ale komanči je mordovali, tak aspoň držte pysk. Ať už tam byli politici z povinnosti nebo z vlastní vůle, aspoň si na Turka, Veselého a Roda někdo vzpomene. Co víc proto lze udělat, než že si připomenout, že komunismus (který bohužel nebyl postavený mimo zákon) je totalitní režim a každý, kdo ho vyznává, schvaluje také procesy 50., ale vlastně i všech ostatních let, kdy tahle rudá mafie vládla. Běžte do prčic. A Simon už asi načisto zešílel. Motat dohromady peitu a daň z nemovitosti... Ach jo.
  • Jiří Simon  | 19.06.2008 21:57  | Reagovat
    Zatim NÉ né, ještě né!!
  • Vovsík Radek  | 19.06.2008 22:18  | Reagovat
    Myslím si, že připomínat minulost je správné - neboť se znalostí minulosti lze lépe chápat přítomnost. Nakonec - proto tak činím. S panem Simonem jsme si daň z nemovitosti vyříkali - bohužel, administrátor to omylem smazal. Jsem osobně rád, že pietního aktu se nzůčastnili jen politici a staří spoluobčané. Tentokrát zde byli i sudenti se svým profesorem - a to je na celém aktu asi tou nejlepší zprávou. Historii si připomenuli i ti, keří se narodili po roce 1989. Na jejich rodičích a na jejich pedagozích pak bude, jak si ji vyhodnotí.
  • Jiří Simon  | 19.06.2008 22:42  | Reagovat
    Myslím si, že připomínat minulost je správné. Ano, vše přiměřeně, přiměřeně!!! Minulost má větší osobnosti, nežli o kterých se kolem do kola mluví. V zájmu čeho? Nevím, nevím! Myslet, neznamená vědět.
  • hugo chávez  | 20.06.2008 09:57  | Reagovat
    Pane náměstku , jste-li tak doopravdy zděšen, celkem nechápu, jak , to ,že dokážete na radnici spolupracovat se stranou , která se na tom všem podílela.V systému Národní fronty.
  • Svatopluk Beran  | 20.06.2008 11:23  | Reagovat
    Pane Vovsíku, až bude z vašich článků čitelné že bojujete o demokracii, osobní svobodu a kvalitní podmínky k životu každého občana naší země, který má za cíl pracovat a slušně žít mezi slušnými lidmi, pak teprve bude mít váš článek, z vašich úst o životních tragediích těchto lidí a komunistických zločinech tu správnou hodnotu výpovědi, dané skutečnosti. Nyní však opět kalkulujete před volbami z jednoduchým antikomunismem, za jehož pomoci, se vy a vaše strana snaží k nám dostat jiné bratry, tentokrát z opačné strany. Stejně však zákeřné, mstivé, vraždící a mučící po celém světě při vývozu demokracie, jako ti komunističtí. Oni z pomocí vám podobnách, však ne za jenom účelem svých vizí, nýbrž hlavně za účelem svobody zisku, vytváří po celém světě ohniska válek, násilí a nesvobody. Mrtvoly po těchto jejich akcích vám však již problém nedělají. Pokud se nedokážete postavit čelem a odsoudit jakýkoliv násilý akt vedoucí k vraždění, jste tímto svým chováním a svým článkemv nejenom v mých očích, OBYČEJNÝ FARIZEJ.
  • hugo chávez  | 20.06.2008 11:49  | Reagovat
    Ajta , takže 99% obyvatel před rokem 1989 spolupracovalo s bolševikem na úrovni politického systému Národní fronty ,asi jako lidovci třeba ? Takže komunisté nakonec měli pravdu že NF volí 99% oprávněných voličů ? Kdybych nevěděl ,že to tak nebylo, dost byste mě vyděsil pane Vovsíku.
  • Vovsík Radek  | 20.06.2008 14:26  | Reagovat
    Pane Chávez - stejně jako já určitě dobře víte, že téměř každý občan před rokem 89 byl součástí některé ze složek Národní Fronty (pro osvěžení Vaší paměti přikládám seznam složek NF): Seznam složek Národní fronty ČSSR KSČ Revoluční odborové hnutí Socialistický svaz mládeže Svaz rolníků Československý svaz žen Svaz československo-sovětského přátelství Ústřední rada družstev Československý svaz tělesné výchovy Svaz pro spolupráci s armádou Československý svaz protifašistických bojovníků Československý červený kříž Svaz požární ochrany ČSSR Československá vědecko-technická společnost Svaz invalidů Československý mírový výbor Socialistická akademie Československý svaz novinářů Svaz československých filatelistů Seznam složek Národní fronty České socialistické republiky KSČ Československá strana socialistická Československá strana lidová Česká odborová rada Český svaz žen Svaz družstevních rolníků Socialistický svaz mládeže ČSR Česká organizace ČSTV Svaz československo-sovětského přátelství Svaz pro spolupráci s armádou Český svaz protifašistických bojovníků Československý červený kříž Svaz požární ochrany ČSR Český svaz spotřebních družstev Český svaz výrobních družstev Český svaz bytových družstev Svaz invalidů v ČSR Česká vědecko-technická společnost Socialistická akademie ČSR Česká mírová rada Český svaz stavebních inženýrů Český svaz novinářů Polský svaz kulturně osvětový v ČSSR Kulturní sdružení občanů ČSSR německé národnosti Svaz českých filatelistů Český svaz chovatelů drobného zvířectva Český svaz včelařů Český rybářský svaz Český myslivecký svaz Český ovocnářský a zahrádkářský svaz Předpokládám, že jste na základě argumentů Vaše reakce přehodnotil. Přeji pěkný den Radek Vovsík
  • Tomáš Ďásek  | 20.06.2008 15:47  | Reagovat
    Safra, tak teď nvím...Takže kdo teda to socialistické zřízení držel při životě ? KSČ, lidovci, nebo filatelisti ? Poslední argument pana Vovsíka - seznam složek NF - mě osobně bohužel podporuje v mém názoru, že házet kamením má jenom ten, kdož jest bez viny. Skoro bez výjimky všichni naši tátové, mámy, babičky a dědečci svým způsobem ke "stabilitě" režimu přispívali. Kdo ne, tak tomu se dnes chodí lidi klanět k památníkům... Tudíž naprostá většina z nás může leda tak držet hubu. Ona je to taková česká tradice. On ten náš strejda přišel z prvomájového průvodu, kde jeho brigáda soc.prc. dostala ocenění za údernické výsledky při plnění plánu a kde zatleskal projevu tajemníka OV KSČ, zalezl si na půdu, tajně si pustil deutsche welle nebo svobodnou evropu a když šel večer spát, tak si potichu do peřiny zašeptal "komunisti jsou svině" !
  • Tomáš Ďásek  | 20.06.2008 15:50  | Reagovat
    Ještě dovětek - abych vše neházel jenom na své předky, ke stabilitě režimu jsem přispíval i já. Chodil jsem do pionýra - a kupodivu jsem tam chodil rád...:)
  • azvevit  | 20.06.2008 19:53  | Reagovat
    Zdravím pane Vovsíku. Přiznávám, že jsem byl od svých 10 let až do 50 let mého života členem ČSTV. Čili jsem jeden z těch, s kterými by jste nemohl spolupracovat. Pane Vovsíku, buďte i nadále neobyčejně zdráv.av.
  • Vovsík Radek  | 20.06.2008 21:04  | Reagovat
    Vážený Azvevite - nevím, zda-li nedošlo k nedorozumění. Přečtěte si, prosím, celou diskuzi s panem Chávezem. Právě on se mi snažil vnutit, že je špatné spolupracovat s lidovci, jelikož byli součástí národní fronty. Já zastávám jiný názor - součástí národní fronty jsem byl i já, když jsem jezdil motokros za Svazarm. Pěkný den - Radek Vovsík
  • Jiří Simon  | 21.06.2008 15:25  | Reagovat
    Vážený pane náměstku, jsem si vědom, že jsem nechtěně, Vám tuto debatu částečně znehodnotil, zato se OMLOUVÁM. Nic méně, čím častěji si pročítám objeti minulého režimu, a porovnám s tím co se děje dnes, tak nabývám dojmu, že ty životy byli obětovány zbytečně! Kam jsme se to dostali, když opět hrstka lidí si může dělat co chce na úkor ostatních. Dnes již máme napravený společenský řád a pravidla. Přesto, v zájmu nemajetné soukromé osoby, či společnosti, se porušují práva ostatních. Udělejte si čas, a projděte se po chodníku Brněnské ulice, Jak je možné že doprostřed úzkého chodníku se nově postaví sloupy na semafor? Co postižení, staří i ostatní lidé, vždyť se tam pomlátí? Náklady našeho města na údržbu atd. Pro pár šupů, aby ušetřili, za překlenutí, se zjevně neštítí ničeho. Rád bych znal jediný předpis který takový vandalizmus umožňuje.
  • Kateřina Šimonová  | 21.06.2008 15:29  | Reagovat
    Podle mého názoru pan Vovsík přílis poukazuje na strašnou situaci ( a v tom s ním souhlasím ), která tady panovala za minulého režimu. Nejspíš proto, abychom si tolik nevšímali, jak to v našem státě funguje dnes. My už jsme k té stále se opakující okupaci asi odsouzeni, bohužel se vždy najde nějaký "blb", který sem pomoc pro nás tak "nutnou" zve. Co třeba vyhlásit referendum o Lisabonské smlouvě jako Irové ? Ale to ne, my se radši skloníme a budeme pěkně zticha. Jenže se nedokážeme poučit. Kdybychom se poučili už po druhé světové válce, paktovali bychom se někdy se soudruhy z CCCP ? Bylo by fajn, kdyby se do budoucna tyto chyby neopakovaly, protože jinak ti lidé zemřeli zbytečně!
  • hugo chávez  | 21.06.2008 21:43  | Reagovat
    Pane Vovsíku tak to pozor,mě je úplně jedno s kým spolupracujete a začtete-li se , co jsem psal TAK JSEM VÁM SAMOZŘEJMĚ NIC NENUTIL, jenom jsem vyjádřil podivení že jste tak zděšený z KSČ a spolupráce s jejími přicmrndavači Vám nevadí.A to aktivními přicmrndavači už od obnovené vlády Národní fronty z 25.2.1948.Pokud vím hasiči nikdy za režimu 1948-89 ve vládě nebyli,Svazarm taky ne.V tom je pro mě ten rozdíl.Ani členové Červeného kříže,ani včelaři nebyli přítomni v Parlamentě ,když se schvaloval rozšířený zákon na ochranu republiky 1948.Co lidovci ,ti zdvihli pacinky nebo nezdvihli ?
  • azvevit  | 21.06.2008 22:24  | Reagovat
    Pane Vovsíku, chyba na mé straně. Velmi nepozorně, jsem si přečetl Vaši odpověď z 20. 6. pro pana Cháveze. av.

Přidat Komentář Vrátit se nahoru