Reklama
Dnes je pátek 20.09.2024      svátek má Oleg
Zpět
Zdeněk Gryc

Architekt - důchodce - autor sídliště Březinovy sady, žák profesora Rozehnala, který si váží osobnosti PhDr. F. Hoffmanna a Václava Havla

ORWELL a EZOP

Zdeněk Gryc | 07.02.2022 17:04

Svatopluk Beran říká:
Pondělí, 31. 1. 2022 v 11:29

' alt="?" draggable=false role=img class=emoji v:shapes="_x0000_i1025">  ?  style='font-variant-ligatures: normal;font-variant-caps: normal;orphans: 2; text-align:start;widows: 2;-webkit-text-stroke-width: 0px;word-spacing:0px' alt="?" draggable=false role=img class=emoji v:shapes="_x0000_i1027"> BERANOVA OSLÍ SERE-NÁDA ' alt="?" draggable=false role=img class=emoji v:shapes="_x0000_i1028">  ?  style='font-variant-ligatures: normal;font-variant-caps: normal;orphans: 2; text-align:start;widows: 2;-webkit-text-stroke-width: 0px;text-decoration-thickness: initial; text-decoration-style: initial;text-decoration-color: initial;word-spacing: 0px' alt="?" draggable=false role=img class=emoji v:shapes="_x0000_i1030">

Takhle se mi líbíte pane Gryc, trochu nadsázky do života a je pohoda.

---------------------------------------------

Svatopluk Beran říká:
Sobota, 29. 1. 2022 v 2:43
„I S VAŠÍM-OS… POKÝVÁVÁNÍM HLAVY A HÝKÁNÍM PROSTĚ BUDE!!!!!!!!!!!!!!! “

  1. Svatopluk Beran říká:
    Pondělí, 7. 2. 2022 v 12:12
  2. TAK TAKHLE DOKÁŽE PRACOVAT STÁTNÍ PROPAGANDA S MOZKY OBČANŮ A BRITSKÝ SPISOVATEL ORWEL, TO JIŽ VE SVÉ KNIZE VELICE DOBŘE POPSAL.

George Orwell, vlastním jménem Eric Arthur Blair (25. června 1903 Motihari, Bengálsko – 21. ledna 1950 Londýn), byl britský novinářesejista a spisovatel. Ve svých dílech se zabýval kritikou totalitarismu a vyzdvihováním ideálů demokratického socialismu.[2] Světovou popularitu si získaly jeho alegorické antiutopické romány Farma zvířat (1945) a 1984 (1949) popisující nehumánnost totalitních režimů.

Tedy také toho co dělalo Gestapo a STB v budově Hluboká 8.

Je poblíže náměstí a pamětní desku si může přečíst i Beran.

-------------

Ezop (řecky Αἴσωπος, Aisópos) je považován za zakladatele řecké bajky a patří dodnes k nejznámějším bajkařům. Působil v Řecku asi v 6. století př. n. l. Pocházel údajně z Malé Asie, žil v Athénách a na ostrově Samos.

O jeho životě není mnoho známo. Narodil se pravděpodobně jako otrok thráckého nebo fryžského původu. Po propuštění z otroctví hodně cestoval. Procestoval Řecko, Babylonii a Egypt. Některé zdroje uvádějí, že byl po celý život velmi nemocen, jiné, že byl mrzák a fyzicky chorý.

Podle pověsti byl Ezop křivě obžalován ze svatokrádeže a v Delfách odsouzen k smrti. Údajně byl shozen ze skály do propasti.

Své bajky přednášel ústně. Šlo o krátké prozaické příběhy se stručným dějem, v nichž vystupovala ustálená skupina postav, zvláště zvířata a rostliny, které přebírají lidské vlastnosti a stávají se typem, nositelem konkrétního charakteru. Mnohdy se objevují také skuteční lidé a postavy řeckých bohů, častý je dialog, který dává bajkám spád, posiluje dramatičnost a dynamiku příběhů. Bajky obsahují na konci didaktické poučení. Ezopova tvorba se stala postupem času známou po celém světě (např. O silném lvuO pyšném orluO chytré lišce aj.).

-------------------------------

Bajka : O chytrém Beranovi a hnědém Oslovi

„častý je dialog, který dává bajkám spád,

posiluje dramatičnost a dynamiku příběhů.

Bajky obsahují na konci didaktické poučení.“

-----------

Chytrý Beran vstupuje do děje bajky až v druhé polovině příběhu,

zamlčí první část a popisuje mladším ovečkám,

které v té době ještě nebyly na světě,  druhou polovinu příběhu,

tedy jeho konec s tragickými následky.

-----------------------------

Hnědý osel by rád poukázal na příčinu a potom na její následek:

Pearl Harbor (Pu‘ola), v překladu "Perlový přístav", je přístav v laguně ostrova Oahu v USA. Většina přístavu a okolí je využívána jako námořní základna Námořnictva Spojených států amerických. Nachází se zde i velitelství americké pacifické flotily. Útok na Pearl Harbor provedený vojenskými silami Japonského císařství dne 7. prosince 1941 měl za následek vstup Spojených států amerických do druhé světové války.

Svatopluk Beran říká:
Čtvrtek, 3. 2. 2022 v 9:40

…A nebo tedy z druhé strany pane Gryc. Důvod proč Američané naráz UPÁLILI 100 000 CIVILISTŮ V TOKIU NAPALMEM A NÁSLEDNĚ NECHALI VYPAŘIT Z POVRCHU ZEMSKÉHO TÉMĚŘ 150 000 CIVILISTŮ BYLO PRÝ PROTO, ABY NEZAHYNULO ZBYTEČNĚ MOC VOJÁKŮ PŘI DOBÝVÁNÍ JAPONSKA. TAK TO DEMOKRATI Z USA VYŘEŠILI 250 000 UPÁLENÝCH A VYPAŘENÝCH CIVILISTŮ. PODLE VÁS ALE NEZÁLEŽÍ NA POČTU MRTVOL VOJÁKŮ PŘI OSVOBOZOVÁNÍ. NEMÁTE TO NÁHODOU TAK NĚJAK TENDENČNĚ POPLETENÉ. NĚKDO TADY BUDE ASI IDIOT.

Útoky z 11. září 2001 (v USA označované také jako 9/11) byly sérií koordinovaných teroristických útoků, které se uskutečnily 11. září 2001 ve Spojených státech amerických. Provedlo je 19 příslušníků militantní islamistické organizace al-Káida. Ti unesli čtyři letadla na komerčních linkách společností American Airlines a United Airlines. Dvě z nich, let American Airlines 11 a let United Airlines 175, narazila do věží Světového obchodního centra v New Yorku, zabila všechny lidi na palubě a další uvnitř budov. Obě zasažené budovy se následkem nastalé požární situace ztížené mimořádným devastačním atakem do dvou hodin zhroutily, zničily blízké stavby a další poškodily. Třetí letadlo narazilo do Pentagonu, sídla Ministerstva obrany USA poblíž hlavního města USA, Washingtonu, D.CČtvrtý letoun se zřítil po souboji mezi teroristy a pasažéry letadla u města Shanksville v Pensylvánii. Letadlo letělo na Washington, D.C. a spekuluje se, že mělo za cíl zasáhnout Bílý dům anebo americký Kapitol.

Při útocích celkem zemřelo přibližně 3000 lidí včetně 19 únosců. Až na 55 vojáků ze 125 obětí, které zemřely v Pentagonu, byli oběťmi civilisté pocházející celkem z 90 zemí.

Svatopluk Beran říká:
Čtvrtek, 20. 1. 2022 v 15:21
20 let Guantánama. Místo, kde vás mohou držet bez obvinění i desítky let

Svatopluk Beran říká:
Středa, 2. 2. 2022 v 5:47

Jednou jsem napsal, že ne vaši omezenost vkládání odkazů nemá cenu reagovat, protože je to zbytečné plýtvání časem.

Ale vy jste se stal opět v čase určitým a teď už

jediným nositele typu myšlení dnešní pravicové MEDIÁLNÍ TOTALITY

a tudíž podle mne pro budoucí společnost velice NEBEZPEČNÝM

a tím i pro demokracii u nás.

Tak se hold snažím vámi přenášenou dnešní MEDIÁLNÍ TOTALITU,

pro ostatní přispěvatele či čtenáře zviditelňovat,

občas až snad tvrdě a sarkasticky.

-----

/pozn.=prostě sprostě/

-----

Bajka : „O chytrém Beranovi a hnědém Oslovi“

byla prý nalezena Generálem řádu Karmelitánů v jejich knihovně v Kostelním Vydří.

Bohužel není k dispozici, podobně  jak bajka o Vrběticích,  

v kanceláři presidenta republiky.

Blog Jihlavské listy

Úvod blogu
Podmínky užívání blogu

Autoři

Archiv


Poslední příspěvky

„Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“ 17.09.2024
POVODEŇ 15.09.2024
Poštovní schránka v těchto dnech: 09.09.2024
PRÁVĚ DNES 27.08.2024
MEMENTO 21.08.2024

Poslední komentáře

Jamesatorm: My, občané Protektorátu (1/3)
Angelmog: My, občané Protektorátu (1/3)
RobertTop: My, občané Protektorátu (1/3)
LidiaHoumn: My, občané Protektorátu (1/3)
zdenek gryc: My, občané Protektorátu (1/3)

Můj Blog

Přihlášení do blogu
Registrace na blog
Reklama

0 komentářů

Přidat Komentář