Reklama
Dnes je čtvrtek 19.09.2024      svátek má Zita
Zpět
Miroslav Tomanec, Ing., MBA

Stavební inženýr, restauratér, vinárník a pivovarník na penzi. Dnes už jenom kavárník a bývalý koaliční zastupitel, aktivně se snažící ovlivňovat chod našeho krásného města.

Ukrajinský deník – díl 1.

Miroslav Tomanec, Ing., MBA | 30.03.2023 21:53

Před pár týdny jsem se vrátil z Ukrajiny. Teď začínám plánovat druhou cestu. Protože už mne pár přátel, co nejsou na fb, požádalo abych zveřejnil své zážitky z té první cesty, tak si dovolím zneužít tohoto veřejného prostoru. Nebojte – bude to jenom pět dílů.  Pomáháme. Protože to může, na rozdíl od bojování, dělat každý. Kdo by se chtěl jakkoliv zapojit do pomoci těžce zkoušenému národu, pište na tom.projekt2@gmail.com. Něco vymyslíme.

5. leden 2023

Jedu na Ukrajinu. Hlavně tedy proto že pomáhat jiným v nouzi by mělo být to hlavní, co by nás životem provázeti mělo, ale také ze zvědavosti, se ví.

Na vánoce jsem se u nás v Jihlavě  sešel  se  třemi  generacemi  ženské části jedné ukrajinské rodiny. Tetiana na nic nečekala a hned na začátku války vzala tři své děti  a náklaďákem se dokodrcali 600 km na hranice.  Tam si je převzala kamarádka z dětství, co tady žije už 20 let. Manžel Ruslan zůstal. Je profesorem na vysoké škole, nechtěl svoji zemi v těžké chvíli opustit, přestože legálně mohl. K rodině se připojil až o prázdninách. Babička Luba přijela jenom na krátkou návštěvu, vrací se ke svému hospodářství, potěšena a posílena setkáním se svými blízkými. A doma mají ještě prababičku Marinu (87). A pro tu jedeme. Vůbec si nepřipouštěla, že by měla odjet, vazba na domovinu je příliš silná. Ale zima, tma, nedostatek všeho a rakety udělaly svoje. Elektřina hodinu denně. Těžko představitelné.

Samozřejmě chceme vytížit auto i tam a tak vezeme malou pomoc. Skromná výzva pro ty, co by se chtěli střídmě podílet a pomoci rovněž. Teplé oblečení (i obnošené), termo prádlo a ponožky (to raději nové...), baterky s bateriemi, čelovky, trvanlivé potraviny, zkrátka vše co by se mohlo hodit v této situaci. Vezeme i elektrocentrálu, kterou pořizujeme pro domácnost a hospodářství. Bude první ve vsi...Předání čehokoliv domluvíme individuálně prostřednictvím zprávy.

Nespěcháme zase příliš, jako penzista mám času přece dost. A tak se můžeme i zastavit po cestě a dovézt něco i jiné rodině co byste chtěli třebas poslat. Jedeme po trase Przemysl - Lvov - Chmelnyckyj - Vinnycja.

14. leden 2023.

Naloženo a vyrážíme!

Nakonec vezeme tři (TŘI! ) elektrocentrály! Jednu jsme koupili z peněz, co poslali laskaví dárci. Druhou věnoval štamgast naší kavárny. A třetí... etnický Rus z Doněcka, který už patnáct let žije a pracuje v našem městě. Moc díky všem hodným lidem, kteří přispěli. Jsme plní až po vrch zimním oblečením, baterkami a bateriemi, trvanlivým jídlem, hygienickými potřebami. Solidarita lidí je neuvěřitelná.

15. leden 2023

Tohle funguje perfektně. Ve Velkém Beranově najedete na dálnici a sjedete z ní až na ukrajinské hranici. V tomhle tedy Poláci pokročili neuvěřitelně. A všude dokonalé služby. Třeba speciální značku WC pro autobusové zájezdy jsem ještě nikde jinde neviděl. A první bigosz můj oblíbený a řízek se zelím.

No ale sjíždět musíte. Třeba do toho Brna, protože i tam je hodně lidí pomáhat ochotných a tak to přece musíte vyzvednout. Ještě jednou i zde díky všem a specielně Matěj Hollan za koordinační pomoc.

A nebo se chcete trochu protáhnout v nějakém polském městě, kde jste nikdy nebyli. Centrum Rzeszova, ještě ve vánočním, to je fakt paráda. První na co narazíte je ... Česká hospoda. A zase ten Bernard.

A pak už je třeba se ubytovat. Protože na Ukrajině je pořád zákaz nočního vycházení a tak úplně přes noc se jet nedá. Apartmány Medyka na samotné hranici jsou sice v takovém logistickém areálu, ale zase je to slušné, čisté a docela komfortní a 300 zlatek za dvoupokojový apartmán se 4 postelemi zase tak moc není.A je tady klid. Takže doporučuji.

Zatím je to pěkný výlet. No uvidíme teď. Hranice. A ty včerejší rakety.

Blog Jihlavské listy

Úvod blogu
Podmínky užívání blogu

Autoři

Archiv


Poslední příspěvky

„Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“ 17.09.2024
POVODEŇ 15.09.2024
Poštovní schránka v těchto dnech: 09.09.2024
PRÁVĚ DNES 27.08.2024
MEMENTO 21.08.2024

Poslední komentáře

apteka-russia.ru: My, občané Protektorátu (1/3)
ztaletzmre: My, občané Protektorátu (1/3)
BryanRoors: My, občané Protektorátu (1/3)
Migueledige: My, občané Protektorátu (1/3)
zdenek gryc: Rozepře

Můj Blog

Přihlášení do blogu
Registrace na blog
Reklama

37 komentářů

Přidat Komentář

  • Svatopluk Beran  | 31.03.2023 09:42  | Reagovat
    K VŮLI AMERICKÝM GEOPOLITICKÝM OBCHODNÍM CHOUTKÁM A POTŘEBĚ VLÁDNOUT CELÉMU SVĚTU A VŠEM PÁTÝM PROAMERICKÝM KOLONÁM PLUS VAZALŮM ČESKÉ VLÁDY, VYSTRČILOVI, KAVÁRNÍKOVI, GRYCOVY, DECRIX A PODOBNÝM, JSOU UKRAJINCI VE STEJNÉ POZICI KAMBODŽANŮ PŘI NEZÁKONNÉ AMERICKÉ VÁLCE S VIETNAMEM. Z AMERICKÝCH BOMBARDÉRŮ ZABILY AMERICKÉ BOMBY PŮL TEMĚŘ MILION KAMODŽSKÝCH OBČANŮ A AŽ DVA MILIONY KAMBODŽTÍ RUDÍ KMEROVÉ. TITO NEBOZÍ KAMBODŽANÉ SE OCITLI MEZI DVĚMA BLBCI. AMERIČANÉ VSTOUPILI SVÉVOLNĚ A PODVODEM AŽ PŮL MILIONEM VOJÁKŮ DO OBČANSKÉ VÁLKY VE VIETNAMU A ZÁROVEŇ NECHALI OSCILOVAT MEZI SVÝMI BOMBARDÉRY A NA TYTO BOMBARDÉRY VZNIKLÝMI RUDÝMI KMÉRY, STATISÍCE OBYVATEL KAMBODŽE. TO JSOU GLOBÁLNÍ ZÁJMY USA. PO DEVASTACI VŠAK POTOM VEZMOU NOHY NA RAMENA A UTEČOU. ZŮSTANE PO NICH JEN ZDEVASTOVANÁ ZEMĚ A MILIONY MRTVÍCH. TAK TO TEĎ ČEKÁ UKRAJINU. AMERICKÁ DESTABILIZACE A NIČENÍ KULTUR NA OPAČNÉM KONCI SVĚTA ZA POMOCI POCHLEBOVÁNÍ PÁTÝCH KOLON. KLÍČE OD ČESKÉHO SEMNÁTU V RUKOU AMERICKÉHO MINISTRA ZAHRANIČÍ, ČESKÝ PŘEDSEDA SENÁTU POLOČÍŇAN-POLOČECH, ŠÉF TAJNÝCH SLUŽEB VYZNAMENÁN NEJVYŠŠÍMI MEDAILEMI AMERICKÉ TAJNÉ SLUŽBY. TAK PODOBNĚ DOPADLI POHROBCI HUSITŮ A ŽIŽKY V BOJI PROTI NÁBOŽENSKÉMU KATOLICKÉMU IDEOLOGICKÉMU VYMAZÁVÁNÍ MOZKŮ PROSTÝCH LIDÍ.
  • Zdeněk Gryc  | 31.03.2023 11:08  | Reagovat
    NE-PŘEKVAPIL ani NE-ZKLAMAL
  • FL  | 01.04.2023 04:59  | Reagovat
    Berane, proč jste tenkrát vycestoval do USA? Přece je tak nesnášíte. A nebo jste zanevřel poté, co vás jako neschopného nýmanda vyhostili? Tedy musí se nechat, že vaše komunistické antiami bláboly velice názorně ukazují, mže se ve vaší hlavě něco pohnulo. Už ten váš Caps-Lock vypovídá o tom, že nejste úplně duševně zdravý člověk.
  • Svatopluk Beran  | 02.04.2023 10:38  | Reagovat
    NÁSLEDUJÍCÍ JE TO, CO JE V DNEŠNÍM DOMINUJÍCÍM AMERICKO IZRAELSKÉM SVĚTĚ TECHNOLOGIÍ PRO ČLOVĚKA POTŘEBUJÍCÍHO K ŽIVOTU KAMARÁDSTVÍ, ŠTĚSTÍ, LÁSKU, BUDOUCÍ PROBLÉM. A NE NĚJAKÁ B.BÁ RAKUŠ.NOVA ÚSPORA U ČESKÉ POŠTY ČESKÝMI SPOLUH.KAJÍCÍMI OSLY, ZA KTEROU JSOU JEN DALŠÍ NÁKUPY ZBRANÍ PRO USA INICIOVANOU VÁLKU MEZI SLOVANY V EVROPĚ. Por.o tvořené umělou inteligencí ohrožuje ženy. Odráží to nejhorší z nás. https://zena.aktualne.cz/zrcadlo-jez-odrazi-to-nejhorsi-z-nas-porno-tvorene-umelou-in/r~feca4c5ac4a411eda9eeac1f6b220ee8/?utm_source=volnyHP&utm_medium=newsbox&utm_term=position-1&utm_campaign=Aktualne
  • Jan P  | 08.04.2023 10:40  | Reagovat
    "Michala Strnada mezi dolarové miliardáře vyšvihla současná válka na Ukrajině, obrat Strnadovy Czechoslovak Group tvoří ze 70procent výroba zbraní." https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-nejbohatsi-lide-zebricek-mezi-nejbohatsimi-lidmi-sveta-je-rekordni-pocet-cechu-228850?fbclid=IwAR0PbekkBlKSk9tAFZWEp7RNdbA4Ucz0xI0JqUPFMRuQksKe86ka8z_yi8A#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=9&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz Chtěl jsem hlavně upozornit na to, kdo má z války největší prospěch, že to nejsou jen američtí zbrojní miliardáři a že hmotná zainteresovanost západních zbrojních koncernů na co nejdelším pokračování války je evidentní. A pokud ten někdo má vliv na politiku (což má, protože majetek=politická moc), těžko předpokládat, že bude krizím bránit nebo dokonce předcházet. Opak je zdrojem jeho bohatství. Tak to prostě funguje a platí to jak pro krize finanční, tak třeba pro covidovou nebo válečnou.
  • jihlavák  | 09.04.2023 06:33  | Reagovat
    Ve sněmovně zazněla částka 100 miliard. Tolik jsou snad celkové roční náklady lásky pětikolky k Ukrajině. Fialenka se ptali, kde ty horentní sumy bere a bude brát. Mrzák, seká jen dluhy a zotročuje děti, vnuky, pravnuky...........Jeho pochopitelně ne, ti budou mít neziskovku pro pomoc barmským ženám přísatou na státní cecek. Pro naše lidi nemá základní léky a bude je nutit dřít až do smrti. . inclusive.
  • Jan P  | 09.04.2023 09:19  | Reagovat
    Ještě poznámka k Černochové a jim podobným, co se najednou tak starají o ,,blaho Ukrajinců". Jsou to totiž přesně ti, kteří ještě před 10 lety s opovržením mluvili o "úkačkach" (nebo si to mysleli a myslí si to dodnes ale nyní jim ti úkačka léčí jejich nenávistné komplexy z Ruska), kteří je vykořisťovali ve svých firmách, a nyní se jim hodí jako prostředek jak si konečně vypořádat účty s Ruskem.
  • jihlavák  | 09.04.2023 09:55  | Reagovat
    Přesně tak, v 90 jsem jezdil po montážích, byli mizerně placení, k tomu živili bose, spali po špinavých garážích na stavbách, jedli špek z domů a chleba, aby vůbec něco dovezli domů. Systém jejich životní podmínky tady absolutně nezajímal. Nejednou jsou největší přátelé hlavounů z ODS a pro jejich blaho ekonomicky definitivně dorazí vlastní občany. Jsou to paradoxy.
  • Svatopluk Beran  | 09.04.2023 13:13  | Reagovat
    Jsem přesvědčen že příští vláda musí konečně nastavit historicky spravedlivý podíl cizích zemí na našem osvobození a nebát se děkovat v historii všem, kteří se procentuálně podíleli na našem osvobození ve skutečných bojích na našem území. Měli bychom být vděční za naše osvobození a dokázat i ocenit osvobození jiných zemí. Toto ocení by však nemělo překračovat skutečné osvobození naší země. Určitě bychom neměli být více vděční za osvobození například Rumunska, Polska, nebo Rakouska sovětskou armádou, než za osvobození našeho území, jak to například dělají někteří architekti socializmu, když osvobození cizích zemí dávají větší hodnotu své vděčnosti, než vyšší, než za osvobození vlastní země. POKRYTECTVÍ MNOHÝCH NEMÁ MEZÍ. Dále podle mne budou muset příští vlády ve svých volebních prohlášeních mít i závazek i ke zpětnému SOUDNÍMU POTRESTÁNÍ BÝVALÝCH VLÁD ČI JEDNOTLIVCŮM V TĚCHTO VLÁDÁCH, KTEŘÍ V OBHODNÍM A GEOPOLITICKÉM ZÁJMU CIZÍCH VELMOCÍ, BUDOU POSÍLAT NAŠE OBČANY DO FYZICKÝCH VÁLEK TĚCHTO VELMOCÍ PO CELÉM SVĚTĚ. TÍM PODVODEM A LŽÍ PŘIPRAVOVAT NAŠE OBČANY O JEJICH ŽIVOTY, MANŽELKY A MANŽELE. DĚTI O OTCE A MATKY, RODIČE O SVÉ DĚTI. KAŽDÝ ČLEN PŘÍŠTÍ, ALE JIŽ I DNEŠNÍ VLÁDY SI MUSÍ BÝT VĚDOM ŽE SVÝM POLITICKÝM ROZHODNUTÍM, JDE NA TRH ZE SVOU KŮŽÍ V PŘÍPADNÉM DOŽIVOTNÍ TRESTU V KÁZNICI S NEJVĚTŠÍ OCHRANOU A SAMOTKOU, ZA POSÍLÁNÍ OBČANŮ NA SMRT.
  • Zdeněk Gryc  | 13.04.2023 13:13  | Reagovat
    KATYN + UKRAJINA Svatopluk Beran říká: Neděle, 9. 4. 2023 v 13:13 Jsem přesvědčen že příští vláda musí konečně nastavit historicky spravedlivý podíl cizích zemí na našem osvobození a nebát se děkovat v historii všem, kteří se procentuálně podíleli na našem osvobození ve skutečných bojích na našem území. Měli bychom být vděční za naše osvobození a dokázat i ocenit osvobození jiných zemí. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Sověti zmasakrovali u Katyně přes 20 000 lidí a vinu popírali. Čecha, který je usvědčil, tyranizovali Ve čtvrtek 13. dubna 1943 přinesl berlínský rozhlas zprávu o nalezení hromadných hrobů polských důstojníků, která později vešla do historie jako zpráva o Katyňském masakru. Ačkoliv bylo šíření informace v první řadě motivováno velkou protiruskou kampaní napříč médii nacistického Německa, jednalo se o popis skutečných událostí, které se řadí k nejtragičtějším v novodobých dějinách lidstva. Počty obětí se různí a dnes již nikdo přesně nezjistí, kdo z polských válečných i civilních zajatců ze sovětských koncentračních táborů zemřel v Katyni, Kalininu (dnešním Tveru) nebo v Charkově. O život však přišlo téměř 30 tisíc lidí a skutečnost, že Sovětský svaz až do 90. let minulého století popíral vinu, ovlivňuje vztahy Polska a Ruska dodnes. K tématu: 25 000 popravených čekalo na spravedlnost 70 let. Z pohledu na jejich masový hrob dodnes mrazí HISTORIE Hromadná znásilňování i krutá práce do úmoru. Záběry z gulagu ukazují peklo na Zemi Po invazi Sovětského svazu do Polska v roce 1939 byli mnozí polští vojáci a úředníci zajati sovětskými jednotkami. Tito lidé byli internováni v táborech v různých částech Sovětského svazu. Mezitím Polsko jako stát přestalo existovat a země byla rozdělena mezi Německo a Sovětský svaz. To do značné míry ovlivnilo dynamiku přístupu k polským zajatcům, s nimiž si představitelé Sovětského svazu s tichým souhlasem Německa mohli dělat, co chtěli. Ve zcela nevyhovujících podmínkách byli vězněni na území Ruska, Běloruska i Ukrajiny až do roku 1940, kdy vedení Lidového komisariátu vnitřních záležitostí rozhodlo o jejich vyhlazení. Důvodem bylo přesvědčení, že není pro Sovětský svaz vhodné, aby se otevřeně vystupující nepřátelé režimu vraceli domů a stali se potenciálními vůdci buněk odporu. Průběh masakru a jeho odhalení V dubnu a květnu 1940 tak byli tito polští zajatci, celkem asi 25 000 lidí, odváděni do lesů poblíž zmiňovaných měst a převážně v okolí Katyně, kde byli zavražděni střelbou do hlavy. Další tisíce lidé pak byly povražděny v roce 1941, čímž Polsko nad rámec vlastního tragického úmrtí tak velkého množství lidí přišlo i o řadu elit a příslušníků inteligence. Mezi zavražděnými byli například generál Franciszek Sikorski, bratr premiéra polské exilové vlády, nebo Jakub Wajda, otec režiséra Andrzeje Wajdy. Polských obětí navíc bylo mnohem víc, byť značnou část mělo na svědomí Německo, které už v roce 1939 v rámci operací Tannenberk nebo Inteligence povraždilo kolem 60 tisíc předních Poláků a další byli odvlečeni do německých koncentračních táborů. V roce 1941, po obsazení západního Ruska německou armádou, byly nalezeny masové hroby polských zajatců a objev německá propaganda okamžitě využila proti Sovětskému svazu. Ten coby spojenec Velké Británie a USA v boji proti Adolfu Hitlerovi odmítal jakoukoliv odpovědnost a všechna obvinění směřoval zpět na Německo. To si ovšem dalo značnou práci při rozkrývání celého incidentu a přizvalo do Katyně k exhumaci obětí řadu významných lékařů i kriminalistů včetně českého profesora a lékaře Františka Hájka. Ti všichni posléze podepsali protokol stvrzující německou verzi a usvědčili tak Sovětský svaz z válečných zločinů, za což byli Hájek a například i bulharský lékař Marko Markov po válce zatčeni a přinuceni své podpisy odvolat. Vinu přiznal až Gorbačov Dlouhá desetiletí se ovšem o masakru v Katyni a dalších městech, resp. o tom, kdo za incident může, mluvilo velmi nejistě. Sovětský svaz sveřepě odmítal jakoukoliv odpovědnost a neustále poukazoval na to, že vraždy měli na svědomí Němci. Byl to až Michail Gorbačov v roce 1990, který přiznal, že jde o zločin stalinismu, potvrdil přítomnost i dalších masových hrobů a zveřejnil rozhodnutí o likvidaci zajatců podepsané Lavrentijem Berijou, tehdejším šéfem NKVD v Sovětském svazu. Prezident Medveděv o dvacet let později pak přikázal zveřejnit také elektronické kopie zmíněných dokumentů, ale současně také ruská Státní duma schválila rezoluci, v níž veškerou vinu a odpovědnost svalila přímo na Stalina. Dodnes ovšem kolem incidentu panuje řada nejasností a události Katyňského masakru bývají i zcela zpochybňovány. Zdroj: P. Allen – Katyň: Stalinský masakr a triumf pravdy, M. Stehlík – Katyň 1943, BBC
  • Svatopluk Beran  | 13.04.2023 14:48  | Reagovat
    Zdeněk Gryc říká: Čtvrtek, 13. 4. 2023 v 13:13 KATYN + UKRAJINA Svatopluk Beran říká: Neděle, 9. 4. 2023 v 13:13 Jsem přesvědčen že příští vláda musí konečně nastavit historicky spravedlivý podíl cizích zemí na našem osvobození a nebát se děkovat v historii všem, kteří se procentuálně podíleli na našem osvobození ve skutečných bojích na našem území. Měli bychom být vděční za naše osvobození a dokázat i ocenit osvobození jiných zemí. -------------------------------------------------------------------------------------------- https://www.dasbestelexikon.de/cs/wiki/Lebensraum Adolf Hitler Ve své knize Mein Kampf (1925) Adolf Hitler sice vycházel z teorií Haushofera a dalších geopolitiků, ale zatímco Haushofer měl na mysli rozšíření Německé říše ve východní Evropě a zámoří mírovou a nenásilnou cestou, Hitler jeho teorii zneužil. Nahradil ji rasisticky motivovaným nepřítelem a postuloval nadřazenost „germánské“ nebo „árijské rasy“ a bezpodmínečnou kapitulaci slovanských národů. Lebensraum im Osten Rasově biologická představa o „Lebensraum im Osten” se stala centrálním pojmem nacionalistické myšlenky o expanzi německého národa. Ve vítězství nad bolševickým Sovětským svazem viděl Hitler svou pravou misi. Po převzetí moci národními socialisty poprvé promluvil před důstojníky armády ve své nové funkci kancléře 3. února 1933 o germanizaci životního prostoru na východě. V nacistické zahraniční politice zaujímala tato myšlenka ústřední ideologické postavení. Nacistická ideologie se opírala o etnicko-sociálně darwinistickou teorii o nadřazenosti německé „panské rasy“, rozšíření německého životního prostoru a výstavbě hospodářství založeném na nemilosrdném vykořisťování a decimaci slovanského obyvatelstva. Do praxe byla myšlenka o životním prostoru na východě uvedena tažením na Polsko (Polenfeldzug) a operací Barbarossa (Deutsch-Sowjetische Krieg) jen částečně a dočasně úspěšného v několika variantách realizovaného do roku 1942 plánu Generalplan Ost, jehož součástí byla „germanizace“ v oblasti východní Evropy až po Ural a od Černého moře ke Kavkazu. Konečná verze plánu rovněž obsahovala ustanovení pro řešení životního prostoru v ČECHÁCH A NA MORAVĚ. ------------------------------------------------------------------------------------------ MYSLÍ ARCHITEKT SOCIALISMU ŽE BY V TETČÍCÍCH ŽIL V ROCE 1945 A MOHL PAK VYSTAVĚT BŘEZINKY ČI JIHLAVSKÝ KREML, NEBO BY UŽ VŮBEC NEBYL, ČI OBDĚLÁVAL NA UKRAJINĚ ČERNOZEM JAKO OTROK PRO NĚMECKO? NO VLASTNĚ, ASI BY SE PŘIDAL K ÁRIJCŮM ABY MOHL STAVĚT SPOLU S ALBERTEM SPEEREM PLYNOVÉ PECE NEBO PEENEMUNDE. JEMU JE JEDNO S KÝM VY PROJEKTOVAL, HLAVNĚ ŽE BY PROJEKTOVAT A PŘEŽIL.
  • Zdeněk Gryc  | 13.04.2023 20:05  | Reagovat
    VYMEJŠLET SI BLBINY A OTÍRAT SI HUBU JE SNADNÉ CO VYMYSLEL A DĚLAL SVATOPLUK BERAN ZA TOÁČE ----------------------------------- CO SI "MYSLÍ" PUTINŮV TROLL GASTARBEITR STRÝČKA SAMA ? JE TO MOŽNÉ ? ------------------- POKRAČOVAL BY U NÁS PUTIN V AKCI: "ONI BYLI PRVNÍ" - OSUDY PRVNÍCH OBĚTÍ KOMUNISMU V ČESKOSLOVENSKU. Herbert Brynda "Oni byli první". Napadne Vás, kdo a v čem. "Oni" jsou českoslovenští občané, často ruského původu, odvlečení už během 2. světové války do Sovětského svazu. A jejich prvenství je nasnadě; členové výboru se stejným názvem - "Oni byli první" - se považují za první československé oběti komunismu. Začínají Historické obzory... Vladimír BystrovBezprostředně poté, co koncem roku 1944 vstoupila Rudá armáda na území někdejšího Československa, přesněji řečeno Slovenského státu, začaly sovětské bezpečnostní orgány stíhat některé skupiny místního obyvatelstva. Koho se sovětské represe týkaly, vysvětluje Vladimír Bystrov z výboru "Oni byli první", který se zabývá shromažďováním svědectví o sovětských represích především vůči ruské "bílé" emigraci na území Československa: "Na Slovensku, které již není součástí našeho státu, je to samostatný stát, se to týkalo desetitisícových, možná statisícových objemů lidí, kteří byli deportováni na práci do internačních táborů v Sovětském svazu. A z těch českých zemí to byli lidé, kteří byli zatčeni a uvrženi už skutečně do trestních táborů, gulagů, a byli to vesměs lidé, kteří byli charakterizováni jako kontrarevoluční, čili mohli ohrozit sovětské zájmy v Československu. To znamená pravicoví politici, ruská emigrace, ukrajinští nacionalisté a další." --------------------------------- Dodejme, že do sovětských osidel se také dostaly osoby, jež se mohly potenciálně stavět proti připojení Podkarpatské Rusi k Sovětskému svazu, ------------------------------- dále lidé, kteří se skutečně nebo domněle angažovali ve strukturách Slovenského státu, čeští reemigranti z Ruska po roce 1917, ruští legionáři a další. Ponechme nyní stranou skutečnost, že k podobným excesům docházelo všude, kam vstoupila svobodu přinášející noha sovětského vojáka, jak k tomu ale mohlo dojít v Československu, zemi s demokratickou - byť násilně přervanou - tradicí? "Z hlediska hodnocení sovětské politiky to bylo naprosto přirozené, byla to velmoc, která si dělala, co chtěla, byla to agresivní a expanzivní velmoc. Problém je samozřejmě v tom, že je třeba říci, že už selhal ten pseudodemokratický československý stát, protože těmto únosům dokázal jenom přihlížet a jenom chabě se bránit, nedokázal se proti nim ani nahlas ozvat. Ostatně připomeňme to, že doba byla tak zmatená, že uprchlíci ze Sovětského svazu byli Spojenci, především Brity, vraceni do sovětských rukou, kde končili jak končili. Pouze Američané váhali, ale přesto lidem prchajícím ze Sovětského svazu říkali: Budete mít volby, tak v nich Stalina svrhněte, čili šlo o naprosté nepochopení. No a v této atmosféře byly únosy lidí z Československa jednou z patálií, kterými se nikdo příliš nezabýval, ale dnes s odstupem času můžeme říci, že stát selhal ve své deklarované demokratičnosti a ve své historické reprezentaci, která dodnes tvrdí, že komunisté přišli až v roce 1948. Ne, přišli a začali působit mnohem dříve," říká publicista Vladimír Bystrov, autor knihy "Únosy československých občanů do Sovětského svazu v letech 1945-1955, kterou loni vydal Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu. K ediční práci ÚDV blíže jeho mluvčí Jan Srb: "ÚDV od doby svého vzniku, od roku 1995, vydává publikace mapující období čtyřiceti let komunismu v Československu. Ty edice se rozšiřují, začalo se sborníkem Securitas Imperii, v roce 1999 jsme začali s edicí Sešity, to je věnováno vždy určitému tématu, vyšly tam třeba tresty smrti v Československu, Československý uran, Babice, Čihošť a tak dále. A pak je třetí edice, s níž jsme začali ještě o něco později a které říkáme svědectví a z té pochází kniha pana Bystrova k těm zavlečeným. Tam třeba vyšla decimace skautingu v Československu po roce 1948, od doktora Bílka Pétépáci a další. Ty knihy už v současnosti vydáváme ve třítisícovém nákladu a to, co zbude, co nemá své stálé abonenty jako jsou školy, úřady, knihovny a tak dále, je k dispozici zdarma pro zájemce, které tato problematika nějak zajímá. Takže to se týká i zahraničních posluchačů. Jediný problém je, že už finančně nemáme na to, abychom je třeba mohli posílat poštou do zahraničí. Ale kdykoliv kdokoliv přijede do Prahy, ať už z emigrantů nebo z cizích, a mají zájem, mohou se obrátit na úřad a ty publikace dostat." Členové výboru "Oni byli první" si - na rozdíl od jiných skupin politických vězňů - příliš nestěžují na špatnou spolupráci se státem. Podle Vladimíra Bystrova se český stát k obětem a pozůstalým únosů svých občanů do Sovětského svazu chová vstřícně: "Je to samozřejmě otázka vývoje, ale v roce 1995 přijal parlament prohlášení, v němž se omluvil všem obětem a pozůstalým za to, co bylo způsobeno a deklaroval, že nelze všechno napravit. V roce 2002 přijal parlament zákon o odškodnění obětí - nebo jejich vdov a dětí - je to jeden z nejprogresivnějších zákonů v oblasti odškodňování za zločiny komunismu. Pokud kdokoliv přijde s iniciativou, existuje například muzejní expozice o odvlečených, Muzeum třetího odboje v Příbrami. Existují pamětní desky, existuje výstava, to vše jde s podporou státu. Záleží ovšem na tom, jak definujeme stát. Pokud přijmeme tezi, že stát jsou poslanci, tak jsem již zmínil zákon o odškodnění, který byl poprvé na stole v roce 1992, před rozdělením republiky. Na Slovensku ještě stačil být přijat, v Česku již nikoliv. A přesto titíž poslanci ho prosadili alespoň o deset let později. Klobouk dolů." Situace nicméně není tak růžová, jak by se mohla zdát. Do ruských archivů, jejichž dokumenty by leccos objasnily, není lehké proniknout a i doma přežívají jisté stereotypní pohledy na legitimitu postupu Sovětského svazu na československém území. "Šance, že v bývalém Sovětském svazu o tom zjistíme něco více než dosud víme, je minimální. To zaprvé; zadruhé, zatímco takové zjištění, že politická scéna - samozřejmě kromě komunistů - dobře chápe, o co jde, a přestože díky sdělovacím prostředkům a jiným formám, se v této věci dělá velice intenzivní informační kampaň, tak pořád existují lidé, kteří nedovedou pochopit, co se tady dělo a stále zůstávají v tom klišé, že bylo Československo osvobozeno Sovětským svazem, a pokud SSSR někoho stíhal, pak právem. Nebo na tom alespoň něco bylo. S tím se bohužel stále setkáváme. Některým lidem - a bohužel mnohým, třeba úředníkům - absolutně nedochází, že opravdu nejde o to, co chtěl nebo na co snad dokonce i měl Sovětský svaz morální právo. Jde o to, že nikde v moderním státě nemá jiný stát právo vykonávat soudní pravomoc nad občany jiného státu bez souhlasu toho státu," uzavírá publicista Vladimír Bystrov tezí, s níž by přinejmenším někteří současní prezidenti či předsedové vlád zcela jistě nesouhlasil --------------------------------------------- Mezi prvními zavražděnými byl i otec manželky bratra jihlavského architekta Zdeňka Baueršími. O svém strýci Čeňku Janíkovi, který přežil nacistický koncentrák a NKDVD ho odvlekla z Rožnova do Olomouce s cílem transportu na Sibiř jsem psal v JL už jinde. že?
  • Zdeněk Gryc  | 13.04.2023 20:07  | Reagovat
    oprava: CO VYMYSLEL A DĚLAL SVATOPLUK BERAN ZA TOTÁČE
  • Zdeněk Gryc  | 13.04.2023 20:48  | Reagovat
    PRÁVĚ JE NA ČT 2 Bohéma (5/6) Dnes20:00 › 21:25 Stojí barikáda. Na ní, spolu s jinými občany, i Štěpánek (M. Dlouhý), Havel (J. Plesl), Vávra (P. Batěk), Drda (T. Milostný), nebo Vítězslav Nezval (T. Racek). A protože jsou bohémové, dají si doušek vína na kuráž. Blíží se německý tank a všichni si myslí, že přišla jejich poslední hodinka. Nakonec je ale po válce, mělo by konečně nastat štěstí a přijít kýžené uvolnění. Jenže promluví rozzlobený hlas lidu a vymáhá revoluční spravedlnost. Perzekuci se nevyhnuli ani Vlasta Burian (V. Javorský), ani Miloš Havel. Dojde ke dvěma soudům s Burianem s rozdílným průběhem. V pozadí už začíná spřádat své sítě StB. Právě teď přichází chvíle Arnoštova kamaráda Bouchala (J. Ployhar). Vládne sice poválečný zmatek, ale začíná se šířit podivná nejistota a strach, že by všechno mohlo dopadnout jinak, než se původně čekalo. Že jeden totalitní režim zakrátko nahradí druhý. Režie:R. Sedláček ----------------------------------------------- Scéna zatčení Buriana je natáčen ve Vládní vile /Stiasny/ v Brně Pisárkách Autor, architekt Ernst Wiesner kmotr syna dcery profesora Rozehnala, odsouzeného v politickém procesu na 4 roky na tvrdo. Profesor Fuchs na 2 roky podmíněně NACISTÉ a KOMUNISTÉ • Ernst Wiesner nebo Arnošt Wiesner (21. ledna 1890 Malacky, Rakousko-Uhersko – 15. července 1971 Liverpool, Spojené království), byl jeden z nejvýznamnějších brněnských architektů meziválečného období. Používal obě verze svého křestního jména. Život[editovat | editovat zdroj] Narodil se 21. ledna 1890 jako druhé z pěti dětí Alfredu Wiesnerovi a jeho ženě Bertě, rozené Winterové. Otec měl v Malackách koncesi na prodej papíru a psacích potřeb, kterou později rozšířil i o tiskárnu tiskopisů. V Malackách žila rodina asi do roku 1898, kdy přesídlila do Brna. V roce 1909 bylo Alfredu Wiesnerovi uděleno v Brně domovské právo a v roce 1911 už měl jeho podnik prestižní adresu v centru města (Veselá ulice 37). Ve školním roce 1901/1902 začal studovat Zemskou vyšší reálnou školu (Landes Oberschule) v Brně. Roku 1905 začal studovat na stavebním odboru Vyšší průmyslové školy (Höhere Gewerbeschule, Abteilung für Baufach) v Brně. Studium zakončil maturitou s vyznamenáním roku 1909. Po maturitě odešel do Vídně, kde se zapsal jako mimořádný posluchač stavební školy vídeňské techniky (Bau- /Architektur/ Schule K. k. Technische Hochschule, dnes Technische Universität Wien). Další rok přešel na vídeňskou Akademii výtvarných umění do Mistrovské školy architektury, kterou vedl Friedrich Ohmann. Studium zakončil roku 1913. Jeho velkým vzorem (a později též přítelem a kolegou) byl Adolf Loos. V té době má už za sebou svou první realizaci – přestavbu vily Heinricha Kellnera v Rosicích. Rok po ukončení studia pracoval jako první asistent v Ohmannově ateliéru. Během první světové války 1914–1918 sloužil v hodnosti poručíka u ženijního pluku v Polsku, Dalmácii a jižním Tyrolsku. Krematorium v Brně, (1925–1930), současný stav Přestavba Doretova dvora pro Moravskou zemskou životní pojišťovnu v Brně (1935–1937), vpravo Palác Morava (1926–1929), současný stav Po skončení války krátce působil ve Vídni na ministerstvu války (1918–1919), poté se vrátil do Brna, kde založil samostatnou projekční kancelář. První realizací se stal zahradní domek pro Samuela Berana a jeho ženu Hermine. Jeho otec zakoupil roku 1918 dům v Pekařské ulici 10. Povedl úpravy tohoto domu a později si v dvorním křídle zřídil vlastní ateliér a byt, kde pracoval až do roku 1939. První rozsáhlejší prací se stal „Gutmannův dům“ – činžovní vila v Údolní ulici a přestavba domu pro administrativní účely pro téhož investora. V roce 1920 zpracoval návrh zastavění bloku mezi Mozartovou a Beethovenovou ulicí. Na jeho základě zde postavil v letech 1921–1923 budovu Moravské zemské životní pojišťovny a v letech 1923–1925 budovu České banky Union. V roce 1925 byl vyzván k účasti na soutěži na stavbu městského krematoria, kterou vyhrál. Tak vznikla v letech 1926–1930 jeho nejvýše ceněná stavba. Ve stejné době (1926–1929) projektoval další svou mimořádnou stavbu – Palác Morava v Divadelní ulici. V roce 1928 se zúčastnil „Výstavy moderního bydlení“ a pro kolonii „Nový dům“ navrhl rodinný dvojdům. Zde se také poprvé setkal s Bohuslavem Fuchsem. Ještě téhož roku obdrželi oba první ceny za návrh budovy Moravské banky na Náměstí Svobody. Poté byli vyzváni, aby projekt zpracovali společně. Začátkem třicátých let se zúčastnil několika dalších soutěží. Z ekonomických důvodů tyto stavby nebyly nikdy realizovány. Současně navrhoval vily, činžovní domy a interiéry obchodů a módních salonů. -------------------------------------------------------------------------------------------------------- Z Brna uprchl na poslední chvíli dne 15. března 1939 a přes Německo, Holandsko a Belgii se uchýlil do Velké Británie. Tam dostal politický azyl a také pracovní povolení Královské společnosti britských architektů (RIBA). V letech 1940–1943 pracoval pro Radu hrabství Cumberland (County Council of Cumberland), v letech 1943–1945 pracoval pro československou exilovou vládu v Londýně. Začátkem čtyřicátých let se oženil s německou herečkou Evou-Marií Wiesnerovou. Po skončení druhé světové války pracoval jako architekt v Londýně. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------- V letech 1947 a 1948 krátce navštívil i Brno. V únoru 1948 se vrátil do Velké Británie a začal učit na Škole architektury a stavebnictví v Oxfordu. --------------------------------------------------------------------------------------------------------- Tato škola ale nebyla součástí Oxfordské university. V roce 1950 se přihlásil do konkursu na místo na Škole architektury při Universitě v Liverpoolu (Liverpool School of Architecture, University of Liverpool), který vyhrál a na konci roku 1950 se přestěhoval do Liverpoolu. Zde působil až do svého odchodu do penze asi v roce 1955(?). V roce 1954 mu Liverpoolská universita udělila nejvyšší britskou poctu – titul Master of Architecture. V Liverpoolu konvertoval ke katolické církvi. Díky přátelství s liverpoolským arcibiskupem patrně získal několik zakázek, mj. i svou jedinou větší realizaci – soubor škol sv. Mikuláše v sousedství liverpoolské katedrály.[1] ----------------------------------- V polovině šedesátých let došlo, mj. z iniciativy Bedřicha Rozehnala, k obnovení kontaktů s Brnem. Wiesner obdržel pamětní medaili (1966) a čestný doktorát Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Brně (1969). Byla plánována užší spolupráce mezi universitami, která se ale po srpnu 1968 nemohla realizovat.[2][3] ---------------------------------- Zemřel 15. července 1971 v Liverpoolu.[4] Podle odborné literatury byl jeho hrob považován za ztracený. V roce 2022 byl však nalezen na allertonském hřbitově v Liverpoolu.[5] --------------------------------- 8/7 66 Milý Bedřichu, Doplňuji ještě dnešní náš telefonický rozhovor. Děkuji za milý blahopřejný dopis. Potěšil mne hlavně proto, že byl jistě zcela upřímný, neformální a ze starého přátelství. A proto aby těch "červených" číšek bylo ještě hodně. /nezapomeň, že mnoho lidí "lidí" se o nás pečlivě stará - ovšem v tom negativním smyslu. / Jsem ti oddaný Bohuslav Fuchs
  • Zdeněk Gryc  | 13.04.2023 22:34  | Reagovat
    RESUMÉ: PUTINOVY TROLLOVÉ „Šance, že v bývalém Sovětském svazu o tom zjistíme něco více než dosud víme, je minimální. To zaprvé; zadruhé, zatímco takové zjištění, že politická scéna – samozřejmě kromě komunistů – dobře chápe, o co jde, a přestože díky sdělovacím prostředkům a jiným formám, se v této věci dělá velice intenzivní informační kampaň, tak pořád existují lidé, SVATOPLUK BERAN kteří nedovedou pochopit, co se tady dělo a stále zůstávají v tom klišé, že bylo Československo osvobozeno Sovětským svazem, a pokud SSSR někoho stíhal, pak právem. Nebo na tom alespoň něco bylo. S tím se bohužel stále setkáváme. Některým lidem – a bohužel mnohým, třeba úředníkům – absolutně nedochází, že opravdu nejde o to, co chtěl nebo na co snad dokonce i měl Sovětský svaz morální právo. Jde o to, že nikde v moderním státě, nemá jiný stát právo vykonávat soudní pravomoc nad občany jiného státu bez souhlasu toho státu,“ ---- REHABILITACE FUCHSE ROZEHNALA ZEMENŮV METÁL PRO PILOTA RAF LIŠKUTÍNA FRAŠKA V PŘÍMÉM PŘENOSU
  • Zdeněk Gryc  | 13.04.2023 22:40  | Reagovat
    oprava: REHABILITACE autorů jihlavské architektury FUCHSE ROZEHNALA, ZEMANŮV METÁL, PRO PILOTA RAF LIŠKUTÍNA FRAŠKA V PŘÍMÉM PŘENOSU
  • Svatopluk Beran  | 14.04.2023 06:49  | Reagovat
    :) ARCHITEKT SOCIALISMU GRYC A KAVÁRNÍK TOMANEC JEDINÍ SPRÁVNÍ DEMOKRATÉ https://www.modryjelen.com/rozbory-petra-bohuse/petr-fiala-nejste-nervozni-z-demonstraci/
  • Svatopluk Beran  | 14.04.2023 07:36  | Reagovat
    SVATOPLUK BERAN kteří nedovedou pochopit, co se tady dělo a stále zůstávají v tom klišé, že bylo Československo osvobozeno Sovětským svazem- ----------------------------------------------------------------------------------------------- SOCIALISTICKÝ ARCHITEKTE A AMERICKEJ HÝKAJÍCÍ OSLE GRYCI A UDAVAČI - Že Československo bylo osvobozeno SSSR, TO Z DĚJIN NEVYMAŽE ANI BLBEC TVÉHO TYPU. SOCIALISTICKÝ ARCHITEKTE A AMERICKEJ HÝKAJÍCÍ OSLE GRYCI A UDAVAČI - Že na západ Československa se dostala i Americká vojska na základě dohod o demarkační linii a byl zde zabit i nižší počet desítek vojáku americké armády, oproti 150 000 tisícům Rusů a 30 000 Rumunů z kterých ty a někteří další dělají základní naše osvoboditele, když zde Američané zajišťovali především utíkající wermacht, který se vzdával a při tom bylo zbytečným americkým bombardováním bylo zabito tisíce českých občanů. TO Z DĚJIN NEVYMAŽE ANI BLBEC TVÉHO TYPU. SOCIALISTICKÝ ARCHITEKTE A AMERICKEJ HÝKAJÍCÍ OSLE GRYCI A UDAVAČI - Že Pokud SSSR někoho stíhal, pak právem. Nebo na tom alespoň něco bylo. Sis vymyslel ve své hloupé americké hlavě. Nic takového jsem nikdy nenapsal a netvrdil. ALE TY AMERICKÝ OSLE TVRDÍM ŽE JEŠTĚ 20 DNÍ PŘED 15 BŘEZNEM 1939 DEMOKRATICKÁ AMERIKA POŘÁDALA DESETITISÍCOVÉ FAŠISTICKÉ SLETY NA SVÉM ÚZEMÍ A I PO ZABRÁNÍ FAŠISTY NAŠÍ REPUBLIKY, PROBÍHALY VE SPOJENÝCH STÁTECH AMERICKÝCH TISÍCOVÉ VEŘEJNÉ POCHODY FAŠISTŮ ZA PROPAGACI SVĚTOVÉHO FAŠISMU. ŽE AMERICKÉ BANKY A AMERIČTÍ PODNIKATELÉ VYTÁHLY NA SVĚLO EKONOMIKU HITLERA A ŽE I BĚHEM VÁLKY AMERIČTÍ PODNIKATELÉ PODPOROVALI SVÁMI DODÁVKAMI FAŠISMUS, ANIŽ BY JE OHROŽOVALA ANGLICKÁ NEBO FRANCOUZKÁ LAKSNOST K HITLEROVI ČI SNAD I NAPADENÍ HITLEREM V JEHO MOMENTÁLNÍCH VÁLEČNÝCH PLÁNECH PROTI AMERICE. TO JE SKUTEČNOST KTEROU ANI TY A ANI ŽÁDNEJ STEHLÍK ČI DNEŠNÍ PROAMERIČTÍ VAZALOVÉ, JAK JÁ TU UŽ NĚKOLIK LET TVRDÍM A TEPRVE TEĎ SE KE MĚ PŘIDAL I FRANCOUZKÝ PRESIDENT MACRON, STEJNĚ TAK JAKO SE K MÍM NÁZORŮM NA ZNÁSILŃOVÁNÍ SVĚTA AMERIKOU PŘIDAL AŽ PO DESETI LETECH VEŘEJNĚ I PUTIN. TO NE JÁ OPAKUJI DĚNÍ VE SVĚTĚ AŽ PO PUTINOVI ČI MACRONOVI, TO ONI SE OPIČÍ PO MĚ, KDY JÁ JIŽ DESET LET PŘED NIMI TVRDÍM ŽE AMERIKA JE SVĚTOVÉ ZLO. TY JSI JEN OBYČEJNÝ UDAVAČ ARCHITEKTE. DNEŠNÍ TYPICKÝ HÝKAJÍCÍ AMERICKÝ OSEL A PŠTROS Z HLAVOU V PÍSKU.
  • Svatopluk Beran  | 14.04.2023 10:03  | Reagovat
    https://www.theatlantic.com/video/index/542499/marshall-curry-nazi-rally-madison-square-garden-1939/ TAKHLE TO VYPADALO S AMERICKOU POLICEJNÍ A STÁTNÍ PODPOROU FAŠISMU NA AMERICKÉM ÚZEMÍ PŘESNĚ 23 DNÍ PŘED FAŠISTICKÝM PŘEPADENÍM ČR, JEHOŽ DŮSLEDKEM BYLO 600 000 OBĚTÍ ČESKÝCH OBČANŮ. BUDOUCÍ ARCHITEKT GRYC BYL ZACHRÁNĚN PŘED OTROCKOU PRACÍ NA UKRAJINĚ POD FAŠISTICKÝ OTROCKÝM SYSTÉMEM PŘEDEVŠÍM VOJSKY TEHDEJŠÍHO SOVĚTSKÉHO SVAZU A ZABRÁNILI TAK ZOTROČENÍ SLOVANŮ FAŠISTICKÝM HITLEROVSKÝN NĚMECKEM. TO NIJAK NEZMENŠUJE VÝZNAMNÝ PODÍL PŘEDEVŠÍM VOJENSKÉ MATERIÁLOVÉ PODPORY Z USA DO EVROPY I OPOŽDĚNÉHO VYLODĚNÍ SPOJENECKÝCH VOJSK V NORMANDII V DOBĚ, KDY JIŽ BYLA PŘEDEVŠÍM VÝCHODNÍ EVROPA VHODNĚ PRO AMERICKÝ BYZNIS HOSPODÁŘSKY A INFRASTRUKTURNĚ ZDECIMOVANÁ A VOJSKA USA SI ZAJISTILA ZBYTEK SVĚTA PRO SEBE A SVOJÍ VÝMEČNOU HOSPODÁŘSKOU BUDOUCNOST.
  • Zdeněk Gryc  | 14.04.2023 11:59  | Reagovat
    MACRON OPICE Svatopluka Berana -------------------------- klobouk dolů ! před Beranem „americkým otrokem“ gastarbeitrem strýčka Sama ------------------------ "TO NE JÁ OPAKUJI DĚNÍ VE SVĚTĚ AŽ PO PUTINOVI ČI MACRONOVI, TO ONI SE OPIČÍ PO MĚ, KDY JÁ JIŽ DESET LET PŘED NIMI TVRDÍM ŽE AMERIKA JE SVĚTOVÉ ZLO." ---------------------- O tom, co se dělo při osvobození. bombardování Brna, "osvobození" žen v Tetčicích po málem 80 lety bych se ZG "Z OSOBNÍHO POHLEDU" vrátil, ale v uzavřeném blogu, bez Beranovic fanatické nenávisti k USA. Viz jeho poslední 2 komentáře. --------------------------------------- Jistě jinde to bylo jinak, v Praze Brně i Jihlavě. Ale naši rodiče i rodiče Otakara Štěrby měli snahu udělat pro dítka to nejlepší. Jeho vzpomínka spolužáka, studenta našeho gymnásia na osvobození, pro přehlednost v dalším komentáři. Výstrahou byl dopad bomby 25.8.1944. Mrkosově ulici č. 35/37 kde manželka byla v tom okamžiku. Poblíže v rod.domku č. 34. V domě bydlel v době studia náš syn Tomáš Gryc Brno- Židenice Mrkosova 35-37 Nálet letectva USA 25.8.1944. Dokument: 2 fotografie zasaženého domu. Americké nálety[editovat | editovat zdroj] Nálet 25. srpna 1944[editovat | editovat zdroj] Pomník 38 obětem na židenickém hřbitově Cílem desítek amerických letounů v pátek 25. srpna 1944 bylo poškození německého zbrojního průmyslu, především továrna na výrobu leteckých motorů Flugmotoren Werke Glöckner-Ostmark v Líšni, Zbrojovka a černovické letiště. Při kobercovém náletu však bylo zasaženo i okolí těchto míst. Nálet začal před polednem za slunečného počasí. Při prvním bombardování města nebyli obyvatelé ostražití, neboť od dubna toho roku sirény ohlašovaly poplach asi dvakrát týdně.[5] Zahynulo okolo 200 lidí. Poblíž vchodu židenického hřbitova se nachází pomník 38 židenických obětí.
  • Zdeněk Gryc  | 14.04.2023 12:05  | Reagovat
    TAKHLE JSEM SI „OSVOBOZENÍ“ NEPŘEDSTAVOVAL Otakar Štěrba: Řeky, moje řeky Hynkov květen 2011 kapitola první Vůně domova, stránka 16. ..."Konec války se nezadržitelně blížil lidé se už nemohli dočkat. T akže mi začínající puberťáci jsme se na konec války těšili i když jsme přesně nevěděli proč. Když jsem se s kamarády bavíval o konci války a co bude pak. Nikde jsme nebyli schopni říci o co tam vlastně půjde. Ale jednou nám to jeden kluk, starší než my vysvětlil. Dokonce si pamatuji že to bylo na Školní ulici pod těmi sakurami, které tam tehdy byly. Ten hoch nám řekl, že po válce hned každý dostane čokolády co jenom budeme chtít. Vidina to byla úžasná, protože během války byl hlad a hlavně jsme neznali ne jenom takové věci jako pomeranče banány a čokoládu ale i obyčejné máslo bylo velkou vzácností, když jsme měli krajíc chleba namazaný máslem obraceli jsme ho vzhůru nohama, aby kamarádi viděli jenom tu suchou stranu krajíce, protože jinak by ihned chtěli ukousnout. No a ten kluk nám to konečně vysvětlil "Jakmile skončí válka dostanete každý tolik čokolády kolik budete chtít" ! Řekl tehdy. ------------------------------------------------------------------------------------- Období, které následovalo nemělo být vůbec jednoduché a jen málokdy se lidé dočkali tolika zklamání ve svém očekávání ovšem některé předpoklady začaly padat dokonce ještě dřív, než válka skončila například představa o našich Osvoboditelích. ----------------------------------------------------------------------------------- Nemohl jsem se dočkat až je uvidím ty statné vojáky silné usměvavé laskavé a dobré v čistých vojenských šatech. Bylo to shodou okolností v Alinkově, kde jsem poprvé sovětské vojáky uviděl. V bývalém Alinkovském klášteře jsme s několika dalšími rodinami přečkávají přechod Východní fronty, když jsem se doslechl, že Na Bělidle jsou Rusové. Okamžitě jsem se k té krásné louce pod Čermákovicemi začal plížit, bylo to v rozporu se zákazem opouštět náš dvůr. Plazil jsem se pod vrbami a olšemi blíž a blíž, až jsem byl kousek od skupiny podivných chlapů pobíhajícími po břehu Rokytné. Všichni měli jen špinavé trenýrky, nebo ještě špinavější podvlíkačky. Nebyly vůbec velicí ba naopak spíš prťaví, vášnivě se o něčem bavili a chvílemi se z hloučku ozývaly výkřiky, v tom se jeden rozmáchl zvolal davaj! a hodil cosi do řeky. Všichni se na ten pokřik vrhli na zem, jen já zůstal s otevřenou pusou stát. Ozvala se strašná rána, krve by se ve mně nedořezal a z Rokytné vylétl vysoký gejzír vody. Hned nato naskákali chlapi do řeky a vyhazovali na břeh podoustve i parmy, které výbuch granátu zabil. Na nic jsem už nečekal a utíkal domů. Takhle jsem si Osvoboditele nepředstavoval, ale co to bylo proti událostem, které v dalších 40 letech po Osvobození měli následovat."
  • Zdeněk Gryc  | 14.04.2023 12:08  | Reagovat
    oprava: Takhle jsem si Osvoboditele nepředstavoval, ale co to bylo proti událostem, které v dalších 40 letech po Osvobození měly následovat.“
  • Svatopluk Beran  | 14.04.2023 14:24  | Reagovat
    POKUD SE BUDEME BAVIT O OMEZENÝCH MNOŽSTVÝCH KOMINISTŮ ŮŘADUJÍCÍCH V PADESÁTÝCH LETECH, TAK TO BYLO VELICE, VELICE ŠPATNÉ OHLEDNĚ MNOHÝCH ŽIVOTŮ A SVOBODY NĚKTERÝCH OBČANŮ KTEŘÍ SE NECHTĚLI TĚMTO VLÁDNOUCÍM KOMUNISTŮM PODVOLIT. ZROVNA TAK TO NEMĚLI VŮBEC LEHKÉ A SVÉ ŽIVOTY PO TISÍCÍCH ZTRÁCELI OBČANÉ STŘEDNÍ A JIŽNÍ AMERIKY POD SVÝMI VLÁDAMI, ORGANIZOVANÝM ZLOČINÝM AMERICKÝM OBCHODNÍM SVĚTEM, ZAJIŠŤOVANÝM CIA A ARMÁDOU SPOJENÝCH STÁTŮ AMERICKÝCH. SVÝMI ŽIVOTNÍMI TRAGEDIEMI SI PROCHÍZELI UMĚLCI SPOJENÝCH STÁTŮ AMERICKÝCH ZA TRUMENOVA HONU NA ČARODĚJNICE. VŠEM TĚMTO LIDEM JAK V NAŠÍ REPUBLICE ČI OKOLNÍCH ZEMÍCH STEJNÁ ÚCTA JAKO ZMAŘENÝM ŽIVOTŮM ČI ŽIVOTNÍM OSUDŮM OBČANŮ CELÉ KONTINENTÁLNÍ AMERIKY, FAŠISMEM TOLEROVANÝM V USA, DODNES I Z WEBOVÝCH STRÁNEK POVOLENÝCH POUZE V USA. Z KOMUNISMEM, NA KTERÉM SE NEDÁ NIC VYDĚLAT, UMĚLI VE SPOJENÝCH STÁTECH AMERICKÝCH ZATOČIT, S FAŠISMEM A SMRTI KTERÁ HO NÁSLEDUJE A NA KTERÉM SE ALE DÁ VYDĚLÁVAT, TAK PRO TEN SE V USA VŽDY VOLNÝ PROSTOR NAŠEL. I TENTOKRÁT KDY VYCVIČILY ZPRAVODAJCI USA POHROBKY BANDEROVSKÝCH FAŠISTŮ NA UKRAJINĚ A PROVEDLI POMOCÍ NICH STÁTNÍ PŘEVRAT A NÁSLEDNÉ VYHÁNĚNÍ A ZABÍJENÍ SVÝCH SPOLUOBČANŮ PŘEDEVŠÍM V ROCE 2014 Z VÝCHODNÍCH ÚZEMÍ ANI NE DVACETILETÉ UKRAJINY, TAK TADY SI USA OPĚT MASTÍ PŘES ZBROJNÍ DODÁVKY A VÝKUP ZEMĚDĚLSKÉ PŮDY NA UKRAJINĚ SVOU KAPSU. JIŽ TŘETINA UKRAJINSKÉ PŮDY PATŘÍ AMERICKÝM FIRMÁM, KTEROU JIM ZELENSKÝ NE ŽE PRONAJÍMÁ, ALE PŘÍMO ROZPRODÁVÁ. STEJNĚ TAK JAKO DALŠÍ VELKOU ČÁST ZEMĚDĚLSKÉ PŮDY PRODALI SAUDSKÉ ARÁBII, ALE I ČÍNĚ. UKRAJINCI NEUMÍRAJÍ JIŽ ZA SVOU PŮDU KTEROU BY MOHLI SAMI OBDĚLÁVAT, NÝBRŽ BRÁNÍ TUTO ROZPRODANOU ZEM PRO ZCELA JINÉ ZÁJMY A ZCELA JINÉ ZÁJMY. AMERICKÝ KONSENSUZ TAK JAK BYL PŘESNĚ V LETECH 1989 NAPLÁNOVÁN A OBCHODNÍMI ZÁJMY USA ŠÍŘEN NA VÝCHOD EVROPY. ROZKRÁST A NA ZISCÍCH A SMRTI OBČANŮ SI JISTIT HODNOTU DOLARU. https://cs.wikipedia.org/wiki/Washingtonsk%C3%BD_konsenzus
  • glyburide metformin buy  | 14.04.2023 14:57  | Reagovat
    glyburide metformin buy blog topic
  • Svatopluk Beran  | 14.04.2023 15:24  | Reagovat
    Ti američtí fašisté jež měli vliv na americké banky a podnikatele kteří vydělávali na válce v Evropě a spolupodíleli se na ziscích z této války. https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:German_American_Bund
  • Svatopluk Beran  | 14.04.2023 15:33  | Reagovat
    https://cs.wikipedia.org/wiki/IG_Farben 2. světová válka Stav v roce 1943 Během plánování invaze do Československa a Polska, IG Farben úzce spolupracoval s nacistickým vedením na plánu zabavení a předání chemických závodů přímo IG Farbenu. Dále v roce 1941 odhalilo vyšetřování „sňatkový“ kartel mezi John D. Rockefellerovou firmou z USA Standard Oil Co. a IG Farben. CELOU VÁLKU ODCHÁZELY DO AMERICKÝCH BANK DIVIDENDY Z KAŽDÉ KONZERVY CYKLONU B A TUDÍŽ PODÍL ZA KAŽDÉHO ZAVRAŽDĚNÉHO V PLYNOVÝCH KOMORÁCH KONCENTRÁKŮ
  • Zdeněk Gryc  | 14.04.2023 17:19  | Reagovat
    Svatopluk Beran říká: Pátek, 14. 4. 2023 v 7:36 SVATOPLUK BERAN kteří nedovedou pochopit, co se tady dělo a stále zůstávají v tom klišé, že bylo Československo osvobozeno Sovětským svazem- ———————————————————————————————– SOCIALISTICKÝ ARCHITEKTE A AMERICKEJ HÝKAJÍCÍ OSLE GRYCI A UDAVAČI – Že Československo bylo osvobozeno SSSR, TO Z DĚJIN NEVYMAŽE ANI BLBEC TVÉHO TYPU. ------------------------------------ Takže jsme si začali tykat, jenom si nevzpomínám, kde jsme spolu pásli krávy Svatopluku Berane ?
  • Svatopluk Beran  | 14.04.2023 17:22  | Reagovat
    TO JE DOBŘE ŽE NAPÍŠEŠ GRYCI O OSVOBOZOVÁNÍ ŽEN A ZŘEJMĚ ZLOČINECH RUSŮ TETČICÍCH JÁ TI PŘIDÁM ODKAZ NA KNIHU O 160 TISÍCÍCH ZNÁSILNĚNÝCH ŽEN ZÁPADU AMERIČANY PŘI PŘECHODU VOJSK USA ZÁPADNÍ EVROPOU BĚHEM 2SV. JÁ JSEM PRO ABY VYŠLY VŠECHNY ZLOČINY NA POVRCH A OBČANÉ SI MOHLI UDĚLAT NÁZOR PODLE VŠECH SKUTEČNÝCH PROBĚHLÝCH ODÁLOSTECH. A NE ABY VŠE PROBÍHALO JEN POD TAKTOVKOU KOMUNISTŮ ZA SOCIALIZMU A STEJNÉHO PŘÍSTUPU TVÉHO KOMUNISTICKÉHO K ZVEŘEJŇOVÁNÍ INFORMACÍ.
  • Svatopluk Beran  | 14.04.2023 17:25  | Reagovat
    TAKY SI NEPAMATUJI ŽE BYCH KDY PÁSL KRÁVY.
  • Zdeněk Gryc  | 14.04.2023 18:22  | Reagovat
    DŮLEŽITÁ ZPRÁVA: gastarbeitr strýčka Sama nebyl v USA cowboy
  • Svatopluk Beran  | 14.04.2023 18:44  | Reagovat
    ASPOŇ ŽE NÁM ZÁŘÍ INTELIGENCÍ ARCHITEKT SOCIALISMU A HÝKAJÍCÍ FAŠISTICKÝ AMERICKÝ OSEL Z VOLEVČIC ? , TO JE HNED JINÁ RADOST ŽÍT. ? ?
  • Zdeněk Gryc  | 14.04.2023 18:54  | Reagovat
    Svatopluk Beran říká: Pátek, 14. 4. 2023 v 17:22 TO JE DOBŘE ŽE NAPÍŠEŠ GRYCI O OSVOBOZOVÁNÍ ŽEN A ZŘEJMĚ ZLOČINECH RUSŮ TETČICÍCH JÁ TI PŘIDÁM ODKAZ NA KNIHU --------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Grycovi nejde o knihy, které kdo proč a za co a čím zájmu je napsal. Ale o to zažila naše ustrašená rodina, zejména matka. Je to obdobná argumentace jako: Co se tam po nocích dělo, popsal a vložil do JL ZG Berka napsal, že to není pravda, jako důkaz našel povídání historika, který úvodem v „předmluvě“ napsal, že RA ženy neznásilňovala. Následně se historik věnoval strategickému popisu událostí. --------------- Znásilňování Rosice, předmluva Rosice u Brna a jejich osvobození 24. 4. 1945 Autor : Radek Enžl / Rad?22.06.2005 ?45.870 1. 1Předmluva: Tento článek začal vznikat původně jako příspěvek do květnové soutěže www.valka.cz o osvobozování jednotlivých obcí ČR. Bohužel to bylo období, kdy jsem měnil zaměstnavatele, takže článek jsem dokončil až teď ------------------ a navíc jsem neměl čas ani pohovořit z pamětníky, ani nahlédnout do městské kroniky Rosic, mého rodného městečka. ----------------- Článek proto vznikl jen na základě dříve publikovaných prací jiných autorů (viz prameny), na druhou stranu jsem se nemusel striktně držet pravidel, která požadovala, aby se článek pokud možno nevztahoval k jiným obcím apod. Mně se však celkově vojenské operace v této oblasti zdály natolik zajímavé, že jsem prostě neodolal a pojal článek z poněkud širšího pohledu rosického okolí. ------------------ Ačkoliv jsem nyní pamětníky nezpovídal přímo za účelem článku, samozřejmě jsem od nich dříve něco zaslechl. Proto se také nezmiňuji o žádných v poslední době tolik oblíbených excesech, ze strany rudoarmějců. K těm docházelo zejména tam, kde byly nasazeny trestné prapory, na Rosicku však působily především gardové jednotky, u nichž panovala železná kázeň, proto k žádným výstřelkům vůči civilnímu obyvatelstvu nedocházelo. Je ovšem fakt, že rosičtí hospodáři zůstali ve valné většině po odchodu Rudé armády bez dobytka, Sověti jim sice někdy nechávali náhradou své koně, většinou však šlo o zvířata vyčerpaná, slabá nebo chromá. Bude-li to trochu možné, vzpomínky pamětníků či úryvky z městské kroniky doplním později formou dodatků či dalšího pokračování článku. Oldřiška Sedlmajerová Vzpomínky na Osvobození Tetčic O tom, že válka není ničím vzdáleným přesvědčil místní útok kotlářů na nákladní vlak mezi Tetčicemi a Rosicemi. Po zdejší trati projížděla zejména v únoru a březnu 1945 řada transportů německého civilního obyvatelstva evakuovaného před frontou z Polska a Slezska na západ. Tečice sice byly osvobozeny 18. dubna 1945 bleskovou akci Rudé armády. Podrobné vylíčení událostí najdeme v obecní kronice. Odpoledne německé vojsko, které bylo v dědině nastoupilo na auta a odjel směrem ke Střelnicím. Střelbou a granáty byly poškozeny některé domy, hlavně u nádraží. Staniční kronika upřesňuje, že Tetčice byly obsazeny kozáky v 18:20. Rusové po dobytí Tetčic vyhodili do vzduchu koleje, před za obcí, aby se k nim nemohl přiblížit německý pancéřový vlak. Bleskové dobytí Rudou armádou minimalizovalo civilní stráty. Obsazení nepřežila pouze jedna místní žena. Němci přišli o tři vojáky a Rusové o 17 bojovníků. Obsazením Tetčic se postup Rudé armády na dlouhé tři týdny zastavil. Sousední Rosice se staly frontovým městem, odkud jedna strana vždy krátkodobě vytlačila druhou. Tři týdny probíhajícími boji, za použití těžkých zbraní byly těžce poškozeny a také počet obětí zde byl mnohem větší než Tečících. Během bojů zahynuli tři desítky civilistů a 68 sovětských vojáků. Sedmajerovi měli smůlu že dům stál na strategickém, místě kde silnice protíná železnici. Rusové zde zřídili velitelství telefonní a rádiovou stanici na střechu umístili kulomety a před dům i na zahradu zaparkovali své tanky. Tři týdny strachu a stresu zhoršili již tak špatný zdravotní stav Oldřiščina manžela, krátce po skončení války 20. června 1945 Jan Sedlmajer ve věku 71 let zemřel.
  • Zdeněk Gryc  | 14.04.2023 19:25  | Reagovat
    Svatopluk Beran říká: Pátek, 14. 4. 2023 v 18:44 ASPOŇ ŽE NÁM ZÁŘÍ INTELIGENCÍ ARCHITEKT SOCIALISMU ------------------------------------------------------------------ V RÁMCI VÝROČÍ OKUPACE V KVĚTNU 2023 Architekt by rád publikoval vzpomínky svého učitele, asistenta, profesora socialismu Rozehnala, architekta socialismu Sirotka z knihy BEDŘICH ROZEHNAL věnovanou: Věnování/Dedication Věnováno památce českých a slovenských architektů perzekvovaných a uvězněných komunistickým režimem: Václavu Dvořákovi, Mojmíru Korvasovi, Eugenu Kramárovi, Vilému Lorencovi, Alfrédu Pifflovi, Jiřímu Pošmournému, Bedřichu Rozehnalovi, Michalu Maximiliánu Scheerovi, Oldřichu Stefanovi, Josefu Šolcovi, Jaroslavu Tobkovi a všem dalším, kteří ve vězení nuceně pracovali v „Basoprojektu“. BEDŘICH ROZEHNAL VE VZPOMÍNKÁCH ROZHOVOR S JAROMÍREM SIROTKEM Podle zvukového záznamu pořízeného 19.3. a 26.3. 2005 dopoledne v bytě manželů Sirotkových v Brně v Antonínské ulici připravil Petr Pelčák. Ing. arch. Jaromír Sirotek (1921, Brno – 2005, Brno) Během druhé světové války po maturitě na reálném gymnáziu praktikoval na projektu Zemského divadla v kanceláři Jana Víška, poté byl totálně nasazen na ponorkové základně v norském Trondheimu, odkud za dobrodružných okolností utekl do Švédska, kde se přihlásil do Československé armády ve Velké Británii. Po návratu do Brna na podzim 1945 studoval do roku 1949 architekturu na brněnské technice u profesora Bedřicha Rozehnala, v jehož kanceláři byl v letech 1948–1949 zaměstnán, a po jejím zestátnění byl do roku 1958 jeho asistentem na Fakultě architektury a pozemního stavitelství. V 60. letech zakládal jedno z důležitých ohnisek moderní architektury v Československu, Státní projektový ústav obchodu (architekti Zdeněk Řihák, Růžena Žertová, Alena Šrámková, Ivan Matušík), a až do normalizačního propuštění v roce 1971 byl jeho prvním ředitelem. Poté do důchodu zaměstnán v brněnském Chemoprojektu. Jaromír Sirotek byl jednou z důležitých osobností brněnské poválečné architektonické scény. ---------- ZG studoval 1952 – 1958. ZA SOCIALIZMU V SOCIALISTICKÝCH ATELIERECH: V atelieru profesora Rozehnala na Rybářské ulici v Brně, V patře byl asistentem arch Jaromír Sirotek a Průša. V přízemí byl atelier kreslení profesora Doubravy a sochařský atelier profesora Vincence Makovského --------------------------------------------------------- Pokud se podaří je vložit do samostatného blogu JL určitě bude uzavřen, sprostotám a blábolům Berana není nutno dávat plakátovací plochu.
  • Zdeněk Gryc  | 14.04.2023 21:05  | Reagovat
    Převzato: Po sametové revoluci byla paní MUDr. Drlíková vybrána v roce 1990 za ředitelku Psychiatrické nemocnice v Jihlavě a tuto funkci vykonávala po dobu 30 let, až do své předčasné smrti. Byla tak nejdéle sloužícím ředitelem zdravotnického zařízení v České republice. Vzpomínka kolegy z Prahy MUDr. Zdeňka Drlíková, ředitelka Psychiatrické nemocnice v Jihlavě má velkou zásluhu o udržování areálu. Ten vznikl spoluprací profesora Fuchse a Rozehnala. Bedřich Rozehnal je autor polyfunkčního objektu ve kterém je její ředitelna. Těsně po sametové revoluci, v rámci navázání mezinárodní spolupráce se postarala o obnovení interiérů v původním funkcionalistickém stylu. Prostory byly rekonstruovány nábytkem vyrobeným v Třešti. Cílem bylo pozvat Evropské osobnosti z oboru psychiatrie do prostředí, které by presentovalo nejenom medicínu, ale i kulturní úroveň. Je to možná podružné, ale keramická dílna v pavilonu ředitelství si zaslouží pozornosti. Poznámka: od „umístěnky" ZG do Agroprojektu mu kreslila výkresy paní Jana Dvořáková. Po delimitaci do Stavoprojektu v tom pokračovala. Když chtěli chytráci budovu zprivatizovat tak dostali společně výpověď. Její dcera Martina Manová byla i něco více než sekretářka ředitelky Drlíkové, myslím, že tam působí dodnes. Při návštěvě pavilonu, nejen s úsměvem provedla interiéry dceru autora pavilonu, arch. Evu Rozehnalovou, ale věnovala ji i legrační keramickou figurku se dvěma tvářemi – usměvavá doktorka s ústy do V a po otočení sestřička s ústy do U.
  • Zdeněk Gryc  | 14.04.2023 22:33  | Reagovat
    BEZ KOMENTÁŘE Svatopluk Beran říká: Pátek, 14. 4. 2023 v 17:22 TO JE DOBŘE ŽE NAPÍŠEŠ GRYCI O OSVOBOZOVÁNÍ ŽEN A ZŘEJMĚ ZLOČINECH RUSŮ TETČICÍCH JÁ TI PŘIDÁM ODKAZ NA KNIHU… ------------------------------------------ Peklo pod hladinou II (5/6) Dnes16:30 › 17:15 Vyhledat na Seznam.cz 11. listopadu 1944. Britská ponorka HMS Venturer ošlehaná drsným Norským mořem, byla na své osmé válečné plavbě. Jejím přísně tajným úkolem bylo dopravit zásoby bojovníkům norského hnutí odporu. V té době měli Němci v Norsku kolem 400 000 vojáků a z hlediska námořnictva byla v Norsku dislokovaná velká část Kriegsmarine. Někteří Norové spolupracovali se spojenci a poskytovali jim informace o německých okupantech. Britové je na oplátku podporovali a ponorkami jim dopravovali zásoby a finance. Tentokrát leželo místo setkání poblíž Narviku v severním Norsku. Během plavby na sever zpozorovala hlídka v periskopu stín. Navzdory tmě a rozbouřenému moři rozpoznala věž jiné ponorky, jednalo se o německou ponorku U-771, což tenkrát samozřejmě nevěděli. Posádka U-771 v posledních týdnech bojovala proti dvěma silně bráněným spojeneckým konvojům, mířícím do Sovětského svazu. Byli rádi, že vyvázli živí. Britská ponorka zůstávala nezpozorována v jejich blízkosti a v pronásledování pokračovala pod hladinou. VB, skryté titulky ---------------------------------------------- JÁ VÁM PŘIDÁM ODKAZ NA VYPRÁVĚNÍ, KTERÉ SE POKUSÍM VLOŽIT DO BLOGU JL Ing. arch. Jaromír Sirotek (1921, Brno – 2005, Brno) Během druhé světové války po maturitě na reálném gymnáziu praktikoval na projektu Zemského divadla v kanceláři Jana Víška, poté byl totálně nasazen na ponorkové základně v norském Trondheimu, odkud za dobrodružných okolností utekl do Švédska, kde se přihlásil do Československé armády ve Velké Británii.
  • Zdeněk Gryc  | 14.04.2023 22:36  | Reagovat
    PAMĚŤ ??? Posádka U-771 v posledních týdnech bojovala proti dvěma silně bráněným spojeneckým konvojům, mířícím do Sovětského svazu.
  • buy wellbutrin sr no prescription  | 15.04.2023 02:44  | Reagovat
    buy wellbutrin sr no prescription blog topic

Přidat Komentář Vrátit se nahoru