Reklama
Dnes je čtvrtek 19.09.2024      svátek má Zita
Zpět
Miloš Vystrčil

Narozen v roce 1960 v Dačicích, od narození žije v Telči. Na podzim roku 2010 zvolen senátorem obvodu 52 - Jihlava. Od roku 2020 je předsedou českého Senátu. www.vystrcil.cz

http://www.vystrcil.cz/

Schůzka u prezidenta, ústavní soudci

Miloš Vystrčil | 07.06.2023 06:34

V minulém týdnu ve středu 31. května se konala brzy dopoledne první schůzka nejvyšších ústavních činitelů, kterou svolal poprvé nedávno zvolený prezident Petr Pavel. Schůzky se po více než třech letech zúčastnili všichni čtyři nejvyšší ústavní činitelé prezident Petr Pavel, předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová, premiér Petr Fiala, předseda Senátu Miloš Vystrčil a jako host ministr zahraničních věcí Jan Lipavský.


Možná může být zajímavé, že ze všech účastníků středeční schůzky, jsem se té, která se konala naposledy za účasti všech čtyř nejvyšších ústavních před více než třemi roky 11. 3. 2020, účastnil pouze já a nemám na ni úplně nejlepší vzpomínky.


Projednávali jsme tam totiž tehdy mimo jiné i nestandardní chování čínské ambasády ve vztahu k mému zesnulému předchůdci předsedovi Senátu Jaroslavu Kuberovi. Další vývoj situace byl takový, že jsem přestal být prezidentem Milošem Zemanem na další schůzky nejvyšších ústavních činitelů jako předseda Senátu zván.


Jsem rád, že po volbě Petra Pavla prezidentem se situace zásadně změnila. Naše první schůzka se konala v plném složení, proběhla ve velmi pracovní a zároveň příjemné atmosféře. Věřím, že budeme schopni všichni spolupracovat a normálně komunikovat. Považuji totiž za naši povinnost plnit své pracovní úkoly vyplývající z našich rolí a pozic a mezi tyto úkoly rozhodně patří pro Česko a jeho občany prospěšná koordinace naší činnosti.


Následně po skončení schůzky na Hradě jsme shodou okolností s panem prezidentem dopoledne nadále pokračovali ve společném programu. Prezident Petr Pavel se zúčastnil zahájení projednávání bodu v Senátu, jehož obsahem bylo představení a vyslovení souhlasu či nesouhlasu s žádostí prezidenta o souhlas se jmenováním ústavních soudců.


Přestože o projednávání souhlasu se jmenováním ústavních soudců bylo napsáno mnohé, považuji za nutné se k celému projednávání alespoň krátce vyjádřit.


Ve svém vystoupení v Senátu jsem zkráceně napsáno sdělil následující:

  1. Rolí senátorek a senátorů je při vyslovení souhlasu či nesouhlasu se jmenováním posuzovat v nejširším slova smyslu charakter (morálka, světonázor, pevnost postojů, …) a erudici (odbornost, znalosti) kandidátů a nikoliv do posouzení započítávat, jak probíhal vlastní výběr (nominace) kandidátů.
  2. Rolí prezidenta a jeho kanceláře je žádat o souhlas a nikoliv přesvědčovat, že není třeba již nad navrženými kandidáty přemýšlet a posuzovat jejich kvality, neboť je dle jejich názoru přeci zřejmé, že kandidáti museli být vybráni dobře. Není možné relativizovat právo senátorek a senátorů kandidáty nezávisle posoudit.
  3. Není fér bez důkazů vyslovovat přesvědčení o snaze Senátu bojovat s prezidentem nebo se mu dokonce mstít. Ničemu to nepřispívá a nikomu to nepomáhá. Snahu za vším vidět za každou cenu souboj, střet, nepřátelství, mstu apod. byla vůči projevům a počínání naprosté většiny senátorek a senátorů velmi urážející a nefér.
    Jednoznačně takový přístup odmítám, a pokud se tak děje, je nutné, aby ti, kdo kritizuji, předložili důkazy, nikoliv spekulace, domněnky nebo zbožná přání. Nepomáhá to ani atmosféře ve společnosti, naopak ji to škodí. Mrzí mě, že jsem ze strany některých (nejen médií) preferenci tohoto přístupu cítil.
    Charakter debaty v Senátu potom jasně ukázal, že hledači senzací a sporů neměli pravdu. Debata byla férová, tvrdá a otevřená. Senát však velmi důstojně ve své roli obstál a to, co posuzoval a podle čeho se v naprosté většině senátoři rozhodovali, byl charakter a erudice soudců. Výsledkem byl souhlas se všemi navrženými. Ze 77 hlasů získala Daniela Zemanová 59 hlasů, Josef Baxa 63 hlasů a Jan Winter 64 hlasů.
    Osobně to vnímám tak, že přístupem k vyslovení souhlasu prezidenta republiky ke jmenování ústavních soudců Senát opět dokázal, že je tělesem svobodným, nezávislým a demokratickým.
    Vůbec to neznamená, že s prezidentem se musí Senát vždy shodnout, ale důvodem neshody nikdy nesmí být souboj nebo msta, ale rozdílný názor na kvalitu navržených. Tentokrát senátorky a senátoři názor pana prezidenta na to, že navrhuje kvalitní kandidáty potvrdili. Jsem přesvědčen, že to v naprosté většině udělali bez ohledu na to, zda jim je nebo není pan prezident sympatický. A věřím, že tomu tak bude i v budoucnu.

Blog Jihlavské listy

Úvod blogu
Podmínky užívání blogu

Autoři

Archiv


Poslední příspěvky

„Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“ 17.09.2024
POVODEŇ 15.09.2024
Poštovní schránka v těchto dnech: 09.09.2024
PRÁVĚ DNES 27.08.2024
MEMENTO 21.08.2024

Poslední komentáře

apteka-russia.ru: My, občané Protektorátu (1/3)
ztaletzmre: My, občané Protektorátu (1/3)
BryanRoors: My, občané Protektorátu (1/3)
Migueledige: My, občané Protektorátu (1/3)
zdenek gryc: Rozepře

Můj Blog

Přihlášení do blogu
Registrace na blog
Reklama

3 komentářů

Přidat Komentář

  • Zdeněk Gryc  | 07.06.2023 08:43  | Reagovat
    Se omlouvá autorům dnešních blogů.
  • Svatopluk Beran  | 07.06.2023 22:20  | Reagovat
    Schůzka u prezidenta, ústavní soudci Miloš Vystrčil | Středa, 7. 6. 2023 v 6:34 PROJEV OD JAKEŠE Z VLÁDY JEDNÉ STRANY. Jsem rád, že po volbě prezidenta se situace zásadně změnila. Naše první schůzka se konala v plném složení, proběhla ve velmi pracovní a zároveň příjemné atmosféře. Věřím, že budeme schopni všichni spolupracovat a normálně komunikovat. Považuji totiž za naši povinnost plnit své pracovní úkoly vyplývající z našich rolí a pozic a mezi tyto úkoly rozhodně patří pro Česko a jeho občany prospěšná koordinace naší činnosti. JAK TO MŮŽE JINAK DOPADNOUT, KDYŽ SE SEJDE TOTALITA JEDINÉHO NÁZORU VYGENEROVANÁ NA AMBASÁDĚ SPOJENÝCH STÁTŮ AMERICKÝCH, NEBO SOVĚTSKÉHO SVAZU. -------------------------------------------------------------------------------------------- JINAK, ZEMAN URČITĚ MĚL DÁL VYSTRČILA PŘÍMAT, ALE NA ROZDÍLU NÁZORŮ ZEMANEM A VYSTRČILEM JE VIDĚT, ŽE TU BYLA DEMOKRACIE A ROZDÍLNÉ POHLEDY NA SVĚT JENŽ JSOU SOLÍ DEMOKRACIE. JENŽE JE KONEC DEMOKRACIE, TEĎ JE TADY PRO VYSTRČILA IDEÁLNÍ A KRÁSNÁ DEMOKRATICKÁ SHODA NÁZORŮ. TO SE NÁM TO V TÉ DEMOKRACII KRÁSNĚ VLÁDNE, ŽE PANE SENÁTORE? UŽ MÁME ZASE KONEČNĚ VŠICHNI JEDEN POHLED. SNĚMOVNA, SENÁT, VLÁDA, PRESIDENT, A HOST PŘEDSEDY SENÁTU - JEDNO VIDĚNÍ SVĚTA - AŤ ŽIJE HAVEL - TEĎ UŽ ZASE VŠICHNI ÚSTAVNÍ ČINITELÉ ŽIJÍ V SIMBIOZE JEDINÉHO NÁZORU NA SVĚT, JAK ZA TOTALITY. :) :) :)
  • Svatopluk Beran  | 03.11.2023 09:41  | Reagovat
    Zprávy, Domácí politika. Zbrojovku vybrala diplomacie, tvrdil Hrad. Určil ji ale Pavlův tým. Návrh cesty Petra Pavla do USA uvažoval nad desítkou možností, do jakých firem s „českou stopou“ by hlava státu mohla zavítat. Prezidentská kancelář si dle zdrojů z diplomacie vybrala firmu Colt, pro níž dělá prezidentův poradce. ---------------------------------------------------------------------------------------------- Prezident Petr Pavel a vedle něj jeho poradce Petr Kolář (s revolverem v ruce) v americké továrně Colt během zářijové návštěvy v USA. Snímek je z reportáže České televize odvysílané 23. září v relaci Události. Vpravo ministr zahraničí Jan Lipavský --------------------------------------------------------------------------------------------- Zavítal prezident Petr Pavel ve Spojených státech do spřízněné zbrojovky Colt proto, že mu takovou cestu narýsovali čeští diplomaté, jak zatím znělo oficiální zdůvodnění, nebo šlo spíše o rozhodnutí prezidenta a jeho okolí? Seznam Zprávy získaly nové informace, jež svědčí o druhé možnosti, byť oficiální místa se k věci zdráhají vyjadřovat. Ani Hrad ale zprávy o svém angažmá při výběru firmy nakonec nepopřel. Jasné zodpovězení zdánlivě nepodstatné otázky ohledně organizace cesty může poskytnout obrázek o preferencích prvního muže republiky, dříve příslušníka armádní generality, i jeho hradního aparátu. https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-zbrojovku-vybrala-diplomacie-tvrdil-hrad-urcil-ji-ale-pavluv-tym-239190#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz BEZDĚTNÁ ČERNOCHOVÁ A PEKAROVÁ-ADAMOVÁ PAK OBĚ STU.IDNĚ TLAČÍ NA TO, ABY Z OSN, KTERÉ JE TU PRO VŠECHNY ZEMĚ TOHOTO SVĚTA, NAŠE ,,DEMOKRATICKÁ ZEMĚ,, VYSTOPILA A UŽ NAVŽDY ŘEŠILA MEZINÁRODNÍ SVĚTOVÉ PROBLÉMY JEN S ,,DEMOKRATICKÝMI ZEMĚMI,, OSTATNÍ ZEMĚ ASI NA TUTO PLANETU NEPATŘÍ,, A TAK O NICH MOHOU ROZHODOVAT Z POZA AMERICKÉ PLAENTY JEN ZEMĚ ,,DEMOKRATICKÉ,, A NEJLÉPE BARBARSKOU VÁLKOU S JEJICH CIVILISTY,, BEZDĚTNÉ ŽENSKÉ, KTERÉ MILUJÍ VRAŽDĚNÍ CIVILISTŮ - TAK TO JSME TU JEŠTĚ NEMĚLI - NO JEŠTĚ ŽE MAJÍ SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ KLÍČE OD NAŠEHO SENÁTU, KTERÉ JIM PŘEDAL POLOVIČNÍ ČÍŇAN.